Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
-
parangal_
#151 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
tito i ekipa oko njega su najkrivlji za to sto smo imali rat. a velikim dijelom i za strukturne ekonomske probleme. istina je da je pomogao svima osim srbima, ali vi ne vidite da vam je to medvjeđa usluga.
- cyprus
#152 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Imaš ogroman previd odmah u startu - oni koji bi na referendumu glasali za povlačenje takve linije ne bi imali 50%... Čak mislim da bi bili debelo ispod 50%...Mister Yes wrote:Nismo jer se nisu bili dogovorili. Jesu se dogovarali (Karađorđevo) ali se nisu dogovorili. Da jesu BiH danas ne bi postojala.cyprus wrote:Nažalost, pokušaj sprovođenja te ludosti smo iskusili...
Znam da je teško uopšte staviti se u tu perspektivu ali probaj. Srba i Hrvata zajedno je bilo više nego Bošnjaka u BiH. Da su bili zajedno oni bi bili većina i mogli bi organizovati referendum koji bi se zvao recimo "referendum o unutrašnjem uređenju BiH" kojim bi mogli sasvim legalno dogovoriti da se u BiH povuće jedna linija poput one koju su povukli Cvetković i Maček. Dakle tada bi Srbi i Hrvati organizovali referendum kojem bi se protivili Bošnjaci. Bošnjaci bi govorili "ne možete nas tako preglasavati". Baš kao što je to govorio Karadžić. Tada bi Bošnjaci morali praviti neku svoju republiku unutar BiH koju bi nazvali "republika Muslimanska BiH". Kontaš? Ali Bošnjaci ne bi imali JNA kao što su Srbi imali. Dapače JNA bi bila na strani Srba i Hrvata i Bošnjaci bi ga pušili samo tako. Da su se Srbi i Hrvati dogovorili Bošnjaci ne bi mogli ništa osim da časno izginu.
Last edited by cyprus on 09/12/2014 16:03, edited 1 time in total.
- reis1
#153 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Realno, kad god su se u BiH 2 dogovorila kontra 1, onaj 1 je pusio, ali nije ispusio.
Kad se to trebalo desiti, uvijek su u tripartitnu pricu uskakali velike mame i tate koje su spasavale to svoje 1 cedo. U ovom nedavnom konfliktu mas su pogurali Ameri, bez toga, vjerovatno bi nasli neke druge da nas poguraju, i sl.
Tako da, i pored toga sto se ovdasnja plemena dogovaraju, ipak bez velikih ti se dogovori tesko mogu realizirati na terenu.
Kad se to trebalo desiti, uvijek su u tripartitnu pricu uskakali velike mame i tate koje su spasavale to svoje 1 cedo. U ovom nedavnom konfliktu mas su pogurali Ameri, bez toga, vjerovatno bi nasli neke druge da nas poguraju, i sl.
Tako da, i pored toga sto se ovdasnja plemena dogovaraju, ipak bez velikih ti se dogovori tesko mogu realizirati na terenu.
- Mister Yes
#154 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Opet gledaš iz današnje perspektive. Srba i Hrvata je bilo više od Muslimana ali kada im se još dodaju i Jugosloveni i Ostali onda ih je bilo PUNO više od Muslimana. Naravno, kada gledaš iz današnje perspektive imaš dojam da bi Jugosloveni i Ostali bili na istoj strani sa Muslimanima. Ali da su se Srbi i Hrvati dogovorili sve bi bilo drugačije. Prvo bi krenulo od BiH a ne od Slovenije. Muslimani (iz BiH i Kosova zajedno) bi bili predstavljeni kao radikalni vjerski element koji ruši bratstvo i jedinstvo naših naroda. U svim medijima bi se isticalo kako muslimani na Kosovu i BiH svojim brojem žele da dominiraju Kosovom i BiH i zatim naruše ustavni poredak Jugoslavije i bratstvo i jedinstvo bratskih naroda Srba, Hrvata, Crnogoraca itd. Svi Jugosloveni i mješani brakovi u BiH bi bili na strani Srba i Hrvata jer bi to bila strana koja bi bila predstavljena kao čuvar Jugoslavije, multikulturalnosti, građanstva, zajedništva od pomahnitalih islamista.cyprus wrote:Imaš ogroman previd odmah u startu - oni koji bi na referendumu glasali za povlačenje takve linije ne bi imali 50%... Čak mislim da bi bili debelo ispod 50%...
Kao mjera zaštite došao bi prijedlog da se BiH i Kosovo podjele na regije i to bi bilo dato na referendum. Uopšte ne sumnjam da bi mediji proizveli takvu atmosferu da bi svi neodlučni stali na stranu građanske Jugoslavije a protiv separatista islamista. Joj kako bi to lako bilo izvesti samo da su htjeli. Dragan Vikić bi prvi izašao na televiziju da čuva multietničku Jugoslaviju. Čak i ateisti Bošnjaci bi bili na strani Jugoslavije. Znam da je teško staviti se u tu perspektivu ali to bi tako bilo ziher.
Ili čak ne moramo ići tako daleko u mašti. Jasno je da kada jedan napada više njih da taj jedan postaje problem/negativac u očima neodlučnih i neagresivnih. Početkom devedesetih taj jedan su bili Srbi. Kada neodlučni, dakle oni koji nisu ni Srbi ni Hrvati ni Mulimani vidi da Srbi ratuju i sa Hrvatima i sa Muslimanima i sa Slovencima onda se u glavi tog neodlučnog Srbi jasno pokazuju kao problematična strana i negativci. A da su umjesti Srba bili Muslimani ti koji ratuju i sa Srbima i sa Hrvatima i sa Slovencima onda bi u glavi neodlučnog (mješani brakovi, jugosloveni, pacifisti, rokeri, ljubavnici itd) Muslimani bili negativci. To je tako.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#155 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ja mislim da je najviše kriv Sušićparangal_ wrote:tito i ekipa oko njega su najkrivlji za to sto smo imali rat. a velikim dijelom i za strukturne ekonomske probleme. istina je da je pomogao svima osim srbima, ali vi ne vidite da vam je to medvjeđa usluga.
-
parangal_
#156 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
jeko sušić?_BataZiv_0809 wrote:Ja mislim da je najviše kriv Sušićparangal_ wrote:tito i ekipa oko njega su najkrivlji za to sto smo imali rat. a velikim dijelom i za strukturne ekonomske probleme. istina je da je pomogao svima osim srbima, ali vi ne vidite da vam je to medvjeđa usluga.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#157 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ima onaj snimak kada Tihic izjavljuje da nikakva Bosna nije vrijedna ljudskih zivota. To mu je Avaz, naravno izvlaceci iz konteksta, stalno poturao.
Covjek je mislio da nema te ideje koja je vrijedna da ljudi ginu.
I sam sam blizak ideji da se ostane u krnjoj Jugoslaviji, ali vrli predsjednik Alija je rekao da bi u tom slucaju Bosnjaci bili topovsko meso. Kao da nisu bili svakako.
Doduse moj otac ima bolji protuargument kad kaze da bi u tom slucaju bio poslan na liniju u Okucane i da bi se borio za Srbiju umjesto za Bosnu. To je vec dosta realnije
I sam sam blizak ideji da se ostane u krnjoj Jugoslaviji, ali vrli predsjednik Alija je rekao da bi u tom slucaju Bosnjaci bili topovsko meso. Kao da nisu bili svakako.
Doduse moj otac ima bolji protuargument kad kaze da bi u tom slucaju bio poslan na liniju u Okucane i da bi se borio za Srbiju umjesto za Bosnu. To je vec dosta realnije
-
parangal_
#158 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
ima istine u tome, ali je utopija misliti da su se srbi i hrvati oko necega mogli dogovoriti. muslimani sa velikim M su izmisljeni cirka 1968 od strane centralnog komiteta upravo da bi se u jugoslaviji i bosni napravio taj balans između srpskog i hrvatskog rivalskog nacionalizma. nisu ocekivali da ce se ovi kasnije uvecat, pohasit i trazit citavu repubiku za sebe.Mister Yes wrote:Opet gledaš iz današnje perspektive. Srba i Hrvata je bilo više od Muslimana ali kada im se još dodaju i Jugosloveni i Ostali onda ih je bilo PUNO više od Muslimana. Naravno, kada gledaš iz današnje perspektive imaš dojam da bi Jugosloveni i Ostali bili na istoj strani sa Muslimanima. Ali da su se Srbi i Hrvati dogovorili sve bi bilo drugačije. Prvo bi krenulo od BiH a ne od Slovenije. Muslimani (iz BiH i Kosova zajedno) bi bili predstavljeni kao radikalni vjerski element koji ruši bratstvo i jedinstvo naših naroda. U svim medijima bi se isticalo kako muslimani na Kosovu i BiH svojim brojem žele da dominiraju Kosovom i BiH i zatim naruše ustavni poredak Jugoslavije i bratstvo i jedinstvo bratskih naroda Srba, Hrvata, Crnogoraca itd. Svi Jugosloveni i mješani brakovi u BiH bi bili na strani Srba i Hrvata jer bi to bila strana koja bi bila predstavljena kao čuvar Jugoslavije, multikulturalnosti, građanstva, zajedništva od pomahnitalih islamista.cyprus wrote:Imaš ogroman previd odmah u startu - oni koji bi na referendumu glasali za povlačenje takve linije ne bi imali 50%... Čak mislim da bi bili debelo ispod 50%...
Kao mjera zaštite došao bi prijedlog da se BiH i Kosovo podjele na regije i to bi bilo dato na referendum. Uopšte ne sumnjam da bi mediji proizveli takvu atmosferu da bi svi neodlučni stali na stranu građanske Jugoslavije a protiv separatista islamista. Joj kako bi to lako bilo izvesti samo da su htjeli. Dragan Vikić bi prvi izašao na televiziju da čuva multietničku Jugoslaviju. Čak i ateisti Bošnjaci bi bili na strani Jugoslavije. Znam da je teško staviti se u tu perspektivu ali to bi tako bilo ziher.
Ili čak ne moramo ići tako daleko u mašti. Jasno je da kada jedan napada više njih da taj jedan postaje problem/negativac u očima neodlučnih i neagresivnih. Početkom devedesetih taj jedan su bili Srbi. Kada neodlučni, dakle oni koji nisu ni Srbi ni Hrvati ni Mulimani vidi da Srbi ratuju i sa Hrvatima i sa Muslimanima i sa Slovencima onda se u glavi tog neodlučnog Srbi jasno pokazuju kao problematična strana i negativci. A da su umjesti Srba bili Muslimani ti koji ratuju i sa Srbima i sa Hrvatima i sa Slovencima onda bi u glavi neodlučnog (mješani brakovi, jugosloveni, pacifisti, rokeri, ljubavnici itd) Muslimani bili negativci. To je tako.
-
parangal_
#159 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
cijeli danasnji bosnjacki politicki i drzavotvorni identitet zavisi od ove teze, jer kad to ne bi bilo tacno (sto i nije, pogledati sandzak, pogledati broj bosnjaka u beogradu po zadnjem popisu, itd.) pale bi maske i pokazala se prava politika sda a to je:_BataZiv_0809 wrote:Ima onaj snimak kada Tihic izjavljuje da nikakva Bosna nije vrijedna ljudskih zivota. To mu je Avaz, naravno izvlaceci iz konteksta, stalno poturao.
I sam sam blizak ideji da se ostane u krnjoj Jugoslaviji, ali vrli predsjednik Alija je rekao da bi u tom slucaju Bosnjaci bili topovsko meso. Kao da nisu bili svakako.![]()
- pretvoriti muslimane u zrtve, napraviti situaciju da sto vise civila izgine kako bi se okrenuli vjeri i kako bi uz etiketu zrtve dobili podrsku s vana.
- napraviti manji ili veci feudalni pasaluk u kojem vlada dinastija izetbegovica koji nisu za to nista krivi jer od garasanina, njegosa bla, bla, bla srbi samo ostre nozeve.
- liseni svake odgovornosti zauvjek vladati.
sto je manje-vise i ispalo tako.
svakome kome je bilo stalo do građanske drzave ostao bi u krnjoj jugoslaviji i onda tu drzavu mjenjao iznutra jer bi i kao takva ostala multietnicka, ali ti "građani" nece da budu manjina u krnjoj jugi, radije bi bili vecina u bosni, koliko god se krvi radi toga moralo prosuti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#160 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Svaka ti dalaparangal_ wrote:cijeli danasnji bosnjacki politicki i drzavotvorni identitet zavisi od ove teze, jer kad to ne bi bilo tacno (sto i nije, pogledati sandzak, pogledati broj bosnjaka u beogradu po zadnjem popisu, itd.) pale bi maske i pokazala se prava politika sda a to je:_BataZiv_0809 wrote:Ima onaj snimak kada Tihic izjavljuje da nikakva Bosna nije vrijedna ljudskih zivota. To mu je Avaz, naravno izvlaceci iz konteksta, stalno poturao.
I sam sam blizak ideji da se ostane u krnjoj Jugoslaviji, ali vrli predsjednik Alija je rekao da bi u tom slucaju Bosnjaci bili topovsko meso. Kao da nisu bili svakako.![]()
- pretvoriti muslimane u zrtve, napraviti situaciju da sto vise civila izgine kako bi se okrenuli vjeri i kako bi uz etiketu zrtve dobili podrsku s vana.
- napraviti manji ili veci feudalni pasaluk u kojem vlada dinastija izetbegovica koji nisu za to nista krivi jer od garasanina, njegosa bla, bla, bla srbi samo ostre nozeve.
svakome kome je bilo stalo do građanske drzave ostao bi u krnjoj jugoslaviji i onda tu drzavu mjenjao iznutra jer bi i kao takva ostala multietnicka, ali ti "građani" nece da budu manjina u krnjoj jugi, radije bi bili vecina u bosni, koliko god se krvi radi toga moralo prosuti.
-
VjecitiStudent
#161 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Nije to bila krnja mutlietnička Socijalistička Jugoslavija, već krnja Velikosrpska Jugoslavija, od koje su na kraju svi pobjegli.parangal_ wrote:cijeli danasnji bosnjacki politicki i drzavotvorni identitet zavisi od ove teze, jer kad to ne bi bilo tacno (sto i nije, pogledati sandzak, pogledati broj bosnjaka u beogradu po zadnjem popisu, itd.) pale bi maske i pokazala se prava politika sda a to je:_BataZiv_0809 wrote:Ima onaj snimak kada Tihic izjavljuje da nikakva Bosna nije vrijedna ljudskih zivota. To mu je Avaz, naravno izvlaceci iz konteksta, stalno poturao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#162 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
I to stoji druze Vjeciti. Ali ko bolje prodje mi ili MontenegrinciVjecitiStudent wrote: Nije to bila krnja mutlietnička Socijalistička Jugoslavija, već krnja Velikosrpska Jugoslavija, od koje su na kraju svi pobjegli.
- Mister Yes
#163 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
U Titovoj Jugoslaviji Bošnjaci konstantno rastu u broju dok Srbi i Hrvati migriraju prema maticama. Sve se to znalo i kada su dobili veliko M.parangal_ wrote: ima istine u tome, ali je utopija misliti da su se srbi i hrvati oko necega mogli dogovoriti. muslimani sa velikim M su izmisljeni cirka 1968 od strane centralnog komiteta upravo da bi se u jugoslaviji i bosni napravio taj balans između srpskog i hrvatskog rivalskog nacionalizma. nisu ocekivali da ce se ovi kasnije uvecat, pohasit i trazit citavu repubiku za sebe.
Dalje, kako može biti utopija kada se Srbi i Hrvati JESU dogovorili oko podjele BiH malo prije drugog svjetskog rata. Sporazum Cvetković-Maček. Ova tema počinje Titovim riječima da je BiH napravio kako se Srbi i Hrvati ne bi svađali čija je BiH. Pa kao eto ako se ne možete dogovoriti neće biti ničija. Ali to je potpuni bullshit kojem samo glupi mogu vjerovati. Pa Srbi i Hrvati su se fino dogovorili prije drugog svjetkog rata kako da podjele BiH. Tito je mogao samo ispoštovati taj dogovor i niko se ne bi mogao ljutiti ni Srbi ni Hrvati jer su to već dogovorili. Znači bullshit. BiH je napravio da bi još više smanjio Srbiju jer je po dogovoru Cvetković-Maček Srbija dobijala većinu BiH. Iz istog razloga da smanji Srbiju vratio je u život i Crnu Goru i Makedoniju.
Dakle Srbi i Hrvati su već dokazali da se mogu dogovoriti kako da podjele BiH. Slobo i Franjo su se također dogovarali kako da je podjele. Ali je Slobi zinula guzica da uzme i dio Hrvatske. Naime, Alija je ubijedio Slobu da će Bošnjaci ostati sa Srbijom. Čak se nije ni pripremao za rat da ga još više ubjedi. Slobo je ovdje naravno imao postavljen KOS i oni su mu potvrdili da se Alija ne sprema za rat. I tako Slobo povjerovao da će imati cijelu BiH i zato se nije dogovorio sa Franjom da je dijele. Čak je i napao Hrvatsku jer je vjerovao da BiH ima već u đepu. Alija ga je navukao ko kurton. Da je Slobo znao da će Alija krenuti u samostalnost ne bi ni napadao Hrvatsku već bi odmah napravio dogovor sa Franjom kako da podjele BiH. Kada je Alija krenuo u nezavisnost i uspio uspostaviti frontu (što je bilo upitno hoće li moće jer se nije dovoljno pripremao) tada je Slobo skontao da neće moći na dva fronta i da će izgubiti sve. Skontao je da proba uzeti barem dio BiH i tada se dogovorio sa Franjom. Po dogovoru, Franjo će napasti Aliju u BiH i primorati ga da pristane na podjelu zemlje. Zauzvrat će Slobo ostaviti Hrvatsku na miru.
I tako je i bilo. Franjo napada Aliju koji suočen sa dva neprijatelja sredinom 93-će (nakon pada Igmana i Bjelašnice) pristaje da pola zemlje da Srbima. Čim je pristao Franjo sa njim potpisuje Federaciju. U samom Washingtonskom sporazumu je već priznato da će dio BiH pripasti i Srbima to jest priznata je podjela zemlje. Procenat od 49% Srbima je dogovoren već sredinom 93-će. Nakon toga se u dogovorenom ratu ko fol oslobađaju teritorije koje su u stvari ranije razmjenjene i dogovorene. Dayton kao pozorišna predstava dolazi na kraju.
Ali da nije bilo Alijinog (rizičnog) poteza da se ne priprema za rat kako bi odglumio da želi ostati u Jugoslaviji sve bi bilo drugačije. Franjo i Slobo bi se dogovorili kako da podjele BiH i ne bi međusobno ratovali. Potez jeste bio rizičan jer malo je falilo da se zbog te ne pripremljenosti ne uspijemo odbraniti. Ipak i ovo se može podvesti u srpsko megalomanstvo koje ih je toliko puta u istoriji koštalo.
-
Nomo
#164 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
yebi ga bato montenegrinci su pravoslavci . vrana vrani oci ne vadi ._BataZiv_0809 wrote:I to stoji druze Vjeciti. Ali ko bolje prodje mi ili MontenegrinciVjecitiStudent wrote: Nije to bila krnja mutlietnička Socijalistička Jugoslavija, već krnja Velikosrpska Jugoslavija, od koje su na kraju svi pobjegli.![]()
- stakasa
#165 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Vrlo interesantne teze Mister Yes
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#166 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ma interes je glavni ba, tu je trebalo imati mudrosti. Rusi i Ukrajinci su isti narod, pa si ove vade oci.Nomo wrote: yebi ga bato montenegrinci su pravoslavci . vrana vrani oci ne vadi .
Ali mi smo imali Aliju, koji je vjerovatno bio dobar covjek, ali je bio daleko od neke politicke lukavosti. Mislim da jos jedino Mister Yes smatra Aliju takticim genijem
- Hajvan
#167 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
recite ovo mojim poklanim precima 1924, 1942._BataZiv_0809 wrote:Svaka ti dalaparangal_ wrote:cijeli danasnji bosnjacki politicki i drzavotvorni identitet zavisi od ove teze, jer kad to ne bi bilo tacno (sto i nije, pogledati sandzak, pogledati broj bosnjaka u beogradu po zadnjem popisu, itd.) pale bi maske i pokazala se prava politika sda a to je:_BataZiv_0809 wrote:Ima onaj snimak kada Tihic izjavljuje da nikakva Bosna nije vrijedna ljudskih zivota. To mu je Avaz, naravno izvlaceci iz konteksta, stalno poturao.
ja govana od izvrnutih teza.
uzgred, Beograd je bio duže "muslimanski" grad nego što je to "ortodoxno-hrišćanski"….
treba još mnogo vode Dunavom i Savom da prođe da se stignu te godine…
i da, mi balije smo krive..
jesmo, Alloha mi, havajskoga.
- Ali Kemal
#168 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
potpuno tacna konstatacija i potpuno legitimna odluka. Druga je sad stvar sto je jedna takva odluka odvela Bosance u katastrofu iz koje se jos nisu oporavili, a kad ce, ne zna se.parangal_ wrote:svakome kome je bilo stalo do građanske drzave ostao bi u krnjoj jugoslaviji i onda tu drzavu mjenjao iznutra jer bi i kao takva ostala multietnicka, ali ti "građani" nece da budu manjina u krnjoj jugi, radije bi bili vecina u bosni, koliko god se krvi radi toga moralo prosuti.
Kolega ovo je u sustini fasisticka izjava, takodje huscacka.Hajvan wrote:recite ovo mojim poklanim precima 1924, 1942.
Puna je povijest poklanih. Svako je svakoga klao i kada bi tako svi postavljali stvari, Bosna i Hercegovina uopce ne bi imala smisla kao drzava.
Razmisli malo.
- Ali Kemal
#169 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Zastupam tezu da politicar koji dodje na vlast kod nas ne moze biti dobar covjek_BataZiv_0809 wrote:Ali mi smo imali Aliju, koji je vjerovatno bio dobar covjek, ...D
Makar se jos takav nije pojavio
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#170 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Pa eto nisam ni ja daleko od te teze, ali kada ga uporedis sa Slobom i Franjom, on cisto ljudski, bez ikakvih premisa, meni Franjo pravo tukne na smutljivca, spekulanta i sitnog trgovca, a Slobo na ludjaka. Alija mi djeluje ko dobrocudni dedo. Moje misljenje.Ali Kemal wrote:Zastupam tezu da politicar koji dodje na vlast kod nas ne moze biti dobar covjek_BataZiv_0809 wrote:Ali mi smo imali Aliju, koji je vjerovatno bio dobar covjek, ...D![]()
Makar se jos takav nije pojavio
Opet ponavljam, Mister Yes smatra Aliju genijalcem zbog toga sto se nije spremao za rat i sto je govorio da ga nece biti, a ja mislim da je on to iskreno rekao u svojoj naivnosti, a da je zbog sretnih okolnosti, ne njegove licne zasluge, to donekle i bilo dobro.
Treba ljudima u Istocnoj Bosni pogledat u oci i reci da je bilo dobro.
- Hajvan
#171 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ali Kemal wrote:Kolega ovo je u sustini fasisticka izjava, takodje huscacka.Hajvan wrote:recite ovo mojim poklanim precima 1924, 1942.
Puna je povijest poklanih. Svako je svakoga klao i kada bi tako svi postavljali stvari, Bosna i Hercegovina uopce ne bi imala smisla kao drzava.
Razmisli malo.
znaš šta?
zaboli me Tvrtko sta ti mislis.
ja nebuloze.
e cuj ga- fašistička i huškačka-- ne smiješ ni činjenice iznijeti
-
parangal_
#172 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
cak i da je to istina, to je argument vise za ostanak u krnjoj jugi, a ne protiv. milosevic ne bi trajao zauvjek. teza da pravoslavci kad tad kolju muslimane je samo poziv da se pravoslavci ociste iz bosne. jednostavno, rata u bosni ne bi bilo ko sto ga nije bilo u sandzaku. zbog toga bi takva drzava bila sekularnije od svih sadasnjih tvorevina. znamo kome to nije nikako odgovaralo.Nomo wrote:yebi ga bato montenegrinci su pravoslavci . vrana vrani oci ne vadi ._BataZiv_0809 wrote:I to stoji druze Vjeciti. Ali ko bolje prodje mi ili MontenegrinciVjecitiStudent wrote: Nije to bila krnja mutlietnička Socijalistička Jugoslavija, već krnja Velikosrpska Jugoslavija, od koje su na kraju svi pobjegli.![]()
- JThomas
#173 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
da komunisti nisu pobijedili u ratu, većina bi završila poklana, a ostali bi bili pokršteni i protjerani. nije tito stvorio bošnjake, niti to iko tvrdi, ali jeste ih sačuvao od najbolje šanse da budu totalno uništeni.
- sinuhe
#174 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
Ne znamo sta bi Staljin uradio.
Inace sreca pa bi taj svjetski rat koji nam je isao na ruku.
- JThomas
#175 Re: Josip Broz Tito: "Bosna će bit Bosna!"
i to je sreća u nesreći, i u ratu i poslije njega, što smo bili fizički daleko od sovjetskog saveza.