@neednolog
Popravi quote-anje.
neednolog wrote:
Ja se slažem da svi građani treba da odluče o npr referendumu za ocjepljenje RS-a. To bi jedino bilo fer. Slažem se i da to pitanje treba da bude zajednička tema a ne samo ekskluzivno pravo jednog naroda. Isto bi važilo da se Federacija ocjepi od BiH. Svaki drugi put nas sve zajedno vodi u veliko beznađe.Srbi i Hrvati u BiH i u RS imaju specifičan odnos, bilo je tu mnogo dogovora o iseljavanju Srba iz Hr i Hrvata iz RS. To je ujedno i razlog zašto Hrvati ne pretenduju na RS ili bilo koji dio njene teritorije. A o pravima Hrvata je suvišno govoriti, pa tek sada imaju legalnog predstavnika nakon 8 godina. Jel' to taj mehanizam? Nemaju TV kanal itd itd.. ima dosta razloga njihovom nezadovoljstvu, kao i srpskom i bošnjačkom.
Srpski narod nakon Dejtona nikada nije iskazao želju za unitarizmom nad cijelom BiH, a svakodnevno možemo čuti takve maštarije iz Sarajeva.
BiH nikada više ne može biti država jednakopravnih naroda, jer je etnički podijeljena. Konstitutivnost je jedini mehanizam očuvanja prava naroda, a ista je prekršena na referendumu o izdvajanju iz Juge. Znači mora biti "međa" da se ne ubijamo kao stoka. To je činjenica. Onda oni koji su krojili ovu pravnu nakazu nisu računali na ostale narode koji žive u BiH.
E sada, ako je to jedini način da se ovo sve što se zove BiH održi da li stvarno neko želi da bude dio te države, ili da po ranije poznatom principu sam odredi svoju sudbinu.
Poenta cijele priče je da vidimo ima li načina da ovo funkcioniše i ako nema, a 20 godina je dokaz da i nema baš, šta dalje? Regionalizacija, unitarizam, oduzimanje konstitutivnosti, preglasavanje, referendumi....
Sada smo se svi zajedno dovel ido toga da imamo visokog predstavnika...eeeej, pa to je poražavajuće. Znači stranac koji nije građanin ove države ima više prava od bilo kog građanina iste te države. Možemo mi pričati da smo ovakvi ili onakvi, ali ovo nema ni Ruanda.
Ne znam zašto bi bilo koji drugi put osim cijepanje BiH vodio u beznađe ako znamo da se 20 godina ne ubijamo? Upravo nas Mirovni sporazum drži da se ne ubijamo. Dosta toga je postignuto u ovih 20. godina. Danas niko ne priča o entitetskom novcu, entitetskim tablicama i entitetskim monetarnim politikama, danas je normalno da postoji zajednička vojska BiH. Sve ovo je 1996. godine bila naučna fantastika tako da te činjenice demantuju. BiH jeste država jednakopravnih naroda, tako je zapisano u Ustavu BiH i mirovnom sporazumu a koji su potpisali i Srbi zajedno sa Hrvatima i Bošnjacima. ne volim da se ponavljam ali poslije J nema kajanja. Ne možeš ti sada zbog svog ega razvaliti čitav mirovni sporazum da bi se neko osjećao kotovno. Mirovni sporazumi i jesu napravljeni tako da svi podjednako budu nezadovoljni. Visoki predstavnik je samo jedan instrument na koji su pristali i Srbi tako da lmečanje i galama na VP nije konstruktivna politika. Srbi (Dodik) upravo svojom retorikom produžavaju životni vijek te institucije u BiH.
PS. Hrvati nemaju svoj TV kanal zato jer ga nemaju ni Bošnajci, Srbi, Sejdić niti Finci jer su oni zadnjom presudom stavljeni u istu ravan sa ostalim konstitutivnim narodima.

Znam da se oponentima Hrvatske politike ne sviđa ovo ali tako je kako je sa pravne srane, legalnosti i zakona. Hrvati u F.BiH imaju kantone u kojima imaju svoja ministarstva zdravlja, nauke, kulture, privrede, školstva, policije, USTAV

, policiju, sve osim vojske i novca što bi zaokružilo jednu državu. Dakle svi atributi državnosti se nalaze po kantonima tako da izostanak TV kanala, kojeg opet ponavljam nemaju ni gore pobrojani, ne predstavlja značajno ugoržavanje ako se uzme da ga nemaju ni ostali. Ustav Kantona F.BiH ide toliko daleko da dopušta da se nekoliko kantona udruži u projektu TV-a pa da naprave kanal na Kineskom sa mandarinskim akcentom ako žele a kamo li TV na Hrvatskom jeziku.