Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post Reply
filosofman

#151 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by filosofman »

no_mani=no_fjučr wrote:
filosofman wrote:
filosofman wrote:Može neko misliti da pretjerujem, ali danas, ovih dana ili mjeseci je najteži ispit za bošnjačku politiku od 1996.godine, pa na ovamo?! Ovih dana ili do 31.12.2014.godine će se znati da li će "osovina Dodik-Čović zavrtiti", hoće li "slomiti kićmu bošnjačke politike", hoće li poniziti bošnjačku politiku, hoće li se "dva luda konja upariti" i kojim putem će "ludi konji" povući kola. :pijani: :autic:
Zar nije malo i previše čudno da su HDZ-ovci (Hercegovci sa poskoka i drugi?) veći Dodikovci i od samih Srba? Zašto?
:komi:
Da, oni bi za njihovu stvar sa seseljovcima i oslobodjenje Vukovara slavili. Odvratni i gladni!

Bošnjačka politika kao "božiju blagodat" je dobila za političke saveznike Savez za promjene?!Zato ne treba dopustiti da im "osovina Dodik-Čović" diktira uslove, i neka se održi savezništvo i sporazum Saveza za promjene sa bošnjačkom politikom (SDA-DF) :hajmooo:
Drvosjeca iz Dejcica

#152 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

dalje wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Pa eto ti prvi kažeš da Bošnjaci žele unitarnu BiH a ja ti dadoh primjer da upravo Srbi to imaju i grčevito se bore da taj unitarizam zadrže a osporavaju Bošnjacima to isto i uzimaju kao glavni argument protiv Bošnjaka. Licemjerno zar ne? :-)
Ne.
Svaki narod zeli unitarnu jedinicu u kojoj ce samostalno vladati. Srbi su se ratom izborili za istu a Bošnjaci su omanuli.
Nema logike da Srbi u BiH svoju sudbinu prepuste Bošnjacima u ruke kao što se to desilo npr. Bošnjacima u RS ili Srbima u Hrvatskoj.
Ne, Bošnjaci ne žele unitarnu nacionalnu jedinicu jer da žele lako bi se dogovorili sa Hrvatima unutar F.BiH. Ne možeš osporavati na nivou BiH nešto što ti kao konstitutivni narod imaš na pola teritorije ako uzmemo da su svi jednakopravni na cijelom teritoriju BiH kako stoji u Ustavu i mirovnom sporazumu. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#153 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

@neednolog

Popravi quote-anje.
neednolog wrote: Ja se slažem da svi građani treba da odluče o npr referendumu za ocjepljenje RS-a. To bi jedino bilo fer. Slažem se i da to pitanje treba da bude zajednička tema a ne samo ekskluzivno pravo jednog naroda. Isto bi važilo da se Federacija ocjepi od BiH. Svaki drugi put nas sve zajedno vodi u veliko beznađe.Srbi i Hrvati u BiH i u RS imaju specifičan odnos, bilo je tu mnogo dogovora o iseljavanju Srba iz Hr i Hrvata iz RS. To je ujedno i razlog zašto Hrvati ne pretenduju na RS ili bilo koji dio njene teritorije. A o pravima Hrvata je suvišno govoriti, pa tek sada imaju legalnog predstavnika nakon 8 godina. Jel' to taj mehanizam? Nemaju TV kanal itd itd.. ima dosta razloga njihovom nezadovoljstvu, kao i srpskom i bošnjačkom.

Srpski narod nakon Dejtona nikada nije iskazao želju za unitarizmom nad cijelom BiH, a svakodnevno možemo čuti takve maštarije iz Sarajeva.

BiH nikada više ne može biti država jednakopravnih naroda, jer je etnički podijeljena. Konstitutivnost je jedini mehanizam očuvanja prava naroda, a ista je prekršena na referendumu o izdvajanju iz Juge. Znači mora biti "međa" da se ne ubijamo kao stoka. To je činjenica. Onda oni koji su krojili ovu pravnu nakazu nisu računali na ostale narode koji žive u BiH.

E sada, ako je to jedini način da se ovo sve što se zove BiH održi da li stvarno neko želi da bude dio te države, ili da po ranije poznatom principu sam odredi svoju sudbinu.

Poenta cijele priče je da vidimo ima li načina da ovo funkcioniše i ako nema, a 20 godina je dokaz da i nema baš, šta dalje? Regionalizacija, unitarizam, oduzimanje konstitutivnosti, preglasavanje, referendumi....

Sada smo se svi zajedno dovel ido toga da imamo visokog predstavnika...eeeej, pa to je poražavajuće. Znači stranac koji nije građanin ove države ima više prava od bilo kog građanina iste te države. Možemo mi pričati da smo ovakvi ili onakvi, ali ovo nema ni Ruanda.
Ne znam zašto bi bilo koji drugi put osim cijepanje BiH vodio u beznađe ako znamo da se 20 godina ne ubijamo? Upravo nas Mirovni sporazum drži da se ne ubijamo. Dosta toga je postignuto u ovih 20. godina. Danas niko ne priča o entitetskom novcu, entitetskim tablicama i entitetskim monetarnim politikama, danas je normalno da postoji zajednička vojska BiH. Sve ovo je 1996. godine bila naučna fantastika tako da te činjenice demantuju. BiH jeste država jednakopravnih naroda, tako je zapisano u Ustavu BiH i mirovnom sporazumu a koji su potpisali i Srbi zajedno sa Hrvatima i Bošnjacima. ne volim da se ponavljam ali poslije J nema kajanja. Ne možeš ti sada zbog svog ega razvaliti čitav mirovni sporazum da bi se neko osjećao kotovno. Mirovni sporazumi i jesu napravljeni tako da svi podjednako budu nezadovoljni. Visoki predstavnik je samo jedan instrument na koji su pristali i Srbi tako da lmečanje i galama na VP nije konstruktivna politika. Srbi (Dodik) upravo svojom retorikom produžavaju životni vijek te institucije u BiH.

PS. Hrvati nemaju svoj TV kanal zato jer ga nemaju ni Bošnajci, Srbi, Sejdić niti Finci jer su oni zadnjom presudom stavljeni u istu ravan sa ostalim konstitutivnim narodima. :oops: Znam da se oponentima Hrvatske politike ne sviđa ovo ali tako je kako je sa pravne srane, legalnosti i zakona. Hrvati u F.BiH imaju kantone u kojima imaju svoja ministarstva zdravlja, nauke, kulture, privrede, školstva, policije, USTAV :shock: , policiju, sve osim vojske i novca što bi zaokružilo jednu državu. Dakle svi atributi državnosti se nalaze po kantonima tako da izostanak TV kanala, kojeg opet ponavljam nemaju ni gore pobrojani, ne predstavlja značajno ugoržavanje ako se uzme da ga nemaju ni ostali. Ustav Kantona F.BiH ide toliko daleko da dopušta da se nekoliko kantona udruži u projektu TV-a pa da naprave kanal na Kineskom sa mandarinskim akcentom ako žele a kamo li TV na Hrvatskom jeziku. :oops:
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 24/11/2014 11:26, edited 1 time in total.
neednolog

#154 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by neednolog »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:@neednolog

Popravi quote-anje.

stoji...srry jbg
dalje

#155 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

Ne, Bošnjaci ne žele unitarnu nacionalnu jedinicu jer da žele lako bi se dogovorili sa Hrvatima unutar F.BiH. Ne možeš osporavati na nivou BiH nešto što ti kao konstitutivni narod imaš na pola teritorije ako uzmemo da su svi jednakopravni na cijelom teritoriju BiH kako stoji u Ustavu i mirovnom sporazumu. :oops:
Ne zele trenutno jer malo teritorije kontrolisu.
Zelili su 1992. i borili se za nju.
RBiH.
hizo ramidovic

#156 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

neednolog wrote: Poenta cijele priče je da vidimo ima li načina da ovo funkcioniše i ako nema, a 20 godina je dokaz da i nema baš, šta dalje? Regionalizacija, unitarizam, oduzimanje konstitutivnosti, preglasavanje, referendumi....
podebljano je poenta cijele price:
20 godina na sve moguce nacine, javno i tajno, skupina ljudi radi na saplitanju i zaustavljanju razvoja drzave i na kraju ta ista skupina ljudi konstatuje da je ovakva drzava nemoguca!
vrhunac podlosti, pokvarenosti, licemjerja, hinjaluka...
ali dzaba, ne ide pa ne ide.
filosofman

#157 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by filosofman »

Savez za promjene je sasvim zadovoljan sadašnjim ustavno-pravnim položajem srpskog naroda u BiH, ne želi da se miješa u bošnjačko-hrvatske politike odnose u Federaciji BiH, jer nisu potpisnici Vašingtonsof+g sporazuma, niti su stvarali Federaciju BiH.Savez za promjene ne podržava politički avanturizam Milorada Dodika u vezi sa njegovim pričama o referendumu i otcjepljenju, jer bi nas sve to odvelo u velike političke turbulencije, sa neizvjesnim rezultatom, i takva vrsta kockanja sa srpskim pozicijama kao što Dodik radi je neprihvatljiva za Savez za promjene.
zgembomaratonac

#158 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by zgembomaratonac »

neednolog wrote:Da li je unitaristička politika Bošnjaka u BiH realna i koji su njene osnove? Da li je to plan da se u nekom narednom periodu ugasi RS, da se Srbi koji bi bili protiv tog scenarija jednostavno vojno protjeraju, kao i u HR, ili je to neko neka goruća želja za novim bratstvom-jedinstvom? Da li B-Jedinstvo kao romantična ideja održava Bošnjake da nasuprot sopstvenim interesima održavaju "silom", uz pomoć MZ, državu sa dva naroda koji ne žele da budu u njoj.
hizo ramidovic

#159 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
Ne zele trenutno jer malo teritorije kontrolisu.
Zelili su 1992. i borili se za nju.
RBiH.
i sta velis, strucnjak, rbih je bila bosnjacka unitarna jedinica?
kako je to samo genijalan i dubokouman zakljucak. svaka cast.
nastavi pisati, uzivamo svi citajuci tvoje postove
neednolog

#160 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by neednolog »

zgembomaratonac wrote:
neednolog wrote:Da li je unitaristička politika Bošnjaka u BiH realna i koji su njene osnove? Da li je to plan da se u nekom narednom periodu ugasi RS, da se Srbi koji bi bili protiv tog scenarija jednostavno vojno protjeraju, kao i u HR, ili je to neko neka goruća želja za novim bratstvom-jedinstvom? Da li B-Jedinstvo kao romantična ideja održava Bošnjake da nasuprot sopstvenim interesima održavaju "silom", uz pomoć MZ, državu sa dva naroda koji ne žele da budu u njoj.

Glasali su svi za mir...pa eto šta ispade...

na tribini za mir u kancelariji za rat...
Drvosjeca iz Dejcica

#161 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

zgembomaratonac wrote:
Naglasak na "Mi glasamo za građansku republiku". :wink:

Ultimatum bi bio ovo. :oops:

dalje

#162 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne možeš osporavati na nivou BiH nešto što ti kao konstitutivni narod imaš na pola teritorije ako uzmemo da su svi jednakopravni na cijelom teritoriju BiH kako stoji u Ustavu i mirovnom sporazumu. :oops:

Pa da... "ako uzmemo"...

Image
hizo ramidovic wrote: i sta velis, strucnjak, rbih je bila bosnjacka unitarna jedinica?
Unitarna država.
P.Starck

#163 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by P.Starck »

Pitanje je bilo: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Raspad BiH je akt rata, jer je BiH trenutno "mirna" mirovnim sporazumom iz Dejtona. Šta Bošnjaci mogu u ratu u Bosni 2015 godine?! mislim da bi bilo primjerenije pitanje.
Drvosjeca iz Dejcica

#164 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

dalje wrote:
hizo ramidovic wrote: i sta velis, strucnjak, rbih je bila bosnjacka unitarna jedinica?
Unitarna država.
I šta onda i ako jeste bila? Je li to umanjuje njenu vrijednost?
RS je danas unitarniji entitet nego što je R.BiH to bila 1990. godine.
hornet

#165 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hornet »

dalje wrote:
Pa eto ti prvi kažeš da Bošnjaci žele unitarnu BiH a ja ti dadoh primjer da upravo Srbi to imaju i grčevito se bore da taj unitarizam zadrže a osporavaju Bošnjacima to isto i uzimaju kao glavni argument protiv Bošnjaka. Licemjerno zar ne? :-)
Ne.
Svaki narod zeli unitarnu jedinicu u kojoj ce samostalno vladati. Srbi su se ratom izborili za istu a Bošnjaci su omanuli.
Nema logike da Srbi u BiH svoju sudbinu prepuste Bošnjacima u ruke kao što se to desilo npr. Bošnjacima u RS ili Srbima u Hrvatskoj.
Srbi su to postigli genocidom, zlocinima protiv covjecnosti i etnickim ciscenjem. Sve uz pomoc Srbija koja je vrsila agresiju na BiH. Znaci Bosnjaci u nekom buducem sukobu treba da urade isto. Da nam se ne desi da dvaput omanemo.
dalje

#166 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

dalje wrote:
Unitarna država.
I šta onda i ako jeste bila? Je li to umanjuje njenu vrijednost?
RS je danas unitarniji entitet nego što je R.BiH to bila 1990. godine.
Pa jeste. To ti govorim.
Srbi su uspjeli u stvaranju svoje unitarne teritorijalne jedinice a Bošnjaci su izgubili svoju unitarnu drzavu.
Unitarno je dobro za većinski narod na loše za manjine.
hizo ramidovic

#167 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

dalje wrote:
Unitarna država.
posto vidim da si vrstan strucnjak i izvanserijski logicar, sigurno ti nece biti tesko da nam dokazes taj unitarizam?
Jolpaz

#168 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by Jolpaz »

Mozda se ovim pitanjem mislilo na Bosance i Hercegovce, ali je odgovor veoma jednostavan obzirom da se radi o anketiranju:

1.Uspostavljanje Republike Bosne i Hercegovine,
2. Ukinuti ovo jadno ustavno uredjenje i aparthejd entiteta prema manjinskim narodima,
3. Incijatorima rata, egzekucija, silovanja i ostalih ratnih zlocina kao i njihovima izvrsiocima zamesti sjeme tako da nece njihova pokoljenjenja uzivati kao potomci danasnjih zlocinaca

Uglavnom, genocidni entitet nestaje, a traktorasi se vracaju u modu...

Mogu dusmani "mirno"spavati, bice Bosne i njenih sinova...
hizo ramidovic

#169 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

P.Starck wrote:Pitanje je bilo: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Raspad BiH je akt rata, jer je BiH trenutno "mirna" mirovnim sporazumom iz Dejtona. Šta Bošnjaci mogu u ratu u Bosni 2015 godine?! mislim da bi bilo primjerenije pitanje.
a odgovor mozes saznati jedino ako do rata uistinu dodje...
mozda vrijedi pokusati, sta mislis?
dalje

#170 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by dalje »

hornet wrote: Srbi su to postigli genocidom, zlocinima protiv covjecnosti i etnickim ciscenjem. Sve uz pomoc Srbija koja je vrsila agresiju na BiH. Znaci Bosnjaci u nekom buducem sukobu treba da urade isto. Da nam se ne desi da dvaput omanemo.
Između ostalog... a da li Bošnjaci treba to da urade. Pa ne znam. Do Bošnjaka je da odluče a na Srbima je da im to dozvole ili da ih onemoguće.
Svi smo naučili lekcije iz prošlosti. Jel tako tako je.
hornet

#171 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hornet »

dalje wrote:
hornet wrote: Srbi su to postigli genocidom, zlocinima protiv covjecnosti i etnickim ciscenjem. Sve uz pomoc Srbija koja je vrsila agresiju na BiH. Znaci Bosnjaci u nekom buducem sukobu treba da urade isto. Da nam se ne desi da dvaput omanemo.
Između ostalog... a da li Bošnjaci treba to da urade. Pa ne znam. Do Bošnjaka je da odluče a na Srbima je da im to dozvole ili da ih onemoguće.
Svi smo naučili lekcije iz prošlosti. Jel tako tako je.
Faktički, sad si mi otvorio oči.
neednolog

#172 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by neednolog »

Jolpaz wrote:Mozda se ovim pitanjem mislilo na Bosance i Hercegovce, ali je odgovor veoma jednostavan obzirom da se radi o anketiranju:

2. Ukinuti ovo jadno ustavno uredjenje i aparthejd entiteta prema manjinskim narodima,
3. Incijatorima rata, egzekucija, silovanja i ostalih ratnih zlocina kao i njihovima izvrsiocima zamesti sjeme tako da nece njihova pokoljenjenja uzivati kao potomci danasnjih zlocinaca

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
ovamo ista priča, genocid nad Srbima u BiH, etnički protjerani, sada Bošnjake treba nagraditi za to...itd itd...

Uglavnom to je ta priča 20 dina...
hizo ramidovic

#173 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

neednolog wrote:
Jolpaz wrote:Mozda se ovim pitanjem mislilo na Bosance i Hercegovce, ali je odgovor veoma jednostavan obzirom da se radi o anketiranju:

:zzzz: :zzzz: :zzzz:
ovamo ista priča, genocid nad Srbima u BiH, etnički protjerani, sada Bošnjake treba nagraditi za to...itd itd...

Uglavnom to je ta priča 20 dina...
ko, kad i gdje je ucinio taj genocid?
imas li neki dokaz ili je u pitanju klasicni i vec uobicajeni prdez tipa "svi smo mi isti"?
P.Starck

#174 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by P.Starck »

Ni ratovi nisu više kao što su bili, vidi ovog između Rusije i Ukrajine. De facto okupacija Krima, i ruska vojska na istočnim granicama a traže od Ukrajine da im plate plin?! :D
Nastavak rata u BiH (ukoliko jedna od strana prekrši mirovni sporazum, de facto smo u ratnom stanju) bi bio daleko komplikovaniji nego 90-ih, a bojim se i sa daleko većim brojem žrtava i ovaj puta na kraju sa totalnom štetom po privredu, infrastrukturu i društvo. Možda bi početak i bio ukrajinski, spor i sa pol(mi)licijama u prvom planu ali rat je rat, niko ga još u istoriji nije kontrolisao, barem ne dovoljno dugo da o tome priča :D
hizo ramidovic

#175 Re: Šta mogu učiniti Bošnjaci u slučaju raspada BiH?

Post by hizo ramidovic »

P.Starck wrote:Ni ratovi nisu više kao što su bili, vidi ovog između Rusije i Ukrajine. De facto okupacija Krima, i ruska vojska na istočnim granicama a traže od Ukrajine da im plate plin?! :D
Nastavak rata u BiH (ukoliko jedna od strana prekrši mirovni sporazum, de facto smo u ratnom stanju) bi bio daleko komplikovaniji nego 90-ih, a bojim se i sa daleko većim brojem žrtava i ovaj puta na kraju sa totalnom štetom po privredu, infrastrukturu i društvo. Možda bi početak i bio ukrajinski, spor i sa pol(mi)licijama u prvom planu ali rat je rat, niko ga još u istoriji nije kontrolisao, barem ne dovoljno dugo da o tome priča :D
dobro, i?
sta je pisac htjeo da kaze?
Post Reply