Bodkin wrote:
a napisao sam vec. necista krv i dundo maroje. i napisao sam isto tako da zadrzavam pravo da se ne sjecam jos nekoga ali to je mozda jos jedan, plafon dva. dakle gimnazija
i sta je problem? malo ih bilo ili nisu adekvatno odabrani? trebalo nesto od cosica? naravno, broj mora biti ogranicen radi obima npip.
Bodkin wrote:
andric je bosanska knjizevnost, ne moze biti srpska. niko nije toliko pisao o bosni kao on. kako ce biti srpska. zato sto je srbin?
jergovic isto moze biti i bosanska i hrvatska. pazi sad, ne govorim bosnjacka, nego bosanska. i ovdje pricamo o knjizevnosti. dakle da, poprilicno bitan dio srpske knjizevnosti su epske pjesme o turcima. ako se to ne uci, a ne uci se jel, onda ne mozes reci da se srpska knjizevnost uci u sarajevskim skolama.
andric je pisao na srpskom jeziku i spada u srpsku nacionalnu knjizevnost. dakako, moze se svrstati i u bosansku (jer je tu rodjen), ali nikako u bosnjacku. to sto je pisao o bosni nema veze pripadnoscu nekoj nacionalnoj knjizevnosti. ako se i ovo mora objasnjavati, onda jebi ga...
Bodkin wrote:
imaju slicnosti naravno ali imaju dovoljno razlika da bi ih trebalo razdvojiti u ucenju. zasto to kazem? bio svjedok kad je nadredjeni rekao radniku da pocecu nije ispravno nego treba pocet cu. ne sumnjam da bi isto uradio i za lahko. najeba lik ni kriv ni duzan. prije rata je Bog po zemlji hodao u odnosu na ovo stanje danas. danas je politika ta koja razdvaja jezike. a kako nam je politika smisao zivota u bih i kroji nam sudbinu, tako nam se i jezici razlikuju
jezici se razlikuju, niko to i ne spori. stvar je u tome da imaju veoma mnogo slicnosti, kako u gramatici i pravopisu tako i u vokabularu. i smatram da su djeca bogatija ako ih znaju.
Bodkin wrote:
historija spada u nacionalnu grupu o kojoj svi pricaju ali niko da u praksi sprovede. u nacionalnu grupu mora ici i jezik. dakle mora. ja sam vec pisao ali ti ili nisi citao ili odgovaras samo na ono sto te svrbi. znam licno da u jednoj sarajevskoj srednjoj skoli dolazi zena da predaje srpski radi dvoje malaca jer su se roditelji izjasnili. dakle nije tacno da se ne moze uciti u sarajevu. ono sta je demagogija je "ako se zadovolje nuzni uslovi". ako jedno dijete hoce, treba udovoljiti. jel kosta? kosta. ali to je cijena multietnicke drzave i drustva. tih 3x45 min sedmicno drzavu ce manje kostati nego dva audija bakirova.
pa ja sam im upravo dokazivao da se moze uciti i hrvatski jezik, ako se iskaze interesovanje. pojedini strucnjaci ovdje i politicari tvrde da ne moze. ostalo je stvar organizacije.
Bodkin wrote:
jos jednom, nigdje nisam rekao isto. reagovao sam na nebuloze da se uci hrvatski i srpski jezik i knjizevnost u vecinski bosnjackim kantonima. nista vise. u tu grupu gradica dodaj slobodno i zavidovice, ilijas ili bugojno. i da, sarajevo je bolje od svih njih ali tuga je sto se uopste poredi. treba da se poredi sa bg ili zg ili nekim polumilionskim gradovima centralne istocne evrope. u poredjenju sa njima je daleko ispod...
dakle, poenta je na tome da li se dozvoljava ili ne ucenje s/h jezika u ks, kao sto neki tvrde. dokazano je da se moze uciti, ako se iskaze interesovanje. kraj price.
glede usporedbi, drugi su prozivali sarajevo, ja sam samo naveo cinjenicno stanje.
kad je u pitanju tolerantnost, ne mozes porediti jedan bg ili zg, jer su to nacionalno gotovo cisti gradovi. kvalitet obrazovanja opcenito je sasvim druga prica, za neku drugu temu