Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post Reply
It_is_a_Leclerc

#151 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by It_is_a_Leclerc »

Hafis wrote:da ja refrešam.

Pitanje je: što se ovom presudom postiglo?
Koji su to parametri kojima će se mjeriti da li je presuda sprovedena u praksi?
Koji je to model školskog programa, u stvari gdje se nalazi, u kojem gradu, u kojoj školi, i koji će služiti kao parametar, da ne kažem ''uzor''?
I na kraju tko će procijeniti... je li to to?
Pod jedan, postiglo se da je sudska instanca detektovala da se, tamo gdje su Hrvati relativna većina u BiH, provodi sistemska diskriminacija. Razdvajanje djece u školama, kaže sud, po nacionalnoj osnovi, pogotovo, u suprotnosti je s poveljom o ljudskim pravima, poveljom o pravima djeteta, a samim tim i u suprotnosti sa državnim Ustavom koji rečene povelje integriše kao svoje neizostavne dijelove.

Parametri su vrlo jednostavni. Prelistate dnevnik u nekoj osnovnoj školi u Stocu, npr. Ako imate hrvatske i bošnjačke razrede, vrlo je jasno, da se presuda nije provela, što onda po Zakonu o krivičnom postupku podliježe krivičnom gonjenju.

Zašto treba postojati uzor ?! Situacija je vrlo delikatna, i njome treba da se bave pedagozi, a ne političari. Treba osmisliti princip po kojem bi djeca, ne samo u Stocu, već i u Banja Luci i u Sarajevu, ako ih ima u određenom postotku, imala pravo da slušaju MATERNJI JEZIK (ne historiju i geografiju), koji žele. U najkraćem, napraviti takve rasporede, po kojima bi svi išli zajedno u razrede. Kad jedni slušaju hrvatski, drugi idu na bosanski, i opet se na kraju vraćaju na sljedeći čas, na matematiku npr.

Procijenit će sud. Ako neko smatra da bi u takvom sistemu bilo diskriminacije neka izvoli podnijeti apelaciju sudu, pa nek ocijene.
JohnnyS

#152 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by JohnnyS »

hizo ramidovic wrote: jesi zajeban...i velis andric i jergovic nisu srbi/hrvati? da nisu bosanci pravoslavne/katolcke vjerispovijesti? da ne pripadaju mozda bosnjackoj nacionalnoj knjizevnosti? de to malo bolje protabiri pa nam javni...

Ako je jezik bosanski, onda je i književnost bosanska. U taj pojam (bosanska književnost) svakako spadaju i Andrić i Jergović.
oglo

#153 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by oglo »

samim odredjivanjem postotaka,se pravi diskriminacija,pa se onda ide uz vodu tako da se u vecinski bosnjackim sredinama srpska i hrvatska djeca podjele po razredima tako da se moze reci da ih ima al u tolikom broju da ne mogu ispuniti nikakav postototak za ostvarivanje takvog prava

samim upisom u svjedocanstvo sprskog ,hrvatskog,ili sprskog jezika,samo kao naziva da se isptostuje forma,a sustina ostaje da se uci jezik vecinske etnije na tom podrucju je diskriminacija i mazanje ociju

onda apsurd da historija,istorija ili ti ga povijest se smatra predmetom iz nacionalne grupe koju niko ne moze definisati ,sta je u stvari nacinalna grupa predmeta,i postavlja se pitanje da li treba uvesti famoznu grupu predmeta koja ce uciti djeca ostalih koji su takodje ustavna kategorija,na ciju diskriminaciju ukazuje presuda sejdic finci

vjeronauk koji je predemet i ulazi u zbirnu ocjenu ucenika,je jos jedan apsurd, ko je taj koji moze occijeniti koliko je neko dobar vijernik
al to ne cudi kada je kod nas religija politicko sredstvo i segment skolstva ciji je cilj skolovanje birackog tijela
Bodkin

#154 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Bodkin »

hizo ramidovic wrote: mozes li konkretno navesti sta si to ti ucio i citao pa da to uporedimo sa onom sto je propisano i da utvrdimo ko je to tebe "nasuk'o"? npip je obaveza a ne nesto sto bi trebalo da se sprovodi. ja sam to veoma jasno i napisao, pa te milom da citas pazljivije.
a napisao sam vec. necista krv i dundo maroje. i napisao sam isto tako da zadrzavam pravo da se ne sjecam jos nekoga ali to je mozda jos jedan, plafon dva. dakle gimnazija
hizo ramidovic wrote:pa ja te pitam u ciju nacionalnu knjizevnost da svrstamo andrica i jergovica: u bosnjacku, hrvatsku ili srpsku? napisi konkretan odgovor?
i cuj to, srpska knjizevnost je borba protiv turaka? reci da se zezas, u protivnom bit ce me stid s kim vodim raspravu?
andric je bosanska knjizevnost, ne moze biti srpska. niko nije toliko pisao o bosni kao on. kako ce biti srpska. zato sto je srbin?
jergovic isto moze biti i bosanska i hrvatska. pazi sad, ne govorim bosnjacka, nego bosanska. i ovdje pricamo o knjizevnosti. dakle da, poprilicno bitan dio srpske knjizevnosti su epske pjesme o turcima. ako se to ne uci, a ne uci se jel, onda ne mozes reci da se srpska knjizevnost uci u sarajevskim skolama.
hizo ramidovic wrote: pa prati malo akciju, misha mu hebem: govorimo o knjizevnosti. pravopis i gramatika su nesto drugo. naravno da nisu jedan jezik, ali imaju veoma veliku slicnost, a specificnosti se naglasavaju po potrebi. uostalom, prije rata se ucio sh/hs jezik i nikome to nije smetalo. kad se tome dodao i bosanski, onda nastaje problem. ma cirkus, to ti je...
a historija? pa niko i ne trazi da bude jedna. ona spada u tzv. nac.grupu predmeta, te se moze izucavati po zahtjevu (kao i jezik), ukoliko su zadovoljeni nuzni uslovi. neki strucnjaci ovdje tvrde kako se npr hrvatski jezik ne moze uciti u sarajevskom kantonu a da pri tome nikad niko nije ni podnio zahtjev.
imaju slicnosti naravno ali imaju dovoljno razlika da bi ih trebalo razdvojiti u ucenju. zasto to kazem? bio svjedok kad je nadredjeni rekao radniku da pocecu nije ispravno nego treba pocet cu. ne sumnjam da bi isto uradio i za lahko. najeba lik ni kriv ni duzan. prije rata je Bog po zemlji hodao u odnosu na ovo stanje danas. danas je politika ta koja razdvaja jezike. a kako nam je politika smisao zivota u bih i kroji nam sudbinu, tako nam se i jezici razlikuju

historija spada u nacionalnu grupu o kojoj svi pricaju ali niko da u praksi sprovede. u nacionalnu grupu mora ici i jezik. dakle mora. ja sam vec pisao ali ti ili nisi citao ili odgovaras samo na ono sto te svrbi. znam licno da u jednoj sarajevskoj srednjoj skoli dolazi zena da predaje srpski radi dvoje malaca jer su se roditelji izjasnili. dakle nije tacno da se ne moze uciti u sarajevu. ono sta je demagogija je "ako se zadovolje nuzni uslovi". ako jedno dijete hoce, treba udovoljiti. jel kosta? kosta. ali to je cijena multietnicke drzave i drustva. tih 3x45 min sedmicno drzavu ce manje kostati nego dva audija bakirova.
hizo ramidovic wrote: u zvanicnom npip za 9.razred stoje ove cetiri lektire.
ne zelim te ubjedjivati ni u sto, samo navodim cinjenice onima koji tvrde da je i u sarajevu isto kao i u capljini, stocu, livnu, prijedoru, foci...a nije isto, niti je ikad bilo
jos jednom, nigdje nisam rekao isto. reagovao sam na nebuloze da se uci hrvatski i srpski jezik i knjizevnost u vecinski bosnjackim kantonima. nista vise. u tu grupu gradica dodaj slobodno i zavidovice, ilijas ili bugojno. i da, sarajevo je bolje od svih njih ali tuga je sto se uopste poredi. treba da se poredi sa bg ili zg ili nekim polumilionskim gradovima centralne istocne evrope. u poredjenju sa njima je daleko ispod...
hizo ramidovic

#155 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

JohnnyS wrote:
hizo ramidovic wrote: jesi zajeban...i velis andric i jergovic nisu srbi/hrvati? da nisu bosanci pravoslavne/katolcke vjerispovijesti? da ne pripadaju mozda bosnjackoj nacionalnoj knjizevnosti? de to malo bolje protabiri pa nam javni...

Ako je jezik bosanski, onda je i književnost bosanska. U taj pojam (bosanska književnost) svakako spadaju i Andrić i Jergović.
naravno da spadaju, niko to i ne spori.
u pitanju je njihova etnicka pripadnost, tj. u bhs jeziku su ravnopravno zastupljni knjizevnici svih etnickih skupina u bih
Hafis

#156 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote:Treba osmisliti princip po kojem bi djeca, ne samo u Stocu, već i u Banja Luci i u Sarajevu, ako ih ima u određenom postotku, imala pravo da slušaju MATERNJI JEZIK (ne historiju i geografiju), koji žele. U najkraćem, napraviti takve rasporede, po kojima bi svi išli zajedno u razrede. Kad jedni slušaju hrvatski, drugi idu na bosanski, i opet se na kraju vraćaju na sljedeći čas, na matematiku npr.
Konačno si nadošao na moje pitanje. Tko treba osmisliti te principe? Da neće ''ministar'' Damir Mašić?
I zar nije odvajanje djece na zasebno slušanje maternjeg jezika klasičan čin segregacije? Ali nebitno...

Nego ovo:
kako je HNŽ, odnosno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, dužno “ustanoviti jedinstvene, integrisane, multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim, naučnim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku”. Istovremeno, školama u Stocu i Čapljini nalaže se da “integracijom stvore osnovu multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku”.
Radi se o tome da svako hrvatsko (ili bošnjačko) dijete ima pravo na nastavu iz svih predmeta, čak i tjelesni odgoj, na hrvatskom (bošnjačkom) jeziku Ako je predmet strani jezik (recimo engleski), hrvatska djeca imaju pravo zahtjevati da im se prevodi na hrvatski jezik a bošnjačka djeca da im se prevodi na bosanski jezik. Ovo pravo mora biti zajamčeno čak i po ovoj presudi

Drugim riječima: recimo ja kao roditelj Hrvata (Bošnjaka) imam pravo zahtijevati da moje dijete dobija isključivo nastavu na hrvatskom jeziku i nisam dužan da prihvatim bilo kakav oblik nastave koji ne uključuje hrvatski (bosanski) jezik. Znači imam pravo da moje dijete dobije obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Praktično govoreći, ako ja čujem da moje dijete kaže da mu učiteljica u školi kaže "vsiona" ili ''sopstveni'' umjesto "svemir" i ''vlastiti'', ja imam pravo tražiti i dobiti od škole da škola prestane sa takvom nezakonitom praksom i da se pobrine da moje dijete dobije nastavu na maternjem jeziku. E sad, zamislimo jedan integriran ''multietnićki'' razred u kojem sva djeca imaju pravo na obrazovanje na vlastitom maternjem jeziku, što znači isključivanje nastave na jeziku koji nije maternji: kako bi se to izvelo?
volta dzontra

#157 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by volta dzontra »

Hafis wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Treba osmisliti princip po kojem bi djeca, ne samo u Stocu, već i u Banja Luci i u Sarajevu, ako ih ima u određenom postotku, imala pravo da slušaju MATERNJI JEZIK (ne historiju i geografiju), koji žele. U najkraćem, napraviti takve rasporede, po kojima bi svi išli zajedno u razrede. Kad jedni slušaju hrvatski, drugi idu na bosanski, i opet se na kraju vraćaju na sljedeći čas, na matematiku npr.
Konačno si nadošao na moje pitanje. Tko treba osmisliti te principe? Da neće ''ministar'' Damir Mašić?
I zar nije odvajanje djece na zasebno slušanje maternjeg jezika klasičan čin segregacije? Ali nebitno...

Nego ovo:
kako je HNŽ, odnosno Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, dužno “ustanoviti jedinstvene, integrisane, multikulturne obrazovne ustanove – škole za utvrđena upisna područja s jedinstvenim nastavnim, naučnim planom i programom, uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku”. Istovremeno, školama u Stocu i Čapljini nalaže se da “integracijom stvore osnovu multikulturalnosti škole i obrazovanja djece bez obzira na etničku pripadnost, po jedinstvenom planu i programu na maternjem jeziku”.
Radi se o tome da svako hrvatsko (ili bošnjačko) dijete ima pravo na nastavu iz svih predmeta, čak i tjelesni odgoj, na hrvatskom (bošnjačkom) jeziku Ako je predmet strani jezik (recimo engleski), hrvatska djeca imaju pravo zahtjevati da im se prevodi na hrvatski jezik a bošnjačka djeca da im se prevodi na bosanski jezik. Ovo pravo mora biti zajamčeno čak i po ovoj presudi

Drugim riječima: recimo ja kao roditelj Hrvata (Bošnjaka) imam pravo zahtijevati da moje dijete dobija isključivo nastavu na hrvatskom jeziku i nisam dužan da prihvatim bilo kakav oblik nastave koji ne uključuje hrvatski (bosanski) jezik. Znači imam pravo da moje dijete dobije obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Praktično govoreći, ako ja čujem da moje dijete kaže da mu učiteljica u školi kaže "vsiona" ili ''sopstveni'' umjesto "svemir" i ''vlastiti'', ja imam pravo tražiti i dobiti od škole da škola prestane sa takvom nezakonitom praksom i da se pobrine da moje dijete dobije nastavu na maternjem jeziku. E sad, zamislimo jedan integriran ''multietnićki'' razred u kojem sva djeca imaju pravo na obrazovanje na vlastitom maternjem jeziku, što znači isključivanje nastave na jeziku koji nije maternji: kako bi se to izvelo?
Onda bi Hrvati osnovali neki NVO iako su totalne trube u toj industriji u odnosu na sarajlije ali eto...valjda bi nekako skuckali kakav komad udruge......podnijeli bi tužbu u sud bi presudio da djeca imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku.

i onda bi došli na zajedničku školsku administraciju i školovanja po dva nastavna programa uz elemente poticanja upoznavanja drugih kultura, identiteta, bla bla bla ...zajedničke sekcije izvannastavne aktivnosti i slično,....

Pitanje je što se ovo politizira i ideologizira umjesto da se odmah ide na razumno rješenje? Vauuu pa naravno. Lokalni političari imaju temu za homogenizaciju na NVO sarajevske brugije imaju prostora za sisanje grantova.....
JohnnyS

#158 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by JohnnyS »

Hafis wrote:

Nego ovo:

Ja očekujem od sećije Kruga 99 da ponudi odgovore na neka od ovih pitanja...
Hafis

#159 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

jahtas"

1. Svi ulaze/izlaze na sve skolske ulaze kako im volja, a ne bosnjacka dijeca prisiljena ulaziti na sporedne ulaze, Hafise
Ok. lako rješivo
2. Svi idu i u prvu i drugi smjenu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, znaci ne hrvatska djeca iskljucivo u prvu smjenu, a bosnjacka iskljucivo u drugu smjenu, Hafise.
I ovo je lako rješivo.
3. Svi vjerski simboli, a pogotovo krst/kriz izvan prostora skole, bez ali, Hafise.
I ovo je rješivo.
4. Mjesani razredi, Hafise.
Počinje bivati intertesantno
5. Nacionalna grupa predmeta koja se odrzava u isto vrijeme i traje isto vremena u razlicitim ucionicama na kojima iznad tabla nema nikakvog krsta/kriza, Hafise.
Znači odvajanje po etničkom principu. a sud je strogo rekao- nema odvajanja.
6. Zajednicki razredi za sve, osim kad se odvijaju nacionalni predmeti koji se odvijaju u razlicitim ucionicama, ali u isto vrijeme. Kad se zavrse nacionalni predmeti, ostali predmeti koji nisu nacionalni, oni se odvijaju na zajednickoj nastavi, po istom programu,
I dalje odvajanje....
jer valjda nema nacionalne matematike ili ima i to?
jezik rođo. Nije isto kada Marijan predaje lagano oslobađanje od zagrada i Salko koji se lahko kutarisaje od njih
Rjesen problem, rjesena presuda, Hafise.

Ništa nije rješeno dok sudac ne odsvira kraj. Reci mi što potpada pod te ''nacionalne predmete'' koje stalno spominješ?
bla bla bla pljuc, pljuc..Da, to je problem kako ukinuti apartheid nad bosnjackim prvacicima, to vi kadrovi HDZ-a niste znali kako ukinuti apartheid, pa je nastao nesporazum, a i niste imali FBIH program po kojem bi ukinuli apartheid nad bosnjackim prvacicima, koje ste tim apartheid metodama jos od malena ucili u tim apartheid skolama da su oni "niza bica" od prvacica potomaka "Arijevaca" iz Austrougarskih stala?
De Hafise, jesi troll, ali ne pravi se blesav bas toliko...bla bla bla pljuc, pljuc..
Ovo je tvoje standardno šovinističko preseravanje, tako da nema potrebe komentirati.
volta dzontra

#160 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by volta dzontra »

jahtas wrote:
Hafis wrote:Džaba ja govorim, oni zakrmili u čijeg je babe duža belegija.

Pitanje je: što se ovom presudom postiglo?
Koji su to parametri kojima će se mjeriti da li je presuda sprovedena u praksi?
Koji je to model školskog programa, u stvari gdje se nalazi, u kojem gradu, u kojoj školi, i koji će služiti kao parametar, da ne kažem ''uzor?
Wao "jako tezak" problem za rijesiti?

1. Svi ulaze/izlaze na sve skolske ulaze kako im volja, a ne bosnjacka dijeca prisiljena ulaziti na sporedne ulaze, Hafise
2. Svi idu i u prvu i drugi smjenu, bez obzira na nacionalnu pripadnost, znaci ne hrvatska djeca iskljucivo u prvu smjenu, a bosnjacka iskljucivo u drugu smjenu, Hafise.
3. Svi vjerski simboli, a pogotovo krst/kriz izvan prostora skole, bez ali, Hafise.
4. Mjesani razredi, Hafise.
5. Nacionalna grupa predmeta koja se odrzava u isto vrijeme i traje isto vremena u razlicitim ucionicama na kojima iznad tabla nema nikakvog krsta/kriza, Hafise.
6. Zajednicki razredi za sve, osim kad se odvijaju nacionalni predmeti koji se odvijaju u razlicitim ucionicama, ali u isto vrijeme. Kad se zavrse nacionalni predmeti, ostali predmeti koji nisu nacionalni, oni se odvijaju na zajednickoj nastavi, po istom programu, jer valjda nema nacionalne matematike ili ima i to?

Rjesen problem, rjesena presuda, Hafise.

Da, to je problem kako ukinuti apartheid nad bosnjackim prvacicima, to vi kadrovi HDZ-a niste znali kako ukinuti apartheid, pa je nastao nesporazum, a i niste imali FBIH program po kojem bi ukinuli apartheid nad bosnjackim prvacicima, koje ste tim apartheid metodama jos od malena ucili u tim apartheid skolama da su oni "niza bica" od prvacica potomaka "Arijevaca" iz Austrougarskih stala?

De Hafise, jesi troll, ali ne pravi se blesav bas toliko.

Ti se praviš blesav. Sud kaže da sva djeca imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku. Ne dva sata maternjeg jezika tjedno!!

sad ćemo doći do klasične "nema hrvatskog jezika" koje će evoluirati u "nema hrvata u BIH" što će posredno odgoditi rješenje problema u nedogled i nicanje antidiskriminacijskih projekta dok ima grantova
Hafis

#161 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Neka, da vidimo što je sad smislilo :)
Hafis

#162 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Pošto se ne radi o istočnom ili zapadnom dijelu Mostara, Banjaluci, Sarajevu i drugim homogenim sredinama gdje djeca ''spontano'' i ''dobrovoljno'' uče po nacionalnom programu vladajuće većine, a budući da je ovdje riječ o poprilično mješovitim sredinama koje imaju te ''nesretne'' škole pod dva krova, jedino rješenje zajedničke nastave trebao bi biti jedan svojevrsni pilot program, koji sam razradio u detalje, a koji djecu ne razdvaja niti jednog trenutka i tako poštuje presudu suda u cjelosti:

1. Pola sata nastave držati na hrvatskom, a pola na bosanskom jeziku (imamo samo jedan mali problem: prisiljavanje djece na obrazovanje na jeziku koji im nije maternji, što znači kršenje zakona, to jest ove presude )

2. Jedan dan imati nastavu na hrvatskom jeziku a jedan dan na bosanskom jeziku (opet isti problem: prisiljavanje djece na obrazovanje na jeziku koji im nije maternji što znači kršenje zakona).

3. Uključiti simultano prevodjenje, slično haškom tribunalu, pri čemu bi djeca cijeli sat držala slušalice na ušima i govorila u mikrofon a profesionalni prevoditelj bi prevodio i predavaču i djeci (problema nema)

4. Isključiti prisustvo nastavnika u učionici i predavanja držati posredstvom "video conferencing", pri čemu bi djeca držala slušalice na ušima a pitanja bi postavljali u pisanoj formi koju bi opet profesionalni prevoditelj morao prevoditi.

ima li netko još kakvih ideja :)

Ja vam kažem, jebnena je stvar multietničnost, jednakopravnost a pagotovo pravo djece na obrazovanje na vlastitom maternjem jeziku.
Lincoln-Burrows

#163 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Lincoln-Burrows »

jahtas wrote: Djeca svakako trebaju znati sve tri jezika i bosanski i srpski i hrvatski, kao sto recimo djeca u Svicarskoj znaju i francuski i njemacki i talijanski.
Nemoj da zahebavaš ljude ovdje.
Paranoid

#164 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Paranoid »

Mišljenja sam da Hafis i njemu slični nisu svjesni plodova koji se dobijaju gajenjem segregacije... Mnogi nekadašnji učenici škola "sporednog ulaza" nisu više djeca.

hmmmm.... Problem koji obrazovni sustav napravi, teško se ispravlja..
hizo ramidovic

#165 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

Bodkin wrote: a napisao sam vec. necista krv i dundo maroje. i napisao sam isto tako da zadrzavam pravo da se ne sjecam jos nekoga ali to je mozda jos jedan, plafon dva. dakle gimnazija
i sta je problem? malo ih bilo ili nisu adekvatno odabrani? trebalo nesto od cosica? naravno, broj mora biti ogranicen radi obima npip.
Bodkin wrote: andric je bosanska knjizevnost, ne moze biti srpska. niko nije toliko pisao o bosni kao on. kako ce biti srpska. zato sto je srbin?
jergovic isto moze biti i bosanska i hrvatska. pazi sad, ne govorim bosnjacka, nego bosanska. i ovdje pricamo o knjizevnosti. dakle da, poprilicno bitan dio srpske knjizevnosti su epske pjesme o turcima. ako se to ne uci, a ne uci se jel, onda ne mozes reci da se srpska knjizevnost uci u sarajevskim skolama.
andric je pisao na srpskom jeziku i spada u srpsku nacionalnu knjizevnost. dakako, moze se svrstati i u bosansku (jer je tu rodjen), ali nikako u bosnjacku. to sto je pisao o bosni nema veze pripadnoscu nekoj nacionalnoj knjizevnosti. ako se i ovo mora objasnjavati, onda jebi ga...
Bodkin wrote: imaju slicnosti naravno ali imaju dovoljno razlika da bi ih trebalo razdvojiti u ucenju. zasto to kazem? bio svjedok kad je nadredjeni rekao radniku da pocecu nije ispravno nego treba pocet cu. ne sumnjam da bi isto uradio i za lahko. najeba lik ni kriv ni duzan. prije rata je Bog po zemlji hodao u odnosu na ovo stanje danas. danas je politika ta koja razdvaja jezike. a kako nam je politika smisao zivota u bih i kroji nam sudbinu, tako nam se i jezici razlikuju
jezici se razlikuju, niko to i ne spori. stvar je u tome da imaju veoma mnogo slicnosti, kako u gramatici i pravopisu tako i u vokabularu. i smatram da su djeca bogatija ako ih znaju.
Bodkin wrote: historija spada u nacionalnu grupu o kojoj svi pricaju ali niko da u praksi sprovede. u nacionalnu grupu mora ici i jezik. dakle mora. ja sam vec pisao ali ti ili nisi citao ili odgovaras samo na ono sto te svrbi. znam licno da u jednoj sarajevskoj srednjoj skoli dolazi zena da predaje srpski radi dvoje malaca jer su se roditelji izjasnili. dakle nije tacno da se ne moze uciti u sarajevu. ono sta je demagogija je "ako se zadovolje nuzni uslovi". ako jedno dijete hoce, treba udovoljiti. jel kosta? kosta. ali to je cijena multietnicke drzave i drustva. tih 3x45 min sedmicno drzavu ce manje kostati nego dva audija bakirova.
pa ja sam im upravo dokazivao da se moze uciti i hrvatski jezik, ako se iskaze interesovanje. pojedini strucnjaci ovdje i politicari tvrde da ne moze. ostalo je stvar organizacije.
Bodkin wrote: jos jednom, nigdje nisam rekao isto. reagovao sam na nebuloze da se uci hrvatski i srpski jezik i knjizevnost u vecinski bosnjackim kantonima. nista vise. u tu grupu gradica dodaj slobodno i zavidovice, ilijas ili bugojno. i da, sarajevo je bolje od svih njih ali tuga je sto se uopste poredi. treba da se poredi sa bg ili zg ili nekim polumilionskim gradovima centralne istocne evrope. u poredjenju sa njima je daleko ispod...
dakle, poenta je na tome da li se dozvoljava ili ne ucenje s/h jezika u ks, kao sto neki tvrde. dokazano je da se moze uciti, ako se iskaze interesovanje. kraj price.
glede usporedbi, drugi su prozivali sarajevo, ja sam samo naveo cinjenicno stanje.
kad je u pitanju tolerantnost, ne mozes porediti jedan bg ili zg, jer su to nacionalno gotovo cisti gradovi. kvalitet obrazovanja opcenito je sasvim druga prica, za neku drugu temu
Hafis

#166 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

="jahtas"
Pa ako je lako rjesivo, sto onda bosnjacka djeca ulaze u Stolcu na sporedni ulaz, sto idu iskljucivo u drugu smjenu i sto im iznad tabli u ucionicama stoje krstine? Jeste lako rjesivo, ali nije u skladu sa Tudjman-Boban zlocinackim planom protjerivanja Bosnjaka iz Stolca kako bi Hrvati zadrzali vecinu koju su zlocinackim metodama napravili u ratu, ali i nakon njega.
Nevolja je što Stoca ne znaš ni na karti naći a tvrdiš da bošnjačkoj djeci u učionici iznad glava stoji križ. I opet držiš ''historijski čas''.
Pusti te dječije fole, To možeš na kakvoj okrugloj sećiji SDA mladeži, a i tu ti je li-la.

Hajdemo na problematiku presude.
Ne vidim u opce gdje je tu problem. Djeca svakako trebaju znati sve tri jezika i bosanski i srpski i hrvatski,
DŽe to piše? Ne moraju znati, niti je igdje propisano bilo kojim zakonom.

Uglavnom kume ti meni ne odgovori kako bi tekla ta zajednička nastava, a istodobno da se ispoštuje neprikosnoveno pravo djece na nastavu na maternjem jeziku.
Recimo, hoće li biti peterica ili petorica patuljaka, lahka ili laka industrija . Ovisi od uče, jel' tako?
hAZNADAR

#167 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hAZNADAR »

Zasto jezik ne nazvati sluzbeno maternjim - posto se svakako ne radi gramaticki o ogromnim razlikama.

I prije rata su sluzbeni srpsko-hrvatski Srbi i Hrvati privatno nazivali samo srpski ili hrvatski - tako i danas se Maternji kao sluzbeni jezik moze privatno razlicito zvati ili tumaciti.

Siguran sam da bi puno laksi posao za lingviste bio standardizovati jedan jezik - umjesto podjele u skolama na odvojene predmete.
Hafis

#168 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Ja sam legalista. Ako vrhovni sud izrijekom u presudi navodi uz puno poštovanje prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku onda to treba poštovati.
I to ne samo u školi u Stocu, već u svim gradovima, počevši od glavnog pa do najmanjeg zaseoka.
Hafis

#169 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

Ovako mi svejedno, ali treba priznati da je negacijska ekipa danas pravo nakantala afirmacijsku.

A još se nešto nisam posebno ni pripremao :) .
hizo ramidovic

#170 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Uglavnom kume ti meni ne odgovori kako bi tekla ta zajednička nastava, a istodobno da se ispoštuje neprikosnoveno pravo djece na nastavu na maternjem jeziku.
Recimo, hoće li biti peterica ili petorica patuljaka, lahka ili laka industrija . Ovisi od uče, jel' tako?
pises gluposti, kume.
to sto presuda kaze da djeca imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku znaci da je drzava duzna da im obezbjedi skole gdje ce se isto izvoditi.
ukidanje "dvije skole pod jednim krovom" moze se tumaciti i kako "pravljenje dvije skole pod dva krova" ili kao jedna skola u kojoj ce se nastava izvoditi na jednom od sluzbenih jezika sa pravom da neke predmete iz tzv nacionalne grupe predmeta djeca slusaju zasebno.
hizo ramidovic

#171 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

hAZNADAR wrote:Zasto jezik ne nazvati sluzbeno maternjim - posto se svakako ne radi gramaticki o ogromnim razlikama.

I prije rata su sluzbeni srpsko-hrvatski Srbi i Hrvati privatno nazivali samo srpski ili hrvatski - tako i danas se Maternji kao sluzbeni jezik moze privatno razlicito zvati ili tumaciti.

Siguran sam da bi puno laksi posao za lingviste bio standardizovati jedan jezik - umjesto podjele u skolama na odvojene predmete.
naravno, problem je nastao kad se tom nazivu prikljucio i bosanski.
inace, do tada je sve bilo bajno i nije bilo nikakvih problema.
Hafis

#172 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote:
Hafis wrote: Uglavnom kume ti meni ne odgovori kako bi tekla ta zajednička nastava, a istodobno da se ispoštuje neprikosnoveno pravo djece na nastavu na maternjem jeziku.
pises gluposti, kume.
to sto presuda kaze da djeca imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku znaci da je drzava duzna da im obezbjedi skole gdje se ista izvoditi.
ukidanje "dvije skole pod jednim krovom" moze se tumaciti i kako "pravljenje dvije skole pod dva krova" ili kao jedna skola u kojoj ce se nastava izvoditi na jednom od sluzbenih jezika sa pravom da neke predmete iz tzv nacionalne grupe predmeta djeca slusaju zasebno.
Nikakve ti ja gluposti kume danas nisam ovdje napisao. Čak sam vam proširio vidike a usput malo prizemio ovih par šovinista što istresaju gače na ovoj temi danima.

Ne postoji NITI JEDNA škola u BiH koja ispunjava kriterije po ovom pitanju a koji vladaju u normalnim društvima.
Bodkin

#173 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Bodkin »

Hafis wrote:
hizo ramidovic wrote:
pises gluposti, kume.
to sto presuda kaze da djeca imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku znaci da je drzava duzna da im obezbjedi skole gdje se ista izvoditi.
Nikakve ti ja gluposti kume danas nisam ovdje napisao. Čak sam vam proširio vidike a usput malo prizemio ovih par šovinista što istresaju gače na ovoj temi danima.

Ne postoji NITI JEDNA škola u BiH koja ispunjava kriterije po ovom pitanju a koji vladaju u normalnim društvima.
kako ce postojati kad drzava nije normalna
hizo ramidovic

#174 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote: Nikakve ti ja gluposti kume danas nisam ovdje napisao. Čak sam vam proširio vidike a usput malo prizemio ovih par šovinista što istresaju gače na ovoj temi danima.

covjek uvijek treba prvo raditi na prosirivanju sopstvenih vidika, pa tek onda to raditi za ostale.
glede ispunjavanja kriterija, skole u buducnosti treba tako organizovati da ispunjavaju ono sto presuda nalaze.

i da ne zaboravim: jebem ti uciteljicu koja te naucila da se donji ves pise onako.
Hafis

#175 Re: Vrhovni sud FBiH presudio: HDZ diskriminacija i segregacija u Stolcu ...

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote: pa ja sam im upravo dokazivao da se u sarajevu moze uciti i hrvatski jezik, ako se iskaze interesovanje. pojedini strucnjaci ovdje i politicari tvrde da ne moze. ostalo je stvar organizacije.
E jebo ga ti. k'o da smo ovdje svi moleri iz Rumunije na proputovanju do Dalmacije.

Evo i ja tvrdim da se u Mostaru može učiti i kineski jezik AKO se pokaže interesiranje.
Pošto se nije pokazalo pojedini stručnjaci ovdje tvrde da ne može - to ti je ta tvoja priča.

Pa zar nije ZAKONSKA dužnost svih škola PONUDITI program na sva tri po Ustavu službena jezika, pa onda gledati ima li interesanata ili nema.

Poenta je što nisu NUDILI, a ti svaljuješ krivnju na one koji eto ''nisu tražili''.
Ista su to sve govna moj hizo, i nemoj mi ih braniti.
Post Reply