Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Umalo popisivac

#151 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by Umalo popisivac »

A sta, amortizacija nije od prihoda? Uostalom, smanje se place itd. A ne samo podizanje racuna.

Kako god da god.

http://www.oslobodjenje.ba/ekonomija/re ... lijardu-km
Rekordan prihod

"EPBiH ostvarila je godišnji prihod od milijardu KM, što je rekord ne samo Elektroprivrede BiH nego i bilo koje druge kompanije u BiH. Ponosni smo što smo probili tu magičnu cifru od milijardu KM, ali i na to što je ostvarena dobit preko 35 miliona KM, kao i što smo oborili vlastiti rekord u proizvodnji električne energije koja je protekle godine iznosila 7.471 GWh", istakao je Grabovica.

Prema njegovim riječima 2013. je bila investicijska godina za rudnike, u kojoj je u rudnike investirano 120 miliona KM.
A kako vidimo i u rudnike je investirano.
gidra

#152 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by gidra »

Umalo popisivac wrote:haha, dobra ti je ova.

Znaci, vi iz El. privrede zapravo radite i zaduzujete se da bi nama poklonili struju? A jeste duse.
Čemu takvi komentari kad je upravu čovjek? Ulazni parametri za proizvodnju struje u Bosni, Njemackoj, Albaniji i Zimbabveu su isti. Nisu elektroprivrede krive za naš standard.
Proizvodnja struje nije jeftina zajebancija kako neki misli. Ugalj, prevoz uglja, mrežarina Elektroprijenosu, održavanje postrojenja kao i mreže ulaganje u mrežu, pa konstantana obavezujuća ulaganja u rudnike(preko 200 miliona u prethodne četri godine) itd., na kraju to izađe od 15-18 pfeninga po kWh, a kolika je trenutna cijena pa preračunaj? Ono što drži EPBIH u plusu su HE na Neretvi, i da nije njih poslovala bi u minusu...

@rekla-kazala
Eh druže o tome nema nit ćeš igdje naći informaciju :D . To je nepoznanica, čak se ni ne zna još ko će ući na tržište, ali veliki igrači su nezainteresovani zbog cijene. Sve je okrenuto na restrukturiranje elektroprivreda, ali od toga nema ništa, bar po meni, još jednu godinu.
Prvi rok je bio 1.1.2015. sad je pomjereno za mart.
Umalo popisivac

#153 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Nisu krive elektroprivrede per se, ali je drzava, ista ona koja je u vlasnistvu tih elektroprivreda, elektroprijenosa...

A ja kako vidim iz clanka, posluje s dobiti. To su rijeci Grabovice.
rekla-kazala

#154 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

Ne znam koliko će još godina proći dok ljudi iz glave izbiju socijalizam i socijalu.
Elektroprivreda je zbog diktirane socijalne cijene dovedena u situaciju da i pored godišnjeg prihoda od milijardu maraka vrijedi na današnji dan samo 587 miliona maraka ( tržišna kapitalizacija )a BH telekom 1.262 miliona KM.
Jedna je opcija da se cijena povećava i da se stvore uslovi za investicije i otplatu kredita a druga je opcija da cijene ostanu iste dok ne dođe do raspada sistema a onda svi lijepo skupa na granicu sa radnicima Aide & Co.
almir90

#155 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

A kako će doći do raspada sistema ako mi moramo kupovati struju od njih, jer nema nikoga drugog?
rekla-kazala

#156 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

gidra wrote:
Umalo popisivac wrote:haha, dobra ti je ova.

Znaci, vi iz El. privrede zapravo radite i zaduzujete se da bi nama poklonili struju? A jeste duse.
Čemu takvi komentari kad je upravu čovjek? Ulazni parametri za proizvodnju struje u Bosni, Njemackoj, Albaniji i Zimbabveu su isti. Nisu elektroprivrede krive za naš standard.
Proizvodnja struje nije jeftina zajebancija kako neki misli. Ugalj, prevoz uglja, mrežarina Elektroprijenosu, održavanje postrojenja kao i mreže ulaganje u mrežu, pa konstantana obavezujuća ulaganja u rudnike(preko 200 miliona u prethodne četri godine) itd., na kraju to izađe od 15-18 pfeninga po kWh, a kolika je trenutna cijena pa preračunaj? Ono što drži EPBIH u plusu su HE na Neretvi, i da nije njih poslovala bi u minusu...

@rekla-kazala
Eh druže o tome nema nit ćeš igdje naći informaciju :D . To je nepoznanica, čak se ni ne zna još ko će ući na tržište, ali veliki igrači su nezainteresovani zbog cijene. Sve je okrenuto na restrukturiranje elektroprivreda, ali od toga nema ništa, bar po meni, još jednu godinu.
Prvi rok je bio 1.1.2015. sad je pomjereno za mart.
Hvala na informaciji.
Vidim u Hrvatskoj su natovarili brdo troškova, očitavanje 25 kuna pa ko želi mjesečno očitavanje platit će 300 kuna samo očitavanja.
Last edited by rekla-kazala on 24/12/2014 16:46, edited 1 time in total.
rekla-kazala

#157 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

almir90 wrote:A kako će doći do raspada sistema ako mi moramo kupovati struju od njih, jer nema nikoga drugog?
Doći će do raspada sistema jer se ne obnavljaju objekti. Proizvodnja neće moći zadovoljiti potrebe.
almir90

#158 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

rekla-kazala wrote:
almir90 wrote:A kako će doći do raspada sistema ako mi moramo kupovati struju od njih, jer nema nikoga drugog?
Doći će do raspada sistema jer se ne obnavljaju objekti. Proizvodnja neće moći zadovoljiti potrebe.
I to će se desiti kada? Kad trenutno uvijek imaju višak proizvedene električne energije. I kako nema ulaganja, šta bi sa onim Blokom 7?

Znači mi trebamo da plaćamo skuplje, da bi se što prije otplatio dug, a nema nikakve garancije da će se poslije toga cijena sniziti, mada znamo da neće.

Kad spominješ BH Telekom, i oni su nazor povećali svoj promet, zato što dopune moraš stalno kupovati, da ti ne bi broj ugasili. Ako je to rješenje i za struju, jbg-a.
dječak sa šibicama

#159 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by dječak sa šibicama »

Ma bitno da oni Bicakcicu i odabranim pojedincima placaju 10-struko vecu cijenu od prodajne cijene struje... vezano za onu suncanu energiju.

Pa sad treba te gubitke namiriti na gradjanima.

Mafija.
almir90

#160 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

dječak sa šibicama wrote:Ma bitno da oni Bicakcicu i odabranim pojedincima placaju 10-struko vecu cijenu od prodajne cijene struje... vezano za onu suncanu energiju.

Pa sad treba te gubitke namiriti na gradjanima.

Mafija.
Povećanje cijene će samo dovesti do toga, da se još veći broj rodbine uvali u EP, i to je to.
dječak sa šibicama

#161 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Pa koliko to oni vise rodbine imaju...

A da zaposljavaju rodbinu, znam. Rodica mi radi u EP vec 30 godina, sve znam iz prve ruke. Stele i stelice, uvaljuju se sa srednjom skolom pa onda brzebolje zavrsavaju na Sokocu i Kiseljaku "fakultete" da si poprave prosjek i usidre za stalno..

I onda ovdje dodju ovi stranacki delegati pravdati Elektroprivredu, Telekom i slicne rodjacko familijarne SDA/SDP prcije.
rekla-kazala

#162 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by rekla-kazala »

almir90 wrote:
rekla-kazala wrote:
I to će se desiti kada? Kad trenutno uvijek imaju višak proizvedene električne energije. I kako nema ulaganja, šta bi sa onim Blokom 7?

Znači mi trebamo da plaćamo skuplje, da bi se što prije otplatio dug, a nema nikakve garancije da će se poslije toga cijena sniziti, mada znamo da neće.

Kad spominješ BH Telekom, i oni su nazor povećali svoj promet, zato što dopune moraš stalno kupovati, da ti ne bi broj ugasili. Ako je to rješenje i za struju, jbg-a.
Elektroprivreda je godinama iskazivala gubitak a onda se neko sjetio da umanji vrijednost Elektroprivrede sa 3 milijarde na 2 milijarde i na taj način umanji amortizaciju. Od tad Elektroprivreda ostvaruje neku sitnu dobit ali ralno nema novca za investicije. Tako taj blok 7 će koštati cca milijardu i po KM i za njegovu otpatu na 20 godina treba svake godine istresti 100 miliona KM.
Umalo popisivac

#163 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

rekla-kazala wrote:Ne znam koliko će još godina proći dok ljudi iz glave izbiju socijalizam i socijalu.
Elektroprivreda je zbog diktirane socijalne cijene dovedena u situaciju da i pored godišnjeg prihoda od milijardu maraka vrijedi na današnji dan samo 587 miliona maraka ( tržišna kapitalizacija )a BH telekom 1.262 miliona KM.
Jedna je opcija da se cijena povećava i da se stvore uslovi za investicije i otplatu kredita a druga je opcija da cijene ostanu iste dok ne dođe do raspada sistema a onda svi lijepo skupa na granicu sa radnicima Aide & Co.
Nije to socijalizam. A ko ce regulirati cijenu el. energije kad ne postoji konkurencija ako nece FERK? Hoce li mozda dionicari Elektroprivrede i ostali uposleni? Pa jednostavno nek kazu koliko im treba za vikendicu, aute, kuce za zaposliti jos rodjaka i ostalo i mi platimo. Tako je najpametnije da se bezveze ne peglamo s ovim poskupljenjima. Je li to trziste?

A socijalizam u odredjenoj mjeri postoji u svakoj trzisno orijentiranoj europskoj drzavi.
almir90

#164 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

Neko od famelije će morati napolje, ne moramo mi plaćati nečije parazitiranje i nerad. To im je glavni problem, gdje god da im uđeš u zgradu, ima ih koliko hoćeš po nekakvim kancelarijama, i ništa ne rade, a plata minimalno 2000 KM.

Eh sad će krenuti priča, ja zavidan i tako to. :lol:
gidra

#165 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by gidra »

almir90 wrote:
rekla-kazala wrote:

ako hoćemo da imamo svoju struju dugoročno, sa nekim prihvatljivim cijenama za naš standard i da nismo ovisni o uvozu, struja će morati ići još gore. Potreba za strujom je sve veća i veća, a održavanje Blokova u termoelektranama je poskupo i svi blokovi imaju svoj vijek trajanja. Zato je i potrebno graditi nove Blokove a i HE pogotovo regulisati oblast gradnje mini i malih hidroelektrana, i graditi ih na svakom mogućem mjestu gdje uslovi dozvoljavaju.
Blok 7 TE Tuzla uskoro treba da se počne graditi, ulaganje 1.5 milijarda, i kako i sa kojim sredstvima to da EPBIH vrati?
Nemojte sada samo okrenuti priču na nek režu plate, onaj ko je upućen u rad elektroprivreda zna da su plate jedan od najmanjih troškova.

@djecak sa sibicama
Ne placaju oni struju Bicakcicu eto sto hoce tako ili da bi se neko ugradio, nego zato što moraju. Plate je 8x više i isporuce je meni i tebi. To je zbog ublehe zvane obnovljivi izvori energije koje je nametnula EU.
Umalo popisivac

#166 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Zeljo_do_groba wrote:
Umalo popisivac wrote:
karanana wrote:proizvodni troskovi daleko veci od prodajne cijene? znaci elektroprivreda posluje sa gubitkom?
Da, tako ispade. Jadni oni. :-)

A ma dajte mi neki ziro racun da vam uplatim sta novca, nisam znao da vam je tako tesko. :lol:
Često i jeste skuplja proizvodnja u TE, ali kod HE nemas tolikih ulaganja u proizvodnju a krajnji produkt ima istu cijenu pa se onda to izjednaci. Ako ste vec neinformisani nemojte se ofirati nekakvim provalama...

Gdje sam ja spominjao ista takvo?

Ali kad smo se vec toga dotakli, izvolite i ulagajte u druge izvore. Nije ugljen jedino iz cega se dobija el. energija. A cini mi se da se i za tu stavku placa nesto na racunu.
almir90

#167 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

gidra wrote: ako hoćemo da imamo svoju struju dugoročno, sa nekim prihvatljivim cijenama za naš standard i da nismo ovisni o uvozu, struja će morati ići još gore.
Koje nebuloze odmah na početku. Kakav uvoz, trenutno imaju višak, koji prodaju vani. Je li ono davno bila priča da Hrvatskoj prodaju jeftinije struju, nego što mi je ovdje plaćamo?! :-)

Prosjek plate u privredi je 300-500 KM, teško koje domaćinstvo dobije račun ispod 100 KM, ispod dobiju oni samo što imaju jednu sijalicu, TV, i frižider od 30 litara. I mi ovdje raspravljamo da je struja jeftina. :-)
Umalo popisivac

#168 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Kako molim te place nisu stavka (i ostala primanja)? Plus viskovi.

Kako nije stavka prosjecna placa od 1600 KM u Bosni (+ topli, regres i ostalo)??? Kako nije stavka recimo samo one zene za salterima od kojih obicno radi jedan do dva saltera istovremeno a ostale se cesu po guzici?

Ako nista stvar je morala.
Last edited by Umalo popisivac on 24/12/2014 17:33, edited 2 times in total.
dječak sa šibicama

#169 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

gidra wrote:
@djecak sa sibicama
Ne placaju oni struju Bicakcicu eto sto hoce tako ili da bi se neko ugradio, nego zato što moraju. Plate je 8x više i isporuce je meni i tebi. To je zbog ublehe zvane obnovljivi izvori energije koje je nametnula EU.
A ko je odredio cijenu 10 puta vecu od trzisne prodajne cijene?

EU?

Ili su se ipak Bicakcic i povlastena kasta pobrinuli za sebe. Pa sad, namiruj gubitke.

Covjece, svako sranje koje naprave, namiruju preko ledja gradjana.

Kad citam komentare pojedinaca, skontam da bolje nismo ni zasluzili, Prodaju muda pod bubrege u vidu "domaca firma, podrzimo domace, nasi smo, :bih: " i slicne ublehe.

ako smo nasi, ako je to nase, zasto onda nemamo svi iste sanse prilikom zaposljavanja u tim profitabilnim javnim kompanijama. Bjezi ba...
almir90

#170 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

dječak sa šibicama wrote:
A ko je odredio cijenu 10 puta vecu od trzisne prodajne cijene?

EU?

Ili su se ipak Bicakcic i povlastena kasta pobrinuli za sebe. Pa sad, namiruj gubitke.

Covjece, svako sranje koje naprave, namiruju preko ledja gradjana.

Kad citam komentare pojedinaca, skontam da bolje nismo ni zasluzili, Prodaju muda pod bubrege u vidu "domaca firma, podrzimo domace, nasi smo, :bih: " i slicne ublehe.

ako smo nasi, ako je to nase, zasto onda nemamo svi iste sanse prilikom zaposljavanja u tim profitabilnim javnim kompanijama. Bjezi ba...
Ko nam je kriv što nam tam neki pradedo nije bio beg prije 1000 godina. :lol:
escobar__

#171 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by escobar__ »

Joj kad počnu o evropskim najnižim cijenama, a plate i standard građana na nivou Zimbabvea... Boli me ba ku..c krasni što je cijena najniža u Evropi, kad budem živio u državi koja će makar i upola bit k'o Njemačka, tad se može pravit poređenje s njima, do tad uhljebljenici odjebite.
gidra

#172 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by gidra »

almir90 wrote:
gidra wrote: ako hoćemo da imamo svoju struju dugoročno, sa nekim prihvatljivim cijenama za naš standard i da nismo ovisni o uvozu, struja će morati ići još gore.
Koje nebuloze odmah na početku. Kakav uvoz, trenutno imaju višak, koji prodaju vani. Je li ono davno bila priča da Hrvatskoj prodaju jeftinije struju, nego što mi je ovdje plaćamo?! :-)

Prosjek plate u privredi je 300-500 KM, teško koje domaćinstvo dobije račun ispod 100 KM, ispod dobiju oni samo što imaju jednu sijalicu, TV, i frižider od 30 litara. I mi ovdje raspravljamo da je struja jeftina. :-)
Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
Fino sam napisao ako hoćemo duguročno da imamo našu struju mora se ulagati, a za ulaganje trebaju pare. Znaš li koliko para košta remont Bloka u TE? Napisao sam već koliko košta gradnja novog? Svaki Blok ima vijek trajanja. Iako izvozimo mi struju i uvozimo, u prethodnih 5 godina, uvezli smo oko 100 miliona maraka struje u BiH godišnje prosječno. O gradnji solarnih elektrana ili vjetroparkova ne treba ni pomišljati, to je neisplativo, budućnost su samo TE, iako im je iskorištenost samo 30-40%. Znaš li ti šta je pojam tržišna ekonomija?
Uzmi TE u Njemackoj, svrha te tamo kod njih i kod nas u BiH je ista - proizvodnja, kupi što jeftinije kvalitetniju sirovinu i prodaj struju.
Kod naših elektroprivreda ugalj preloš, a cijena vidimo, dok je Švabo uredno proda po 4x većoj cijeni od naših elektroprivreda.
almir90

#173 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

gidra wrote: Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
Fino sam napisao ako hoćemo duguročno da imamo našu struju mora se ulagati, a za ulaganje trebaju pare. Znaš li koliko para košta remont Bloka u TE? Napisao sam već koliko košta gradnja novog? Svaki Blok ima vijek trajanja. Iako izvozimo mi struju i uvozimo, u prethodnih 5 godina, uvezli smo oko 100 miliona maraka struje u BiH godišnje prosječno. O gradnji solarnih elektrana ili vjetroparkova ne treba ni pomišljati, to je neisplativo, budućnost su samo TE, iako im je iskorištenost samo 30-40%. Znaš li ti šta je pojam tržišna ekonomija?
Uzmi TE u Njemackoj, svrha te tamo kod njih i kod nas u BiH je ista - proizvodnja, kupi što jeftinije kvalitetniju sirovinu i prodaj struju.
Kod naših elektroprivreda ugalj preloš, a cijena vidimo, dok je Švabo uredno proda po 4x većoj cijeni od naših elektroprivreda.

Nema ti to veze sa socijalizmom. Što se tiče uvoza, istraži ti to malo bolje, sigurno je neki kriminal u pozadini, naravno "sve po zakonu". Prodaju jeftinije struju izvan države, nego što je mi plaćamo. Zašto ne prodaju skuplje, ako je najniža cijena u Evropi?
Umalo popisivac

#174 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

gidra wrote:
almir90 wrote:

Nikad iz Bošnje istjerati socijalizam.
A za koliko Svabo kupi taj ugalj?

I sto su SE i VE neisplative? Ne koriste nikakve sirovine, a cijene sirovina u buducnosti mogu samo rasti. Mozda dijelovi, al kako ti rece "dugorocno gledano" mislim da je upravo to isplativo (al dobro, jednostavnije je podizati cijene u beskraj). Uz to su naravno puno cisce. Evo citam Australija kao zemlja koja izvozi ugalj se sve vise okrece upravo ovim izvorima, kao i EU. Sad, znam ja da smo mi pametniji, ali...
Last edited by Umalo popisivac on 24/12/2014 18:04, edited 1 time in total.
almir90

#175 Re: Od 1 januara 2015 jeftinija struja ???

Post by almir90 »

Ja bih volio da neko dođe do pravog broja trenutno zaposlenih u EP, i da nakon par mjeseci, ili godinu, provjeri koliko je to novih zaposleno u EP, pa da znamo za koliko njih smo plaćali poskupljenje. :lol:
Post Reply