Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
reis1 wrote:A da su muslimani i pravoslavci spushili hvatajuci se za vratove, a katolici na racun toga profitirali, to stoji..
velikosrbin wrote:
Jesi ti ikad čuo za zavadi pa vladaj? Jesu bombardovali Srbe kad se je stvorilo previše zle krvi. Sada su Srbi i BiH muslimani dva zavađena naroda i realno u defanzivi pred rastućom moći Vatikana..
reis1 wrote:Pa realno kad sagledas, u pravu si ti. Vatikanci su mudri, i moze im se.
Broj katolika u BiH 1991-2013:
1991: 760.852
2006: 463.131
2007: 459.102
2008: 454.921
2009: 448.147
2010: 443.013
2011: 443.084
2012: 435.562.
2013: 432.177
velikosrbin wrote:Jesu, mudri su igrači. Islamski svijet je pred velikom defanzivom i većinski zahvaćem ratom. Padaju države jedne za drugom i u njima bjesne ratovi. Samo je pitanje kada će i Tursku zahvatiti, vidim da zapad dobrano na njih kidiše. Kad BiH muslimani ostanu bez svog zaštitnika kako ga zovete ko će vas zaštititi i spriječiti sudbinu pravoslavog naroda Hrvatske da se ne ponovi ovoga puta prema muslimanima? jer ealno nemate nijednog drugog saveznika.
Zar ne bi bilo pametnije graditi odnose i sa Rusijom i sa Zapadom i sa islamskim svijetom. Nešto slično kao što radi Vučić danas, dobri sa svim ali ipak uzdaj se u se i u svoje kljuse i imaj koliko-toliko jaku vojsku. Rusi su naša braća ali hoćemo u EU, pare od arapa su itekako dobrodošle.
Gradjanski ratovi u EU a ti pises o raspadanju Turske. Turska je homogena Islamska drzava dok zapad to nije. Mjesavina kienza, crnaca, arapa, turaka, pakistanaca, indijaca, hipija, ateista, katolika, protestanata, crnih protestanata, bijelih protestanata, vehabija, salefija, mjesanih brakova, nacista, neo nacista....
Nista srbine od toga. Vi ste tu ostavljeni nama, Albancima i Turskoj. Turska je prevelik igrac. Od Kazachstana do Albanije, Sandzaka i BiH se nalaze Turski narodi ili narodi koji su joj odani.
velikosrbin wrote:Jesu, mudri su igrači Vatikanci, jako mudri. Islamski svijet je pred velikom defanzivom i većinski zahvaćem ratom. Padaju države jedne za drugom i u njima bjesne ratovi. Samo je pitanje kada će i Tursku zahvatiti, vidim da zapad dobrano na njih kidiše. Kad BiH muslimani ostanu bez svog zaštitnika kako ga zovete ko će vas zaštititi i spriječiti sudbinu pravoslavog naroda Hrvatske da se ne ponovi ovoga puta prema muslimanima? Jer realno ja ne vidim da imate nijednog drugog saveznika.
Zar ne bi bilo pametnije graditi odnose i sa Rusijom i sa Zapadom i sa islamskim svijetom. Nešto slično kao što radi Vučić danas, dobri sa svim ali ipak uzdaj se u se i u svoje kljuse i imaj koliko-toliko jaku vojsku. Rusi su naša braća ali hoćemo u EU, pare od arapa su itekako dobrodošle.
Jarane, nasi najveci saveznici ste bili vi Srbi tj. pravoslavci.
Kad ste vi bili u akindzijama, a mi u spahijama, a oni nasi zajednicki polutani u janjicarima, mi smo ti tada zajednicki harali Europom.
Al onda nas zavadise, i otad ga pushimo, svako 20-30 godina. Dobro, dodushe, malo vise vi, vas bas umlate, nas jos nisu dirali ni priblizno koliko vas.
velikosrbin wrote:Zajebali nas sa stvaranjem Jugoslavije a Srbima zinula guzica za teritorijom ko i Aliji 90', pa još kasnije dovediše nam Tita koji da Srbima u Hrvatskoj kostitutivnost na papiru za koju Tuđman kasnije reče puj-pike od danas ne važi. A Albanci dobiše ured republiku Kosovo sa granicama koju Tito onako odoka odredi isto kao sa granicama BiH.
Da nije bilo Jugoslavije Srba bi danas bilo jedno 20 miliona.
A vi, BiH muslimani ste sada kako mi se čini idući na redu, daj svemogući Allahu da griješim jer ne želim zlo jednom jednom narodu koji je za mene koliko-toliko i danas dan bratski ali ne znam miriše mi da Vatikanci opet nešto spremaju.
Vatikanci uvijek nesto spremaju, lud je onaj koji misli da ne spremaju. Stavise, oni punom parom rade, ali na nacin da mudro pletu svoju mrezu, do krajnosti neprimjetno, dok se buduce zrtve ne opuste i pomisle da su im prijatelji i da ne postoji nikakva bojazan od Vatikanaca. Tad to postaje kobna greska.
Fakat, u posljednjih 100 godina Vatikanci su zaista velikog zla nanijeli pravoslavnom zivlju Jugoslavije, pocev od schutzkora, pa preko wehrmachta i ustasa, do NATO pakta i "shiptara". Zasigurno su pomislili i da onaj blesavi Alija, rodom i porjeklom srbijanac, ima neke veze sa Srbima? A da je Alija bio pametan, i umjesto sa Vatikancima dogovorio se sa Srbima, Bosna bi danas do Trsta zasigurno bila.
velikosrbin wrote:U Prvom svj. ratu Srbija izgubila trećinu stanovništva. U Drugom svj. ratu samo u Jasenovcu oko 700,000 Srba pobijeno a bilo je još mnogo logora. Čitav broj pobijenih Srba nikad nije precizno utvrđen, plus šta je onima koji su pokatoličeni?
Projekat Jugoslavija je demografski jako koštala Srbe, ne ponovila se više nikad.
Istina.
Srbi su nasjeli ko francuske sobarice, na vatikanske lovorike, olicene u austrijsko-hrvatsko-njemacko-albanskim hvalospjevima i podrskama. I ne samo Jugoslavija. Cak i oni Crnogorci sa Cetinja i Hrvati iz Travnika, pisajuci nekakve epove i lektire, su ih zavadjali s njihovom bracom muslimanima, koji im i Pecku patrijarsiju obnovise, Mehmed nas pasa Sokolovic.
I onda kad nas zavadise, kola podjose nizbrdo: i 1.WW, i 2.WW, i Jasenovac, i Oluje, i NATO i sve.
AlfaKentaur wrote: Izvini sto nisam glup i sto mogu neke stvari skontati svojim mozgom.
Europa jeste napravila veliki napredak, ali u korijenu Europe jeste fasizam.
Taj fasizam je izasao na vidjelo tokom wwI i wwII i ponasanja tadasnje crkve, ali isto tako i kada su u svom predgradju '90-tih ostavili cijeli jedan narod da pocrka od gladi i izgine od granata. A sve su to na televizjii uzivo gledali Europski dusebriznici. Ako je cijena priljucenju Eu da se pokrstimo, onda mi ne treba takva Eu. Pogotovo mi ne treba ona Eu koja nam je uvela embargo na oruzje i koja je 4 godine gledala nestanak jednog naroda. Ali prevarili su se, ipak smo bili previse zilavi da bi po njihovoj zelji nestali u roku od par dana.
I kao sto rece Alija, ocitali smo Europi civilizacijsku lekciju kada smo stali u zastitu nemuslimana i njihovih crkava, a sa druge strane oni drugi su se prema nama ponasali kao zivotinje iz srednjeg vijeka. Rat je pokazao pravo lice svih.
Napokon jedna pristalica "Alijinog puta" koja je sposobna sastaviti post i uspostaviti argumentovanu raspravu...
Ali poznajući orijentalni mentalitet koji krasi pristalice "Alijinog puta" siguran sam da ni u tvom slučaju istina nije bitna. Jer da jeste nikada ne bi plasirao takve gluposti kao u citiranom postu. Naprimjer na osnovu čega plasiraš tezu da je integracija u EU uvjetovana pokrštavanjem???? Koliko ja znam u EU žive stotine hiljada Bošnjaka kojima niko ne uskraćuje pravo na uživanje vjerskih sloboda, osim toga stotine hiljada muslimana iz Afrike i arapskog svijeta svakodnevno riskiraju živote da bi se dokopali kjafirskog zapada. Tvoje projekcije "Alijinog puta" najefikasnije demantuje stvarnost i stanje našeg naroda. Koliko ja vidim jedinai konkretan rezultat "Alijinog puta" jesu Poljine kao simbol feudalnog poretka i socijalne nepravde. Kada u konačnici jedne politike imamo jedinstveni fenomen u modernoj historiji da većinski narod u jednoj državi bude reduciran na 24% ekonomski i politički neodrživog rezervata, da se prizna i legalizuje okupacija spstvene drćave u obliku Republike Srpske, onda je "Alijin put" najveća greška u bosanskoj historiji. Alija Izetbegović je islamista koji je bio sljedbenik pokreta Muslimanskog bratstva i koji je poput tebe mrzio Evropu i Zapad i to bi možda bilo i razumljivo da je živio u Egiptu ili Pakistanu ali kada živiš u samom centru Evrope onda se radi o opasnim i suludim fantazijama koje je potpisao u škrabotinama tipa Islamska deklaracija i Islam između istoka i zapada. Takvi poput tebe nisu u stanju ponuditi realan i racionalan odgovor, nego manipulišu vjerskim osjećajima. Ako po tebi evropski model uređenja društva nije prihvatljiv koji je to društveni model za indoktrinirane SDA-ovce poput tebe poželjan? Alija Izetbegović je u svojoj tragikomičnoj škrabotini Islamska deklaracija promovisao Pakistan kao primjer emancipacije muslimanskog društvenog modela, onda je logički zaključak da je u scenariju Bosne "Alijin put" znači promociju pakistanskog društvenog uređenja.
I na ovome se zavrsava moja rasprava sa tobom. Toliki je bio islamista da dok je njegov narod klan i miniran nikada nije naredio osvetu "nevjernicima" (kako krscane istinski islamisti nazivaju) nego je svojom armijom stitio srbe i hrvate i njhove bogomolje. Nemas pojma Lokman koliko mi je drago sto Aliju pljuju upravo ljudi poput tebe i sa takvim "argumentima". J**o ti taj svoj argument kad jedna slika (baci pogled prema dole) razbije tvoj argument u 1,000,000,000,000,000,000 dijelova. Zato samo nastavi, simpaticni ste mi...
Suma sumarum jeste da je "Alijin put" put u provaliju propasti i nestanka bošnjačkog naroda. Radi se o srednjovjekovnom bliskoistočnom feudalnom konceptu koji ne može preživjeti u evropskom okruženju jer se bazira na negaciji modernog, pravednog i pravnog. Čim prije se bošnjački narod otrijezni od SDA otrova to će imati bolje šanse za revitalizaciju i opstanak.
Lokman wrote:Suma sumarum jeste da je "Alijin put" put u provaliju propasti i nestanka bošnjačkog naroda. Radi se o srednjovjekovnom bliskoistočnom feudalnom konceptu koji ne može preživjeti u evropskom okruženju jer se bazira na negaciji modernog, pravednog i pravnog. Čim prije se bošnjački narod otrijezni od SDA otrova to će imati bolje šanse za revitalizaciju i opstanak.
Alija je bio covijek sa vizijom. BiH kao jaka drzava nemoze psotojati ukoliko nema koordinacije sa Albanskim zemljama i Turskom, Sandzakom i Islamskim svijetom. To je Alija super shvatao. A da je bio u pravu se danas vidi vise nego ikada.
Srba nema u Sarajevu; ima ih u sumama i na planinama. U svijetskim medijima i na zapadu su okarakterizirani kao "opasnost"preko kojih rusija zeli da ovlada balkanom. Dakle i ono malo sume sto imaju ce im se oduzeti. Demografski otisli u MP3. Hrvati nestali iz BiH za samo 20 godina itd.
Lokman wrote:Suma sumarum jeste da je "Alijin put" put u provaliju propasti i nestanka bošnjačkog naroda. Radi se o srednjovjekovnom bliskoistočnom feudalnom konceptu koji ne može preživjeti u evropskom okruženju jer se bazira na negaciji modernog, pravednog i pravnog. Čim prije se bošnjački narod otrijezni od SDA otrova to će imati bolje šanse za revitalizaciju i opstanak.
I na ovome se zavrsava moja rasprava sa tobom. Toliki je bio islamista da dok je njegov narod klan i miniran nikada nije naredio osvetu "nevjernicima" (kako krscane istinski islamisti nazivaju) nego je svojom armijom stitio srbe i hrvate i njhove bogomolje. Nemas pojma Lokman koliko mi je drago sto Aliju pljuju upravo ljudi poput tebe i sa takvim "argumentima". J**o ti taj svoj argument kad jedna slika (baci pogled prema dole) razbije tvoj argument u 1,000,000,000,000,000,000 dijelova. Zato samo nastavi, simpaticni ste mi...
Broj Bosnjaka u Banja Luci i Srba u Sarajevu govore daleko vise.
A cigla ko cigla, po marke, hebo ciglu, obnovi se to lako.
Ljude ne mozes obnoviti.
ja ti argumenta... nije budala da ruši crkve pa da izgubi imidž žrtve na konto čega je dobio i nato intervenciju i na konto čega se i danas bazira bosnjacki nacionalni identitet (jadni mi stotinama godina nas samo kolju a mi merhametli ljudi).
izetbegovićeva politika nije poražena već je pobjednička. izračunajmo samo:
ko je na vlasti svo vrijeme od 1990? sda. jel su se bošnjaci približili religiji? jesu. uporedi društvo 2014 i 1989 kad je alija izaso iz zatvora. jel bakir se nakro para? jes. hocel u zatvor? jok. itd....
dalje wrote:
Broj Bosnjaka u Banja Luci i Srba u Sarajevu govore daleko vise.
A cigla ko cigla, po marke, hebo ciglu, obnovi se to lako.
Ljude ne mozes obnoviti.
Bosnjake iz BL je protjerala fasisticka VRS a srbe iz Sarajeva Karadzicev poziv da izadju iz grada i pridruze mu se u napadanu na svoje dojucerasnje komsije. Alija nije protjerao srbe iz Sarajeva nego su oni sami otisi. Nikada Armija BiH nije krenula niti je postojalo naredjenje da se protjera bilo koji narod pod nasom teritorijom.
Crkve jesu gomila cigli, ali imaju veliki znacaj. Zato je ogromno vazno sto je Alija stitio crkve. Time smo opalili samar Europi koja je ocekivala divljastvo od Balkanskih "turaka".
parangal_ wrote:
ja ti argumenta... nije budala da ruši crkve pa da izgubi imidž žrtve
Mi nismo imali imidz zrtve zbog crkava vec zbog 1600 ubijene Sarajevske djece, 11,000 ubiijenih Sarajevskih civila, zive lomace u Visegradu, srusenog Starog Mosta, opkoljenog Gorazda, masakra na Markalama i Kapiji, opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici i bezbroj masovnih grobnica iz kojih se i danas iskopavaju kosti muskaraca, zena, i djece.
A crkve nismo rusili jer nam nije u genima da rusimo tudje svetinje. Crkva je sveto mjesto.
Ne mogu velikosrbi da prebole cinjenicu da ih je Alija odHebao i nije prihvatio da Bosna bude dio "Velike Srbije" u kojoj bi Bosnjaci i ostali nesrbi zivjeli mnogostruko gore nego sto danas zive.
Prica o nekakvim lijepim vremenima i Jugoslaviji nema nikakve slicnosti s onom Jugoslavijom (citaj: Velikom Srbijom) u kojoj nam je nudjeno da ostanemo.
Alija je imao hrabrosti da se odluci za nezavisnost BiH uprkos prijetnji koja se nadvila na BiH i Bosnjake,jer je znao da bi ulaskom u V.Srbiju Bosnjacki narod zauvijek nestao kroz par decenija,putem asimilacije,progona intelektualaca i davanja najbjedijih poslova Bosnjacima.
Suprotstavljajuci se tome dao je mogucnost opstanku Bosnjaka i Bosne,a na danasnjim i buducim generacijama je da Bosnu jacaju i izgradjuju,drzava se ne pravi preko noci.A posebno ne,poslije agresije,ubijanja ljudi,unistavanja objekata i sl.
Pogledajte i malo uporedite gradove u RS-u i FBiH,pa cete vidjeti svu tugu i propast velikosrpske ideologije.Uporedite Bratunac,Zvornik,Vlasenicu,Rogaticu,Visegrad s recimo Zivinicama,Kalesijom,Srebrenikom,Gracanicom,bilo po naseljenosti,ekonomskoj moci,obrazovanju,privredi,infrastrukturi..po bilo kojem aspektu.
Srbi su takav narod,naucili da zive lose,da trpe i da se hrane obecanjima o "vekovnom snu o V.Srbiji",koje je,usput receno,sve manje.
Dok su Bosnjaci navikli,kroz historiju,na lagodan zivot,jer su uvijek bili trgovci,zanatlije,zemljoposjednici,ucenjaci,za razliku od Srba koji su svo vrijeme,izuzev doba komunizma,u Bosni bili zemljoradnici i radnici u sumama.
Problem i jest u tome da Bosnjaci sad ne mogu da se priviknu da zive losije nego sto su navikli i da uloze trud i izgrade drustvo u kojem ce ponovo zivjeti dostojanstveno,nego su nestrpljivi i zele sve preko noci.A historijski procesi to ne dozvoljavaju.
Sjajni ste, majke mi! Kao relevantnu stvar u raspravi uzimate Alijino lezanje u zatvoru. Da li vam je poznato da je u dijelovima optuznice protiv te grupe koja je osudjena 1983.g. citiran Kur'an, eto koliko je ta optuznica bila jaka!!!
Dakle, imate s jedne strane covjeka koji je dva puta zatvaran od strane komunistickog rezima zbog svog nepristajanja na tu ideju koji se samo nenasilnim sredsvima borio protiv iste. S druge strane imate npr. jednog Dobricu Cosica koji je, jel'te, bio nekakav nazovi-disident! Je li znate kakav je to disident i borac protiv komunizma? Evo da vam pomognem. Kad je J.B.Tito sezdesetih godina proslog vijeka otisao na turneju po Africkim zemljama sa svojim brodom i pratnjom, na putu je ostao preko 70 dana! U to vrijeme bio je na vrhuncu svoje moci i uticaja i u zemlji i u svijetu. U ekipi koja je bila u njegovoj neposrednoj pratnji je bio i jedan Dobrica Cosic, eto kakav i koliki je moralni kapacitet bio u pitanju. Najobicnija podguzna muha! Medjutim, danas je o tom covjeku u Srbiji stvoren mit da je on bio neki borac protiv jednoumlja. To je moralna vertikala, otac nacije i sl.
Srbija je puna tih moralista koji su najveci dupeuvlakaci dok neko ima moc i koji ce ga prvi iscipelariti kad te moci vise nema od Turskog vakta pa do dana danasnjeg. Svasta se ovdje moze procitati, jedino sto nisam vidio je sljedece: kad, kako i zbog cega je nestalo bratstva i jedinstva u Jugoslaviji, i ko je krivac za to? Srpski politicki establishment je imao takve apetite da je bio spreman provesti scenario u svim ex-YU republikama identican scenariju sa legalnim predstavnicima Kosova koji su pozatvarani a na njihova mjesta dovedene marionete. Svi koji su bili protiv tog metoda su automatski od BG rezima i medija proglasavani za neprijatelja Jugoslavije! Nije Milosevic samo glavni razbijac Jugoslavije, bratstva i jedinstva, tekovina NOB-a itd., itd. Milosevic je JEDINI pravi razbijac Jugoslavije. Tudjman je posljedica, Alija jos vise! U tom smislu, pricati nekakve bajke o Aliji kao fundamentalisti, razbijacu bratstva i jedinstva, floskule o narusavanju medjunacionalnih odnosa i slicne gluposti za malu djecu mogu pricati samo ljudi koji nemaju pojma o tome sta se desavalo u SFRJ s kraja osamdesetih i pocetkom devedesetih godina proslog vijeka.
Rat i poratna desavanja samo dodatno potvrdjuju prethodnu tezu. Milosevic nije prezao da od vojske koja je bastinila tradiciju partizana (JNA) napravi vojsku koja je de facto bila cetnicka i po obiljezjima, i po metodima ratovanja, i po tome koga je proglasila za svog neprijatelja, a na sve to su mirno (pa cak sa zadovoljstvom) pristali generali te iste vojske koji su, gle cuda, bili sve sami Srbi i Crnogorci. U tim i takvim okolnostima svako vodjenje rasprave o tome da li je Alija htio ovakvu ili onakvu BiH, je sasvim efemerno. Politicka, vojna, policijska, diplomatska i ekonomska snaga bivse Jugoslavije je kroz dugo vodjen proces nakon Titove smrti stavljena u ruke i u sluzbu srpskih ili pro-srpskih kadrova. Tamo gdje su mogli mirnim putem vlast su i uzeli na miran nacin (ukidanje ovlasti SAP Kosovo i Vojvodina, smjene rukovodstava u Srbiji i Crnoj Gori koji nisu bili na tragu izvodjenja velikosrpske politike). Tamo gdje takvo sta nije moglo da se provede na miran nacin isli su fizickom silom. I sta je tu tako nejasno??? Mogao je Alija da bude najveci jugosloven od svih 22-23 miliona stanovnika bivse SFRJ, ne bi to pomoglo ni njemu, ni nama, ni Bosni i Hercegovini! Mogao je u BiH pobjedu 1990.g. odnijeti SDP, opet ista stvar! Taj SDP bi morao ili igrati po diktatu Beograda ili bi bio proglasen za neprijatelja SFRJ sto se desilo Kucanu i Racanu. Dok su se vojske susjednih zemalja cistile od nepodobnih kadrova (citaj - kadrova iz reda drugih naroda), Alija je pravio vojsku u kojoj je generalske cinove davao i Srbima i Hrvatima. Imate li slican primjer u HV-u, Vojsci SiCG, VRS, HVO...? Zbog cega je sad Alija kriv sto vecina srpskog i hrvatskog stanovnistva u BiH nije pristalo na tu ideju zajednicke drzave BiH vec su potrcali za velikodrzavnim projektima susjednih zemalja! Ti velikodrzavni projekti su apsolutno pocivali na tome da otmu komad BiH teritorije, ili cijelu BiH, i da se na takvom prostoru iskorijeni, potcini ili protjera druga dva naroda. Elementarno poznavanje cinjenica iz prethodnog rata kaze sljedece - na jednoj strani je bila Armija Republike Bosne i Hercegovine koja se borila za cjelovitu, nedjeljivu BiH, drzavu ravnopravnih naroda i gradjana! U toj vojsci je svako mogao imati bilo koji polozaj, funkciju bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost! To je CINJENICA a ne insinuacija ili necija zelja. S druge strane su bile monoetnicke vojske koje su se borile protiv BILO KAKVE Bosne i Hercegovine. Te vojske su cinili ili Srbi, ili Hrvati. Posebno se na rukovodecim pozicijama u tim vojskama nije moglo ni zamisliti da imate nekog od "onih tamo"! Dakle, dok je Alija pokusavao svim silama da privoli BH Srbe i Hrvate da se bore ZA a ne PROTIV svoje zemlje, na drugoj strani se vodi bespostedna borba da se protjera, porusi, popali sve sto ne pripada Srbima odnosno Hrvatima! Pojam "muslimanska vojska" ili "muslimanske snage" ste mogli samo cuti u stranim i medijima susjednih zemalja.
U razgovoru Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića od 8. srpnja
1991. prvi puta se spominje tajni ratni plan ,,RAM"
KARADŽIĆ: Halo ...
MILOŠEVIĆ: Ja sam razgovaro sa najvišim mestom.
KARADŽIĆ: Dobro ...
MILOŠEVIĆ: Molim te, ovo treba da razumeš, jer što se kaže ne mogu da
ti sve objašjavam ...
MILOŠEVIĆ: Od strateškog značaja je za budući ,,RAM" ... Znaš šta je
,,RAM"?!
KARADŽIĆ: Da, sve znam ... sve znam ...
MILOŠEVIĆ: Da banjalučka grupacija bude sposobna i mobilna ...
KARADŽIĆ: Dobro.
MILOŠEVIĆ: Zato moraš: pod jedan obezbedi da ona bude sposobna i
mobilna i da nema nikakvih problema i dva - za jedan sat se javi
Uzelcu sa pozivom na dogovor na najvišem mestu ... Sve koliko ti daš
ljudi dodatnih koji treba da ostanu da čuvaju kuće i teritoriju i
blokiraju te HDZ-ove čete i tako dalje ... Sve će ih naoružati i sve
će im dati ... Helikotere e im dati ...
KARADŽIĆ: Odlično!
MILOŠEVIĆ: Prema tome ja te molim broj jedan i broj dva lično moraš
regulisati a ovo drugo Kupres jako je važno ... A ono treće Vitez zbog
međunarodne javnosti izuzetno važno ...
KARADŽIĆ: Ide, ide to! Nego ovo mi recite ... Možemo li istu stvar
urediti da mi vrate oružje teritorijal ne odbrane u Šipovu i u ....
MILOŠEVIĆ: Ma to je sitnica!
KARADŽIĆ: Pa dobro! Nek me naoružaju tamo. Evo mi smo spremni 170 u
Mrkonjiću i 150 u Šipovu i oni su spremni da idu na Kupres!
......
U razgovoru Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića od 8. srpnja
1991. prvi puta se spominje tajni ratni plan ,,RAM"
KARADŽIĆ: Halo ...
MILOŠEVIĆ: Ja sam razgovaro sa najvišim mestom.
MILOŠEVIĆ: Molim te, ovo treba da razumeš, jer što se kaže ne mogu da
ti sve objašjavam ...
MILOŠEVIĆ: Od strateškog značaja je za budući ,,RAM" ... Znaš šta je
,,RAM"?!
KARADŽIĆ: Da, sve znam ... sve znam ...
MILOŠEVIĆ: Da banjalučka grupacija bude sposobna i mobilna ...
KARADŽIĆ: Dobro.
MILOŠEVIĆ: Zato moraš: pod jedan obezbedi da ona bude sposobna i
mobilna i da nema nikakvih problema i dva - za jedan sat se javi
Uzelcu sa pozivom na dogovor na najvišem mestu ... Sve koliko ti daš
ljudi dodatnih koji treba da ostanu da čuvaju kuće i teritoriju i
blokiraju te HDZ-ove čete i tako dalje ... Sve će ih naoružati i sve
će im dati ... Helikotere e im dati ...
KARADŽIĆ: Odlično!
MILOŠEVIĆ: Prema tome ja te molim broj jedan i broj dva lično moraš
regulisati a ovo drugo Kupres jako je važno ... A ono treće Vitez zbog
međunarodne javnosti izuzetno važno ...
KARADŽIĆ: Ide, ide to! Nego ovo mi recite ... Možemo li istu stvar
urediti da mi vrate oružje teritorijal ne odbrane u Šipovu i u ....
MILOŠEVIĆ: Ma to je sitnica!
KARADŽIĆ: Pa dobro! Nek me naoružaju tamo. Evo mi smo spremni 170 u
Mrkonjiću i 150 u Šipovu i oni su spremni da idu na Kupres!
......
Dzaba je da namigujes nekome ko je corav! Evo kako su Srbi spasavali Jugoslaviju.
Plan “RAM” je, prema kazivanju visokog vojnog analitičara (doktor nauka) u Generalštabu Oružanih snaga SFRJ, koje je Zoran Odić 2. oktobra 1991. objavio usarajevskom Oslobođenju, urađen februara 1991, sa konačnim ciljem formiranja Velike Srbije i Zajednice Srpskih Država. Taj plan, po tom vojnom stručnjaku, predstavlja “širenje i čišćenje ” područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske “ iznutra i povezivanjesrpskih enklava u tom prostoru.
” (Oslobođenje, 2. oktobar 1991, str. 2)
General Ilija Radaković tvrdi da su pripreme i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu vođeni pod šifrom “RAM”
”(I. Radaković, BESMISLENA YU RATOVANJA, Beograd 1997, str. 7).
Slobodan Milošević je plan RAM, po Stjepanu Mesiću, uz upotrebu JNA, provodio instaliranjem “vlada” “
poslušnih šovinista, seoskih politikanata, zubara iskladištara, a u Bosni, i opet s pogledom na dio Hrvatske, gdje je planirano ‘čišćenje, odnosno preseljavanje’, preko Karadžićeve nacionalističke organizacije, oslonjene na trupe Banjalučkog i Kninskog korpusa.
” (S. Mesić, nav. dj., str. 236)
Eurosa wrote:Kako je propala ideja o Evropski orjentisanoj BiH i kako u SDA vise nema niti jednog clana koji je ucestvovao u osnivanju iste.Vrijedi pogledati.
Dosta interesantna emisija. Nekako sada imam bolje misljenje o Aliji nakon sto sam ovo pogledao, sto nisam ocekivao.
Moralan, posten, pomalo naivan pogotovo sto se tice ljudi kojima je bio okruzen i nespreman za ulogu koju mu je istorija dodijelila, iako sa najboljim namjerama - tako nekako ga je izmedju redova opisao.
TRANCE wrote:Carrington–Cutileiro plan, koji je ponudila početkom 1992. tadašnja Europska Zajednica s ciljem da se izbjegne rat, predviđao je uspostavu tri federalne jedinice i devoluciju nekih nadležnosti s države na njih. 18.3.1992. Boban, Izetbegović i Karadžić su potpisali plan, da bi 28.3.1992. Izetbegović povukao potpis na zaprepaštenje međunarodne zajednice. Dalji rezultat u vidu 4 godine rata je poznat.
Kao građanin koji se zalaže za normalnu građansku državu shvatam da je u tadašnje vrijeme bilo neprihvatljivo uspostavljati federalne jedinice, ali realnost je da bi se možda spasilo preko 100 hiljada poginulih u BiH, te da je bošnjački narod puno gore prošao u dejtonskom planu nego u ovom Carringtonovom, što se vidi iz ove dvije mape.
Na osnovu ovih mapa, prijeratne opštine s većinskim ili približno većinskim tadašnjim muslimanskim stanovništvom koje je FBiH dobila ili izgubila u Dejtonu u odnosu na početni Carringtonov plan su:
- Dobila: Ključ i Ilijaš
- Izgubila: Prijedor, Doboj, Brčko, dio Gradačca, dio Kalesije, Zvornik, Bratunac, Vlasenicu, Miliće, Srebrenicu, Rogaticu, Višegrad, Ustipraču, Foču, dio Starog Grada, dio Novog Sarajeva, dio Ilidže, dio Trnova, dio Mostara i dio Stoca.
Da li je ovo neuspjeh politike Alije Izetbegovića i SDA kao tadašnjih najvećih predstavnika Bošnjaka, prosudite sami.
A četiri mjeseca prije ovoga počela agresija na Bosnu i Hercegovinu kada je sravnjeno selo Ravno, a prije toga prvi akt agresije je bio je upad Srbije u platni sistem Bosne i Hercegovine 1990.godina kada su ukrali puno para za koje nisam siguran da su vratili do 1992.godine kada se zvanično raspala Jugoslavija/Srboslavija.
P.S. ako ti treba još činjenica da su srbi planirali i provodili agresiju i genocid u Bosni i Hercegovini možeš se informirati kod prof.dr.Nerzuka Ćurka na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.