Hercegovina
-
Hafis
#151 Re: Hercegovina
To bi sabor odlucio u demokratskoj proceduri
Sent from my SM-G350 using Tapatalk
-
gepard_
#152 Re: Hercegovina
bas kao i do sada , narocito .Hafis wrote:To bi sabor odlucio uproceduridemokratskoj
-
Hafis
#153 Re: Odg: Hercegovina
Pitao si u kondicionalu i dobio si odgovor u kondicionalu.
Sestro, prozovite slijedeceg
-
gepard_
#154 Re: Odg: Hercegovina
i ti si dobio odgovor . realan i objektivan a on glasi . hrvatska nije , niti ce biti u doglednoj buducnosti demokratska drzava .Hafis wrote:Pitao si u kondicionalu i dobio si odgovor u kondicionalu.
-
Hafis
#155 Re: Hercegovina
Opet ovaj
Sestro, dajte se malo koncentrirati.
Sestro, dajte se malo koncentrirati.
- reis1
#156 Re: Hercegovina
A nije ti ni to slika prave Hercegovine:zlokruhovic wrote:
Evo slike prave Hercegovine.
Ja sam Vojvođanin(isto što i Hercegovac jer herceg je na nemačkom vojvoda) crnogorskog porekla , ali iz Stare Hercegovine jer su moji preci postali Crnogorci 1878.
I dan danas ima Podgoričana i Cetinjana kad idu u Nikšić vele da idu u Hercegovinu.
Čudo jedno je da je posle Mostara najveći hercegovački grad Užice , i da svi u Srbiji a i šire Užičane zovu Erama.
U Užicu je zapisana i čuvena priča "Ero s'onog svijeta" koju su posle Hrvati sa hercegovačkim umetnikom uglazbili i napraivli operu.

Hercegovina im se raspala na sto dijelova:
1. Imotska krajina, od Cetine do Neretve, danas u Dalmaciji
2. FBiH, entitet
a) Zapadno-Hercegovacki Kanton, "Skutorija"
b) Hercegovacko-Neretvanski Kanton, dolina Neretve
3. RS, entitet, Trebinjska regija
4. Stara Hercegovina
a) dio u danas Crnoj Gori
b) dio u danas Srbiji
c) dio u danas Sandzaku
...a nama bosancima govore da smo glupi. Jos i nas shebali, poslali nam Karadzica, Mladica, Seselja, Bobana, Suska, Luburica, Pavelica... Hercegovce treba zakonom zabraniti!!!
-
parapet
#157 Re: Hercegovina
Da vidimo - gdje je i kako zapisana ta priča?zlokruhovic wrote: U Užicu je zapisana i čuvena priča "Ero s'onog svijeta" koju su posle Hrvati sa hercegovačkim umetnikom uglazbili i napraivli operu.
Zašto bi Jakov Gotovac izostavio tako bitan detalj oko nastanka te opere?
- BHCluster
#158 Re: Hercegovina
A nije problem sto su dijlovi Hercegovine u Crno Gori... i nije se neko bunio kada su ti dijelovi Hercegovine poklonjeni Crnoj Gori. 
-
hAZNADAR
#159 Re: Hercegovina
Jeli Krajina dio Bosnje kao skracenice za drzavu - ili regije Bosna? Za Banjalucanina ili Bijeljinca je lako utvrditi iz koih su regija - ali sta reci za nekoga iz Zenice i uopceno centralnih predjela nase drzave. Ako cemo Bosnu nazvati samo regijom - ispada da je Bosna samo onaj centralni dio zemlje na potezu od Zenice do Sarajeva.Vitezanin wrote: Pa Krajina je unutar Bosne, tako da ti svakako jesi Bosanac. Hercegovina nije u Bosni.
A sve to zajedno je naša država, Bosna i Hercegovina.
Hercegovci imaju jače izraže regionalni identitet od Sembereaca pa i Krajišnika. I Semberija i Krajina su neka vrsta regija unutar Bosne dok Hercegovina ima i svoje regije gdje će ljudi reći da se možda istočna Hercegovina razliku od zapadne i sl.
Ali rekoh, neću više na ovu temu.
Po hercegovckoj logici - mozemo i mi Krajisnici, Semberci, Posavci,.. isto zahtijevati da smo regija i da nismo Bosanci. Jer je ti mogu isto za Krajinu naci mnostvo geografskih, historijskih, kulturoloskih,.. osobina i plus podastrti karte.
A taj jace izrazeni regionalni identitet okaci macku o rep. To ti se zove u prijevodu da neki misle da su malo iznad ostalih regija, da je njihova regija malo specijalnija i bolja. Pokusaj mi objasniti da je moj krajiski identitet nesto kao slabiji.
Taj tobozi jaki hercegovacki identitet je kreacija hrvatskih nacionalista u proslom vijeku. Srpski i hrvatski nacionalizam po pitanju Bosne se razlikuje samo u tome sto su Srbi malo vise prisvajali Bosnu a Hrvati se malo vise distancirali od tog imena. Takodjer je njihov proizvod i taj stereotip o Bosancima kao nekuturnima, primitivnima, sirovima, glupima,...
Bosnjacka kuturna i politicka elita u Hercegovini nije nikada bila toliko velika da bi oformila i gajila tobozi hercegovacki identitet i distanciranje od bosanskog. Tako da je svo distanciranje Bosnjaka od bosanskog prefiksa nista drugo no samo jedna refleksija susjednog nacionalizma i susjednog standarda.
Na poskoku, hercegbosni.org i slicnim sajtovima mozes naci velik broj papcina sto prce mater i Isusa u svakoj drugoj, a Bosnu spominju samo u kontekstu tamnog zaostalog vijaleta i sebe prikazuju kao nesto vecim Europljanima, kulturnijima, iznad su Bosanaca opcenito,... Pa ako je to neki standard i razlog zasto se moja bosnjacka bratija u Hercegovini vrijedja na bosanski prefiks - bio bi red da to priznaju umjesto da licemjerno skrecu temu u tobozu odbranu negacije Hercegovine i sl. Pa cemo onda diskutovati jesu li po necemu bolji od nas ostalih regionalaca cim im bosanski prefiks kvari prosjek.
- cyprus
#160 Re: Hercegovina
Ja ipak koristim priliku još jednom citiram odličan komentar jednog forumaša
hAZNADAR wrote:Jedna od odlika Balkanca u negativnom kontekstu je tvrdoglavo guranje svoje price iako nema argumenata - jer eto nebi popustio u svome i nebi priznao drugome da je u pravu niza zivu glavu. Polupismeno plemenski kako kazes.
-
parapet
#161 Re: Hercegovina
hAZNADAR wrote: Taj tobozi jaki hercegovacki identitet je kreacija hrvatskih nacionalista u proslom vijeku.
Evo ga... Znao sam da je samo pitanje vremena kad ce Hrvati i/ili Srbi ispasti "krivi" za nesto...
-
hAZNADAR
#162 Re: Hercegovina
Pa taj se komentar upravo odnosio na tebe, jer kada ti je vise puta ponovljeno da nije uopce negacija hercegovackog identiteta vec pitanje zasto je bosanski uvreda a ti i dalje isto - bice da si ipak skontao -ali ostao pri svom.cyprus wrote:Ja ipak koristim priliku još jednom citiram odličan komentar jednog forumaša![]()
hAZNADAR wrote:Jedna od odlika Balkanca u negativnom kontekstu je tvrdoglavo guranje svoje price iako nema argumenata - jer eto nebi popustio u svome i nebi priznao drugome da je u pravu niza zivu glavu. Polupismeno plemenski kako kazes.
-
hAZNADAR
#163 Re: Hercegovina
Nisu oni krivi - svako ima pravo da promovira sta hoce i to prodaje - krivci su oni koji to kupuju.parapet wrote:hAZNADAR wrote: Taj tobozi jaki hercegovacki identitet je kreacija hrvatskih nacionalista u proslom vijeku.
Evo ga... Znao sam da je samo pitanje vremena kad ce Hrvati i/ili Srbi ispasti "krivi" za nesto...
Posto znamo da bosnjacka kulturna i politicka elita najveci dio proslog vijeka opcenito u cijeloj zemlji nije bila dovoljno jaka da oformi bilo kakvu sopstvenu bosnjacku nacionalnu misao, program, ideju, ime,... vec se priklonila ovima ili onima - tako sigurno nije oformila i gajila hercegovacki identitet kao ravan bosanskom. Cijela ta ideja i distanciranje od bosanskog nije bosnjacki proizvod.
-
parapet
#164 Re: Hercegovina
hAZNADAR wrote: Bosnjacka kuturna i politicka elita u Hercegovini nije nikada bila toliko velika da bi oformila i gajila tobozi hercegovacki identitet i distanciranje od bosanskog. Tako da je svo distanciranje Bosnjaka od bosanskog prefiksa nista drugo no samo jedna refleksija susjednog nacionalizma i susjednog standarda.
I jos jedan demantij da ne postoji hercegovacki sentiment kod "Bošnjaka":
Marić Enver-1948.godište,rođen u Mostaru,igrao za Velež od 12.godine.
LETEĆI MOSTARAC-su ga zvali.
1973 god proglašen igračom-golmanomJugoslavije.
Herthu i Schalke trenirao,živi danas u Berlinu.
..izjava njegova popularna....ja sam Hercegovac ,a ne Bosanac
http://forum.sportsport.ba/mo/viewtopic ... &index=190
- reis1
#165 Re: Hercegovina
A ove strijele pokazuju kud su hercegovci htjeli ic':

...prije no sto su poludjeli!
...prije no sto su poludjeli!
-
parapet
#166 Re: Hercegovina
hAZNADAR wrote: krivci su oni koji to kupuju.
Posto znamo da bosnjacka kulturna i politicka elita najveci dio proslog vijeka opcenito u cijeloj zemlji nije bila dovoljno jaka da oformi bilo kakvu sopstvenu bosnjacku nacionalnu misao, program, ideju, ime,... vec se priklonila ovima ili onima - tako sigurno nije oformila i gajila hercegovacki identitet kao ravan bosanskom. Cijela ta ideja i distanciranje od bosanskog nije bosnjacki proizvod.
Da si imalo iskren i ti bi priznao postojanje gomile krkana u svom okruzenju. A kratak je put od dvojice koji skinu cipele u vlaku da malo protegnu nozne prste do nastanka stereotipa o Bosancima.
A ti vrlo dobro znas da je takvih bilo...
- cyprus
#167 Re: Hercegovina
On će meni - ti si Bosanac... HALO BA...hAZNADAR wrote:Pa taj se komentar upravo odnosio na tebe, jer kada ti je vise puta ponovljeno da nije uopce negacija hercegovackog identiteta vec pitanje zasto je bosanski uvreda a ti i dalje isto - bice da si ipak skontao -ali ostao pri svom.cyprus wrote:Ja ipak koristim priliku još jednom citiram odličan komentar jednog forumaša![]()
Jesi se ti svezao te uvrede... I lijepo ti objasnim (dvaput) i opet ništa... Ti opet po svom...
Ja se recimo vrlo teško dam uvrijedit, pogotovo po pitanju ovih balkanskih identiteta... Meni možeš reći da sam Bošnjak, Srbin, Hrvat, Bosanac, Hercegovac, Eskim, Rom, Jevrej, Kongoanac... nije mi uvreda... Ako insistiraš da sam nešto što ja tvrdim da nisam, ja ću ti reć da si budala, ali neću to primit ko neku uvredu...
Međutim, većina ljudi ne percipira to na način kao ja i njima ako dirneš u tu vrstu identiteta, ko da si ih ubo u oko... I to se ne odnosi samo na Hercegovce, nego i na sve ostale... A hercegovački identitet djelomično ili potpuno negiraš ako Hercegovca nazivaš Bosancem, a Hercegovinu dijelom Bosne i još ne posustaješ u tome... Tako da meni nije nimalo čudno što oni takve pojave većinom shvataju kao uvredu... Jebemu, zar je to tako neshvatljivo...
A naravno da ima i predrasuda prema drugima (konkretno Bosancima), kao i veličanja vlastitog identiteta nasuprot tuđih... To naravno jeste negativno, toga sam protivnik, ali ne možeš reći da je to karakteristično samo za Hercegovce... Toga ima među svim grupacijama, svugdje u svijetu... Nije baš ni da su Bosanci oslobođeni gomile predrasuda o Hercegovcima...
- reis1
#168 Re: Hercegovina
Hrvatski proljecari iz 1970-te su jednu od tacaka svojih mastarija imali i pripojenje Hercegovine Hrvatskoj.
Tj htjeli likovi poremetit strane svijeta, ukinut juznu Bosnu.
Herci su jedina ekipa na svijetu za koju ne postoji jug kao strana svijeta - sve ima: zapadna Bosna, istocna Bosna, sjeverna Bosna, sredisnja Bosna... samo juzna nema!
Herci su poludjelo-dezorjentirani u 3D-u!
Herci su jedina ekipa na svijetu za koju ne postoji jug kao strana svijeta - sve ima: zapadna Bosna, istocna Bosna, sjeverna Bosna, sredisnja Bosna... samo juzna nema!
-
parapet
#169 Re: Hercegovina
reis1 wrote:Hrvatski proljecari iz 1970-te su jednu od tacaka svojih mastarija imali i pripojenje Hercegovine Hrvatskoj.Tj htjeli likovi poremetit strane svijeta, ukinut juznu Bosnu.
Zašto stati samo na njima? Neki vrlo ozbiljni ljudi su spominjali i da je Alija nudio Tudjmanu "juzno od Prozora"...
Offtopic?
- reis1
#170 Re: Hercegovina
Za vas u Herci je i dan-danas pojam politicke mudrosti Alija i Franjo. Seljacki ti je to, tj. provincijalno!parapet wrote:reis1 wrote:Hrvatski proljecari iz 1970-te su jednu od tacaka svojih mastarija imali i pripojenje Hercegovine Hrvatskoj.Tj htjeli likovi poremetit strane svijeta, ukinut juznu Bosnu.
Zašto stati samo na njima? Neki vrlo ozbiljni ljudi su spominjali i da je Alija nudio Tudjmanu "juzno od Prozora"...
Offtopic?
A na Dzemu Bijedica, koji vas je izvadio iz govana, ste zaboravili. Ljudi koji zaboravljaju svoje prijatelje, drzavnike koje su porodili, i ne mogu biti nista drugo do provincija. Dal hrvatska, dal srpska, dal bosnjacka - isti kuratz!
-
parapet
#171 Re: Hercegovina
reis1 wrote: Za vas u Herci je i dan-danas pojam politicke mudrosti Alija i Franjo. Seljacki ti je to, tj. provincijalno!
A na Dzemu Bijedica, koji vas je izvadio iz govana, ste zaboravili. Ljudi koji zaboravljaju svoje prijatelje, drzavnike koje su porodili, i ne mogu biti nista drugo do provincija. Dal hrvatska, dal srpska, dal bosnjacka - isti kuratz!
Niko nije zaboravljen, zasto bi bio zaboravljen? O njemu opcenito vlada pozitivno sjecanje.
Nemoj sad pocinjati da je on izdan radi rata sa Bosnjacima jer to je malo "slojevitije" pitanje od pukog izjednacavanja Dzemala Bijedica sa Bosnjacima i ratom....
Last edited by parapet on 15/09/2014 13:16, edited 1 time in total.
-
gepard_
#172 Re: Hercegovina
parapet wrote:reis1 wrote:Hrvatski proljecari iz 1970-te su jednu od tacaka svojih mastarija imali i pripojenje Hercegovine Hrvatskoj.Tj htjeli likovi poremetit strane svijeta, ukinut juznu Bosnu.
Offtopic?
ps jeste li svi tako pametni u sirokom ili samo ti i tuuta .
-
parapet
#173 Re: Hercegovina
gepard_ wrote:parapet wrote:reis1 wrote:Hrvatski proljecari iz 1970-te su jednu od tacaka svojih mastarija imali i pripojenje Hercegovine Hrvatskoj.Tj htjeli likovi poremetit strane svijeta, ukinut juznu Bosnu.
Offtopic?![]()
i ja sam nudio Crnoj Gori sve od Foce do Brckog a Tudjmanu sam nudio Bugojno i Gornji Vakuf . evo sada nudim Dodi vepru Banja luku i Bijeljinu i Knin .
![]()
ps jeste li svi tako pametni u sirokom ili samo ti i tuuta .
Volio bih reci da si iznimka ali ovakav tip sarkazma i na ovom nivou inteligencije je sve vise zastupljen...
Pa se ti pitaj zasto o Bosancima vladaju takvi stereotipi...
- reis1
#174 Re: Hercegovina
Zavisi koliko slojevito hoces da ides.parapet wrote:reis1 wrote: Za vas u Herci je i dan-danas pojam politicke mudrosti Alija i Franjo. Seljacki ti je to, tj. provincijalno!
Niko nije zaboravljen, zasto bi bio zaboravljen? O njemu opcenito vlada pozitivno sjecanje.
Nemoj sad pocinjati da je on izdan radi rata sa Bosnjacima jer to je malo "slojevitije" pitanje od pukog izjednacavanja Dzemala Bijedica sa Bosnjacima i ratom....
Ako bas hoces do kraja slojevito, Dzemo je bio vas hercegovac, koji vas je gospodarski podigao na normalu - prije njega vam je bio ili duhan ili preko cize u Svabiju. Bio je lokal-patriota, kojeg su na kraju i roknuli radi toga.
Za Franju, a bogami i Aliju, da ne govorimo ove cetnike, ste pak bili provincija, moneta za potkusurivanje. Iliti "to malo hercegovackog kamena" sto rece Francek u interview-u.
A to je zato sto ste dezorjentirani, ne znate kamo pripadate.
-
gepard_
#175 Re: Hercegovina
o vama iz zapadne ercegovine ne vladaju stereotipi . sve je istinaVolio bih reci da si iznimka ali ovakav tip sarkazma i na ovom nivou inteligencije je sve vise zastupljen...
Pa se ti pitaj zasto o...Bosancima vladaju takvi stereotipi