Jes se tebi zanesvjestalo.....Fact wrote:Na popisu stanovništva 1910. nije bilo niti Bošnjaka.Zapravo popisivala je se vjerska pripadnost.
Rezultati kažu da je pravoslavaca bilo najviše.
Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
- Seoskivaralica
#151 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
-
Fact
#152 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Znam ja da ti ne voliš sa činjenicama da barataš.Nije problem.Seoskivaralica wrote: Jes se tebi zanesvjestalo.....
- Seoskivaralica
#153 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Zbuni se sta si se smeo.....Fact wrote:Znam ja da ti ne voliš sa činjenicama da barataš.Nije problem.Seoskivaralica wrote: Jes se tebi zanesvjestalo.....
-
Fact
#154 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Ja bili su Bošnjaci,premda kao takvi nigdje nisu definirani niti prije,niti tokom,a niti poslije popisa.jamesB wrote: Na popisu 1910 nije bilo nijedne nacije iz tog razloga sto u Bosni tad nije bilo tri naroda, nego jedan, Bosnjaci. Sto se tice "pravoslavaca", ti podatci na Wikipediji su laznjak. Nije tad bilo nikakve grupe "srpskih pravoslavaca", kako je to napisano na Wikipediji, nego "pravoslavaca". A i procenti nisu tacni, neko ih prepravio tamo, kao i to da 50 godina prije tog popisa se desio takodjer jos jedan genocid nad Bosnjacima, koji je odradio Omer (Mihajlo) Pasa Latas u ime sultana i zbog pobune Bosnjaka koja je trajala od 1831 - 1862 godine, da ne govorim da je Bosna i tad masakrirana i da je veliki komad Bosne otkinut neposredno prije toga, tacnije sva prekodrinska bosanska teritorija, koja je data Srbiji, zbog cega je i izbila pobuna koja je trajala 30 godina, tako da se veliki komad Bosnjaka nasao tehnicki izvan Bosne, pogotovo Bosnjaci u prekodrinskim bosanskim teritorijama, pogotovo u Uzice regiji koje su historijski bosanske i tad su imale veliku bosnjacku vecinu, koju ce kasnije Srbi poklati i protjerati vecinom za Tursku. Medjutim u tom popisu oni nisu pripadali Bosni.
Filipovic je jednom taj genocid opisao tako da je rekao, bio je toliko velik i toliko zestok da se Bosnjaci od njega ni danas nisu oporavili. Osim toga, broj vlaske populacije u BiH je zavisio od toga, koliko su ih Turci doselili otkad su zavladali Bosnom. Medjutim u tom popisu nije postojala vjerska kategorija "srpski pravoslavci". Prema tome podatci sa Wikiepedia su prepravljeni od neke individue.
Tako da ni taj popis nije realno stanje stvari, jer je broj Bosnjaka enormno smanjen jos jednim genocidom, kojeg danas mnogi iz ideoloskih razloga nece cak ni da spominju. Ja nemam tog problema. Od 1831 do 1862 godine, Latas i Turci su napravili takodjer genocid nad Bosnjacima Bosne i to je bila masovna sjeca glava, prvo naprednijih Bosnjaka i njihovih porodica koje takodjer nisu bile postedjene. Neko govori o "sjeci" 2000 bogatijih i naprednijih bosnjackih porodica samo u pocetku genocida, iz razloga sto su napredniji i bogatiji, tacnije prvih godina pobune.
Dalje mani se wikipedije idi na austrijske izvore,rezultati nisu lažirani,a srpskih pravoslavaca je bilo na popisu i zapravo većina stanovništva u BiH se izjasnila kao takvi.
Dakle imaš rezultate popisa,koji su tu putem interneta dostupni svakoj osobi i nemamo mi šta dalje raspravljati.Brojevi govore i pokazuju stvarnu sliku i priliku tada u BiH.
-
Fact
#155 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
heheSeoskivaralica wrote: Zbuni se sta si se smeo.....
težak si ti slučaj
- Seoskivaralica
#156 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Hi hi hi,,,,,znas li ti citati?
Pa procitaj one vase nacertanije i slicne bajke , znati ces samo kolko ne znas.....

Pa procitaj one vase nacertanije i slicne bajke , znati ces samo kolko ne znas.....
-
Fact
#157 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Jedina bajka ovdje su snovi o ukidanju konstitutivnosti.Seoskivaralica wrote:Hi hi hi,,,,,znas li ti citati?
-
Hafis
#158 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Evo ja oka ne skidam s teme, sve u zelji da cujem kakav su pakleni plan smislili.
Sent from my SM-G350 using Tapatalk
- Seoskivaralica
#159 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Fact wrote:Jedina bajka ovdje su snovi o ukidanju konstitutivnosti.Seoskivaralica wrote:Hi hi hi,,,,,znas li ti citati?
Kad dobije klempu samo se pravi da nije , te samo fura svoju furku.....
I hafis , plan ide po planu.....HU HU HU HU HA HA HA HA.....
-
Fact
#160 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Koju klempu?Hajde objasni mi molim te?Seoskivaralica wrote:Nidje veze.....
Kad dobije klempu samo se pravi da nije , te samo fura svoju furku.....
I hafis , plan ide po planu.....HU HU HU HU HA HA HA HA.....
Za razliku od ovoga tvoga jarana koji unaprijed zna rezultate popisa,odluke vlade i sl. ,ja iznosim podatke koji se laganini mogu provjeriti sa dva klika miša,ali ja,gluposti su to čim ne idu u korist tvoje ideologije.
Zapravo,ti si najlošiji sudionik ove teme,jer samo neke mahalske fore bacaš u komentarima i misliš da si očajnim forama nekome spustio ili ga zajebo.
-
Hafis
#161 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Koliko vidim problem je jasno definiran.
Sad me interesira nacin na koji bi se trebao rijesiti. S tim da bude izvodiv.
Sad me interesira nacin na koji bi se trebao rijesiti. S tim da bude izvodiv.
-
Hafis
#162 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Prevedeno na jednostavan primjer: Kum @jamesB kaze meni i kumu @factu da nismo ono za sto mislimo da jesmo, i da on ima zanimljivu teoriju o nama.
Mi mu na to normalno sasvim ucitivo u jedan glas kazemo da odjebe i da nas daljnja prica ne interesira.
Sto dalje?
Mi mu na to normalno sasvim ucitivo u jedan glas kazemo da odjebe i da nas daljnja prica ne interesira.
Sto dalje?
- madner
#163 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Zavisi ko ima bolju utoku. 
- Toffee karamela
#164 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Konstitutivnost je produkt ZAVNOBIH-a, koji je opet čedo AVNOJA, nisu se tu dogovarali narodi kao narodi nego je KPJ nastojala solomonskim rješenjem da presiječe Gordijev čvor zločina u Bosni i da tu teritoriju legalno uklopi u buduću Jugoslaviju. Konstitutivnost (koja se sada napada) tada je zapravo bila velika pobjeda i korak naprijed za bosanske muslimane jer su uopšte i priznati (naravno mislim da je i tada presudila brojnost jer protiv nekih fakata se ne može). Nije ni tada sve bilo unisono. Bilo je i prijedloga da se Bosna raskomada, čini mi se da sam negdje pročitala da je drug Moša Pijade
htio dosta podebljati Srbiju i još neki ali Tito je na kraju presjekao i rekao da će Bosna biti ravnopravna s drugim federalnim jedinicama.
Druga je stvar što oni tada nisu mogli ni sanjati da će se njihova tvorevina jednog dana raspasti (komunisti su bili igrači na veliko i baratali su kosmičkim veličinama za razliku od današnje bagre političara). I niko nije mogao ni sanjati da će se većina (ovo je isto fakat sviđalo se to nekome ili ne) dva od tri naroda okrenuti protiv svoje vlastite zemlje i pokušati dijelove Bosne odnijeti kao miraz nekim svojim maticama. Jesu li okolne republike njihove matice ili nisu bespredmetno je sada raspravljati, oni ih doživljavaju kao takve, ratovali su u njihovo ime i nose ih u srcu (očito)
. Danas se masovno odnarođuju (prvenstveno Srbi), niječu geografski, historijski i svaki drugi kontinuum teritorije s koje su potekli, a u nadi da će ih matica pokupiti kad ojača ili da će unutrašnjim subverzijama toliko potkopati Bosnu da će se ona raspasti.
Dakle nisu krivi oni iz Mrkonjić Grada što nisu tada mogli znati u šta će ovo jednog dana evoluirati. Tito i njegovi su imali iluzorno i ničime opravdano predobro mišljenje o svima nama.
Druga je stvar što oni tada nisu mogli ni sanjati da će se njihova tvorevina jednog dana raspasti (komunisti su bili igrači na veliko i baratali su kosmičkim veličinama za razliku od današnje bagre političara). I niko nije mogao ni sanjati da će se većina (ovo je isto fakat sviđalo se to nekome ili ne) dva od tri naroda okrenuti protiv svoje vlastite zemlje i pokušati dijelove Bosne odnijeti kao miraz nekim svojim maticama. Jesu li okolne republike njihove matice ili nisu bespredmetno je sada raspravljati, oni ih doživljavaju kao takve, ratovali su u njihovo ime i nose ih u srcu (očito)
Dakle nisu krivi oni iz Mrkonjić Grada što nisu tada mogli znati u šta će ovo jednog dana evoluirati. Tito i njegovi su imali iluzorno i ničime opravdano predobro mišljenje o svima nama.
Last edited by Toffee karamela on 10/09/2014 13:22, edited 2 times in total.
- zgembomaratonac
#165 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
02.11.2007gepard_ wrote:Evo sada predlozi nasim politicarima da ukinu tu smijesnu lakrdiju koja nas gusi i unistava do konacnog nestanka . Nijedan politicar to nece podrzati . svi ce skociti na zadnje noge kao gladni psi i reci kako su srbi konstitutivni jer tu zive i umiru .
"Mi imamo pravo na svoju državu, a Zapad nam zbog naše prošlosti ne može davati moralne lekcije. Zato čvrsto vjerujemo da će doći vrijeme kad će i kod nas u BiH vrijediti pravilo jedan čovjek jedan glas", rekao je Cerić.
"OHR smatra da izjava Mustafe Cerića zadire duboko u Ustav BiH i Daytonski sporazum i da je takva izjava protiv Daytonskog sporazuma".. glasnogovornica OHR-a je naglasila da Ured visokog predstavnika traži od Cerića da se "ne upušta u političke izjave u kojima poziva na kršenje Daytona.."
http://www.jutarnji.hr/ceric--za-bih-pr ... as/274695/
04.05.2012
Otvoreno pismo Mustafe Cerića Državnoj sekretarici Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton:
Dejtonski sporazum je podario nekoliko ustupaka bosanskim Srbima koji se mogu okvalificirati kao nagrada za genocid. Dejton je u stvarnosti dao Srbima pravo veta na svo zakonodavstvo koje se tiče odluka na državnom nivou, a posebice onih u Republici Srpskoj, koje sada napredak čine taocem. Zarad mira Dejton je bosanskim Srbima dao konačnu nagradu – pravo na etnički očišćene teritorije. Konkretnije, Dejton je osigurao..
2.) Odustajanje od principa jedan čovjek – jedan glas u nacionalnom izbornom procesu što je nametnulo etnički ekskluzivitet kao preduslov za obavljanje javne funkcije.
..Ispravljanje ove četiri nagrade za genocid bi dotaklo puki minimum nedaća proisteklih iz genocida u Srebrenici i etničkog čišćenja i činilo bi uspjeh u otklanjanju rezultata genocida.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... n&catid=40
Na konstituirajućoj sjednici Senata Svjetskog bošnjačkog kongresa, održanoj 9. januara 2013. godine u Sarajevu, kojom je predsjedavao predsjednik Kongresa dr. Mustafa Cerić, jednoglasno je odlučeno da se zatraži intenziviranje aktivnosti vezanih za ustavne promjene u čemu će Svjetski bošnjački kongres dati puni doprinos. Svjetski bošnjački kongres će se otvoreno i odlučno zalagati za jednakopravnost svih građana i naroda uvijek i na svakom mjestu, sa zahtjevom da se na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine uvaži univerzalno demokratsko pravo JEDAN ČOVJEK – JEDAN GLAS, kako bi se ukinulo stanje prema kojem manjina vlada većinom pod lažnim izgovorom straha od majorizacije većine nad manjinom..
http://www.sbk.eu.com/izdvojeno/senat-s ... edan-glas/
- madner
#166 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Konstuitivnost nije cedo ZAVNOBIHa. To je cisto ponavljanje jedne te iste lazi. Prvi ustav NRBiH ne poznaje taj pojam, a taj ustav je kodifikacija principa ZAVNOBIHa. Prvi ustav gdje se konstitutivnost pominje je onaj iz '74.
- Toffee karamela
#167 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Pa pojam nije imenovan ali ako se pominju tri naroda (mimo svih ostalih građana) i uvodi se u diskurs riječ narod (u smislu nacije) onda to jest začetak priče o konstitutivnosti. Ustav iz 1974 je sve to juridički kodificirao i ništa više.madner wrote:Konstuitivnost nije cedo ZAVNOBIHa. To je cisto ponavljanje jedne te iste lazi. Prvi ustav NRBiH ne poznaje taj pojam, a taj ustav je kodifikacija principa ZAVNOBIHa. Prvi ustav gdje se konstitutivnost pominje je onaj iz '74.
- lua
#168 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Joj konstitutivnost
Joj vitalni nacionalni interes
Joj entitet i još treći entitet
Joj regionalna pripadnost, etnička pripadnost, nacionalna pripadnost
Joj bosanski, srpski, hrvatski jezik
Joj hrvatska vikipedija bošnjački jezik
I haj' ti sad ne opsuj i ne poludi. Eto.
Joj vitalni nacionalni interes
Joj entitet i još treći entitet
Joj regionalna pripadnost, etnička pripadnost, nacionalna pripadnost
Joj bosanski, srpski, hrvatski jezik
Joj hrvatska vikipedija bošnjački jezik
I haj' ti sad ne opsuj i ne poludi. Eto.
- madner
#169 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Ustav iz 1946 ne pominje tri naroda. Pominje bosanski narod, radni narod Bosne i tako dalje. Dakle strogo gradjansko (tada radon) unutrasnje uredjenje. Konstutivnost, naspram toga, je nesto sasvim drugo.Toffee karamela wrote:Pa pojam nije imenovan ali ako se pominju tri naroda (mimo svih ostalih građana) i uvodi se u diskurs riječ narod (u smislu nacije) onda to jest začetak priče o konstitutivnosti. Ustav iz 1974 je sve to juridički kodificirao i ništa više.madner wrote:Konstuitivnost nije cedo ZAVNOBIHa. To je cisto ponavljanje jedne te iste lazi. Prvi ustav NRBiH ne poznaje taj pojam, a taj ustav je kodifikacija principa ZAVNOBIHa. Prvi ustav gdje se konstitutivnost pominje je onaj iz '74.
- madner
#170 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Mozda da probamo sa zabijanjem glave u pjesak, mislim da bi to bilo efektivnije od ovog cistog ignorisanja.jamesB wrote:Bosnjaci u svojim glavama moraju shvatiti i skontati, da od 1833 pa do 1991 oni ne kontrolisu nimalo dogadjaje u Bosni i tad je upravo Bosna od jednostavne drzave napravljena okupatorskim voljama kao slozena drzava, znaci tu se radi o dekretima prvo turskim, koje formira i sprovodi hrvatski Vlah koji je primio Islam jer je ukrao nesto na tadasnjem teritoriju koji je danas Hrvatska i prebjegao Osmanlija da ne bi otisao u cuzu. Kao takav je bio prisiljen pihvatiti Islam i onda je svojim koljackim "sposobnostima" napredovao kod sultana, da ga je ovaj slao u podrucja problematicna koja su se bunila protiv Osmanlija. Da rijec je o Omeru Mihajlu Latasu. Medjutim on se osjecao Vlahom i svakako da je mrzio Bosnjake, pa kad je dosao u priliku da im vlada, sto jeste nakon izdaje Gradascevica od strane Hercegovaca, onda je upotrijebio sve svoje koljacke "sposobnosti" i napravio genocid nad njima i ne samo reducirao broj Bosnjaka enormno, nego i vrsio naseljavanje vlaske populacije na prostor Bosne, jer ne zaboravite, tad su pasalucari na ucjenu Rusa, dobili od Turaka sest bosanskih nahija, znaci stvar je bila u teritoriji.madner wrote:Konstuitivnost nije cedo ZAVNOBIHa. To je cisto ponavljanje jedne te iste lazi. Prvi ustav NRBiH ne poznaje taj pojam, a taj ustav je kodifikacija principa ZAVNOBIHa. Prvi ustav gdje se konstitutivnost pominje je onaj iz '74.
Nesto malo poslije propada Osmansko carstvo i to utjece na broj Bosnjaka, koji se dodatno reducira, pa onda AU aneksira Bosnu, pa i to dodatno reducira broj Bosnjaka, pa onda nakon toga ukidaju 1906 godine dekretom "bosanski jezik", pa onda tek slijede "sranja" sa SHS i SFRJ, kojima potpuno vladaju otvoreni fasisti ili u komuniste preobuceni fasisti Srba i Hrvata koji pisu pravila i koji su "mali bogovi" smrti i zivota svo od 1914 godine do 1991 godine.
I danas, Bosnjaci se moraju otresti tih okupatorskih odluka i zelja. Jednostavno ih treba ponistavati i nepriznavati. Jedna od njih je konstitutivnost u zelji da se od dvije manjinske vjerske zajednica i jedne vecine naprave tri naroda kako bi se onda stekli uslovi za veliko komadanje Bosne.
Bosna nije slozena drzava, cak naprotiv, po svojoj historijskoj vrsti, onda je drzava slicna Srbiji i Hrvatskoj, naravno sa puno bogatijom srednjevjekovnom drzavnosti i historijom. Medjutim kao i u Srbiji i Hrvatskoj i Bosna ima svoj vecinski narod. To sto su se dvije vjerske zajednice asimilirale u dvije susjedne nacije, to nije problem Bosnjaka.
-
dalje
#171 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Imate li vi neko rješenje?
Kome je do konstatacija i monologa taj se može uhvatiti čitanja sesija Kruga 99.
Kome je do konstatacija i monologa taj se može uhvatiti čitanja sesija Kruga 99.
-
Hafis
#172 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Ja vučem podrijetlo iz urbane i intelektualne obitelji u kojoj su poštivana temeljna načela narodnooslobodilačkog rata.
Tako da sam još kao dječarac od nekih desetak godina napamet znao onu ZAVNOBiH-ovu: U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, .... Tako da me nikakva mišljenja efendije Cerića ili nekavih novokomponiranih bošnjačkih povjesničara ne interesiraju.
Ako smo stvorili ovu danas nezavisnu državu u veoma teškim trenutcima i ako je i nakon toga ipak nekako opstala, mislim da ne bi trebalo dalje čačkati, pogotovo po o ovakvim stvarima.
Sve piše u rezoluciji i to je tapija.
Kome ne valja - drum ili neka pravi skupinu Fenix 2 i eno mu Raduše.
Tako da sam još kao dječarac od nekih desetak godina napamet znao onu ZAVNOBiH-ovu: U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, .... Tako da me nikakva mišljenja efendije Cerića ili nekavih novokomponiranih bošnjačkih povjesničara ne interesiraju.
Ako smo stvorili ovu danas nezavisnu državu u veoma teškim trenutcima i ako je i nakon toga ipak nekako opstala, mislim da ne bi trebalo dalje čačkati, pogotovo po o ovakvim stvarima.
Sve piše u rezoluciji i to je tapija.
Kome ne valja - drum ili neka pravi skupinu Fenix 2 i eno mu Raduše.
- madner
#173 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Sve bi bilo super kada bi se postovao i onaj drugi dio, da samo ZAVNOBIH predstavlja NAROD BiH.
Onda bi fino ko ljudi navijali za Cilica i gradjanski glasali za drzavni parlament i opcinsko vijece.
Onda bi fino ko ljudi navijali za Cilica i gradjanski glasali za drzavni parlament i opcinsko vijece.
-
Hafis
#174 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Lijepo zvuči. Još kada bi se izbori održavali u studentskim amfiteatrima a glasači bili isključivo redoviti studenti, mislim da bi to upalilo.madner wrote:Sve bi bilo super kada bi se postovao i onaj drugi dio, da samo ZAVNOBIH predstavlja NAROD BiH.
Međutim, u nas se glasovi kupuju za 100 Km ili junca, a 90% nacije je u potpunosti medijski nepismeno i podložno manipulaciji...trebaju ipak postojati ključevi zbog mira u kući.
- madner
#175 Re: Konstitutivnost: Zasto, otkad i kako to osvanu u BIH?
Da vuces korijene iz takve jedne fine familije znao bi da su indirektni kljucevi pravi put, dok direktni civilizovan svijet zove diskriminacijom individua.Hafis wrote:Lijepo zvuči. Još kada bi se izbori održavali u studentskim amfiteatrima a glasači bili isključivo redoviti studenti, mislim da bi to upalilo.madner wrote:Sve bi bilo super kada bi se postovao i onaj drugi dio, da samo ZAVNOBIH predstavlja NAROD BiH.
Međutim, u nas se glasovi kupuju za 100 Km ili junca, a 90% nacije je u potpunosti medijski nepismeno i podložno manipulaciji...trebaju ipak postojati ključevi zbog mira u kući.