alkalna_baterija wrote:Opet ja s pitanjem
Zanima me zašto mi je instruktor rekao da nikad u nizbrdici ne držim kočnicu previše dugo, a blago, već da prikočim malo više i pustim kočnicu barem na sekundu i onda opet kontroišem auto kočnicom i popustim je, i sve tako?
Btw, mene je učio da uvijek silazim onom brzinom kojom se i penjem. Ako se penjem prvom, silazim prvom pri čemu kad god pređe 2000 obrtaja malo prikočim i smanjim broj, i onda opet... je li ovo ispravno? Nisam imala priliku probati kako se auto ponaša.
Da razgranicimo nesto - da li ti ovdje pricas o voznji po nekakvim gradskim ulicicama u kojima se provlacis, ili o voznji na otvorenoj cesti, recimo na relaciji Bradina-Konjic?
Btw, ako se uz Ivan penjes prvom, i vozis na 2000 obrtaja, bez obzira na vrstu i snagu motora neces se kretati brze od 20-25 km/h. Srecom, tu su dvije trake za uzbrdo, pa ti vjerovatno niko nece pocupati kosu radi takve voznje, nego ce biti sretan sto te prosao/la. Ali, na nizbrdici, gdje je jedna traka, imas dobre sanse da te neko preprijeci, uzme ti kljuc od auta i baci ga u hendek
PRVA se na nagibima koristi samo i jedino u slucajevima koje sam ranije opisao (led, usko, veliki nagib, provlacenje), tj. samo tamo gdje je to zaista neophodno. Inace je druga sasvim OK za sve. Npr. zasto bi se kretala prvom uz/niz Dalmatinsku kad je cesta suha i kad je toplo? Razlog za tako nesto je - koji?
Sve zavisi kako volis da vozis - recimo da okuci prilazis cetvrtom i ides 60-70. Ako ti je draze da svi u autu prave naklon prije svake okuke, a i ti s njima, onda ces naglije kociti i saltati u drugu da bi smanjio na 40. Ako hoces da to, ipak, ide malo ljepse i ugladjenije, onda ces ipak uraditi varijantu 4-3-2bingov buraz wrote:jedna stvar mi je nepoznata
recimo dolazim pred ostru krivinu cetvrtom a trebam u drugu da je prodjem,ja sam ucen da idem cetvrta treca pa druga dok sad vidim da ide iz cetvrte u drugu,doduse to sam vidio na zapadu a ja polagao prije petnaest ljeta
jesam li ja pogresno ucen ili se nesto promijenilo u medjuvremenu
a ovo sa prolaskom na kvacilu u raskrsnici je haos,zamisljam kamion pun cigle i taj rad
shiljak wrote:Kako smotati u krivinu (kad se već krećeš), kad prolaziš kroz naselje, sporednom cestom skroz.. Ideš drugom do krivine, i sad treba smotati desno, ali krivina je oštra.. ne možeš drugom jer je malo prebrzo i nepregleno, može biti auto iz suprotog smjera.. a nije toliko ni strašna da ti moraš stat da bi smotao u prvoj.. dakle je li normalno da držiš kvačilo pritisnuto u drugoj brzini, pa da ti taman uspori još malo dodatno (jer je ravnica) da savladaš krivinu?
Usporis u drugoj do pred skretanje, kvacilo, kocis skoro do zaustavljanja, prva, smotas, gas, druga, treca...12-ta