Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
- Ridjobrki
#151 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Ma stanje u FBiH i RS se ne može porediti, to što neko zadaje ovu ili onu tezu zbog svojih političkih afiniteta je sasvim druga stvar.
FBiH nije rasprodala ni dio svojih resursa koliko je to učinila RS koja već jede prihode od idućih godina. Nedavnom prodajom kvota CO2 Mićko je doslovno i zrak prodao. Btw, jeb'o državu koja ne može voditi sistemsku energetsku i ekološku politiku i u kojoj svaki čoban trguje ekološkim kvotama. Btw 2, Mićko se fakat gubi jer s jedne strane gradi termoelektrane a s druge prodaje kvote CO2 koje će za koju godinu morati kupovati po višim cijenama.
FBiH ima haj' zdra'o više administracije i birokracije zahvaljujući Kantonima od RS. Kad je to nije ubilo do sada, teško da će i od sada. To čak nije argument u korist FBiH ali jeste dokaz njene izdržljivosti.
Od početka godine je veliki broj stranih preduzeća i zastupništava koje generišu visoke dohotke prešlo iz RS u FBiH. To će se i posredno i neposredno odraziti na statistike već u ovoj godini.
Niko se normalan ne bi trebao tome radovati ali poplave su daleko više štete nanijele privredi RS nego FBiH što će se neminovno odraziti na ukupnu ekonomsku aktivnost i sve što iz nje proizilazi.
Na kraju, može Avaz pričati šta hoće, zna svako u RS i FBiH koliko mu je džep plitak ili dubok.
FBiH nije rasprodala ni dio svojih resursa koliko je to učinila RS koja već jede prihode od idućih godina. Nedavnom prodajom kvota CO2 Mićko je doslovno i zrak prodao. Btw, jeb'o državu koja ne može voditi sistemsku energetsku i ekološku politiku i u kojoj svaki čoban trguje ekološkim kvotama. Btw 2, Mićko se fakat gubi jer s jedne strane gradi termoelektrane a s druge prodaje kvote CO2 koje će za koju godinu morati kupovati po višim cijenama.
FBiH ima haj' zdra'o više administracije i birokracije zahvaljujući Kantonima od RS. Kad je to nije ubilo do sada, teško da će i od sada. To čak nije argument u korist FBiH ali jeste dokaz njene izdržljivosti.
Od početka godine je veliki broj stranih preduzeća i zastupništava koje generišu visoke dohotke prešlo iz RS u FBiH. To će se i posredno i neposredno odraziti na statistike već u ovoj godini.
Niko se normalan ne bi trebao tome radovati ali poplave su daleko više štete nanijele privredi RS nego FBiH što će se neminovno odraziti na ukupnu ekonomsku aktivnost i sve što iz nje proizilazi.
Na kraju, može Avaz pričati šta hoće, zna svako u RS i FBiH koliko mu je džep plitak ili dubok.
- dobojlija81
#152 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
ovaj veci prosjek u junu u RS nabila je ova sirotinja sto je bila na minimalcu prijavljena pa zbog poplava ostala bez posla samo ih u Doboju ima sila plus ostali gradovi,tako da ostanu ovi na budzetu sa vecim primanjima pa se stice dojam da je prosjek veci
-
L u c i f e r
#153 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Ima i ta mjesta...dobojlija81 wrote:ovaj veci prosjek u junu u RS nabila je ova sirotinja sto je bila na minimalcu prijavljena pa zbog poplava ostala bez posla samo ih u Doboju ima sila plus ostali gradovi,tako da ostanu ovi na budzetu sa vecim primanjima pa se stice dojam da je prosjek veci
-
sanjin_1
#154 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Poenta temeL u c i f e r wrote:Poenta čega?sanjin_1 wrote: Onda ne razumijem šta je ustvari poenta ?![]()
Iznošenje kurtoaznog podatka o jednakosti plata ili objašnjenje zašto u Federaciji nije dobro?
Mislim da su to dvije različite teme koje zahtijevaju osebujan i unikatan pristup prilikom kreiranja teza za raspravu...
-
sanjin_1
#155 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Nije se odnosilo na tebe već na ove "legitimne jebivjetre".L u c i f e r wrote:Ko mi? Ko je to gdje rekao?sanjin_1 wrote:Pa vi ste ti koji prdite o "ekonomskoj dominaciji i prosperitetu".....ma jok wrote:
Kad si se ti zadnji put provozao do Olova, ne daj boze Kladnja ili tamo oko Donjeg Vakufa? Bosanskog Petrovca, ne daj boze nikome?
-
L u c i f e r
#156 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Poenta teme je da se o njoj muhabeti.sanjin_1 wrote:Poenta temeL u c i f e r wrote:Poenta čega?sanjin_1 wrote: Onda ne razumijem šta je ustvari poenta ?![]()
Iznošenje kurtoaznog podatka o jednakosti plata ili objašnjenje zašto u Federaciji nije dobro?
Mislim da su to dvije različite teme koje zahtijevaju osebujan i unikatan pristup prilikom kreiranja teza za raspravu...
-
L u c i f e r
#157 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Ahaa...sanjin_1 wrote: Nije se odnosilo na tebe već na ove "legitimne jebivjetre".
- Ali Kemal
#158 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".sanjin_1 wrote:Poenta temeL u c i f e r wrote:Poenta čega?sanjin_1 wrote: Onda ne razumijem šta je ustvari poenta ?![]()
U stvari poenta je da navijanjem za "naše" nemoguce imati bolji zivot, bolje plate, veci standard.
Sto se tice ove teme poenta je sasvim jasna, statisticki su plate u RS vece nego u Federaciji. Sad navijaci mogu da se vade na topli obrok, ali majka nije klela Muju sto se kocko...
-
L u c i f e r
#159 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Ali Kemal wrote: Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".![]()
U stvari poenta je da navijanjem za "naše" nemoguce imati bolji zivot, bolje plate, veci standard.
Sto se tice ove teme poenta je sasvim jasna, statisticki su plate u RS vece nego u Federaciji. Sad navijaci mogu da se vade na topli obrok, ali majka nije klela Muju sto se kocko...
-
sanjin_1
#160 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Zaboravio si dodati da bi formiranjem treČeg entiteta toj "crnoj" statistici došao kraj i potekao bi med i mlijekoAli Kemal wrote:Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".sanjin_1 wrote:Poenta temeL u c i f e r wrote:
Poenta čega?![]()
Čuj "vađenje" na topli obrok
Hajmo se trkati na 50 metara ali ti imaš 15 metara prednosti u startu (topli obrok). Onda utrka krene i ja i ti pretrčimo tih 50 metara (odnosno u tvom slučaju 35 metara) za isto vrijeme...
E onda ti kažeš, moreš se ti vaditi što sam ja imao 15 metara prednosti. Poenta je da smo pretrčali 50 metara za isto vijeme..
Pa nismo jadan nebio, ja sam pretrčao 50 metara a ti samo 35 metara...kontaš li razliku?
Last edited by sanjin_1 on 19/08/2014 14:52, edited 1 time in total.
- madner
#161 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Ovo je jako, pa TO je 25% neto plate.

-
sanjin_1
#162 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
upravo sam to i pokušao objasniti u postu iznad...logika nigdje veze...madner wrote:Ovo je jako, pa TO je 25% neto plate.
-
ma jok
#163 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Realno, Zlatko je od FBiH napravio Zapadnu Njemački samo to niko ne vidi.
-
sanjin_1
#164 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
A Čović "treČi" samo ga niko ne vidi 
- Ali Kemal
#165 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Prije svega to je tvoja logika, a ne mojasanjin_1 wrote:Zaboravio si dodati da bi formiranjem treČeg entiteta toj "crnoj" statistici došao kraj i potekao bi med i mlijekoAli Kemal wrote:Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".![]()
Čuj "vađenje" na topli obrokTvoja logika izgleda ovako..
Niti tu ima trke, niti trcanjasanjin_1 wrote:Hajmo se trkati na 50 metara ali ti imaš 15 metara prednosti u startu (topli obrok). Onda utrka krene i ja i ti pretrčimo tih 50 metara (odnosno u tvom slučaju 35 metara) za isto vrijeme...
E onda ti kažeš, moreš se ti vaditi što sam ja imao 15 metara prednosti. Poenta je da smo pretrčali 50 metara za isto vijeme..
Pa nismo jadan nebio, ja sam pretrčao 50 metara a ti samo 35 metara...kontaš li razliku?
Cuj topli obrok 30% od plate, e jake plate i govana...
- madner
#166 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Pa sto je plata manja, to je TO veci udio plate. Razlog zasto poslodavci idu do maksimalnog iznosa je sto ne moraju placate doprinose na taj dio i u slucaju bolesti/godisnjeg uposlenik nema pravo na isti.
Samo glup poslodavac ne koristi tu mogucnost da smanji svoje troskove, a samo glup ili maliciozan covjek to moze ignorisat.
Samo glup poslodavac ne koristi tu mogucnost da smanji svoje troskove, a samo glup ili maliciozan covjek to moze ignorisat.
-
sanjin_1
#167 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Kako misliš moja logika ?Ali Kemal wrote:Prije svega to je tvoja logika, a ne mojasanjin_1 wrote:Zaboravio si dodati da bi formiranjem treČeg entiteta toj "crnoj" statistici došao kraj i potekao bi med i mlijekoAli Kemal wrote:Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".![]()
![]()
Niti tu ima trke, niti trcanjasanjin_1 wrote:Hajmo se trkati na 50 metara ali ti imaš 15 metara prednosti u startu (topli obrok). Onda utrka krene i ja i ti pretrčimo tih 50 metara (odnosno u tvom slučaju 35 metara) za isto vrijeme...
Pa nismo jadan nebio, ja sam pretrčao 50 metara a ti samo 35 metara...kontaš li razliku?![]()
Ti si bezbroj puta do sada ponovio kako je kreiranje "treČeg" rješenje za sve probleme ? Ili da ti pođem lijepiti postove što si ostavljao?
Dalje, tvoja logika jeste da uračunavanje toplog obroka u osnovicu plate izjednačava plate u genocidnoj tvorevini i pederaciji u kojoj se taj isti topli obrok ne uračunava u osnovicu plate? Moreš se ti vaditi sada koliko god hoćeš ali si se žesotko provalio...
-
neki
#168 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
jbg..od 5 ljudi koje znam da rade kod privatnika, cetvorica imaju TO 350 KM i to upravo iz razloga sto se u Federaciji (jos uvijek) ne oporezuje...Ali Kemal wrote:Prije svega to je tvoja logika, a ne mojasanjin_1 wrote:Zaboravio si dodati da bi formiranjem treČeg entiteta toj "crnoj" statistici došao kraj i potekao bi med i mlijekoAli Kemal wrote:Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".![]()
![]()
Pa nismo jadan nebio, ja sam pretrčao 50 metara a ti samo 35 metara...kontaš li razliku?![]()
- Ali Kemal
#169 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Bas pametno uredjena drzava, moze se manipulisat do besvijesti i jos se raja hvali time 
- Ridjobrki
#170 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Navodno još ostalo samo da se Autoceste FBiH preimenuju u FBiH Bundesautobahnenma jok wrote:Realno, Zlatko je od FBiH napravio Zapadnu Njemački samo to niko ne vidi.
-
ma jok
#171 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Al ste ga nadrobili...
Neoporeziv iznos toplog broka, kako god da se organizovao, iznosi 2% od prosječne neto plaće u FBiH.
http://chronoszenica.com/2012/03/topli-obrok/
Eto to je ta razlika kojom zlajini bojovnici mlataraju. 15 KM
Neoporeziv iznos toplog broka, kako god da se organizovao, iznosi 2% od prosječne neto plaće u FBiH.
-
neki
#172 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
To je sav argument kojim fahrini novinari mlataraju?ma jok wrote:Al ste ga nadrobili...
ljepoto, neoporezivi iznos toplog obroka iznosi 2% prosjecne neto plate ali samo za jedan dan. Sto znaci 16,5 KM dnevno x 22 radna dana = 363,00 KM neoporezivog TO mjesecno
- Alfons Kauders
#173 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
avaz jugend i dalje neumorna... a vidim ima i podrske s poskoka...
medjutim, zamolio bih forumashe koji ne pate od poremecaja u razvoju da se ne obaziru na baljezganje...
sjecam se kako smo 2009 pisali nake izvjestaje za nake fine chikice u vezi privrede... i kako smo brzo uocili blentav trend - dok je svjetska ekonomija isla u kurac, dok su stotine ljudi gubile posao svaki dan - prosjecna plata je rasla
kada raste prosjecna plata, a ujedno pada broj zaposlenih, to je sve samo ne dobar znak... jerbo bi tom logikom bilo najbolje da ostanu samo politicari i da imamo prosjecnu platu kao austrija
kriza + poplave = dijele se otkazi u realnom sektoru... krece se od naslabije placenih koje je najlakse zamijeniti kada bude bolje... nece niko otpustiti komercijalistu s 20 godina iskustva ili arhitektu, pravnika... vec ce krenuti od SSS i slabije obrazovanih radnika - onih sa najtanjim platama
u biti ovo znaci da privreda RS (a dijelom i FBiH), pocinje prolaziti kroz ono kroz sta smo prosli pocetkom globalne krize... ako je to nekom dobar znak, onda jebiga
medjutim, zamolio bih forumashe koji ne pate od poremecaja u razvoju da se ne obaziru na baljezganje...
sjecam se kako smo 2009 pisali nake izvjestaje za nake fine chikice u vezi privrede... i kako smo brzo uocili blentav trend - dok je svjetska ekonomija isla u kurac, dok su stotine ljudi gubile posao svaki dan - prosjecna plata je rasla
kada raste prosjecna plata, a ujedno pada broj zaposlenih, to je sve samo ne dobar znak... jerbo bi tom logikom bilo najbolje da ostanu samo politicari i da imamo prosjecnu platu kao austrija
kriza + poplave = dijele se otkazi u realnom sektoru... krece se od naslabije placenih koje je najlakse zamijeniti kada bude bolje... nece niko otpustiti komercijalistu s 20 godina iskustva ili arhitektu, pravnika... vec ce krenuti od SSS i slabije obrazovanih radnika - onih sa najtanjim platama
u biti ovo znaci da privreda RS (a dijelom i FBiH), pocinje prolaziti kroz ono kroz sta smo prosli pocetkom globalne krize... ako je to nekom dobar znak, onda jebiga
-
detroit-mercy
#174 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
Evo vidim dosta raje ovde misli da je glavna poenta svega navijanje za "naše".Ali Kemal wrote:Poenta temesanjin_1 wrote:Poenta čega?L u c i f e r wrote:
Sto se tice ove teme poenta je sasvim jasna, statisticki su plate u RS vece nego u Federaciji. Sad navijaci mogu da se vade na topli obrok, ali majka nije klela Muju sto se kocko...[/quote]
Statisticki su u nas cune medju najvecim u svijetu
- vivaldi
#175 Re: Plate u RS po prvi put više nego u Federaciji
hajmo prvo redomAlfons Kauders wrote:tacno, ali treba obratiti paznju na jos par faktora http://www.uino.gov.ba/b/Poslovne_uslug ... racun.html odnos se mijenja i pored cinjenice da je RS prodala dosta vise relativno vrijednih kompanija... i sto je per capita skoro duplo zaduzenija... a kakav bi bio odnos da je fbih ucinila isto i da ima isti nivo zaduzenosti? 7:3 u najmanju ruku, vjerovatno i malo zesca razlikars je pod dodikom iskoristila sve moguce i nemoguce poluge da se priblizi fbih... i sad je oko 2:1... ali to nije bas realna cifra radi navedenih razlika u zaduzenosti i privatizaciji
prvo ovaj link.
ili ga nisi procitao ili nisi procitao sta sam ja napisao.
ja sam napisao da je odnos 1:2 a ovaj tvoj link upravo to i potvrdjuje
u linku pise za 2007 - 31,87 vs. 64,58
za 2013 - 32,61 vs. 63,84
pa sta se tu promjenjilo za 6 godina???? nista! odnos je upravo onakav kakav sam napisao - 1:2.
varira oko 0,5% kako koja godina, ali necemo valjda sad u promile ulaziti..Bez 10% nove razlike u neciju korist jednostavno ne vrijedi uopste ulaziti u polemiku
tvdnja 2 - prodaja kompanija
kojih dosta relativno vrijednih kompanija? ustvari sta to uopste vrijedi u BiH? privatizacija kod nas traje 20 godina jer niko nista nece da kupi jer je sve ezvrijedno poput sarabona koji se vec 10 puta pokusava prodati za 1 jedinu marku.
to sto smo mi emotivno vezani za neku firmu jer je tvoj ili moj neko tamo radio je totalno nebitno.
ti si iz industrijskog grada i dobro znas da su radnici vise na ulici nego u fabrici jer je bilo x neuspjesnih privatizacija
jedino sta se moze prodati su telekomi i elektroprivrede, rafinerije su ionako u kurcu bile (cak i danas je sve na steklenim nogama jer u evropi jednostavno imas visak kapaciteta rafinerijskih). sto se tice prodaje, ona je u rangu "uspjenosti" prodaje energopterola.
jedina pare od privatizacije, ne samo u rs-u vec u cijeloj drzavi su bile pare od telekoma, mada je to bila vise donacija srbije nego prodaja jer je debelo pretplacen, al svejedeno.
ali kakav je to breaking point? jel ti mislis da se milijardom moze napraviti preporod? kakav? 20 kilometara autpota tarcin - vlakovo kosta 720 miliona maraka!! pocitelj -medjugorje + obilaznica oko zenica, ukupno 20 kilometara puta = 500 miliona maraka.
cijeli telekom = 40 kilometara autoputa! jel to preporod? velika prednost? iskorak?
kolikao ono kosta blok 7? pa trebalo bi im jos pola telekoma (i to ovako dobro preplacenog) da samo blok 7 naprave i jel bi to bila neka velika razlika?
druga stvar sta se desilo s parama od telekoma. potrosene?
pa i ne bas.
pola para je otislo u infratsrkturu tipa cemerno, stambolcic.., a pola, vise od 600 miliona, je opticaju jer su preko irb-a plasirani ko krediti tako da su to pare koje cirkulisu i nisu bas "pojedene"
logicnim se naravno namece pitanje koje dobio te kredite?
odgovor ne mozes dobiti u postu vec na ovom ispod linku jer se radi o preko 9 hiljada korisnika, a plasirano je vise od milijarde kredite
evo ti link pa ako te zanima citaj naredna 2 dana
http://www.irbrs.net/PlasiraniKreditiBa ... 2&lang=cir
naravno, postavlja se pitanje otkud milijarda u opticaju?
pa zato sto se tu ne radi samo o parama od telekoma vec i kreditima koje npr vlada rs-a uzme od evropskih banaka, a onda ih da irb-u da ih dalje kroz kredite plasira stnaovnistvu, privredi...(upravo to je jedan od razloga razlike u dugu entiteta, ali tu se radi o kreditnim sredstvima, a ne o necemu sto je neko potrosio na plate)
a sada u razlici u dugu.
postoji nekoliko faktora. prvo s ovim sto su jendostavniji za objasnit
prvi je ratna steta
u fbih je po tom osnovu emitovano oko 150 miliona maraka dugorocnih obveznica (kao npr stara devizna stednja) jer je zakonom predvidjeno da se u to racuna samo materijalna steta i oduzeta imovina sto se naravno mora dokazati da bi se odobrilo
u rs-je osim mateerijalne zakonom predvidjena i nematrijalna steta odnosno poginula i ranjena vojska i policija, pa je dugorocno obveznica ratne stete izdate preko 500 miliona maraka (na sajtu bl berze moze vidjeti koliko je emisija bilo - cini mi se 10-ak) i ta ratna steta sama cini oko 12% ukupnog duga rs-a.
naravno, dug je dug, ali to nije 500 miliona koje je uzeto i potroseno za plate i penzije pa ih sada treba vratiti vec bukvalno 500 miliona na koje su sami obevazeali.
drugi faktor koji ucestvuje u dugu su municipalne obveznice koje su u rs-u krenule 3 godine prije nego u fbih.
u rs-u 2008, a u fbih 2011.
posto je to najjednostavniji i najjeftiniji nacin za zaduzivanje opstina (to su mali krediti za seoske puteve, kilomear-dva vodovoda, kanalizacije..) i to su u rs-u masovno koristili, a rezultate toga je nemoguce izmjeriti - kako ces ti izmjeriti znacaj kilomeatr seoskog puta?
u fbih je npr upravo tuzla planirala da na taj nacin izda 20-30 miliona za renoviranje stadiona, ali posto su te obveznice zazivile tek 2011 kad je kriza vec debelo udarila, mislim da to nikada nisu uradili. Koliko se sejcam, u fbih je prvu emisiju imao tesanja mozda 1-2 miliona za sredjivanje poslovne zone.
trci fator i najznacijniji je apsolutno vegeterianje federacije posljednjih 4-5 godina jer nikome i nizasta nisu odobravali kredite jer od posljdnejih izbora do danas imamo apslotno nestabilnu i federalnu i kantonalne vlade koje su pola u tehnickom mandatatu, neke su i mjenjale par puta, svako svakome podmece nogu i nijedan ahtjev za kredit ne prolazi
u irs-u medjutim imas miletovi aspoltuno vecinu kojoj na glasanju prolazi sve sto hoce, a pritom nemas kantona.
za pocetak da ustanovimo da para nema u cijeloj drzavi i da je jedini nacin da nesto napravis ili da uzmes kredit ili da nesto prodas
i onda imas sljdece situacije:
5 zdravstvenih insitucija iz usk, ukljucujuci i bolnicu u bihacu vec godinama trazi 10 miliona maraka kredita da se malo ponove, ali im to nije odboreno. u medjuvremenu je bolnica u bihacu i izgorila, al je opet bila ista prica pa se islo naravno na donacije, dobre ljude, sadaku...
za to vrijeme u gradisci naprave novi blok bolnice za 15 miliona maraka
kanotnalna bolnica u zenici trazi 25 miliona iz austrijskog robnog kredita, al im skupstina ne odobri - za to vrijeme u bijeljni nikne bolnica od preko 80 miliona
vojna bolnica u sarajevu trazi vec godinama 15 miliona, al im se naravno ne odobro - za to vrijeme u rs-u uzmu 50 miliona kredita od koreje za opremu kc banjaluka.
bolnica u mostaru trazi 30 miliona (od toga 20 miliona za pedijatriju), al ni za to jos nema odobrenja od vlade, dok za to vrijeme u nevesinju zavrsavaju neku manju bolnicu.
pored svega toga, neki dan je zavrsen konkurs za opremanje novog bloka kc banjaluka koji se gradi i najpovoljniju ponudu je dala neka austrijska kompanija od 84 miliona eura i opet ce podici kredit od evropske banke.
pored toga od koreje traze jos 80 miliona dolara za nove bolnice u doboju i kasindolu
pa samo ta dva kredita ce podici dug za crika 300 miliona maraka, ali ne mozes pricati samo o dugu, a ne spomneuti namjenu jer to nisu bas popijene i pojedene pare.
slicna stvar ti je u drugim oblastima.
nedavno javise da je federacija od 2006 u turizam ulozila ukupno 30 miliona maraka. toliko je ulozeno samo u jahorinu ili andircgrad.
skenderija se srusi, a para nema ni da se uklone rusevine. na palama uzmu kredita 11 miliona i naprave dvoranu i ne samo na palama
u sarajevu cijeli univerzitet strpaju u kasarnu, i ne naprave nijedan jedini novi iako psotoji plan za kampus vec godinama.
za to vrijeme u rs uzmu dva puta po 20 miliona za fakultete i studentske domove.
trebeveicka zicara se prosi vec 15 godinama jer nece da se uzme 10 miliona i da se napravi.
u sarajevu imas redukcije vode, jer vec godinama nece da uzmu 60 miliona kredita za obnove mreze..
i tek to je potpuna informacija. ima toga jos, al mi se vise neda pisati