Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Lopov-eliminator

#151 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

Bujrum majstore wrote:Ljudi vrtite se u krug, religija svoj stav bazira na vjeri tj. vjerovanju koje se poistovjecuje sa 100% saznanjem
jer ako vjerujes onda je to to, ne moze biti drugacije.
I to je naravno iskljucivost.
I ja sam iskljuciv, kao ateista.
Al ne zbog vjerovanja.
Jesi li ikad u zivotu promijenio svoje ustaljeno misljenje o necemu?
Bujrum majstore

#152 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Lopov-eliminator wrote:
Bujrum majstore wrote:Ljudi vrtite se u krug, religija svoj stav bazira na vjeri tj. vjerovanju koje se poistovjecuje sa 100% saznanjem
jer ako vjerujes onda je to to, ne moze biti drugacije.
I to je naravno iskljucivost.
I ja sam iskljuciv, kao ateista.
Al ne zbog vjerovanja.
Jesi li ikad u zivotu promijenio svoje ustaljeno misljenje o necemu?
Naravno.
Bio sam ja i vjernik tj. religiozan, i dok sam bio takav absolutno sam bio i iskljuciv, nema sumnje.
Ok, bio je tu neki prelazni period al bez obzira, ma kakav stav da imamo on je u neku ruku iskljuciv jer vjerujemo da je jedini ispravan, to je prosto tako.
Samo zavisi sta nam kreira stavove a sta ne.
Lopov-eliminator

#153 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote: Naravno.
Bio sam ja i vjernik tj. religiozan, i dok sam bio takav absolutno sam bio i iskljuciv, nema sumnje.
Ok, bio je tu neki prelazni period al bez obzira, ma kakav stav da imamo on je u neku ruku iskljuciv jer vjerujemo da je jedini ispravan, to je prosto tako.

Pa eto vidis, da si tada bio iskljuciv kao Edouard ili Apsidejzi ti bi i sada bio vjernik. Vidis da si ipak bio ostavio neku sansu da tvoj stav mozda i nije ispravan. Ti si bio siguran plafon 99,999% ali nikad 100%. 100% je prava iskljucivost i ubijedjenost u nepostojanje teoretske mogucnosti greske. Ti se nisi tome povinovao, nego si uspio izaci iz cahure svoje nepogrjesivosti i razmatrati stav koji je drugaciji od tvog tadasnjeg, a koji si kasnije cak i usvojio. Covjek uci dok je ziv a sa iskljucivoscu ucenje prestaje, znas onu misao "znam da nista ne znam".
Bujrum majstore

#154 Re: Zašto je potrebna religija?

Lopov-eliminator wrote:
Bujrum majstore wrote: Naravno.

Pa eto vidis, da si tada bio iskljuciv kao Edouard ili Apsidejzi ti bi i sada bio vjernik. Vidis da si ipak bio ostavio neku sansu da tvoj stav mozda i nije ispravan. Ti si bio siguran plafon 99,999% ali nikad 100%. 100% je prava iskljucivost i ubijedjenost u nepostojanje teoretske mogucnosti greske. Ti se nisi tome povinovao, nego si uspio izaci iz cahure svoje nepogrjesivosti i razmatrati stav koji je drugaciji od tvog tadasnjeg, a koji si kasnije cak i usvojio. Covjek uci dok je ziv a sa iskljucivoscu ucenje prestaje, znas onu misao "znam da nista ne znam".
Vjeruj da nisam, nije to stvar izbora jer da jeste ljudi bi svi bili isti i vodili bi se jedino onim sto je "ispravno",
mozda je to religija, mozda ateizam, mozda nesto trece, nije ni vazno.
Covjek uci dok je ziv je definitivno istina al zavisi sta ce nauciti i kako i zasto bas to,
a to nije stvar njegovog izbora.
Ljudi ne izmisljaju svoje stavove, mozak radi na drugim premisama i to je prava zabava za gledati. :)
Lopov-eliminator

#155 Re: Zašto je potrebna religija?

Upravo zbog svega toga iskljucivost i jest pogubna. Uredu je imati hajmo reci svoju verziju istine, ali doci i svoju istinu stavljati kao vertikalu savrsenstva je problematicno. Zato i kod nas imamo netrpeljivosti po pitanju religije, oni drugaciji se odmah osudjuju kao oni "neprosvijetljeni" i kao takvi su u drustvu odmah marginalizirani posto su ovi prvi nametnuli pitanje tog opredjeljenja kao pitanje svih pitanja. Na tome pocivaju diskriminativne ideologije cije plodove vidimo cak i na ovoj temi.
Bujrum majstore

#156 Re: Zašto je potrebna religija?

Lopov-eliminator wrote:Upravo zbog svega toga iskljucivost i jest pogubna. Uredu je imati hajmo reci svoju verziju istine, ali doci i svoju istinu stavljati kao vertikalu savrsenstva je problematicno. Zato i kod nas imamo netrpeljivosti po pitanju religije, oni drugaciji se odmah osudjuju kao oni "neprosvijetljeni" i kao takvi su u drustvu odmah marginalizirani posto su ovi prvi nametnuli pitanje tog opredjeljenja kao pitanje svih pitanja. Na tome pocivaju diskriminativne ideologije cije plodove vidimo cak i na ovoj temi.
Nije problem iskljucivost jer kazem ti, svi smo iskljucivi u svojim stavovima,
razlika je sto pojedini stavovi daju prostore za vise rijesenja i objasnjenja ako nemamo trenutno dokaze al
i to je iskljucivost i to je sasvim normalno.
Problem su ideje koje kreiraju nase stavove jer ih ima svakakvih
a ideje su naravno najcesce plod ideologije ili vise njih, slazem se. :)
Lopov-eliminator

#157 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote: Nije problem iskljucivost jer kazem ti, svi smo iskljucivi u svojim stavovima,
razlika je sto pojedini stavovi daju prostore za vise rijesenja i objasnjenja ako nemamo trenutno dokaze al
i to je iskljucivost i to je sasvim normalno.
Problem su ideje koje kreiraju nase stavove jer ih ima svakakvih
a ideje su naravno najcesce plod ideologije ili vise njih, slazem se. :)
Razlika ima samo jedna, a to je da ipak kod nekih postoji mogucnost za usvajanje drukcijrg stava od onog kojeg se cvrsto drzao. Ti si razmotrio stavove koji su drukciji od tvojih iz vremena kad si bio vjernik i promijenio si svoj stav, a maksimalno iskljuciv stav sene moze mijenjati. Da si bio maksimalno iskljuciv, zacepio bi i oci i usi pred suprotnim stavovimaa glavu gurnuo pod zemlju, ma sve samo da ne dodje do razmatranja, da ne spominjem promjene. To je ono sto cini pravu iskljucivost. Medjutim, ti to nisi uradio nego si ipak ostavio i oci i usi nezacepljenim, nisi gurao glavu pod zemlju i razmatrao si suprotno misljenje. Ljudi koji su u potpunosti iskljucivi, poput pomenute dvojice, nisu za to sposobni niti su spremni za ikakvo razmatranje drugog stava jer za njih to predstavlja nesto ravno katastrofi. Takvi ljudi imaju prevelik ego.

Da smo svi potpuno iskljucivi u stavovima, nikad niko ne bi ni o cem promijenio misljenje, a dobrovoljna promjena vjerskog uvjerenja bi spadala u domen naucne fantastike.
apsidejzi

#158 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Lopov-eliminator wrote: Da si bio maksimalno iskljuciv, zacepio bi i oci i usi pred suprotnim stavovimaa glavu gurnuo pod zemlju, ma sve samo da ne dodje do razmatranja, da ne spominjem promjene.
Kako znas da ti to isto ne radis kao ateista? Sta si ti konkretno uradio pa sebe mozes nazvati kao osobu koja nije zacepila oci pred suprotnim stavovima? Kako znas da sam ja zacepio oci pred suprotnim stavovima?
Zokipfc

#159 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Zokipfc »

'Potrebna' je zato sto je opijum za mase.
Bujrum majstore

#160 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote:
Lopov-eliminator wrote: Da si bio maksimalno iskljuciv, zacepio bi i oci i usi pred suprotnim stavovimaa glavu gurnuo pod zemlju, ma sve samo da ne dodje do razmatranja, da ne spominjem promjene.
Kako znas da ti to isto ne radis kao ateista? Sta si ti konkretno uradio pa sebe mozes nazvati kao osobu koja nije zacepila oci pred suprotnim stavovima? Kako znas da sam ja zacepio oci pred suprotnim stavovima?
Sve ovo o cemu mi pricamo treba ici pod temu "Slobodna volja" jer je o tome i rijec.
Ako neko uspita, ja vjerujem da slobodna volja ne postoji uopste.
Lopov-eliminator

#161 Re: Zašto je potrebna religija?

apsidejzi wrote:
Znam po tome sto ja ostavljam mogucnost da se ispostavi da ipak nije ovako kako sam mislio, tj. da sam pogrijesio. Ostavljas li ti takvu mogucnost? Na to pitanje nisi odgovorio nego si me pokusao provocirati pitanjem jesam li ja 85% ateista, sto govori da ni ti ne kapiras u cemu je stvar, a i slagao si se sa komentarima pojedinaca na temi Ateizam koji su najblaze receno ekstremisticki.
Sad, da kazem za sebe, sta sam konkretno uradio? Prvo, ja sam nekad bio musliman i vjerovao u sve sto islam propisuje. Medjutim, nisam bio iskljuciv pa sam odredjene suprotne stavove vezane za upitnost nekih stvari iz islama razmotrio, iako mi se isti nisu svidjali, cak sam bio i protiv. Na neka pitanja koja kontriraju onom sto je tad moja religija islam propovijedala nisam mogao naci odgovore. Konsultirao sve, svasta i svakoga, ukljucujuci i vjerske sluzbenike. Za mene je moje vjerovanje uvijek bilo moje vjerovanje a ne medalja koja se nosi oko vrata da stalno masem njom. Znaci, usvojio sam odredjene stavove koji su tada bili suprotni od mojih.

Evo i sada, kad sam ateista, ja i dalje ne iskljucujem mogucnost da sam mozda u krivu, mozda se dogodi i to da prestanem biti ateist, ko zna sta sutra nosi. Mozes li ti isto reci za sebe? Meni uvjerenje po tom pitanju uopste nije neki big deal, to je po meni na nivou rasprave sta se zapravo desilo nekad negdje u proslosti, ili ko koji kanal voli na TV, npr. ti si meni isti bio ti ateist, musliman, pravoslavac, katolik, jevrej, protestant, nebitno, a to sto su kleronacionalisti to pitanje pretvorili u pitanje svih pitanja 90-ih je drugi problem.
Bujrum majstore

#162 Re: Zašto je potrebna religija?

Lopov-eliminator wrote: Znam po tome sto ja ostavljam mogucnost da se ispostavi da ipak nije ovako kako sam mislio, tj. da sam pogrijesio. Ostavljas li ti takvu mogucnost? Na to pitanje nisi odgovorio nego si me pokusao provocirati pitanjem jesam li ja 85% ateista, sto govori da ni ti ne kapiras u cemu je stvar, a i slagao si se sa komentarima pojedinaca na temi Ateizam koji su najblaze receno ekstremisticki.
Sad, da kazem za sebe, sta sam konkretno uradio? Prvo, ja sam nekad bio musliman i vjerovao u sve sto islam propisuje. Medjutim, nisam bio iskljuciv pa sam odredjene suprotne stavove vezane za upitnost nekih stvari iz islama razmotrio, iako mi se isti nisu svidjali, cak sam bio i protiv. Na neka pitanja koja kontriraju onom sto je tad moja religija islam propovijedala nisam mogao naci odgovore. Konsultirao sve, svasta i svakoga, ukljucujuci i vjerske sluzbenike. Za mene je moje vjerovanje uvijek bilo moje vjerovanje a ne medalja koja se nosi oko vrata da stalno masem njom. Znaci, usvojio sam odredjene stavove koji su tada bili suprotni od mojih.

Evo i sada, kad sam ateista, ja i dalje ne iskljucujem mogucnost da sam mozda u krivu, mozda se dogodi i to da prestanem biti ateist, ko zna sta sutra nosi. Mozes li ti isto reci za sebe? Meni uvjerenje po tom pitanju uopste nije neki big deal, to je po meni na nivou rasprave sta se zapravo desilo nekad negdje u proslosti, ili ko koji kanal voli na TV, npr. ti si meni isti bio ti ateist, musliman, pravoslavac, katolik, jevrej, protestant, nebitno, a to sto su kleronacionalisti to pitanje pretvorili u pitanje svih pitanja 90-ih je drugi problem.
Nacin na koji pises i objasnjavas sebe je tako meHak i blag, haman si vjernik. :D
Lopov-eliminator

#163 Re: Zašto je potrebna religija?

Bujrum majstore wrote: Nacin na koji pises i objasnjavas sebe je tako meHak i blag, haman si vjernik. :D
Sto, zar je tako tesko naletjeti na nekoga kome se zivot ne okrece oko svog vjerskog (ne)opredjeljenja?
Bujrum majstore

#164 Re: Zašto je potrebna religija?

Lopov-eliminator wrote:
Bujrum majstore wrote: Nacin na koji pises i objasnjavas sebe je tako meHak i blag, haman si vjernik. :D
Sto, zar je tako tesko naletjeti na nekoga kome se zivot ne okrece oko svog vjerskog (ne)opredjeljenja?
Zezam se, parodiram. :)
zlokruhovic

#165 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Lopov-eliminator wrote:
apsidejzi wrote:
Znam po tome sto ja ostavljam mogucnost da se ispostavi da ipak nije ovako kako sam mislio, tj. da sam pogrijesio. Ostavljas li ti takvu mogucnost? Na to pitanje nisi odgovorio nego si me pokusao provocirati pitanjem jesam li ja 85% ateista, sto govori da ni ti ne kapiras u cemu je stvar, a i slagao si se sa komentarima pojedinaca na temi Ateizam koji su najblaze receno ekstremisticki.

Izvini al' tebi kao ateisti šta sutra može doneti po pitanju verovanja ili neverovanja??

Ja bi prestao biti ateist samo kad bi naučnici izašli iz laboratorije i rekli zvanično da su našli dokaze o postojanju boga , i onda bi ja pogledao dokaze i rekao "Svaka čast , od sad sam i ja vernik".

Prosto ne mogu poverovati da neko može biti prvo vernik pa onda ateista , i onda ga ponovo ista verska priča ponuka da bude ponovo vernik.
Međutim postoji i momenat onoga "Kako vetar duva" ili bolje reći šta mi manje u životu šteti od to dvoje pa se izabere.
Bujrum majstore

#166 Re: Zašto je potrebna religija?

zlokruhovic wrote:Ja bi prestao biti ateist samo kad bi naučnici izašli iz laboratorije i rekli zvanično da su našli dokaze o postojanju boga , i onda bi ja pogledao dokaze i rekao "Svaka čast , od sad sam i ja vernik".
Vidis kako se tu moze lako proklizati, jer kad imas dokaze onda valjda "znas" a ne "vjerujes"? :D
zlokruhovic

#167 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Bujrum majstore wrote:
zlokruhovic wrote:Ja bi prestao biti ateist samo kad bi naučnici izašli iz laboratorije i rekli zvanično da su našli dokaze o postojanju boga , i onda bi ja pogledao dokaze i rekao "Svaka čast , od sad sam i ja vernik".
Vidis kako se tu moze lako proklizati, jer kad imas dokaze onda valjda "znas" a ne "vjerujes"? :D
Jeste , samo postoje hiljade stvari koje su bez dokaza ali ne kažemo da "ne verujemo u njih" već znamo da nisu istina jer naszanimaju samo dokazi za njihovo postojanje.
Međutim vernici odaberu samo jednu stvar bez dokaza u koju će verovati , a dok u druge ne veruju jer takođe kao i mi znaju da nisu istinite.
:wink:
Bujrum majstore

#168 Re: Zašto je potrebna religija?

zlokruhovic wrote:
Bujrum majstore wrote:
Jeste , samo postoje hiljade stvari koje su bez dokaza ali ne kažemo da "ne verujemo u njih" već znamo da nisu istina jer naszanimaju samo dokazi za njihovo postojanje.
Međutim vernici odaberu samo jednu stvar bez dokaza u koju će verovati , a dok u druge ne veruju jer takođe kao i mi znaju da nisu istinite.
:wink:
Sve si ti to dobro sabrao, jos nam posalji Objavu i da idemo. :thumbup:
kerima1

#169 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by kerima1 »

Bujrum majstore wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Bujrum majstore wrote:
Naravno.
Bio sam ja i vjernik tj. religiozan
Nisi ti ni bio vjernik u Boga dok si ga prestao osjecati u svemu zivotnom.
Ti si bio tradicionalist,ono kad se vjerovanje naslijedi od roditelja.
Bujrum majstore

#170 Re: Zašto je potrebna religija?

Ok, sad ispade da ti bolje od mene znas u sta sam ja vjerovao a u sta nisam, cool.
Ipak, bio sam vjernik tj. vjerovao sam u Boga, jezio se kad ga neko opsuje, teske stvari u zivotu
preguravao sa vjerom u njega da to sve ima smisla i da je negdje drugo bolje i bla bla bla.
Dakle, vjerovao sam u Boga...vise ne vjerujem.
zlokruhovic

#171 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Bujrum majstore wrote:Ok, sad ispade da ti bolje od mene znas u sta sam ja vjerovao a u sta nisam, cool.
Ipak, bio sam vjernik tj. vjerovao sam u Boga, jezio se kad ga neko opsuje, teske stvari u zivotu
preguravao sa vjerom u njega da to sve ima smisla i da je negdje drugo bolje i bla bla bla.
Dakle, vjerovao sam u Boga...vise ne vjerujem.
Nisi ti verovao nikad u boga , evo i ja isto to tvrdim kao drugarica Kerima.

Ti si verovao u verovanje , to je sindrom današnjih vernika za razliku od onih iz prošlosti pre nauke i prosvetiteljstva koji su zaista verovali u boga i njegova čuda , znači kad zagrmi ovaj nema dileme dal to bog juri đavole po nebesima.

A šta je verovanje u verovanje?? , pa to je kao jedna vrsta sujeverja gde se čovek oseća lepo i korisno u svom tom verskom cirkusu , svako u tome očestvuje tokom života na određene načine čak misleći da veruje u boga , međutim par mućkanja glavom i par pričitanih knjiga uspeju nekako da izbiju iz glave boga.

Znači nisi smao obimno i kompleksnije razmišljao , a kad se to desilo bog iz tebe uteče kao da ganije nikad ni bilo. :-D
Bujrum majstore

#172 Re: Zašto je potrebna religija?

A jbm mu kelj, pa znam da sam sve i svasta objasnjavao sebi preko Boga,
ako to nije vjera u Boga onda je vjera u teletabise, pojma nemam. :D
zlokruhovic

#173 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by zlokruhovic »

Bujrum majstore wrote:A jbm mu kelj, pa znam da sam sve i svasta objasnjavao sebi preko Boga,
Novak Djoković kad promaši i izbaci lopticu van terena kaže :"E hebem ti mater" ili "Idi u p.m".

E tako je njemu kao i tebi neko "onostrano čudno" ponašanje pomagalo u životu , ti sve objašnjavao pomoću boga , a Djoković psovao nežive predmete da bi mu bilo lakše . :-D

p.s
Djoović je vernik inače , i svaki put kad osvoji titulu preksti se , a nisam ganikad video da se prekrsti kad izgubi. :-D
Bujrum majstore

#174 Re: Zašto je potrebna religija?

zlokruhovic wrote:
Bujrum majstore wrote:A jbm mu kelj, pa znam da sam sve i svasta objasnjavao sebi preko Boga,
Novak Djoković kad promaši i izbaci lopticu van terena kaže :"E hebem ti mater" ili "Idi u p.m".

E tako je njemu kao i tebi neko "onostrano čudno" ponašanje pomagalo u životu , ti sve objašnjavao pomoću boga , a Djoković psovao nežive predmete da bi mu bilo lakše . :-D

p.s
Djoović je vernik inače , i svaki put kad osvoji titulu preksti se , a nisam ganikad video da se prekrsti kad izgubi. :-D
Pa naravno, tako vjera funkcionise i isti sam ti takav bio, Alaha mi. :D
nasa

#175 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nasa »

pa ne funkcionise, mislim da je to vrlo plitak nivo vjerovanja, cak imas ajete o takvim...znaci ipak si bio tanak :D musliman
Locked