Bingo preuzima Interex centre?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Udbas

#151 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Udbas »

Kome nije jasno zašto Umalo popisivač "brani" Konzum, neka pogleda njegove ranije postove i samo će mu se reći.
Denox

#152 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Denox »

Cudno mi je to kad u goraždu grade svoj centar ,a ima vec postojeci interex centar...
Joly123456

#153 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Joly123456 »

Da se ne zamarate puno 99.98% Lidl je u talu sa Bingom i potrban je sto veci broj objekata kako bi se ispostovala Lidl-vi uslovi da udje na trziste BiH. Zato Bingo gradi objekte pored postojecih interexovih i tusovih( kupio je i Tus)
StupskaBitanga

#154 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

Denox wrote:Cudno mi je to kad u goraždu grade svoj centar ,a ima vec postojeci interex centar...
interex tu renta
JohnnyS

#155 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by JohnnyS »

Vidim da dobar dio forumaša i dalje ne shvaća jedan od temeljnih postulata tržišne ekonomije, a to je borba prodavača za kupca. Valjda samo u nas postoji borba kupaca za prodavača što je, moglo bi se reći, debilizam. Posao poticanja gospodarstva i ekonomije neke države je posao institucija te države, a prosječnog kupca to uopće ne treba zanimati.

Apropo Lidla, nitko sretniji od mene da Lidl kupi Bingo, očisti im prodajne centre i nastupi na BiH tržištu kao što je u susjedstvu, ali sam nekako skptičan jer mislim da oni grade infrastrukturu od nule, a ne da preuzimaju postojeće.
Danguba

#156 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Danguba »

Kamo srece da Bingo preraste u Agrokomerc.
Nemam nikakve koristi od istog ali ga podrzavam samo zato sto zaposljava radnike a takvih nam treba.

Ponovo postavljam pitanje, gdje bi radilo tih par hiljada da nema Binga i takvih kao on koji otvaraju radna mjesta.

Citava industrijska zona u Gracanici(izgleda da je sada poplavljena) zaposljava sve i jednog covjeka tako da ih na birou nema. Moramo li sada pljuvati po Sumanu, Sirbegovicu, Fisu, i svim drugima sto rade za svoj interes ali i siri drustveni.

Ko ce nama ugoditi. Psujemo drzavu zbog velike nezaposlenosti, pljujemo na one koji otvaraju kakva takva radna mjesta.
Drinski

#157 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

Danguba wrote: Citava industrijska zona u Gracanici(izgleda da je sada poplavljena) zaposljava sve i jednog covjeka tako da ih na birou nema.
Mislim da i tamo ima nezaposlenih,
Moramo li sada pljuvati po Sumanu, Sirbegovicu, Fisu, i svim drugima sto rade za svoj interes ali i siri drustveni.
Sto se tice drugih nemam saznanja, ali je Sirbegovic duzan i bogu i narodu.
Ko ce nama ugoditi. Psujemo drzavu zbog velike nezaposlenosti, pljujemo na one koji otvaraju kakva takva radna mjesta.
takvi kao Širbegovic samo stvaraju probleme. poslovni partneri od njega prvo traze avans.
Drinski

#158 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

JohnnyS wrote:Vidim da dobar dio forumaša i dalje ne shvaća jedan od temeljnih postulata tržišne ekonomije, a to je borba prodavača za kupca. Valjda samo u nas postoji borba kupaca za prodavača što je, moglo bi se reći, debilizam..
:thumbup:
Umalo popisivac

#159 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Umalo popisivac »

Udbas wrote:Kome nije jasno zašto Umalo popisivač "brani" Konzum, neka pogleda njegove ranije postove i samo će mu se reći.
:lol: A jeste likovi. :lol:

Cita mi postove zbog price o trgovackim centrima. :lol: Bilo bi ti pametnije da si procitao postove na temi (i neku knjigu prije svega) da Umalo popisivac kupuje u Bingu, a ne u Konzumu. Umalo popisivac samo istice da je drzavi svejedno placao joj porez Bingo ili Konzum.
Umalo popisivac

#160 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Umalo popisivac »

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote:
Umalo popisivac wrote: Promaklo ti je za razlciitu kolicinu novca :mrgreen:, citaj sve sto je napisano. Opet ako potrosis 100kmova i iz Binga izvuces puna kolica a iz npr Konzuma 2/3 popunjena kolica, drzava uzima istu lovu na ime poreza. E sad, pitanje je sa cime je kupac zadovoljniji sa punim kolicima ili 2/3 punim kolicima :mrgreen:, ovo je pod pretpostavkom da su svi prozvodi isti.
Onda dolazi drugi stepen, koliko je u jednim kolicima domacih proizvoda a koliko uvoznih, pa onda idemo dalje. Koliko koja kompanija zaposljava u BiH, 3000 kasirki u Bingu i 3000 kasirki u Konzumu, nema razlike ali razlika onda dolazi gdje sjede oni svi ostali, od racunovodja, do komercijalista, nabavke i ostalih funkcija (gdje se orkece dobra lova), da li su Zagrebu ili Tuzli :mrgreen: .
Jebem ga, danas bi svako da bude ekonomista i prica o ekonomiji :skoljka: .
Ma kako ti znas da ce neko potrositi 100 KM? Ljudi odu kupiti sta ima treba a ne idu kupovati da potrose 100 maraka. Sta ja znam s cim su zadovoljni. Ljudi kupuju u malim skupim radnjama i po 50% visim cijene jer im je mrsko ici dalje... Stvarno ne znam o cemu ti pricas. A u Konzumu su uostalom i place vise.

Ja tebi kazem da i jedan i drugi placaju porez drzavi, i jedan i drugi daju radna mjesta, i jedan i drugi imaju proizvode koje kupci zele. Jedina razlika je sto profit u jednog ide Todoricu u djep, a ovamo ide vlasniku Binga u djep.
izgleda da ti nisam dovoljno jasan, prvo sam pricao o cijeni pa onda o zastupljenosti domacih artikala kod obje kategorije i naravno, rekao sam prosjecan kupac. To sto je nekome mrsko otici 200m dalje pa kupuje u skupljoj prodavnici je drugi par opanaka.
Treca stavka, koju svi vi namjerno ili nenamjerno izbjegavata je troskovi administracije. Ali da odstupimo za trenutak od Binga i Konzuma. Uzmimo primjer Starbag i npr Euroasfalt. Po tebi je potpuno svejedno ko gradi puteve da li jedna ili druga firma, jer obje angazuju lokalnu radnu snagu, placaju doprinose, poreze i druge kurce palce drzavi, znaci sve isto nije vazno odakle je firma. Jes al u kurcu, iza valjaka i lopatasa na cesti, stoji citava armija arhitekata, projektanata, racunovodja, dizajnera, IT strucnjaka, direktora, ovih i onih podrzavaju sve ove operacije. I svi oni su daleko bolje placeni nego oni sto lopataju na cesti a interesantno, troskovi te zajednicke administracije se prebace jedinicama na terenu. Pa tako Starbag BiH na ime troskova administracije u Austriji putem inter company transfera bude oglobljen za npr 10tak miliona (bubam cifru) i tih 10 miliona ide na ime plata zaradjenih u Austriji. Tako ti je isto i sa Konzumom, sta mislis ko placa troskove koncerna, naravno kcerke firme, jer to ti je onda trosak poslovanja :mrgreen:. Znaci po tebi je puno bolje da lovu uzima inzinjer iz Beca ili Zagerba nego iz Sarajeva ili Posusja :skoljka: Dajte malo, dozovite se.
Pa cak i taj jebeni profit koji moze da bude ali i ne mora da bude, jel bolje kada vlasnik zivi u Tuzli ili u Zagrebu. Todoric vjerovatno nece vilu graditi u Sarajevu ili Tuzli, ili trositi svoje pare u Sarajevu ili Tuzli. Sve ima svoje ali niste u pravu da je totalno svejedno gdje je sjediste kompanije.
Vec godinama radim za kompanije koje imaju operacije u vise zemalja i imam jako dobar uvid u to kako funkcionise transfer troskova administracije iz glavnih sjedista korporacije.
Na kraju, da je to sasvim svejedno, onda bi Svabo sva sjedista svojih firmi i sve R&D centre prebacio u zemlje sa jeftinijom radnom snagom i puna saka profita :mrgreen: .
To nisu iste stvari za usporedbu. Uzimaju i domace firme strance jer nema dovoljno strucnih ljudi u zemlji. A trgovina nije nuklearna fizika. Ovo je vec sitnicarenje i mlacenje prazne slame. Kupujte gdje hocete. Ja kupujem gdje je jeftinije a znam da i vi tako radite tako da ne znam cemu ova prazna prica.

Za ostalo vec sam objasnio, kako da ljudi kupuju ono sto im treba a ne tek da bi eto potrosili odredjeni iznos novca kao i da domacih proizvoda ima u Konzumu koji uopce nema u Bingu. Ako vi mislite da neki vlasnik gleda bilo sta drugo osim zarade onda ste ludi. Ponavljati mi se vise ne da. Kao sto rekoh kupujte gdje zelite/mozete
Danguba

#161 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Danguba »

Drinski wrote:
Danguba wrote: Citava industrijska zona u Gracanici(izgleda da je sada poplavljena) zaposljava sve i jednog covjeka tako da ih na birou nema.
Mislim da i tamo ima nezaposlenih,
Moramo li sada pljuvati po Sumanu, Sirbegovicu, Fisu, i svim drugima sto rade za svoj interes ali i siri drustveni.
Sto se tice drugih nemam saznanja, ali je Sirbegovic duzan i bogu i narodu.
takvi kao Širbegovic samo stvaraju probleme. poslovni partneri od njega prvo traze avans.
Bas si se uhvatio Sirbegovica koji mi onako pade na pamet. Citav niz tvornica kojima ne pamtim imena ali srce mi ko Igman.
Sve dok je takvih svi imaju koristi.

Opet ponavljam, Senad je pun ko brod i sta da kaze necu vise raditi iz nekih razloga. Bilo ko da preuzme te objekte(stvar dogovora) vecina radnika ako ne i svi nasli bi se na ulici(po nasem sistemu).

vise od 100 objekata širom BH
više od 3500 zaposlenih
više od 100 000 artikala
više od 1000 dobavljača
zastupljenost domaćih proizvoda preko 70% u odnosu na strane

je li ovo treba srusiti?
StupskaBitanga

#162 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by StupskaBitanga »

JohnnyS wrote:Vidim da dobar dio forumaša i dalje ne shvaća jedan od temeljnih postulata tržišne ekonomije, a to je borba prodavača za kupca. Valjda samo u nas postoji borba kupaca za prodavača što je, moglo bi se reći, debilizam. Posao poticanja gospodarstva i ekonomije neke države je posao institucija te države, a prosječnog kupca to uopće ne treba zanimati.

Apropo Lidla, nitko sretniji od mene da Lidl kupi Bingo, očisti im prodajne centre i nastupi na BiH tržištu kao što je u susjedstvu, ali sam nekako skptičan jer mislim da oni grade infrastrukturu od nule, a ne da preuzimaju postojeće.
tačno jer Lidl i Bingo po formatu trgovina nemaju apsolutno dodirnih tačka
Udbas

#163 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Udbas »

Umalo popisivac wrote:
Udbas wrote:Kome nije jasno zašto Umalo popisivač "brani" Konzum, neka pogleda njegove ranije postove i samo će mu se reći.
:lol: A jeste likovi. :lol:

Cita mi postove zbog price o trgovackim centrima. :lol: Bilo bi ti pametnije da si procitao postove na temi (i neku knjigu prije svega) da Umalo popisivac kupuje u Bingu, a ne u Konzumu. Umalo popisivac samo istice da je drzavi svejedno placao joj porez Bingo ili Konzum.
Ma ne, nisam ti čitao postove. Ostao si mi u sjećanju na jednoj temi i opravdavanju, čini mi se Mije Martine ili kako se već zove Barbarić u njenoj podršci za Josipa ZDS Šimunića.
jefferson

#164 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by jefferson »

Detroit je ovo najbolje objasnio, i usko je vezano sa temom "jadi nas ne zaposlenih."
Uglavnom, u BiH sustina problema je sljedece prirode:
1. Obrazovanje:
STancaju se kako fakulteti u najblazem slucaju, upitnih kvaliteta, a s njima i pravnici,ekonomsti itd upitnih kvaliteta.
Drugo, cak i da su svi ti pravnici vrhunski strucnjaci, a ekonomsiti svi u rangu jednog Paul Krugmana, gdje ih zaposliti?
Ljudi hoce da djecu skoluju. Naravno, normalna ljudksa potreba da svojoj djeci pruze sve sto mogu pruziti. Ali zato Elektrotehnika, masinstvo, metalurgija uvijek mroaju dodatne konkurse raspisivati jer raja nece da se hvata egzaktnih nauka, sto je opet krivica kako roditelja tako i osnovnog i srednjeg obrazovanja.
Zato je Bingo vazan, i Detroit je upravu, bar administracija koja sve to vodi radi u BiH, kao i gradjevinske firme u Bih itd.
Npr. Mital. Mital nije kupio zeljezaru samoz ato sto smo je mi jeftino prodali. OK, stoji, slabija zakonska regulativa nego u EU itd. Ali u Zenici ima Metalurgija i masinstvo, i Mital ima odmah izvor ljudi koji im je potreban.
Opet, Masinstvo i Metalurgija u Zenici ne upisuju ni blizu broj studenata kao Pravo, Ekonomija itd.

2. Drzava/Adminsitracija.
Docepali smo se "demokratije" ali smo zadrzali sve navike iz socijalizma, tj. kupovanje socijalnog mira otvaranjem nepostojecih radnih mjesta. Politika ne zamjeranja, tj. nemoj slucajno da bi otpustio odredjeni broj radnika jer moras socijalni mir zadrzat, a realni sektor na izdisaju.
Drinski

#165 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

Danguba wrote: Bas si se uhvatio Sirbegovica koji mi onako pade na pamet. Citav niz tvornica kojima ne pamtim imena ali srce mi ko Igman.
Pa kazao sam da druge nabrojane lično ne poznajem.
Opet ponavljam, Senad je pun ko brod i sta da kaze necu vise raditi iz nekih razloga. Bilo ko da preuzme te objekte(stvar dogovora) vecina radnika ako ne i svi nasli bi se na ulici(po nasem sistemu).

vise od 100 objekata širom BH
više od 3500 zaposlenih
više od 100 000 artikala
više od 1000 dobavljača
zastupljenost domaćih proizvoda preko 70% u odnosu na strane

je li ovo treba srusiti?
Ne, ne treba rusiti, samo treba postupiti po zakonu.
Ko god preuzme trg.lanac ima dvije opcije: ili da nastavi raditi ko Senad ili da krene naprijed. Mislim da je jako, jako, neizvjesna opcija da otpusti vecinu radnika kada ionako ima manjak.
SSemir

#166 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

Joly123456 wrote:Da se ne zamarate puno 99.98% Lidl je u talu sa Bingom i potrban je sto veci broj objekata kako bi se ispostovala Lidl-vi uslovi da udje na trziste BiH. Zato Bingo gradi objekte pored postojecih interexovih i tusovih( kupio je i Tus)
i eto, koliki si genijalac da ovih 0,02% je vjerovatnije od tih tvojih 99,98%.
potpuno razlicit koncept poslovanja koji imaju bingo i lidl.
lidl nema praksu ulaska na trziste kupovinom drugih trg.lanaca.

da bingo ima namjeru prodaje ne bi isao u vertikalnu integraciju..
SSemir

#167 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

Drinski wrote:Ko god preuzme trg.lanac ima dvije opcije: ili da nastavi raditi ko Senad ili da krene naprijed.
znaci, konstantno otvaranje novih objekata, vertikalna integracija...to za tebe nije korak naprijed u poslovanju?

vidim, i danas se provaljujes.. :D
Drinski

#168 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

SSemir wrote:
Drinski wrote:Ko god preuzme trg.lanac ima dvije opcije: ili da nastavi raditi ko Senad ili da krene naprijed.
znaci, konstantno otvaranje novih objekata, vertikalna integracija...to za tebe nije korak naprijed u poslovanju?

vidim, i danas se provaljujes.. :D
valjda, horizontalna integracija?
A zasto ti smatras da ja govorim loše o poslovnim potezima BInga ili recimo visprenosti gazde? Ja govorim o odnosu prema kupcima, radnicima, drzavi...a ne o vođenju poslovanja (biznisa) u uzem smislu, mada i ovo sto mu ja zamjeram vrlo lako se moze odraziti na poslovanje.
SSemir

#169 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

jel pravilno leptir ili reptil, jel se pravilno kaze irak ili iran.
jedno je horizontalno a drugo vertikalno. dva rzlicita pojma. znam sta pisem.

a jucer si pokusao argumentovati o odnosu binga prema domacim dobavljacima, pa se nisi proslavio, mozda reko danas hoces da pricas o nacinu samog poslovanja binga. ko zna, svestran si ti meni. izuzetno obrazovan rekao bih
Drinski

#170 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

SSemir wrote:jel pravilno leptir ili reptil, jel se pravilno kaze irak ili iran.
jedno je horizontalno a drugo vertikalno. dva rzlicita pojma. znam sta pisem.

a jucer si pokusao argumentovati o odnosu binga prema domacim dobavljacima, pa se nisi proslavio, mozda reko danas hoces da pricas o nacinu samog poslovanja binga. ko zna, svestran si ti meni. izuzetno obrazovan rekao bih
jako mi je drago ako znas o čemu pričaš.
SSemir

#171 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by SSemir »

no more arguments? :D
ili cekas nekog drugog :D
Drinski

#172 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

SSemir wrote:no more arguments? :D
ili cekas nekog drugog :D
Sta da se radi...vidim da si obrazovaniji, stručniji, argumentovano nastupas...
Drinski

#173 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

damtom wrote:
Drinski wrote: ali je Sirbegovic duzan i bogu i narodu.
.
Imas dokaze ili su to tvoje zelje?
EVo, uplati 5 KM na račun CB BIH i trazi izvod iz registra TRN racuna pravnih osoba.
Inace sto se tice Binga, podrzavam milijardu posto i ocekujem da prate trgovacke trendove na zapadu, tj. ne da ih vide od Konzuma, Merkatora itd, nego da idu ispred njih.

Evo jedan prijedlog za Bingo, napraviti puno bolju web stranicu, tacnije iznajmiti neku stranu izvan Balkana firmu da im napravi pravu trgovacku web stranicu, vrijeme je, a onda "Bingo Drive In". To je sad trgovacki trend na zapadu. Narucis robu preko neta, u sklopu centra, obicno do magacina, nalazi se dio gdje se roba isporucuje, obicno je napravljeno nesto kao benzinske stanice bez benzina, gdje se auto parkira, decko izadje utovari narucene stvari i to je to.
To moj druze mozes sanjati.
Ne razmislja taj tako.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#174 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Entropio »

Drinski wrote:
damtom wrote: Evo jedan prijedlog za Bingo, napraviti puno bolju web stranicu, tacnije iznajmiti neku stranu izvan Balkana firmu da im napravi pravu trgovacku web stranicu, vrijeme je, a onda "Bingo Drive In". To je sad trgovacki trend na zapadu. Narucis robu preko neta, u sklopu centra, obicno do magacina, nalazi se dio gdje se roba isporucuje, obicno je napravljeno nesto kao benzinske stanice bez benzina, gdje se auto parkira, decko izadje utovari narucene stvari i to je to.
To moj druze mozes sanjati.
Ne razmislja taj tako.
Slažem se.
Drinski

#175 Re: Bingo preuzima Interex centre?

Post by Drinski »

damtom wrote: Sta "evo"? Tvrdis da su "pred bankrotom" i to "potkrijepis" sa jednim glupim "evo"?
Uplati 5 KM, pa ćeš dobiti izvod iz registra. Nisi valjda mislio da ja sada trebam otici u banku, uplatiti, faxirati u CB BIH pa onda tebi ovdje postati.
Gluposti, Sirbegovic se ubi od posla. Tip radi ne samo u BiH nego i izvan BiH i u Srbiji i u Hrvatskoj i vecinom podize hale. Nema se tu sta gubiti lova. On vrlo dobro zna koliko njega kosta i koliko je naplatna cijena. Prema tome ili nam daj cvrste dokaze da je pred bankrotom ili ne lazi?
Da. On uradi kalkulaciju, zavrsi posao+, naplati, i gdje su onda pare? Kod radnika i dobavljača nisu, osim ako se ne trazi avans.
Opet pises svoje zelje koje su daleko od stvarnosti. Taj radi upravo tako. Znaci ne treba gledati sta rade Konzumi i Merkatori, jer i oni kopiraju iskljucivo zapadne trgovacke lance, nego treba raditi isto kao zapadni trgovacki lanci, ispitane stvari. Osim toga, nikad ne bi toliko narastao da ne razmislja na takav nacinu.
OK.
Imas mail na stranici pa mu napisi taj prijedlog.
Post Reply