RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
avdijator

#151 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

fortaleza wrote:Baš ti hvala. Kažem, nismo bolje ni zaslužili. Valjda.
Ne kontaju naši ljudi o srži problema koje si govorio, to je "kineski" za njih, o tome da se sutra eutanazira 15.000 lutalica, da će zbog nepismenog, nesposobnog, neodgovornog naroda, kao i iste takve vlasti jer je biraju, za koju godinu opet doći do stvaranja lutalica, razmnožavanja te ponovo velikih brojki i masakra tj. primitivnog načina rješavanja problema što nije dostojno homosapiensu, koji se smatra umnim, inteligentnim bićem, znači nije u pitanju nikakvo rješenje jer bi ono trebalo biti dugoročno, moralno uz odgovarajući funkcionalni sistem, koji počinje od praga vlastite kuće pa do vlasti.

Ne možeš ti to narodu dokazati ni na kraj pameti jer su jednostavno prenepismeni i prenesposobni za bilo šta u ovoj državi, lutalice su samo jedna frakcija gomile nesposobnosti ovog naroda, ali čim se ukaže prilika da ispoljavaju komplekse i očaj zbog te vlastite nesposobnosti, svi su onda jednoglasni da udare po najslabijem i to sa najmanje umno opterećenim načinom - otrovom ili puškom, što bi ih bar 90% ih rado htjelo, ko će naprezati moždane vijuge i pronaći neki racionalniji način ili slučajno sistem.
L u c i f e r

#152 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

fortaleza wrote:
L u c i f e r wrote:Ne mislim, vidi se iz aviona.
Taj broj je smanjen u odnosu na 70-e godine prošlog vijeka, ali je trenutno toliko koliki jeste.
Ja ne želim da imam kućnog ljubimca, a to što ja ne želim da ga imam ne znači da sam loša osoba.
Ali zato želim i imam pravo da moje dijete ide ulicom bez straha od čopora poludivljih životinja.
Čarobnim štapićem tu opasnost ukloniti ne možemo.
Eutanazijom možemo, kao što to zorno dočarava podatak od 4 000 000 eutaniziranih životinja godišnje u USA.
Lijepo je prosipati idealizam, ali kad odrasteš i počneš živiti u stvarnom svijetu, shvatiš da su neke stvari neminovne.
Jedna od njih je eutanazija štetočina.
Hoćeš li usvojiti činjenice koje sam ti naveo u prošlom postu ostaje na tebi, meni je svejedno. Naravno da je ljudski život najbitniji, ali problem pasa lutalica će se riješiti na pravi način samo i samo onda kad ljudi krenu sami pojedinačno mijenjati stav prema životinjama, bilo samovoljno bilo zakonima koji bi se provodili, nebitno. Uvijek će postojati i teži način rješavanja problema i to prihvaćam, ne živim u nikakvom ružičastom svijetu, samo navodim da se taj teži način može primjenjivati sekundarno, a ne kao primarno rješenje i za ovakvo stanje smo sami krivi, vjerujem da se slažeš.

Ne moraš imati psa ako ne želiš, nitko ti to ne imputira.
Kao što je i meni svejedno hoćeš li ti usvojiti činjenice koje sam ti ja naveo prije i posle toga, naravno...
Problem je u tome što ti stvari posmatraš nerealno, idealistički i utopijski.
Lutalice su ovde - danas. Opasnost je stvarno i ozbiljna.
Nema niti načina niti vremena niti mogućnosti da se "ljudi krenu sami pojedinačno mijenjati stav prema životinjama".
Taj tvoj tzv teži način je ustvari lakši. Najlakše je palamuditi.
Misliš da je meni drago oduzeti život? Naravno da nije.
Ali ako npr hoćemo da jedemo, moramo zaklati životinju. I koljemo ih milionima, svakodnevno. Nema druge.
Ugrožavaju nas čopori lutalica? Ako ih ne možemo udomiti - moramo ih eliminisati.
Realnost, jbg.

ps: maxuz selam za alfonsa :kakoste:
Alfons Kauders

#153 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Alfons Kauders »

fortaleza wrote:
Alfons Kauders wrote:
fortaleza wrote:Hoćeš li usvojiti činjenice koje sam ti naveo u prošlom postu ostaje na tebi, meni je svejedno. Naravno da je ljudski život najbitniji, ali problem pasa lutalica će se riješiti na pravi način samo i samo onda kad ljudi krenu sami pojedinačno mijenjati stav prema životinjama, bilo samovoljno bilo zakonima koji bi se provodili, nebitno. Uvijek će postojati i teži način rješavanja problema i to prihvaćam, ne živim u nikakvom ružičastom svijetu, samo navodim da se taj teži način može primjenjivati sekundarno, a ne kao primarno rješenje i za ovakvo stanje smo sami krivi, vjerujem da se slažeš.

Ne moraš imati psa ako ne želiš, nitko ti to ne imputira.
Kako mislis pojedinacno? Da sutra ljudi prestanu napustati ljubimce, na koji nacin ce to umanjiti broj lutalica koje su vec na ulicama? Hoce li se pokupiti i otici negdje? Ili ce se prestati razmnozavati?

Koji je laksi a koji tezi nacin? Lakse je eutanizirati pse, a teze ih je... sta? Drzati u azilima koji ne postoje (tj. ne ciniti nista). Ne postoje dva nacina, vec samo jedan, jer za ovaj drugi nema niti ce kada biti para. Nema ga i tacka.

To je lazna alternativa koju pokusavaju 'prodati' aktivisti koji se nadaju da ce na ovom problemu zaraditi penziju. Nadajmo se da nece.
Prvo, za mene je teži način eutanazija da se razumijemo. E sad slažem se da je neminovna i u ovakvom društvo je neizbježna nažalost u velikoj ili u skoro svakoj mjeri. Krajnji cilj bi trebao biti odgojiti društvo, a ne konstantno vršiti pomor živine.
Oprosti, ali zasto na to gledas kao na "ili-ili" - kao da se ne moze raditi i jedno i drugo... Fino eutanizirati, a onda konacno uspostaviti registar pomocu kojeg bi se lako utvrdilo ako neko napusti zivotinju. Onda se moze i "odgajati" preko dzepa.

To nisu dvije nespojive stvari, moraju se raditi uporedo.
L u c i f e r

#154 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

avdijator wrote:
Ne kontaju naši ljudi o srži problema koje si govorio, to je "kineski" za njih, o tome da se sutra eutanazira 15.000 lutalica, da će zbog nepismenog, nesposobnog, neodgovornog naroda, kao i iste takve vlasti jer je biraju, za koju godinu opet doći do stvaranja lutalica, razmnožavanja te ponovo velikih brojki i masakra tj. primitivnog načina rješavanja problema što nije dostojno homosapiensu, koji se smatra umnim, inteligentnim bićem, znači nije u pitanju nikakvo rješenje jer bi ono trebalo biti dugoročno, moralno uz odgovarajući funkcionalni sistem, koji počinje od praga vlastite kuće pa do vlasti.

Ne možeš ti to narodu dokazati ni na kraj pameti jer su jednostavno prenepismeni i prenesposobni za bilo šta u ovoj državi, lutalice su samo jedna frakcija gomile nesposobnosti ovog naroda, ali čim se ukaže prilika da ispoljavaju komplekse i očaj zbog te vlastite nesposobnosti, svi su onda jednoglasni da udare po najslabijem i to sa najmanje umno opterećenim načinom - otrovom ili puškom, što bi ih bar 90% ih rado htjelo, ko će naprezati moždane vijuge i pronaći neki racionalniji način ili slučajno sistem.
Naravno, svi oni koji ne misle kao ti su automatski nepismeni i nesposobni.
U redu, to smo apsolvirali.
A sad, prije nego odem da položim sijeno govedima, zamolio bih te za tvoj prijedlog rješenja problema?
avdijator

#155 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

Alfons Kauders wrote:
Fino eutanizirati, a onda konacno uspostaviti registar pomocu kojeg bi se lako utvrdilo ako neko napusti zivotinju.
E ovo što navodiš je utopija, sa ovakvom vlasti koja se bira decenijama, tačnije koju bira narod, i koja je ustvari i prouzrokovala problem, očekivati takvo rješenje.

Image
Last edited by avdijator on 03/07/2014 19:18, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#156 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Alfons Kauders »

avdijator wrote:

Vrijedi se osvrnuti i na ovu logicko-semanticku vratolomiju, sa 23 zareza i 0 tacaka.

Naime, istom logikom bi se danas moglo doci do zakljucka da nema potrebe obnavljati potopljene gradove i sanirati njive - jer ce, jebi ga, opet plaviti. Malo radi majke prirode, malo radi nesposobnosti vlasti, malo radi ljudskog nemara. Why bother, nek stoji kako je?

Selam Luci! :)
L u c i f e r

#157 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

fortaleza wrote: Prvo, za mene je teži način eutanazija da se razumijemo. E sad slažem se da je neminovna i u ovakvom društvo je neizbježna nažalost u velikoj ili u skoro svakoj mjeri. Krajnji cilj bi trebao biti odgojiti društvo, a ne konstantno vršiti pomor živine.
Za boldirano: konačno shvataš o čemu govorim.

Za pomor živine: šta je loše u tome?
To je svakodnevnica.
Prehrambena industrija počiva na tome, kao i naš lanac ishrane.
Alfons Kauders

#158 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Alfons Kauders »

avdijator wrote:
Alfons Kauders wrote:
Fino eutanizirati, a onda konacno uspostaviti registar pomocu kojeg bi se lako utvrdilo ako neko napusti zivotinju.
E ovo što navodiš je utopija, sa ovakvom vlasti koja se bira decenijama, tačnije koju bira narod, i koja je ustvari i prouzrokovala problem.

Image
Vlast samo radi ono sto narod hoce.

Narod hoce evropske standarde, eto vam evropski standardi. Narod nece da prilagodi svoje ponasanje tim standardima, bujrum, eto vam lutalice.

A sad, ako je utopija registrirati potencijalno opasne zivotinje, o cemu mi zapravo pricamo? Pa seljak za kravu mora imati papire, mora raditi preglede, vakcinacije. A eto, to je kao utopija za psa?

Da nije mozda problem sto bi onda, po tim evropskim standardima, dosta vlasnika u ruralnim krajevima skontalo da im se ne isplati drzati pse i snositi dodatni trosak? Pa bi onda pribjegli "nemoj babo Pujde" metodi?

Sta se ovdje uopste zagovara? Da nema registra? Da lutalice ostanu na ulici? Da drzanje zdravog psa i sve kontrole vezane uz to budu besplatne za vlasnika?
zilla_

#159 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by zilla_ »

Treba fino da se organizuje rulja, uzme kalašnjikove i svu ovu paščad potamani jer druge nema :-x

I ja sam bio za zaštitu životinja, ono žao ti al kad me juče napade rulja tih kerova na otoci ispod onog podvožnjaka prema b. potoku da sam imao kakav nož u ruci sve bi ih poklao :-x

Ajd ja sebe mogu odbranit al šta će bit kad naiđe dijete iz škole? Nije mi jasno kako niko ne vodi računa o tome. Znači tačno treba da rastrga neko dijete da bi se ove gradske vlasti opametile i riješile pitanje pasa lutalica...

Pa po čaršiji u najvećoj špici ti kerovi se normala šetaju oko sebilja, tramvajske staneci itd... Neki dan ja krenuo na posao kad od kovača prema čaršiji ide lik (beskućnik) i za njim oko 30 kerova, sve lagano glavnom džadom od pošte na kovačima do sebilja... Taj lik stade da se umije na sebilju a kerovi se lagano povaljaše ondje gdje budu goluboci... :run:
avdijator

#160 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

L u c i f e r wrote:
avdijator wrote:

A sad, prije nego odem da položim sijeno govedima, zamolio bih te za tvoj prijedlog rješenja problema?
Pa ja sam evo izašao vama u susret i naveo rješenje koje silno želite, evo ja bi odma potpisao da se sutra eutanazira 15.000 lutalica.

Naravno, pod uslovom, da se nakon toga uvede funkcionalni sistem o kojem je Alfonso govorio.

Međutim, činjenica je da to neće biti tako, da će ostati samo masakr putem eutanazije, a ne dio rješenja ako bi se uspostavio registar, vremenom bi se sve odugovlačilo kako obično biva, činjenica je da će nedužni psi biti izigrani, kao i građani koji su pristali na taj primitivni korak, ponovo bi neodgovorni narod izbacivao pse na ulicu kako im je ćejf, razmnožavali bi se i tako sve u krug do novih eutanazija i praznih priča o nekom sistemu, jel nije tako?
ZAGORS

#161 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by ZAGORS »

zilla_ wrote:Treba fino da se organizuje rulja, uzme kalašnjikove i svu ovu paščad potamani jer druge nema :-x

I ja sam bio za zaštitu životinja, ono žao ti al kad me juče napade rulja tih kerova na otoci ispod onog podvožnjaka prema b. potoku da sam imao kakav nož u ruci sve bi ih poklao :-x

Ajd ja sebe mogu odbranit al šta će bit kad naiđe dijete iz škole? Nije mi jasno kako niko ne vodi računa o tome. Znači tačno treba da rastrga neko dijete da bi se ove gradske vlasti opametile i riješile pitanje pasa lutalica...

Pa po čaršiji u najvećoj špici ti kerovi se normala šetaju oko sebilja, tramvajske staneci itd... Neki dan ja krenuo na posao kad od kovača prema čaršiji ide lik (beskućnik) i za njim oko 30 kerova, sve lagano glavnom džadom od pošte na kovačima do sebilja... Taj lik stade da se umije na sebilju a kerovi se lagano povaljaše ondje gdje budu goluboci... :run:
Znači već su preuzeli i sebilj, zakon jačeg, a i nije čudo ima ih više nego golubova.
Maharadza

#162 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Maharadza »

@avdijator:

Hoćeš reći da je EU također 'barbarska' a koja odavno normalno izvršava eutanaziju tamošnjih lutalica/neudomljenih pasa?!

Sent from my LG-D802
Last edited by Maharadza on 03/07/2014 19:33, edited 3 times in total.
L u c i f e r

#163 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

avdijator wrote: Pa ja sam evo izašao vama u susret i naveo rješenje koje silno želite, evo ja bi odma potpisao da se sutra eutanazira 15.000 lutalica.

Naravno, pod uslovom, da se nakon toga uvede funkcionalni sistem o kojem je Alfonso govorio.

Međutim, činjenica je da to neće biti tako, da će ostati samo masakr putem eutanazije, a ne dio rješenja ako bi se uspostavio registar, vremenom bi se sve odugovlačilo kako obično biva, činjenica je da će nedužni psi biti izigrani, kao i građani koji su pristali na taj primitivni korak, ponovo bi neodgovorni narod izbacivao pse na ulicu kako im je ćejf, razmnožavali bi se i tako sve u krug do novih eutanazija i praznih priča o nekom sistemu, jel nije tako?
Ok.
Sad u potpunosti uviđam briljantnu genijalnost tvog stava.
I zaista, zašto se šišati ako će kosa opet narasti, zašto sjeći nokte ako će opet porasti, zašto jesti ako ćemo opet ogladniti.
Nek sve stoji onako kako jeste, jer će nakon svake naše akcije ponovno se ukazati potreba za našom akcijom.
Prosvijetljen sam.
Hvala.
Maharadza

#164 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Maharadza »

L u c i f e r wrote:
avdijator wrote: Pa ja sam evo izašao vama u susret i naveo rješenje koje silno želite, evo ja bi odma potpisao da se sutra eutanazira 15.000 lutalica.

Ok.
I zaista, zašto se šišati ako će kosa opet narasti, zašto sjeći nokte ako će opet porasti, zašto jesti ako ćemo opet ogladniti.
Nek sve stoji onako kako jeste, jer će nakon svake naše akcije ponovno se ukazati potreba za našom akcijom.
Prosvijetljen sam.
Hvala.
Halid Bešlić - Jesen u meni HQ lyrics:

http://youtu.be/nE8Wd0lRuPs

'Sve isto je ali ništa isto nije!' :oops:

Sent from my LG-D802
fortaleza

#165 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by fortaleza »

Alfons Kauders wrote:
fortaleza wrote:Prvo, za mene je teži način eutanazija da se razumijemo. E sad slažem se da je neminovna i u ovakvom društvo je neizbježna nažalost u velikoj ili u skoro svakoj mjeri. Krajnji cilj bi trebao biti odgojiti društvo, a ne konstantno vršiti pomor živine.
Oprosti, ali zasto na to gledas kao na "ili-ili" - kao da se ne moze raditi i jedno i drugo... Fino eutanizirati, a onda konacno uspostaviti registar pomocu kojeg bi se lako utvrdilo ako neko napusti zivotinju. Onda se moze i "odgajati" preko dzepa.

Osobno nisam protiv eutanazije ako će ona trenutno donijeti rješenje problema, ali ako se ništa drugo dodatno ne uradi za koju godinu će prosječni Meho iz nekih tamo brda oko Sarajeva palamuditi "Ih kako je dobro bilo kad smo ih sćerali sve, nije ih više bilo, ocam", AJMO OPET i preći će u praksu. Jer kad se jednom pređe ta barijera pomora tolike živine, narod će se naviknuti i dugi put im neće biti tako strašno i još će ih biti više koji će to podržavati. I onda ćemo postati još neciviliziraniji i još dublje propadati. Razni su načini i oni već postoje, samo se trebaju usvojiti.

Da Luciferu odgovorim, kao pojedinac mogu biti human ili nehuman prema drugoj jedinki, ili jednostavno reći boli me racku. Ovi treći su problem, njih treba educirati. Nije samo da palamudim, na kraju krajeva sve je ovo samo palamuđenje. Kao pojedinac mogu raditi stvari na pravi način u svojoj mikrookolini, u par slučajeva sam pokušao dok nisam shvatio da sam sam u svemu tome. Ali kad je u društvu nešto takvo pod mus ili kad se takve vrijednosti koliko toliko usvoje neće biti potrebno otvarati ovakve teme.
Maharadza

#166 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Maharadza »

fortaleza wrote:
Alfons Kauders wrote:
fortaleza wrote:Prvo, za mene je teži način eutanazija da se razumijemo. E sad slažem se da je neminovna i u ovakvom društvo je neizbježna nažalost u velikoj ili u skoro svakoj mjeri. Krajnji cilj bi trebao biti odgojiti društvo, a ne konstantno vršiti pomor živine.

Osobno nisam protiv eutanazije ako će ona trenutno donijeti rješenje problema, ali ako se ništa drugo dodatno ne uradi za koju godinu će prosječni Meho iz nekih tamo brda oko Sarajeva palamuditi "Ih kako je dobro bilo kad smo ih sćerali sve, nije ih više bilo, ocam", AJMO OPET i preći će u praksu. Jer kad se jednom pređe ta barijera pomora tolike živine, narod će se naviknuti i dugi put im neće biti tako strašno i još će ih biti više koji će to podržavati. I onda ćemo postati još neciviliziraniji i još dublje propadati. Razni su načini i oni već postoje, samo se trebaju usvojiti.

Da Luciferu odgovorim, kao pojedinac mogu biti human ili nehuman prema drugoj jedinki, ili jednostavno reći boli me racku. Ovi treći su problem, njih treba educirati. Nije samo da palamudim, na kraju krajeva sve je ovo samo palamuđenje. Kao pojedinac mogu raditi stvari na pravi način u svojoj mikrookolini, u par slučajeva sam pokušao dok nisam shvatio da sam sam u svemu tome. Ali kad je u društvu nešto takvo pod mus ili kad se takve vrijednosti koliko toliko usvoje neće biti potrebno otvarati ovakve teme.
Evo i tebi pitanje: podržavaš li eutanaziju kakvu moderne EU zemlje zemlje provode?

Sent from my LG-D802
L u c i f e r

#167 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

Ne kontam, al nema veze, možda je i bolje...
Last edited by L u c i f e r on 03/07/2014 19:39, edited 1 time in total.
avdijator

#168 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

Maharadza wrote:
avdijator wrote:
L u c i f e r wrote: Ne kontaju naši ljudi o srži problema koje si govorio, to je "kineski" za njih, o tome da se sutra eutanazira 15.000 lutalica, da će zbog nepismenog, nesposobnog, neodgovornog naroda, kao i iste takve vlasti jer je biraju, za koju godinu opet doći do stvaranja lutalica, razmnožavanja te ponovo velikih brojki i masakra tj. primitivnog načina rješavanja problema što nije dostojno homosapiensu, koji se smatra umnim, inteligentnim bićem, znači nije u pitanju nikakvo rješenje jer bi ono trebalo biti dugoročno, moralno uz odgovarajući funkcionalni sistem, koji počinje od praga vlastite kuće pa do vlasti.

Pa ja sam evo izašao vama u susret i naveo rješenje koje silno želite, evo ja bi odma potpisao da se sutra eutanazira 15.000 lutalica.

Hoćeš reći da je EU također 'barbarska' a koja odavno normalno izvršava eutanaziju tamošnjih lutalica/neudomljenih pasa?!

Sent from my LG-D802[/quote]

Znači ako drugi skaču "u kanalizaciju", što to i mi ne bi mogli? Uzmi statistiku veličine, demografije tih EU država ili samo gradova naspram broja lutalica u istim, pa poredi sa jednom BiH ili Sarajevom, pa će ti biti jasnije da je naša država / glavni grad obična mahala naspram istih, te zbog broja lutalica omjer bombastičan.
L u c i f e r

#169 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

Ako se nećemo u EU ugledati, u koga ćemo onda, Arabiju...?
avdijator

#170 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

L u c i f e r wrote:

Ok.
Prosvijetljen sam.
Hvala.
Psi nisu kosa / nokti / hrana i ostali primjeri i pokušaji stavljanja psa na nivo predmeta, kojim irelevantno želiš da opravdaš nemoralnost prema živom pitomom biću, nemoj samo reći da još i nisi informisan o terminu psa.

Već sam naveo, nemoguće je našeg nesposobnog čovjeka primorati da koristi moždane vijuge, svaki problem se ovdje rješava argumetnom sile umjesto silom argumenta, jer ko će se mučiti....
avdijator

#171 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by avdijator »

L u c i f e r wrote:Ako se nećemo u EU ugledati, u koga ćemo onda, Arabiju...?
Jesi li uopšte učinio što sam naveo u tekstu, te također istražio koliko se to lutalica eutanazira, postoji li funkcionalan registar itd. ?
fortaleza

#172 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by fortaleza »

@Maharadža

Evo što jedna nazadna EU zemlja poput Hrvatske radi, samo HRT organizira nedjeljne emisije u kojoj dovodi vlasnike pasa i mačaka, razgovaraju s vlasnicima te na taj način svi koji to gledaju uče. Nisu te emisije slučajno tu. :D Subliminalne poruke i tako to. Na kraju svake emisije govore o koristi ljubimaca te prikazuju pse i brojeve telefona za udomljavanje, organiziraju se sajmovi za pse i mačke na lokalnim nivoima koje djeca s roditeljima posjećuju, vjerujem da je većina gledala. Općine i veterinarske stanice organiziraju besplatne sterilizacije te preglede. Da se to ne radi količina neodgovornih vlasnika bi bila veća, a i više bi se živine eutaniziralo. To je jedan javni medij, jebemu to je taj minimum. Ne želim da ispadne da samo serem protiv svoje okoline...
Drogo_rooq

#173 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Drogo_rooq »

Unrelated sa raspravom koja se trenutno vodi...

Prije par hefti sam skontao dvije zene (oko 30 i kusur) u manjem autu, nekad oko 2a.m. vw polo ili nesto slicno, kako po mahali (Djidjikovac, Bjelave, Sutjeska etc.) autom razvoze hranu za lutalice.

Velika vreca hrane u gepeku (ne kontam se u pakovanja, ali sigurno preko 10Kg) i na odr. lokacijama se zaustavljaju i istresaju odr. kolicinu.

Pa eto, hotio bih im se zahvaliti ovim putem... I za copor koji me je napao kod Austrijske ambasade a i u ime roditelja djevojcice koja je osim povreda hajrovala traumu za zivota...
L u c i f e r

#174 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by L u c i f e r »

avdijator wrote:
L u c i f e r wrote:Ako se nećemo u EU ugledati, u koga ćemo onda, Arabiju...?
Jesi li uopšte učinio što sam naveo u tekstu, te također istražio koliko se to lutalica eutanazira, postoji li funkcionalan registar itd. ?
Nisam.
Jer ako istražim, zaboraviću, ili ću vidjeti da mi treba još informacija, pa ću još morati istraživati.
Bolje je ništa ne raditi.
Neka sve stoji onako kako jeste.
U pravu si.
Alfons Kauders

#175 Re: RIJEŠIMO SE LUTALICA U SARAJEVU

Post by Alfons Kauders »

fortaleza wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nisi mi jasan, nimalo. Nece postati praksa iz jednog prostog razloga - nece biti vise od 10,000 lutalica na ulicama. Bice nekoliko stotina, dio ce se eutanizirati, dio ce se udomiti, dio nikad nece biti uhvacen.

Od toliko populacije se nece nakotiti 10,000-15,000 pasa u roku od par godina. I mi smo odrasli kraj lutalica, svaka je ekipa imala 'svog' psa, sto je sasvim normalno - djeca vole pse, psi vole djecu... Normalno je da bude mahalskih pujda o kojima se brinu djeca, ali nije normalno da imamo stotine opasnih copora od kojih ta djeca bjeze.

Ta djeca ih ne vole kao mi. Nama su te lutalice bili nasi psi, zajedno smo se igrali i odrastali. Danas su djeci copori opasni dusmani od kojih strepe na putu do skole - pa skontaj malo kako ce se ta djeca ophoditi prema psima kad porastu. Tako su se ne tako davno generacije koje su strepile od vukova na putu do skole iste skoro potamanili.
Locked