Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post Reply
vivaldi

#151 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by vivaldi »

gagy06 wrote:Bas me zanima koliko je ovih na postu koji navijaju za ovaj "Andrićgrad" posjetilo rodnu kucu (spomen -muzej) I.Andrića u Travniku?
Pa jebem li ga, nije li Travnik zapravo-Andrićgrad?
mislim da ovome preozbiljno postupas. zivimo u kapitalizmu i dobu pr i marketinga. sto neko gore rece vise je amera vidjelo veneciju u vegasu nego onu pravu.

bitno je sloziti ideju za sto manje ulaganja.

naravno aposlutni sampion i to ne u loklanim vec zantno sirim razmjerama je gospa u medjugorju.

to je numero uno, nula ulaganja, a milioni turista - to je neprikosnoveni sampion

semine piramide su onako - nesto se moralo uloziti u ona fol iskopavanja, bilo je i nesto turista

troja u gabeli je propo fol

andricgrad je skuplji, ali nije ni to neka cifra. 30 miliona je otprlike ko 6-7 vila na poljinama, a vidjecemo rezultate

ako to propadne, onda basta sljezove boje :D
gagy06

#152 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gagy06 »

Zalosno je jedino sto ce sve ostati na "forumskom laprdanju". Ovaj projekt je u potpunosti uspio-kao i mnogi drugi koji dolaze is Šumske. Pitanje je dana kada ce prvi autobusi sa đačkim ekskurzijama is Sarajeva, Zenice, Tuzle... krenuti put Višegrada da vide to čudo nevidjeno.
gagy06

#153 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gagy06 »

animals wrote:
gagy06 wrote:Bas me zanima koliko je ovih na postu koji navijaju za ovaj "Andrićgrad" posjetilo rodnu kucu (spomen -muzej) I.Andrića u Travniku?
Nije problem praviti neki grad..Kinezi kopiraju cijeli Austrijski gradic..vec sva ta komika,oko toga, Andric srbin, Srpski pisac,
jos malo i nije se ni rodio u Travniku, bice da je u Andric gradu i rodjen..pod budnim okom Dode i sad novog komicara Vucevica..boze sacuvaj me Srpske kulture,koju ova dvojica forsiraju u saradnji sa onim izgubljenim sinom Nemanjom :D
Mislim da se nismo razumjeli - ovdje je osnovno pitanje: kakav je naš (bosanskohercegovački) odnos prema spomenicima kulture?
animals

#155 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

gagy06 wrote:
animals wrote:
Nije problem praviti neki grad..Kinezi kopiraju cijeli Austrijski gradic..vec sva ta komika,oko toga, Andric srbin, Srpski pisac,
jos malo i nije se ni rodio u Travniku, bice da je u Andric gradu i rodjen..pod budnim okom Dode i sad novog komicara Vucevica..boze sacuvaj me Srpske kulture,koju ova dvojica forsiraju u saradnji sa onim izgubljenim sinom Nemanjom :D
Mislim da se nismo razumjeli - ovdje je osnovno pitanje: kakav je naš (bosanskohercegovački) odnos prema spomenicima kulture?
Pa zavisi jesi li Hrvat ili Bosnjak..Srbi su poznati po divljenju prema Hrvatima..pocev od Broza, preko Andrica, Tesle pa do Prosineckog..
vivaldi

#156 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by vivaldi »

gagy06 wrote:Zalosno je jedino sto ce sve ostati na "forumskom laprdanju". Ovaj projekt je u potpunosti uspio-kao i mnogi drugi koji dolaze is Šumske. Pitanje je dana kada ce prvi autobusi sa đačkim ekskurzijama is Sarajeva, Zenice, Tuzle... krenuti put Višegrada da vide to čudo nevidjeno.
primarna publika su srbijanci na proputovanju ka crnogorskom moru - malo skrenu s puta, uslikaju se na cupriji, svrate do do ove zajebancije, plate parking 2 marke, nesto pojedu i popiju za 20, a druga grupa su drinski rafteri.

to je preko ljeta.

preko zime vjerovatno neki emirov festival, likovna kolonija i sl, plus naravno seminari i kongresi miletove vlade
detroit-mercy

#157 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
mislim da ovome preozbiljno postupas. zivimo u kapitalizmu i dobu pr i marketinga. sto neko gore rece vise je amera vidjelo veneciju u vegasu nego onu pravu.

bitno je sloziti ideju za sto manje ulaganja.

naravno aposlutni sampion i to ne u loklanim vec zantno sirim razmjerama je gospa u medjugorju.

to je numero uno, nula ulaganja, a milioni turista - to je neprikosnoveni sampion

semine piramide su onako - nesto se moralo uloziti u ona fol iskopavanja, bilo je i nesto turista

troja u gabeli je propo fol

andricgrad je skuplji, ali nije ni to neka cifra. 30 miliona je otprlike ko 6-7 vila na poljinama, a vidjecemo rezultate

ako to propadne, onda basta sljezove boje :D
Do god se budetske institucije dekretom lociraju u Andric Grad za rezultate se ne trebas sekirati :mrgreen:
Perfektan business plan, ja bi za ovo Nemanji dao Nobelovu iz ekonomije i jos jednu za ideju kako sve to izfinansirati :mrgreen:
Yug

#158 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Yug »

Pa eto neka federalna vlada ili drzava BiH napravi institut andricev u Travniku ili Sarajevu kao sto su njemci napravili Goethe institut,daj malo incijative iz Sarajeva da velicamo naseg nobelovca,da svaki grad u BiH ima barem jednu skolu nazvanu po nasem nobelovcu da ucimo mlade narastaje pravim vrijednostima.Da taj institut promovisemo u svijetu i nasu bosanskohercegovacu kulturu...SLAZES LI SE ?
detroit-mercy

#159 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

Yug wrote:
Pa eto neka federalna vlada ili drzava BiH napravi institut andricev u Travniku ili Sarajevu kao sto su njemci napravili Goethe institut,daj malo incijative iz Sarajeva da velicamo naseg nobelovca,da svaki grad u BiH ima barem jednu skolu nazvanu po nasem nobelovcu da ucimo mlade narastaje pravim vrijednostima.Da taj institut promovisemo u svijetu i nasu bosanskohercegovacu kulturu...SLAZES LI SE ?
Slazemo se :mrgreen: .
vivaldi

#160 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:Do god se budetske institucije dekretom lociraju u Andric Grad za rezultate se ne trebas sekirati Perfektan business plan, ja bi za ovo Nemanji dao Nobelovu iz ekonomije i jos jednu za ideju kako sve to izfinansirati
nije nemanja sam sebi dao pare vec mile, mada ne znam sta tamo ima od institucija sem zgrade elektroprivede koja se svakako trebala graditi u visegradu?
Yug

#161 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Yug »

detroit-mercy wrote:
Yug wrote:
Pa to ti kazem legendo,pustimo mahalaska dobacivanja i pljuvanja,postali smo ko one sudije na stonoteniskom mecu sto gledaju u onu lopticu lijevo desno :lol:
Last edited by Yug on 29/06/2014 16:40, edited 1 time in total.
Bodkin

#162 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

gagy06 wrote:
animals wrote:
A koje kulture? Koliko ekskurzija imas da idu gledati spomenike NOB-a?
gagy06

#163 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gagy06 »

Yug wrote:
Ne slazem se. Zasto mora da bude institut-imamo to sto imamo a i to nam je izgleda previše. Pitam koliko ljudi je posjetilo spomen-muzej rodna kuća I.Andrića? Nemamo mi "kvoruma" ni za to, a kamoli instituti. Pitaj raju šta ima dobro i zanimljivo u Travniku? Imaju, brate, travnički ćevapi, ovo-ono 20-tka za male pare. A zasto je to tako. E, zato sto nam je obrazovanje u kurcu pa se djeca od malih nogu vode u Visoko da vide ono cega nejma- ( a morel bit ono cega nejma?) Tako ce isto da se vode u Visegrad da vide ono cega nejma.
gagy06

#164 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gagy06 »

Bodkin wrote:
Pa to i jeste pitanje. Ko je kriv?
detroit-mercy

#165 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

vivaldi wrote:
detroit-mercy wrote:Do god se budetske institucije dekretom lociraju u Andric Grad za rezultate se ne trebas sekirati Perfektan business plan, ja bi za ovo Nemanji dao Nobelovu iz ekonomije i jos jednu za ideju kako sve to izfinansirati
nije nemanja sam sebi dao pare vec mile, mada ne znam sta tamo ima od institucija sem zgrade elektroprivede koja se svakako trebala graditi u visegradu?
Biblioteka, opstinski uredi i jos kojesta ;-) . Ne brini, pogurat ce to Baja :mrgreen: .
vivaldi

#166 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by vivaldi »

a jebiga, nema ni pandore pa avatar zaradi milijardu isto ko i hobbiti, prstenovi, tronovi..

sve je ideja i marketing danas :D
animals

#167 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by animals »

Joj kultura i spomeenici u BIH..pa sto je jednom narodu kultura drugom je nekultura..sto je jednom narodu heroj drugom je ubica..itd..
Yug

#168 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Yug »

gagy06 wrote:
Yug wrote:
Ne slazem se. Zasto mora da bude institut-imamo to sto imamo a i to nam je izgleda previše. Pitam koliko ljudi je posjetilo spomen-muzej rodna kuća I.Andrića? Nemamo mi "kvoruma" ni za to, a kamoli instituti. Pitaj raju šta ima dobro i zanimljivo u Travniku? Imaju, brate, travnički ćevapi, ovo-ono 20-tka za male pare. A zasto je to tako. E, zato sto nam je obrazovanje u kurcu pa se djeca od malih nogu vode u Visoko da vide ono cega nejma- ( a morel bit ono cega nejma?) Tako ce isto da se vode u Visegrad da vide ono cega nejma.
Pa zasto njemci prave Goethe institute po cijeloj evropi,institut nazvan po svome nobelovcu.Nemamo bas puno velikana,a i ovoga cak i pljujemo ponekad.I onda kada Kusta i RS naprave nesto sto podsjeca na tog velikana,opsta pljuvacina.
detroit-mercy

#169 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

Yug wrote:
detroit-mercy wrote:
Yug wrote: Pa jebem li ga, nije li Travnik zapravo-Andrićgrad?
Pa to ti kazem legendo,pustimo mahalaska dobacivanja i pljuvanja,postali smo ko one sudije na stonoteniskom mecu sto gledaju u onu lopticu lijevo desno :lol:[/quote]
Naravno, ali onda nemoj da mi neko vasariste za pranje novca prodajes pod "institucija kulture" :mrgreen: .
Bodkin

#170 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by Bodkin »

gagy06 wrote:
Bodkin wrote:
Pa to i jeste pitanje. Ko je kriv?
Pitaj @animalsa. Njemu to nije kultura, njemu je to nekultura :D
vivaldi

#171 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by vivaldi »

detroit-mercy wrote:Biblioteka, opstinski uredi i jos kojesta . Ne brini, pogurat ce to Baja .
nisam znao za te opstinske urede..to me bas cudi posto je tamo sds na vlasti, mada postoji hiljadu drugih nacina..

gura kazu i uio da se uvali u zgradu onog kuma radisica sto ga corkirase neki dan, dragan u mostaru isto uio namjesta u zgradu svog kuma..a sta tek reci za kemicu - rekose 2 milijarde da nas je zavalio, kazu da je veca steta nego od poplava..

nasa posla, da nije tuzno...bilo bi jos tuznije :D
baxul

#172 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by baxul »

Yug wrote: Pa zasto njemci prave Goethe institute po cijeloj evropi,institut nazvan po svome nobelovcu.Nemamo bas puno velikana,a i ovoga cak i pljujemo ponekad.I onda kada Kusta i RS naprave nesto sto podsjeca na tog velikana,opsta pljuvacina.
kakva pljuvačina vidiš da se divimo :D
gagy06

#173 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by gagy06 »

Yug wrote: Pa zasto njemci prave Goethe institute po cijeloj evropi,institut nazvan po svome nobelovcu.Nemamo bas puno velikana,a i ovoga cak i pljujemo ponekad.I onda kada Kusta i RS naprave nesto sto podsjeca na tog velikana,opsta pljuvacina.
Mozda su njemci imperijalisti. E, sada mi nije jasno kako je Gete dobio nobela (za knjizevnost, jelte) ako se nagrada pocela dodjeljivati od 1901. Al, nejse. Fora je da ovo sto je napravljeno ne podsjeća na velikana. No za to je potrebno procitati koju knjigu.
detroit-mercy

#174 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

Yug wrote:
gagy06 wrote:
Yug wrote: Pa eto neka federalna vlada ili drzava BiH napravi institut andricev u Travniku ili Sarajevu kao sto su njemci napravili Goethe institut,daj malo incijative iz Sarajeva da velicamo naseg nobelovca,da svaki grad u BiH ima barem jednu skolu nazvanu po nasem nobelovcu da ucimo mlade narastaje pravim vrijednostima.Da taj institut promovisemo u svijetu i nasu bosanskohercegovacu kulturu...SLAZES LI SE ?
Pa zasto njemci prave Goethe institute po cijeloj evropi,institut nazvan po svome nobelovcu.Nemamo bas puno velikana,a i ovoga cak i pljujemo ponekad.I onda kada Kusta i RS naprave nesto sto podsjeca na tog velikana,opsta pljuvacina.
Tebe ono podsjeca na Andrica :mrgreen: , mislio sam da si malo ozbiljniji :mrgreen: .
Mene na Andrica podsjeca Cuprija i Ivina rodna kuca sa ambijentom stare travnicke carsije. A u Diznilendu nisam bio ni u Americi, tako da me bajin diznilend ne zanima ni pod razno :mrgreen: .
detroit-mercy

#175 Re: Otvoren Andrićgrad - politički i kulturni uticaj ovoga?

Post by detroit-mercy »

gagy06 wrote:
Mozda su njemci imperijalisti. E, sada mi nije jasno kako je Gete dobio nobela (za knjizevnost, jelte) ako se nagrada pocela dodjeljivati od 1901. Al, nejse. Fora je da ovo sto je napravljeno ne podsjeća na velikana. No za to je potrebno procitati koju knjigu.
Realno :mrgreen: Barok i Andric :mrgreen: gdje je tu poveznica :-). Mada danas je i Grand Parada emisija iz kulture :mrgreen:
Post Reply