Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Locked

Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

1. Naravno da jesam!
88
52%
2. Ne, jos nije vrijeme.
18
11%
3. Ne dolazi u obzir, ni sada ni nikada!
63
37%

Total votes: 169

exliberal-ex

#151 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by exliberal-ex »

Po koji se put javljaju ovakve huskacke teme I to skoro pa uvijek od nekih novih padobranaca...zastitnika vjere :D
jel ovo true path opet udara
ps
Zaniimljivo je da je postavljac teme ovu raspravu potegnuo pod brigom za svoj narod , dok u isto vrijeme na temi u polozaju srba u Federacij postavlja slike traktora ( ono ko ako vam se nesvidja imat cete opet traktorijadu) :wink:
vatrogasac

#152 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
vatrogasac wrote:U Neumu su nekada, a omakne se i sada, održavani seminari izvan sezone. Ne vežem Neum samo za kupanje.
Ko da se mora u Neum, jeboga ti! Nek idu u Zenicu, il Zagreb pa nek tam seminaraju do mile volje! Ima i u Beogradu, ha ja! :D
Samo neka nije Neum. :mrgreen:

Ako većina ateista se slaže neka bude tako. :mrgreen:
BHCluster

#153 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

homega wrote:
ex-Efendija wrote:Poucen pozitivnim iskustvom novoizgradjene dzamije u Rijeci, ne mogoh se suzdrzati da ovu plemenitu ideju ne podijelim sa vama :) :

Izgradnja jos jedne dzamije na mediteranu, ovaj put u srcu Bosne, u Neumu 8) !

Kako se vama cini ova plemenita ideja? Napominjem da ce se sponzeri lahko naci a arhitekata i vrlih neimara imamo i na bacanje :)
Sporedno je elementarna neobrazovanost pokretača teme, očita mu je namjera da provocira osjetljivom temom o izgradnji džamije u Neumu, iako je ovdje bilo najmanje dvije teme sa istom raspravom.

Ja znam da slobodnog zemljišta u Neumu za izgradnju ovakvog objekta nema, izuzev ako neko od "mještana" islamske vjeroispovjesti ne ustupi svoje zemljište, ili ako IZ ne otkupi nečije, po "mogu misliti" kojoj cijeni :-)

Obzirom na te okolnosti, isplativije bi bilo organizirati neku "mobilnu" džamiju, pod šatorom, sličnim pod kakvim se organiziraju vašari, ili tenis: ljeti, u vrijeme kad muslimani borave u Neumu u većem broju, hodža razapne šator; zimi, spremi ga u neko skladište, i tako svake godine :oops:
Kako nema a Klek, a onoliko more?
FMDzem

#154 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by FMDzem »

Ahaa, što bliže nudističkoj plaži. (ako uopšte i ima tamo)

De ba, šta vam je.
Ni sada, ni nikada dok je vakog vakta.
NIN

#155 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:
vatrogasac wrote:U Neumu su nekada, a omakne se i sada, održavani seminari izvan sezone. Ne vežem Neum samo za kupanje.
Ko da se mora u Neum, jeboga ti! Nek idu u Zenicu, il Zagreb pa nek tam seminaraju do mile volje! Ima i u Beogradu, ha ja! :D
Samo neka nije Neum. :mrgreen:

Ako većina ateista se slaže neka bude tako. :mrgreen:
Ma meni ni iz dzepa ni u dzep al eto, nekako logikom, ne vidim svrhu osim prkosa i podjebavanja. :)
BHCluster

#156 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by BHCluster »

A zamislite samo troska oko novih razglednica?
NIN

#157 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by NIN »

BHCluster wrote:A zamislite samo troska oko novih razglednica?
:lol:

:thumbup:
vatrogasac

#158 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
Ma meni ni iz dzepa ni u dzep al eto, nekako logikom, ne vidim svrhu osim prkosa i podjebavanja. :)
Ako je u svrhu toga i ja sam protiv, ali ako želimo da ispred imena Neum maknemo često spominjanje "hrvatski", onda jedino provjerenom praksom. Muftija tuzlanski (aktuelni reis) je prvo u povratničkim naseljima obnavljao džamije i kada bi vidjeli ljudi da niko ne dira džamije zaključivali bi da smiju i oni nazad. A i zbog vremena budućih.

Sinoć smo pričali o vakufima i mnogi BH gradovi su nastajali zahvaljujući tome što bi se prvo izgradila infrastuktura, a u to vrijeme je obavezno bila i džamija i onda bi se oko nje počele graditi kuće.
Tako je od sedamdesetih godina XV stoljeća do sedamdesetih godina šesnaestog stoljeća, tj. od vladavine Mehmeda II do kraja vladavine Sulejmana II, bilo u Bosni podignuto 25 carskih džamija kojima su bili određeni temelji slijedećih kasaba: Sarajevo i Zvornik prije 1481.g., Foča, Rogatica, Višegrad, Srebrenica, Travnik, Prusac, Prozor i Nevesinje prije 1512.g., Knežina, Doboj, Stolac prije 1520.g., Jajce, Banja Luka, Donja Tuzla, Bijeljina, Gradiška, Kamengrad, Obarci, Glamoč, Dobrun, Blagaj kod Mostara i Jezero kod Jajca prije 1566.g. Kasnije je na rijeci Uni današnji Kulen-Vakuf osnovan podizanjem džamije Ahmeta (1603.-1617.). U svim navedenim slučajevima radilo se o najranije podignutim džamijama, koje su predstavljale početak urbanog formiranja spomenutih kasaba. Ima slučajeva gdje su u jednom mjestu bile podignute i po dvije carske džamije. Tako je u Zvorniku osim Fatihove džamije u predgrađu bila sagrađena i Sulejmanija džamija, koja je faktički predstavljala početak urbanog formiranja današnjeg Zvornika. U Rogatici je pored Bajazidove džamije bila podignuta i džamija Selima II 1573.g. Isto tako u jajcu je pored Sulejmanije džamije bio podignut i mesdžid na ime istog sultana. Da su navedene džamije bile faktički državne a ne sultanske ima više dokaza. One nisu imale svoje vakufe iz kojih bi se izdržavale, već su građene sultanskim naređenjima i službenici tih džamija su plaćani iz državnih para.

http://vakuf.ba/o-vakufima/nastanak-vakufa-u-bih
NIN

#159 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote:
Ako je u svrhu toga i ja sam protiv, ali ako želimo da ispred imena Neum maknemo često spominjanje "hrvatski", onda jedino provjerenom praksom. Muftija tuzlanski (aktuelni reis) je prvo u povratničkim naseljima obnavljao džamije i kada bi vidjeli ljudi da niko ne dira džamije zaključivali bi da smiju i oni nazad. A i zbog vremena budućih.

Sinoć smo pričali o vakufima i mnogi BH gradovi su nastajali zahvaljujući tome što bi se prvo izgradila infrastuktura, a u to vrijeme je obavezno bila i džamija i onda bi se oko nje počele graditi kuće.
Tako je od sedamdesetih godina XV stoljeća do sedamdesetih godina šesnaestog stoljeća, tj. od vladavine Mehmeda II do kraja vladavine Sulejmana II, bilo u Bosni podignuto 25 carskih džamija kojima su bili određeni temelji slijedećih kasaba: Sarajevo i Zvornik prije 1481.g., Foča, Rogatica, Višegrad, Srebrenica, Travnik, Prusac, Prozor i Nevesinje prije 1512.g., Knežina, Doboj, Stolac prije 1520.g., Jajce, Banja Luka, Donja Tuzla, Bijeljina, Gradiška, Kamengrad, Obarci, Glamoč, Dobrun, Blagaj kod Mostara i Jezero kod Jajca prije 1566.g. Kasnije je na rijeci Uni današnji Kulen-Vakuf osnovan podizanjem džamije Ahmeta (1603.-1617.). U svim navedenim slučajevima radilo se o najranije podignutim džamijama, koje su predstavljale početak urbanog formiranja spomenutih kasaba. Ima slučajeva gdje su u jednom mjestu bile podignute i po dvije carske džamije. Tako je u Zvorniku osim Fatihove džamije u predgrađu bila sagrađena i Sulejmanija džamija, koja je faktički predstavljala početak urbanog formiranja današnjeg Zvornika. U Rogatici je pored Bajazidove džamije bila podignuta i džamija Selima II 1573.g. Isto tako u jajcu je pored Sulejmanije džamije bio podignut i mesdžid na ime istog sultana. Da su navedene džamije bile faktički državne a ne sultanske ima više dokaza. One nisu imale svoje vakufe iz kojih bi se izdržavale, već su građene sultanskim naređenjima i službenici tih džamija su plaćani iz državnih para.

http://vakuf.ba/o-vakufima/nastanak-vakufa-u-bih
Ma sve to stoji, ne sporim, ali moramo se uhafizat u kontekstu s vremenom. Naravno, tu je i logicko rasudjivanje i demografija - nemas pravo ti nametati nekome kako ce zivjeti i sta ce graditi u svojoj sredini, to je idiotski osim ako ne zelis da prkosis i zajebavas. Argument o nekoj staroj neumskoj dzamiji ne stoji jer evo, kod nas u Tuzli, ima nekih ideja da se nasa sinagoga ponovo digne ali Jevrejska zajednica to ne zeli podrzati radi malobrojnosti Jevrejskog zivlja u nasoj opstini. Ono, ako Neumljani odluce nesto praviti, svaka cast ali ja iz TZ il ti iz SA da vedris ljudima u Neumu, to i ne pije vode osim ako nije provokacija. :wink:
madesa

#160 Re: Izgradnja džamije u neumu, da li ste za ?

Post by madesa »

dječak sa šibicama wrote:
animals wrote:Najbolje je napraviti pokretne dzamije, gdje god turista ima tu je vozati..i svima fino..cas u Neumu, cas u Splitu..
Mobilne dzamije?

Image

Takve ideje je imao samo ON! :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
vatrogasac

#161 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

NIN wrote: Ma sve to stoji, ne sporim, ali moramo se uhafizat u kontekstu s vremenom. Naravno, tu je i logicko rasudjivanje i demografija - nemas pravo ti nametati nekome kako ce zivjeti i sta ce graditi u svojoj sredini, to je idiotski osim ako ne zelis da prkosis i zajebavas. Argument o nekoj staroj neumskoj dzamiji ne stoji jer evo, kod nas u Tuzli, ima nekih ideja da se nasa sinagoga ponovo digne ali Jevrejska zajednica to ne zeli podrzati radi malobrojnosti Jevrejskog zivlja u nasoj opstini. Ono, ako Neumljani odluce nesto praviti, svaka cast ali ja iz TZ il ti iz SA da vedris ljudima u Neumu, to i ne pije vode osim ako nije provokacija. :wink:
Zavisi kako posmatramo Neum. Ja ga ne doživljavam kao Široki Brijeg nego kao jedini grad na BH moru i time odmaralište svih njenih građana, a BH ima i muslimana. Rekao sam da su Brazilci napravili jednu džamiju za potrebe gostiju iako Brazil ima na stotine džamija već.

Iskreno, bio sam jednom u Neumu i onim što trenutno nudi (ne mislim samo na džamiju) nije mjesto u kojem bih se ja odmarao, ali zašto ne u vremenu budućem. Bilo bi lijepo kada bi postao atraktivno odmaralište bez nacionalističkih grafita po zidovima zgrada.
NIN

#162 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
NIN wrote: Ma sve to stoji, ne sporim, ali moramo se uhafizat u kontekstu s vremenom. Naravno, tu je i logicko rasudjivanje i demografija - nemas pravo ti nametati nekome kako ce zivjeti i sta ce graditi u svojoj sredini, to je idiotski osim ako ne zelis da prkosis i zajebavas. Argument o nekoj staroj neumskoj dzamiji ne stoji jer evo, kod nas u Tuzli, ima nekih ideja da se nasa sinagoga ponovo digne ali Jevrejska zajednica to ne zeli podrzati radi malobrojnosti Jevrejskog zivlja u nasoj opstini. Ono, ako Neumljani odluce nesto praviti, svaka cast ali ja iz TZ il ti iz SA da vedris ljudima u Neumu, to i ne pije vode osim ako nije provokacija. :wink:
Zavisi kako posmatramo Neum. Ja ga ne doživljavam kao Široki Brijeg nego kao jedini grad na BH moru i time odmaralište svih njenih građana, a BH ima i muslimana. Rekao sam da su Brazilci napravili jednu džamiju za potrebe gostiju iako Brazil ima na stotine džamija već.

Iskreno, bio sam jednom u Neumu i onim što trenutno nudi (ne mislim samo na džamiju) nije mjesto u kojem bih se ja odmarao, ali zašto ne u vremenu budućem. Bilo bi lijepo kada bi postao atraktivno odmaralište bez nacionalističkih grafita po zidovima zgrada.
Slazem se, bez zajebancije! I ja sam to rekao na prosloj temi oko ovoga - ako Neumljani skontaju da ce im gradnja dzamije donijeti vise para onda neka naprave pet ako treba. Ipak, do njih je, a ne do nas! :) Mi mozemo samo birati gdje otici jer nismo Neumljani, bez obzira sto je taj Neum u BiH.

Evo, neki dan iz Prijedora pa sam se zaprepastio kolika zadojenost vlada medju mladima. I sta sad, da otvaram teme o tome i da vazim oko toga - ljudi mi u facu rekli sta je i kako je - ne vole BiH i tacka!
vatrogasac

#163 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by vatrogasac »

NIN wrote: Evo, neki dan iz Prijedora pa sam se zaprepastio kolika zadojenost vlada medju mladima. I sta sad, da otvaram teme o tome i da vazim oko toga - ljudi mi u facu rekli sta je i kako je - ne vole BiH i tacka!
Pa ne bih ja žurio sa 'otpisivanjem' Neuma ili Prijedora ili...

Mnogi su otpisali Trebinje slično i...

Djuro11

#164 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Djuro11 »

Evo, neki dan iz Prijedora pa sam se zaprepastio kolika zadojenost vlada medju mladima. I sta sad, da otvaram teme o tome i da vazim oko toga - ljudi mi u facu rekli sta je i kako je - ne vole BiH i tacka!
I to tebi cudno?

1892 Godine Austrijanci su dosli i napravili katolicku crkvu u Bos Krupi.Samo su uzeli zemlju od bega.Nasadili katolicku crkvu dole.I kasnije su je Srbi srusili.Bosnjaci ponovo izgradili.Naravno ''nasadili'' jer nisu pitali nikog dole kad su pravili katolicke crkve za Austrije.Zamisli da je tad opcinsko vijece reklo nema crkve.Ma,mozes misliti

Bosanska krupa ima dvanaest.Tacno tako.12 katolika u gradu.Grad s preko 10 000 stanovnika ima 12 katolika i katolicku crkvu.Vidis.Nema sanse da ti ikad opcinsko vijece Neuma dadne plac za dzamiju.I nije samo takvo sta u Neumu.Imas Sturbu kraj Livna gdje 80 Muslimanskih domacinstva Hrvatskog sela trazilo da se napravi dzamija.Na kraju nije nista bilo.Tja da se ne prica kakva je procedura bila za Livno.Posebno prilikom izgradnje Curcinice

Izgradnja dzamije nije pitanje da ili ne,nego zelje da se ide u taj kraj.A ne s argeta pastetom i paradajzom u ruci.I dovicima koji vise lice na neku onomatopeju i zavijanje vukova.Nego planskim programom kako dovuci ljude

Kako je u Neumu bila dzamija.Treba zavod za zastitu kulturnih spomenika raditi na ubacivanju lokaliteta stare dzamije u Neumu kao kulturno-historijsko dobro i izgraditi ponovo istu dzamiju na mjestu gdje je bila sve do 1920 tih godina
Rizvan

#165 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Rizvan »

Kada se je gradila crkva na Dobrinji niko nije pitao građane Dobrinje šta oni misle o tome. U Sarajevu kada neko spomene volju većine, odmah slijedi odgovor da Sarajevo nije bošnjački grad, da su ovdje i drugi narodi konstitutivni, da imaju jednaka prava i da većina ne bi trebala da nameće svoju volju manjini. Zar to ne bi trebalo da važi i za Neum? Nije li krajnje licemjerno da upravo oni koji se najviše pozivaju na preglasavanje, majorizaciju i ugroženost, upravo to rade manjinama na području gdje su dominantna većina. Šta je sa Bošnjacima Neuma? Za nisu i oni konstitutivan narod, pa makar ih bilo i samo 12.

Džamiju u Neumu ne treba predstavljati kao nekakvu demografsku invaziju, kad ona to nije. Kada bi se ljudi naseljavali na određeno područje radi džamije, onda bi istočna Bosna bila puna muslimana, jer tamo je obnovljeno na desetine džamija, pa su tamošnji gradovi i dalje bez muslimana. Razlog, ljudi se naseljavaju tamo gdje imaju perspektivu, mogućnost boljeg zaposlenja, bolje mogućnosti za obrazovanje njihove djece,općenito tamo gdje će ugodnije živjeti, a ne radi vjerskog objekta.

Džamiju u Neumu treba graditi iz više razloga:

Prvo, zato što postoji objektivna potreba. Nije tačno da u Neumu nema muslimana. Osim toga Neum je turističko mjesto gdje se najmanje tokom četiri mjeseca u godini broj muslimana udeseterostruči, a među njima je i dobar broj vjernika praktikanata.

Drugo, iz historijskih razloga. Džamija u Neumu je sve do prije osamdeset godina postojala, treba da se obnovi i zaštiti kao nacionalni spomenik kulture.

Treće, kao poruka Bošnjacima-muslimanima da su ravnopravan narod u ovoj državi. Nakon afere sa izgradnjom džamije u Livnu, te sada ovo žestoko odbijanje obnove džamije u Neumu, ispada da su Bošnjaci građani drugo reda u područjima gdje su Hrvati dominantna većina.
homega

#166 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

Rizvan wrote:Kada se je gradila crkva na Dobrinji niko nije pitao građane Dobrinje šta oni misle o tome.
Bila je javna rasprava, javnost je i preko medija bila obaviještena. Nisi pratio, ne podmeći neistine
U Sarajevu kada neko spomene volju većine, odmah slijedi odgovor da Sarajevo nije bošnjački grad, da su ovdje i drugi narodi konstitutivni, da imaju jednaka prava i da većina ne bi trebala da nameće svoju volju manjini. Zar to ne bi trebalo da važi i za Neum? Nije li krajnje licemjerno da upravo oni koji se najviše pozivaju na preglasavanje, majorizaciju i ugroženost, upravo to rade manjinama na području gdje su dominantna većina. Šta je sa Bošnjacima Neuma? Za nisu i oni konstitutivan narod, pa makar ih bilo i samo 12.
Niko ne zabranjuje izgradnju džamije u Neumu, bar je vlast Neuma ne osporava. Doduše - nezvanično, jer zvaničan zahtjev za urbanističku saglasnost i dozvolu za gradnju još niko nije podnio nadležnim službama. Osim forumskih "zapišavalaca" po zadatku :-)
Džamiju u Neumu ne treba predstavljati kao nekakvu demografsku invaziju, kad ona to nije...
I ne može i ne smije biti. Izgradnja džamije u Neumu je perfidno zapišavanje teritorija, zapravo - provokacija, slična kakva bi bila izgradnjom crkve u Bužimu
Džamiju u Neumu treba graditi iz više razloga:
Prvo, zato što postoji objektivna potreba. Nije tačno da u Neumu nema muslimana. Osim toga Neum je turističko mjesto gdje se najmanje tokom četiri mjeseca u godini broj muslimana udeseterostruči, a među njima je i dobar broj vjernika praktikanata.
Ako na određenoj lokaciji nema vjerskog objekta, nije li muslimanima dozvoljena molitva i na improviziranom mjestu, samo higijenski uslovnom?
Drugo, iz historijskih razloga. Džamija u Neumu je sve do prije osamdeset godina postojala, treba da se obnovi i zaštiti kao nacionalni spomenik kulture.
Dokle doseže historija? Zašto ne postoji pravo na poziv historijskg perioda prije gradnje te nekakve prastare džamije?
Treće, kao poruka Bošnjacima-muslimanima da su ravnopravan narod u ovoj državi. Nakon afere sa izgradnjom džamije u Livnu, te sada ovo žestoko odbijanje obnove džamije u Neumu, ispada da su Bošnjaci građani drugo reda u područjima gdje su Hrvati dominantna većina.
Izgradnja one betonsko-staklene skalamerije je najveća sramota muslimana Livna i IZ. Izgradnjom Ćurčinice nije ispoštovan zakon, nije provedena rehabilitacija kulturno-istorijskog objekta i nije ispoštovan zakon o gradnji, jer je investitor izašao iz dozvoljenih gabarita objekta. Da je vlast moćna, da od civilne vlasti u BiH nije moćnija vjerska, konkretno islamska, ova džamija u Livnu bila bi još u izgradnji porušena, a investitoru izdana naredba za ispravnu rehabilitaciju.

Očito je da, gdje god religija ima uticaj na stanovništvo veći od civilne vlasti, u našem društvu međuljudski odnosi nisu uređeni kako treba :-) :(
Joe McCarthy

#167 Re: Izgradnja džamije u neumu, da li ste za ?

Post by Joe McCarthy »

Lincoln-Burrows wrote:
animals wrote:Najbolje je napraviti pokretne dzamije, gdje god turista ima tu je vozati..i svima fino..cas u Neumu, cas u Splitu..
Tako je i iznajmiti jedan auto sa razglasom da vozi po Splitu recimo i pušta ezan.
Turisti će biti oduševljeni a i domaćini.
:lol: :lol: :lol:

OPLAKO :D
Drinski

#168 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Drinski »

homega wrote: Niko ne zabranjuje izgradnju džamije u Neumu, bar je vlast Neuma ne osporava. Doduše - nezvanično, jer zvaničan zahtjev za urbanističku saglasnost i dozvolu za gradnju još niko nije podnio nadležnim službama.
A jel urbanistickim planom uopće predviđeno mjesto za dzamiju?
Mislim, da li uopće ima smisla traziti?
Ako na određenoj lokaciji nema vjerskog objekta, nije li muslimanima dozvoljena molitva i na improviziranom mjestu, samo higijenski uslovnom?
:lol: :lol:
Pa sto ce ti onda crkva u Neumu? Mogu su katolici moliti i na livadi.
Dokle doseže historija? Zašto ne postoji pravo na poziv historijskg perioda prije gradnje te nekakve prastare džamije?
Postoji takvo pravo, pa ćemo stoga sada da slavimo Peruna i Vesnu.
Izgradnja one betonsko-staklene skalamerije je najveća sramota muslimana Livna i IZ. Izgradnjom Ćurčinice nije ispoštovan zakon, nije provedena rehabilitacija kulturno-istorijskog objekta i nije ispoštovan zakon o gradnji, jer je investitor izašao iz dozvoljenih gabarita objekta. Da je vlast moćna, da od civilne vlasti u BiH nije moćnija vjerska, konkretno islamska, ova džamija u Livnu bila bi još u izgradnji porušena, a investitoru izdana naredba za ispravnu rehabilitaciju.
Nemoj da katolici određuju kakva dzamija treba da izgleda.
Rizvan

#169 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Rizvan »

homega wrote:
I ne može i ne smije biti. Izgradnja džamije u Neumu je perfidno zapišavanje teritorija, zapravo - provokacija, slična kakva bi bila izgradnjom crkve u Bužimu
Tamo gdje hiljade i hiljde muslimana svake godine ostavlja svoj novac, izgradnja objekta gdje bi se oni mogli moliti se smatra provokacijom. Wow :lol:
Hafis

#170 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Hafis »

Nećete vi s takvom pameću džamije u Neumu dočekati za 1000 godina.
Evo još je 2008. mostarski muftija Smajkić govorio da će pokrenuti inicijativu
http://kliker.info/muftija-smajkic-insi ... e-u-neumu/
....a otad prođe evo 6 bajrama, i muftija ode u mirovinu.

Ništa bez fiktivnog prijavljivanja adrese u Neumu i onda laganini proceduru od početka.
S tim da bi za lokaciju bilo stvarno gusto, jer je sve puno k'o šipak, a i nabili cjene zemljišta k'o da je Stradun. Do 1998. mogle su se kuće kupovati budzašto. U mene prijatelj tih godina izdvojio manje para za jednu poveću kuću u Neumu, nego za mercedesa okaša - pošlo ga tih godina :)
Zato guzice sa sećije...ne gradi se tako Bosna.... i pravac u Neum na prijavljivanje adrese.
homega

#171 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

homega wrote:Niko ne zabranjuje izgradnju džamije u Neumu, bar je vlast Neuma ne osporava. Doduše - nezvanično, jer zvaničan zahtjev za urbanističku saglasnost i dozvolu za gradnju još niko nije podnio nadležnim službama.
Drinski wrote:A jel urbanistickim planom uopće predviđeno mjesto za dzamiju?
Mislim, da li uopće ima smisla traziti?
Tu informaciju treba provjeriti u službi za urbanizam Neuma
homega wrote:Ako na određenoj lokaciji nema vjerskog objekta, nije li muslimanima dozvoljena molitva i na improviziranom mjestu, samo higijenski uslovnom?
Drinski wrote: :lol: :lol:
Ja pišem o molitvi muslimana, ti o katolicima :? :-) :lol: :lol: :lol:
homega wrote:Dokle doseže historija? Zašto ne postoji pravo na poziv historijskg perioda prije gradnje te nekakve prastare džamije?
Drinski wrote:Postoji takvo pravo, pa ćemo stoga sada da slavimo Peruna i Vesnu.
Zašto ne?
homega wrote:Izgradnja one betonsko-staklene skalamerije je najveća sramota muslimana Livna i IZ. Izgradnjom Ćurčinice nije ispoštovan zakon, nije provedena rehabilitacija kulturno-istorijskog objekta i nije ispoštovan zakon o gradnji, jer je investitor izašao iz dozvoljenih gabarita objekta. Da je vlast moćna, da od civilne vlasti u BiH nije moćnija vjerska, konkretno islamska, ova džamija u Livnu bila bi još u izgradnji porušena, a investitoru izdana naredba za ispravnu rehabilitaciju.
Drinski wrote:Nemoj da katolici određuju kakva dzamija treba da izgleda.
Ne određuju katolici, rehabilitacija Ćurčinice određena je zakonom!

@Drinski, očito je da samo trolaš, da provociraš :-) Ako nisi sposoban za normalnu ljudsku diskusiju, ne javljaj se, idi pitaj nekog, moli da te vaspita i uvede u red pristojnosti :(
homega

#172 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by homega »

Rizvan wrote:
homega wrote:
Tamo gdje hiljade i hiljde muslimana svake godine ostavlja svoj novac, izgradnja objekta gdje bi se oni mogli moliti se smatra provokacijom. Wow :lol:
U kakvu vezu ti dovodiš novac od turizma i trgovine sa religijskim obredom? :? :-) :lol: :lol:
Drinski

#173 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Drinski »

homega wrote: Tu informaciju treba provjeriti u službi za urbanizam Neuma
Pa zasto onda siris dezinformacije kada niti sam nisi upoznat?
Ja pišem o molitvi muslimana, ti o katolicima :? :-) :lol: :lol: :lol:
Pa da. Dvostruki arsini, jedni za muslime a drugi za katolike.
homega wrote: Zašto ne?
I ko to jos slavi u BIH?
homega wrote: Ne određuju katolici, rehabilitacija Ćurčinice određena je zakonom!
Ako je to određeno zakonom, zasto se ovi iz općine LIvno bune?? neka se drze zakona.
@Drinski, očito je da samo trolaš, da provociraš :-) Ako nisi sposoban za normalnu ljudsku diskusiju, ne javljaj se, idi pitaj nekog, moli da te vaspita i uvede u red pristojnosti :(
Koliko ja vidim, to bi se prije moglo reci za tebe, jer se samo svađas sa forumasima.
Last edited by Drinski on 23/06/2014 10:29, edited 1 time in total.
moa

#174 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by moa »

Ako je iskren nijet da ako nije onda ne :mrgreen:
Drinski

#175 Re: Izgradnja džamije u Neumu, da li ste za ?

Post by Drinski »

saxxxovac wrote:s obzirom da dolazi sve veći broj Turaka i Arapa koji će vjerovatno i na more u Neum svakako da jedan islamski kulturni centar je potreban u turističkom gradu kakav je Neum. čak šta više, vjerujem da će u dogledno vrijeme sve veći broj Arapa i Turaka kupovati parcele i graditi kuće u toj općini i trajno se naseljavati, tako da će im svakako trebati i vjerski objekat kakav je džamija ili islamski centar.
Mislim da bi najmudrije bilo da oni /turci, arapi/ prvo pokupuju nekretnine i turisticke kapacitete, pa onda da otvore dzamiju, mada poznavajuci ove hercegovce, onda ce oni sami otvoriti dzamiju u kojoj će naplaćivati ulaz jer se tu se desio neki novi Ajvaz dedo.
Locked