Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#151 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Itakoto wrote:Nebitno zviz. :-)

Normalno da je relativno skupa kad su Dancima primanja niza od navedenih drzava a i porezi su im znatno veci od ostalih (osim Norveske).
Nego mi ide na zivce kad pocnete pisati da je najskuplja, da je u Kopenhagenu ne moguce prezivjeti itd iako su primanja slicna ostalim drzava (kolega hrle navede da su primanja samo u Norveskoj veca), bla, bla... odselite se u Norvesku ako vam je tako lose. :D

Ti majke mi kao da si jucer sisao sa grane. Pa jel ti uopste imas predstavu koliko Danaca i Norvezana kupuje hranu van svoje drzave? Danci masovno u Njemackoj a ovi kod Kopenhagena u Svedskoj! Norvezani masovno u Svedskoj a pit-stop se cesto obavi u sjevernoj Danskoj! Jel imas predstave koliko Danaca, a cak i Norvezana servisira auta van svoje drzave. Ako su Svicarci toliko bogati, odnosno raskoseni, zasto onda njih toliko u Danskoj koji rade? Kukaju o vlastitoj drzavi, u istoj ama bas nevelja nista pa ni ona brda i jezera. Kulaju i Danci, vecinom na vrijeme i supocu, sad i na politicare, jer povjerenje istma je palo na rekordnih 32% a inace je bilo oko 70%. Norvezani isto, kaze skupo mi otici 300km u vlasitoj drzavi. Priblemi su isti, nema se dovoljno za bogat zivot. Nebitno BiH ili Norveska. U BIH 500km plata flasa necega za cugnut 25km skupo. U Norveskoj 40.000 plata flasa necega za cugnut dibrog 3.000kr skupo. Nisu nama cijene kao kod tene u Cajnicima.
Itakoto

#152 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Dakle, ne kukaj jer ima i "skupljih" drzava za zivot. Prosjecnom Bosancu, Srbijancu, Moldavcu, Crnogorcu itd je 10 kg mesa i Bajram i Bozic u jednom, dok je nabavka novog auta science fiction. Vama "Dancima" nije. :D
Zviz

#153 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Itakoto wrote:Dakle, ne kukaj jer ima i "skupljih" drzava za zivot. Prosjecnom Bosancu, Srbijancu, Moldavcu, Crnogorcu itd je 10 kg mesa i Bajram i Bozic u jednom, dok je nabavka novog auta science fiction. Vama "Dancima" nije. :D
80-90% auta u Danskoj je na kredit ili leasing (u zadnjih 2-3 godine postalo jako popularno, bar za skuplje modele). Skaica je onih koji imaju auto od 80.000€ u vlasnistvu, a najvise vlasnika auta je nekih starijih modela kao Golfa 2, kojeg viditi u Danskoj nije nista cudno. U Norveskoj ista situacija, samo sto mozda je malo veci broj vlasnika skupljih auta. Nedavno citam clanak, da u Norveskoj nekoliko hiljada ima Tesla model auta.

Mada elektricno auto je meni smjesno. Nema nista bolje od bezinca a jos da je amerikanac koji grmi a trosi do nemilosti. :D
friskyoreo

#154 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by friskyoreo »

Sad ce turizam u Danskoj zabiljeziti ogroman pad. Kozojebi sirom svijeta vise nece imati interes za dolaskom u Dansku. :D A i lokalaca mi zao, nece imat' vise sta :izet: . :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak/dans ... 15759.aspx
Itakoto

#155 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Itakoto »

Zviz wrote:
Itakoto wrote:Dakle, ne kukaj jer ima i "skupljih" drzava za zivot. Prosjecnom Bosancu, Srbijancu, Moldavcu, Crnogorcu itd je 10 kg mesa i Bajram i Bozic u jednom, dok je nabavka novog auta science fiction. Vama "Dancima" nije. :D
80-90% auta u Danskoj je na kredit ili leasing (u zadnjih 2-3 godine postalo jako popularno, bar za skuplje modele). Skaica je onih koji imaju auto od 80.000€ u vlasnistvu, a najvise vlasnika auta je nekih starijih modela kao Golfa 2, kojeg viditi u Danskoj nije nista cudno. U Norveskoj ista situacija, samo sto mozda je malo veci broj vlasnika skupljih auta. Nedavno citam clanak, da u Norveskoj nekoliko hiljada ima Tesla model auta.

Mada elektricno auto je meni smjesno. Nema nista bolje od bezinca a jos da je amerikanac koji grmi a trosi do nemilosti. :D
A jesi ogranicen. :roll: Gori sam ja koji pokusava nesto (tebi) da objasni. Zivio! Odoh na sport...
huxley

#156 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by huxley »

Ja putujem 4 maja, eto me Danska, dolazim.

Povesce me tetak do Stutgarta, a onda ima nekog druga koji razvozi namjestaj do blizu Hamburga, a za dalje cu se snaci. Na kraju sam skupio malo manje para nego sto sam planirao, tako da cu morati jedno vrijeme biti u satoru, pa bih molio ove koji su gore, ako vec ne mogu da me prime, da mi kazu gdje je zgodno da razapnem, a da me policija ne zaganja.

I btw, nasao sam kod Kineza sator u bojama bosanske zastave :), bas mi je bilo drago kad sam ga vidio - 180 maraka, doduse, nije malo para.
razonoda

#157 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by razonoda »

huxley wrote:Ja putujem 4 maja, eto me Danska, dolazim.

Povesce me tetak do Stutgarta, a onda ima nekog druga koji razvozi namjestaj do blizu Hamburga, a za dalje cu se snaci. Na kraju sam skupio malo manje para nego sto sam planirao, tako da cu morati jedno vrijeme biti u satoru, pa bih molio ove koji su gore, ako vec ne mogu da me prime, da mi kazu gdje je zgodno da razapnem, a da me policija ne zaganja.

I btw, nasao sam kod Kineza sator u bojama bosanske zastave :), bas mi je bilo drago kad sam ga vidio - 180 maraka, doduse, nije malo para.
zar nije bilo pametnije uzeti --shator sa bojama Danske. :-)
sportman1

#158 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by sportman1 »

posto je zdravstveno u danskoj?
Zviz

#159 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Unutar drzave je dzaba. Jedino nije neka vrsta rehabilitacije, ljekovi, vakcine (ne sve), onda kad putujes vani je prije drzava sve snozila inkl. i transport to nije vise tako, sad trebas naci neko osiguranje po tom pitanju.

Da bi uzivao u 100% dzaba zdravstvu tj. posjeta doktoru ili bolnici moras imati zutu zdravstvenu karticu.

Ona je vezana za tvoj maticni broj. Da bi dosaod do istog moras imati legalnu boravisnu dozvolu. Bez boravisne dozvole (legalne) nije moguce doci do zute kartice i maticnog broja.
sportman1

#160 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by sportman1 »

Zviz wrote:Unutar drzave je dzaba. Jedino nije neka vrsta rehabilitacije, ljekovi, vakcine (ne sve), onda kad putujes vani je prije drzava sve snozila inkl. i transport to nije vise tako, sad trebas naci neko osiguranje po tom pitanju.

Da bi uzivao u 100% dzaba zdravstvu tj. posjeta doktoru ili bolnici moras imati zutu zdravstvenu karticu.

Ona je vezana za tvoj maticni broj. Da bi dosaod do istog moras imati legalnu boravisnu dozvolu. Bez boravisne dozvole (legalne) nije moguce doci do zute kartice i maticnog broja.

ok.
koliko kosta zuta. moras li radit da bi je dobio?
ako imas socijalu npr. i radis na crno ili na bijelo sa socijalom i imas 2 primanja a to ne prijavis,kakve su kazne? kakve su kontrole?
hvala.
Zviz

#161 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

sportman1 wrote:
Zviz wrote:Unutar drzave je dzaba. Jedino nije neka vrsta rehabilitacije, ljekovi, vakcine (ne sve), onda kad putujes vani je prije drzava sve snozila inkl. i transport to nije vise tako, sad trebas naci neko osiguranje po tom pitanju.

ok.
ako imas socijalu npr. i radis na crno ili na bijelo sa socijalom i imas 2 primanja a to ne prijavis,kakve su kazne? kakve su kontrole?
hvala.
Zutu samo mozes dobiti ako imas legalan boravak u drzavi, nikako drugacije. Nije potrebno raditi da bi imao zutu karticu vec kao sto sam napisao moras imati legalan boravak. Kroz legalan borakav steces pravo na cpr-broj tj. jubilarni maticni broj a ujednako kad to steknes, onda imas i zutu katicu tj. zdravstvenu.

Nije moguce imati socijalnu pomoc i raditi na bijelo. Moguce je imati dodatak (socijalna nadoknada) ako zarada koju poslovno imas nije dovolja za zivota ali tu vec moras biti prvo na socijali pa onda iz tih cizama kao da skocis u radni odnos koji nedaje toliko za pristojan zivot etc. Imati socijalnu pomoc a raditi na crno je kao prvo komplikovano, jer da bi imao socijalu moras biti 100% na raspolaganju za rad a to znaci iznenadni pozivi na razgovore, evt. ucenje jezika, pinudni rad koji ti oni nadju a to moze biti koju sedmicu ili mjesec sve zavisi na kakvog socijalnog radnika u opcini naletis ili kakvog ti dodjele - neki su lagani za razuman razgovor a neki ce ti zivot zagorcati do dna. Tako da tesko bi mogao uskladiti neki "radni odnos" sa nekim na crno. Tebi kazna ako te uhvate bi bila da platis sve pare nazad koje si dobio na socijali, ako je teski preksaj cak moze rezultirati da vratis dvostruko, da nabiju kamatu itd. i zatvora je moguce dobiti kao stranac ako je sve sistematski i sl. Onda ne iskljucujem i deport i zabranu ulaza u Schengen i sl.
sportman1

#162 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by sportman1 »

Zviz wrote:
sportman1 wrote:

ok.
hvala.
Zutu samo mozes dobiti ako imas legalan boravak u drzavi, nikako drugacije. Nije potrebno raditi da bi imao zutu karticu vec kao sto sam napisao moras imati legalan boravak. Kroz legalan borakav steces pravo na cpr-broj tj. jubilarni maticni broj a ujednako kad to steknes, onda imas i zutu katicu tj. zdravstvenu.

Nije moguce imati socijalnu pomoc i raditi na bijelo. Moguce je imati dodatak (socijalna nadoknada) ako zarada koju poslovno imas nije dovolja za zivota ali tu vec moras biti prvo na socijali pa onda iz tih cizama kao da skocis u radni odnos koji nedaje toliko za pristojan zivot etc. Imati socijalnu pomoc a raditi na crno je kao prvo komplikovano, jer da bi imao socijalu moras biti 100% na raspolaganju za rad a to znaci iznenadni pozivi na razgovore, evt. ucenje jezika, pinudni rad koji ti oni nadju a to moze biti koju sedmicu ili mjesec sve zavisi na kakvog socijalnog radnika u opcini naletis ili kakvog ti dodjele - neki su lagani za razuman razgovor a neki ce ti zivot zagorcati do dna. Tako da tesko bi mogao uskladiti neki "radni odnos" sa nekim na crno. Tebi kazna ako te uhvate bi bila da platis sve pare nazad koje si dobio na socijali, ako je teski preksaj cak moze rezultirati da vratis dvostruko, da nabiju kamatu itd. i zatvora je moguce dobiti kao stranac ako je sve sistematski i sl. Onda ne iskljucujem i deport i zabranu ulaza u Schengen i sl.

ok fala. da te pitam jos nesto.
neko ko ima eu pasos i dodje u dansku i nema ama bas nikog u danskoj da mu(joj) pomogne... gdje da nadje neki smjestaj,moze samo soba(samo da nije hostel sa 14 kreveta u sobi) za pocetak.
zatim ,ako je to rijeseno,gdje je najlakse naci posao bez danskog naravno.

nedavno gledam na tv da u danskoj, ako te zatvore zbog neceg,posalju ti racun kuci da platis troskove zatvora sto si bio tamo. to su nedavno uveli. nakon toga mi je postalo jasno da se radi o vrlo represivnoj drzavi.
Zviz

#163 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

sportman1 wrote:

ok fala. da te pitam jos nesto.
neko ko ima eu pasos i dodje u dansku i nema ama bas nikog u danskoj da mu(joj) pomogne... gdje da nadje neki smjestaj,moze samo soba(samo da nije hostel sa 14 kreveta u sobi) za pocetak.
zatim ,ako je to rijeseno,gdje je najlakse naci posao bez danskog naravno.

nedavno gledam na tv da u danskoj, ako te zatvore zbog neceg,posalju ti racun kuci da platis troskove zatvora sto si bio tamo. to su nedavno uveli. nakon toga mi je postalo jasno da se radi o vrlo represivnoj drzavi.
Tkz. privremeni smjestaj mozes naci kod stranih studenata i sl. koji obicno imaju ono cimre stan sa 5 soba svak ima sobu i tu se mjenanju i sl. Posto imas drzavljanstvo drzave clanice EU onda imas pravo do tri mjeseca traziti posao i sl. tek poslje pocine biti malo komplikovanije ako posla nemas, jer u Danska ima izuzetak gdje ce ti traziti uvid da li imas dovoljno para, da li imas mogucnost naci posla i sl.

Betonare, pilane ili ciscenje. Bar po mojoj procjeni. Ili ako imas srece negdje uz samu granicu npr. u Padborgu da te ko zaposli u praoni kamiona jer tu je porezni centar svih spedicija u Danskoj pa ih je tu brdo.

Da nije izuzetak da se desi ako zakljuce kako vec, da ti izruce i racun za smjestaj u zatvoru. Recimo nek ti kod kuce alarm krene slucajno i vatrogasci dodju, ako nema nista imas racun 500+€.
Šveđanin

#164 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Šveđanin »

Zviz.. sta prica radni narod Danske.. gdje planiraju na odmor.. prica li se sta na poslu.. :)
Zviz

#165 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Šveđanin wrote:Zviz.. sta prica radni narod Danske.. gdje planiraju na odmor.. prica li se sta na poslu.. :)
1/2 ide u jednu od ove tri zemlje tj Spanija, Francuska ili Italija.
uglavnomja

#166 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by uglavnomja »

sretan rodjendan zvizu, forumskom kongu :D

i da nas jos dugo uveseljavas postovima :oops:
Zviz

#167 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

Hvala :D

Za 3 dana imamo izbore
muminovic

#168 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by muminovic »

Jesul Dankinje sve lijepe, ili ima i ruznih ? :-)
Zviz

#169 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

muminovic wrote:Jesul Dankinje sve lijepe, ili ima i ruznih ? :-)

Sve ti je to ukus... ali vako krupnih i onih seljaki ima jedno 1/4 onda imas ove napuderene i res pecene iz solarija 1/4 od ostae polovice odvoju, ekstremno ljepe, normalne, one sto su gotovo 60% istetovirane - sve u svemu ako gledas na broj ono medium ljepih kako da kazem ona neka sredina (ko normala) i ovih top modela ekstremno ljepih a da nisu ono nabacane... cca. 1/3 moza ako ne i manje. I sad kad nato sve dodas gen muskobastosti tj. vole, bar polovica svih da imaju neku tu muski nacin dnevnog odnosa - nije izuzetak da ona hoce tregere a ti jaro uzmi skunju...

Mozda svaka 8 ili 10 je ko iz nekog kataloga gdje gledaju linije ako cemo racunati i normale onda svaka cetvrta ili peta ima ono zensko u sebi.

:D Sve u svemu bark izmedju balkanca (mentaliteta) i jedne dankinje (skandinavskog mentaliteta) je jako tezak brak - izuzetci postoje ali vecina zavrsi u zescem gobanju, sto verbalno sto kaznje preko pravnika, saltera i papira.

Ako cemo gledati po nekoj definiciji gradjanke vs. sa sela
U Danskoj sve ispod 50.000 stanovnika je u jednu ruku malu poljuprivedni mentalitet

Znaci isam Kopenhagen i okolicu ukljucujuci i Roskilde te sjeverniji dio kao sto je Hørsholm i Helsingør zatim Århus (ukljucujuci i Randers jer je blizu), Aalborg, Odense, Esbjerg, Horsens i trokut Vejle - Kolding - Fredericia (posto su jako blizu gradovi i skupa cine preko 150.000 stanovnika. Ostalo je sve manji vise poljuprivredni mentalitet uklj. Silkeborg i Herning koji broje 45.000

Sad kad bi o nekim velicinama pricali Aalborg ti je po pitanju stanovnika uklj. i sjeverni dio grada tj. preko kanala kao dvije Zenice. Esbjerg je kao Tuzla. Odense kao Banja Luka. Århus kao 2/3 urbanog Sarajeva. Kopenhagen je (centar kao 1,5 metro Sarajevo) ili citav Kopenhagen sa okolicom kao 2,2 metro Sarajeva. Randers je kao Mostar. Kolding i Horsens su malo manji od Mostara.
bude

#170 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by bude »

covjek vlasnik teme a kod mene na ignore, kako da ga vrnem :D
muminovic

#171 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by muminovic »

Zviz wrote:
muminovic wrote:Jesul Dankinje sve lijepe, ili ima i ruznih ? :-)

Sve ti je to ukus... ali vako krupnih i onih seljaki ima jedno 1/4 onda imas ove napuderene i res pecene iz solarija 1/4 od ostae polovice odvoju, ekstremno ljepe, normalne, one sto su gotovo 60% istetovirane - sve u svemu ako gledas na broj ono medium ljepih kako da kazem ona neka sredina (ko normala) i ovih top modela ekstremno ljepih a da nisu ono nabacane... cca. 1/3 moza ako ne i manje. I sad kad nato sve dodas gen muskobastosti tj. vole, bar polovica svih da imaju neku tu muski nacin dnevnog odnosa - nije izuzetak da ona hoce tregere a ti jaro uzmi skunju...

Mozda svaka 8 ili 10 je ko iz nekog kataloga gdje gledaju linije ako cemo racunati i normale onda svaka cetvrta ili peta ima ono zensko u sebi.

:D Sve u svemu bark izmedju balkanca (mentaliteta) i jedne dankinje (skandinavskog mentaliteta) je jako tezak brak - izuzetci postoje ali vecina zavrsi u zescem gobanju, sto verbalno sto kaznje preko pravnika, saltera i papira.

Ako cemo gledati po nekoj definiciji gradjanke vs. sa sela
U Danskoj sve ispod 50.000 stanovnika je u jednu ruku malu poljuprivedni mentalitet

Znaci isam Kopenhagen i okolicu ukljucujuci i Roskilde te sjeverniji dio kao sto je Hørsholm i Helsingør zatim Århus (ukljucujuci i Randers jer je blizu), Aalborg, Odense, Esbjerg, Horsens i trokut Vejle - Kolding - Fredericia (posto su jako blizu gradovi i skupa cine preko 150.000 stanovnika. Ostalo je sve manji vise poljuprivredni mentalitet uklj. Silkeborg i Herning koji broje 45.000

Sad kad bi o nekim velicinama pricali Aalborg ti je po pitanju stanovnika uklj. i sjeverni dio grada tj. preko kanala kao dvije Zenice. Esbjerg je kao Tuzla. Odense kao Banja Luka. Århus kao 2/3 urbanog Sarajeva. Kopenhagen je (centar kao 1,5 metro Sarajevo) ili citav Kopenhagen sa okolicom kao 2,2 metro Sarajeva. Randers je kao Mostar. Kolding i Horsens su malo manji od Mostara.
Da, da, sve razumjem ....
uglavnomja

#172 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by uglavnomja »

eto, dobi borgelige ili gradjanska opcija :run:

sasvim ocekivano, s obzirom na stanje u europi
Zviz

#173 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

uglavnomja wrote:eto, dobi borgelige ili gradjanska opcija :run:

sasvim ocekivano, s obzirom na stanje u europi

Rezultati izbora su postavili drzavu u pat poziciju.

U Danskoj razmjera je bila Cvreni (socialisti) blok 85 mandata, Plavi (gradjanski - liberalni) 90 mandata.
Iz kolonija Grenlanda i Farskih ostrva je su crveni dobili 4 a plavi 0
Tako da skupni rezultat je 89 protiv 90 mandata za plave! Znaci mandat 1 vise.
Problem je da kod plavih (liberala) koje su stranke pokazale prston na premier ministra iz Venstre Lars Løkke-ta ta stranka je izgubila 13 mandata! Ali Danska narodna stranka je dobila 15 novih mandata i tako su sada najjaci u plavom bloku. Ali njihova politika nije liberlana kad je rijec o ekonomiji, straijima, privatom i javnom sektoru itd. Oni su dio plavog bloka jer im je politika bila (partijska) idemo tamo gdje najvise imam utjecaja na politiku i tada su samo imali strance u cilju, i stroge zakone su najlakse dobilavi kod Venstre jer su onda njihove mandadte imali za vecinu u parlamentu za liberalnu ekonomiju i sl. Sad je situcaija drugacija. Tako da DF (danska narodna stranka) je fakticki crveni igrac u plavom bloku. I to je kolaps sistema. Jer oni kadu Vensti vi imate ministra ali ministar finansija je nas, ministar za vanjske poslove je nas i sl. DF isto ima problem oko EU, jer Konzervativci sa svojih 6 mandata u plavom bloku nisu protiv EU dok Venstre pristaje na strozije mjere prema EU i Liberalna Alianca sa 13 mandata je euro skepticna. Isto tako Udruzena lista (naj ljeva stranka na liniji) je isto protiv EU, a imaju 14 mandata. Tako da gotovo pola parlamenta je protiv EU. Tako da najbolja bi opcija bila da je neki kandidat sam uletio bez stranke i da je bilo 89 - 89 mandata + 1 neutralni koji bi se tako izjasnio, jer po zakonu bi onda bila drzava bez vlade a upavitelj da izda nove izbore bi bila opet Helle kao staro/nova ministrica (acting) i imala bi rok od 4 godine od dana kad bi bilo zvanicno da je 89 - 89 u mandatima. Vestra i Løkke na koga 90 mandata kaze da bude ministar ili mu daju sansu da satavi vladu je gotovo nemoguca, jer DF ce traziti pola ministarskih mjesta inkl. za finance na sta Venstre nece pristati lagano tako da je sve neizvjesno. Moguce da ce DF i socijal demokrati pokusati nesto a moguce je i da ce biti novi izbori, jer mala vlada gdje bi samo bila Venstre i Konstervative bi bila teska jer bi morali imati pregovore za sve da dobiju vecinu. A Venstre sa Liberal Alliance se ne slazu oko nekih ekonomskih pitanja jer Liberal Aliance je nesto poput bankarske / svicarske stranke gdje bogati jasu a siromasnih eto da imaju za jest.

DF trazi 4 stvari. Socijalnu ekonomsku politiku, podrzavanje UK o reformi EU ili izalsku, granicku kontrolu na granici znaci postavljanje granice i da se azilska politika razdvoji od integracije te da se najvjerovatnije stegne. To traze po svaku cijenu inace nema nista.

Image

Crveno je gdje su Social Demokrati dobili najvise glasova (mislim bili na kajru stranka sa najvise grasova), Plavo je gdje je Venstre (liberali) a zuto je gdje je DF - Danska narodna stranka (nacionalisti). U Kopenhagenu narancasta bolja je gdje je Udruzena lista dobila najvise (naj ljevi ili blizi socializmu).

I jos nesto od cega se strahuje je da ce za Konzervativce u plavom bloku uci jedan Sirijac koji nece podrzati DF i nacionalizam te moze se desiti da ce napustiti stranku kad se formia vlada ali ostati u parlamentu i tako napraviti pat situaciju.
uglavnomja

#174 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by uglavnomja »

:thumbup:

norvezani javili na nekih 90% prebrojanih glasova ... plavi dobijaju. a u norveskoj je pobijeldila blå-blå koalicija :roll: da ne razvlacim temu.

uglavnom, komentari se o tome da ce se svakako stroga politika prema useljenicima poostriti. bilo mi mrsko citati detalje kad imam politickog analiticara ovdje :D
Zviz

#175 Re: Kongeriget Danmark, all about (Zviz owned)

Post by Zviz »

uglavnomja wrote::thumbup:

norvezani javili na nekih 90% prebrojanih glasova ... plavi dobijaju. a u norveskoj je pobijeldila blå-blå koalicija :roll: da ne razvlacim temu.

uglavnom, komentari se o tome da ce se svakako stroga politika prema useljenicima poostriti. bilo mi mrsko citati detalje kad imam politickog analiticara ovdje :D

:D Ma problem je jer Svedska ce da bojkotuje Dansku ako se bude DF pocela bakcati oko Sveckih demokrata i te politike oko stranaca. Svedjani su vec okrenuli ledja danskim izborima zbog napredka nacionalista. Vec se kuha u Skandinaviji :D

A i kad pogledas kakvi sve stranaka ima u Danskoj.

Social demokrati (klasika), Venstre (liberali klasika), Dansk Folkeparti (nacionalisti, anti EU, anti imigracija ali inace u dusi socialisti do vlastitih), Alternativni (nova stranka stara samo 4 mjeseca i vec dobili 9 mandata - eko, zelena politika - jako vizionarna stranka sa jako simpaticnim vodjom, koji je sinoc doaso u parlament biciklom i to bez pratnje sam a dok su sve stranke slavile izbore uz VIP is ta vec na nekom nivou oni su iznajmili brod, DJ i kurzili kanalima i ukrcavali ljude i pricali sa narodom. Onca Socialisticka narodna stranka (blazi socializam i eko politika). Konzervatina narodna stranka (klasika). Liberalna Alijansa (neo-liberalizam, anti EU, bankarstvo, plutokacija). Udruzela lista (zesci socializam - al voditeljica stranke je prva liga po svim mogucim aspektima cak i u politici). Radikal Venstre je tako ko neka sredina ali na crvenoj strani i koji nisu usli je Krscanska narodna stranka koja je neka vrsta liberala ali sa velikim fokusom na humanost i narod umjesto ekonomije.
Post Reply