http://gulfnews.com/business/tourism/ru ... e-1.126288
Iskreno, iznenađen sam ovolikom količinom ksenofobije kod Sarajlija, ako se zaista radi o Sarajlijama...
Netačno je da je BiH jedinstvena u Evropi po ovako velikom dolasku Zaljevaca (Kuvajt, Katar, UAE i KSA). U Austriji ima jedno mjesto Zell Am See (vidjeti članak gore), gdje svake godine minimalno 50000 Zaljevaca odsjeda sa svim ovim njihovim specifičnostima - vrištanje i trčanje po kiši, sjedenje na mokroj travi pokraj vode, hodanje sa pokrivenim ženama i sl.
Prijatelji iz Austrije kažu da je malo usporilo otkako su Zaljevci otkrili Bosnu - inače Austrijanci su dosta tolerantni i nemaju problema sa kulturnim razlikama poput Bosanaca, tako da im ne smetaju ljudi druge vjere i izgleda - ali vjeruju da će se zbog kvalitete ponude turisti, makako bučni i dosadni bili, vratiti.
Netačno je da Arapi ne investiraju u srednji nivo biznisa u Evropi, štaviše Kuvajćani, Katarani i Emiraćani mogu u većini zemalja EU kupovati i knjižiti nekretnine na svoje ime, što oni i rade. Dosta supermarketa je u vlasništvu Zaljevaca, u jednom takvom sam bio u Skandinaviji. Bogate zemlje EU-a tako upumpavaju keš, a jasno im je da ne mogu dobiti reciprocitet od Zaljevaca jer ovi nemaju nekretnine - Kuvajt i Katar su zapravo dva grada, u Kuvajtu grad Kuvajt, u Kataru Doha, a u UAE-u svako može kupovati na 99 godina, na koliko i dobije vizu, makar je tako bilo. Ako si živ poslije 99 godina, kažu produžit će ti vizu na još toliko.
Ova sela u kojima oni odsjedaju ili ih prave su prisutna na zelenijim mjestima u Evropi, znam da je jedno bilo u Škotskoj, tako mi je makar prijatelj pričao, ali ne znam ime mjesta. Većina ovih koji kupuju nekretnine po zelenim mjestima sa vodom su Kuvajćani, koji žive u zemlji malo većoj od tuzlanskog kantona bez ijednog potočića...
To su ljudi koji godišnje mogu uštediti do 100000 eura, ali sa njima malo toga mogu uraditi u Kuvajtu, u Kuvajtu se biznis obrće u milijardama. Zato se oni udružuju i ulažu u Evropu gdje je sakupiti milion eura velika stvar, a naročito u siromašnijim državama. Svima bude dobro.
Naravno, očigledno je da to bode oči ksenofobima, koji obično mistificiraju sve strano, prepadaju njime, mrze ga, iracionalni su, povode se za poluinformacijama... Ja nisam vjerovao da su i Bosanci takvi, ali čini se da sam u krivu. Evropa je generalno otrovana antisemitizmom i islamofobijom, i to postaje konstanta... Što opet nije dobro za konkurentsku poziciju same Evrope u današnjem sve šarolikijem svijetu...