1% svake plate za poplave

Post Reply
DaffyDuck

#151 Re: 1% svake plate za poplave

Post by DaffyDuck »

Alfons Kauders wrote:
Revolver wrote:
Alfons Kauders wrote: kojih 20?
pa ovih 20 koje svi spominju da su uzeti da računa CZ
ko spominje? avaz?
A ti kazes da nisu uzeti? Onda gdje su?
Gdje su i robne rezerve? Ne vidim da su ih uzeli da dijele narodu. Ako grijesim, molim te ispravi me.
Prpa.ba

#152 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Prpa.ba »

Prirodne nesrece mogu se desiti samo tamo gdje postoji sistem za prevenciju i suocavanje sa izvanrednim situacijama. Tamo gdje toga nema, govorimo o prirodnim posljedicama manjeg ili veceg obima. Posto sistema nema, apsolutno sam protiv placanja poreza na budale od kojeg nece biti nikakvog efekta.
mirzet87sa

#153 Re: 1% svake plate za poplave

Post by mirzet87sa »

Ovdje su pojedinci do te mjere bezobrazni da mi se gade kao ljudi. Ko god je sad gledao face tv neke su mu stvari jasnije. Kakva bolan civilna zastita, ljudi zvali upomoc 2dana ovi kurcem pomakli nisu. A i kad su dosli, prva pomoc je isla glavasima sa vlasti, narod ko jebe. Nasa sreca je sto smo solidarni kad se nadjemo u nevolji. Da se osvrnemo na ovih 20miliona, eto nek se s tim parama nista nije moglo uradit, moglo se Boga mi kupiti jos 100l vode, 1000kg brasna, 1000kg soli, 1000l ulja. Ali jok, nasi forumski strucnjaci tvrde da tih 20miliona nama pomoci ne moze, pa bolje ih je potrosit u politicke privatne svrhe, a cekat da nam se ko smiluje za ostatak.
Eufor i EU odbijaju dati pomoc u vidu helikoptera, steta sa 20mil su se mogla uzeti 2. Al ne trebaju nam.
madner

#154 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

Meni se cini da se ti vrtis oko Pretisa, cini mi se da je bas to firma gdje su umpumpana znacajna sredstva iz budzeta u zadnjih par godina. Tako da je ironija ogromna, no treba imati izvjestan IQ da se moze cjeniti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#155 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Truba »

ja redovito dajem za imaret i kruh svetog ante tako da mi je savjest mirna
ako će mojih 6 maraka mjesečno pomoći neko nose
Danguba

#156 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Danguba »

Oni koji su po bilo kom osnovu na budzetu neka daju odnosno neka vrate ovoj bijedi koja kroz koje kakve namete i PDV pune njima kasu. Pa cak i poplavljeni im pune kasu tako da bi bilo fer da im se to vrati.
Svi zaposleni u javnim preduzecima trebaju takodje da se ukljuce i to ne pitati.
Od privatnog sektora traziti sredstva da odvoje a radnike pustiti na miru osim ako dobrovoljno zele da se ukljuce.
Nikolaj Stavrogin

#157 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Nikolaj Stavrogin »

treba legalizovat marihuanu pa posadit po cijeloj bosni. kolorado koji je legalizovao marihuanu i malo je veci od bosne populacijom (5 miliona) samo u januaru je uzeo 4 miliona $ od poreza. a gdje je tu spilover efekat od veceg dolaska turista i sto oni potrose na ostale stvari u koloradu - to je visestruko veci iznos. uz to, prosao im je zakon da se prvih 40 miliona $ prikupljenih od oporezivanja prodaje marihuane investira u izgradnju javnih skola.

znaci mi sa 2 zakona i jednom promjenom poreza mozemo cuda da napravimo.

1. zakon legalizacija marihuane za proizvodnju i prodaju

2. zakon regulacija unaprijed kuda ce te pare da idu

3. mjera bi bila smanjenje aerodromske takse u sarajevu jer to utice na cijenu karata iz zapadne evrope. to treba smanjit da privucemo turiste.
kamberovica polje

#158 Re: 1% svake plate za poplave

Post by kamberovica polje »

Da imamo imalo sposobne ljude na vlasti već sad bi se razmišljalo o fondovima i strategiji oporavka od poplava. Dovođenje situacije u normalu, projekti nasipa i korita, obnova kuća itd. Siguran sam da će se dosta ljudi priključit čišćenju zemlje kad se situacija smiri.
mirzet87sa

#159 Re: 1% svake plate za poplave

Post by mirzet87sa »

madner wrote:Meni se cini da se ti vrtis oko Pretisa, cini mi se da je bas to firma gdje su umpumpana znacajna sredstva iz budzeta u zadnjih par godina. Tako da je ironija ogromna, no treba imati izvjestan IQ da se moze cjeniti.
Cekaj, kakve ja veze imam sa drzavnom firmom? Jesu li sredstva upumpana meni? Opet pokusavas da ispadnes pametan, a u stvari nemas pojma. Da se malo informises prije nego krenes gluposti izvaljivati znao bi da je pretis tim radnicima duzan po 15-20.000km, po osobi, a pare dobiti nikad nece jer su pokradene od strane D R Z A V E. Ides li daleko sa svojom gluposcu, toliko daleko da si poceo ici u offtopic.
Na kraju krajeva, kakve veze ima namjenska industrija sa poplavama? Ti definitino nisi zdrav.
madner

#160 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

To se zove biti licemjeran. Isti je princip, kada se budzetske pare koriste za tvoju firmu onda je to sasvim dobro.

Moralno bjedno, intelektualno jadno.
hatemondays

#161 Re: 1% svake plate za poplave

Post by hatemondays »

Prpa.ba wrote:Prirodne nesrece mogu se desiti samo tamo gdje postoji sistem za prevenciju i suocavanje sa izvanrednim situacijama. Tamo gdje toga nema, govorimo o prirodnim posljedicama manjeg ili veceg obima. Posto sistema nema, apsolutno sam protiv placanja poreza na budale od kojeg nece biti nikakvog efekta.
Kod nas u zemlji klokana tacnije u Queenslandu se desile velike poplave prije nekoliko godina, otisao u i Brisbane u helac, vecina ljudi je imala osiguranje i prevenciju od poplava, ali poplave su bile stravicnih razmjera, tadasnja vlada donese zakon da svi australci plate dodatnih 0.5% taxe za poplave, otislo u parlament proslo i plati. Imali smo i stravicne pozare cini mise 2008 u Victoriji preko 200 ljudi zijanilo glavu ali materijalne stete nisu bile kao kod ovih poplava.Uglavnom niko nije postavljao pitanje platiti kad je belaj belaj je iako nije u tvojoj kuci red je da se pomogne.
jahhjer

#162 Re: 1% svake plate za poplave

Post by jahhjer »

Koliko znam a znam iz prve ruke, od plata se vec odbija procenat za poplave i prirodne nesrece (konkretno u zdravstvu) gdje taj novac zavrsi to je vec drugo pitanje a mislim da svi znamo odgovor.
mirzet87sa

#163 Re: 1% svake plate za poplave

Post by mirzet87sa »

madner wrote:To se zove biti licemjeran. Isti je princip, kada se budzetske pare koriste za tvoju firmu onda je to sasvim dobro.

To se ne zove licemjerstvo, to se zove slab izvor informacija. Hajde, kad vec idemo u offtopic, da idemo do kraja. Pretis je drzavna firma koja sluzi prvenstveno za pranje novca, drzavnog novca, od vodece stranke. Ne boj se, moja firma je meni duzna 20+k km, pa opet ne serem ko ti. Vise mi je pun kurac da ja punim dzepove bakiru alispahicu, izetbegovicu, pezi, piralicu i ekipi. Nema vise, kraj.
Ne pokazuj vise koliko si bijedna osoba, molim te.
akcid

#164 Re: 1% svake plate za poplave

Post by akcid »

madner wrote:Posto je vec ocito da ce steta od ove poplave biti bar par stotina miliona, da li postoji mehanizam da se napravi vremenski ogranicen fond za pomoc?
Prije davanja ovako preslobodnih procjena visine šteta o stotinama miliona KM, jesi li procijenio koliko se mjesečno može dobiti novca, ako svaki zaposleni izdvoji u fond za obnovu po 1% od svoje plaće, po entitetima?
madner

#165 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

akcid wrote:
madner wrote:Posto je vec ocito da ce steta od ove poplave biti bar par stotina miliona, da li postoji mehanizam da se napravi vremenski ogranicen fond za pomoc?
Prije davanja ovako preslobodnih procjena visine šteta o stotinama miliona KM, jesi li procijenio koliko se mjesečno može dobiti novca, ako svaki zaposleni izdvoji u fond za obnovu po 1% od svoje plaće, po entitetima?

Oko 4 miliona u FBiH mjesecno, oko 2 u RS.
madner

#166 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

mirzet87sa wrote:
madner wrote:To se zove biti licemjeran. Isti je princip, kada se budzetske pare koriste za tvoju firmu onda je to sasvim dobro.

To se ne zove licemjerstvo, to se zove slab izvor informacija. Hajde, kad vec idemo u offtopic, da idemo do kraja. Pretis je drzavna firma koja sluzi prvenstveno za pranje novca, drzavnog novca, od vodece stranke. Ne boj se, moja firma je meni duzna 20+k km, pa opet ne serem ko ti. Vise mi je pun kurac da ja punim dzepove bakiru alispahicu, izetbegovicu, pezi, piralicu i ekipi. Nema vise, kraj.
Ne pokazuj vise koliko si bijedna osoba, molim te.
Q.e.d.
akcid

#167 Re: 1% svake plate za poplave

Post by akcid »

madner wrote:
akcid wrote:

Prvo treba sačekati da se riječna i potočna voda povuče u svoja korita, da se sva klizišta, uzrokovana ovim poplavama, aktiviraju do kraja, pa onda stručno i precizno izvršiti procjenu šteta, potom sačiniti plan i program sanacije svih šteta. Tek tada ćemo znati da li je šteta nekoliko stotina miliona KM ili milijardu, ili možda i manja.

Onda Vlada Federacije treba vratiti onih "18 miliona KM" koje je privremeno preusmjerila na druge račune, a što je izvršeno još prošle godine. Od tada do danas prošlo je 10-tak mjeseci. Poredeći tvoj iznos dobiti od izdvajanja po 1% mjesečno, računam da je od tada do danas, 0,5% mjesečnih doprinosa od neto plaća za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za ovaj period priliv od skoro 20 mil. KM. To već predstavlja ogroman novac koji se može iskoristiti za obnovu, bez novih nameta na radno stanovništvo. Ali, ako procjene prikažu da su potrebna sredstva za obnovu i sanaciju državne i privatne imovine znatno veće od postojećih, obezbjeđenih novčanih sredstava, prvi ću dati saglasnost na doprinos od 1%.

Prije toga, država mora formirati stručnu komisiju koja će procijeniti nastalu štetu, ali pri čemu će najprije procijeniti koje su sve radnje morale biti poduzete kao preventivne od mogućih poplava, pa kad utvrdi mnogobrojne propuste, a i ptice na grani znaju da ih ima bezbroj, onda pozvati na odgovornost sve koji su u nizu krivaca. Ovdje pravosuđe ima posla preko glave :-)
Bodkin

#168 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Bodkin »

don vito wrote:
Bodkin wrote:Ne mozes frontalno skresati plate za 30%. Makroekonomski je to suludo. Mozda 5-10% na 3 mjeseca i sve u fond. Napravis razrede za odbijanje od plate i ostavis prvih 400km da se ne dira. Tek ce se shvatiti kolika je ovo katastrofa. Jebote maglaj i doboj kao da su sruseni. Zovem sad par poslovnih saradnika iz bl, kazu ko zna kad ce poceti raditi...fond i to sto prije. Trebaju vec sad raditi na tome da odrede uvjete za dobijanje pomoci, saradjivati sa bankama na davanju kredita gdje ce dio kamate pokriti drzava pa da ljudi dobiju kredit uz 5%...strasno kako se niko ne bvi ovim

Sent from my Lumia
Hajd mi nadji "makroekonomiju" u kojoj su ukupna primanja (plate, TO, regresi) zaposlenih u javnom sektoru duplo veci nego u realnom sektoru.
Hajd mi nadji "makroekonomiju" koja nije otpustila nijednog radnika u javnom sektoru, stavise zaposljava hiljade novih stranackih uhljupa, narocito u izbornoj godini, dok je samo 2009/2010. izmedju 80.000 i 100.000 ljudi ostalo bez posla u realnom sektoru.
Hajd mi nadji "makroekonomiju" sa ovako niskim bruto drustvenim proizvodom i ovakvim primanja zaposlenih u javnom sektoru
Ovo su cisto "makroekonomska" pitanja da ne trosimo vrijeme i prostor za "mikroekonomiju" i upitamo, recimo, koliko portparola imaju Klinicki centar ili Aerodrom, koliko ih je zaposleno u posljednjih 12 mjeseca, kako se ovaj visak zaposlenih odrazava na pruzanje usluga i funkcionisanje institucija, cijene avio-karata, takse itd itd
vidi, sve sto si nabrojao je tacno. ne sporim ja to bolan, kazem ti da ne mozes odjednom otkinuti tolikim ljudima 30% plate. ja sam prvi pisao koliko je bitna reorganizacija drzavnog aparata i otpustanje viska. ali sad nije vrijeme za to.

prioritet treba da bude osnivanje fonda za obnovu. treba plan kako puniti fond i kako distribuirati lovu. kome prvo itd...
a nesto ne vidim da nasi glupani razmisljaju o tome
Bodkin

#169 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Bodkin »

jahhjer wrote:Koliko znam a znam iz prve ruke, od plata se vec odbija procenat za poplave i prirodne nesrece (konkretno u zdravstvu) gdje taj novac zavrsi to je vec drugo pitanje a mislim da svi znamo odgovor.
nedovoljno bolan, sta je vama. znate li koje ce cifre biti u pitanju? pa ne radi se sad vise budzetlije vs ostali. pola privrede ce biti u kurcu. infrastruktura. poljoprivreda. vec sam pisao, zvao par klijenata u BL i kazu ko zna kad cemo poceti raditi. znaci direktno meni steti to gore i naravno da cu izdvojiti dio za nek fond...
Nikolaj Stavrogin

#170 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Nikolaj Stavrogin »

kakav fond jeste vi humani.

fino traziti pomoc od nasih prijatelja amerikanaca koji kao sto znamo mnogo vole bosnjake.
madner

#172 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

akcid wrote:
madner wrote:
akcid wrote: Prije davanja ovako preslobodnih procjena visine šteta o stotinama miliona KM, jesi li procijenio koliko se mjesečno može dobiti novca, ako svaki zaposleni izdvoji u fond za obnovu po 1% od svoje plaće, po entitetima?

Prvo treba sačekati da se riječna i potočna voda povuče u svoja korita, da se sva klizišta, uzrokovana ovim poplavama, aktiviraju do kraja, pa onda stručno i precizno izvršiti procjenu šteta, potom sačiniti plan i program sanacije svih šteta. Tek tada ćemo znati da li je šteta nekoliko stotina miliona KM ili milijardu, ili možda i manja.

Onda Vlada Federacije treba vratiti onih "18 miliona KM" koje je privremeno preusmjerila na druge račune, a što je izvršeno još prošle godine. Od tada do danas prošlo je 10-tak mjeseci. Poredeći tvoj iznos dobiti od izdvajanja po 1% mjesečno, računam da je od tada do danas, 0,5% mjesečnih doprinosa od neto plaća za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za ovaj period priliv od skoro 20 mil. KM. To već predstavlja ogroman novac koji se može iskoristiti za obnovu, bez novih nameta na radno stanovništvo. Ali, ako procjene prikažu da su potrebna sredstva za obnovu i sanaciju državne i privatne imovine znatno veće od postojećih, obezbjeđenih novčanih sredstava, prvi ću dati saglasnost na doprinos od 1%.

Prije toga, država mora formirati stručnu komisiju koja će procijeniti nastalu štetu, ali pri čemu će najprije procijeniti koje su sve radnje morale biti poduzete kao preventivne od mogućih poplava, pa kad utvrdi mnogobrojne propuste, a i ptice na grani znaju da ih ima bezbroj, onda pozvati na odgovornost sve koji su u nizu krivaca. Ovdje pravosuđe ima posla preko glave :-)
Kada se obore svi rekordi, onda je sasvim sigurno da bi bilo poplava i kod bolje pripremljenosti. Sto se tice stete, mozes sam napraviti procjenu:
1. Stambene jedinice x Cifra Po jedinici
2. Poljoprivredna dobra x Cifra po hektaru
3. Infrastruktura
4. Privreda

Recimo, ako je samo 10 000 stambenih jedinica pogodjeno i isplati se samo 10 000 svakom vlasniku, to je vec 100 000 000.
Tako da red velicine stete sigurno nije manji od te cifre.
Alfons Kauders

#173 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Alfons Kauders »

madner wrote: Kada se obore svi rekordi, onda je sasvim sigurno da bi bilo poplava i kod bolje pripremljenosti. Sto se tice stete, mozes sam napraviti procjenu:
1. Stambene jedinice x Cifra Po jedinici
2. Poljoprivredna dobra x Cifra po hektaru
3. Infrastruktura
4. Privreda

Recimo, ako je samo 10 000 stambenih jedinica pogodjeno i isplati se samo 10 000 svakom vlasniku, to je vec 100 000 000.
Tako da red velicine stete sigurno nije manji od te cifre.
da - a tih 10,000 stambenih jedinica je cifra za semberiju, bez zgrada u bijeljini
madner

#174 Re: 1% svake plate za poplave

Post by madner »

Znam, no kada sam otvarao temu jos nije doslo do drugog cina katastrofe inace bi cifra u uvodnom postu bila veca.

Pokusavam samo docarati koja je suma u pitanju, 10 000 po kuci koja se natopila nije realna cifra ali lakse je racunati.
Alfons Kauders

#175 Re: 1% svake plate za poplave

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Znam, no kada sam otvarao temu jos nije doslo do drugog cina katastrofe inace bi cifra u uvodnom postu bila veca.

Pokusavam samo docarati koja je suma u pitanju, 10 000 po kuci koja se natopila nije realna cifra ali lakse je racunati.
znam, samo red velicine - pogledati popis stanovnistva, koliko je doboj imao domacinstava... i onda skontati da je barem pola osteceno ili unisteno... komotno ta cifra, ako ne i vise...

ukupna cifra... strah me i pomisliti... preko milijarde, debelo preko
Post Reply