Odlazak iz BiH
- ElDzidziIbnDzo
#151 Re: Odlazak iz BiH
Da se meni dole vrnuti pa na miru s nekim sjesti i kafu piti,nego ovde 3 hiljade kilometara od Bosne,sa ovim našim ratnim izbjeglicama prazne priče slušati.Sve goli papak.
Ali hajde ti nekome dokaži da nigdje Bosne nema? Ne možeš,nikako
Ali hajde ti nekome dokaži da nigdje Bosne nema? Ne možeš,nikako
- insomnia78
#152 Re: Odlazak iz BiH
Pa vrati se
To je najlakse
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
To je najlakse
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- ElDzidziIbnDzo
#153 Re: Odlazak iz BiH
Nije.To ti misliš da jeste
- kandelabar
#154 Re: Odlazak iz BiH
kako ostaviti sve blagodati koje EU pruza zna mjasno je jos da nema nostalgije eh to bi merak bio..i politicari fotelje ne daju za zivu glavu,kad neki obican covjek gleda fotelja ko fotelja al sta sve idu uz njuElDzidziIbnDzo wrote:Nije.To ti misliš da jeste
- kandelabar
#155 Re: Odlazak iz BiH
U mene u ustriji strina radi kao Njegovateljica ima 1.200E netto,amidza radi u pogrebnom drustvu(lijepljenje mermera i to) 1.800E netto skoro kupili kucu 120.000E jest na kredit ali ga i ne osjete mislim da je rata oko 650E,prije ovih poslova radili u firmi koja se zatvorila i presl u Mađarsku i dobili po 12.000E oboje kao nadoknada neka..jbt i neko mi priča sad ovdje kako inzinjeri ne mogu zivjet doktori i slicno ko teško..Ovo što sma gore napisao su najobicniji poslovi i ljudi ko lordovi zive prakticno bez skole
- ema_
#156 Re: Odlazak iz BiH
Ja znam familija otišla, zaposlili se u nekome hotelu, šta li - muški su neki domari, žena u kuhinji (znači od škole fkt nemaju ništa ni završeno, a ni znanja inače) - u roku od par godina nikla je nova kuća u Bosni, na kupljenom zemljištu, zategnuta do zadnjeg detalja, sinu plaćena svadba ne znam sad jel 10k eur ili tako nešto i tako tih sitnih ulaganja
.
Izgleda im je baš teško tamo u Austriji
.
Izgleda im je baš teško tamo u Austriji
-
Hell.is.here
#157 Re: Odlazak iz BiH
Ima izlaza, samo treba stirsnuti i podegnuti, i raditi nesto sto nikako ne volis (dok ne stanes na noge)AtleticoMadrid wrote:Ma nema nam izlaza
Sent directly from hell!
-
Hendrix
#158 Re: Odlazak iz BiH
Definitivno veze nemas o cemu pricas, inzinjeri u BiH ispade lordovski posao..hehehe...moj drug...grmalj123 wrote:magi87 wrote:pa da, ko ne riskira taj ne profitira!btw, ne radi se o meni, nego o clanu uze porodice!
Lud je ako ode u poznim godinama.
Biti inzinjer u BiH je mlatenje muda. Dok u Njemackoj inzinjer mora rintati kao konj. (mada znam par inzinjera iz Deutsche Telekoma koji nista ne rade. Gore nego u BiH. Ali takve poslove stranci ne mogu dobiti ).
-
groove
#159 Re: Odlazak iz BiH
one preferiraju raju iz afrike.dinooh wrote:haaha, da mi se kako dokopati Dojclanda. Evo bockam babe po Facebooku, nece li i one mene bocnutigroove wrote:slazem sedinooh wrote:.![]()
nemam pojma zbog cega
-
Hell.is.here
#160 Re: Odlazak iz BiH
Vole crncegroove wrote:one preferiraju raju iz afrike.dinooh wrote:haaha, da mi se kako dokopati Dojclanda. Evo bockam babe po Facebooku, nece li i one mene bocnutigroove wrote: slazem se![]()
nemam pojma zbog cega
Nisam rasista , ali vala nisam ni daltonista
Sent directly from hell!
-
grmalj123
#161 Re: Odlazak iz BiH
Ovdje je prica o frajeru oko 50 kuka. A takvi su najgori. Radne navike su dobili u komunizmu. Ono, pauza do rucka, a poslije rucka malo odmora da se hrana slegne,.Hendrix wrote:Definitivno veze nemas o cemu pricas, inzinjeri u BiH ispade lordovski posao..hehehe...moj drug...grmalj123 wrote:
Biti inzinjer u BiH je mlatenje muda. Dok u Njemackoj inzinjer mora rintati kao konj. (mada znam par inzinjera iz Deutsche Telekoma koji nista ne rade. Gore nego u BiH. Ali takve poslove stranci ne mogu dobiti ).Jeste ali u BH Telecomu i Elektroprivredi recimo, privatne firme...nista nisi vrijedniji od portira, a tako te i firma tretira.
I htjeli bi istu platu kao u Njemackoj.
Takvi nisu naucili raditi. a ja ponavljam, Nijemac ce zaposliti inzinjera iz BiH samo ako radi vise i za manje para od njemackog inzinjera.
-
Hell.is.here
#162 Re: Odlazak iz BiH
Ma sta pricas?grmalj123 wrote:Ovdje je prica o frajeru oko 50 kuka. A takvi su najgori. Radne navike su dobili u komunizmu. Ono, pauza do rucka, a poslije rucka malo odmora da se hrana slegne,.Hendrix wrote:Definitivno veze nemas o cemu pricas, inzinjeri u BiH ispade lordovski posao..hehehe...moj drug...grmalj123 wrote:
Biti inzinjer u BiH je mlatenje muda. Dok u Njemackoj inzinjer mora rintati kao konj. (mada znam par inzinjera iz Deutsche Telekoma koji nista ne rade. Gore nego u BiH. Ali takve poslove stranci ne mogu dobiti ).Jeste ali u BH Telecomu i Elektroprivredi recimo, privatne firme...nista nisi vrijedniji od portira, a tako te i firma tretira.
I htjeli bi istu platu kao u Njemackoj.![]()
Takvi nisu naucili raditi. a ja ponavljam, Nijemac ce zaposliti inzinjera iz BiH samo ako radi vise i za manje para od njemackog inzinjera.
Ne znam kolika je razlika izmedju Njemacke i Austrije, ali to sto pricas ispade bolje u BiH.
U Austriji je dodjes u 8 radis do 12 pa pauza do 13 , kasnije imas par pauza po cca 10 min , ukupno 30 min. Zavrsavas u 16h, ako ostanes duze, plati se , i tako radis od pon-cet, a petkom do 13 se radi.
I ima platu isto kao ing. Austrijski , osim ako be zajebe nesto veliko pa mi smanje platu...
Sent directly from hell!
-
grmalj123
#163 Re: Odlazak iz BiH
VI iz Austrije jeste sretniji nego ostatak dijaspore.
Vjerovatno jer ste tako blizu BiH, pa vas ne uzme depra.
Nije ni Austrija bajna. Ali najbolje je sto si za 4 sata voznje u BiH.
Najgore je sto Austrija vec ima ispunjeno kvotu. Tesko je dobiti papire. Posebno za ex-Yu narode.
Najgore je sto Austrija vec ima ispunjeno kvotu. Tesko je dobiti papire. Posebno za ex-Yu narode.
-
Hell.is.here
#164 Re: Odlazak iz BiH
Gdje za cetiri sata u BiH? Ako ides preko slo i hr, autom jedno 10h, a preko madjarske mozes i za 8.. Bec -Sarajevogrmalj123 wrote:VI iz Austrije jeste sretniji nego ostatak dijaspore.
Nije nigdje bajno, ali svuda je bolje nego u Bosni, govorim u poslovnom smislu...
Ima jos uvijek sto se trazi pa je lako dobiti, ali narod iz BiH ... je nalo lijen, a svake godine sve manje i manje traze , jos sad kad su Bugari u EU, sad kad oni navale.. nece niko imati sanse da se dobije rwr..
Sent directly from hell!
-
grmalj123
#165 Re: Odlazak iz BiH
To je glupost. U Bosni je mnogo bolje nego sto statistike pokazuju.Hell.is.here wrote:
Gdje za cetiri sata u BiH? Ako ides preko slo i hr, autom jedno 10h, a preko madjarske mozes i za 8.. Bec -Sarajevo
Nije nigdje bajno, ali svuda je bolje nego u Bosni, govorim u poslovnom smislu...
!
Bosna je odlicna za biznis. Za covjeka koji ima nesto para i dobrih ideja, BiH je najbolje sto mozes naci u danasnjoj Evropi. To je zemlja u tranziciji gdje cvjeta sivo trziste. Idealno za start-up biznise.
BiH nije dobra za obicnog radnika.
Za covjeka koji malo radi, malo zajebava. Ko hoce neku penziciju. i to. Neambicioznim ljudima BiH je losa. . .
PS.
Od Graza do Velike Kladuse treba ti 3 i po sata voznje.
-
Hell.is.here
#166 Re: Odlazak iz BiH
Ma samo znam da mi je bolje od kada sam otisao, prije nisam mogao priustiti sebi putovanje do hrvatske, a sad hvala Bogu, samo putujem i uzivam, ali da i rintam za svoje troskovegrmalj123 wrote:To je glupost. U Bosni je mnogo bolje nego sto statistike pokazuju.Hell.is.here wrote:
Gdje za cetiri sata u BiH? Ako ides preko slo i hr, autom jedno 10h, a preko madjarske mozes i za 8.. Bec -Sarajevo
!
Bosna je odlicna za biznis. Za covjeka koji ima nesto para i dobrih ideja, BiH je najbolje sto mozes naci u danasnjoj Evropi. To je zemlja u tranziciji gdje cvjeta sivo trziste. Idealno za start-up biznise.
BiH nije dobra za obicnog radnika.
Za covjeka koji malo radi, malo zajebava. Ko hoce neku penziciju. i to. Neambicioznim ljudima BiH je losa. . .
PS.
Od Graza do Velike Kladuse treba ti 3 i po sata voznje.
PS.
Naveo sam ti da je Bec-Sarajevo toliko vremena
Sent directly from hell!
-
grmalj123
#167 Re: Odlazak iz BiH
Meni je drago zbog tebe.
Ja sam misljenja da bi svaki stanovnik BiH trebao otici u inostranstvo da zivi najmanje 4 godine.
I kad bi se vratili, BiH bi postala bolja od Lihtenstajna.
Ovu zemlju koce ovi komunisticki lezihljebovici + sadaka mentalitet
Neke stvari je veoma lako popraviti, ali ne mozes kada su ljudi ubijeni u pojam.
90% danasnjih stanovnika BiH bi u jednoj Americi pomrli od gladi.
Ja sam misljenja da bi svaki stanovnik BiH trebao otici u inostranstvo da zivi najmanje 4 godine.
Neke stvari je veoma lako popraviti, ali ne mozes kada su ljudi ubijeni u pojam.
-
Hell.is.here
#168 Re: Odlazak iz BiH
U BiH nisu problem neradnici nego privatnici, kojima drzava sve pusta. Zbog cega sam ja otisao? Zbog privatnika, rintas ko konj po 12 sati i dobijes 600KM , jos ako je na vrijeme i ne da ti na rate platu ...grmalj123 wrote:Meni je drago zbog tebe.
Mislim da bi ljudi kad bi okusili kako je rintati i biti placen za to sto rintas.. pjevajuci isli na posao, jer znaju da ih ceka krajem mjeseca citava plata od koje mogu sve poplacati i jos im ostane..
Sent directly from hell!
-
Hell.is.here
#169 Re: Odlazak iz BiH
Da se nadovezem, ima njih neradnika, kao sto se desilo meni jednom, doveo dvojicu prijatelja, zaradili za tri mjeseca dosta para, nisu nista placali, bili kod mene, jeli,pili, izlazili svaku noc po kafanama... ali kasnije je bila prica kako sam ja njih maltretirao , haman bicovao, da rade i za ta tri mjeseca ispade da nista nisu donijeli kuci....od tada ja licno ne zovem nikoga iz BiH, nego kad imam privatno da radim, imam makedonca jednog i on je prezadovoljan, a jos mu manja satnica nego sto sam "prijateljima" dao hem kvalitetniji radnik
ali nisu svi isti , neki kad dobiju priliku i vide da se isplati... on ce traziti jos 
Sent directly from hell!
Sent directly from hell!
- OldMayor
#170 Re: Odlazak iz BiH
@grmalj, ne mozes tek tako generalizovati stvari.
Mislim da smo sto puta ponovili.
U BiH ima vrijednih ljudi, ali koji nemaju srecu da ih je zapao fin posao. Jer dobro placenih poslova je veoma malo. Dalje, radnik kao radnik uopste nije zasticen - nikako. Imam prijatelja koji nemaju 5 dana godisnjeg kako treba, rintaju subotama itd, prekovremeno se ne placa. Malo ko je prijavljen na punu platu, daje se na ruke i to su cinjenice. Toga na zapadu nema, barem ne u onim zemljama gdje sam ja bio. Radnik se gleda kao neko ko odrzava sve u zivotu i postuje se.
Ja ih poznajem nekolicinu koji su izuzetno sposobni, ali su upali u taj lonac i ne mogu izaci iz njega. Malo kredit, dijete, obaveze i nema sad on vremena a bgm ni hrabrosti da se otisne sad u neki poduhvat, da trazi posao itd. Ima normalno i takvih, koji se zajebu ili uspiju.
A sa ovim se slazem, BiH ima veliki potencijal za ljude sa dobrim idejama. Samo te drzava zakla, jednostavno posteno ne mozes opstati...nema sanse.
Mislim da smo sto puta ponovili.
U BiH ima vrijednih ljudi, ali koji nemaju srecu da ih je zapao fin posao. Jer dobro placenih poslova je veoma malo. Dalje, radnik kao radnik uopste nije zasticen - nikako. Imam prijatelja koji nemaju 5 dana godisnjeg kako treba, rintaju subotama itd, prekovremeno se ne placa. Malo ko je prijavljen na punu platu, daje se na ruke i to su cinjenice. Toga na zapadu nema, barem ne u onim zemljama gdje sam ja bio. Radnik se gleda kao neko ko odrzava sve u zivotu i postuje se.
Ja ih poznajem nekolicinu koji su izuzetno sposobni, ali su upali u taj lonac i ne mogu izaci iz njega. Malo kredit, dijete, obaveze i nema sad on vremena a bgm ni hrabrosti da se otisne sad u neki poduhvat, da trazi posao itd. Ima normalno i takvih, koji se zajebu ili uspiju.
A sa ovim se slazem, BiH ima veliki potencijal za ljude sa dobrim idejama. Samo te drzava zakla, jednostavno posteno ne mozes opstati...nema sanse.
- OldMayor
#171 Re: Odlazak iz BiH
Ma kod nas je sve jedan zacarani krug, a niko ne zeli da ga prekine.
Imas privatnika koji pokrene posao. Ide mu fino, placa sve obaveze, ali vidi da nesto ne stima, vidi on da moze klepit nesto sa strane. Skonta privatnik, ma ajde odoh ja davati minimalac, ostalo na ruke.
Drzava sve to gleda i suti - zasto? Pa zato sto drzavu boli qrac za radnika, a i za poduzetnika, drzavi je dovoljno sto ce klepit PDV i sto ce klepit tih malo poreza i doprinosa, zauhar - jer gleda se kratkorocno.
Radnik opet, bojeci se za svoj posao, konta ma ajde jebaji ga bolje i ovo uzet, nego nista. Privatnik ga jos nalozi i kaze mu bolje ba da ti dajem na ruke tebi 300 nego da ti dam 160 i ostalo drzavi, bolje tebi ba. Radnik skonta ma jasta, isti mi qrac, sta mi drzava ionako daje - nista. Opet naravno kratkorocno razmisljanje, jer ako krades od drzave, ustvari krades od sebe.
I tako ukrug.
Privatnik suti, drzava suti, radnik suti - svima je kao dobro, a svi potkradaju, mada u ovoj konstalaciji jedini subjekt koji pofino najebe jeste radnik. Jer njega krade i privatnik, a i drzava mu odra kozu.
Vjerujte mi bio sam u jednoj firmi od samog pocetka, i upravo su ovo koraci koji se prolaze. I u prici sa drugima, isto je, potpuno ista formula.
Najmanji problem sa nasu ekonomiju su radnici. Normalno da niko nije savrsen, ali bolan radnik suti i radi, ali nece ni on raditi ako nije placen. Zato se kod nas i javlja ona ne mozes ti mene malo platiti, koliko ja mogu malo radit. A ti kad placas fino, radnici ce se sami jagmiti da rade kod tebe sto bolje mogu.
Ponavljam, sve je zacarani krug koji ce se jednom morati prekinuti.
A rjesenje? Pa rjesenje je veoma jednostavno. Zakona mi imamo, ali se ne sprovode. Inspekcije moraju poceti RIGOROZNO KAZNJAVATI neprijavljivanje radnika, isplate u gotovini, prekide ugovora itd. Ne mozes pustiti privatnike da rade sta hoce.
Pored zakona, moraju se smanjiti nameti - doprinosi. Samim tim doci ce do povecanja zaposlenja, jer ce se dosadasnji neprijavljeni radnici prijaviti. A i oni koji su do sada dobijali keš, sada će im biti prijavljeni puni iznos plate. Samim tim doci ce do povecanja zaposlenih, a i do povecanja prosjecne plate, sto ce sve izbalansirati one smanjene doprinose i namete.
Pa cak u nekoj varijanti moglo bi i doci do porasta doprinosa iako bi se stopa istih smanjila. I ovo nisu nikakve suplje, nego su eminentni profesori provodili ovakve studije i u dosta situacija su se desavali upravo ovakvi rezultati.
Ovo sve se moze provesti za jednu godinu! Za samo jednu godinu. Dakle nista nas to ne kosta, ionako smo u gabuli. Je li problem da to evo barem federacija proba? Pa probaj sistem jednu godinu i vidi funkcionise li.
Ali ne moze, zasto pa zato sto nam drzavu vode nehljebovici, zato sto nam je ne znam ministar komunikacija novinar, ne znam ministar rada je geograf, ministar poljoprivrede zavrsio nekakvu vecernju skolu itd. (nije sala, moze se provjeriti)
A imamo sposobnih ljudi koji bi ovu drzavu okrenuli za sekundu na bolje. E tu je narod kriv, tupavi narod koji ne zeli da cita, da se informise za koga glasa, kome daje svoj glas. Takav narod jednostavno ne zasluzuje bolju vlast. Jer ako ti das nekakvom tupavku glas, nemas se sta koji qrac vise zalit - zavrsio si.
Imas privatnika koji pokrene posao. Ide mu fino, placa sve obaveze, ali vidi da nesto ne stima, vidi on da moze klepit nesto sa strane. Skonta privatnik, ma ajde odoh ja davati minimalac, ostalo na ruke.
Drzava sve to gleda i suti - zasto? Pa zato sto drzavu boli qrac za radnika, a i za poduzetnika, drzavi je dovoljno sto ce klepit PDV i sto ce klepit tih malo poreza i doprinosa, zauhar - jer gleda se kratkorocno.
Radnik opet, bojeci se za svoj posao, konta ma ajde jebaji ga bolje i ovo uzet, nego nista. Privatnik ga jos nalozi i kaze mu bolje ba da ti dajem na ruke tebi 300 nego da ti dam 160 i ostalo drzavi, bolje tebi ba. Radnik skonta ma jasta, isti mi qrac, sta mi drzava ionako daje - nista. Opet naravno kratkorocno razmisljanje, jer ako krades od drzave, ustvari krades od sebe.
I tako ukrug.
Privatnik suti, drzava suti, radnik suti - svima je kao dobro, a svi potkradaju, mada u ovoj konstalaciji jedini subjekt koji pofino najebe jeste radnik. Jer njega krade i privatnik, a i drzava mu odra kozu.
Vjerujte mi bio sam u jednoj firmi od samog pocetka, i upravo su ovo koraci koji se prolaze. I u prici sa drugima, isto je, potpuno ista formula.
Najmanji problem sa nasu ekonomiju su radnici. Normalno da niko nije savrsen, ali bolan radnik suti i radi, ali nece ni on raditi ako nije placen. Zato se kod nas i javlja ona ne mozes ti mene malo platiti, koliko ja mogu malo radit. A ti kad placas fino, radnici ce se sami jagmiti da rade kod tebe sto bolje mogu.
Ponavljam, sve je zacarani krug koji ce se jednom morati prekinuti.
A rjesenje? Pa rjesenje je veoma jednostavno. Zakona mi imamo, ali se ne sprovode. Inspekcije moraju poceti RIGOROZNO KAZNJAVATI neprijavljivanje radnika, isplate u gotovini, prekide ugovora itd. Ne mozes pustiti privatnike da rade sta hoce.
Pored zakona, moraju se smanjiti nameti - doprinosi. Samim tim doci ce do povecanja zaposlenja, jer ce se dosadasnji neprijavljeni radnici prijaviti. A i oni koji su do sada dobijali keš, sada će im biti prijavljeni puni iznos plate. Samim tim doci ce do povecanja zaposlenih, a i do povecanja prosjecne plate, sto ce sve izbalansirati one smanjene doprinose i namete.
Pa cak u nekoj varijanti moglo bi i doci do porasta doprinosa iako bi se stopa istih smanjila. I ovo nisu nikakve suplje, nego su eminentni profesori provodili ovakve studije i u dosta situacija su se desavali upravo ovakvi rezultati.
Ovo sve se moze provesti za jednu godinu! Za samo jednu godinu. Dakle nista nas to ne kosta, ionako smo u gabuli. Je li problem da to evo barem federacija proba? Pa probaj sistem jednu godinu i vidi funkcionise li.
Ali ne moze, zasto pa zato sto nam drzavu vode nehljebovici, zato sto nam je ne znam ministar komunikacija novinar, ne znam ministar rada je geograf, ministar poljoprivrede zavrsio nekakvu vecernju skolu itd. (nije sala, moze se provjeriti)
A imamo sposobnih ljudi koji bi ovu drzavu okrenuli za sekundu na bolje. E tu je narod kriv, tupavi narod koji ne zeli da cita, da se informise za koga glasa, kome daje svoj glas. Takav narod jednostavno ne zasluzuje bolju vlast. Jer ako ti das nekakvom tupavku glas, nemas se sta koji qrac vise zalit - zavrsio si.
- kandelabar
#172 Re: Odlazak iz BiH
zato sto imaju spolovilo ko tus kabalgroove wrote:dinooh wrote:one preferiraju raju iz afrike.groove wrote: haaha, da mi se kako dokopati Dojclanda. Evo bockam babe po Facebooku, nece li i one mene bocnuti
nemam pojma zbog cega
- eluna
#173 Re: Odlazak iz BiH
JE LI IKO OTIŠAO KAO "SKILL WORKER" U AUSTRALIJU??
-
detroit-mercy
#174 Re: Odlazak iz BiH
Pa sto nije od ovih sto su dosli u Ameriku 90% pomrlo od gladigrmalj123 wrote:Meni je drago zbog tebe.
Btw, BiH nije zemlja za start up kompanije, ne da mi se objasnjavati ali valjda se to i vidi po broju start-upa
-
groove
#175 Re: Odlazak iz BiH
i meni nije jasno kako predstavlja bosnu kao idelno za start-updetroit-mercy wrote:Pa sto nije od ovih sto su dosli u Ameriku 90% pomrlo od gladigrmalj123 wrote:Meni je drago zbog tebe.
90% danasnjih stanovnika BiH bi u jednoj Americi pomrli od gladi.. Jos su dosli sa jos jacim sjecanjem na komunizam i na radne navike komunizma
.
Btw, BiH nije zemlja za start up kompanije, ne da mi se objasnjavati ali valjda se to i vidi po broju start-upa.