Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
zlokruhovic

#151 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

nasa wrote::lol:

Hvala, procitam idi I ti malo Vuka ...
A kad budes htio o historiji mozda opet svratim

I stvarno si troll pravi :D
zašto trol , paovo jep rava istorija tj.tradicija ovdašnjih naroda koja je zapisana.

Ovo je najbolja slika šta su ljudi osećali i kako su se ponašali.

Allah,allah , šta će bit od Vlaha... :lol: :lol:
Ekstra!! 8-)

Kažeš jedni su dobri štrumfovi a drigi zli Gargamel , ne,ne,ne , svako je zao i svako zaslužuje biti ono što jeste zaslužio tako što se kaže istina , a istina ne bi smela boli jel tako??
SkyLimit

#152 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

zlokruhovic,ti ako već osjećaš potrebu da liješ krokodilske suze zbog genocida,onda barem ih lij za pobijenim Bošnjacima,a ne "Srbima muslimanima".
Bošnjaci,Srbi i Hrvati jesu sličnog etničkog porjekla,mješavina smo Slavena i predslavenskog stanovništva Balkana,ali historijskim okolnostima mi smo se razvili u različite nacije,i neka smo,tako ti Rastka Nemanjića.

Nego kad toliko voliš pjesme,ova je meni osobno među najdražima
https://www.youtube.com/watch?v=kXZwveWr-zA
zlokruhovic

#153 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

SkyLimit wrote:zlokruhovic,ti ako već osjećaš potrebu da liješ krokodilske suze zbog genocida,onda barem ih lij za pobijenim Bošnjacima,a ne "Srbima muslimanima".
Bošnjaci,Srbi i Hrvati jesu sličnog etničkog porjekla,mješavina smo Slavena i predslavenskog stanovništva Balkana,ali historijskim okolnostima mi smo se razvili u različite nacije,i neka smo,tako ti Rastka Nemanjića.

Ja nisam rekao da su današnji Bošnjaci zapravo Srbi muslimani , jer ovo je 21.vek i svako ima pravo daradi šta mu volje i dase oseća kako mu volja.

Međutim nekad je trebalo biti drugačije ali eto sudbina kleta je takva da vera i mržnja zbog nje se isprečila i ona će ostati zauvek nešto što razdvaja ove tri konfesije u svakom smislu i da nikad neće biti isti narod, pa čak ni slični , jer ovde je tradicija još od turskog vakta "Sve što si ti nisam ja , i sve što sam ja nisi ti".

Prosto nerešivo i prokleto.
SkyLimit

#154 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Nisu se narodi ovdje ni prije Osmanlija smatrali jednim narodom,niti su bili vjerski ujedinjeni.
Nego tema su zločini nad balkanskim muslimanima.Nisu to samo srpski ustanci,šta je tek srpska vojska radila tokom balkanskih ratova,srpski ustanci su bili mačiji kašalj.Ne sjećam se odakle su Bošnjaci bježali iz Srbije u Bosnu a ovi im dovikivali da čuvaju stvari uvjek spremne za kupiti opet,doće oni i tamo kad-tad.Bogami dođoše do Bijeljine,Zvornika,Višegrada,Prijedora...
zlokruhovic

#155 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

SkyLimit wrote:Nisu se narodi ovdje ni prije Osmanlija smatrali jednim narodom,niti su bili vjerski ujedinjeni.
Nego tema su zločini nad balkanskim muslimanima.Nisu to samo srpski ustanci,šta je tek srpska vojska radila tokom balkanskih ratova,srpski ustanci su bili mačiji kašalj.Ne sjećam se odakle su Bošnjaci bježali iz Srbije u Bosnu a ovi im dovikivali da čuvaju stvari uvjek spremne za kupiti opet,doće oni i tamo kad-tad.Bogami dođoše do Bijeljine,Zvornika,Višegrada,Prijedora...
Tako je to , ja sam protiv toga , ali je u srpskom narodu poprilično usađeno da su svi muslimani dušmani i izdajnici i tu nema pomoći.

Ovde se niko nikom nije nizašta nikad izvinjavao niti je žalio išta , muslimani nikad nisu osećali prema Srbima tj.prema potlačenim išta ljudsko smatravši ih nižim bićima vekovima , i niti se ikad javno pokajali zbog svojih predaka šta su im činili u ime tuđina.
A Srbi kad su konačno došli na vlast su se obrušli brutalno na njih smatrajući ih totalnim izdajnicima i potpuno ih dehumanizovali , što znači ubija,zakolji i poteraj dušmanina izdajnika iliti što kažu Srbi "Udri vraga ne ostav' mu traga".
I naravno Srbi se nikad nisu pokajali za sva ona nedela i zločine što su učinili muslimanima , a niti će , ne bar na onaj način kako bi to hteli Bošnjaci kao što se nisu ni muslimani pokajali nekad na način kao što su to hteli Srbi.

Ja sam zato ateist jer mislim da je osnova mržnje religija i ako ikad bude bilo mira i poštovanja to će biti isključivo kad budu Srbi ateisti i Bošnjaci takođe , a do tada će voditi ratove konstastno uz prekide zbog umora ili nedostatka novca i džebane.

Bog je zao , jer je ovo dozvolio.
SkyLimit

#156 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Nisam ti ni ja nešto baš religiozan,pa me "bratstvo i jedinstvo" baš i ne privlači.Pogotovo sa onima koji počnu guslati o veri pradedovskoj i objašnjavati kako jednostavno nije bilo drugog rješenja osim da se Bošnjake pobije ili protjera.
zlokruhovic

#157 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

SkyLimit wrote:Nisam ti ni ja nešto baš religiozan,pa me "bratstvo i jedinstvo" baš i ne privlači.Pogotovo sa onima koji počnu guslati o veri pradedovskoj i objašnjavati kako jednostavno nije bilo drugog rješenja osim da se Bošnjake pobije ili protjera.

Nije problem u religioznosti pojedinaca jer to je privatno , ovde je poenta u indetitetu koji je davno stvoren i kod jednih i kod drugih.

Za Srbe je ovdašnji musliman sam po sebi uvreda tj.njegovo postojanje na osnovu vere je uvreda za Srbe , tako da mogu oni sebe nazivati Bošnjacima ili kako god hoće Srbi znaju da su oni otpadnici , hoću reći da muslimansko ne pihvatanje da budu isti narod sa Srbima je razbilo svako poštovanje u nepovrat.

Ja ti samo kažem šta je je uvreženo staro tradicinalno mišljenje , a to nije moje.
Objektivni navijac

#158 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Objektivni navijac »

zlokruhovic wrote:
Objektivni navijac wrote: U danasnjici se desilo apsolutno isto sto se desilo i u vrijeme prvih srpskih ustanka,balkanskih ratova. Uvijek isto,jer je ista meta,isti cilj,ista sredstva.
Smijesno je meni spocitati mrznju prema Srbima,ja na svakoj temi branim polozaj Srba u Bosni i bunim se protiv ugrozenosti i neravnopravnosti Srba u Sarajevu i Federaciji.
Stalno insistiras na tehnikalijama. Muslimanima su se morale garantovati osnovne stvari : Zivot,cast,imetak,vjerske slobode. To su vec onda bili standardi. Jebes drzavu,koja nije to u stanju,drzavu koja je bazirana na krvnoj osveti i pljacki,to ne treba ni postojati a ako postoji o njoj se ne moze lijepa rijec reci.
To je ona razlika koju sam pomenuo izmedzu Hrvatske i Srbije. Evolucija drustvene svijesti. Hrvati su isto ratovali protiv Bosanskih muslimana,mnogo jace i mnogo zesce nego Srbi. Hrvatima su na Mohacu i posebno na Krbavskom polju,Bosanski muslimani skupa sa Turcima,pobili skoro cijelo plemstvo,osim nekoliko vecih upada do Austrije,neprestano upadali u manje pljacke. Okupirali veliki dio Hrvatske i naravno u kontri su Hrvati sa Austrijancima ,oslobodili sve dijelove Hrvatske,pobili i protjerali muslimane,porusili bogomolje. Ali to nije ostavilo psihopatoloske tragove na svijesti,kao kod Srba,nema te price o osveti okupatorima ,nema te mitologije i negativnosti,nego se islo dalje. Vec sredinom 19 vijeka imamo Gundulica i Mazuranica,vec se stvara pozitivna svijest o narodnom jedinstvu ,o prevazilazenju vjerskih razlika,dok kod Srba sve ovo sto si ti naveo smo imali priliku cuti od poslanika SDS-a za govornicom parlamenta BiH i u Srebrenici.
Ti nisi pri sebi šta govoriš. :cry:

Srbi iliti raja je je bila u planinama odsečena od sveta i civilizacije zahvaljujući muslimanima i okupatorima koji ih je gazio , i ti očekuješ da upravo gaženi koji nisu nikad videli papir u životu i čak imali kamene sekire sa seču šuma da budu po evropskim standardima??

Oni su digli ustanak da vide leđa okupatoru a ne da žive sa njima kao da ništa nije bilo.

Gde su muslimani u tom narodnom jedinstvu nisi mi nijednom odgovorio?? , gde je svest njihova o slobodi potlačenog i skidanja turske vlasti sa sopstvenog naroda??

Začepio si sam sebi uši i ne čuješ ono što ti jako smeta , a to je upravo muslimanska mržnja i prezir prema svemu domaćem i smatranja Srba nižim bićima u ono vreme.

Izjasni se o tome , ajde više ako imaš smelosti i istinoljubivosti??

Čuj pravo na veroispovest,imetak,čast,...?? :-)

Kako čoveče?? , kad muslimani nisu mogli ni zamisliti da NIŽA BIĆA zvani VLASI vladaju u državi gde muslimani žive , a kamoli da budu sa njima ravnopravni.

Kažeš pravo naimetak?? , kako kad je sva zemlja begovska što znači da bi je svu izgubili agrarnim reformama.
Od čega bi onda živeli i sa kime bi živeli?? , zajedno u gradovima možda??

Bio je 1.srpski ustanak koji je propao i muslimani su vratili gradove po Srbiji pobedivši ustanike udruženi sa bosanskim muslimanima kao glavnim "osloboditeljima" Stojnoga Biograda i Semedra.
Šta bi sa tom muslimanskom "braćom slovenima" tada?? , gde njima ne pade napamet da podele zemlju vlašadiji i budu ravnopravni sa njima a ne to što ti drobiš da očekuješ da to Srbi kao potlačeni ustanici čine??
Zašto to muslimani kao vladajuća i jedina obrazovana kasta u zemlji nije uradila?? , kako se mogla odnositi spram "svoga naroda" toliko dugo vremena kao sa nižim bićima , i onda u 19.veku gde već vozovi idu sve u 16 oni svoje sunarodnike drže u pećini i ne pada im napamet da budu sa njima ravnopravni a kamoli slavenska braća.

Koje licemerje i koja bruka.
Ja jos cekam na odgovor o mitoloskih 500 godina :D
Kada dobijem odgovor na jedno mitolosko izdrkavanje ima jos slicnih pitanja !! Jer ovo je topic o istoriji,nije umjetnost,pa da picimo srpske junacke pesme ( protiv kojih nemam nista ali nisu tema )

Citav tvoji postovi odisu nacional-romantizmom i velikosrpstvom,slabo tu ima istorije. Stalno trubis o tome ,kako u to vrijeme se je moralo to i tako. A ne dajes nam presjek toga vremena i stanja,nikakvu factografiju. Nije do toga tesko doci,ja bih ali nemam kada,moram sluziti okupatora :D Ali evo nekih brzinskih ispravki,podpitanja :
Gdje si ti nasao planine u Sumadiji :?
Srbi nisu tada bili goli ,bosi i primitivni,nego su relativno dobro zivjeli. Imali su seosku aristokratiju knezeve,imali su bogate seljake,imali su svestenstvo,imali su srednju klasu,trgovce i slicno. Srpski kmetovi,oni su imali najmanje ucesce u ustanku i najmanju korist od njega,jer se svi istoricari slazu da se klasni polozaj srskih kmetova nije popravio u Knezevini Srbiji u odnosu na turski period.
Druga stvar,tokom rijeka Save i Dunava ,granicili su s Evropom,gdje je isao sverc roba ali i ideja. Vuk je tada ,tih godina ,neprestano putovao u Bec i slicno. Preko SPC ali i trgovaca imali su dobre veze sa Rusijom,cak i saradnju,mada ne na ocekivanom nivou. Citao sam zanimljivu pricu,kako srpska delegacija putuje maltene pjeske u Petrograd da dobije podrsku ustanku,koju naravno nisu dobili. Znaci bilo je veza sa Evropom,nisu bili toliko bas jadni.
Iz cijele ove tvoje price se da izvuci zakljucak da Srbiju i nisu drzali Turci pod okupacijom,nego saka nadrkanih bosanskih begova :D Prvi put su se Srbi digli protiv sake begova,kojima je dosla pomoc iz Bosne,pa su razjebali ustanike,sad pa sad a drugi put su Turci podrzali Srbe protiv raspojasanog bosanskoga begovata i dali im odredjenu autonomiju,da se smiri situacija,jer su Turci bili zauzeti na njima vaznijim zemljama. Za osvetu Srbi su protjerali i pobili slavenske muslimane iz Srbije i Bosne,jer Turke nisu smjeli ni ruzno pogledati. Oba ustanka,broj mrtvih Turaka jednocifen :D
Pa Srbi su pod Turcima imali pravo na : zivot,cast,imetak,vjeroispovijest,to nije evropski standard,to je i turski standard vec tada bio. To je bio minimum kojega su Srbi morali omoguciti muslimanskom stanovnistvu. Samo 30-ak godina poslije srpskih ustanka u Sarajevu je svecano otvorena Srpska Saborna Crkva,znaci dok se u slobodoljubivoj Srbiji dzamije ruse,mrski turski okupatori otvaraju veleljepne crkve :D
Mada Bosanski muslimani nisu dobro primili vijest o otvaranju crkve ( sto li :? ) pa je crkva otvaranje osiguravala vojska. Evo sta mislis cija vojska :
A. Srpska
B. Turska
C. Kineska
To se zove nepojmljiva kulturna razlika izmedzu primitivnih turskih okupatora i prosvijetljenih slobodoljubivih Srba. :D

Zasto muslimani nisu ovo-ono. :? Koliko dugo su muslimani zivjeli u Srbiji,znamo da je mitskih 500 godina kurac prica,koje je njihovo etnicko porijeklo,koliki je procenat Turaka,Albanaca,ostalih dosljaka,koliko ima Bosanskih muslimana,koliko autohtonih mulimana iz Srbije, sa kojim srpskim porodicama ,plemenima su bili u rodu i slicno,ne dajes nam nijedan podatak a ocekujes ad hoc odgovore :? Ne mozes ocekivati od muslimana da imaju nacionalnu i slavensku svijest,pa to nemaju ni danas. Ali Srbi,oni su jel' : Oslobodioci,ujedinitelji,prosvetitelji,gradioci,nosioci svjetla napredka i slobode,borci protiv primitivnih okupatora :D :D
Bar su se tako prodavali Zapadu,pogledati knjigu Rebece West : Bijelo jagnje,crni soko :D
Nama sto zivimo sa Srbima se ne mogu tako prodati :D Licno imam jako puno rodbine Srba,kao i prijatelja Srba. Iz iste ideologije su istekli Srbi ustanici 1804 i Srbi cetnici oko Sarajeva 1992,iz ideologije pljacke i nada da ce pljacka ostati nekaznjena. A poslije ce se prica kojom ce se pravdati pljacka okretati po potrebi i po trenutku. Ima jos jedna stvar,po hiljaditi put sam se uvjerio da je velikosrpstvo puno jace u intelektualnim visim krugovima,nego medju srpskim seljastvom i obicnm ljudima. Sto znaci da riba smrdi od glave,sta smrdi zaudara do povracanja :D
Objektivni navijac

#159 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

............
Objektivni navijac

#160 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Fact wrote:
SkyLimit wrote:
To su Bošnjaci,a ne "bosanski muslimani" i "srpski muslimani".Većina muslimana u Srbiji su bili Bošnjaci koje su Osmanlije dovele iz Bosne u Srbiji.Mislim ako ćemo se već razbacivati terminima,ja osobno preferiram "vlasi stočari" za jedne druge koje su Osmanlije dovele u Bosnu.
Istina.Za same Srbe manje-više.
Te potpuno nerelevantno.Hrvati i Srbi osmanlije smatraju okupatorima.Bošnjaci su ratovali na strani osmanlija protiv tih hrvata i srba.Hrvati i Srbi ih smatraju izdajicama jer su bili dio istog kršćanskog svijeta i između ostaloga im je bilo i srodno plemstvo.Za Hrvate i Srbe su Bošnjaci u ovoj priči loši likovi,kako god da okreneš.Sa njihovog stajališta, oni su izdali vlastiti nacionalni indentitet i pridružili se okupatoru umijesto da brane svoju zemlju i domove.Dok su Bošnjaci preuzeli islam i živjeli slobodno u osmaskom carstvu,ovi su ginuli konstantno u borbi da ostanu nepokoreni ili da vrate uzetu zemlju.U svemu tome nisu ratovali protiv osmanlija nego protiv Bošnjaka.Ubijanja,pljačke,paljenje sela...nakupilo se valjda svega toga.Danas nije ni važno,ali brate,ako su Bošnjacima valjali,pokušajte da shvatite zašto srbi i hrvati osjećaju animozitet prema osmanlijama.Između ostaloga i prema tim generacijama Bošnjaka.
Glupost nevidjena. Pisao sam o ovome i ranije. Odnos Srba i Hrvata prema Turcima,Osmanlijma,Bosanskim muslimanima,muslimanima nije n slican nego predstavlja dvije krajnosti. Hrvati su daleko vise od Srba ratovali protiv Turske i protiv Bosanskih muslimana,sa daleko vecim zrtvama no to nije ostavilo psihopatoloske tragove u hrvatskom nacionalnom bicu. Hrvati su ratovali i protiv Njemaca ( sto bi Njemci rekli : Cuvaj nas boze: Gladi,kuge i Hrvata :D ),Hrvati su ratovali protiv Italijana ( pokolj u Milanu ),ratovali protiv Francuza ( Napoleonova izjava da su Hrvati ,najbolji vojnici na svijetu ) ali nijedan od tih ratova nije ostavio patolosku mrznju prema ijednom od tih naroda,tako ni prema Turcima,ni prema Bosanskim muslimanima. Jos u 19 vijeku od hrvatske intelektualne elite ( znaci u periodu srpskih ustanaka ) krece pozitivno tretiranje Bosanskih muslimana i rad na stvaranju narodnog jedinstva. Istorijski a i danasnji odnos hrvatske javnosti i drustva prema Bosni i Bosanskim muslimanima je dijametralno suprotan srpskom odnosu prema istom.
Naknadno da dodam da su Hrvati bili okupirani i zlostavljani od strane Madjara,mnogo duze od srpskih mitskih 500 godina pod Turcima,ne treba reci ni napomenuti da danas Hrvati nemaju nikakav animozitet prema Madjarima.
Imamo primjer Slovenaca,koji su bili okupirani od strane Njemaca,skoro 1000 godina sa genocidom u novom dobu 1941-1945 pa ne postoji nikakav animozitet prema Njemcima. Znaci nije do okupatora,nego do okupiranoga naroda.
Last edited by Objektivni navijac on 15/05/2014 08:40, edited 1 time in total.
Havatar

#161 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Havatar »

SkyLimit wrote:zlokruhovic,ti ako već osjećaš potrebu da liješ krokodilske suze zbog genocida,onda barem ih lij za pobijenim Bošnjacima,a ne "Srbima muslimanima".

Nasao si sa kim ces da pricas sa covjekom koji izjednacava Slavene i Srbe i kaze da je to isto . Deretic medju ateistima :lol:
Zeljocity

#162 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Zeljocity »

zlokruhovic wrote:
SkyLimit wrote:Nisu se narodi ovdje ni prije Osmanlija smatrali jednim narodom,niti su bili vjerski ujedinjeni.
Tako je to , ja sam protiv toga , ali je u srpskom narodu poprilično usađeno da su svi muslimani dušmani i izdajnici i tu nema pomoći.

Ovde se niko nikom nije nizašta nikad izvinjavao niti je žalio išta , muslimani nikad nisu osećali prema Srbima tj.prema potlačenim išta ljudsko smatravši ih nižim bićima vekovima , i niti se ikad javno pokajali zbog svojih predaka šta su im činili u ime tuđina.
A Srbi kad su konačno došli na vlast su se obrušli brutalno na njih smatrajući ih totalnim izdajnicima i potpuno ih dehumanizovali , što znači ubija,zakolji i poteraj dušmanina izdajnika iliti što kažu Srbi "Udri vraga ne ostav' mu traga".
I naravno Srbi se nikad nisu pokajali za sva ona nedela i zločine što su učinili muslimanima , a niti će , ne bar na onaj način kako bi to hteli Bošnjaci kao što se nisu ni muslimani pokajali nekad na način kao što su to hteli Srbi.

Ja sam zato ateist jer mislim da je osnova mržnje religija i ako ikad bude bilo mira i poštovanja to će biti isključivo kad budu Srbi ateisti i Bošnjaci takođe , a do tada će voditi ratove konstastno uz prekide zbog umora ili nedostatka novca i džebane.

Bog je zao , jer je ovo dozvolio.
Usadjeno zahvaljujuci vasoj pravoslavnoj crkvi jer vas blagoslovi svaki put kad treba nejac ubijat.

Problem bosnjaka i vas ortodoxaca je stara skoro 1000god. Jel se to zaboravlja Nemanjino istrebljenje bogumila u Sandzaku? Pobili i raselili st epo nekim pricam oko 250.000 bogumila Sandzaka. Vama je genocid u glavi od malih nogu tako se odgajate i tako svoju djecu ucite.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili_u ... a.C5.A1koj
http://sh.wikipedia.org/wiki/Sabor_prot ... ice_sabora

Sta vise reci o narodu koji slavi svetog Sava kao svoju ikonu a taj covjek je odgovoran za smrti hiljade ljudi, za progone, za mucenje. Covjek je kriv za nesto sto s eu danasnjem svijetu zove genocid.

Srpska pravosalvna crkva – institucija duhovnosti ili fašizma

Image Sramotne izjave srpskoga patrijarha Irineja prilikom posjete Petrovoj crkvi u Novome Pazaru (izjavio da su Bosnjaci potomci svetog save) svjedoče da u srpskom crkvenom vrhu još uvijek vladaju mračne sile koje su u mnogome i dovele do balkanskoga krvoprolića devedesetih godina. Iz niza uvrjedljivih i najblaže kazano fašističkih stavova koje je patrijarh Irinej uputio kao poruku svom narodu o njegovim komšijama s kojima vijekovima žive u priličnoj harmoniji i dijele dobro i zlo kuljaju riječi neskrivene mržnje, ponižavanja i prijetnji koje izazivaju nelagodu i mogu dovesti do međunacionalne i međuvjerske mržnje na još uvijek trusnom sandžačkome i srbijanskome tlu. Nakon što je na samom početku patrijarhske karijere 2010. godine imao težak ispad prema muslimanima, za koji se poslije javno izvinuo i muslimani mu širokogrudo oprostili, za današnje fašističke izjave ne može se naći opravdanje i ne može se reći da ih je nesmotreno izrekao, već smišljeno birajući mjesto i vrijeme kada i gdje će javno ispoljiti svoju islamofobiju i nacističko opredjeljenje.

Drevna ilirska katedrala koja je kasnije pretvorena u ortodoksnu bogomolju Petrova crkva u Deževi kod Novoga Pazara, Bošnjacima i muslimanima Sandžaka najmanje je dva puta ostala u crnom sjećanju. Prvi puta kada su na Deževskom saboru 1282. godine utemeljivač dinastije Nemanjića Stefan Nemanja i njegov tek zamonašeni sin Rastko izvršili prvi pogrom bogumila i na najsvirepije načine pogubili, prema srpskim izvorima, oko 260.000 bogumila. Ukoliko srazmjeru te brojke računamo sa tadašnjim brojem stanovnika Balkana, ona bi se mogla mjeriti sa više miliona ubijenih s ciljem etičkog istrjebljenja. Drugi puta opet na saboru u Deževi kod Petrove crkve 16. 9. 1990. godine kada je Vuk Drašković u naletu fašizma zaprijetio: „Svaki onaj ko u ruku, ovom raškom zemljom, stegne turski barjak, ustaški barjak, albanski barjak ili bilo čiji drugi barjak sem srpskog, ostat će i bez ruke i bez barjaka!“, i tada je krenula dvodecenijska golgota bošnjačkoga i muslimanskoga stanovništva – otmice, ubistva, likvidacije, represije, tortura i etničko čišćenje zapadnih i južnih dijelova Sandžaka. Evo, i danas 14. 5. 2014. godine treći put jedna strašna poruka prema Bošnjacima i muslimanima sa istoga mjesta i to od strane najznačajnijeg ovdašnjeg pravoslavnog poglavara koja se mora tumačiti kao zvanični stav Srpske pravoslavne crkve.

Bošnjaci i muslimani nemaju ništa protiv svetinja i svetaca drugih naroda i pripadnika drugih religija, respektiraju ih i uvažavaju, tome ih uči i časna vjera islam – „Nama naša vjera, vama vaša vjera“ (stoji u Kur'anu) – ali isto tako ne mogu ostati ravnodušni na pokušaje nipodaštavanja svojih svetinja od strane velikodostojnika drugih vjera. Irinejeva aluzija da su Bošnjaci potomci Rastka Nemanjića koji su bili primorani preći na islam najblaže kazano jeste neistinit iskaz koji opovrgavaju historijske činjenice, jer su preci Bošnjaka dobri Bošnjani baš zbog progona Nemanjića, bliskosti i čistote vjere islama Osmanlije i Mehmeda el-Fatiha dočekali kao spasitelje, što su i demonstrirali ne samo u Jajcu već na cijelom svom životnome prostoru od Bugarske (Pomaci) preko Makedonije i Kosova (Albanci, Torbeši i Goranci) do Sandžaka i Bosne (Bošnjaci). Uz to što je neistinita ova tvrdnja je i krajnje zloslutna jer Bošnjaci ne mogu zaboraviti ono što su Nemanjići uradili njihovim precima, makar se patrijarh pozivao na izjavu jednog od bošnjačkih političara koji uistinu skoro jeste izjavio nešto slično tome da je sveti Sava njegov predak. Srpska crkva nema pravo na osnovu stava jednog pojedinca osuđivati ili prisvajati cijeli jedan narod. To je individualni stav, i kao takav se mora i uzeti. Ukoliko im je toliko stalo do ovog izrabljenog sandžačkog političara i ukoliko on osobno to želi, Bošnjaci će, sa žaljenjem, prihvatiti i tu činjenicu, iako vjerujemo da je dotični takvo što izrekao usljed dodvoravanja srpskome narodu i svog ličnog poltronskoga odnosa spram vlasti, što je, donekle, moramo priznati, jadnije čak i od slučaja bivšeg muslimana Emira Kusturice koji je, na žalost, otvoreno prešao u pravoslavlje.

Bošnjaci i muslimani iz svoje urođene humanosti ne žele nikome zlo, te će ovu direktnu provokaciju shvatiti samo kao upozorenje da duhovne institucije srpskoga naroda još uvijek gaje hegemonizam i fašističku ideologiju, ali smo duboko uvjereni da većina srpskoga naroda ne dijeli iste stavove, pogotovu ne Srbi sa prostora Sandžaka koji su uvijek kod svojih komšija muslimana i Bošnjaka uživali duboko poštovanje i sa njima imali korektne susjedske odnose. A srpski patrijarh i SPC će ovoga puta morati mnogo više da se pomuče kako bi im povjerovali da nisu mislili onako kako su kazali, kao što je to bila Irinejeva isprika 2010. godine nakon što je brutalno uvrijedio muslimane.

Autor: dr. Jahja Fehratović, predsjednik BDZ Sandžaka

http://sandzakpress.net/srpska-pravosal ... li-fasizma
Blek Stena

#163 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Blek Stena »

jel moguce da niko nema komentar na upise ovog fasiste gore? jesu li dozvoljene fasisticke kvalifikacije protiv citavog naroda? ucenje genocida od malih nogu!!!
Mislim, od silnog napora da se komplet istorija srba ocrni i proglasi za laz i mitomaniju, ova bosnjacka i albanska prolazi neopazeno! fuj
zlokruhovic

#164 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

Objektivni navijac wrote: Ja jos cekam na odgovor o mitoloskih 500 godina :D
Kada dobijem odgovor na jedno mitolosko izdrkavanje ima jos slicnih pitanja !! Jer ovo je topic o istoriji,nije umjetnost,pa da picimo srpske junacke pesme ( protiv kojih nemam nista ali nisu tema )

Citav tvoji postovi odisu nacional-romantizmom i velikosrpstvom,slabo tu ima istorije. Stalno trubis o tome ,kako u to vrijeme se je moralo to i tako. A ne dajes nam presjek toga vremena i stanja,nikakvu factografiju. Nije do toga tesko doci,ja bih ali nemam kada,moram sluziti okupatora :D Ali evo nekih brzinskih ispravki,podpitanja :
Gdje si ti nasao planine u Sumadiji :?
Srbi nisu tada bili goli ,bosi i primitivni,nego su relativno dobro zivjeli. Imali su seosku aristokratiju knezeve,imali su bogate seljake,imali su svestenstvo,imali su srednju klasu,trgovce i slicno. Srpski kmetovi,oni su imali najmanje ucesce u ustanku i najmanju korist od njega,jer se svi istoricari slazu da se klasni polozaj srskih kmetova nije popravio u Knezevini Srbiji u odnosu na turski period.
Druga stvar,tokom rijeka Save i Dunava ,granicili su s Evropom,gdje je isao sverc roba ali i ideja. Vuk je tada ,tih godina ,neprestano putovao u Bec i slicno. Preko SPC ali i trgovaca imali su dobre veze sa Rusijom,cak i saradnju,mada ne na ocekivanom nivou. Citao sam zanimljivu pricu,kako srpska delegacija putuje maltene pjeske u Petrograd da dobije podrsku ustanku,koju naravno nisu dobili. Znaci bilo je veza sa Evropom,nisu bili toliko bas jadni.
Iz cijele ove tvoje price se da izvuci zakljucak da Srbiju i nisu drzali Turci pod okupacijom,nego saka nadrkanih bosanskih begova :D Prvi put su se Srbi digli protiv sake begova,kojima je dosla pomoc iz Bosne,pa su razjebali ustanike,sad pa sad a drugi put su Turci podrzali Srbe protiv raspojasanog bosanskoga begovata i dali im odredjenu autonomiju,da se smiri situacija,jer su Turci bili zauzeti na njima vaznijim zemljama. Za osvetu Srbi su protjerali i pobili slavenske muslimane iz Srbije i Bosne,jer Turke nisu smjeli ni ruzno pogledati. Oba ustanka,broj mrtvih Turaka jednocifen :D
Pa Srbi su pod Turcima imali pravo na : zivot,cast,imetak,vjeroispovijest,to nije evropski standard,to je i turski standard vec tada bio. To je bio minimum kojega su Srbi morali omoguciti muslimanskom stanovnistvu. Samo 30-ak godina poslije srpskih ustanka u Sarajevu je svecano otvorena Srpska Saborna Crkva,znaci dok se u slobodoljubivoj Srbiji dzamije ruse,mrski turski okupatori otvaraju veleljepne crkve :D
Mada Bosanski muslimani nisu dobro primili vijest o otvaranju crkve ( sto li :? ) pa je crkva otvaranje osiguravala vojska. Evo sta mislis cija vojska :
A. Srpska
B. Turska
C. Kineska
To se zove nepojmljiva kulturna razlika izmedzu primitivnih turskih okupatora i prosvijetljenih slobodoljubivih Srba. :D

Zasto muslimani nisu ovo-ono. :? Koliko dugo su muslimani zivjeli u Srbiji,znamo da je mitskih 500 godina kurac prica,koje je njihovo etnicko porijeklo,koliki je procenat Turaka,Albanaca,ostalih dosljaka,koliko ima Bosanskih muslimana,koliko autohtonih mulimana iz Srbije, sa kojim srpskim porodicama ,plemenima su bili u rodu i slicno,ne dajes nam nijedan podatak a ocekujes ad hoc odgovore :? Ne mozes ocekivati od muslimana da imaju nacionalnu i slavensku svijest,pa to nemaju ni danas. Ali Srbi,oni su jel' : Oslobodioci,ujedinitelji,prosvetitelji,gradioci,nosioci svjetla napredka i slobode,borci protiv primitivnih okupatora :D :D
Bar su se tako prodavali Zapadu,pogledati knjigu Rebece West : Bijelo jagnje,crni soko :D
Nama sto zivimo sa Srbima se ne mogu tako prodati :D Licno imam jako puno rodbine Srba,kao i prijatelja Srba. Iz iste ideologije su istekli Srbi ustanici 1804 i Srbi cetnici oko Sarajeva 1992,iz ideologije pljacke i nada da ce pljacka ostati nekaznjena. A poslije ce se prica kojom ce se pravdati pljacka okretati po potrebi i po trenutku. Ima jos jedna stvar,po hiljaditi put sam se uvjerio da je velikosrpstvo puno jace u intelektualnim visim krugovima,nego medju srpskim seljastvom i obicnm ljudima. Sto znaci da riba smrdi od glave,sta smrdi zaudara do povracanja :D
Ti nisi pri se bi šta pišeš , a ja nemam nameru više polemisati sa tobom jer ovakva mitomanija,laganje i stavljanje etikete o genocidnosti i zločinaštvu je samo rezultat nedostatka svesti o svom moralnom posrnuću i potpunom nedostatku kritike.

Želim ti sve najbolje , doviđenja.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#165 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Woody »

Imam evo ja komentar na referat druga @Zeljocity:

Image

Školski primjer :-)

Ma pusti dječaka, pobrkao je Bogumile i sandžačke muslimane, za koje ja nemam pojma zašto se izjašnjavaju kao Bošnjaci :? Ali fakat nemam pojma, jer ako slijedimo tu logiku da pravoslavni u Bosni i Hercegovini NIKAKO nisu Srbi, već Bošnjaci pravoslavne vjeroispovjesti (ufff, zaboli me ruka kucajući ovu nebulozu), onda su Sandžački muslimani Srbi islam... (nastaviće kolega @Zeljocity po predlošku Dr. Deretića)

E, ovo je tek piš:
Bošnjaci i muslimani nemaju ništa protiv svetinja i svetaca drugih naroda i pripadnika drugih religija,respektiraju ih i uvažavaju, tome ih uči i časna vjera islam – „Nama naša vjera, vama vaša vjera“ (stoji u Kur'anu) – ali isto tako ne mogu ostati ravnodušni na pokušaje nipodaštavanja svojih svetinja od strane velikodostojnika drugih vjera. Irinejeva aluzija da su Bošnjaci potomci Rastka Nemanjića koji su bili primorani preći na islam najblaže kazano jeste neistinit iskaz koji opovrgavaju historijske činjenice, jer su preci Bošnjaka dobri Bošnjani baš zbog progona Nemanjića, bliskosti i čistote vjere islama Osmanlije i Mehmeda el-Fatiha dočekali kao spasitelje, što su i demonstrirali ne samo u Jajcu već na cijelom svom životnome prostoru od Bugarske (Pomaci) preko Makedonije i Kosova (Albanci, Torbeši i Goranci) do Sandžaka i Bosne (Bošnjaci). Uz to što je neistinita ova tvrdnja je i krajnje zloslutna jer Bošnjaci ne mogu zaboraviti ono što su Nemanjići uradili njihovim precima, makar se patrijarh pozivao na izjavu jednog od bošnjačkih političara koji uistinu skoro jeste izjavio nešto slično tome da je sveti Sava njegov predak. Srpska crkva nema pravo na osnovu stava jednog pojedinca osuđivati ili prisvajati cijeli jedan narod. To je individualni stav, i kao takav se mora i uzeti. Ukoliko im je toliko stalo do ovog izrabljenog sandžačkog političara i ukoliko on osobno to želi, Bošnjaci će, sa žaljenjem, prihvatiti i tu činjenicu, iako vjerujemo da je dotični takvo što izrekao usljed dodvoravanja srpskome narodu i svog ličnog poltronskoga odnosa spram vlasti, što je, donekle, moramo priznati, jadnije čak i od slučaja bivšeg muslimana Emira Kusturice koji je, na žalost, otvoreno prešao u pravoslavlje.

Bošnjaci i muslimani iz svoje urođene humanosti ne žele nikome zlo, te će ovu direktnu provokaciju shvatiti samo kao upozorenje da duhovne institucije srpskoga naroda još uvijek gaje hegemonizam i fašističku ideologiju, ali smo duboko uvjereni da većina srpskoga naroda ne dijeli iste stavove, pogotovu ne Srbi sa prostora Sandžaka koji su uvijek kod svojih komšija muslimana i Bošnjaka uživali duboko poštovanje i sa njima imali korektne susjedske odnose. A srpski patrijarh i SPC će ovoga puta morati mnogo više da se pomuče kako bi im povjerovali da nisu mislili onako kako su kazali, kao što je to bila Irinejeva isprika 2010. godine nakon što je brutalno uvrijedio muslimane.
Eto, ja podvukoh najmješnije dijelove, a vi dodajte još pa i ako sve ovo citirano podvučete, nećete se puno zajebati...

Pozdrav domovini :thumbup:

A, ja @Objektivni navijac, spremam ti odgovor o "ljubavi" Hrvata i muslimana. Samo da ti dam potpitanje: "Sinjska Alka". Živ ti meni bio :thumbup:
LBVIEW

#166 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by LBVIEW »

Blek Stena wrote:jel moguce da niko nema komentar na upise ovog fasiste gore? jesu li dozvoljene fasisticke kvalifikacije protiv citavog naroda? ucenje genocida od malih nogu!!!
Mislim, od silnog napora da se komplet istorija srba ocrni i proglasi za laz i mitomaniju, ova bosnjacka i albanska prolazi neopazeno! fuj
A je li moguce da si ti ostao nijem na "sociopsiholsku analizu" Bosnjaka u reziji ovog zlog kruhovica:
zlokruhovic wrote:Dok je od muslimana napravila odvratni izdajnički parazitski stalež koji je nastao na preziru i tlačenju svog rođeneg naroda kome je sve i sja religija i ništa više.
kojeg si cak i podrzavao. I kad vam fino ljudi kazu sto ce pokusaj opravdavanja i relativiziranja zlocina kroz usta srpskih fasista poput doticnog, od kojeg se niko nije ogradio prouzrokovati na ovoj strani, vi se pravite blesavi.Sto ste samo nakon onih bljuvotinja Zlog kruhovica ocekivali? A kad uleti bumerang u glavuse glumatate "francuske sobarice". :-)
Blek Stena

#167 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Blek Stena »

:zzzz:
prijavi mu post ako mislis da si upravu sta se meni zalis.
fakat

#168 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by fakat »

Blek Stena wrote:jel moguce da niko nema komentar na upise ovog fasiste gore? jesu li dozvoljene fasisticke kvalifikacije protiv citavog naroda? ucenje genocida od malih nogu!!!
:lol: kakvo licemjerje...
Citava tema se svela na bezobrazno pravdanje etnickog ciscenja i pogroma nad "slugama okupatora".Tada ti je prijalo citanje...
zlokruhovic

#169 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

Blek Stena wrote::zzzz:
prijavi mu post ako mislis da si upravu sta se meni zalis.
Ma stipu ovakve likove , pa jel vidiš da je isekao moj post i stavio samo moju kritiku i stav o tadašnjim muslimanima a "slučajno" zaboravio da stavi šta sam napisao o Srbima.

Mnogi misle ako kritkuješ svoje da nećeš druge , tj.ako kažem da smo mi Srbi mnoga zlodela činili i mnogo toga zlog mnogim narodima radili onda nemam prava da kažem kakvi su drugi i šta su oni radili.

:-)
nasa

#170 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

dok ne dodje chmoljo i pregleda...kljuc
Locked