zlokruhovic wrote:Objektivni navijac wrote:
U danasnjici se desilo apsolutno isto sto se desilo i u vrijeme prvih srpskih ustanka,balkanskih ratova. Uvijek isto,jer je ista meta,isti cilj,ista sredstva.
Smijesno je meni spocitati mrznju prema Srbima,ja na svakoj temi branim polozaj Srba u Bosni i bunim se protiv ugrozenosti i neravnopravnosti Srba u Sarajevu i Federaciji.
Stalno insistiras na tehnikalijama. Muslimanima su se morale garantovati osnovne stvari : Zivot,cast,imetak,vjerske slobode. To su vec onda bili standardi. Jebes drzavu,koja nije to u stanju,drzavu koja je bazirana na krvnoj osveti i pljacki,to ne treba ni postojati a ako postoji o njoj se ne moze lijepa rijec reci.
To je ona razlika koju sam pomenuo izmedzu Hrvatske i Srbije. Evolucija drustvene svijesti. Hrvati su isto ratovali protiv Bosanskih muslimana,mnogo jace i mnogo zesce nego Srbi. Hrvatima su na Mohacu i posebno na Krbavskom polju,Bosanski muslimani skupa sa Turcima,pobili skoro cijelo plemstvo,osim nekoliko vecih upada do Austrije,neprestano upadali u manje pljacke. Okupirali veliki dio Hrvatske i naravno u kontri su Hrvati sa Austrijancima ,oslobodili sve dijelove Hrvatske,pobili i protjerali muslimane,porusili bogomolje. Ali to nije ostavilo psihopatoloske tragove na svijesti,kao kod Srba,nema te price o osveti okupatorima ,nema te mitologije i negativnosti,nego se islo dalje. Vec sredinom 19 vijeka imamo Gundulica i Mazuranica,vec se stvara pozitivna svijest o narodnom jedinstvu ,o prevazilazenju vjerskih razlika,dok kod Srba sve ovo sto si ti naveo smo imali priliku cuti od poslanika SDS-a za govornicom parlamenta BiH i u Srebrenici.
Ti nisi pri sebi šta govoriš.
Srbi iliti raja je je bila u planinama odsečena od sveta i civilizacije zahvaljujući muslimanima i okupatorima koji ih je gazio , i ti očekuješ da upravo gaženi koji nisu nikad videli papir u životu i čak imali kamene sekire sa seču šuma da budu po evropskim standardima??
Oni su digli ustanak da vide leđa okupatoru a ne da žive sa njima kao da ništa nije bilo.
Gde su muslimani u tom narodnom jedinstvu nisi mi nijednom odgovorio?? , gde je svest njihova o slobodi potlačenog i skidanja turske vlasti sa sopstvenog naroda??
Začepio si sam sebi uši i ne čuješ ono što ti jako smeta , a to je upravo muslimanska mržnja i prezir prema svemu domaćem i smatranja Srba nižim bićima u ono vreme.
Izjasni se o tome , ajde više ako imaš smelosti i istinoljubivosti??
Čuj pravo na veroispovest,imetak,čast,...??
Kako čoveče?? , kad muslimani nisu mogli ni zamisliti da NIŽA BIĆA zvani VLASI vladaju u državi gde muslimani žive , a kamoli da budu sa njima ravnopravni.
Kažeš pravo naimetak?? , kako kad je sva zemlja begovska što znači da bi je svu izgubili agrarnim reformama.
Od čega bi onda živeli i sa kime bi živeli?? , zajedno u gradovima možda??
Bio je 1.srpski ustanak koji je propao i muslimani su vratili gradove po Srbiji pobedivši ustanike udruženi sa bosanskim muslimanima kao glavnim "osloboditeljima" Stojnoga Biograda i Semedra.
Šta bi sa tom muslimanskom "braćom slovenima" tada?? , gde njima ne pade napamet da podele zemlju vlašadiji i budu ravnopravni sa njima a ne to što ti drobiš da očekuješ da to Srbi kao potlačeni ustanici čine??
Zašto to muslimani kao vladajuća i jedina obrazovana kasta u zemlji nije uradila?? , kako se mogla odnositi spram "svoga naroda" toliko dugo vremena kao sa nižim bićima , i onda u 19.veku gde već vozovi idu sve u 16 oni svoje sunarodnike drže u pećini i ne pada im napamet da budu sa njima ravnopravni a kamoli slavenska braća.
Koje licemerje i koja bruka.
Ja jos cekam na odgovor o mitoloskih 500 godina
Kada dobijem odgovor na jedno mitolosko izdrkavanje ima jos slicnih pitanja !! Jer ovo je topic o istoriji,nije umjetnost,pa da picimo srpske junacke pesme ( protiv kojih nemam nista ali nisu tema )
Citav tvoji postovi odisu nacional-romantizmom i velikosrpstvom,slabo tu ima istorije. Stalno trubis o tome ,kako u to vrijeme se je moralo to i tako. A ne dajes nam presjek toga vremena i stanja,nikakvu factografiju. Nije do toga tesko doci,ja bih ali nemam kada,moram sluziti okupatora

Ali evo nekih brzinskih ispravki,podpitanja :
Gdje si ti nasao planine u Sumadiji
Srbi nisu tada bili goli ,bosi i primitivni,nego su relativno dobro zivjeli. Imali su seosku aristokratiju knezeve,imali su bogate seljake,imali su svestenstvo,imali su srednju klasu,trgovce i slicno. Srpski kmetovi,oni su imali najmanje ucesce u ustanku i najmanju korist od njega,jer se svi istoricari slazu da se klasni polozaj srskih kmetova nije popravio u Knezevini Srbiji u odnosu na turski period.
Druga stvar,tokom rijeka Save i Dunava ,granicili su s Evropom,gdje je isao sverc roba ali i ideja. Vuk je tada ,tih godina ,neprestano putovao u Bec i slicno. Preko SPC ali i trgovaca imali su dobre veze sa Rusijom,cak i saradnju,mada ne na ocekivanom nivou. Citao sam zanimljivu pricu,kako srpska delegacija putuje maltene pjeske u Petrograd da dobije podrsku ustanku,koju naravno nisu dobili. Znaci bilo je veza sa Evropom,nisu bili toliko bas jadni.
Iz cijele ove tvoje price se da izvuci zakljucak da Srbiju i nisu drzali Turci pod okupacijom,nego saka nadrkanih bosanskih begova

Prvi put su se Srbi digli protiv sake begova,kojima je dosla pomoc iz Bosne,pa su razjebali ustanike,sad pa sad a drugi put su Turci podrzali Srbe protiv raspojasanog bosanskoga begovata i dali im odredjenu autonomiju,da se smiri situacija,jer su Turci bili zauzeti na njima vaznijim zemljama. Za osvetu Srbi su protjerali i pobili slavenske muslimane iz Srbije i Bosne,jer Turke nisu smjeli ni ruzno pogledati. Oba ustanka,broj mrtvih Turaka jednocifen
Pa Srbi su pod Turcima imali pravo na : zivot,cast,imetak,vjeroispovijest,to nije evropski standard,to je i turski standard vec tada bio. To je bio minimum kojega su Srbi morali omoguciti muslimanskom stanovnistvu. Samo 30-ak godina poslije srpskih ustanka u Sarajevu je svecano otvorena Srpska Saborna Crkva,znaci dok se u slobodoljubivoj Srbiji dzamije ruse,mrski turski okupatori otvaraju veleljepne crkve
Mada Bosanski muslimani nisu dobro primili vijest o otvaranju crkve ( sto li

) pa je crkva otvaranje osiguravala vojska. Evo sta mislis cija vojska :
A. Srpska
B. Turska
C. Kineska
To se zove nepojmljiva kulturna razlika izmedzu primitivnih turskih okupatora i prosvijetljenih slobodoljubivih Srba.
Zasto muslimani nisu ovo-ono.

Koliko dugo su muslimani zivjeli u Srbiji,znamo da je mitskih 500 godina kurac prica,koje je njihovo etnicko porijeklo,koliki je procenat Turaka,Albanaca,ostalih dosljaka,koliko ima Bosanskih muslimana,koliko autohtonih mulimana iz Srbije, sa kojim srpskim porodicama ,plemenima su bili u rodu i slicno,ne dajes nam nijedan podatak a ocekujes ad hoc odgovore

Ne mozes ocekivati od muslimana da imaju nacionalnu i slavensku svijest,pa to nemaju ni danas. Ali Srbi,oni su jel' : Oslobodioci,ujedinitelji,prosvetitelji,gradioci,nosioci svjetla napredka i slobode,borci protiv primitivnih okupatora
Bar su se tako prodavali Zapadu,pogledati knjigu Rebece West : Bijelo jagnje,crni soko
Nama sto zivimo sa Srbima se ne mogu tako prodati

Licno imam jako puno rodbine Srba,kao i prijatelja Srba. Iz iste ideologije su istekli Srbi ustanici 1804 i Srbi cetnici oko Sarajeva 1992,iz ideologije pljacke i nada da ce pljacka ostati nekaznjena. A poslije ce se prica kojom ce se pravdati pljacka okretati po potrebi i po trenutku. Ima jos jedna stvar,po hiljaditi put sam se uvjerio da je velikosrpstvo puno jace u intelektualnim visim krugovima,nego medju srpskim seljastvom i obicnm ljudima. Sto znaci da riba smrdi od glave,sta smrdi zaudara do povracanja