Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Breathless

#151 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Breathless wrote:
julisiz es grant wrote:
Breathless wrote: A ti mi pošalji CV tih filozofa iz Googleta.
Damon Horowitz, npr.

http://berlinsymposium.org/damon-horowitz

http://venturebeat.com/2011/05/14/damon ... ng-system/
Kad vec pricamo o IT industriji, pretpostavljam da ti nista ne znace pojmovi kao Cybernetics, Semiotics, Computer and Information Ethics, Cyberpsychology, Computational linguistics, Psycholinguistics, Information science, Sociology of the Internet, Computational philosophy of science, Knowledge organization, Natural language processing, Semantics, Internet Epistemology, Philosophy of Information, Web indexing, itd, ali za tvoju informaciju sve to ima itekakve veze sa onim sto se studira na Filozofskom fakultetu, a ovu listu bi mogao jos bar uduplati. Jebem ti zivot sta se sve mora ovdje dokazivati i objasnjavati i to sto je nagore, onima kojima je IT struka.
JohnnyS

#152 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by JohnnyS »

Breathless wrote: Kad vec pricamo o IT industriji, pretpostavljam da ti nista ne znace pojmovi kao Cybernetics, Semiotics, Computer and Information Ethics, Cyberpsychology, Computational linguistics, Psycholinguistics, Information science, Sociology of the Internet, Computational philosophy of science, Knowledge organization, Natural language processing, Semantics, Internet Epistemology, Philosophy of Information, Web indexing, itd, ali za tvoju informaciju sve to ima itekakve veze sa onim sto se studira na Filozofskom fakultetu, a ovu listu bi mogao jos bar uduplati. Jebem ti zivot sta se sve mora ovdje dokazivati i objasnjavati i to sto je nagore, onima kojima je IT struka.

Svi ovi nazivi samo su dokaz koliko ste vi humanisti nametljivi pa se gurate tamo gdje vam nije mjesto izmišljajući nepotrebne discipline :D

Upadoše mi Windowsi u depresiju od ovih upisa, ima li ijedan Operating system psychologist da je on-line, po mogućnosti da ima masters za 64-bitne sustave.
agnostic_front

#153 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by agnostic_front »

:lol: :lol: :D :izet:
Breathless

#154 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

JohnnyS wrote:
Breathless wrote: Kad vec pricamo o IT industriji, pretpostavljam da ti nista ne znace pojmovi kao Cybernetics, Semiotics, Computer and Information Ethics, Cyberpsychology, Computational linguistics, Psycholinguistics, Information science, Sociology of the Internet, Computational philosophy of science, Knowledge organization, Natural language processing, Semantics, Internet Epistemology, Philosophy of Information, Web indexing, itd, ali za tvoju informaciju sve to ima itekakve veze sa onim sto se studira na Filozofskom fakultetu, a ovu listu bi mogao jos bar uduplati. Jebem ti zivot sta se sve mora ovdje dokazivati i objasnjavati i to sto je nagore, onima kojima je IT struka.

Svi ovi nazivi samo su dokaz koliko ste vi humanisti nametljivi pa se gurate tamo gdje vam nije mjesto izmišljajući nepotrebne discipline :D

Upadoše mi Windowsi u depresiju od ovih upisa, ima li ijedan Operating system psychologist da je on-line, po mogućnosti da ima masters za 64-bitne sustave.

U pravu si, svijet moze i bez nas, a za sve ostalo, tu je Google Translate :D :lol:
jasko_ba

#155 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by jasko_ba »

Vidim ovaj lik sto je zavrsio pravo u Travniku, i na ovoj temi nasao pametovati ljudima sta trebaju studirati. :-) Jebo lud zbunjenog
Alfons Kauders

#156 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

uistinu rijetko vidjeni asortiman failova u reziji nasih dragih copy paste intelektualaca :D i to google kao primjer... a samo ime firme matematicki pojam... :D

ali nema veze, kako je krenulo ima da budemo zemlja sa najvise filozofa u ugostiteljstvu.... eto sanse za razvoj turizma...

nego reci nam breathless, koliko je to kolega sa fpn-a zavrsilo na jednom od copy paste poslova? :D
Breathless

#157 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

jasko_ba wrote:Vidim ovaj lik sto je zavrsio pravo u Travniku, i na ovoj temi nasao pametovati ljudima sta trebaju studirati. :-) Jebo lud zbunjenog
Ko je zavrsio pravo u Travniku? :-) :lol:
Alfons Kauders

#158 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

jasko_ba wrote:Vidim ovaj lik sto je zavrsio pravo u Travniku, i na ovoj temi nasao pametovati ljudima sta trebaju studirati. :-) Jebo lud zbunjenog
ne sta treba

nego sta ne treba :D

nego otkad travnik ima tramvaj i Savu? :shock: znam za plavu vodu i kahvu kod lutve, ali to je nesto novo :D
Breathless

#159 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Alfons Kauders wrote:uistinu rijetko vidjeni asortiman failova u reziji nasih dragih copy paste intelektualaca :D i to google kao primjer... a samo ime firme matematicki pojam... :D

ali nema veze, kako je krenulo ima da budemo zemlja sa najvise filozofa u ugostiteljstvu.... eto sanse za razvoj turizma...

nego reci nam breathless, koliko je to kolega sa fpn-a zavrsilo na jednom od copy paste poslova? :D
Ti s teme na temu i svuda si jednako nametljiv, a cak i da znas npr. vezu izmedju filozofije i matematike, opet bi nastavio da se blamiras, jer je to prosto jace od tebe, a o tim analogijama izmedju naziva Google i matematike, cime bi se trebalo nesto dokazati, mogu samo da kazem - HA HA :D I cisto sumnjam da smo kolege.

Za FPN pojma nemam.
Alfons Kauders

#160 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

Breathless wrote:
Alfons Kauders wrote:uistinu rijetko vidjeni asortiman failova u reziji nasih dragih copy paste intelektualaca :D i to google kao primjer... a samo ime firme matematicki pojam... :D

Ti s teme na temu i svuda si jednako nametljiv, a cak i da znas npr. vezu izmedju filozofije i matematike, opet bi nastavio da se blamiras, jer je to prosto jace od tebe, a o tim analogijama izmedju naziva Google i matematike, cime bi se trebalo nesto dokazati, mogu samo da kazem - HA HA :D I cisto sumnjam da smo kolege.

Za FPN pojma nemam.
tu se slazemo

nemas pojma o mnogocemu

:D

koje frustracije... povlacim ono sto sam rekao za psihologiju, ipak nam jos uvijek fali tog kadra
Breathless

#161 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Breathless »

Alfons Kauders wrote:
Breathless wrote:

Za FPN pojma nemam.
tu se slazemo

nemas pojma o mnogocemu

koje frustracije... povlacim ono sto sam rekao za psihologiju, ipak nam jos uvijek fali tog kadra

Jesi li razmisljao da uzmes godisnji odmor i izadjes malo negdje na zrak? Davis necuveno.
mirsek

#162 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mirsek »

LOL, Alfonse zeljno te cekamo na temi o plati za 400 KM. Nemam sa kim da utvrdjujem istinu. :D
Alfons Kauders

#163 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

Breathless wrote:
Alfons Kauders wrote:
Breathless wrote:

Za FPN pojma nemam.
tu se slazemo

nemas pojma o mnogocemu

Jesi li razmisljao da uzmes godisnji odmor i izadjes malo negdje na zrak? Davis necuveno.
sa ad hominema do kmechanja u 3.4 minute :D dobar prosjek :D

cijeli dan sam napolju, presao stotinjak kilometara, za sat - dva cu proshetat do grada na pice.... pa bujrum sefe, platim turu, red je da studente malo guramo :)
Alfons Kauders

#164 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

mirsek wrote:LOL, Alfonse zeljno te cekamo na temi o plati za 400 KM. Nemam sa kim da utvrdjujem istinu. :D
profesionalno obaveze od 7 do 12, pa familijarne, pa drustvene, pa uskoro alkoholicarske... zao mi je, ali cu nadoknaditi s posla sljedece hefte

dokle se doguralo s pristojnom cifrom za prvi posao? milja ili milja i dvije-tri glave? :D
mirsek

#165 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mirsek »

Alfons Kauders wrote:
mirsek wrote:LOL, Alfonse zeljno te cekamo na temi o plati za 400 KM. Nemam sa kim da utvrdjujem istinu. :D
profesionalno obaveze od 7 do 12, pa familijarne, pa drustvene, pa uskoro alkoholicarske... zao mi je, ali cu nadoknaditi s posla sljedece hefte

dokle se doguralo s pristojnom cifrom za prvi posao? milja ili milja i dvije-tri glave? :D
Evo kompromis neki izvukao, 400 KM ali ne svih 5 radnih dana i ne puno radno vrijeme. Lobiram ovaj prijedlog za plenum :D . Alkoholicarske ? Izdade Alfonse i dzemat i bracu, ali su Drugovi ponosni na tebe. :D
Imam pricu vise za anegdotu, a to je da postoji lik na gradskom bazenu sto ga je SDP doveo prije 3 godine kad je osvojena vlast i da se nije 3 puta pojavio na poslu a prima redovno punu platu. Hocu i ja tako i obecavam da se vise nikada necu buniti sta nam ovi moderni robovlasnici rade omladini. :D
Alfons Kauders

#166 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

mirsek wrote:
Alfons Kauders wrote:

Evo kompromis neki izvukao, 400 KM ali ne svih 5 radnih dana i ne puno radno vrijeme. Lobiram ovaj prijedlog za plenum :D . Alkoholicarske ? Izdade Alfonse i dzemat i bracu, ali su Drugovi ponosni na tebe. :D
400 je malo, mada sam na faksu bio sretan i kad bi toliko ubo... a tek u srednjoj...

a sad 400 za pola radnog vremena i ne svaki dan... sorry, al to onda ispade milja i kusur full cifra... malo preoptimisticno... haj da ne prljamo ovu divnu temu, eno tamo sam odgovorio...
Alfons Kauders

#167 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Alfons Kauders »

a za tog bazendziju

i tata bi sine

samo kad me vide lokalni sdpovci... predju na drugu stranu ulice... jebi ga
Version

#168 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Version »

Mogu se složiti da kod nas vlada hiper-produkcija kadrova svih vrsta, pa su i humanističke nauke obezvrijeđene "poplavom" razno-raznih šatro diplomaca svih vrsta. S druge strane se ne slažem sa omalovažavajućim tonom osnivača teme. Ne znam što je povika na Filozofski fakultet u Sarajevu, i filozofe, kad taj fakultet proizvodi dijapazon zanimanja, a o svakom se može posebno nešto reći... Ja sam završio kombinovani studij (2 smjera - Filozofija i Historija) na Filozofskom fakultetu po starom programu + govorim 2 svjetska jezika. Uz to sam informatički pismen (word, excel, pp, internet), pa čak i znam praviti jednostavne web stranice, i uz to znam oko elektrike koliko mi treba u domaćinstvu... Obzirom da sam imao odlične ocjene u osnovnoj i gimnaziji, mogao sam lako na bilo koji tehnički fakultet, čak sam bio i takmičar na reginalnom novou iz matematike i fizike, što znači da mi npr. ni integrali, diskretna matematika, kvantna fizika, pa ni osnovno programiranje nisu baš strani.

Ipak sam se odlučio za filozofski fakultet... Zašto, kako, o tome poslije ...

Na Filozofskom fakultetu imaš odsjeke :

1. Anglistika
2. Bosanski - Srpski - Hrvatski
3. Filozofija
4. Germanistika
5. Historija
6. Historija umjetnosti
7. Književnost naroda BiH
8. Komparativna književnost i bibliotekarstvo
9. Orijentalna filologija
10. Pedagogija
11. Psihologija
12. Romanistika
13. Slavenski jezici i književnost
14. Sociologija

I zamislite sad se neko pojavi i izvali da nam ne treba Filozofski fakultet :-) :-) :-)

a.) Nacionalna grupa predmeta je osnovna stvar u svakoj državi. U Srbiji i Hrvatskoj ti predmeti su KULT tj. osnova identiteta. Naši susjedi imaju jake i stabilne nacionalne države. Mi nemamo, jer svoje ne poštujemo, ne poznajemo i ne cijenimo tj. ukidamo te predmete i smanjujemo broj sati - a to su Bosanski (Srpski, Hrvatski), književnost naroda BiH i historija. Ova 3 predmeta stoje u osnovi svebosanskog kao i naravno bošnjačkog identiteta, a ne islamski vjeronauk !
I to bi neki duduk ukinuo ! Ko ne nauči pravilno svoj jezik, ne može ni strani ...

b.) Anglistika, Germanistika, Romanistika, Slavistika (ruski, poljski, češki), Orijentalna filologija (arapski, turski i perzijski) nam trebaju da obrazujemo profesore jezika koji će naučiti djecu da pravilno govore ove jezike da bi ekonomski i kulturno sarađivali. Uskoro dolazi i EU, pa će nam trebati i prevodioci na svim ovim jezicima. Kad budala izvali da mu je Google Translate dovoljan, odmah znaš da imaš duduka pred sobom koji nikad nije sa strancima sarađivao, a samim tim nema pojma o ekonomiji.

c.) Pedagogija nam treba da konačno počnemo odgajati djecu da ne ubijaju građane po tramvaju i na ulicama, ovo nam je najpotrebnije zanimanje, jer su nam djeca kritična, jer ih kreteni rađaju i (ne) odgajaju. Ovu oblast njeguju sve razvijene zemlje, a najviše Njemačka.

d.) Filozofija je danas na zapadu jako razvijena, posebno naučna filozofija gdje filozofi sarađuju sa fizičarima, astrofizičarima, astronomima, matematičarima i informatičarima u kojem pravcu nauka i razvoj treba da idu. Iz filozofije su se razvile sve prirodne i humanističke nauke. Multidisciplinarni pristup. Ko ne razumije da održivi razvoj planete nije moguć bez jasnog plana i pravca djelovanja koje moraju i filozofi odrediti zajedno sa ostalim naučnicima, i da tehnologiju treba kontrolirati da se ne okrene protiv čovjeka nema pojma ni o čemu.
Sad navodim jednu oblast, a nema nauke, gdje filozofi ne sarađuju sa ostalim naučnicima, zavisi gdje se specijaliziraju, pa danas imaš filozofiju matematike, fizke, historije, psihologije, čak i informatike.

e.) Psihologija - treba li govoriti koliko nam je potreban rad iskusnih psihologa sa pedagozima da odgajamo djecu, liječimo ljude od PTSP, sprječavamo porodične tragedije...

f.) Ko će se baviti našim razvaljenim društvom nego sociolozi ? Možda političari ... Mesari, piljari, na štelu završeni kriminolozi, pravnici, ekonomisti ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovim naukama se ne može npr. baviti injžinjer ili doktor onako USPUT... To sam x puta čuo od duduka sa tehničkih nauka kako se oni bave historijom, politologijom, možda ali kao priučeni amateri...
sinuhe

#169 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by sinuhe »

sinuhe wrote:BiH kao bivsa socijalisticka zemlja je svakako zemlja inzinjera. Ne vidim u cemu je problem.
Covic i Lagumdzija su inzinjeri, Bakir arhitekta, tri bivsa premijera federacije su inzinjeri. Igor Radojicic inzinjer...
Zaboravio sam Alijine lajtnante Mahmutcehajica i Ganica. Je li i Muhamed Cengic gradjevinski inzinjer?
Ima tu i poneki ljekar.
BeHa posebnosti.
Last edited by sinuhe on 05/04/2014 19:38, edited 1 time in total.
mirsek

#170 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mirsek »

Version wrote:Mogu se složiti da kod nas vlada hiper-produkcija kadrova svih vrsta, pa su i humanističke nauke obezvrijeđene "poplavom" razno-raznih šatro diplomaca svih vrsta. S druge strane se ne slažem sa omalovažavajućim tonom osnivača teme. Ne znam što je povika na Filozofski fakultet u Sarajevu, i filozofe, kad taj fakultet proizvodi dijapazon zanimanja, a o svakom se može posebno nešto reći... Ja sam završio kombinovani studij (2 smjera - Filozofija i Historija) na Filozofskom fakultetu po starom programu + govorim 2 svjetska jezika. Uz to sam informatički pismen (word, excel, pp, internet), pa čak i znam praviti jednostavne web stranice, i uz to znam oko elektrike koliko mi treba u domaćinstvu... Obzirom da sam imao odlične ocjene u osnovnoj i gimnaziji, mogao sam lako na bilo koji tehnički fakultet, čak sam bio i takmičar na reginalnom novou iz matematike i fizike, što znači da mi npr. ni integrali, diskretna matematika, kvantna fizika, pa ni osnovno programiranje nisu baš strani.

1. Anglistika
3. Filozofija
4. Germanistika
5. Historija
6. Historija umjetnosti
10. Pedagogija
11. Psihologija
12. Romanistika
14. Sociologija

I zamislite sad se neko pojavi i izvali da nam ne treba Filozofski fakultet :-) :-) :-)

a.) Nacionalna grupa predmeta je osnovna stvar u svakoj državi. U Srbiji i Hrvatskoj ti predmeti su KULT tj. osnova identiteta. Naši susjedi imaju jake i stabilne nacionalne države. Mi nemamo, jer svoje ne poštujemo, ne poznajemo i ne cijenimo tj. ukidamo te predmete i smanjujemo broj sati - a to su Bosanski (Srpski, Hrvatski), književnost naroda BiH i historija. Ova 3 predmeta stoje u osnovi svebosanskog kao i naravno bošnjačkog identiteta, a ne islamski vjeronauk !
I to bi neki duduk ukinuo ! Ko ne nauči pravilno svoj jezik, ne može ni strani ...

b.) Anglistika, Germanistika, Romanistika, Slavistika (ruski, poljski, češki), Orijentalna filologija (arapski, turski i perzijski) nam trebaju da obrazujemo profesore jezika koji će naučiti djecu da pravilno govore ove jezike da bi ekonomski i kulturno sarađivali. Uskoro dolazi i EU, pa će nam trebati i prevodioci na svim ovim jezicima. Kad budala izvali da mu je Google Translate dovoljan, odmah znaš da imaš duduka pred sobom koji nikad nije sa strancima sarađivao, a samim tim nema pojma o ekonomiji.

c.) Pedagogija nam treba da konačno počnemo odgajati djecu da ne ubijaju građane po tramvaju i na ulicama, ovo nam je najpotrebnije zanimanje, jer su nam djeca kritična, jer ih kreteni rađaju i (ne) odgajaju. Ovu oblast njeguju sve razvijene zemlje, a najviše Njemačka.

d.) Filozofija je danas na zapadu jako razvijena, posebno naučna filozofija gdje filozofi sarađuju sa fizičarima, astrofizičarima, astronomima, matematičarima i informatičarima u kojem pravcu nauka i razvoj treba da idu. Iz filozofije su se razvile sve prirodne i humanističke nauke. Multidisciplinarni pristup. Ko ne razumije da održivi razvoj planete nije moguć bez jasnog plana i pravca djelovanja koje moraju i filozofi odrediti zajedno sa ostalim naučnicima, i da tehnologiju treba kontrolirati da se ne okrene protiv čovjeka nema pojma ni o čemu.
Sad navodim jednu oblast, a nema nauke, gdje filozofi ne sarađuju sa ostalim naučnicima, zavisi gdje se specijaliziraju, pa danas imaš filozofiju matematike, fizke, historije, psihologije, čak i informatike.

e.) Psihologija - treba li govoriti koliko nam je potreban rad iskusnih psihologa sa pedagozima da odgajamo djecu, liječimo ljude od PTSP, sprječavamo porodične tragedije...

f.) Ko će se baviti našim razvaljenim društvom nego sociolozi ? Možda političari ... Mesari, piljari, na štelu završeni kriminolozi, pravnici, ekonomisti ... :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovim naukama se ne može npr. baviti injžinjer ili doktor onako USPUT... To sam x puta čuo od duduka sa tehničkih nauka kako se oni bave historijom, politologijom, možda ali kao priučeni amateri...
Vjeruj da moj prijatelj koji ima ETF ima HISTORIJU u malom prstu i da ima vremena od posla, mogao bi je zavrsiti onako usput za 2 godine. Od ostrigota i vizigota, kretanja naroda prema balkanu, do historije bliskog istoka ispricane u najmanje detalje sto bi postidilo i neke profesore, sa tomovima historijskih knjiga iznad glave i jos par GB na kompjuteru.
julisiz es grant

#171 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by julisiz es grant »

mirsek wrote:

prstu i da ima vremena od posla, mogao bi je zavrsiti onako usput za 2 godine. Od ostrigota i vizigota, kretanja naroda prema balkanu, do historije bliskog istoka ispricane u najmanje detalje sto bi postidilo i neke profesore, sa tomovima historijskih knjiga iznad glave i jos par GB na kompjuteru.
Da i ja neskromno dodam da bih svakog mladog diplomiranog istoričara mogao preslušati istoriju WW2 kod nas i u svijetu, npr.
E u tome je razlika između njih i nas sa "tehničkih" fakulteta: što se mi možemo iz hobija baviti time što oni studiraju. Naravno, od tog mog znanja niko nema ni štete ni koristi, ali halo ba, jarane, zar te ne bi bilo stid da više znam od tebe o nečem za šta si se ti školovao?
Version

#172 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Version »

Vjeruj da moj prijatelj koji ima ETF ima HISTORIJU u malom prstu i da ima vremena od posla, mogao bi je zavrsiti onako usput za 2 godine. Od ostrigota i vizigota, kretanja naroda prema balkanu, do historije bliskog istoka ispricane u najmanje detalje sto bi postidilo i neke profesore, sa tomovima historijskih knjiga iznad glave i jos par GB na kompjuteru.
Evo ga još jedan neostvareni historičar- injžinjer :lol: :lol: :lol:

Razlika između školovanog historičara i historičara amatera je kao razlika Spartanca kao vojnog profesionalca i priučenog amatera pekara iz Atene koji je došao upišanih gaća da se bori na bojnom polju.

Na studiju historije se ne uče činjenice, nego zanat historičara, iako taj tvoj prijatelj sigurno ima gomilu tema koje ne poznaje. Prvo filozofija historije (kako se posmatra historijska građa), pa pomoćne historijske nauke kojih ima petnestak, da te ne gnjavim sa stručnim nazivima od toga kako se čitaju i izučavaju rukopisi, stara pisma, natpisi na tvrdim podlogama, računanja vremena, grbovi, odlikovanja, stari novac, rodoslovlje, pečati, povijesna geografija, stjegoslovlje, isprave, imena i nazivi itd. itd.

Zatim kako se radi u arhivima, kako se tretiraju primarni povijesni izvori, sve do metodologije rada i tome sl. + praktičan rad na seminarima, objava radova po časopisima, istraživanje itd.

Uglavom tvoj prijatelj je KONZUMENT historije, a historičar je profesionalac koji se bavi naukom.
Ne učimo mi vas kako se piše program u C++ ili Javi, pa nemojte ni vi nas kako se bavi historijom.
Da i ja neskromno dodam da bih svakog mladog diplomiranog istoričara mogao preslušati istoriju WW2 kod nas i u svijetu, npr.
E u tome je razlika između njih i nas sa "tehničkih" fakulteta: što se mi možemo iz hobija baviti time što oni studiraju. Naravno, od tog mog znanja niko nema ni štete ni koristi, ali halo ba, jarane, zar te ne bi bilo stid da više znam od tebe o nečem za šta si se ti školovao?
Da i ja neskromno dodam, da bi te svaki historičar profesionalac koji se bavi 2 svjetskim ratom, rasturio kao zvečku, jer on čita izvore kojih nema na Internetu i u knjigama do kojih ti imaš dostupa...

Ti si samo jedan priučeni konzument historije, i ne, ti se nikada ne bi mogao profesionalno baviti historijom, jer nemaš znanje za to. Živiš u iluzijama i samozavaravaš se.
Last edited by Version on 05/04/2014 20:03, edited 2 times in total.
mirsek

#173 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by mirsek »

Version wrote:
Evo ga još jedan neostvareni historičar- injžinjer :lol: :lol: :lol:

Razlika između školovanog historičara i historičara amatera je kao razlika Spartanca kao vojnog profesionalca i priučenog amatera pekara iz Atene koji je došao upišanih gaća da se bori na bojnom polju.

Na studiju historije se ne uče činjenice, nego zanat historičara, iako taj tvoj prijatelj sigurno ima gomilu tema koje ne poznaje. Prvo filozofija historije (kako se posmatra historijska građa), pa pomoćne historijske nauke kojih ima petnestak, da te ne gnjavim sa stručnim nazivima od toga kako se čitaju i izučavaju rukopisi, stara pisma, natpisi na tvrdim podlogama, računanja vremena, grbovi, odlikovanja, stari novac, rodoslovlje, pečati, povijesna geografija, stjegoslovlje, isprave, imena i nazivi itd. itd.

Zatim kako se radi u arhivima, kako se tretiraju primarni povijesni izvori, sve do metodlogije rada i tome sl. + paktičan rad na seminarima, objava radova po časopisima, istraživanje itd.

Uglavom tvoj prijatelj je KONZUMENT historije, a historičar je profesionalac koji se bavi naukom.
Ne učimo mi vas kako se piše program u C++ ili Javi, pa nemojte ni vi nas kako se bavi historijom.
Dobro, on zna CORE historije a ti ga zajebavaj kako ne zna konzervirati i restaurirati pergament i da nije zanatlija historicar :D . A o grbovima, starom novcu,rodoslovlju takodjer moze puno da promuhabeti sa vama na jednakom nivou. Cak skuplja stari novac. Posebno srebrnjake :mrgreen:
Last edited by mirsek on 05/04/2014 20:06, edited 1 time in total.
Platformas

#174 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Platformas »

Version wrote:Mogu se složiti da kod nas vlada hiper-produkcija kadrova svih vrsta, pa su i humanističke nauke obezvrijeđene "poplavom" razno-raznih šatro diplomaca svih vrsta. S druge strane se ne slažem sa omalovažavajućim tonom osnivača teme. Ne znam što je povika na Filozofski fakultet u Sarajevu, i filozofe, kad taj fakultet proizvodi dijapazon zanimanja, a o svakom se može posebno nešto reći... Ja sam završio kombinovani studij (2 smjera - Filozofija i Historija) na Filozofskom fakultetu po starom programu + govorim 2 svjetska jezika. Uz to sam informatički pismen (word, excel, pp, internet), pa čak i znam praviti jednostavne web stranice, i uz to znam oko elektrike koliko mi treba u domaćinstvu... Obzirom da sam imao odlične ocjene u osnovnoj i gimnaziji, mogao sam lako na bilo koji tehnički fakultet, čak sam bio i takmičar na reginalnom novou iz matematike i fizike, što znači da mi npr. ni integrali, diskretna matematika, kvantna fizika, pa ni osnovno programiranje nisu baš strani.

1. Anglistika
3. Filozofija
4. Germanistika
5. Historija
6. Historija umjetnosti
10. Pedagogija
11. Psihologija
12. Romanistika
14. Sociologija

[/size]

Vidim da si ti mogao paralelno elektrotehniku i mašinstvo, no nije ti se dalo. :izet:

To sve gore pobrojano je za biroa, deal with it.
Bambi_na_kofeinu

#175 Re: Kliničko ludilo, ili nove generacije FPN i Filozofije

Post by Bambi_na_kofeinu »

'arane, ja koliko sam pregledala kriminalističko-balističko-detektivskih serija u životu odgovorno tvrdim da u malom prstu imam i kriminalistiku i forenziku i pravo i patologiju.
A i o belgijsku kulturu sam se očešala kroz Herkula Poaroa.

:imal-ko-jači:
Post Reply