Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
- LieToMe
#151 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Posto ste se uhvatili kanonskog prava i crkve...
"Pod krvnim srodstvom podrazumijeva se veza među osobama koja proizlazi naravnim rađanjem jednih od drugih, ili rađanjem obiju osoba iz nekoga zajedničkog korijena. Pri tome se razlikuje »ravna linija« od »pobočne linije«. One osobe koje potječu jedna od druge, bilo neposredno (otac/majka-sin/kći) ili posredno (djed/baka-unuk/unuka) srodnici su u ravnoj liniji (ravna loza), a ako ne potječe jedna od druge, ali imaju zajedničke roditelje (brat i sestra) ili nekoga zajedničkog pretka, zajednički korijen, one su srodne u pobočnoj liniji (pobočna loza). Dakako, krvno srodstvo nastaje bez obzira na to je li neka osoba rođena iz valjane ženidbe ili iz izvanbračnih spolnih odnosa. Osobe koje imaju zajedničkoga oca i majku zovu se »pravi« rođaci ili »rođena braća«, »rođene sestre«. Oni koji imaju zajedničkog samo oca ili samo majku zovemo »polubraćom« ili »polusestrama«.
Jednostavno rečeno, »u ravnoj lozi krvnoga srodstva nevaljana je ženidba među svim precima i potomcima, bilo zakonitim bilo naravnim«, dok je u »pobočnoj lozi nevaljana sve do četvrtoga stupnja uključivo« (kanon 1091, par. 1 i 2). Konkretno, u ravnoj lozi srodni su u prvom stupnju otac/majka i sin/kći, u drugom stupnju srodni su djed/baka i unuk/unuka, u trećem stupnju srodni su pradjed/prabaka i praunuk/praunuka, a u četvrtome stupnju šukundjed/šukunbaka i prapraunuk i prapraunuka. To znači da u ravnoj lozi nije moguća ženidba između oca i kćeri, majke i sina, djeda i unuke, bake i unuka, pradjeda i praunuke, prabake i praunuka itd., i to u svim stupnjevima bez granice.
U istome kanonu kojega smo naveli, 1091, a u drugom paragrafu, govori se o »pobočnoj lozi« i u njoj je ženidba nevaljana sve do četvrtog stupnja uključivo. To znači da sakrament ženidbe ne mogu sklopiti braća i sestre, djeca od dva brata, dvije sestre ili od brata i sestre (srodni u 4. stupnju). Jasno je da zapreka postoji i između tetke i bratića, tetke i sestrića, ujaka i sestrične, strica i sinovice.
Glede paragrafa 4 kanona 1091, Crkva jasno daje na znanje da ne daje oprost za sklapanje sakramenta ženidbe ako se sumnja da bi stranke bile krvno srodne u nekom stupnju ravne loze ili u drugom stupnju pobočne loze. To, opet, konkretno znači: ako bi postojala sumnja ili dvojba da bi neka osoba mogla biti kći nekome muškarcu, ili sin nekoj ženi, ili da su dvije osobe brat i sestra, ne smije ih se pripustiti sakramentu ženidbe, niti im je moguće dati oprost od moguće zapreke, jer bi postojala opasnost povrede naravnog zakona.
Kanon 1092 govori o tazbini i kaže da »u ravnoj lozi čini ženidbu nevaljanom u svakom stupnju«. Tazbina ili svojta veza je između muža i ženinih krvnih srodnika, i između žene i krvnih srodnika njezina muža, a nastaje na temelju njihove valjane ženidbe. I tazbina se računa, kao i krvno srodstvo, lozama i stupnjevima («koljenima«). U Crkvi i ona predstavlja zapreku za sklapanje sakramenta ženidbe i ona postoji za muža sa ženinim krvnim srodnicima u svim stupnjevima ravne linije (sa ženinom majkom, bakom, prabakom, itd. i ženinom kćeri ako je ima s drugim muškarcem, te unukom, praunukom, itd.), odnosno za ženu s muževim krvnim srodnicima u svim stupnjevima ravne loze (s njegovim ocem, djedom, pradjedom, itd., i s muževim sinom ako ga je imao s nekom drugom ženom, te unukom, praunukom, itd.). Ne mogu se vjenčati zet i punica, ženina baka ili puničina majka, ženina prabaka, kao ni žena i mužev otac ili svekar i snaha, očuh i pastorka, maćeha i pastorak i dalje silazno. Budući da je ovdje riječ o zapreci crkvenog a ne naravnoga prava, ona se može ukloniti oprostom.
U sljedećem paragrafu, 1093, govori se o zapreci javne ćudorednosti koja »nastaje iz nevaljane ženidbe, pošto je uspostavljen zajednički život ili iz općepoznatoga ili javnog priležništva; zapreka čini ženidbu nevaljanom u prvom stupnju ravne loze između muške osobe i krvnih srodnika ženske osobe, i obratno«. Valjano ne mogu sklopiti ni ženidbu »oni koji su vezani zakonskim srodstvom, nastalim iz posvojenja, u ravnoj lozi ili u drugom stupnju pobočne loze« (kan. 1094). Oprost se daje kada postoji opravdan razlog, i samo ako je isključena mogućnost sklapanja ženidbe s vlastitim potomkom.
Dobro bi bilo da ispitate odnosi li se koja od tih zapreka na Vas i Vašega mladića, kako biste bili doista sigurni."
"Pod krvnim srodstvom podrazumijeva se veza među osobama koja proizlazi naravnim rađanjem jednih od drugih, ili rađanjem obiju osoba iz nekoga zajedničkog korijena. Pri tome se razlikuje »ravna linija« od »pobočne linije«. One osobe koje potječu jedna od druge, bilo neposredno (otac/majka-sin/kći) ili posredno (djed/baka-unuk/unuka) srodnici su u ravnoj liniji (ravna loza), a ako ne potječe jedna od druge, ali imaju zajedničke roditelje (brat i sestra) ili nekoga zajedničkog pretka, zajednički korijen, one su srodne u pobočnoj liniji (pobočna loza). Dakako, krvno srodstvo nastaje bez obzira na to je li neka osoba rođena iz valjane ženidbe ili iz izvanbračnih spolnih odnosa. Osobe koje imaju zajedničkoga oca i majku zovu se »pravi« rođaci ili »rođena braća«, »rođene sestre«. Oni koji imaju zajedničkog samo oca ili samo majku zovemo »polubraćom« ili »polusestrama«.
Jednostavno rečeno, »u ravnoj lozi krvnoga srodstva nevaljana je ženidba među svim precima i potomcima, bilo zakonitim bilo naravnim«, dok je u »pobočnoj lozi nevaljana sve do četvrtoga stupnja uključivo« (kanon 1091, par. 1 i 2). Konkretno, u ravnoj lozi srodni su u prvom stupnju otac/majka i sin/kći, u drugom stupnju srodni su djed/baka i unuk/unuka, u trećem stupnju srodni su pradjed/prabaka i praunuk/praunuka, a u četvrtome stupnju šukundjed/šukunbaka i prapraunuk i prapraunuka. To znači da u ravnoj lozi nije moguća ženidba između oca i kćeri, majke i sina, djeda i unuke, bake i unuka, pradjeda i praunuke, prabake i praunuka itd., i to u svim stupnjevima bez granice.
U istome kanonu kojega smo naveli, 1091, a u drugom paragrafu, govori se o »pobočnoj lozi« i u njoj je ženidba nevaljana sve do četvrtog stupnja uključivo. To znači da sakrament ženidbe ne mogu sklopiti braća i sestre, djeca od dva brata, dvije sestre ili od brata i sestre (srodni u 4. stupnju). Jasno je da zapreka postoji i između tetke i bratića, tetke i sestrića, ujaka i sestrične, strica i sinovice.
Glede paragrafa 4 kanona 1091, Crkva jasno daje na znanje da ne daje oprost za sklapanje sakramenta ženidbe ako se sumnja da bi stranke bile krvno srodne u nekom stupnju ravne loze ili u drugom stupnju pobočne loze. To, opet, konkretno znači: ako bi postojala sumnja ili dvojba da bi neka osoba mogla biti kći nekome muškarcu, ili sin nekoj ženi, ili da su dvije osobe brat i sestra, ne smije ih se pripustiti sakramentu ženidbe, niti im je moguće dati oprost od moguće zapreke, jer bi postojala opasnost povrede naravnog zakona.
Kanon 1092 govori o tazbini i kaže da »u ravnoj lozi čini ženidbu nevaljanom u svakom stupnju«. Tazbina ili svojta veza je između muža i ženinih krvnih srodnika, i između žene i krvnih srodnika njezina muža, a nastaje na temelju njihove valjane ženidbe. I tazbina se računa, kao i krvno srodstvo, lozama i stupnjevima («koljenima«). U Crkvi i ona predstavlja zapreku za sklapanje sakramenta ženidbe i ona postoji za muža sa ženinim krvnim srodnicima u svim stupnjevima ravne linije (sa ženinom majkom, bakom, prabakom, itd. i ženinom kćeri ako je ima s drugim muškarcem, te unukom, praunukom, itd.), odnosno za ženu s muževim krvnim srodnicima u svim stupnjevima ravne loze (s njegovim ocem, djedom, pradjedom, itd., i s muževim sinom ako ga je imao s nekom drugom ženom, te unukom, praunukom, itd.). Ne mogu se vjenčati zet i punica, ženina baka ili puničina majka, ženina prabaka, kao ni žena i mužev otac ili svekar i snaha, očuh i pastorka, maćeha i pastorak i dalje silazno. Budući da je ovdje riječ o zapreci crkvenog a ne naravnoga prava, ona se može ukloniti oprostom.
U sljedećem paragrafu, 1093, govori se o zapreci javne ćudorednosti koja »nastaje iz nevaljane ženidbe, pošto je uspostavljen zajednički život ili iz općepoznatoga ili javnog priležništva; zapreka čini ženidbu nevaljanom u prvom stupnju ravne loze između muške osobe i krvnih srodnika ženske osobe, i obratno«. Valjano ne mogu sklopiti ni ženidbu »oni koji su vezani zakonskim srodstvom, nastalim iz posvojenja, u ravnoj lozi ili u drugom stupnju pobočne loze« (kan. 1094). Oprost se daje kada postoji opravdan razlog, i samo ako je isključena mogućnost sklapanja ženidbe s vlastitim potomkom.
Dobro bi bilo da ispitate odnosi li se koja od tih zapreka na Vas i Vašega mladića, kako biste bili doista sigurni."
- Fudo Bosna
#152 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
@"nemezis"
Ne služi se neistinama ili trganjem iz konteksta! Nisam nigdje tvrdio da je zabranjeno-haram?
Gdje sam napisao, brak sa osobama koje nisu nabrojane u Kuranu je haram/bez obzira što to piše u Kuranu. Ako želiš da „radiš“ kao, tzv. „forumski misionar“ protiv islama da se boriš protiv Istine a jedina je istina da su svi Proroci /Poslanici bili muslimani, ako ne vjeruješ uvjeričeš se na drugom svijetu, a prezentovao sam ti u video klipu šta je Bog Uzvišeni rekao o svakom poznatom Poslaniku/Proroku, moraš poznavati islam. Nisam napisao zabranjeno, ali kao i svako djelo koje nije strogo naređeno da se čini, fardi ajn, čak i ako je sunnet/preporuka ili lijepo činiti /mubah, može biti ne preporučljivo ili nekada , možeš imati individualno pravo kadije/ šerijatskog pravnika da ga određenom pojedincu ili na određenom podneblju ili u određenom historijskom kontekstu i zabrani. Primjer: brak/ženidba je pohvalan čin čak je i sunnetu muekede, vrlo preporučen , (rečeno našim/laičkim rječnikom). Ako kadija sazna od svjedoka/šahida da je budući ženik osoba koja neće , zasigurno , moći npr. ispunjavati bračne dužnosti ili da ima neki ozbiljan ali skriven fizički nedostatak, koji možebiti zapreka braku ili mentalni nedostatak , može ga ne odobriti i ne izvršiti vjenčanje, koj je načelno/Bogougodan čin! Kuran i sunnet kao izvori šerijatskoga prava uz drugeizvore nisu kruto/bukvalno slovo na papiru , da ga svaki laik, da ne kažem neinteligentni i neuki vjerski fanatik , ili neko ko ne voli islam, tumači kako mu paše. Brak sa recimo npr.3 koljenom npr. dozvoljen, načelno da, ali imaš i diskreciono pravo kadije, da ga ne odobri iz npr. :zdravstvenog razloga , jer neko od prisutnih na vjenčanju kao jedan od svjedoka ima medicinski dokaz da postoji mogućnost da su genetski te osobe/budući mladenci u visokom riziku da imaju problematičan porod ili običajno, ima kadija/sudija , u našem slučaju imam medžlisa IVZ; (kod nas u BiH, Hrvatskoj Srbiji itd, ), može da brak ne odobri da dvoje ne vjenča jer to nije običaj tog podneblja, muslimana Srednje Bosne ili Istre ili Sandžaka ...npr. Ili da ga ne odobri jer je su npr. roditelji mladoženje strogo protiv tog braka jer su oni ipak dalja familija, /dalja po Kuranu, ali po svetovnom shvatanju njihovih roditelja preblizu da bi konzumirali brak, i eto sada , zbog ne slaganja roditelja, neće ih kadija/imam vjenčati, a nigdje ne piše ZABRANJENO. Znači DOZVOLJENO je ali...??? I nisam bukvalno mislio da ti želiš stupiti u takav brak , nego sam upravo i ciljao na te vjerske fanatike/budaletine koji nemaju ni završen zanat a misle da se Kuran može doslovno tumačiti. Ne ne može , samo pojedini ajeti/rečenice vezana za ibadat/obredoslovlje/uslovno ne zahtjvaju tumačenje ako čovjek ima najosnovnije vjersko obrazovanje a pitanje nasljednog prav, bračnog prava i slično , nije prepušteno „slobodnim strijelcima“...Čemu onda institucija kadije? Čovjek nešto uradio loše, Kuran u ruke i pravdu na čistac „šta će nam sud“, hajdemo sve rješavati odmah na prvu , u okviru kuće ili mjesne zajednice? E ne može !...
Dalje...
Citirao sam te:
“Kako se definiše "nevin čovjek" u Kuranu? Dovoljno je da se nekome oduzme atribut "nevin" i dodijeli mu se atribut "čini nered". Dovoljno u smislu da onaj ko ga ubije smatra da nije počinio grijeh.”
Sada citiraš post iz druge teme da bi dokazao...šta?"
Da bi dokazao da ti nije cilj rasprava, razmijeniti stavove , doči do NZS nekog problema, (najmanjeg zajedničkog sadržaoca-dodirnih tački u diskusiji) , ili u idealnim uslovima do istine, nego da ti je cilj fabrikovati, ocrniti , prikazati u pogrešnom svjetlu !!!...
Pitaš me šta je Istina? Ja sam spoznao, tebe niko ne sprječava da istražuješ i spoznaš !!!...
Kažeš na kraju, "vrijeđa te moje žaljenje"?
I mene vrijeđa to : „što kovače učiš kako se kuju konji“, ili učiš: „ popove kako se krsti „, tj. što muslimane učiš o islamu !!!
Ne služi se neistinama ili trganjem iz konteksta! Nisam nigdje tvrdio da je zabranjeno-haram?
Gdje sam napisao, brak sa osobama koje nisu nabrojane u Kuranu je haram/bez obzira što to piše u Kuranu. Ako želiš da „radiš“ kao, tzv. „forumski misionar“ protiv islama da se boriš protiv Istine a jedina je istina da su svi Proroci /Poslanici bili muslimani, ako ne vjeruješ uvjeričeš se na drugom svijetu, a prezentovao sam ti u video klipu šta je Bog Uzvišeni rekao o svakom poznatom Poslaniku/Proroku, moraš poznavati islam. Nisam napisao zabranjeno, ali kao i svako djelo koje nije strogo naređeno da se čini, fardi ajn, čak i ako je sunnet/preporuka ili lijepo činiti /mubah, može biti ne preporučljivo ili nekada , možeš imati individualno pravo kadije/ šerijatskog pravnika da ga određenom pojedincu ili na određenom podneblju ili u određenom historijskom kontekstu i zabrani. Primjer: brak/ženidba je pohvalan čin čak je i sunnetu muekede, vrlo preporučen , (rečeno našim/laičkim rječnikom). Ako kadija sazna od svjedoka/šahida da je budući ženik osoba koja neće , zasigurno , moći npr. ispunjavati bračne dužnosti ili da ima neki ozbiljan ali skriven fizički nedostatak, koji možebiti zapreka braku ili mentalni nedostatak , može ga ne odobriti i ne izvršiti vjenčanje, koj je načelno/Bogougodan čin! Kuran i sunnet kao izvori šerijatskoga prava uz drugeizvore nisu kruto/bukvalno slovo na papiru , da ga svaki laik, da ne kažem neinteligentni i neuki vjerski fanatik , ili neko ko ne voli islam, tumači kako mu paše. Brak sa recimo npr.3 koljenom npr. dozvoljen, načelno da, ali imaš i diskreciono pravo kadije, da ga ne odobri iz npr. :zdravstvenog razloga , jer neko od prisutnih na vjenčanju kao jedan od svjedoka ima medicinski dokaz da postoji mogućnost da su genetski te osobe/budući mladenci u visokom riziku da imaju problematičan porod ili običajno, ima kadija/sudija , u našem slučaju imam medžlisa IVZ; (kod nas u BiH, Hrvatskoj Srbiji itd, ), može da brak ne odobri da dvoje ne vjenča jer to nije običaj tog podneblja, muslimana Srednje Bosne ili Istre ili Sandžaka ...npr. Ili da ga ne odobri jer je su npr. roditelji mladoženje strogo protiv tog braka jer su oni ipak dalja familija, /dalja po Kuranu, ali po svetovnom shvatanju njihovih roditelja preblizu da bi konzumirali brak, i eto sada , zbog ne slaganja roditelja, neće ih kadija/imam vjenčati, a nigdje ne piše ZABRANJENO. Znači DOZVOLJENO je ali...??? I nisam bukvalno mislio da ti želiš stupiti u takav brak , nego sam upravo i ciljao na te vjerske fanatike/budaletine koji nemaju ni završen zanat a misle da se Kuran može doslovno tumačiti. Ne ne može , samo pojedini ajeti/rečenice vezana za ibadat/obredoslovlje/uslovno ne zahtjvaju tumačenje ako čovjek ima najosnovnije vjersko obrazovanje a pitanje nasljednog prav, bračnog prava i slično , nije prepušteno „slobodnim strijelcima“...Čemu onda institucija kadije? Čovjek nešto uradio loše, Kuran u ruke i pravdu na čistac „šta će nam sud“, hajdemo sve rješavati odmah na prvu , u okviru kuće ili mjesne zajednice? E ne može !...
Dalje...
Citirao sam te:
“Kako se definiše "nevin čovjek" u Kuranu? Dovoljno je da se nekome oduzme atribut "nevin" i dodijeli mu se atribut "čini nered". Dovoljno u smislu da onaj ko ga ubije smatra da nije počinio grijeh.”
Da bi dokazao da ti nije cilj rasprava, razmijeniti stavove , doči do NZS nekog problema, (najmanjeg zajedničkog sadržaoca-dodirnih tački u diskusiji) , ili u idealnim uslovima do istine, nego da ti je cilj fabrikovati, ocrniti , prikazati u pogrešnom svjetlu !!!...
Pitaš me šta je Istina? Ja sam spoznao, tebe niko ne sprječava da istražuješ i spoznaš !!!...
Kažeš na kraju, "vrijeđa te moje žaljenje"?
I mene vrijeđa to : „što kovače učiš kako se kuju konji“, ili učiš: „ popove kako se krsti „, tj. što muslimane učiš o islamu !!!
Last edited by Fudo Bosna on 16/04/2014 16:11, edited 1 time in total.
-
5 0 5
#153 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Gdje je ba forumaš koji taslači rodicu? Je li njemu šta pomoglo ovo?
Kada se podvuče linija, ako te zanima šta "vjera" kaže, onda može. Upri da se zgrada trese. Ako te nauka zanima, može, ali probaj ne napraviti dijete. Kurton i nastavi gdje si stao (ako si stao). Što se tiče familije i komšilika ubosni. Sramota brate. Ali ako te ne zanima šta mahala priča, ti po svom. Ako ti smeta mahal(sk)a, onda potajno. Kao i većina što radi. I ne zaboravi. Kondom.
Kada se podvuče linija, ako te zanima šta "vjera" kaže, onda može. Upri da se zgrada trese. Ako te nauka zanima, može, ali probaj ne napraviti dijete. Kurton i nastavi gdje si stao (ako si stao). Što se tiče familije i komšilika ubosni. Sramota brate. Ali ako te ne zanima šta mahala priča, ti po svom. Ako ti smeta mahal(sk)a, onda potajno. Kao i većina što radi. I ne zaboravi. Kondom.
-
nemezis
-
nemezis
#155 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Jesi i to sam ti i citirao. Hoćeš da citiram ponovo?Fudo Bosna wrote:@"nemezis"
Ti ovo ozbiljno?Fudo Bosna wrote:Gdje sam napisao, brak sa osobama koje nisu nabrojane u Kuranu je haram/bez obzira što to piše u Kuranu
Ja na klipu ne vidjeh boga.Fudo Bosna wrote:. Ako želiš da „radiš“ kao, tzv. „forumski misionar“ protiv islama da se boriš protiv Istine a jedina je istina da su svi Proroci /Poslanici bili muslimani, ako ne vjeruješ uvjeričeš se na drugom svijetu, a prezentovao sam ti u video klipu šta je Bog Uzvišeni rekao o svakom poznatom Poslaniku/Proroku, moraš poznavati islam.
Šta mu to dodje kadija? Kod nas se vjenčanje obavlja pred matičarom a vjersko pred hodžom.Fudo Bosna wrote: Nisam napisao zabranjeno, ali kao i svako djelo koje nije strogo naređeno da se čini, fardi ajn, čak i ako je sunnet/preporuka ili lijepo činiti /mubah, može biti ne preporučljivo ili nekada , možeš imati individualno pravo kadije/ šerijatskog pravnika da ga određenom pojedincu ili na određenom podneblju ili u određenom historijskom kontekstu i zabrani.
I kakve ovo ima veze sa temom? Prestani pisati romane. Fokusiraj se na temu.Fudo Bosna wrote: Primjer: brak/ženidba je pohvalan čin čak je i sunnetu muekede, vrlo preporučen , (rečeno našim/laičkim rječnikom). Ako kadija sazna od svjedoka/šahida da je budući ženik osoba koja neće , zasigurno , moći npr. ispunjavati bračne dužnosti ili da ima neki ozbiljan ali skriven fizički nedostatak, koji možebiti zapreka braku ili mentalni nedostatak , može ga ne odobriti i ne izvršiti vjenčanje, koj je načelno/Bogougodan čin! Kuran i sunnet kao izvori šerijatskoga prava uz drugeizvore nisu kruto/bukvalno slovo na papiru , da ga svaki laik, da ne kažem neinteligentni i neuki vjerski fanatik , ili neko ko ne voli islam, tumači kako mu paše.
Opet, kakve veze ovo ima sa temom?Fudo Bosna wrote: Brak sa recimo npr.3 koljenom npr. dozvoljen, načelno da, ali imaš i diskreciono pravo kadije, da ga ne odobri iz npr. :zdravstvenog razloga , jer neko od prisutnih na vjenčanju kao jedan od svjedoka ima medicinski dokaz da postoji mogućnost da su genetski te osobe/budući mladenci u visokom riziku da imaju problematičan porod
Ipak je dozvoljeno?Fudo Bosna wrote: ili običajno, ima kadija/sudija , u našem slučaju imam medžlisa IVZ; (kod nas u BiH, Hrvatskoj Srbiji itd, ), može da brak ne odobri da dvoje ne vjenča jer to nije običaj tog podneblja, muslimana Srednje Bosne ili Istre ili Sandžaka ...npr. Ili da ga ne odobri jer je su npr. roditelji mladoženje strogo protiv tog braka jer su oni ipak dalja familija, /dalja po Kuranu, ali po svetovnom shvatanju njihovih roditelja preblizu da bi konzumirali brak, i eto sada , zbog ne slaganja roditelja, neće ih kadija/imam vjenčati, a nigdje ne piše ZABRANJENO. Znači DOZVOLJENO je ali...???
Ali ti se ipak na kraju, poslije ovoliko filozofiranja, slažeš sa mnom da je brak izmedju rodbine dozvoljen?Fudo Bosna wrote: I nisam bukvalno mislio da ti želiš stupiti u takav brak , nego sam upravo i ciljao na te vjerske fanatike/budaletine koji nemaju ni završen zanat a misle da se Kuran može doslovno tumačiti. Ne ne može , samo pojedini ajeti/rečenice vezana za ibadat/obredoslovlje/uslovno ne zahtjvaju tumačenje ako čovjek ima najosnovnije vjersko obrazovanje a pitanje nasljednog prav, bračnog prava i slično , nije prepušteno „slobodnim strijelcima“...Čemu onda institucija kadije? Čovjek nešto uradio loše, Kuran u ruke i pravdu na čistac „šta će nam sud“, hajdemo sve rješavati odmah na prvu , u okviru kuće ili mjesne zajednice? E ne može !...
Ovo je offtopic ali taj post je upravo bvio ozbiljan jer pokazuje kako je prilično lako relativizirati zabrane ili dozvole iz Kurana. Imaš propis koji kaže da je zabranjeno ubiti nevinog čovjeka. Imaš propis koji kaže da je dozvoljeno ubiti onoga koFudo Bosna wrote: Dalje...
Citirao sam te:
čini nered. A nigdje nije definisano tačno šta se sve smatra činjenjem nereda. Zar nije tačno da je dovoljno nekoga ocijeniti da čini nered i eto, po islamu ga imaš pravo ubiti.
Ja istražujem.Fudo Bosna wrote: Pitaš me šta je Istina? Ja sam spoznao, tebe niko ne sprječava da istražuješ i spoznaš !!!...
Često muslimani baš i ne znaju mnogo o islamu. Evo, ti si primjer. Prvo si tvrdio da je brak izmedju rodbine zabranjen, da bi nakon duge rasprave ipak došao do izjave da nije zabranjen. Meni je drago da sam te nečemu naučio.Fudo Bosna wrote: Kažeš na kraju, "vrijeđa te moje žaljenje"?
-
nemezis
#156 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Sa stranice rijaset.ba.
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Imam momka koji mi je rođak po očevoj strani. Njegova nana i moj djedo su rođeni brat i sestra, pa me interesuje koje smo mi koljeno i da li nam je dozvoljen brak?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Spomenuti stepen rodbinske veze nije šerijatska zapreka, ali može biti običajna za brak kod nas. Prema tome, konsultirajte se s vašim roditeljima i rodbinom i poslušajte njihovo mišljenje.
- Fudo Bosna
#157 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
[quote="nemezis"]
Gdje sam tvrdio da je brak između one rodbine , koja nije spomenuta u Kuranu kao prepreka zbog krvnog srodstva, bzuslovno zabranjen/haram. Onako bezuslovno, ali da nije istrgnuto iz konteksta, citiraj? Gdje sam to bezuslovno i decidno tvrdio?
Ovaj kadija/sudija, za koga pitaš je osoba koja vjenča, to je kod nas , u ex Yu imam, službenik IVZ, ali on je tu u ulozi kadije! On uzima izjave svjedoka, pita ima li prepreka po:
Krvnom srodstvu, tazbinstvu, srodstvu po mlijeku, da li ima neko od prisutnih koji zna činjenice zbog kojih je budući/eventualni brak neprihvatljiv? I ovaj što je postavio pitanje Rijasetu, on je ne tako bliska familija sa mladom, ali njegovi ili njeni roditelji ili svjedoci na vjenčanju koji su ih inače htjeli odgovoriti to potvrde, da su oni bliska , familija , ne najbliža, ali po našem ipak bliska. Otac nije za taj brak. Je li misliš da će ih službenik IVZ, imam/hodža, ovjde u ulozi kadije vjenčati? Naravno da ne, jer taj brak zbog protivljenja npr. njegova oca ne bi bio validan. imam ih ne bi vjenčao. Ako bi imam/kadija znao za ovu familijarnu bliskost, možda bi ih vjenčao ili možda ne ali ako bi to neko spomenuo , prije samog čina kao prepreku, sumnjam, dabi došlo do vjenčanja? Šta je ovdje sporno? Je li se ovo uklapa u percepciju dozvoljenog ? Da !(Nije imam rekao nema vjenčanja jer u Kuranu piše da ne može, znači sve je O.K, nije imam rekao neistinu)...
„Često muslimani baš i ne znaju mnogo o islamu. Evo, ti si primjer. Prvo si tvrdio da je brak izmedju rodbine zabranjen, da bi nakon duge rasprave ipak došao do izjave da nije zabranjen. Meni je drago da sam te nečemu naučio.“
Hvala ti kad me učiš. Samo da bi bio dobar i ubjedljiv učitelj moraš poznavati materiju koju dijeliš sa drugima. Da ga poznaš prihvatio bi islam i postao musliman? Ja se nadam da hočeš?
P.S.
Zar ne želiš da prije konca života, a da živimo i stotinu godina , život brzo proleti, umreš sa vjerom svih Proroka/Poslanika, i time: uz predpostavku da si i dobar čovjek , dobar komšija, dobar brat, muž, sin, vrijedan/dobar član svoje zajednice i domovine i u konačnici i praktičan musliman, ako Bog da, budeš spašen u vječnom životu ???
Ipak, do tebe je...
Gdje sam tvrdio da je brak između one rodbine , koja nije spomenuta u Kuranu kao prepreka zbog krvnog srodstva, bzuslovno zabranjen/haram. Onako bezuslovno, ali da nije istrgnuto iz konteksta, citiraj? Gdje sam to bezuslovno i decidno tvrdio?
Ovaj kadija/sudija, za koga pitaš je osoba koja vjenča, to je kod nas , u ex Yu imam, službenik IVZ, ali on je tu u ulozi kadije! On uzima izjave svjedoka, pita ima li prepreka po:
Krvnom srodstvu, tazbinstvu, srodstvu po mlijeku, da li ima neko od prisutnih koji zna činjenice zbog kojih je budući/eventualni brak neprihvatljiv? I ovaj što je postavio pitanje Rijasetu, on je ne tako bliska familija sa mladom, ali njegovi ili njeni roditelji ili svjedoci na vjenčanju koji su ih inače htjeli odgovoriti to potvrde, da su oni bliska , familija , ne najbliža, ali po našem ipak bliska. Otac nije za taj brak. Je li misliš da će ih službenik IVZ, imam/hodža, ovjde u ulozi kadije vjenčati? Naravno da ne, jer taj brak zbog protivljenja npr. njegova oca ne bi bio validan. imam ih ne bi vjenčao. Ako bi imam/kadija znao za ovu familijarnu bliskost, možda bi ih vjenčao ili možda ne ali ako bi to neko spomenuo , prije samog čina kao prepreku, sumnjam, dabi došlo do vjenčanja? Šta je ovdje sporno? Je li se ovo uklapa u percepciju dozvoljenog ? Da !(Nije imam rekao nema vjenčanja jer u Kuranu piše da ne može, znači sve je O.K, nije imam rekao neistinu)...
„Često muslimani baš i ne znaju mnogo o islamu. Evo, ti si primjer. Prvo si tvrdio da je brak izmedju rodbine zabranjen, da bi nakon duge rasprave ipak došao do izjave da nije zabranjen. Meni je drago da sam te nečemu naučio.“
Hvala ti kad me učiš. Samo da bi bio dobar i ubjedljiv učitelj moraš poznavati materiju koju dijeliš sa drugima. Da ga poznaš prihvatio bi islam i postao musliman? Ja se nadam da hočeš?
P.S.
Zar ne želiš da prije konca života, a da živimo i stotinu godina , život brzo proleti, umreš sa vjerom svih Proroka/Poslanika, i time: uz predpostavku da si i dobar čovjek , dobar komšija, dobar brat, muž, sin, vrijedan/dobar član svoje zajednice i domovine i u konačnici i praktičan musliman, ako Bog da, budeš spašen u vječnom životu ???
Ipak, do tebe je...
- Fudo Bosna
#158 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
nemezis wrote:Sa stranice rijaset.ba.
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Imam momka koji mi je rođak po očevoj strani. Njegova nana i moj djedo su rođeni brat i sestra, pa me interesuje koje smo mi koljeno i da li nam je dozvoljen brak?
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Spomenuti stepen rodbinske veze nije šerijatska zapreka, ali može biti običajna za brak kod nas. Prema tome, konsultirajte se s vašim roditeljima i rodbinom i poslušajte njihovo mišljenje.
Izostavio si vrlo bitan elemenat, jesu li roditelji za taj brak? To ti sugerira i rijasetov odgovor! „...konsultirajte se s vašim roditeljima i rodbinom "
Pa ako su roditelji za, a ako hodža sazna neće valjda cjepidlačiti?
Oni neče ni izači pred hodžu ako im roditelji reknu da neće podržati to vjenčanje!
Jer ako svjedoci koje su „nahvatali“ a bez vjerovatno da ih obavijeste o krvnom srodstvu pristanu, roditelji vjerovatno neće pristati, barem na našim prostorima, drugdje, ne znam?
Ako su roditelji za, u što baš ne vjerujem no problem...
To je sve u kategoriji DOZVOLJENO !
-
5 0 5
#159 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
a sta ako su 2 roditelja za a 2 protiv?
- Fudo Bosna
#160 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
505sCrtom wrote:a sta ako su 2 roditelja za a 2 protiv?
Sumnjam da češ u Bosni nači dva roditelja koji su za , da im se sin/kćer vjenča sa familijom, ali svega ima, mejbi, još nisam čuo, ali: „Uvijek ima izuzetaka i prvi put...“
-
nemezis
#161 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Ko je ovdje ikada pričao o roditeljima? Ja sam rekao da je po islamu dozvoljeno, što i jeste, sve ostalo su tvoje pokušaji izvlačenja iz prvobitne tvrdnje da to nije dozvoljeno.Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:Sa stranice rijaset.ba.
Pitanje:
Esselamu alejkum!
Odgovor:
Esselamu alejkum!
Izostavio si vrlo bitan elemenat, jesu li roditelji za taj brak? To ti sugerira i rijasetov odgovor! „...konsultirajte se s vašim roditeljima i rodbinom "
Pa ako su roditelji za, a ako hodža sazna neće valjda cjepidlačiti?
Na stranici rijaseta kažu da je dozvoljeno po šerijatu i da nema prepreke a ti tupi šta hoćeš i ako ti se to ne svidja, žali se njima.Fudo Bosna wrote: Oni neče ni izači pred hodžu ako im roditelji reknu da neće podržati to vjenčanje!
Jer ako svjedoci koje su „nahvatali“ a bez vjerovatno da ih obavijeste o krvnom srodstvu pristanu, roditelji vjerovatno neće pristati, barem na našim prostorima, drugdje, ne znam?
Ako su roditelji za, u što baš ne vjerujem no problem...
To je sve u kategoriji DOZVOLJENO !
-
nemezis
#162 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Sad je relevantno to što ti sumnjaš? A šta ako su roditelji mrtvi? Pretraži pitanja oko saglasnosti roditelja za vjenčanje.Fudo Bosna wrote:505sCrtom wrote:a sta ako su 2 roditelja za a 2 protiv?
Sumnjam da češ u Bosni nači dva roditelja koji su za , da im se sin/kćer vjenča sa familijom, ali svega ima, mejbi, još nisam čuo, ali: „Uvijek ima izuzetaka i prvi put...“
- Towelie
#163 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Ako su roditelji mrtvi, tu je staratelj i on preuzima obavezu roditelja u datoj situaciji.
-
5 0 5
#164 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
sta ce punoljetnoj osobi staratelj?Towelie wrote:Ako su roditelji mrtvi, tu je staratelj i on preuzima obavezu roditelja u datoj situaciji.
-
nemezis
#165 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Kakve ovo veze ima sa šerijatskim propisima u vezi braka?Fudo Bosna wrote:Smiješan si sa ovim. Pa citirao sam ti. Sada uvodiš termin "bezuslovno i decidno". Ja sam rekao da je dozvoljeno a ti si tvrdio da to nije tačno. Sada si promijenio mišljenje.nemezis wrote:
Evo rijaset je rekao da nema šerijatskih prepreka ako su im djed i nana brat i sestra, i šta sada? Roditelji se ne bune. Šta dalje? Je li dozvoljen ili nije?Fudo Bosna wrote: Ovaj kadija/sudija, za koga pitaš je osoba koja vjenča, to je kod nas , u ex Yu imam, službenik IVZ, ali on je tu u ulozi kadije! On uzima izjave svjedoka, pita ima li prepreka po:
Krvnom srodstvu, tazbinstvu, srodstvu po mlijeku, da li ima neko od prisutnih koji zna činjenice zbog kojih je budući/eventualni brak neprihvatljiv?
Djedovi im braća i nisu bliska familija?Fudo Bosna wrote: I ovaj što je postavio pitanje Rijasetu, on je ne tako bliska familija sa mladom,
Odluči se, jesu li bliska ili nisu.Fudo Bosna wrote:ali njegovi ili njeni roditelji ili svjedoci na vjenčanju koji su ih inače htjeli odgovoriti to potvrde, da su oni bliska , familija , ne najbliža, ali po našem ipak bliska.
Ali šta je tu prepreka? Po šerijatu je dozvoljeno i ne može biti prepreka samo zato što se nekoj tetki ne svidja.Fudo Bosna wrote:Otac nije za taj brak. Je li misliš da će ih službenik IVZ, imam/hodža, ovjde u ulozi kadije vjenčati? Naravno da ne, jer taj brak zbog protivljenja npr. njegova oca ne bi bio validan. imam ih ne bi vjenčao. Ako bi imam/kadija znao za ovu familijarnu bliskost, možda bi ih vjenčao ili možda ne ali ako bi to neko spomenuo , prije samog čina kao prepreku, sumnjam, dabi došlo do vjenčanja?
Hipotetskom situacijim ne dokazuješ ništa. Vidim da ti sada ni mišljenje fetva-i-emina nije validno iako si mene ranije upućivao a njega. Sada kada on kaže da srodstvo nije prepreka, izvodiś neke akrobacije.Fudo Bosna wrote:Šta je ovdje sporno? Je li se ovo uklapa u percepciju dozvoljenog ? Da !(Nije imam rekao nema vjenčanja jer u Kuranu piše da ne može, znači sve je O.K, nije imam rekao neistinu)...
U nadi je spas.Fudo Bosna wrote:
Fudo Bosna wrote: P.S.
Ipak, do tebe je...
- Fudo Bosna
#166 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
nemezis wrote:Sad je relevantno to što ti sumnjaš? A šta ako su roditelji mrtvi? Pretraži pitanja oko saglasnosti roditelja za vjenčanje.Fudo Bosna wrote:505sCrtom wrote:a sta ako su 2 roditelja za a 2 protiv?
Pa čovjeće , neće živjeti sami i bez familije ko buhtavci, bilo ko od familije, ako su mladenci u bliskom srodstvu neće to prešutiti imamu/hodži.(Tetke, dajđe/ujaci/ amidže/stričevi). Roditelji umrli , pa će sva familija "katanac na usta" i zavjet šutnje hodži? Doduše mogu oni i potajno i da sve ignorišu...Samo se ne drže onda osnovnih principa islama u vezi odnosa sa familijom i obaveze održavanja stalnih i bliskih odnosa, obilaženja uvažavanja i slično...
Vjenčanje je javan čin? Pitanje zapreke pa i običajne ne čisto šerijatsko pravne se postavlja javno u npr. džamiji.
Nije to tajni čin ! Kontaš? Mi se vjenčali i (pojela maca)...
O čemu ti ovdje postaš i sa kojim ciljem? Da dokažeš Bogu manjkavost Njegove knjige, eto u bračnim pitanjima! Zalud ti trud?
Uči proučavaj, nemoj da bude, „ nisam znao za Istinu“, pa da se nekada kaješ?
Znao si imao si nejasnoče ali ti je pojašnjeno da ni sve što je dozvoljeno ipak se često u islamu u praksi i ne prakticira?
Pa , do tebe je !
- Towelie
#167 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Ovo je vezano konkretno za brak, a ne uopste. Ako devojku ne mogu udati roditelji (umrli, ne zivi sa njima i slicno) tu ulogu preuzima njen staratelj. Opet kazem staratelj u kontekstu uslova koji su potrebni da bi serijatski brak bio ispravan.505sCrtom wrote:sta ce punoljetnoj osobi staratelj?Towelie wrote:Ako su roditelji mrtvi, tu je staratelj i on preuzima obavezu roditelja u datoj situaciji.
- Fudo Bosna
#168 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Rijaset :Ja tačno, 1-ima taj odgovor, uz konstataciju da se konsultuje sa roditeljima i familijom? Znači uslov dozvola roditelja? 2-Na drugom mjestu kažu ni u n-tom koljenu? 3-Na trečem kažu nije običaj kod nas?
Kažeš nije bitno kako, ali je dozvoljeno? Je li dozvoljeno voziti? Je li možeš voziti bez vozačke ? Ne
Je li ima decidna zabrana takvog braka? Ne! Je li on ostvariv uopće u praksi npr. na našim prostorima ? Ne ! Ili večinom ne!
Postavi pitanje rijasetu : "Želimo takav brak ne ti nego neke nn osobe ali nemamo saglasnost roditelja ni pod razno" pa mi reci odgovor , jer je kažeš DOZVOLJENO?
Postavi pitanje rijasetu : "Želimo brak , ali naša familija nije za to , opiru se, hoćemo li mimo familije,"
Npr. dajđa i amidža kažu nemoj te djeco ,ne bi Vam to umrli roditelji dozvolili , ali mi hoćemo , pitaj je li O.K?
Ne vjenčava fetwi emin . On daje odgovore. On daje odgovor pod uslovom da nisi nešto sakrio, ne zna da si sakrio neslaganje familije i ili roditelja ??? Vjenčanje je javna stvar? U vjenčanju je predpostavka hodže/kadije da ga ne varaš, da govoriš istinu a da svjedoci , na pitanje: ,, Ima li neka prepreka braku"? Da neče lagati i tajiti istinu !
A kod nas je npr. to običajna prepreka i hodža neće preći preko toga !!!
Kažeš nije bitno kako, ali je dozvoljeno? Je li dozvoljeno voziti? Je li možeš voziti bez vozačke ? Ne
Je li ima decidna zabrana takvog braka? Ne! Je li on ostvariv uopće u praksi npr. na našim prostorima ? Ne ! Ili večinom ne!
Postavi pitanje rijasetu : "Želimo takav brak ne ti nego neke nn osobe ali nemamo saglasnost roditelja ni pod razno" pa mi reci odgovor , jer je kažeš DOZVOLJENO?
Postavi pitanje rijasetu : "Želimo brak , ali naša familija nije za to , opiru se, hoćemo li mimo familije,"
Npr. dajđa i amidža kažu nemoj te djeco ,ne bi Vam to umrli roditelji dozvolili , ali mi hoćemo , pitaj je li O.K?
Ne vjenčava fetwi emin . On daje odgovore. On daje odgovor pod uslovom da nisi nešto sakrio, ne zna da si sakrio neslaganje familije i ili roditelja ??? Vjenčanje je javna stvar? U vjenčanju je predpostavka hodže/kadije da ga ne varaš, da govoriš istinu a da svjedoci , na pitanje: ,, Ima li neka prepreka braku"? Da neče lagati i tajiti istinu !
-
nemezis
#169 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Ti i dalje ne kontaš da srodstvo, osim pomenutih u Kuranu, nije šerijatska prepreka za brak, što pokazuju i odgovori na stranici rijaseta. Ranije si ti mene upućivao na rijaset a sada ignorišeš njihove stavove. Je li tebi jasno da je fetva-i-emin odgovorio da srodstvo nije šerijatska prepreka za brak?Fudo Bosna wrote:nemezis wrote:Sad je relevantno to što ti sumnjaš? A šta ako su roditelji mrtvi? Pretraži pitanja oko saglasnosti roditelja za vjenčanje.Fudo Bosna wrote:
Pa čovjeće , neće živjeti sami i bez familije ko buhtavci, bilo ko od familije, ako su mladenci u bliskom srodstvu neće to prešutiti imamu/hodži.(Tetke, dajđe/ujaci/ amidže/stričevi). Roditelji umrli , pa će sva familija "katanac na usta" i zavjet šutnje hodži? Doduše mogu oni i potajno i da sve ignorišu...Samo se ne drže onda osnovnih principa islama u vezi odnosa sa familijom i obaveze održavanja stalnih i bliskih odnosa, obilaženja uvažavanja i slično...
Vjenčanje je javan čin? Pitanje zapreke pa i običajne ne čisto šerijatsko pravne se postavlja javno u npr. džamiji.
Nije to tajni čin ! Kontaš? Mi se vjenčali i (pojela maca)...
O čemu ti ovdje postaš i sa kojim ciljem? Da dokažeš Bogu manjkavost Njegove knjige, eto u bračnim pitanjima! Zalud ti trud?
Uči proučavaj, nemoj da bude, „ nisam znao za Istinu“, pa da se nekada kaješ?
Znao si imao si nejasnoče ali ti je pojašnjeno da ni sve što je dozvoljeno ipak se često u islamu u praksi i ne prakticira?
Pa , do tebe je !
To što se nešto ne prakticira nije dokaz da nije dozvoljeno. Kada ćeš to shvatiti?
-
nemezis
#170 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
U jednom odgovoru kažu da nema šerijatske prepreke. Ne kažu da su roditelji prepreka niti su oni bitni kada pričamo o dozvoljenosti takvog braka. Ti si tvrdio da takav brak nije dozvoljen, pa si rekao da jeste. A sada ne znam šta hoćeš. Niko ne spori da to nije običaj kod nas ali to nema veze sa dozvoljenošću nečega. Nije kod nas običaj imati 4 žene pa je ipak po islamu dozvoljeno.Fudo Bosna wrote:Rijaset :Ja tačno, 1-ima taj odgovor, uz konstataciju da se konsultuje sa roditeljima i familijom? Znači uslov dozvola roditelja? 2-Na drugom mjestu kažu ni u n-tom koljenu? 3-Na trečem kažu nije običaj kod nas?
Ne, nije "dozvoljeno voziti". Ne postoji propis koji kaže da je dozvoljeno voziti. Postoji propis koji kaže da je dozvoljeno voziti uz posjedovanje odgovarajuće dozvole za upravljanje motornim vozilom. Logika ti nije jača strana?Fudo Bosna wrote:Kažeš nije bitno kako, ali je dozvoljeno? Je li dozvoljeno voziti? Je li možeš voziti bez vozačke ? Ne
A sada je većinom? Znači da je dozvoljen? Dozvoljenost je tema a ne praktična ostvarivost.Fudo Bosna wrote:Je li ima decidna zabrana takvog braka? Ne! Je li on ostvariv uopće u praksi npr. na našim prostorima ? Ne ! Ili večinom ne!
Ne, ja sam rekao da je takav brak dozvoljen, što si ti sporio. Dozvoljen je u smislu da srodnost nije prepreka. Nešto drugo može biti prepreka ali ne srodnost. Pravo pitanje bi bilo "možemo li sklopiti brak, imamo dozvolu roditelja". Ako kažu da može, znači da je dozvoljen, što si ranije osporavao.Fudo Bosna wrote:Postavi pitanje rijasetu : "Želimo takav brak ne ti nego neke nn osobe ali nemamo saglasnost roditelja ni pod razno" pa mi reci odgovor , jer je kažeš DOZVOLJENO?
Zašto da to pitam kada to nije tema. U tom slučaju bi tema bila može li se sklopiti brak bez dozvole roditelja ali to ovdje nije tema.Fudo Bosna wrote:Postavi pitanje rijasetu : "Želimo brak , ali naša familija nije za to , opiru se, hoćemo li mimo familije,"
Tema i nije saglasnost roditelja nego srodstvo.Fudo Bosna wrote:Ne vjenčava fetwi emin . On daje odgovore. On daje odgovor pod uslovom da nisi nešto sakrio, ne zna da si sakrio neslaganje familije i ili roditelja ???
Kako neće ako fetva-i-emin kaže da to nije šerijatska prepreka?Fudo Bosna wrote: Vjenčanje je javna stvar? U vjenčanju je predpostavka hodže/kadije da ga ne varaš, da govoriš istinu a da svjedoci , na pitanje: ,, Ima li neka prepreka braku"? Da neče lagati i tajiti istinu !
-
demimonde
#171 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Dakle, nakon stranica i stranica mlaćenja slame, došli smo odakle smo i krenuli, od činjenice da Kur'an ne zabranjuje, tj. dozvoljava (to je isto, koliko god se Fudo trudio da dokaže drugačije, oboje se opisuje fikhskom kategorijom halal) ženidbu prvih rođaka pa nadalje. Kur'an takvu ženidbu nigdje ne kudi niti preporučuje da se nje kloni, dakle Kur'an je tu hladno afirmativan: niti brani, a niti preporučuje. Ovo je vrlo bitno, jer je u Islamu zabranjeno postavljanje nepostojećih propisa kao i neizvršavanje postojećih. Kao što je zabranjeno dopuštati ono što je Bog zabranio, tako je zabranjeno i zabranjivati ono što je on dopustio. Priječiti brak između dvoje ljudi bez osnove u Kur'anu ili neko mdrugom vjerskom izvoru po Islamu je tiranija i zulum.
Spominjali se neki hadisi, naredbe halifa i sl., ja sam pitao stupanj autentičnosti hadisa, odgovora nisam dobio. Pitam se što znače ti hadisi i da jesu točni, kada znamo da su je sam Poslanik prakticirao ženidbu prvih rođakinja, a i samu kćer dao u takav brak. Ako je takva praksa bila kod Poslanika i njegovih ashaba, to prije ide prema tome da je takva praksa čak i preporučena, nego da je pokuđena. Sasvim moguće da su ti izvori o izbjegavanju rodbine uvjetovani narodnim razumijevanjem stvari, a ne samom vjerom (kao što i današnji Bošnjaci takve brakove izbjegavaju čisto običajno, bez striktnog vjerskog razloga). U najmanju ruku, praksa Poslanika dokazuje da je takav brak halal, a Sunnet je primjer i uzor vjernicima i najbolji tumač Kur'ana.
Dakle, u islamu nema skoro nikakve osnove da se takve brakove zabrani, a rezultate vidimo po arapskim zemljama, u nekima od kojih brakovi tog tipa prelaze i 50% (da ne govorim da se cijeli klanovi miješaju stoljećima, pa kad se prvo i prvo koljeno uzmu, vjerojatno među njima ima više srodnosti nego među bratom i sestrom na Zapadu, s obzirom da su im i preci unazad ko zna koliko spajani po tom klanskom principu). Sličnih problema islamski svijet ima i sa zabranama pedofilije, dječjih brakova, spolnog zlostavljanja djece, zoofilije, nasilja na ženama, ubojstvima "iz časti" i mnogočim drugim. U Saudijskoj Arabiji su prije 40-tak godina muftije jedva preko usta pustili zabranu ropstva, nakon ko zna koliko pritiska i izvana i iznutra. Jasno im je bilo, kao i nama, da islam ne zabranjuje ropstvo, i samo pod teškim pritiscima i ucjenama međunarodne zajednice isposlovana je ta zabrana.
Svi ti navedeni društveni problemi puno su bolje rješeni u zemljama i regijama gdje ljudi ne slijede savršenu knjigu i objavu s neba koja vrijedi do Sudnjeg dana, iako su tako bolno zakinuti za vječne istine i upute. Zanimljivo, zar ne?
Spominjali se neki hadisi, naredbe halifa i sl., ja sam pitao stupanj autentičnosti hadisa, odgovora nisam dobio. Pitam se što znače ti hadisi i da jesu točni, kada znamo da su je sam Poslanik prakticirao ženidbu prvih rođakinja, a i samu kćer dao u takav brak. Ako je takva praksa bila kod Poslanika i njegovih ashaba, to prije ide prema tome da je takva praksa čak i preporučena, nego da je pokuđena. Sasvim moguće da su ti izvori o izbjegavanju rodbine uvjetovani narodnim razumijevanjem stvari, a ne samom vjerom (kao što i današnji Bošnjaci takve brakove izbjegavaju čisto običajno, bez striktnog vjerskog razloga). U najmanju ruku, praksa Poslanika dokazuje da je takav brak halal, a Sunnet je primjer i uzor vjernicima i najbolji tumač Kur'ana.
Dakle, u islamu nema skoro nikakve osnove da se takve brakove zabrani, a rezultate vidimo po arapskim zemljama, u nekima od kojih brakovi tog tipa prelaze i 50% (da ne govorim da se cijeli klanovi miješaju stoljećima, pa kad se prvo i prvo koljeno uzmu, vjerojatno među njima ima više srodnosti nego među bratom i sestrom na Zapadu, s obzirom da su im i preci unazad ko zna koliko spajani po tom klanskom principu). Sličnih problema islamski svijet ima i sa zabranama pedofilije, dječjih brakova, spolnog zlostavljanja djece, zoofilije, nasilja na ženama, ubojstvima "iz časti" i mnogočim drugim. U Saudijskoj Arabiji su prije 40-tak godina muftije jedva preko usta pustili zabranu ropstva, nakon ko zna koliko pritiska i izvana i iznutra. Jasno im je bilo, kao i nama, da islam ne zabranjuje ropstvo, i samo pod teškim pritiscima i ucjenama međunarodne zajednice isposlovana je ta zabrana.
Svi ti navedeni društveni problemi puno su bolje rješeni u zemljama i regijama gdje ljudi ne slijede savršenu knjigu i objavu s neba koja vrijedi do Sudnjeg dana, iako su tako bolno zakinuti za vječne istine i upute. Zanimljivo, zar ne?
-
demimonde
#172 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Dakle, da preformuliramo tvoju tezu:Fudo Bosna wrote:
Ovdje već postaješ sarkastičan da ne kažem smiješan u svome podmetanju! „Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sve osim pobrojanog“ Kuran, po tebi „legendo“ treba pisati o genetskim aspektima braka sa bližom familijom? Je li se šališ, ili si do te mjere zalutao u svome samoljublju? Nadam se da je ovo prvo! Kuran je Posljednja Božija Objava do Sudnjega Dana, kao kruna predhodnih Božijih Objava ali i nastavak i konačna riječ . ali Kuran nije samo objavljen nama, ljudima 21 stoljeća nego i ljudima koji su rođeni u 6 stoljeću. Šta misliš, da bi Kuran trebao govoriti jezikom nerazumnim za ljude i biti nerazumljiv punih 14 stoljeća pa da ga tek onda mi razumijemo?]
Posljednja Božja objava do Sudnjega dana, kao kruna prethodnih Božijih objava ali i nastavak i konačna riječ, ne treba govoriti o genetskim aspektima braka sa bližom familijom, zato što on nije objavljen samo nama u 21. stoljeću, nego i ljudima iz 6. stoljeća, koji to (i u idućih 1400 godina) ne bi razumjeli.
Zato je bolje da ta Objava neke korisne informacije sasvim prešuti da te ljude iz 6. st. ne bi previše zbunila, bez obzira što će to zavalit milijune ljudi kada dođe vrijeme da takve stvari postanu razumljive, a i potrebne. Dakle, narod treba da se u 21. st. pati i nazaduje zato što savršena Božja objava nije htjela previše da zbuni raju iz 6., dok hodže i drugi apologeti derse o savršenosti Kur'ana, nepotrebnosti ikakve druge Objave, i muku muče da nategnu taj sklop vrijednosti da bi kao fol bio kompatibilan sa suvremenom naukom i načinom života, što je unaprijed osuđeno na propast, ali nema veze, za hodže to je dobar posao. I tako do Sudnjeg dana. Prekrasno, znači. A s druge strane svijeta ljudi zakinuti za Objavu, nevjernici, bezjaci, neznalice i oholi ignoranti prešišali to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?
- Fudo Bosna
#173 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
demimonde wrote:Dakle, da preformuliramo tvoju tezu:Fudo Bosna wrote:
Ovdje već postaješ sarkastičan da ne kažem smiješan u svome podmetanju! „Nauka kaže da je veći rizik za neke bolesti Kuran ne kaže ništa, kaže da je dozvoljeno sve osim pobrojanog“ Kuran, po tebi „legendo“ treba pisati o genetskim aspektima braka sa bližom familijom? Je li se šališ, ili si do te mjere zalutao u svome samoljublju? Nadam se da je ovo prvo! Kuran je Posljednja Božija Objava do Sudnjega Dana, kao kruna predhodnih Božijih Objava ali i nastavak i konačna riječ . ali Kuran nije samo objavljen nama, ljudima 21 stoljeća nego i ljudima koji su rođeni u 6 stoljeću. Šta misliš, da bi Kuran trebao govoriti jezikom nerazumnim za ljude i biti nerazumljiv punih 14 stoljeća pa da ga tek onda mi razumijemo?]
Posljednja Božja objava do Sudnjega dana, kao kruna prethodnih Božijih objava ali i nastavak i konačna riječ, ne treba govoriti o genetskim aspektima braka sa bližom familijom, zato što on nije objavljen samo nama u 21. stoljeću, nego i ljudima iz 6. stoljeća, koji to (i u idućih 1400 godina) ne bi razumjeli.
Zato je bolje da ta Objava neke korisne informacije sasvim prešuti da te ljude iz 6. st. ne bi previše zbunila, bez obzira što će to zavalit milijune ljudi kada dođe vrijeme da takve stvari postanu razumljive, a i potrebne. Dakle, narod treba da se u 21. st. pati i nazaduje zato što savršena Božja objava nije htjela previše da zbuni raju iz 6., dok hodže i drugi apologeti derse o savršenosti Kur'ana, nepotrebnosti ikakve druge Objave, i muku muče da nategnu taj sklop vrijednosti da bi kao fol bio kompatibilan sa suvremenom naukom i načinom života, što je unaprijed osuđeno na propast, ali nema veze, za hodže to je dobar posao. I tako do Sudnjeg dana. Prekrasno, znači. A s druge strane svijeta ljudi zakinuti za Objavu, nevjernici, bezjaci, neznalice i oholi ignoranti prešišali to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?
Nisam ni ja ni niko barem u BiH, od muslimana, a ako i ima to je rijetkost/zanemariva, vjenčao nekoga od bliže familije i ako mi Objava to ne zabranjuje, ali mi ničim ne sugeriše! Znači, kao i stotine miliona muslimana u svijetu ne smatram to obavezom, ni “propustom” neuzubillah, Kurana. Kao i večina muslimana koji se drže Islama i Objave, poštovao sam/poštujem roditelje jer me to islam uči, opet nisam”zavaljen”. Nisam nemoralan, ne “švaleram se” imam zdrave potomke , opet nisam”zavaljen” ,jer Kuran zabranjuje blud, a ja time što ne proturiječih Kuranu, ništa ne izgubih. Možda sam/smo "fulili",jer nismo osjetili blagodeti vanbračne djece, ubistava zbog preljube, “blagodeti”, gonoreje, AIDSA ili …? Ne hvala! Islam/Objava zabraniše alkohol? Opet se ne " zavalismo", jer npr. ne zgazismo ni ja ni ostali vjernici pješaka zbog vožnje u pijanom stanju, ne pretukosmo ženu, onako pjani , ne ostavismo porodicu bez plaće, ne uvrjedismi komšiju, jer pijan čovjek ne zna šta radi? Kuran mi kaže “ikre/uči” pa ja ponešto i pročitah u životu , večina mi familije posta obrazovana a vjernici, jesu li pogriješili ili nazadovali zbog Objave/islama? Islam nas nauči da pazimo komšije, pa jesmo li kiksali što ostadosmo u dobrim odnosima čak i u ratu i ne uzvratismo u : Sarajevu, Zenici, Tuzli,npr. genocidom, za genocid u Srebrenic?. Po meni ispravna odluka, mada je Objava tebi možda zbunjujuća , nama muslimanima nije, pa nas navede/i navodi na dobro, zamisli, a moje komšije spasi i ako nisu muslimani. Islam Objava me uče da održavam ličnu higijenu pa se ne razbolih, možda to više nije inn, ali ne znam da čistoća donosi bolest, a nečistoća/nehigijena zdravlje…
Savršena Objava eto zamisli ne bi u 100 tomova već na samo 604 strane , i ne bi sa poglavljima: genetika, astrologija, kvantna fizika, matematika, ne opisa , zamisli, do u detalje informatiku i programiranje, ali odgoji, ako je se pridržavaš sasvim zdravu porodicu i pojedinačno , korisne članove šire društvene zajednice…Da je sve to opisano u Kuranu a nije, jer je Kuran Uputa, a ne univerzitetska biblioteka od više stotina knjiga , oni čija su srca bolesna opet ne bi vjerovali u Boga, budi ubijeđen u to!
Reci mi šta propuštam što sam zahvalan Stvoritelju, koji me ovako odgaja? Jesam li primitivan ako Ga priznam I držim se npr. one: “Nije pravi musliman ko zanoći sit a komšija mu gladan!”
“Prešišali to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?”
Vidi, kada umreš, proči češ određene faze od berzaha do Sudnjeg Dana, imaš literature o tome , da te ne zamaram. Kada budeš upitan: “Zašto nisi vjerovao I zašto si bio nezahvalan a imao si pamet , sluh , vid, dobivao opskrbu, sunčevu svjetlost, noć za počinak, imao si Uputu Kuran, čuo si za islam i poslednjeg Poslanika Muhameda as Hočeš li ti tada reći, ili je ovo pitanje postavljeno meni: “Prešišao sami to "savršenstvo" davnih dana. I šta ćemo sad?” Znači, ovo si pitanje dostavio na pogrešnu adresu. Bogu , se obrati ako nisi “impresioniran Objavom/vjerom”,
Jer ovo je, o čemu pišemo, Njegova Knjiga i Njegova vjera. Mi ljudi smo obični smrtnici.
Osim , ako se ne dozoveš pameti, u šta sumnjam, ali sve je moguće, jer dao ti se je rok, do kraja života.
Pa ti razmisli, do tebe je !!!
- nasa
#174 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
Bas tako, ove teme i rasprave vjerovatno ponekad daju samo vise podsticaja onim koji ne vjeruju jer imaju negdje da usmjere i na neki nacin materijaliziraju svoja razmisljanja i opredjeljenje dok ustvari sve ovo se tice samo nas samis i odluke u nama....nema veze s drugim ljudima....Znači, ovo si pitanje dostavio na pogrešnu adresu. Bogu , se obrati ako nisi “impresioniran Objavom/vjerom”,
Jer ovo je, o čemu pišemo, Njegova Knjiga i Njegova vjera. Mi ljudi smo obični smrtnici.
- Fudo Bosna
#175 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?
[quote="nemezis"]
Ma ti možeš ovako još sedmicu provocirati i tražiti moje, u brzini napravljene, lapsus linguae, da sam rekao ovako pa onda kao sljedećom rečenicom , nešto drugo , praviti se dobronamjeran i pod lupom promatrati svaku moju riječ, ali nisi glup i kužiš poentu, savršeno ti je jasno šta sam htio reči/postati. A poenta je da i ako je dozvoljen taj brak, on nije zaživio u mnogim islamskim sredinama, npr, kod nas. Znači nije to nikakav propust što se nešto nije eto zabranilo, jer nisu baš muslimani poletili za tom daljom rodbinom , zbog Kurana nikako , jer ih on, i islamski cjlokupni propisi, time nisu stimulisali, a tamo gdje imaš izraženiju tu pojavu, ljudi su samo nastavili svoju milenijumsku preksu a zbog svojih običaja, koje pojedine sredine neće da iskorijene, a sve zbog potrebe da npr. bogastvo ostane unutar šire familije. Znači ne zato jer je to kobajagi Bogougodno djelo. Da je samo dozvoljeno ne zabranjeno ali ničim pohvaljeno, čak naprotiv, znamo po tome što ni jedan hadis ne stimuliše brak sa daljnjom, u Kuranskom smislu , familijom Nijedan halifa poslije Muhammeda saws, pogotovu od onih prvih, odabranih, nije svojim izjavama stimulisao takav brak...
Svaka dalja polemika sa tobom je suvišna a ti piši romane na ovoj temi, ne tangiraš me !!!
Ma ti možeš ovako još sedmicu provocirati i tražiti moje, u brzini napravljene, lapsus linguae, da sam rekao ovako pa onda kao sljedećom rečenicom , nešto drugo , praviti se dobronamjeran i pod lupom promatrati svaku moju riječ, ali nisi glup i kužiš poentu, savršeno ti je jasno šta sam htio reči/postati. A poenta je da i ako je dozvoljen taj brak, on nije zaživio u mnogim islamskim sredinama, npr, kod nas. Znači nije to nikakav propust što se nešto nije eto zabranilo, jer nisu baš muslimani poletili za tom daljom rodbinom , zbog Kurana nikako , jer ih on, i islamski cjlokupni propisi, time nisu stimulisali, a tamo gdje imaš izraženiju tu pojavu, ljudi su samo nastavili svoju milenijumsku preksu a zbog svojih običaja, koje pojedine sredine neće da iskorijene, a sve zbog potrebe da npr. bogastvo ostane unutar šire familije. Znači ne zato jer je to kobajagi Bogougodno djelo. Da je samo dozvoljeno ne zabranjeno ali ničim pohvaljeno, čak naprotiv, znamo po tome što ni jedan hadis ne stimuliše brak sa daljnjom, u Kuranskom smislu , familijom Nijedan halifa poslije Muhammeda saws, pogotovu od onih prvih, odabranih, nije svojim izjavama stimulisao takav brak...
Svaka dalja polemika sa tobom je suvišna a ti piši romane na ovoj temi, ne tangiraš me !!!