Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glupi)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
delicijaA

#151 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by delicijaA »

Objektivni navijac wrote:
delicijaA wrote:dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi hrvate koji dotada nisu imali drzave niti granice, i radili kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci

Lopovluk je glavni uzrok problema u Bosnjaka, ne religija. Dok je god lopovluk glavni cilj bavljenja politikom od Bošnjaka neće biti ni politike ni naroda.
Pa naravno,i to je kod svih glavni uzrok,skoro pa jedini.ratovi se rade samo zbog tzv "visih interesa" koji zapravo jesu i vecinom se svode na tudje resurse.sve ostalo su varijacije na temu
_mufljuz_

#152 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

zlokruhovic wrote: Ima inače predloga još od ranije da se najveće kupalište u BG Ada Ciganlija preimenuje u Ada Romanlija , ali kažu odloženo je za neko buduće vreme dok ne prođe sledeća gej-parada. :-D

:lol: :lol: :lol: :lol:
Objektivni navijac

#153 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Objektivni navijac »

VjecitiStudent wrote:
Objektivni navijac wrote:
delicijaA wrote:dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi hrvate koji dotada nisu imali drzave niti granice, i radili kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci
Kraljevina SHS i ideja Jugoslavije je hrvatsko-slovenski projekat. Sta imaju Srbi s tim :? Religija je glavni uzrok svih problema u Bosnjaka. Dokle god se Bosnjaci ne odvoje od religije,nece biti sposobni izrasti u moderni evropski narod.
Lopovluk je glavni uzrok problema u Bosnjaka, ne religija. Dok je god lopovluk glavni cilj bavljenja politikom od Bošnjaka neće biti ni politike ni naroda.
Religija ti dođe kao samo još jedan marketinški alat, najdraža firma za jumbo plakate bošnjačke politike.
Nema zemlje u kojoj politicari ne kradu,od Vladivostoka do Aljaske. Narod bira politicare,narod ne valja. Religija gusi nacionalnu afirmaciju i sazrevanje u modernu evropsku naciju. Religija je razlog sto su Bosnjaci kasnili sa nacionalnim preporodom u 19-om vijeku,pa su I i II WW zatekli nespremni. Bosnjaci ,ni do dana danasnjega nisu uhvatili nacionalni prikljucak sa ostalim evropskim narodima. Ukljucujuci Srbe i Hrvate. Jedan od glavnih razloga sto djeluju 'glupo' pogodno za viceva.
Havatar

#154 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Havatar »

Ako su pristali na to i ako su na primjer u Tuzli 60% ljudi na funkcijama oni koji su nebosnjaci onda se ne mozemo ljutiti sto nas neko tako predstavlja niti se treba cuditi tome . Osim toga protesti su pokazali da veliki broj Bosnjaka tako misli posto su jasno zahtjevima porucili da ih iz siromastva mogu izvaditi samo Svetlana, Pedja , Zeljko.
VjecitiStudent

#155 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

delicijaA wrote:
Objektivni navijac wrote: Lopovluk je glavni uzrok problema u Bosnjaka, ne religija. Dok je god lopovluk glavni cilj bavljenja politikom od Bošnjaka neće biti ni politike ni naroda.
Pa naravno,i to je kod svih glavni uzrok,skoro pa jedini.ratovi se rade samo zbog tzv "visih interesa" koji zapravo jesu i vecinom se svode na tudje resurse.sve ostalo su varijacije na temu
S 'malom' razlikom što kod većine ostalih hajruje još poneko ko je izvan kriminalnog kruga i što je za mnoge stvari cijena prodaje puno, puno, puno veća.
Vidi npr. pod Energopetrol.
VjecitiStudent

#156 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

Havatar wrote:Ako su pristali na to i ako su na primjer u Tuzli 60% ljudi na funkcijama oni koji su nebosnjaci onda se ne mozemo ljutiti sto nas neko tako predstavlja niti se treba cuditi tome . Osim toga protesti su pokazali da veliki broj Bosnjaka tako misli posto su jasno zahtjevima porucili da ih iz siromastva mogu izvaditi samo Svetlana, Pedja , Zeljko.
Za razliku od Fahrudina, Bakira, Sulejmana ...
zlokruhovic

#157 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

Postoji genijalna knjiga genijalnog Iva Andrića pod imenom "Znakovi pored puta" gde ima sledeći pasus koji najbolje opisuje ovdašnje narode , ap sami time i Muja koji kao "vredno" kopa rudnik i Milana koji šatro nekog milokliza čita:

Preporučujem čitanje sledećih redaka sa dubokim razumevanjem:

U prirodi naseg coveka,narocito onog dinarskog tipa,da ne ostaje ni kod jedne zamisli,ni kod jednog dela istrajno i dosledno,i da ih ne prati u njihovom prirodnom razvitku,da bi uticao na njih.Naprotiv,posle prvog zanosa,on napusta delo,vraca se do njegovog izvora,muti ga mislju i pogledom,zatim silovito prelece ceo buduci,neostvareni i tek zamisljeni tok dela,anticipira ga,pa se onda opet vraca na tacku na kojoj se delo nalazi u tom trenutku svog prirodnog razvoja.Tako se stvari razvijaju vise uz njegovo ucesce nego pod njegovim uticajem;jer on nije u njima,nego iznad i pored njih.Zato on u vecini slucajeva i ne stvara dela i ne upravlja dogadjajima,nego reaguje na njih,polazuci mnogo vise na to da bude zacetnik,sudija,borac i gledalac,nego stvaralac,radnik i cuvar.U njega je vidna sklonost da ne ceka razvitak stvari i ne ucestvuje u njemu radom i strpljenjem.

Znakovi pored puta-Ivo Andrić

Ivo je bio jedin pravi prorok istine! 8-)
OldMayor

#158 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by OldMayor »

Cinjenica je da su srbi uvijek imali najjace politicare. To im treba priznati. I ovdje ne govorim o ovim losim. Ali pogledajte malo, oni su od agresora i zemlje koju je NATO gadjao dosli do praga EU, a u NATO ce uci svake sekunde. Gdje smo mi sa nasim fahrama, bakirima, tihicima?

Nas su turci unazadili toliko da bi sad bili ko ona plemena po libiji da nije bilo AU i Jugoslavije. To su cinjenice, koje se veoma lako mogu provjeriti. Nije zato kriva ni Srbija ni Hrvatska. Krivi su nasi preci. Ko je kriv sto su nasi ljudi zene unistavali vijekovima i nisu im davali da se obrazuju, nisu im davali pravo glasa, sjedi kuci i kuhaj. Pa i dan danas mi imamo takve ljude.

Glavni cilj osmanskog carstva je bila teritorija i uzimanje poreza. I dan danas mi te ljude nazivamo braćom. Te ljude nazivati bracom mogu samo budale. Da, jesmo mi mozda po vjeri isti, ali tu se sve zavrsava. Mi nemamo nista zajednicko s tim ljudima, osim te pogane historije.

Ali neka, opet su nama braca turci umjesto da se okrenemo austrijancima koji su nam po djelu braca i barem su nam nesto ostavili, izgradili. A turci, pa zna se sta su radili, uzimali porez i karali nase zene. I to su cinjenice. Ali eeej, oni su braca. :run: Gdje li su ta braca bila 92-95.

I jos nas onaj pogan erdogan uzima u usta. :run:
sinuhe

#159 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by sinuhe »

Cinjenica je da su srbi uvijek imali najjace politicare.
Eh, moj ti :lol:
Havatar

#160 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Havatar »

_mufljuz_ wrote:ja odgovorno tvrdim da je Josip Broz bio veci musliman, bosnjak, bosanac i hercegovac od sve bagre hohštaplera koja prica o patriotizmu, ratu, odbrani BIH i slicno.... prstom u oko je uletio velikosrbaljskoj politici kad je administrativno zaokruzio granice BIH davsi joj pri tom drzavnost koju u srboslaviji, a bogumi ni u osmanskom carstvu ne dobi vise a sigurno je dobila manje od jedne Srbije.....

bosnjaci, muslimani - trebaju Brozu zlatna slova u istoriji ispisat jer (skoro) imaju drzavnost, i (skoro) nacionalnu drzavu - a sve pluseva sto su imali potencijala i kapitala uspjela je da unisti hohstaplerska bagra koja se skuplja po dzumama, dzamijama, minderima i preseravanjima - sto materijalno, sto drzavno - jer hohstapleri nista zivo nisu pokrenuli da poprave malim ljudima zivot na bolje od AlŠiti centara, BOSMALA, prodanih giganata u bescijenje i recikliranih u zeljezo......

za neke stvari je ipak bilo potrebno biti veci intelektualni kadar od sake primitivne pojedinacne bagre koji su se zvali Mladi Muslimani a koji su pod meni vrlo sumnjivim okolnostima lezali samo 5g za krivicno djelo ugrozavanja ustavnog poretka SFRJ.... za vecinu tih dusevnih profiterskih gabora je npr Mustafa Spahic Mujke bosnjacki i muslimanski Aristotel....
Oni koji se skupljaju po dzamijama nisu nikakva bagra nego najbolje sto Bosnjaci imaju a sto se tice onoga sto nam je dao TIto on nam nije dao drzavnost nego uslove da se napravi etnicko ciscenje i da se znacajno smanji teritorija na kojoj Bosnjaci zive. Kapital su isto unistili njegovi oficiri, akademici , pioniri koji su vikendima dolazili da taj kapital uzimaju iz Bosne i upravo su ovakvi postovi dokaz zbog cega su Bosnjaci u tekom polozoaju u bice dokle god ovakvi budu kocili njihov napredak.
VjecitiStudent

#161 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

Havatar wrote: Oni koji se skupljaju po dzamijama nisu nikakva bagra nego najbolje sto Bosnjaci imaju a sto se tice onoga sto nam je dao TIto on nam nije dao drzavnost nego uslove da se napravi etnicko ciscenje i da se znacajno smanji teritorija na kojoj Bosnjaci zive. Kapital su isto unistili njegovi oficiri, akademici , pioniri koji su vikendima dolazili da taj kapital uzimaju iz Bosne i upravo su ovakvi postovi dokaz zbog cega su Bosnjaci u tekom polozoaju u bice dokle god ovakvi budu kocili njihov napredak.
Zapravo su upravo NDH i četnički pokret, a ne partizani, bili ti koji su najviše doprinijeli ponovnom uspostavljanju Bosne i Hercegovine i očuvanju Muslimana u II svj. ratu :oops:
Havatar

#162 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Havatar »

VjecitiStudent wrote:
Havatar wrote: Oni koji se skupljaju po dzamijama nisu nikakva bagra nego najbolje sto Bosnjaci imaju a sto se tice onoga sto nam je dao TIto on nam nije dao drzavnost nego uslove da se napravi etnicko ciscenje i da se znacajno smanji teritorija na kojoj Bosnjaci zive. Kapital su isto unistili njegovi oficiri, akademici , pioniri koji su vikendima dolazili da taj kapital uzimaju iz Bosne i upravo su ovakvi postovi dokaz zbog cega su Bosnjaci u tekom polozoaju u bice dokle god ovakvi budu kocili njihov napredak.
Zapravo su upravo NDH i četnički pokret, a ne partizani, bili ti koji su najviše doprinijeli ponovnom uspostavljanju Bosne i Hercegovine i očuvanju Muslimana u II svj. ratu :oops:
Ni partizani ih nisu cuvali nego ili su se cuvali sami ili bi bili poklani. Osim toga i pored toliko neprijatelja nikada nije dovedan u pitanje opstanak Bosnjaka kao sto se to dogodilo u zadnjem ratu sto znaci da niko kao komunisti nije unistio sposobnost Bosnjaka da se sami brane i sposobnost da prepoznaju opasnost koja dolazi.
_mufljuz_

#163 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

Havatar wrote:
_mufljuz_ wrote:ja odgovorno tvrdim da je Josip Broz bio veci musliman, bosnjak, bosanac i hercegovac od sve bagre hohštaplera koja prica o patriotizmu, ratu, odbrani BIH i slicno.... prstom u oko je uletio velikosrbaljskoj politici kad je administrativno zaokruzio granice BIH davsi joj pri tom drzavnost koju u srboslaviji, a bogumi ni u osmanskom carstvu ne dobi vise a sigurno je dobila manje od jedne Srbije.....

bosnjaci, muslimani - trebaju Brozu zlatna slova u istoriji ispisat jer (skoro) imaju drzavnost, i (skoro) nacionalnu drzavu - a sve pluseva sto su imali potencijala i kapitala uspjela je da unisti hohstaplerska bagra koja se skuplja po dzumama, dzamijama, minderima i preseravanjima - sto materijalno, sto drzavno - jer hohstapleri nista zivo nisu pokrenuli da poprave malim ljudima zivot na bolje od AlŠiti centara, BOSMALA, prodanih giganata u bescijenje i recikliranih u zeljezo......

za neke stvari je ipak bilo potrebno biti veci intelektualni kadar od sake primitivne pojedinacne bagre koji su se zvali Mladi Muslimani a koji su pod meni vrlo sumnjivim okolnostima lezali samo 5g za krivicno djelo ugrozavanja ustavnog poretka SFRJ.... za vecinu tih dusevnih profiterskih gabora je npr Mustafa Spahic Mujke bosnjacki i muslimanski Aristotel....
Oni koji se skupljaju po dzamijama nisu nikakva bagra nego najbolje sto Bosnjaci imaju a sto se tice onoga sto nam je dao TIto on nam nije dao drzavnost nego uslove da se napravi etnicko ciscenje i da se znacajno smanji teritorija na kojoj Bosnjaci zive. Kapital su isto unistili njegovi oficiri, akademici , pioniri koji su vikendima dolazili da taj kapital uzimaju iz Bosne i upravo su ovakvi postovi dokaz zbog cega su Bosnjaci u tekom polozoaju u bice dokle god ovakvi budu kocili njihov napredak.
to sam i ja mislio da su oni najbolje sto bosnjaci imaju pa sam onda lupio glavom od zid kad mi je trebalo ljeba, posla, obrazovanja i vidio da je to rezervisano samo za najbolje sinove (one sa predodredjenim osjecajem za zlatne kašike)...
ti najbolji sinovi bosnjacki ni jedan ili u promilnim jedinicama su isli ili slali dijelove familije u rat ali su u velikim procentima sve po zakonu sklanjali guzice u trezore i ekonomski jacali BIH (sad sa jednim momkom raspravljam o "ekonomskim tokovima sarajevskog tunela") praveci nam uslove za zlatne kašike.....

i mojme mi matere ti prdoklacit o "najboljem sto bosnjaci" imaju - jer sve najbolje sto bosnjaci imaju je proslost i lezi duboko zakopano na Kovacima, Lavu, po ledinama Cekrcica, Igmana, Srebrenice i obicno se okrecu u grobu kad im ti "najbolji" "dolaze odat pocast"... obicno pred izbore....
Država

#164 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Država »

Eksplozija srpstva je najavljena dokumentom SANU o ugroženosti srpskog naroda u Yugoslaviji (čini mi se 1986.), a onda je srpstvo/četništvo/antijugoslovenstvo najavljeno kroz MAS medije i kroz muziku, pjesništvo...

Zamislite reakciju odgovornih da je neki Bošnjak snimio ovu pjesmu u bivšoj Yugi:

... ili možda ovu:

...ili možda ovu...

... a posebno ovu:

Taj bi vjerovatno bio osuđen na višegodišnju robiju.

No, mi smo u to vrijeme pjevali ovo:

Što je najcrnje, ništa se nismo dozvali pameti...

:sax:
Hajvan

#165 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hajvan »

VjecitiStudent wrote:
Havatar wrote:Ako su pristali na to i ako su na primjer u Tuzli 60% ljudi na funkcijama oni koji su nebosnjaci onda se ne mozemo ljutiti sto nas neko tako predstavlja niti se treba cuditi tome . Osim toga protesti su pokazali da veliki broj Bosnjaka tako misli posto su jasno zahtjevima porucili da ih iz siromastva mogu izvaditi samo Svetlana, Pedja , Zeljko.
Za razliku od Fahrudina, Bakira, Sulejmana ...
ili Zlobodana, Radovana, Tihomira, Ratka, Darija, Franje, Anete, Draže….
:mrgreen:
_mufljuz_

#166 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

jebi ga - ja i sad odvrnem u autu Al Kaponea :lol: do daske... volim ga slusat jebo mater svoju :mrgreen: iako je mrtvi cetaljoid :lol:
drunken tiger

#167 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by drunken tiger »

Havatar wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ni partizani ih nisu cuvali nego ili su se cuvali sami ili bi bili poklani. Osim toga i pored toliko neprijatelja nikada nije dovedan u pitanje opstanak Bosnjaka kao sto se to dogodilo u zadnjem ratu sto znaci da niko kao komunisti nije unistio sposobnost Bosnjaka da se sami brane i sposobnost da prepoznaju opasnost koja dolazi.
Hajvan

#168 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hajvan »

_mufljuz_ wrote:jebi ga - ja i sad odvrnem u autu Al Kaponea :lol: do daske... volim ga slusat jebo mater svoju :mrgreen: iako je mrtvi cetaljoid :lol:
ja kad sam se furo' totalno na r'n'r nisam volio tog seljobera… Čorba i Maiden (uprkos doprinosu u dinamici ) su mi vazda (tj. tokom '80-ih) bili seljoberski bandovi za populaciju jednom nogom na asfaltu a drugom u kaljuzi…
ne kazem da je moja projekcija istinita, i da su samo takvi slušali pomenute- - no čorba i njen frontman su to ipak dokazali i svojim pjesmama i svojim ponašanjem …
za Maiden sam se ipak malo više zajebo- oni su u sebe ipak ulagali i napredovali i kao ljudi i kao muzičari…

Bosanac kopa nos, Milan Čita :D
Banksy

#169 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Banksy »

Država wrote:
Ovu temu želim odavno da započMem. Rastao sam u sistemu gdje je percepcija o bosancima uvijek bila vezana za rudnik i slične stvari, a Srbi su (na hinjaka) predstavljani kao junaci, ratnici, radnici, profesori, akademici i slično...

Mišljenja sam da nam je namjerno uvaljivan kompleks niže vrijednosti (kroz obrazovni sistem, kroz lobiranje, kroz humoristične emisije...) i da možda u tome možemo pronaći odgovor za današnje ponašanje nekih Bošnjaka.
Već 20 godina smo svoji na svome. Šta misliš, kako ti se čini, je li danas taj kompleks otklonjen ili bar oslabljen, ili je dodatno razvijen i ojačan?
kingofsnake

#170 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

_mufljuz_ wrote:jebi ga - ja i sad odvrnem u autu Al Kaponea :lol: do daske... volim ga slusat jebo mater svoju :mrgreen: iako je mrtvi cetaljoid :lol:
:thumbup:

Jebi ga, isti sam. Al me malo tješi što papak i plagijator poput Dine Merlina tri noći zaredom puni beogradsku arenu :D Bora je za njega Shakespeare.

Ooooooo kako je lepo biti glup :D
_mufljuz_

#171 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

Hajvan wrote:
ja kad sam se furo' totalno na r'n'r nisam volio tog seljobera… Čorba i Maiden (uprkos doprinosu u dinamici ) su mi vazda (tj. tokom '80-ih) bili seljoberski bandovi za populaciju jednom nogom na asfaltu a drugom u kaljuzi…
ne kazem da je moja projekcija istinita, i da su samo takvi slušali pomenute- - no čorba i njen frontman su to ipak dokazali i svojim pjesmama i svojim ponašanjem …
za Maiden sam se ipak malo više zajebo- oni su u sebe ipak ulagali i napredovali i kao ljudi i kao muzičari…

Bosanac kopa nos, Milan Čita :D
sta kopa - ćopa :mrgreen:
JohnnyS

#172 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JohnnyS »

Ajatolah_ wrote:
drunken tiger wrote:Samo obrazovanje nas može spasiti. Nisu generali i direktori u firmama bili srbi i hrvati zbog toga što su srbi i hrvati već što su bili pametni i školovali se za to!! Nama je sad smiješno i smeta što imamo veliki broj visokoobrazovanih ljudi..mislim van pameti svake. ( ne ulazeći u to da nema radnih mjesta za toliki kadar, ali nema ni za NK jer nema ni fabrika)
Tačno... ljudi se haman ibrete što "danas svako ide na fakultet" jer to nije bilo nikad u našoj historiji pa nam dođe k'o nešto čudno.

Ne bi nitko riječi rekao da se školuju za buduće inžinjere, doktore, zubare, arhitekte. Ali kakvo realno znanje stječe onaj tko završi politologiju i kakvom se poslu može nadati? Ili raznorazne menadžmente...
Sezam

#173 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Sezam »

zlokruhovic wrote:Postoji genijalna knjiga genijalnog Iva Andrića pod imenom "Znakovi pored puta" gde ima sledeći pasus koji najbolje opisuje ovdašnje narode , ap sami time i Muja koji kao "vredno" kopa rudnik i Milana koji šatro nekog milokliza čita:

U prirodi naseg coveka,narocito onog dinarskog tipa,da ne ostaje ni kod jedne zamisli,ni kod jednog dela istrajno i dosledno,i da ih ne prati u njihovom prirodnom razvitku,da bi uticao na njih.Naprotiv,posle prvog zanosa,on napusta delo,vraca se do njegovog izvora,muti ga mislju i pogledom,zatim silovito prelece ceo buduci,neostvareni i tek zamisljeni tok dela,anticipira ga,pa se onda opet vraca na tacku na kojoj se delo nalazi u tom trenutku svog prirodnog razvoja.Tako se stvari razvijaju vise uz njegovo ucesce nego pod njegovim uticajem;jer on nije u njima,nego iznad i pored njih.Zato on u vecini slucajeva i ne stvara dela i ne upravlja dogadjajima,nego reaguje na njih,polazuci mnogo vise na to da bude zacetnik,sudija,borac i gledalac,nego stvaralac,radnik i cuvar.U njega je vidna sklonost da ne ceka razvitak stvari i ne ucestvuje u njemu radom i strpljenjem.

Ivo je bio osvjedoceni fasista, sto njegov dokument o albanskom pitanju iz 1939 jasno dokazuje.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#174 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» delicijaA

:-)
zlokruhovic

#175 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

Sezam wrote:
zlokruhovic wrote:Postoji genijalna knjiga genijalnog Iva Andrića pod imenom "Znakovi pored puta" gde ima sledeći pasus koji najbolje opisuje ovdašnje narode , ap sami time i Muja koji kao "vredno" kopa rudnik i Milana koji šatro nekog milokliza čita:

Ivo je bio osvjedoceni fasista, sto njegov dokument o albanskom pitanju iz 1939 jasno dokazuje.
Da,da , nego šta nego je bio osvedočeni fašista.

Pretpostavljan da si ti osvedočeni antifašista čim nanjušiš fašiste iz prve.

:-)

A sad ti uzmi papir i olovku i napiši pismo u Brisel,Strazbur,London,Pariz,......gde ćeš celom slobodarskom svetu predočiti "osvedočeni fašizam" Ive Andrića , i pošto si u pravu i imaš sve dokaze oni će ti svi poverovati i staviće Ivu u na pijadestal fašizma i sva njegova dela zabraniti.
Ja mislim da nakon ove tvoje izjave o osvedočenom fašizmu čitav svet neće imati više dilemu , ili možda hoće jer ti ćeš reći da postoji zavera i da namerno se prećutkuje Ivin fašizam..
Post Reply