Propadanje aviona kroz zrak... Dešava se kad se nos aviona podigne prema gore preko određene granice.
Pored ove situacije sa slike (prva je odlican pokazatelj sta avion drzi u zraku, tj. brzina kretanja krila u odnosu na zrak), koja je tipicna za konstrukcije aviona sa T repom, i u kojoj pri jako velikim napadnim uglovima krila (ugao krila u odnosu na smjer opstrujavanja krila) pravi zavjetrinu zraku koji je potreban repu za kontrolu aviona, najjednostavniji nacin nastankao "stall-a", iliti gubitka uzgona je premala brzina aviona u odnosu na zrak, cak i u horizontalnom letu... Kako uzgona nema, aerodinamika ga prestaje "drzati" gore, i avion se u jednom momentu "svali" na lijevo ili desno krilo, i to se zove "kovit" (jefferson rece "kovitlo" ranije, pa da mu pomognem s nasim jezikom, dugo je preko bare)
Svaki avion se prilikom testiranja ispituje na brzine u kojima upada u kovit pri raznim podesavanjima krila, brzina, tezina, kao i procedure za izvlacenje aviona iz toga... Problem kod izvlacenja aviona iz kovita je visina... Posto je avion "stao" u zraku, pocinje padati preko krila, ne bas kao kamen, ali ne bas pod kontrolom, i prvo mora postici odredjenu brzinu propadanja da bi kretanje zraka moglo da ga uz odgovarajuce komande pilota postavi u polozaj da krila opet proizvode "lift" tj. uzgon, a tek onda se s avionom opet moze upravljati makar i kao sa jedrilicom u kontrolisanom jedrenju nanize ako motori ne rade, ili "normalan" let ako rade, ali za sve to treba puno metara visine, sto je veci avion, vise visine, a u neocekivanim slucajevima kovita nacesce zafali visine na kraju... U ocekivanm, namjerno izazvanim primjerima kovita, piloti znaju da ce ga raditi pa su sve potrebno ranije pripremili, a uz neiskusne pilote su obavezno instruktori jer se jedino tako nesto moze nauciti... Naravno da sve ovo pije vode na malim avionima u relativno kontrolisanim uslovima i na dovoljnim visinama... Putnicki avioni su obicno puni putnika, preveliki, i preskupi za ovu vrstu treninga, pa se to radi u simulatorima.
@cocoloko
Divim se tvojoj istrajnosti. Ideja ti nije ni nova ni originalna, i ja sam razmisljao o necemu takvom, medjutim nemam nikakve inzenjerske pozadine da tu mogu sta kvalifikovano izracunati... Meni je najlogicnije bilo nesto tipa balistickog padobrana za cijeli avion (kakvi postoje za male avione u svijetu), ili za samo trup aviona sa kojeg bi krila i repovi morali biti odbaceni, posebno krila jer je vecina goriva u njima, medjutim tu dolazimo do problema kako odbaciti brzo krila sa spoja s trupom koji su u startu projektovani tako da budu jako cvrsto spojeni, jer je ta veza najkriticnija za let tog aviona? Eksplozivom? Koje snage i kojeg usmjerenja? U korjenu krila koje svakako nosi tone zapaljivog goriva, a nekada je i u trupu blizu centralni rezervoar... S obzirom koliki su ovi ranije spomenuti balisticki padobrani za avione tipa C172, sa 4 sjedista, pretpostavljam da bi padobran(i) za ovakav avion tezak i po 300 tona nakon odbacivanja krila i repa trebao biti povrsine grada Sarajeva u sastavu svih prijeratnih 10 opstina (koliko mene pamcenje sluzi za spustanje iz aviona mojih 80-ak kg tezine, padobran je imao oko 50-60m2, dakle povrsinu mog sadasnjeg stana)... Sto je priznaces tesko sasiti, sloziti, i biti siguran da ce se otvoriti kako treba ako zatreba... I opet i za to treba visina, padobran na malim visinama ne pomaze puno... Katapultiranje ? Opet problemi, rakete, bilo zajednicke za "kapsulu" bilo pojedinacne za sjediste... Katapult sjedista na vojnim avionima lovcima su jako skupa, i opravdana jer pokusavaju spasiti nekoga u cije je skolovanje utroseno nekoliko desetaka mil.$, a koga pokusavaju "reciklirati", tj. ponovo upotrijebiti... I pri tome je sam taj cin opet jako opasan po tog pilota, zbog nagle G-sile na kicmu, visine, brzine...
Cinjenica je da komercijalni avioni jako rijetko padaju, u bilo kojem dijelu leta, i da svake godine "samo" nekoliko stotina ljudi pogine u avionskim nesrecama (224 covjeka u 2013 god.)...
https://www.easa.europa.eu/communicatio ... php?id=126
Da, to je previse, moglo bi manje, ali po koju cijenu ? Radikalni redizajn ? Da li bi ti bio spreman platiti kartu za let takvim avionom do Beca od 1000 EUR, naspram sadasnjih 300 ? Zasto jos ginemo u autima ? Pa svake godine u BiH u autima pogine vise ljudi nego lani u cijelom svijetu u avionima... Auta bi trebala biti laksa za napraviti da se u njima ne moze poginuti od aviona, sa autom nemas rizik pada sa 9000 metara visine... Mozda zato sto bi onda ta auta morala biti kao tenk, ili toliko pametna da nama ljudima ne dozvoljavaju greske...? Pa bi kostala 100.000 EUR po komadu Golf klase, i ko bi to kupio ? Sta ces, kapitalizam...