Izjednačavanje "60minuta"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
pitt

Post by pitt »

Image

Bakir za par decenija :D:D
Fair Life

Post by Fair Life »

covjekovjecna wrote:... Sta sad hoceš? Alija vas je sve spasio ! Da vas je pobio danas bi se javljali iz masovnih grobnica a ne iz misijih rupa!
Image
Fair Life

Post by Fair Life »

sami sebi najgori wrote:...Sta ste se napalili oko nekoliko zaklanih bandita, bandu treba kazniti jal klanjem jal strijeljanjem. Ovi nasi prijatelji su spretniji u klanju pa se sluze tom tehnikom cesce.
Image
nineac

Post by nineac »

Vala moderator bilo je i vrjeme. Samo nekontam kako uopće takvi se znaju služiti tastaturom. I paraziti su se izgleda malo naobrazovali :lol:
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:
ucenik wrote:
Prenj wrote: I kakva je razlika izmedju tebe i cetnika, objasni mi?

Iz njihovog ugla, i njihovoj je rat bio odbrambeni, osveta za zlocine ustasa u II svjetskom ratu.
jest al su pogrijesili na kome ce da se svete, nije Ante Pavelic bio nas... sto nisu po Hrvatskoj klali bebe stare 7 dana?????????
Mi nismo njima prijeteli da ce ih nestat!!!!
Mi smo se branili, mi smo bili zhrtva, a oni agresor!!!
OK?????
Ucenik,

ponovi taj dio istorije.
U ustasama je nazalost bilo i jako puno muslimana.
Takodje, SS Handzar divizija, sastavljena od BH muslimana je ostavila svoj krvavi trag po Bosni i Hercegovini.

"....U tim okolnostima je u Sarajevu na skupštini Udruženja ilmije (udruženje hodža) "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osuđuju ustaški zločini i oni pojedinci među muslimanima koji su sudjelovali u njihovom vršenju. Uz to su iznijeti podaci o stradanjima i progonima samih muslimana od strane četnika Draže Mihailovića. Brojni sarajevski građani muslimani su na svom skupu 12. oktobra 1941. usvojili i potpisali rezoluciju sličnog sadržaja. Poslije objavljivanja ove rezolucije jedna grupa sarajevskih Srba sa liječnicom dr. Marom Kurtović na čelu posjetila je dr. Asima Musakadića, predstojnika gradskog fizikata, i izrazila mu zahvalnost u ime srpskog građanstva i stanovništva. Doktor Musakadić je to sa odobravanjem saslušao, uz napomenu da sada očekuje od njih da na isti ili neki sličan način uzmu u zaštitu muslimane od četnika. Do neke takve akcije, izjave ili rezolucije sa srpske strane nikad nije došlo ni u Sarajevu niti drugdje u BiH....."

"...jedan broj njenih članova (udruženja ilmije) je djelovao u svojstvu tabor - imama u oružanim formacijama NDH. Nasuprot njima, veliki broj pripadnika ilmije se opredjelio za NOP i u njemu aktivno sudjelovao. Među vjećnicima AVNOJ-a bila su i četvorica džematskih imama: hadži Mehmed Mujkić, hafiz Halil Sarajlić, Omer ef. Maksumić, Sulejman ef. Topić..........Zbog saradnje sa NOP-om Nijemci su ubili više pripadnika ilmije....."(Historija Bošnjaka, M. Imamović str. 536)

I opet dolazimo na isto, bez obzira ko je bio zrtva, kome je prijeceno da ce nestati, ko je kroz Historiju najvise stradao, opet se sve na kraju svede na ono: "sve tri strane".

Polako balije, jos malo pa ce mo biti glavni krivci za raz i stradanja u BiH. Otvorite oci! Ni u kom slucaju se ne mozemo porediti sa cetnicima i ustasama. Dva nasa komandanta su u Haagu! Njihovog nema ni jednog. Razmislite malo...
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Prenj wrote: Ucenik,

ponovi taj dio istorije.
Takodje, SS Handzar divizija, sastavljena od BH muslimana je ostavila svoj krvavi trag po Bosni i Hercegovini.

"....U tim okolnostima je u Sarajevu na skupštini Udruženja ilmije (udruženje hodža) "El-Hidaje" 14. augusta 1941. usvojena rezolucija u kojoj se javno osuđuju ustaški zločini i oni pojedinci među muslimanima koji su sudjelovali u njihovom vršenju. Uz to su iznijeti podaci o stradanjima i progonima samih muslimana od strane četnika Draže Mihailovića. Brojni sarajevski građani muslimani su na svom skupu 12. oktobra 1941. usvojili i potpisali rezoluciju sličnog sadržaja. Poslije objavljivanja ove rezolucije jedna grupa sarajevskih Srba sa liječnicom dr. Marom Kurtović na čelu posjetila je dr. Asima Musakadića, predstojnika gradskog fizikata, i izrazila mu zahvalnost u ime srpskog građanstva i stanovništva. Doktor Musakadić je to sa odobravanjem saslušao, uz napomenu da sada očekuje od njih da na isti ili neki sličan način uzmu u zaštitu muslimane od četnika. Do neke takve akcije, izjave ili rezolucije sa srpske strane nikad nije došlo ni u Sarajevu niti drugdje u BiH....."

"...jedan broj njenih članova (udruženja ilmije) je djelovao u svojstvu tabor - imama u oružanim formacijama NDH. Nasuprot njima, veliki broj pripadnika ilmije se opredjelio za NOP i u njemu aktivno sudjelovao. Među vjećnicima AVNOJ-a bila su i četvorica džematskih imama: hadži Mehmed Mujkić, hafiz Halil Sarajlić, Omer ef. Maksumić, Sulejman ef. Topić..........Zbog saradnje sa NOP-om Nijemci su ubili više pripadnika ilmije....."(Historija Bošnjaka, M. Imamović str. 536)

I opet dolazimo na isto, bez obzira ko je bio zrtva, kome je prijeceno da ce nestati, ko je kroz Historiju najvise stradao, opet se sve na kraju svede na ono: "sve tri strane".

Polako balije, jos malo pa ce mo biti glavni krivci za raz i stradanja u BiH. Otvorite oci! Ni u kom slucaju se ne mozemo porediti sa cetnicima i ustasama. Dva nasa komandanta su u Haagu! Njihovog nema ni jednog. Razmislite malo...
Upravo si svojim citatima pokazao da je i u onom vremenu bilo dosta casnih ljudi u redovima bosanskih Muslimana (tadasnje ime)koji su smogli snage da na vrijeme osude ratni zlocin koje su pocinili neki Muslimani.

Zasto bi sada imali drugacije kriterije prema ratnim zlocinima?

Zasto je aktuelna SDA vlast taj casni, antifasisticki dio istorije BiH i Bosnjaka jednostavno PREBRISALA ?
Tu ipak svaka cast Sulejmanu Tihicu.

A ti ocito pratis samo lokalne vijesti. Pa upravo je i Perisic otisao u Hag, a Bobetka je od Haga spasila smrt.
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:
HamzaC wrote:
Prenj wrote: Ucenik,

ponovi taj dio istorije.

Upravo si svojim citatima pokazao da je i u onom vremenu bilo dosta casnih ljudi u redovima bosanskih Muslimana (tadasnje ime)koji su smogli snage da na vrijeme osude ratni zlocin koje su pocinili neki Muslimani.

Zasto bi sada imali drugacije kriterije prema ratnim zlocinima?

Zasto je aktuelna SDA vlast taj casni, antifasisticki dio istorije BiH i Bosnjaka jednostavno PREBRISALA ?
Tu ipak svaka cast Sulejmanu Tihicu.

A ti ocito pratis samo lokalne vijesti. Pa upravo je i Perisic otisao u Hag.
Pokusaj procitati ponovo tekst! Bosanski Muslimani su uvijek osudjivali zlocine koje su cinili neki Muslimani. I ja se slazem sa tim! Ali sta uvijek dobijemo zauzvrat? Dobijemo da nas prozivaju kako smo svi isti! Niko od "druge strane" nikada nije spomenuo ovaj dogadjaj! I sta smo dobili! dobili smo Historiju u kojoj smo okarakterisani kao isti. Slazem se, to nam i vjera nalaze, pravda prije svega! Ali sa tom pravdom treba oprezno, jer "oni" to brzo okrenu u ono "tri strane", i na kraju svi postanu vece zrtve, nego oni koji su stvarno stradali! Bojim se da ce se Historija po ko zna koji put ponoviti.

P.S. Za ove komandante, mislio sam na Mladica i Karadjica.
Prenj

Post by Prenj »

Hamza,

zar je tako tesko sloziti se u jednom:
Zlocince je trebalo na vrijeme osuditi.
I obraz bi nam sada bio cist.
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:Hamza,

Slazem se, ali evo ti primjer. Zlocinci su osudjeni 1941. god. I tada "druga strana" nije htjela nista poduzeti vezano za njihove zlocine. I sta smo dobili? Dobili smo da sam ja u skoli svake druge sedmice slusao o zlocinima Handzar divizije, Muslimanske milicije, i ostalih koljaca iz reda Muslimana, te su prema njima cetnici i ustase bili "male mace". Tek nedavno sam nasao ovaj tekst.

Ipak moram reci da mislim da je bilo bolje da sve zlocine sami procesuiramo. Neke cak i jesmo. Trebali smo mi to zavrsiti do kraja. A ne sad da ide i ko treba i ko ne treba.

Primjer i Haaga: Refik Landzo, jedan od prvih optuzenih Bosnjaka, osudjen je na 18 (mislim da su mu smanjili na 15) godina zatvora, kao cuvaru u logoru u Celebicima. Mislim da su mu prisili 3-4 ubistva. Bio je krajnji izvrsilac.

Drazen Erdemovic je ubio preko 70 civila Bosnjaka. Kazna mu je bila 12 dana za ubijenog Bosnjaka! Bio je krajnji izvrsilac.
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Prenj wrote:Hamza,

Slazem se, ali evo ti primjer. Zlocinci su osudjeni 1941. god. I tada "druga strana" nije htjela nista poduzeti vezano za njihove zlocine. I sta smo dobili? Dobili smo da sam ja u skoli svake druge sedmice slusao o zlocinima Handzar divizije, Muslimanske milicije, i ostalih koljaca iz reda Muslimana, te su prema njima cetnici i ustase bili "male mace". Tek nedavno sam nasao ovaj tekst.

Ipak moram reci da mislim da je bilo bolje da sve zlocine sami procesuiramo. Neke cak i jesmo. Trebali smo mi to zavrsiti do kraja. A ne sad da ide i ko treba i ko ne treba.

Primjer i Haaga: Refik Landzo, jedan od prvih optuzenih Bosnjaka, osudjen je na 18 (mislim da su mu smanjili na 15) godina zatvora, kao cuvaru u logoru u Celebicima. Mislim da su mu prisili 3-4 ubistva. Bio je krajnji izvrsilac.

Drazen Erdemovic je ubio preko 70 civila Bosnjaka. Kazna mu je bila 12 dana za ubijenog Bosnjaka! Bio je krajnji izvrsilac.
Zlocine je trebalo na vrijeme kazniti zbog nas samih i naseg cistog obraza.

Poredjenje sa Erdemovicem nije bas najbolje. Erdemovic se Hagu javio dobrovoljno i tek zahvaljujuci njegovom svjedocenju prica o Srebrenici se pocela odmotavati.

Image
http://www.bhdani.com/arhiva/175/inter.htm

DANI: Mozete li se sjetiti nekog tipicnog primjera neistina sa kojim ste se sreli dok ste radili kao glavni tuzitelj u Haagu?

GOLDSTONE: Naravno. Tipican primjer je bio onaj koji smo imali kada smo kao Tribunal trebali da dokazemo postojanje masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini. Znate, jedno je kada se o tome masovno pise i kada ljudi pojedinacno tvrde da nesto postoji, a drugo je potreba Tribunala da dodje u posjed cvrstih dokaza o onome sto se tvrdi. Tako smo, neposredno nakon napada na Srebrenicu od strane vojske bosanskih Srba i generala Mladica, poceli da dobijamo informacije o sistematskim masakrima hiljada muslimanskih muskaraca i djece. Ove izvjestaje su srpski politicari u Bosni kategoricki negirali. Proslo je mnogo mjeseci prije nego sto je Drazen Erdemovic iznio prva priznanja u vezi sa masakrima, prvo medijima, a kasnije i Tribunalu u Haagu. Na osnovu podataka koje nam je dao Erdemovic, americka vojska je napravila snimke grobnica na kojima je bilo jasno da je rijec o mjestima na kojima su zakopani mnogi lesevi. Srbi su i dalje negirali sve ovo tvrdeci da je rijec o tijelima vojnika ubijenih u vojnim operacijama. Mi smo, medjutim, imali precizne lokacije i na lice mjesta su otisli timovi koji su obavili ekshumacije i dokazali da su svi ubijeni bili likvidirani uglavnom jednim metkom u potiljak i da su svima ruke bile vezane na ledjima zicom. Jedna velika laz je, tako, pala u vodu.
Prenj

Post by Prenj »

Komentar "Nezavisnih"

Image
http://www.nezavisne.com/dnevne/stav/st03102005-02.php

Piše: Pero Simić
"Legendarni" i "mudri"

(dio teksta)

....nema amnestije za optužene od strane Tužilaštva u Hagu i da tamo pozvani, jedino na tom mjestu mogu dokazivati svoju nevinost, u suprotnom prećutno pokazuju da su krivi. Takva su pravila za sve i očigledno nova ne kane postavljati.

Svakako treba napomenuti da vlasti u Sarajevu nemaju takvih problema kao što ih ima Republika Srpska ili Srbija, pa u neku ruku i Hrvatska. Bez ikakve gužve cike i vriske, bježanja i skrivanja, u Ševeningen je otputovao general Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić. Vojskovođa omiljen kod Bošnjaka vjerovatno ništa manje nego što je Ratko Mladić bio kod Srba.

Očigledno da i njemu nije bilo prijatno kada je dobio optužnicu ali mu nije palo napamet, da skrivajući se, izbjegne ovu obavezu, čime bi svoj narod doveo u poziciju taoca. Ovako, on će u Hagu pokušati da dokaže da nije odgovoran za zločine koji mu se pripisuju, spreman vjerovatno da prihvati svaku odluku suda.

O Ramušu Haradinaju neću ni da pričam. Za nešto više od dvadeset četiri časa od kako je primio optužnicu, sada već bivši predsjednik vlade Kosova i Metohije, našao se u Ševeningenu. Nikad mu nije ni palo napamet da se krije jer je svjestan i on da bi to Albance dovelo u nezavidan položaj.

I sad, normalan čovjek s pravom se pita, pa je l' moguće da su ona naša dva odmetnuta hajduka Ratko i Radovan gori od ovih nabrojanih? Kako stvari stoje, jesu! Stavili su svoj lični interes iznad svega, pa nek' propadne i Srpska i narod u njoj, kad već, jelte, oni propadaju. Stvarno, je li moguće da "legendarni" general i "mudri" političar ne mogu da sakupe hrabrost da otputuju u Hag i saopšte šta znaju.

Da li to bila samo njihova istina ili nešto drugo, i na taj način pruže svoj puni doprinos u rasvjetljavanju stvarne istine o svim pitanjima optužnice. Ako misle i preko posrednika tvrde da su nevini, zašto muče međunarodnu zajednicu koja onda razjareno muči nas.

Neka sakupe samo malo hrabrosti, kojom su se tako obilato svojevremeno hvalili, kao što je sakupio Perišić, Gvero, Miletić, Delić, Haradinaj i neka napokon tom svojom istinom "razvale" taj haški sud, kako to vole da tvrde njihove pristalice, samo da nas spase ovih zlih vremena.

Je li moguće da su se "legendarni" komandant i "mudri" političar opredijelili za život bubašvaba, da izlaze noću a kriju se danju? Zar to može njihov ego podnijeti? Imaju li "legendarni" i "mudri" osjećaj za svoj narod, svoju porodicu, svijesti o problemima koje nam njihovo skrivanje donosi.

Postoji li kod njih imalo hrabrosti i odgovornosti ili su je potrošili krijući se i tako za sve zatvorili svoju pamet i srce. Jesu li svjesni da im predavanje o časti i dostojanstvu sada mogu održati na primjer jedan Gvero, Miletić, Delić pa i Haradinaj.

Ako sve to ne znaju i ne mogu, onda ovom zaludjelom dvojcu treba pomoći, ali ne pjevajući junačke pjesme, gurajući ih tako još više u mrak, već ukazujući im kako to drugi rade. Hoće li Mladić izdržati lekciju koju mu je, bespogovornim odlaskom u Hag očitao dojučerašnji protivnik general Delić, pitanje je nad kojim treba da se dobro zamisli.

O tome da li je Haški sud pravedan, a posljednje optužnice idu u prilog tome, neka raspravljaju kad dođu tamo. I ovaj rat koji se vodio na ovim prostorima nije bio pravedan pa su i Ratko i Radovan u njemu debelo učestvovali. Mislim da bi sa nestrpljenjem saslušali šta njih dvojica znaju, a mi još ne znamo.

Uostalom, zar im i sve društvo već poodavno nije u Hagu!?
manijak1

Post by manijak1 »

O tome trebaju razmišljati oni ...........a ovaj koji je plasirao temu očito ne zna gledat' i slušat' :D 60 minuta.
Kada se govori o proteklim tragičnim dešavanjima iz bliske prošlosti ........govori se o agresiji na BiH , govori se o zločincima SDS-a i čudi me da nisi zapamtio konstataciju koja je apslolutno tačna a to je da su počinjeni zločini od strane mudžahedina ( većinom nad vojnicima koji su zarobljeni ili su se sami predali ) diskreditirali odbrambeni rat , Armiju RBiH .........ali i ono što je najvažnije kod ovakvih diskusija se baca u sjenu a to je da su tada valjali a sada bi ih se izbrisalo , ocrnilo , svrstalo u u sve pore magične AlQuaide ..........helem svi bi kao po naredbi trebali zaključiti oni su došli ovdje i izvršili agresiju na one koji su htjeli napraviti od BiH Veliku Srbiju ili su baška došli da prave Islamsku državu .........ja mislim da su iskorišteni i da se ne radi o izjednačavanju zločina već o suočavanju sa zločinima koji nisu trebali biti počinjeni ..........ali ako se već o tome govori ...........ubijeni su bili već zarobljeni vojnici .......bilo je i starih ljudi .
To je zločin bez nalogodavca i ide na svijest pojedinaca koji su ga počinili u ratnim dejstvima ali ide na teret onih koji su ga mogli sankcionisati a da jesu , bio bi to rat u ratu kao što se i desio u Sarajevu krajem '93 .
I za kraj u tom troipogodišnjem haosu znam da sam bio na istoj strani gdje i omraženi mudžahidići ali ne sa istim pogledom i istom da ne kažem vizijom ( patetično zvuči jer što je više mira to je više bezličja ove zemlje ) Bosne i Hercegovine.
I sjetim se onda februarskog parlamentarnog cirkusa '92 dok je bliža okolina već gorjela ......i riječi svih poslanika SDS-a koji su svaku prijetnju obistinili i sproveli u praksu.
Ali to ne može biti opravdanje za počinjene zločine nad Srbima i Hrvatima jer bi onda bili svi jedni te isti zločinci.
jeny

Post by jeny »

Prenj wrote:
jeny wrote:ja sam slucajno iz vozuce.
I slucajno znam da tamo nisu ubijani nikakvi srpski civili.
I slucajno sam bila tamo do samog pocetka rata i vidjela sve one silne konvoje naoruzanja koji su stizali pred sami rat...
Mudzahedini su, na zalost ili srecu, snimali sve sta su radili i koga su ubijali pa se jasno vidi da nema nikakvih srpskih civila.
A Bakir je kreten bio i ostao. Zlocini armije BiH su bili ali su to pojedinacni ekscesi a ne dugo planirani i do detalja organizirani kao zlocini suprotne strane i tu valjda ne bi trebalo biti nikakve dileme.
Pitam se zasto ne napravi jednu reportazu o npr. snajperistima koji su gadjali nevine sarajevske civile, istrazi malo ko su oni, gdje su sad sta rade.... :x
Ma nece, nije lud, lakse je iznositi na vidjelo prljavi ves armije koja mu je sacuvala zivot i dala mu sve sto sada ima
jeny,

da li su mudzahedini u Vozucoj pocinili ratni zlocin?
Da ili ne?
Ne znam, nisam ja ovlastena ni strucna da ti odgovorim na to pitanje. Znam samo da postoji nesto sto se zove PRESUMPCIJA NEVINOSTI- optuzeni je, dakle, nevin dok se ne dokaze suprotno :D
jeny

Post by jeny »

nebi wrote:
jeny wrote:ja sam slucajno iz vozuce.
I slucajno znam da tamo nisu ubijani nikakvi srpski civili.
I slucajno sam bila tamo do samog pocetka rata i vidjela sve one silne konvoje naoruzanja koji su stizali pred sami rat...
Mudzahedini su, na zalost ili srecu, snimali sve sta su radili i koga su ubijali pa se jasno vidi da nema nikakvih srpskih civila.
A Bakir je kreten bio i ostao. Zlocini armije BiH su bili ali su to pojedinacni ekscesi a ne dugo planirani i do detalja organizirani kao zlocini suprotne strane i tu valjda ne bi trebalo biti nikakve dileme.
Pitam se zasto ne napravi jednu reportazu o npr. snajperistima koji su gadjali nevine sarajevske civile, istrazi malo ko su oni, gdje su sad sta rade.... :x
Ma nece, nije lud, lakse je iznositi na vidjelo prljavi ves armije koja mu je sacuvala zivot i dala mu sve sto sada ima

Heroj,kako to da si bila na vozuci/vozucoj za vrijeme ratnih operacija? :D
Niko ovdje ne tvrdi da se ti zlocini mogu izjednaciti.Ne mogu!!!
Ali ako ocekujemo da drugi priznaju vlastite zlocine,onda moramo i mi.
Mi smo good guys,zar ne?
Prvo, kaze se "u Vozuci" :)
Drugo, ne sjecam se da sam rekla da sam bila u Vozuci za vrijeme ratnih operacija.
Naravno, zlocin je zlocin.Zlocinac nema lica. I jesmo mi good guys i to dokazujemo nasom saradnjom sa Hagom, za razliku od NJIH :x
nebi

Post by nebi »

Prvo, kaze se "u Vozuci" :)
sorry,ne poznajem te divlje predjele
Drugo, ne sjecam se da sam rekla da sam bila u Vozuci za vrijeme ratnih operacija.
Onda,kako znas da nisu ubijani civili? :?
Pric'o Abu Hamza na dzumi?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

sanjanin wrote:Ukazivanje na zlocince nije isto sto i izjednacavanje. Ono sto rade Bakir Hadziomerovic i Senad Avdic (a i pojedini istaknuti clanovi SDP-a) je najblaze receno izjednacavanje.

Izjedncavanje zrtve i zlocinca. Stavljanje u ravan odbrambeno-oslobodilackog rata sa agresijom i domacim separatistima.

Ovdje u BiH kad god neko pokuša da kaže nešto o tome da su i "njegovi" znali uraditi nešto što nije za hvaliti se okolo, odmah iz žbuna iskaču dežurni čuvari morala i "narodne vlasti" sa transparentima: "TO JE IZJEDNAČAVANJE ŽRTVE I AGRESORA!"
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj
Poredjenje sa Erdemovicem nije bas najbolje. Erdemovic se Hagu javio dobrovoljno i tek zahvaljujuci njegovom svjedocenju prica o Srebrenici se pocela odmotavati.
Ni dobrovoljno javljanje, ni njegovo svjedocenje o Srebrenici ne opravdava cinjenicu da je on za jednog ubijenog Bosnjaka dobio 12 dana zatvora, a Landzo za 3-4 ubijena Srbina je dobio 18 (drugom presudom mislim 15 godina).

Daj Boze da ne bude, ali mislim da ce uskoro zlocini Cetnika i Ustasa spram onih koje su pocinili pojedinci iz ARBiH biti okarakterisani kao igra djece u obdanistu, spram masovnog ubice!
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Prenj
Ni dobrovoljno javljanje, ni njegovo svjedocenje o Srebrenici ne opravdava cinjenicu da je on za jednog ubijenog Bosnjaka dobio 12 dana zatvora, a Landzo za 3-4 ubijena Srbina je dobio 18 (drugom presudom mislim 15 godina).

Daj Boze da ne bude, ali mislim da ce uskoro zlocini Cetnika i Ustasa spram onih koje su pocinili pojedinci iz ARBiH biti okarakterisani kao igra djece u obdanistu, spram masovnog ubice!
Ako braca ovako nastave braniti zlocine mudzahedina, svasta je moguce, ali da bi dobio odgovor na ta pitanja, moraces pitati Hag.
A sta velis, da li je ijedna strana zadovoljna Hagom, ili ko je barem najmanje nezadovoljan?
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:
HamzaC wrote:
Prenj

Ako braca ovako nastave braniti zlocine mudzahedina, svasta je moguce, ali da bi dobio odgovor na ta pitanja, moraces pitati Hag.
A sta velis, da li je ijedna strana zadovoljna Hagom, ili ko je barem najmanje nezadovoljan?
Najmanje smo nezadovoljni mi, Bosnjaci. Nama ne smeta sto ubica dobija 12 dana za jednog Bosnjaka, sto je oslobodjen zapovjednik i izvrsioci zlocina u Ahmicima, a sto u isto vrijeme na sve nacine pokusavaju preuvelicati nase zlocine, i izjednaciti ih sa agresorima! Nama to ne smeta. Mi to cak i podrzavamo!
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Prenj wrote:
HamzaC wrote: Ni dobrovoljno javljanje, ni njegovo svjedocenje o Srebrenici ne opravdava cinjenicu da je on za jednog ubijenog Bosnjaka dobio 12 dana zatvora, a Landzo za 3-4 ubijena Srbina je dobio 18 (drugom presudom mislim 15 godina).

Najmanje smo nezadovoljni mi, Bosnjaci. Nama ne smeta sto ubica dobija 12 dana za jednog Bosnjaka, sto je oslobodjen zapovjednik i izvrsioci zlocina u Ahmicima, a sto u isto vrijeme na sve nacine pokusavaju preuvelicati nase zlocine, i izjednaciti ih sa agresorima! Nama to ne smeta. Mi to cak i podrzavamo!
Da postavim pitanje malo drugacije: Zasto su se oficiri Armije BiH i doskorasnji premijer Kosova smjesta odazvali pozivu iz Haga, a zasto se Gotovina, Radovan i Ratko i dalje kriju?

Jedna ispravka: Blaskic nije oslobodjen. Osudjen je za svoj udio odgovornosti u ahmickom zlocinu na devet godina koje je i odsluzio u zatvoru.
Kordic je za isto dobio 25.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

HamzaC wrote: Ni dobrovoljno javljanje, ni njegovo svjedocenje o Srebrenici ne opravdava cinjenicu da je on za jednog ubijenog Bosnjaka dobio 12 dana zatvora, a Landzo za 3-4 ubijena Srbina je dobio 18 (drugom presudom mislim 15 godina).
Presude se ne donose "po komadu". Kad bi tako bilo sudski procesi bi bili puno jednostavniji i kraći. Ima puno faktora koji utiču na odluku sudije...
slatkimravojed

Post by slatkimravojed »

Prenj wrote:Komentar "Nezavisnih"

Image
http://www.nezavisne.com/dnevne/stav/st03102005-02.php

Piše: Pero Simić
"Legendarni" i "mudri"

(dio teksta)

....nema amnestije za optužene od strane Tužilaštva u Hagu i da tamo pozvani, jedino na tom mjestu mogu dokazivati svoju nevinost, u suprotnom prećutno pokazuju da su krivi. Takva su pravila za sve i očigledno nova ne kane postavljati.

Svakako treba napomenuti da vlasti u Sarajevu nemaju takvih problema kao što ih ima Republika Srpska ili Srbija, pa u neku ruku i Hrvatska. Bez ikakve gužve cike i vriske, bježanja i skrivanja, u Ševeningen je otputovao general Armije Bosne i Hercegovine Rasim Delić. Vojskovođa omiljen kod Bošnjaka vjerovatno ništa manje nego što je Ratko Mladić bio kod Srba.

Očigledno da i njemu nije bilo prijatno kada je dobio optužnicu ali mu nije palo napamet, da skrivajući se, izbjegne ovu obavezu, čime bi svoj narod doveo u poziciju taoca. Ovako, on će u Hagu pokušati da dokaže da nije odgovoran za zločine koji mu se pripisuju, spreman vjerovatno da prihvati svaku odluku suda.

O Ramušu Haradinaju neću ni da pričam. Za nešto više od dvadeset četiri časa od kako je primio optužnicu, sada već bivši predsjednik vlade Kosova i Metohije, našao se u Ševeningenu. Nikad mu nije ni palo napamet da se krije jer je svjestan i on da bi to Albance dovelo u nezavidan položaj.

I sad, normalan čovjek s pravom se pita, pa je l' moguće da su ona naša dva odmetnuta hajduka Ratko i Radovan gori od ovih nabrojanih? Kako stvari stoje, jesu! Stavili su svoj lični interes iznad svega, pa nek' propadne i Srpska i narod u njoj, kad već, jelte, oni propadaju. Stvarno, je li moguće da "legendarni" general i "mudri" političar ne mogu da sakupe hrabrost da otputuju u Hag i saopšte šta znaju.

Da li to bila samo njihova istina ili nešto drugo, i na taj način pruže svoj puni doprinos u rasvjetljavanju stvarne istine o svim pitanjima optužnice. Ako misle i preko posrednika tvrde da su nevini, zašto muče međunarodnu zajednicu koja onda razjareno muči nas.

Neka sakupe samo malo hrabrosti, kojom su se tako obilato svojevremeno hvalili, kao što je sakupio Perišić, Gvero, Miletić, Delić, Haradinaj i neka napokon tom svojom istinom "razvale" taj haški sud, kako to vole da tvrde njihove pristalice, samo da nas spase ovih zlih vremena.

Je li moguće da su se "legendarni" komandant i "mudri" političar opredijelili za život bubašvaba, da izlaze noću a kriju se danju? Zar to može njihov ego podnijeti? Imaju li "legendarni" i "mudri" osjećaj za svoj narod, svoju porodicu, svijesti o problemima koje nam njihovo skrivanje donosi.

Postoji li kod njih imalo hrabrosti i odgovornosti ili su je potrošili krijući se i tako za sve zatvorili svoju pamet i srce. Jesu li svjesni da im predavanje o časti i dostojanstvu sada mogu održati na primjer jedan Gvero, Miletić, Delić pa i Haradinaj.

Ako sve to ne znaju i ne mogu, onda ovom zaludjelom dvojcu treba pomoći, ali ne pjevajući junačke pjesme, gurajući ih tako još više u mrak, već ukazujući im kako to drugi rade. Hoće li Mladić izdržati lekciju koju mu je, bespogovornim odlaskom u Hag očitao dojučerašnji protivnik general Delić, pitanje je nad kojim treba da se dobro zamisli.

O tome da li je Haški sud pravedan, a posljednje optužnice idu u prilog tome, neka raspravljaju kad dođu tamo. I ovaj rat koji se vodio na ovim prostorima nije bio pravedan pa su i Ratko i Radovan u njemu debelo učestvovali. Mislim da bi sa nestrpljenjem saslušali šta njih dvojica znaju, a mi još ne znamo.

Uostalom, zar im i sve društvo već poodavno nije u Hagu!?
VIDI PERE SIMICA.1991-92, BIO JE PERJANICA SDS U BIJELJINI I NA SAV GLAS VELICAO KARADZICA KOJEGA DANAS PROZIVA.BIO JE DIREKTOR RADIO BIJELJINE A STOG JE MJESTA OTJERAO SVOG KOLEGU JUSUFA TRBICA KADA JE SDS PREUZELA VLAST U BIJELJINI.E DANAS JE ON NEZAVISNI NOVINAR KOJI KROZ NAPADE NA OVA DVA RATNA ZLOCINCA I NJEGOVA IDOLA U RATNOM VREMENU POKUSAVA PRIKRITI SVOJ ANGAZMAN U SDS. A SJETIMO SE SAMO BAJRAMA 92. U BIJELJINI KADA JE POBIJENO DESETINE BOSNJAKA I ALBANACA DOK JE OVAJ MAHNITI CETNIK SA RADIO BIJELJINE BODRIO KOLJACE. AFERIM. VUK DLAKU MIJENJA AL CUD NIKADA.
Himera

Post by Himera »

Uz uvaženo poštovanje gospodi iz homeland securitija (moderatori) ne bi se ovo smjelo dozvaljati jer su ipak branioci branili svoje postojanje,bit,domovinu pred pobudalitom ruljom i ne dolazi u obzir da bi se jih izjednačilo.Zoom66 izvinjavam se za ono prije u vezi bana nisam pogledao 8-) 8-)
sami sebi najgori

Post by sami sebi najgori »

Prenj dali si ti bio u ratu?????
Koliko vidim nisi ratovao, mozda si bio samo prisutan ali nisi vidio poklanu djecu, silovane majke i sestre.
Zapamti da nema idealnih ratova i idealnih vojskovodja.
Ovdje je cilj da se izjednaci agresor i zrtva, sto se nikada nije desavalo u istoriji!!!!!
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

sami sebi najgori wrote:Prenj dali si ti bio u ratu?????
Koliko vidim nisi ratovao, mozda si bio samo prisutan ali nisi vidio poklanu djecu, silovane majke i sestre.
Zapamti da nema idealnih ratova i idealnih vojskovodja.
Ovdje je cilj da se izjednaci agresor i zrtva, sto se nikada nije desavalo u istoriji!!!!!
Ovdje u Bosni ili ovdje na forumu? Ne zele se izjednaciti agresor i zrtva, nego se zele izjednaciti zlocinci i zlocinci. Mislim da raja ovdje nadasve shvata razliku izmedju agresora i zrtve i nema potrebe da se napadaju i Bakir i Senad, ljudi koji da su kojim slucajem neBošnjaci bili bi bez ustezanaj prozvani cetnicima, a ustvari jedini imaju mu.da da progovore kako nije bilo svetaca u ovom zadnjem ratu. Eto, to je.
Post Reply