Jest' pa da prodavacica provuce karticu na scanner, skine pin poslije sa kamere i udri jace manijaceJack Be Nimble wrote:Prodavacica ima svako pravo da to radi jer je to njen posao, ona je zadnja linija odbrane sto se tice zaustavljanja prevare sa tudjom karticom. Naravno da mora uzeti tvoju licnu/pasos da provjeri da li je pravo ime, da u tvrdi da slika na licnoj jeste u stvari tvoja, da provjeri potpis na licnoj, kartici i racunu ako se placa kreditnom.Bilki wrote: prodavacica nije duzna, niti smije bilo koga legitimisati, njeno je da stisne gumb da se placa karticom i nista vise, niti moze biti odgovorna za zloupotrebe kartice, placao sam bezbroj puta na tudju karticu a i drugi mojom, i nikad niko mi nije trazio uvid u moje dokumente, cak nemaju pravo ni da uzimaju karticu u ruke a ne nesto drugo da rade, kod podizanja gotovine na salteru sasvim je logicno da vam traze uvid u licni dokumenat jer se ne identifikujes PIN codom
Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
- Edin H.
#151 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
- Jack Be Nimble
#152 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Edine, ne kontam sta zelis da kazes?Edin H. wrote:Jest' pa da prodavacica provuce karticu na scanner, skine pin poslije sa kamere i udri jace manijaceJack Be Nimble wrote: Prodavacica ima svako pravo da to radi jer je to njen posao, ona je zadnja linija odbrane sto se tice zaustavljanja prevare sa tudjom karticom. Naravno da mora uzeti tvoju licnu/pasos da provjeri da li je pravo ime, da u tvrdi da slika na licnoj jeste u stvari tvoja, da provjeri potpis na licnoj, kartici i racunu ako se placa kreditnom.
- Edin H.
#153 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ne bi ona trebala da ima pravo da uzme kreditnu karticu u ruke.Jack Be Nimble wrote:
Edine, ne kontam sta zelis da kazes?
Ja sam tako placao u Engleskoj na benzinskoj pumpi, frajer provukao karticu kroz scanner ispod pulta, za koji dan zove banka jeste li Vi kupili vina za 1000 funti
Srecom vratila je banka pare.
- Bilki
#154 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
takvim je sevap klonirati karticu i klepiti svu lovu sa racuna, daj svoj pin objavi u oglasima i podatke pa da vidis sta ce ti se desiti, ili kopiraj karticu, zini zemljo da propadnemstroga normala wrote:Lično mi se nikad to nije desilo ali živo me zanima šta bilo ko može sa mojim pinom ako nema moju karticu?Baby Jane wrote:Malo je off-topic, ali mi je fascinatno kada u supermarketima genijalci prodavacu daju karticu pri placanju i jos im diktiraju PIN. U par situacija su meni prodavaci trazili PIN da ukucaju oni u aparat za mene.
How yes no.
Ugl, i ova navedena prica doticne je nebulozna koliko i ovo sto sam napisala za PIN.
Samo kod nas.
Neki dan u Amku mladić napade starijeg čovjeka što gleda koji on pin kuca, pa evo reći ću ja javno ovdje koji mi je pin i šta će biti?
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#155 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ispade da ovdje svima redovno prodavaci traze licne dokumente.
Gle cuda, meni niko nikada u zivotu nije trazio dokumente, a koristila i svoje i tudje kartice.
Gle cuda, meni niko nikada u zivotu nije trazio dokumente, a koristila i svoje i tudje kartice.
- Edin H.
#156 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ne moze nista sa pinom, mora ti klonirati ili ukrasti karticu.Bilki wrote:Lično mi se nikad to nije desilo ali živo me zanima šta bilo ko može sa mojim pinom ako nema moju karticu?stroga normala wrote:Malo je off-topic, ali mi je fascinatno kada u supermarketima genijalci prodavacu daju karticu pri placanju i jos im diktiraju PIN. U par situacija su meni prodavaci trazili PIN da ukucaju oni u aparat za mene.
How yes no.
Ugl, i ova navedena prica doticne je nebulozna koliko i ovo sto sam napisala za PIN.
Samo kod nas.
Neki dan u Amku mladić napade starijeg čovjeka što gleda koji on pin kuca, pa evo reći ću ja javno ovdje koji mi je pin i šta će biti?
A onda sky is the limit
Dobro nije, zavisi koji limit imas na kartici
- Jack Be Nimble
#157 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Zato ja u restoranima, taxi, pumpa samo kesom placam. Ta mjesta su najbolja za SKIMMING. Al ako pricamo o Merkatoru, GAP, Zara, prodavnice bijele tehinike ne vjerujem da se te stvari desavaju na tim mjestima. A u takvim prodavnicama prodavacica mora da provjeri sve sto se ima provjeriti da bi zastitila svoju guzicu a i tvoju ako ti je neko ukrao karticu ili tvoje podatke.Edin H. wrote:Ne bi ona trebala da ima pravo da uzme kreditnu karticu u ruke.Jack Be Nimble wrote:
Edine, ne kontam sta zelis da kazes?
Ja sam tako placao u Engleskoj na benzinskoj pumpi, frajer provukao karticu kroz scanner ispod pulta, za koji dan zove banka jeste li Vi kupili vina za 1000 funti![]()
Srecom vratila je banka pare.
- Bilki
#158 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
naivnom svijetu je sevap uzeti lovu, dovoljno je da uzme karticu u svoje ruke, naravno kamera sve zabiljezi, pa kao okrene karticu i jos kamera uhvati verifikaciski kod, onda na net i kupuj do mile volje, naravno kasnije takvi kao vi odu na policiju pa kuku lele, kad skontaju da je stanje racuna 0,000,000. skoro procita post kako su takvi kao vi naivni zijanili u Tuzli, al ok dok je ovaca bit ce i vuneJack Be Nimble wrote:Prodavacica ima svako pravo da to radi jer je to njen posao, ona je zadnja linija odbrane sto se tice zaustavljanja prevare sa tudjom karticom. Naravno da mora uzeti tvoju licnu/pasos da provjeri da li je pravo ime, da u tvrdi da slika na licnoj jeste u stvari tvoja, da provjeri potpis na licnoj, kartici i racunu ako se placa kreditnom.Bilki wrote: prodavacica nije duzna, niti smije bilo koga legitimisati, njeno je da stisne gumb da se placa karticom i nista vise, niti moze biti odgovorna za zloupotrebe kartice, placao sam bezbroj puta na tudju karticu a i drugi mojom, i nikad niko mi nije trazio uvid u moje dokumente, cak nemaju pravo ni da uzimaju karticu u ruke a ne nesto drugo da rade, kod podizanja gotovine na salteru sasvim je logicno da vam traze uvid u licni dokumenat jer se ne identifikujes PIN codom
- Jack Be Nimble
#159 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ma to vise niko ne radi...mozda 1996 se taj fazon koristio. Danas imas kartice koje ne moras provuci nego samo prislonis na scanner sam i skine ti lovu. I dalje me pitaju za licnu jer svako moze uzeti karticu i to odraditi. Kao sto sam rekao ako kupujem u vecim prodavnicama onda nemam brige da li ce neko pokusati to sa kamerama da ukradu. Imaju mnogo bolji i laksi nacin...te kartice koje sam skeniras, takav isti skener ti mozes da ugradis u smartphone i hodas niz ulicu gore dole. Telefon drzis u ruci i vidis da neko ima novcanik u dzepu, spustis telefon na tu visinu i dok prolazis pokraj covjeka ili stojis pokraj njega skines mu podatke na svoj telefon. To su danasnji najnoviji trikovi.Jack Be Nimble wrote:naivnom svijetu je sevap uzeti lovu, dovoljno je da uzme karticu u svoje ruke, naravno kamera sve zabiljezi, pa kao okrene karticu i jos kamera uhvati verifikaciski kod, onda na net i kupuj do mile volje, naravno kasnije takvi kao vi odu na policiju pa kuku lele, kad skontaju da je stanje racuna 0,000,000. skoro procita post kako su takvi kao vi naivni zijanili u Tuzli, al ok dok je ovaca bit ce i vuneBilki wrote:
Prodavacica ima svako pravo da to radi jer je to njen posao, ona je zadnja linija odbrane sto se tice zaustavljanja prevare sa tudjom karticom. Naravno da mora uzeti tvoju licnu/pasos da provjeri da li je pravo ime, da u tvrdi da slika na licnoj jeste u stvari tvoja, da provjeri potpis na licnoj, kartici i racunu ako se placa kreditnom.
- Bilki
#160 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
http://www.avaz.ba/vijesti/crna-hronika ... ih-gostiju
takvu karticu i sam imam ali sam blikirao na skener da moze, samo stari dobri pin, ako mislite da ce vam banka vratiti tako lahko novac koji je ukraden onda se grdno varate, ajd ti dokazi banci da nisi ti kupovao, citava procedura, banka je duzna da blokira karticu od trenutka prijave i sve transakcije koje su u toku, za sve ono prije sto je skinuto, trebaju debeli zivci da bi i osiguranje isplatilo, kod mene je stavljeno 1000 eura dnevno da je limit, placanje ili podizanje novca sa bankomata na dnevnoj bazi
takvu karticu i sam imam ali sam blikirao na skener da moze, samo stari dobri pin, ako mislite da ce vam banka vratiti tako lahko novac koji je ukraden onda se grdno varate, ajd ti dokazi banci da nisi ti kupovao, citava procedura, banka je duzna da blokira karticu od trenutka prijave i sve transakcije koje su u toku, za sve ono prije sto je skinuto, trebaju debeli zivci da bi i osiguranje isplatilo, kod mene je stavljeno 1000 eura dnevno da je limit, placanje ili podizanje novca sa bankomata na dnevnoj bazi
- Kemal Malovčić
#161 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Al brate, kad uzme da plaća zelenu salatu jogurt i minjon kocke, sve šes marki, karticom, i onda obavezno nešto kritizira kasirku, pa ja bih je masakriro bacačem plamena.
- Kemal Malovčić
#162 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Pare sa kartice su đavolji adet, stvarni novac je bog.
- Zatamnjena stakla
#163 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ja kont'o ovo Merkato, ništa, izvinite me.
- shiljak
#164 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ja mislim da je otvaračica teme potpuno u pravu.
Oni ne znaju ko si ti i je li tvoja kartica, ako si žensko a koristiš tuđu karticu koja je isto žensko ali potpuno drugo ime i prezime, da ćeš moći komotno da platiš (ako znaš pin).
A ovo što je ona imala problema je što su vidili da je na kartici muško a ona žensko..
Znači kako se dopušta da isti pol a druga osoba koristi karticu, dok ako si ti mužko a uzeo si od ženske osobe kartcu da ti ne dozvoljavaju?
Kakva je to sigururnost? 
Oni ne znaju ko si ti i je li tvoja kartica, ako si žensko a koristiš tuđu karticu koja je isto žensko ali potpuno drugo ime i prezime, da ćeš moći komotno da platiš (ako znaš pin).
A ovo što je ona imala problema je što su vidili da je na kartici muško a ona žensko..
Znači kako se dopušta da isti pol a druga osoba koristi karticu, dok ako si ti mužko a uzeo si od ženske osobe kartcu da ti ne dozvoljavaju?
- Edin H.
#165 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Da radi se o seksualnoj diskriminaciji, i prihvatanju floskula da ako si muskarac, ne smijes oblaciti zensku odjecushiljak wrote:Ja mislim da je otvaračica teme potpuno u pravu.
Znači kako se dopušta da isti pol a druga osoba koristi karticu, dok ako si ti mužko a uzeo si od ženske osobe kartcu da ti ne dozvoljavaju?Kakva je to sigururnost?
- insomnia78
#166 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Meni istoladyblue18 wrote:Ispade da ovdje svima redovno prodavaci traze licne dokumente.
Mrsko mi bilo zajebavati se sa bankom, sve placo sa zeninom
Od kako sam izvadio svoju karticu sve moguce stvari placam karticom i nikad niko mi nije dokument trazio
Ovdje jedino traze licnu kad placas cekovima
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- shiljak
#167 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
Ako je zabranjeno koristiti tuđu karticu što ne traže i ličnu? Kakva je to verifikacija po polu
Znači jest niđe veze da peglaju ženu zato što nije njena kartica...
Da je bio neki komšija sa njom, mogla je samo reći "e njegova je", i oni kažu "ok jest, on je muško".
Znači mogu postojati samo dva načina
1. Može bilo ko koristiti bilo čiju karticu
- potrebna ti je tuđa kartica i PIN
2. Može samo vlasnik koristiti karticu
- potrebna ti je tvoja kartica, PIN i LIČNA.
Da je bio neki komšija sa njom, mogla je samo reći "e njegova je", i oni kažu "ok jest, on je muško".
Znači mogu postojati samo dva načina
1. Može bilo ko koristiti bilo čiju karticu
- potrebna ti je tuđa kartica i PIN
2. Može samo vlasnik koristiti karticu
- seoBIH
#168 Re: Merkatro i umjece nelogičnog zaključivanja
placanje karticnom je dosta brze...u normalnim zemljama.Kemal Malovčić wrote:Al brate, kad uzme da plaća zelenu salatu jogurt i minjon kocke, sve šes marki, karticom, i onda obavezno nešto kritizira kasirku, pa ja bih je masakriro bacačem plamena.
po zakonu, po ugovoru i po informacijama iz banke OVAKO JE JEDINO MOGUCE KORISITIT KARTICU! Svaki ostali način je priča u prazno.2. Može samo vlasnik koristiti karticu