I šta ako "revolucija" uspije?

Post Reply
notsure

#151 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by notsure »

Capsicum wrote:
OldMayor wrote:Ti uopsteni zahtjevi dole vlada, oduzimanje imovine to vjeruj mi ne pije vode. To su toliko uopsteni zahtjevi da mi ne mozemo pratiti provedbu istih. Zamisli sad da krenu padati vlade po svim kantonima? Ko ce to upratiti, ko ce raditi to neko medjuvrijeme dok dodju drugi.

Takvi zahtjevi ne vode nigdje, a i dobro dodju vlastodrscima jer su uopsteni. Nisu konkretni.

Ali kad ti njemu kazes snizi platu da ti budu dvije prosjecne plate, zasto da ti imas 8 prosjecnih plata, ukini bijeli hljeb itd. Oni ti onda nemaju sta reci. Ne moze se nikako izvuc. A nijednoj stranci sada nije u cilju da se protivi zahtjevima gradjana, stizu izbori svi ce traziti da nam udovolje. To treba iskoristiti.
"dole vlada" je odlican zahtjev i nije nimalo uopsten. Nemoj bezveze prepadati narod, ostavka vlade ne znaci da tim ljudima automatski prestaje radni odnos i da ne dolaze na posao. Kad vlada da ostavku, nastavlja raditi po svojim redovnim zadacima, dok se ne izabere nova. Jedina je razlika sto ne smiju raditi bilo kakve bitne izmjene, dodatno se kreditno zaduzivati, povecavati si plate i sl. Dakle, nece se zbog ostavke prestati isplacivati plate policiji, radnicima u obrazovanju, zdravstvu i sl. Ostavka svih vlada od kantona pa na gore, je samo prvi korak, a onda treba organizovati vanredne izbore.

Ja bih na gore navedenu listu dodao jos par stavki:
1. Uvodjenje mogucnosti raspisivanja vanrednih izbora ako se prikupi odredjen broj potpisa, npr. 400.000 za drzavni nivo, 150.000 za nivo entiteta, a na kantonalnom nivou 20% stanovnistva.
2. Na glasackim listicima ukinuti stranacke liste i uvesti potpuno otvoreni sistem bez ogranicenja. Dakle da mogu glasati za odredjeni broj kandidata bez obzira na stranacku pripadnost. Cak bih potpuno ukinuo bilo kakvo navodjenje stranke pored imena kandidata.
3. Za sve ministre, predsjednike i sl. uvesti princip da im se u toku mandata isplacuje samo prosjecna plata, a na narednim izborima da se uvede dodatni glasacki listic na kojem ce se ocjenjivati njihov ucinak ocjenama od 1 do 10. Shodno tome, u zavisnosti od dobijene prosjecne ocjene, tim kadrovima ce se isplatiti razlika do pune plate korigovana u skladu s ocjenom. Npr. za ocjenu 3, dobit ce 30% vrijednosti razlike izmedju prosjecne i pune plate.
4. Ukidanje finansiranja stranaka.
5. Uvodjenje eksternog ocjenjivanja zaposlenih u javnoj administraciji, sa svrhom uklanjanja iz sluzbe nesposobnih i nestrucnih kadrova.
6. Potpuno ukidanje agencija za zaposljavanje na svim nivoima i uvidjenje eksternih konsultanata (neka od vecih, obavezno inostranih, agencija koje se time bave) koji ce za svako radno mjesto uvesti objektivne kriterije i napraviti sistem koji ce onemoguciti korupciju i nepotizam kod zaposljavanja.
7. Uvodjenje javnih radova. Kod svih velikih infrastrukturnih projekata uvodjenje obaveznog principa angazovanja odredjenog broja radnika sa biroa za zaposljavanje. Ima ljudi koji ce i za minimalac raditi na izgradnji autoputa npr. Takvi projekti se moraju iskoristiti da se pokrene privreda.
8. Uvodjenje obaveznog rada zatvorenicima. Nema dzaba sjedit u toploj celiji uz obezbjedjena 3 obroka. Za takve svari obican slobodan covjek odere guzicu od jutra do sutra. Evo autoputa... Uvesti da svi izvodjaci moraju obezbijediti da odredjen procenat radova moraju izvrsavati zatvorenici (propisno obezbijedjeni da ne pobjegnu), da na taj nacin zarade sebi privilegiju sto imaju topli dom i hranu! Uz to, ukidanje svih mogucih izlazaka iz zatvora. Kakvi godisnji odmori, vikendi, pomilovanja... Ma cirkus! Nista!!!

Odlično. Dalo bi se ovo fino urediti, i čini mi se da sve konvergira ka par jasnih ciljeva:
1. Ukidanje "zaštićenog statusa" u državnoj službi i uvođenje plaćanja administracije po učinku
2. Uvođenje prisilnog rada u zatvorima i povećanje ovlasti organima gonjenja za borbu protiv korupcije
3. Ukidanje privilegija birokratiji (paušali, komisije, finansiranje stranaka iz budžeta,...)
4. Reforma izbornog sistema (otvorene liste koje će spriječiti manipulacije stranaka i mešetarenje koalicija)
5. Smanjenje primanja birokratiji na razuman nivo
6. Smanjenje doprinosa na plate i rasterećenje privrede

Takve zahtjeve ovakva vlast nikad neće sama sebi ispuniti, na to ih samo može natjerati rulja pod prozorima.
Pa nek' se koji prozor i razbije, biće manja šteta od sve što smo dosad trpili.
howdy

#152 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by howdy »

Havatar wrote:
Mister Yes wrote:
radostan dan wrote: znači, u srbiji je ekonomska kriza indukovana političkom krizom koja je pak rezultat neriješenih odnosa među etničkim grupama od kojih je 7 miliona srba i petsto hiljada ostalih.
Čovjek bez jedne noge kreće se sporo i ne može da trči. Ja to primjetim i kažem da taj čovjek ne može trčati jer nema jednu nogu.

Pojaviš se ti i kažeš "bajka, eno Srbija ima obje noge pa opet se slabo kreće i ne trči"

To što Srbija i sa dvije noge slabo trči ne znači da BiH ne bi trčala da ima obje noge. Mogućnost trčanja zavisi i od drugih stvari naravno. Kondicija, koordinacija pokreta, volja, konzumiranje alkohola, droga itd. Sve to utiče na mogućnosti trčanja i onoga ko ima obje noge. Ali bez jedne noge nećeš trčati bez obzira na sve ostalo. Srbija će vremenom početi trčati kada rješi te druge stvari ali BiH neće nikada bez jedne noge.

Ovakvi protesti bi imali smisla u Srbiji jer bi njima narod poručio da se ostave alkohola i da rade na kondiciji kako bi Srbija počela trčati. Oni nemaju smisla u BiH jer njima narod bogalju poručuje da trči na jednoj nozi. Okrutna poruka kad malo bolje razmisliš.
:thumbup:

Djindjicu, to ti vaskrso?
notsure

#153 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by notsure »

Ne mogu se oteti utisku da su lokalne vlasti ovaj put pošteđene...
Sjeti li se iko općinâ i gradonačelnikâ?
Ili su oni dobri i uspješni?

Šarajte malo, ljuljanje kantona i federacije bez općina je uzaludan trud.
emir_avdic

#154 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by emir_avdic »

Ako vi sa foruma izadjete na ulice urodit ce plodom.
Mister Yes

#155 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Mister Yes »

JThomas wrote:znači, u RSu iz inata prema federaciji neće da im bude bolje i da imaju više, da se to ne bi prelilo na nivo BiH? :lol:

kad dobiješ ako bog da prvu platu nekad u životu, skontaćeš o čemu ja pričam...
Ja sam bliže prvoj penziji nego prvoj plati ali nema veze :thumbup:
JThomas

#156 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by JThomas »

ti ovdje gubiš vrijeme, trebao bi hitno u baskiju i kataloniju da im pojasniš da je njihovo relativno ekonomsko blagostanje u odnosu na ostatak španije ustvari kontraproduktivno jer se preljeva mrskoj kastilji, andaluziji i leonu, da bi im bolje bilo da budu siromašniji jer će im tako više napakostiti :D
Lucius Vorenus

#157 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Lucius Vorenus »

crni_DZo wrote:
Lucius Vorenus wrote:Je li iko čuo ikakav program od ovih što ruše vladu TK? Ima li neki plan šta kad ovi odu s vlasti, kako dalje i šta dalje? Meni se čini da se tamo baš i ne zna šta ko hoće i kako hoće, nego su ljudi od muke počeli protestvovat' pa kud puklo da puklo.. :-?
Hajd sad posteno, ciji si? :D
E svašta.
Mister Yes

#158 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Mister Yes »

radostan dan wrote: ne blokira te dodik ili čović da doneseš zakon na nivou federacije da plata direktora ne može biti veća od tri puta od najmanje plate u tom preduzeću.

ne postavlja ti ivo miro i dušanka članove komisija za tender na kojima se lopata do neslućenih razmjera.

ne raspisuju ti bazdulji, gatala i domagoji konkurse za prijem u policiju ili gdje već, sa uslovom da si završio muzičku akademiju, uz poželjno radno iskustvo kao člana filharmonije.
Nisi pratio šta pišem već dva dana. U neuređenoj državi ljudske mane više dolaze do izražaja. Naši ljudi u uređenim državama poštuju pravila i vrlo su uspješni. Znači nije do ljudi, nismo genetski pokvareni. Do sistema je koji je takav da izvlači najgore iz ljudi. Standardna nuspojava neuređenih država. Poenta je da se ništa neće promjeniti promjenom političara dok se ne promjeni sistem.

Ti konkretni slučajevi ne bi postojali ili bi postojali u manjoj mjeri da je država normalna i funkcionalna. Da imamo normalno pravosuđe i ostale elemente države. Ovako kako je toga će biti bez obzira koga doveo na vlast.
radostan dan wrote: jok eto nije, pravio sam djecu ne da bih užvao u njima pod stare dane, nego da me odjebu i pobjegnu sa 18 godina da beru pomorandže u španiji, ili da ih gledam kako mi sin krivi leđa vrećama cementa kod uglednog biznismena koji je završio osnovnu školu, kupio srednju u vitezu i magistrirO u zvorniku, i kći koja radi za tri stoje 10 sati na kasi i usput je jebe gazda granapa jer mu se može...
Nije zar da ti vodiš politiku RS-a? Ti si kolateralna šteta prijatelju. Elite se takmiče čiji narod više može izdržati. Sudeći po događanjima u zadnja dva dana vaše elite odnesoše pobjedu. Nimalo nebitno jer ko pobjedi u tom nadmudrivanju može očekivati u budućnosti ustupke druge strane. Jednostavno, pritisak je sada na Bošnjačkim političarima da popuštaju. A da su ovakve demonstracije počele u Banja Luci a ne Tuzli pritisak bi bio na Dodiku da popušta.
radostan dan wrote: jašta je, super je, evo rs zapadna njemačka. zna li iko kakvo su vrijeme najavili za vikend, mislio sam do šamonia skočiti, malo da se skijam...
Činjenice su nepobitne. Demonstracije nisu u RS-u već u Federaciji.
Mister Yes

#159 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Mister Yes »

JThomas wrote:ti ovdje gubiš vrijeme, trebao bi hitno u baskiju i kataloniju da im pojasniš da je njihovo relativno ekonomsko blagostanje u odnosu na ostatak španije ustvari kontraproduktivno jer se preljeva mrskoj kastilji, andaluziji i leonu, da bi im bolje bilo da budu siromašniji jer će im tako više napakostiti :D
Porediš način na koji se Katalonija bori za nezavisnost sa načinom na koji se genocidni entitet bori za nezavisnost? :razz: Neprocjenjivo.
Lucius Vorenus

#160 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Lucius Vorenus »

webby-x wrote:Bez minimalno 100 postova, član foruma
ne bi smio otvarati teme, a post bi mogao
napraviti jedan po temi. Smaljilo bi ovu
hiper-registraciju političkih uhljebljenika
čim malo rahat patnja "zaškripi".

:roll:
Registrovan sam u maju prošle godine. To što nisam stavljao postove, ne znači da nisam aktivan korisnik i da ne čitam mišljenja i postove drugih ljudi. Jako me zanimaju protesti i sam učestvujem u istim(ne u Tuzli). Ako sam sad otvorio temu, nije tvoje da mi kažeš smijem li ili ne smijem. Zato postoje moderatori i oni neka se brinu o tome. Izraz politički uhljebljenik se sigurno ne može odnositi na mene, jer niti sam politički aktivan, a niti uhljebljen.
Lucius Vorenus

#161 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Lucius Vorenus »

OldMayor wrote:Pisao sam i na drugoj temi.

Dajte ljudi konkretne zahtjeve. Pravimo baner, pa cemo slati ljudima da printaju i lijepe. Moramo se organizovati.

Nemojte pisati zahteve tipa pad vlade i slicne gluposti. To ne vodi nigdje. Oni ce to odmah okrenut na stranacko prepucavanje.

Ali zahtjev - ukidanje bijelog hljeba, da plata ne moze biti veca od 2-3 prosjecne plate itd su konkretni zahtjevi koje oni NIKAKO NE MOGU SPINOVATI.

Ponavaljam, pisite konkretne stvari. Od opstih zahtjeva da nam svima bude bolje, ukinimo korupcije i slicno nemamo nista!!!
Salžem se u potpunosti. Treba konkretizirati zahtjeve i ići prema tom cilju.
walk_M-A-N

#162 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by walk_M-A-N »

Eto, znat će se, jedino da vidimo šta je "plod". Slušam sinoć neke mlađe "protestante", kaže traže ovo:
- osloboditi demonstante iz Tuzle (traži od Vlade u Sarajevu da oslobodi one u Tuzli...!?)
- transparentno trošenje budžetskih sredstva (k'o da gledam šta bi rekli na ovo: imate budžet transparentno objavljen na internetu)
- prestanak nenamjenskog trošanja namjenskih sredstava (ova je DOBRA :) ako zna šta su namjenska sredstva)
- mjere štednje, ako što je ukidanje službenih automobila (ova pokazuje nivo kako mladi protestant razumije šta je štednja)

Drug po politici, što se zadugo neće riješiti, a sigurno ne proetstima u Sarajevu :
xima wrote: neka traze ukidanje srednjeg nivo vlasti (kantone i federaciju) u krajevima kojim je to moguce - znaci za pocetak u dijelovima federacije sa vecinskim bosnjackim djelom a hrvati ako hoce neka urade isto ako ne neka se koprcaju u kantonima - vecinu vlasti prenjeti na opcine a ostalo na drzavu :mrgreen:
I onda upada forumaš koji kaže nešto sasvim treće:
Ramzess Veliki wrote: Jedino što nas može spasiti je okrupnjavanje i revitalizacija starih privrednih sistema koje je ova vlast uništila na nagovor MMF-a - Energoinvest, Hidrogradnja, Unioninvest, pokrenuti rudnike olova, bakra, aluminij mostar usmjeriti na izradu finalnih proizvoda a ne da sirovinu prodaju po cijeni utrošene električne energije.
Pokrenuti fabrike namještaja, izaći na bliskoistočno tržište ... ovi koji su trenutno na vlasti nisu kapaciteti da to znaju raditi, treba ih vratiti tamo odakle su došli, a tražiti da se stari stručnjaci koji su vodili velike sisteme vrate, i da među mladima traže i obučavaju svoje nasljednike koji će nastaviti da vode te sisteme.
Ali ima još ideja:
notsure wrote:Evo konkretni zahtjevi, pa nek' ih neko odštampa i podijeli narodu što se buni:
1. Ostavka svih vlada i parlamenata. Odmah!
2. Raspisivanje vanrednih izbora, ali i lokalnih i opštih.
3. Ukidanje "bijelog hljeba" nakon silaska s funkcije.
4. Uvođenje prisilnog rada za osuđene kriminalce.
5. Oduzimanje imovine kriminalcima i tajkunima.
6. Donošenje zakona kojim bi se mogli ekspresno smijeniti i kazniti "podobni" a nesposobni.
De da se dogovorimo.... Jer izgleda većini nije jasno kuda ići, pa predlažu opći haos: čuj ostavke svih vlada i parlamenata, novi izbori i slične gluposti.. i one sitnice koje im bodu oči, "bijeli hljeb".
De molim da vidim nacrt tog 'zakona kojim bi se mogli ekspresno smijeniti i kazniti "podobni" a nesposobni'. Koliko je ovaj forumaš uopće pročitao zakona? Možda ipak da donesemo zakon po kojem treba postaviti sposbobne i poštene?
Znate li uopće ljudi šta je bilans, statistika, podaci i to? Ramzess je o tome počeo..
OldMayor wrote:Evo jos jedan konkretan zahtjev, smanjenje stope doprinosa. Pa nek se onda oni preracunavaju kako ce i sta ce.
http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-r ... /140206013
Ovaj tekst je pun netačnosti, neki su to primijetili i u komentaru...CPI i takve NVO samo stvaraju dodatni haos.. Ama sve me više nervira kad ljudi ne razumiju ni vrste poreznih davanja, a onda lijepe ove gluposti. Imate gomilu stranica na interetu na tačnim podacima.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#163 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by crysis »

iz koje si ti centrale kad branis krimose.
Ridjobrki

#164 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Ridjobrki »

Sanjam ja sinoć kod nas protesti 'naki k'o u Ukrajini... Al' ne predvodi ih Vitali Klitschko nego Zijo Poljo! I k'o bude nas iz nokauta nakon što smo popili degenek i vele da smo pobijedili...

Tačno mi se bilo žao probuditi.
Cherry-Cherry

#165 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Cherry-Cherry »

Ovdje je izgleda najkonkretniji zahtjev: dole vlada.. :-)
ambienta

#166 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by ambienta »

moee wrote:Tačno je da se treba bolje organizovati i izaći na proteste sa jasnim zahtjevima. Većina se slaže da je jedan od najvećih problema ogroman jaz u primanjima ''profesionalnog političara'' i ''običnog smrtnika'' koji ima sreću da radi. Iz tog razloga, po meni bi, između ostalog, trebalo da se ide i sa ovim zahtjevima:

1. ograničiti primanja funkcionera na maksimalno 3 prosječne plate ili za osnovicu uzeti minimalnu penziju, a zadržati postojeće koeficijente (npr. koeficijent 10 za članove predsjedništva);
2. vratiti plate funkcionera u vrijeme uvođenja PDV-a, a sve prilive sredstava usmjeriti u novoosnovani fond koji bi stimulisao razvoj privrede i industrije (stvaranje novih radnih mjesta);
3. ukinuti ''bijeli hljeb'', dnevnice, luksuzna službena auta, naknade za odvojeni život...
4. zabraniti učestvovanje funkcionera u raznoraznim komisijama, a taj posao dati nezaposlenim ljudima iz struke;
5. procentualno ograničiti količine robe iz uvoza na policama supermarketa (npr. 40% uvoz, 60% domaća roba) i time stimulisti domaću proizvodnju;
6. u tzv. nacionalnim restoranima strogo zabraniti upotrebu uvoznih sirovina (npr. takovo eurokrem u palačincima);
7. poništiti kriminalnu privatizaciju i sredstva iz novog fonda usmjeriti u ponovno pokretanje proizvodnje u uništenim prijeratnim industrijskim gigantima (Konjuh, Dita, Krivaja...)

Posao u državnoj administraciji je svugdje u svijetu slabije plaćen od posla u privatnim firmama i tu rade uglavnom manje sposobni ljudi koji se nisu uspjeli nametnuti privatnicima. Kod nas je situacija dijametralno suprotna i svima je vrhunac karijere zaposliti se u državnoj firmi! To treba mijenjati i mislim da je realno izvodivo jer nigdje nema ''vitalnog nacionalnog interesa''.
Dodavati po potrebi , ali ovo je kljucno !
kockica_kockica

#167 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by kockica_kockica »

ovo nisu protesti, ovo su huligani koji love u mutnom (pricam o Tuzli). Dosli su i neozbiljno polupali i pokrali robnu kucu... Da sam na vlasti svi bi otisli u zatvor, ne zato sto su izasli na proteste da traze neko poboljsanje, kakvo god bilo, vec radi cinjenice da oni traze od Vlade da Vlada uradi nesto dok oni lupaju i kradu... e pa dragi moji tuzlaci razbijaci krenite prvo od sebe, pa prvo protiv sebe i takvih kao sto ste vi protestirajte...

u Sarajevu protesti .. zapalili fuc...n kontejnere.. za cije babe zdravlja unistavas imovinu drzave od koje trazis neko postovanje ...

Mirni protesti kod nas nikad nisu mirni, uvijek se nadje neki lokalni lopov ili krimos koji ce se okoristiti....
Sjecam se bebolucije koja je inicijalno imala vrlo jasan zahtjev, Zakon o maticnom broju...

I danas u 13.00 u Sarajevu, skupit ce se 200 mozda i 500 mozda i 1000 osoba... oni ce protestvovati... za sta? za skidanje vlade ? da li postoji mehanizam za takvo skidanje vlade ne znam, ali ni 200 ni 1000 osoba nije dovoljno za to...
Druga stvar na proteste ce mozda izaci nezaposleni, kako radnik koji crnci za 500 KM moze reci poslodavcu ciao ragazzo ja odoh na proteste... ni jedan...ja prva ne mogu izaci s posla u 13.00 jer ne zelim dobiti otkaz, jer mene protesti nece hraniti ni oblaciti i zasigurno mi nece platiti racune i kredite za iduci mjesec...

A Vladu o kojoj pricamo smo sami birali, evo vec 20 godina vrtimo iste ljude sa istim idealima i ja sad trebam ici na proteste a na izborima ce opet retardi zaokruziti "svoje"...
Donnie Smith

#168 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Donnie Smith »

Protesti naravno neće, lud je ko se nada, ali trgovina jajima očito hoće

http://www.aura.ba/article.php?article_id=1073

:D
dječak sa šibicama

#169 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by dječak sa šibicama »

Ali Kemal wrote:Katastrofa je koliko su ljudi isprepadani da je promjena vlasti neka strasna stvar, da ce svijet da propadne, ako se smijeni vlast :oops:
Jebiga jarane, fotelje su u pitanju, budzetska sisa.

Ako se promijeni nesto u drzavi, mnoge budzetlije ce na ulicu.
Drvosjeca iz Dejcica

#170 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Treba spojiti ovu temu sa temom "I šta ako revolucija uspije?"
Cherry-Cherry

#171 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Cherry-Cherry »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Treba spojiti ovu temu sa temom "I šta ako revolucija uspije?"
U pravu si, imamo dvije iste teme.
JThomas

#172 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by JThomas »

Mister Yes wrote:
JThomas wrote:ti ovdje gubiš vrijeme, trebao bi hitno u baskiju i kataloniju da im pojasniš da je njihovo relativno ekonomsko blagostanje u odnosu na ostatak španije ustvari kontraproduktivno jer se preljeva mrskoj kastilji, andaluziji i leonu, da bi im bolje bilo da budu siromašniji jer će im tako više napakostiti :D
Porediš način na koji se Katalonija bori za nezavisnost sa načinom na koji se genocidni entitet bori za nezavisnost? :razz: Neprocjenjivo.
ne, samo se sprdam s genijalnom konstatacijom da RS "nije u interesu" da im ekonomski bude bolje koliko god može biti.
UDBAŠ

#173 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by UDBAŠ »

Lucius Vorenus wrote:Je li iko čuo ikakav program od ovih što ruše vladu TK? Ima li neki plan šta kad ovi odu s vlasti, kako dalje i šta dalje? Meni se čini da se tamo baš i ne zna šta ko hoće i kako hoće, nego su ljudi od muke počeli protestvovat' pa kud puklo da puklo.. :-?

moj prijedlog
svi držati ruke u svojim đžepovima
Image
radostan dan

#174 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by radostan dan »

Mister Yes wrote:
Nisi pratio šta pišem već dva dana. U neuređenoj državi ljudske mane više dolaze do izražaja. Naši ljudi u uređenim državama poštuju pravila i vrlo su uspješni. Znači nije do ljudi, nismo genetski pokvareni. Do sistema je koji je takav da izvlači najgore iz ljudi. Standardna nuspojava neuređenih država. Poenta je da se ništa neće promjeniti promjenom političara dok se ne promjeni sistem.

Ti konkretni slučajevi ne bi postojali ili bi postojali u manjoj mjeri da je država normalna i funkcionalna. Da imamo normalno pravosuđe i ostale elemente države. Ovako kako je toga će biti bez obzira koga doveo na vlast.

Nije zar da ti vodiš politiku RS-a? Ti si kolateralna šteta prijatelju. Elite se takmiče čiji narod više može izdržati. Sudeći po događanjima u zadnja dva dana vaše elite odnesoše pobjedu. Nimalo nebitno jer ko pobjedi u tom nadmudrivanju može očekivati u budućnosti ustupke druge strane. Jednostavno, pritisak je sada na Bošnjačkim političarima da popuštaju. A da su ovakve demonstracije počele u Banja Luci a ne Tuzli pritisak bi bio na Dodiku da popušta.

Činjenice su nepobitne. Demonstracije nisu u RS-u već u Federaciji.
pratim, zato sam ti se i javio...iako na nekim drugim temama dijelim tvoje mišljenje, ovdje ide ona - od izvora dva putića -... :)

lično mislim da mi jesmo genetski pokvareni, i jednostavno nam je baš tako kao što i zaslužujemo. uostalom, po čemu se današnje stanje, kada ga ogoliš, razlikuje od onog pod kraljem i banovinama, austrijom i njenim teritorijama, begom i begovatima?
i jedan kratki život sfrj kada je bio najveći napredak i kolika/tolika soc. pravda i pravo, nije iskorišten, niti je prepoznat...

koliko sistema i društveno-državnih uređenja su ovdašnji narodi promjenili u 100 - 200 godina?
mnogo.
i ni jedan im nije bio dobar.
pa je li do tih sistema ili do ljudi?

možda sam bio pregrub, i iskoristio tvoj termin - genetski pokvaren, ali u svakom slučaju - mentalitet - ovdašnjih ljudi je u totalnom kurcu i kao takav je poguban za bilo koje društvo ili državno uređenje.

da, ja jesam kolateralna šteta, jer su me roditelji spremali za život u drugačijoj državi, sa drugačijim sistemom, pa sad moram kao mutant da balansiram između socijalhumanističkih vrednota i čisto kapitalističkih potreba, koje su u permanentnom sukobu.

misliš da ti nisi takođe kolateralna šteta?
džabe ti je sve, možda su i meni moji, kao i tebi, ostavili dovoljno za život, a hvala bogu i vlastitim trudom se umnožilo, ali...to ti ne može nadomjestiti sve ono loše što si/smo proživjeli devedesetih, niti je to isto garancija da će tvoja djeca uživati te plodove koje ti sad uživaš, ili mi...

ne razumijem ovu podijelu na vašu i našu elitu, posebno podjelu na pobjeđenu i poraženu elitu...ti si sad tužan što je kako kažeš tvoja elita poražena...razmisli malo, ovo čitaju i nezaposleni, bezperspektivni, pa u krajnjoj liniji i gladni...
ti si tužan što je npr nikšić poražen, bolje bi bilo da nije, bez obzira što pod njim hropti masa tvojih obespravljenih sunarodnika.

dalje, u čemu je to on poražen? da mu nećete uzeti lovu sa bankovnog računa, konfiskovati imovinu i sve proslijediti narodnim kuhinjama i domovima za nezbrintu djecu?
Last edited by radostan dan on 07/02/2014 16:14, edited 1 time in total.
Cherry-Cherry

#175 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Cherry-Cherry »

lično mislim da mi jesmo genetski pokvareni, i jednostavno nam je baš tako kao što i zaslužujemo.
Dok mi sami ne promijenimo naš mentalni sklop, nema te revolucije koja će nam pomoći. Fino ja rekoh : treba nam evolucija.
Post Reply