Ubistvo Vlade Santica

Post Reply
Novak20

#151 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Novak20 »

Lincoln-Burrows wrote:Kako se pri suđenju šestorki nije mnogo marilo na mišljenje Hercegovaca
tako se ni pri ovom suđenju ne treba obazirati na mišljenje Bišćana,
čisto iz razloga jer će biti subjektivni.
Privođenje od strane uniformisanih vojnika i ubistvo vojnika u uniformi za vrijeme rata je civilno ubistvo sa nadležnošću kantonalnog suda Bihać.

Na kraju će ispasti da je Šantić stradao u kafanskoj tuči na proslavi 8. marta u hotelu, a vjerovatno ni to uz ovakav pravosudni sistem i zataškavanje.

http://dnevnik.ba/vijesti/muselimovic-u ... tni-zlocin
Po njegovim riječima pogrešno je bilo ovaj slučaj ubojstva generala Šantića iz ožujka 1995. kod Bihaća prekategorizirati u slučaj civilnog ubojstva, te da i dalje istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

"Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja osobno mislim da je nadležnost za ovaj slučaj moralo imati Tužiteljstvo BiH kao ratnog zločina", istaknuo je Muselimović.
BHCluster

#152 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Kako se pri suđenju šestorki nije mnogo marilo na mišljenje Hercegovaca
Privođenje od strane uniformisanih vojnika i ubistvo vojnika u uniformi za vrijeme rata je civilno ubistvo sa nadležnošću kantonalnog suda Bihać.

Na kraju će ispasti da je Šantić stradao u kafanskoj tuči na proslavi 8. marta u hotelu, a vjerovatno ni to uz ovakav pravosudni sistem i zataškavanje.

Po njegovim riječima pogrešno je bilo ovaj slučaj ubojstva generala Šantića iz ožujka 1995. kod Bihaća prekategorizirati u slučaj civilnog ubojstva, te da i dalje istragu vodi županijsko tužiteljstvo u Bihaću.

"Nadležno je županijsko tužiteljstvo u Bihaću, a ja osobno mislim da je nadležnost za ovaj slučaj moralo imati Tužiteljstvo BiH kao ratnog zločina", istaknuo je Muselimović.
Izvrso samoubistvo.
Novak20

#153 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Novak20 »

Jako smiješno.
Lincoln-Burrows

#154 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Lincoln-Burrows »

Novak20 wrote:

Ako mene pitaš mislim da je ovo "pojeo vuk magare", ali eto tamo neki Dedo, Jasmir, Ramiz
šetaju gradom kao da nisu ništa napravili, to je to što treba ispraviti.
Fudo387

#155 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Fudo387 »

Maraschino wrote:
Fudo387 wrote:
Kakav komad budale, i onda poslije ovoga ode slaviti 8. Mart u Cazin dok sve okolo gori..dje ste raja, ima l’ sta pojest’ i popit’. Svasta.
Za Tudjmana i Hrvatsku, zivjeli. :D

Za Aliju i Bosnu, muk. E taj je muk izgleda prelio casu...a fino mu Hamdo govorio da ne ide za Hrvatsku po ovom mraku i preko babine teritorije.
Pa da je muk, pa haj, vec frajer jasno kaze kako se u slucaju petog korpusa radi o teroristickoj organizaciji.
I onda ode na pivu sa njima?
Nevjerovatno. :lol:
BHCluster

#156 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
Novak20 wrote:

Ako mene pitaš mislim da je ovo "pojeo vuk magare", ali eto tamo neki Dedo, Jasmir, Ramiz
Pa ne samo oni ima ih kako kazu iz Haga oko 5-6000 takvih koje treba procesuirati.
Lincoln-Burrows

#157 Re: Ubistvo Vlade Santica

BHCluster wrote:
Pa ne samo oni ima ih kako kazu iz Haga oko 5-6000 takvih koje treba procesuirati.
Kažu tamo neki "oni" a ovi naši ne znaju ništa.

Ja sam se pomirio sa svime i oprostio svima ali nisu svi tako postupili.
@mba

#158 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by @mba »

kockakockica wrote:Pojma nisam imao o tom Santicu. Jedni pisu ovako, drugi opet onako... Ko ce vise skontati te likove kad ih ima hiljade nekakvih boraca i oficira.
Nakon nekoliko procitanih tekstova i pogledanih videa, jasno je da je radio protiv BH, otvoreno na strani Fikreta Abdica. Da nisu ove pohapsili ne bih ni znao za njega.
Ovaj video je vise nego jasan. Jbt, nekad se upitam kako je ta Bosna opstala uopce kad su svi radili protiv nase drzave.

taj lik je bio tudjmanov joker u krajini, ako padne krajina da se osigura hrvatski dio, hocu reci ako zagusti da njofra moze racnati na pomoc hvo-a srpskoj vojsci u krajini da zajedno dokrajce 5.korpus, lik u opste nije iz krajine, od kuda on tamo, znaci dosao po necijem naredjenu!
Grupa boraca, starješina i patriota ja prije tri godine objavila reakciju na istrage i hapšenja u slučaju ubistva generala Vlade Šantića. Lokalni portali Biscani.net, Cazin. city i drugi prenijeli su spomenutu reakciju. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove ove reakcije.

Za tzv. generala Vladu Šantića, kojeg predstavljaju kao ratnog heroja, u stvari se ne zna kako i od koga je dobio takav čin. Sigurno ga nije zaslužio u odbrani Bosne i Hercegovine, odnosno u odbrani Bihaćkog okruga.
Iz povjerljivih izvora se zna da je došao u Bihaćki okrug kako bi destabilizirao sami okrug odnosno napravio sukob između Hrvata i Muslimana koji su do tada živjeli zajedno i zajedno se borili protiv agresora. Njegovim dolaskom došlo je do razdvajanja HVO-a od Armije BiH i formiranja HVO bojne na čije se čelo postavio sam Vlado Šantić.

Istina je da ga je u ovaj okrug poslao, njegov rođak zloglasni Boban koji je u to vrijeme bio predsjednik Herceg Bosne i koji je nanio velika zla nehrvatskom narodu u tom kraju. Zna se da je Armija BiH u svom sastavu imala veliki broj Hrvata koji su bili istinski patrioti Bosne, ali dolaskom tog čovjeka određen dio njegovih istomišljenika mu se priklonio i na taj način su vršili torturu nad neistomišjenicima hrvatske nacionalnosti. Šantić je izdao naređenje da se pohapse intelektualci Hrvati koji nisu bili za njegovu ideju, te su odvedeni u planinarski dom gdje su ih maltretirali i mučili. Da bi ih se kasnije oslobodilo čim je procurila informacije da se ljudi nalaze u zatočeništvu tzv. generala Šantića.

Kad bi pisali biografiju Vlade Šantica bila bi puna nedjela u kojima je on učestvovao:
– Suradnja sa srbo-četnicima
– Za vrijeme boravka Šantica u okrugu Bihać godinu dana nisu letjeli helikopteri iz pravca Hrvatske jer je on to tražio od hrvatskog vodstva pošto je bio u sprezi sa Srbima i Fikretom Abdićem. Zna se koliko je taj zračni most bio važan za naše preživljavanje.
– Vlado Šantić je neometano putovao na relaciji BIhać-Zagreb preko SAO krajine što nikome drugom nije bilo moguće. Postoje indicije da je njegov nestanak na jednom od tih putovanja usko vezan za gore navedena ubistva.

Niko nema ništa protiv da se dođe do istine o Vladi Šantiću. Tada bi pao teret sa pleća naših heroja, boraca i komande V korpusa. Istragu treba voditi na korektan način bez prejudiciranja određenih stvari.

Jedan od važnih dokaza koji vjerodostojno pokazuje ko je zapravo bio general Vlado Šantić je i snimak intervjua kojeg je sa njim uradio zloglasni hrvatski novinar Smiljko Šagolj.
BHCluster

#159 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:

Dobro oprostiti je nesto licno samo zlocinac mora odgovarati za svoje zlocine jer kako se moze Bosnjak/Srbin/Hrvat osjecati sigurno kad tako neki zlocinac iz njegovog naroda hoda slobodno?
Lincoln-Burrows

#160 Re: Ubistvo Vlade Santica

BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:

Dobro oprostiti je nesto licno samo zlocinac mora odgovarati za svoje zlocine jer kako se moze Bosnjak/Srbin/Hrvat osjecati sigurno kad tako neki zlocinac iz njegovog naroda hoda slobodno?
Slažem se ali to je ubleha, netko kažnjen a netko šeta to je realnost.
BHCluster

#161 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by BHCluster »

Lincoln-Burrows wrote:
BHCluster wrote:
Lincoln-Burrows wrote:

To ti je kada politicke opcije u BiH trguju ovakvim stvarima iz ociglednog razloga, a takve naeavno biramo svi mi jer nemamo gradjanske odgovornosti.
Fudo387

#162 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Fudo387 »

Lincoln-Burrows wrote:Ako mene pitaš mislim da je ovo "pojeo vuk magare", ali eto tamo neki Dedo, Jasmir, Ramiz
Pa de,

...koji od ovih sto ubijaju covjeka na snimku je Dedo, koji je Jasmir, a koji je Ramiz?

Ono, ljudi slobodno setaju, sto ne ispravljas?
Lincoln-Burrows

#163 Re: Ubistvo Vlade Santica

Fudo387 wrote: ...koji od ovih sto ubijaju covjeka na snimku je Dedo, koji je Jasmir, a koji je Ramiz?

Trolaš iz jamerike ko veliki.
Fudo387

#164 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Fudo387 »

Lincoln-Burrows wrote:
Fudo387 wrote: ...koji od ovih sto ubijaju covjeka na snimku je Dedo, koji je Jasmir, a koji je Ramiz?

Sta? Maca pojela jezik?
K'o biva sve zle Antise procesuirane, a svi zli Ramizi na slobodi...ma nemoj.
Lincoln-Burrows

#165 Re: Ubistvo Vlade Santica

Drži se teme, nemoj gubiti živce.
Fudo387

#166 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Fudo387 »

Lincoln-Burrows wrote:Drži se teme, nemoj gubiti živce.
Auffff, mocno.
Pravednice. :lol:
dnaxy

#167 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by dnaxy »

Lincoln-Burrows wrote:

kako ono kazu u Tenisu? game,set, and match ?? :D :bih:

jebiga lincoln, ako vec pricas ,onda pricaj do kraja..na sve ovo ti kazes trolas..ako je tako, onda sta je to sto ti radis?
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#168 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by hrasno38 »

biscanka2 wrote:
hrasno38 wrote:He koliko vas ovdje ima koji ste kao borci bili u Karjini ili koliko vas uopste ima koji ste protekli rat bili kao borci??? Sve znate da je to cudo. Ja u ratu sisao sa Igmana da malo odmorim sa svojom jedinicom i nekako se dokapam pijace na Markalama kad tamo cujem sprema se 20.000 vodjnika sa Igmana da krene na oslobadjanje Sarajeva. Ja se ukopo jer sinoc ih nije bilo sve ukupno na Igmanu ni 500 pa mi nista nije jasno. E tako i ovdje vidim dvostruke arsine prije svega jer gdje ces na "heroja" Tigra koji je ubio "ustasu" Santica. Niti je Tigar heroj niti je Santic ustasa i od samoga pocetka Vlado Santic se stavio u odbranu BiH ali nije dozvolio da ga raznorazni Tigrovi ponizavaju i zato jeste zavrsio kako je zavrsio a javjerujem da ce i Tigar i oni koji su ubili Santica zavrsiti kako bi trebali da zavrse.
:nevjerujem: :nija: :jbt: :run:
Mislim ja znam da bi i nasa strana tj strana na kojoj sam bio citav art tj A BiH voljela da su bili svi njima podredjeni i da je HVO bez pogovora radio sve ono sto je Dudakovic govorio. Ali ne ide to tako ako krenemo od korijena nezavisnosti BiH koje nebi bilo da nije bilo Hrvata ma koliko se to nekome svidjelo ili ne. Isto tako na dosta bojista HVO nije bio sljepi podanik Tudmanove politike ali se nije dao ni zajebavati te stavljati pod komande nekih kvazi-komandanata. HVO recimo u Sarajevu je bio vise manje skup picica koji su se tu sakrili da ne bi ratovali ali HVO u kojem je recimo ratovao Zubak je bio nesto sasvim suprotno. Medjutim ma koliko da je bio lud i Tigar i Dudakovic koji su u Bihacu bili najveca muda u to vrijeme su jasno govorili da A BiH i HVO ratuju skupa protiv Srba a te tvoje prica sa pijaca mozes mozda picati konama na kafici. Ja znam da jeste Vlado bio i lud i svojeglav i bio je prije svega Hrvat ali da je radio protiv NASE stvari ne bi bio ubijen 95 nego 92-93!!!! Njegov najveci problem je bio sto nije htio da ide protiv Abdicevaca i to je mozda bio i pocetak njegovog sunovrata i kasnijeg ubistva.
Tito_i_Partija

#169 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Tito_i_Partija »

Interesantno je kako ovaj Lincoln i onaj sa sibicama vole da brane svakog ko je aktivno radio na rusenju drzave BiH.
bingov buraz

#170 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by bingov buraz »

hrasno38 wrote:
Nurudin wrote:
JoseMujica wrote:izdajnik jal ne izdajnik to nije uopće poanta priče jer i za izdajnike imaju zakoni, čak i u ratu...uhapsiš, sudiš pa šta ga zapadne

odvjest čovjeka, pa ga roknuti i skloniti tijelo da još uvijek nije pronađeno nakon više od 20 godina je kriminal i tačka, sve da je najgori smrad na svijetu.

razliku između civiliziranog društva i divljaka čine zakoni i njihovo poštivanje
Navedi koja je to civilizirana vojska imala išta drugo za izdajnike u sred rata, osim metak u čelo ?
Da nisu partizani ?
Da samo je pitanje veliko sta znaci rijec "izdaja" u Santicevom slucaju. On nije htio da ide u borbu protiv Abdicevaca ali je zato krajem 94 godine vratio polozaje koje je izgubila A BiH i od samog pocetka rata sa svojim jedinicama se zestoko udarao sa Srbima.
Kako si u jednom postu ofulao sve :mrgreen:
mO k3

#171 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by mO k3 »

Tito_i_Partija wrote:Interesantno je kako ovaj Lincoln i onaj sa sibicama vole da brane svakog ko je aktivno radio na rusenju drzave BiH.
u zadnje vrijeme je postao agresivan .. ubi ga UZP...
eurodancer

#172 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by eurodancer »

mislim da je prije ubistva dobio par šamara od Atifa Dudakovića :D
ovo_malo_duse

#173 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by ovo_malo_duse »

Lincoln-Burrows wrote:
Kako cemo se lako slozit bez ikakvih problema ali jebi ga ako se pocnu primjenjivat isti arsini, prepolovice vam i onako mali procent.A pare od akciza ce za autoput morat za ici za izgradnju zatvora.

6 uhapsenih za Santica de nam reci, koliko ih je trebalo odlezat za Momke iz Vranice i koliko ih je osudzeno?

I da neko se seta pp carsiji a neko kidne do rive.
Mučki ubijeni branioci iz zgrade “Vranica” posthumno su nagrađeni najvećim ratnim priznanjem Armije RBiH – Zlatni ljiljan.

Kada je riječ o krivcima za ubistvo ovih ljudi, Kantonalni sud u Mostaru dosad je u ovom predmetu donio tri oslobađajuće presude, ali je Vrhovni sud FBiH sve presude poništio i slučaj vratio na ponovno suđenje. Iako je prošlo šest godina od poništenja posljednje oslobađajuće presude (na datum kada je pisan ovaj članak), glavni pretres u četvrtom, ponovljenom suđenju, nije održan. Za to je vrijeme prvooptuženi Željko Džidić, prije dvije godine uoči glavnog pretresa, pobjegao u Republiku Hrvatsku,
Koji ste vi trollovi. Ne ide mi se u Banovice ali fakat ponekad mi dodje da vam se iskntam do bola..
Juni

#174 Re: Ubistvo Vlade Santica

Post by Juni »

Kad vidim facu jednom i drugom meni je sve jasno
Lincoln-Burrows

#175 Re: Ubistvo Vlade Santica

mO k3 wrote:
Tito_i_Partija wrote:Interesantno je kako ovaj Lincoln i onaj sa sibicama vole da brane svakog ko je aktivno radio na rusenju drzave BiH.
u zadnje vrijeme je postao agresivan .. ubi ga UZP...
Haha, nisam imao para na granici pa mi naplatili kaznu :D
Post Reply