Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu

Post Reply
nosara

#151 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by nosara »

Styling wrote: Naravno da je "njihova" drzava Srba-Hrvata-Slovenaca. Gdje li se u ovom nazivu izgubise bosanski muslimani? Ili je ovo vec bio zvanicni pocetak eliminacije bosanskih muslimana sa politicke scene koji je kulminirao nakon II Svjetskog rata totalnom diskriminaciji muslimana u SFRJ? Ili ces sada reci da su muslimani u SFRJ bili neki faktor?
Jel' to hrakanje po Jugi nova strategija krepane partije...? Dogorilo...? :D
seln

#152 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by seln »

rokan wrote:]

to prepustam tebi posto si ti ocito strucnjak za muda i ikebane (pozdravi cika jovu).
a oteto-prokleto je primjenjivo na mnoge slucajeve u proslosti, nije to samo srpski specijalitet. a i ne znam sta je oteto kad je privatna imovina skoro sva vracena vlasnicima.
Specijalista sam za muda utoliko sto ih imam. A cika JovO bi vam bio dobar da je trijebio civile po Podrinju.
Onda bi ga priznali za pravog srbina.
Glede imovine...vraceno kome? Pro forma poziv "vrati se u svoju avliju...jeste da smo ti u njoj ubili oca, silovali majku i sestru i spalili kucu, ali vrati se. Jeste da cemo te mozda ubiti, a ubicu nikada necemo naci, jeste da cemo ti otezati i zagorcati svaki dana, ali vrati se"....
al_akhisari

#153 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by al_akhisari »

...@paranoid, ne pratimo se nikako, ali hajd, razumio šta hoćeš reći :izet:
LBVIEW

#154 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by LBVIEW »

seln wrote:

to prepustam tebi posto si ti ocito strucnjak za muda i ikebane (pozdravi cika jovu).
a oteto-prokleto je primjenjivo na mnoge slucajeve u proslosti, nije to samo srpski specijalitet. a i ne znam sta je oteto kad je privatna imovina skoro sva vracena vlasnicima.
Specijalista sam za muda utoliko sto ih imam. A cika JovO bi vam bio dobar da je trijebio civile po Podrinju.
Glede imovine...vraceno kome? Pro forma poziv "vrati se u svoju avliju...jeste da smo ti u njoj ubili oca, silovali majku i sestru i spalili kucu, ali vrati se. Jeste da cemo te mozda ubiti, a ubicu nikada necemo naci, jeste da cemo ti otezati i zagorcati svaki dana, ali vrati se"....
Oni ne kontaju da njih ne "ukopava" samo ono sto su uradili u ratu,vec i ova cinicna i bezdusna prica o nekakvom "ogradivanju", sto je jasan pokazatelj o kakvim se tu profilu ljudi radi i ono sto ih prvenstveno definira kod vecine onih koji su na svojoj kozi osjetili to "ogradivanje".
rokan

#155 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by rokan »

LBVIEW wrote:
seln wrote:

Oni ne kontaju da njih ne "ukopava" samo ono sto su uradili u ratu,vec i ova cinicna i bezdusna prica o nekakvom "ogradivanju", sto je jasan pokazatelj o kakvim se tu profilu ljudi radi i ono sto ih prvenstveno definira kod vecine onih koji su na svojoj kozi osjetili to "ogradivanje".
ogradjivanje je poceo neko drugi, bila je jugoslavija sasvim dovoljan okvir a milosevic ne bi vjecno vladao.
LBVIEW

#156 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by LBVIEW »

rokan wrote:

ogradjivanje je poceo neko drugi, bila je jugoslavija sasvim dovoljan okvir a milosevic ne bi vjecno vladao.
Ma kako da ne, poceli su svi drugi, a vi jadni i posteni, ni "luk jeli nit' luk mirisali,a jos od ljeta 91-e onako slucajno nasli se na strateskim polozajima oko gradova pored ukopanih haubica i tenkova, proglasavali SAO oblasti, prijetili "jedan narod u nestanak" i tako to, da sad zlocinacki rat u Hrvatskoj koji je prethodio onom u BiH ne pominjem, sve u duhu plana "Kavvovac,Vivvovitica, Kavlobag". Tebe i salonsko drustvo u cosku jebu historijske cinjenice te "sitnice" poput hronoloskog slijeda desavanja ,princip kauzalitetata i sl., al' sto cu vam ja kad ste navikli sami sebe lagati i gotovo povjerovali u tu vasu guslarsku- "pored rakijskog kazana" istinu. Samo sto tu suplju i relativizatorsku pricu vise nikom osim mozda "braci" Rusima ne mozete prodati, svak' ko je bilo kakvog posla s vama imao vas je procitao za vik vikova.A ono "ogradivanje" se odnosilo na genocidom i agresijom stecen ratni plijen kao i vase cinicno i bezdusno hvalisanje istim.To je, ponovit cu, ono sto vas prvenstveno definira kod poslijeratnih generacija Bosnjaka i za to ste sami krivi kao i za moguce posljedice u buducnosti.
jasko_ba

#157 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by jasko_ba »

Citira se tekst Nine Razpizdica u Nezavisnim novinama, kako bi se dokazalo nesto "mrskim" teheranlijama. :lol:
Styling

#158 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

nosara wrote:
Styling wrote: Naravno da je "njihova" drzava Srba-Hrvata-Slovenaca. Gdje li se u ovom nazivu izgubise bosanski muslimani? Ili je ovo vec bio zvanicni pocetak eliminacije bosanskih muslimana sa politicke scene koji je kulminirao nakon II Svjetskog rata totalnom diskriminaciji muslimana u SFRJ? Ili ces sada reci da su muslimani u SFRJ bili neki faktor?
Jel' to hrakanje po Jugi nova strategija krepane partije...? Dogorilo...? :D
Ja ne hracem po Jugi, to je zemlja u kojoj sam rodjena, koju volim i u kakvu vise nikada necemo imati. Ali, to ne znaci da cu ignorisati ocitu cinjenicu da muslimani do '74 godine nisu uopste bili priznati u Jugi pa su se morali izjasnjavati drugacije. Medjutim, i pored toga, moji nane i dede su isle u dzamiju i postili i klali kurbane, niko im nije branio.
flexibila

#159 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by flexibila »

seln wrote:

:thumbup: :thumbup:
Aspekt

#160 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

Rokan
kvislinzi? :lol: po tvojoj logici sta su onda oni koji se prezivaju brankovic, filipovic, nikolic, ljubovic, radonja a za vjeru imaju islam? jesu li i oni kvislinzi?
ti o kojima govoris su bili i albanci (porucnik kastrati), i muslimani (nurmela suko) i crnogorci (marko labudovic) i hrvati (krunoslav beslic), ukratko jos uvijek jedna multietnicka jugoslovenska narodna armija.
a domaci srbi su svoje ogradili, da opet nekom ne bi palo na pamet da im se najebe mame, nicim izazvan, kako to neki vole da kazu,
kao 1941-1945
.
[/quote]

A Podrinje , a Draza Mihailovic i njegov vjerni koljac Pavle Djurisic koji u jednom izvjestaju djeneralu Drazi kaze . ,, Ubili smo 800 muslimana i mali samo 8 mrtvih cetnika ,, Sve uz Drinu je poklano u tom drugom svjetskom ratu .,, Genocid nad muslimanima u drugom sv. ratu .--------Autor Vladimir Dedijer ----procitati obavezno , izgleda kao telefonski imenik Beograda samo sto su imena Meho Osman , Mujo i Omer
Aspekt

#161 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

rokan je napisao/la:

Ako je bio lijep i dobar okvir sto se napravi jogurt revolucija i ukinuse Autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i u Crnoj Gori se izvrsi drzavni( republicki ) udar i dovede onaj Slobin pas sa brkovima Momir Bulatovic . Da cujem , u uho i oko sam se pretvorio . To je prvo pitanje a imam ih jedno 33 .
Bodkin

#162 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

Chisum wrote:

Inace, kao neko ko ne moze da proguta ovaj odurni, snishodljivi mentalitet vazala, potrebu za velikim bratom pred kojim se skidaju gace, duboko ukorijenjenu u istoriji balkanskih plemena, ja ne osudjujem mrznju Tuberana usmjerenu ka okupatoru, pa time razumijem i sam cin ubistva, ali mu, i njemu i ostalim faktorima koji su ubrzali tok istorije i pocetak tada vec neizbjeznog rata, jebem sve od-do, sto nije sacekao koju godinu ili deceniju, da Austrijanci jos koliko-toliko dovedu u red jad, bijedu, javasluk i zaostalost koju su iza sebe ostavili oni usrani Turci, kad su nas prodavali, onako, k'o vrecu krompira na praznicnom popustu.
:thumbup:
Država

#163 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Država »

Aspekt wrote:rokan je napisao/la:

Ako je bio lijep i dobar okvir sto se napravi jogurt revolucija i ukinuse Autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i u Crnoj Gori se izvrsi drzavni( republicki ) udar i dovede onaj Slobin pas sa brkovima Momir Bulatovic . Da cujem , u uho i oko sam se pretvorio . To je prvo pitanje a imam ih jedno 33 .
+ okupljanja četnika na Ravnoj Gori koja niko nije ni pomislio da sankcionira, + formiranje paravojnih formacija dok je još Juga uveliko bila živa...
Bodkin

#164 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

seln wrote:
rokan wrote: kvislinzi? :lol: po tvojoj logici sta su onda oni koji se prezivaju brankovic, filipovic, nikolic, ljubovic, radonja a za vjeru imaju islam? jesu li i oni kvislinzi?
ti o kojima govoris su bili i albanci (porucnik kastrati), i muslimani (nurmela suko) i crnogorci (marko labudovic) i hrvati (krunoslav beslic), ukratko jos uvijek jedna multietnicka jugoslovenska narodna armija.
a domaci srbi su svoje ogradili, da opet nekom ne bi palo na pamet da im se najebe mame, nicim izazvan, kako to neki vole da kazu, kao 1941-1945.
Za srbe na jeftinijim sjedistima: ne govorim o koloni, vec o labudovim mudima i specijalcima.
kontas ili da nacrtam?
I nije neka armija multietnicka zbog par ikebana.
I domaci srbi su,vaistinu, oteto-prokleto ogradili.
slippery slope ;-)
Martinez_

#165 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Styling wrote:
Martinez_ wrote:
Styling wrote:
Hadzi Lojo je vodio muslimane koji su htjeli pruziti otpor, pridruzilo se nesto Srba jer su se nadali da bi Srbija ipak mogla uletiti i uzeti Bosnu a Hrvatima nije padalo na pamet da se bune, jer "njihovi" dolaze na vlast. Prema tome, takva vrsta otpora nije imala perspektivu. Drugi je problem to sto tokom vladavine AU 40 godina nismao bili u stanju da izgradimo nacionalni identitet i da postanemo Bosanci i izgradimo svoju drzavu. Tokom tih 40 godina vladavine, zbog nedostatka nacionalnog identiteta tj. neizgradnje bosanskog nacionalnog bica, bosanski katolici su nasli uporiste ili potporu u Hrvatskoj pa su se proglasili Hrvatima a bosanski pravoslavci u Srbiji pa su se prozvali Srbima, jedino su bosanski muslimani ostali da vise u zraku, tj. na svojim minderima i da cekaju da im neko drugi rijesi problem. Zbog toga nije postojala sansa da Bosna nakon Prvog svjetkog rata postane nezavisna drzava. A za to su kriva sva tri naroda, bosanski muslimani jer nisu ojacali svoj identitet kao Bosanci i nisu bili spremni da se bore a druga dva naroda su kriva jer su htjela da se Bosna prikljuci SHS-u.

Kakav besmislen zaključak, narodi krivi jer su hteli SHS. Pa naravno da su hteli SHS jer je to drzava tih naroda, što je neko nakon zloupotrebio nije problem Gavrila Principa. Za tebe je izgleda i partizanska borba za potonju SFRJ okupacija Bosne? Dakle ipak bolji onaj Hitler : :mrgreen:

Aj nemoj više please
Naravno da je "njihova" drzava Srba-Hrvata-Slovenaca. Gdje li se u ovom nazivu izgubise bosanski muslimani? Ili je ovo vec bio zvanicni pocetak eliminacije bosanskih muslimana sa politicke scene koji je kulminirao nakon II Svjetskog rata totalnom diskriminaciji muslimana u SFRJ? Ili ces sada reci da su muslimani u SFRJ bili neki faktor?
Verovala ti ili ne ali pod tim su mislili i na muslimane. Ali takva vremena bila, kad se puno muslimana izjašnjavalo Hrvatima ili Srbima. Mladobosanci su mislili na sve Jugoslovene podjednako a za status Bošnjaka/muslimana nisu oni krivi. Ne možeš baš sve iz današnje perspektive gledati i ocenjivati
Joe McCarthy

#166 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Joe McCarthy »

elma89_ wrote:Samo jedan mali detalj

prije 20 godina za vecinu je taj isti Princip bio narodni heroj,a sad posto su srbi za njega,mi moramo iz principa biti protiv Principa? :D
Nikad on za mene nije bio narodni heroj.
Aspekt

#167 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

Martinez

Kraljevina SHS je u svom sastavu imala i Bosnu i bosanske muslimane ali niti jednom rjecju se to ne spominje . Bosnu su Hrvatska i Srbija uzeli kao da im je to babovina ,a bosanske muslimane su smatrali nekom cetvrtom klasom ljudi sa kojima nisu ni znaliu sta hoce . Najradije bi ih pobili kao sto ce i raditi sljedecih 100 godina . Ovo su cinjenice .
Martinez_

#168 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Aspekt wrote:Martinez

Kraljevina SHS je u svom sastavu imala i Bosnu i bosanske muslimane ali niti jednom rjecju se to ne spominje . Bosnu su Hrvatska i Srbija uzeli kao da im je to babovina ,a bosanske muslimane su smatrali nekom cetvrtom klasom ljudi sa kojima nisu ni znaliu sta hoce . Najradije bi ih pobili kao sto ce i raditi sljedecih 100 godina . Ovo su cinjenice .

Ako nisi znao, Kraljevina Jugoslavija je definisana kao unitarna država u kojoj nije bilo ni Srbije ni Hrvatske pa samim tim ni Bosne. Naravno, 1939. se stvara Hrvatska. Imaju smisla tvoje pritužbe na nacionalno tretiranje Bošnjaka ali versko...? Šta se sad želi reći, da je zabranjeno bilo ispovedanje Islama? U toj državi ako nisi znao postajalo je i šerijatsko pravo, zajednica je bila ustavno priznata, imao si muftijstva ako se ne varam u Sarajevu i Skoplju i reis ul ulemu u Beogradu. Za politička prava muslimana borila se Jugoslovenska muslimanska organizacija, respektabilna parlamentarna stranka. Na svojevrsan način kraljevina je više negovala verska prava nego potonja SFRJ, takva ideologija bila, ali muslimani doživljavaju nacionalnu emancipaciju tek u SFRJ, kao i BiH sa ostalim republikama

Van institucija jesu bili loše tretirani, bili su pogođeni agrarnom reformom i bilo je preseljenja muslimana u Tursku (dogovor između Karađorđevića i Ataturka) ali ne možeš reći da kao verska i politička grupa nisu čak ni priznati.

No nisam siguran da to sve ima veze sa Gavrilom Principom niti je ta ''buržoaska'' tvorevina mogla biti baš ostvarenje njegovog sna. Kult Gavrila Principa je ionako više negovala SFRJ, Sarajevo dobija muzej Mlade Bosne tek pedesetih ako ne grešim
Aspekt

#169 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

1918 nije nastala nikakva Karaljevina Jugoslavija nego Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca SHS u cijem je sastavu bila Bosna i Hercegovina i naravno Bi H musliamani koji su mogli izjasnjavati ili kao Srbi ili kao Hrvati ! Tacka
Martinez_

#170 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Tačno ali ni ona nije bila federalna već unitarna država, nastala ujedinjenjem Srbije i Države Slovenaca Hrvata i Srba 1918.
Aspekt

#171 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Aspekt »

Gdje je cijela BiH bila drzava Srba i Hrvata . Slovenija kao i danas je exluzivno slovenacka , Hrvatska je kao i danas exkluzivno hrvatska Srbija je uvijek neupitna a BiH kao sto rekoh srpsko hrvatska Bas kao sto su stotinjak godina kasnije Franjo I Slobo crtali karte pola tebi pola meni a Aliji qouno kao i uvijek . Bilo je trenutaka kada su pod uticajem viskija bili malo dobre pa rekli ,, mogli bi muslicima ostaviti malo od Carsije do Hadzica ,, Zar ne . Zar sam nesto izmislio .
Gojeni H

#172 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Gojeni H »

Samo podizite ... u Istocnom ... Novom ... Sarajevu.
Kad moze crkva u po avlije heroine nane Fate, ulice Draze Mihailovica, sto ne bi mogao spomenik pripadniku Crne Ruke?
Ovo nekog nesto treba da iznenadi?
Kvislinsko gnijezdo.
Troll_Happens

#173 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Troll_Happens »

elma89_ wrote:Samo jedan mali detalj

prije 20 godina za vecinu je taj isti Princip bio narodni heroj,a sad posto su srbi za njega,mi moramo iz principa biti protiv Principa? :D
Upravo tako za danasnje fasiste na vlasti on je zlocinac i ubica. U istoriji koja se onda ucila bio je heroj. Sve se mjenja pa i broj papaka u gradu i zemlji koji je iz dana u dan sve veci sto me raduje jer ce ti papci sutra slaviti i musolinija i hitleru spmenik dizati.... Ta ce narod dobro mu ko bubreg u loja pa dosadu ubija glupostima. Da sam na njihovom mjestu i ja bi isto kontriro cisto iz principa jer se kod nas sve tako radi jedni drugima prst u oko pa se nadam da ce se ova ujdurma i nastaviti izbori su tu kokice i kola takodje pa udrite se stoko. :twisted:
Styling

#174 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

Ja sam generalno protiv spomenika bilo koje vrste, to je idolatrija a to se kosi sa mojim vjerskim ubjeđenjima. Ako nekome trebaju spomenici da bi dokazao svoj patriotizam i ljubav prema naciji jer mu je duša prazna pa mu prazninu nadomiješta komad kamena, bujrum. Gradite spomenike i klanjaj te se kamenu.
fakat

#175 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by fakat »

Pojmovi Slobode i Okupacije na Balkanu imaju cudna i izokrenuta znacenja. Dok bi sloboda trebala predstavljati mir, napredak i razvoj a okupacija sukob, stagnaciju i represiju, cini se da se u tom pogledu na Balkanu nesto gadno ispremetalo pa je sloboda postala samo izgovor za hajduciju, progone i opstu kradju, a okupacija sinonim za stabilnost i uredjenost.
Post Reply