DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#151 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ado-šampion »

drndalo wrote:Ima ljudi koji kese sa smecem i bacaju tamo gdje trebaju biti, u kontejnere za smece. Isto tako koji smiju reci ljudima "ako cete vaditi PPF/FAP iz auta, zasto ste ga kupovali uopste ? Ima auta sa slicnom opremom, godistem i motorima bez toga... Sto sebi praviti problem, zasto zavisiti od "majstora" za iscupavnje ?
Kod nekih auta je to ima li FAP ili ne lutrija. Evo P308, znam jer mi je u familiji aktivna potraga za jednim takvim, HDI 90 moze da ima FAP a moze da nema, u Njemackoj po katalozima i cjenovnicima od 2008 svi HDI imaju FAP, a poneki dodju i da nemaju (u praksi), sto je jako zbunjujuce. Uglavnom puno ih je vise s FAP nego bez. Da ne govorim HDI 92, HDI 110 i HDI 112, tu je gotovo nemoguce izbjeci FAP.

Elem, ja se slazem da treba ganjati bez FAPa (nasao sam jedan takav zapravo :-) ), samo je tesko poklopiti sve ostalo (cijena, kilometraza, stanje auta, oprema) s tim da nema FAP, makar u slucaju 308.
klixoris

#152 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by klixoris »

sorcerer wrote: ja nisam cuo nikad da postoji lezaj koji moze da se vrti 250.000 o/min i da podnese temperaturu izduva....bronzana piksna moze 8-)
Onda nisi dobro cuo... Vec godinama se prave turbo punjaci sa kuglicastim lezajevima ili kako englezi kazu : ball bearing
Bolji su od "stare" tipe sa bronzanim pixnama koje pominjes ali su i skuplji. Generalno, prednost im je bolji i raniji odziv turba jer pruzaju manji otpor od zurnala (bronzane pixne)... Tehnologija je napredovala !

Rjedja ali modernija tipa - kuglicasti lezajevi (ball bearing)
Image
Image

Uobicajena tipa - bronzane pixne koje pominjes, (journal bearing)
Image
Image

:thumbup:
sorcerer

#153 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

hvala sto si me prosvijetlio ,nisam dosad vidio nijednu turbinu sa kuglicnim lezajevima

bronzane pixne ne pruzaju otpor jer osovina ih ne dodiruje ,brzo bi se potrosile ....ulje je tu lezaj,kao i na radilici...
klixoris

#154 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by klixoris »

Ima ima i kuglicnih... Samo su to obicno turbo punjaci visokih performansi i rijetko su fabricka ugradnja..
Sto se tice pixni, podrazumjeva se da se osovina vrti na uljnom filmu i nema kontakta "metal od metal", to nisam htio ni naglasavati jer svako ko imalo poznaje ovu materiju (a vidim da je ti poznajes) to svakako zna :thumbup:
Problem je sto nasim ljudima cesto jel zbog loseg ulja il njegovog nedostatka, dodje do ovog "zeljezo od zeljezo" pa im onda turbina kriva i nista ne valja :D
sorcerer

#155 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

ne istrazujem toliko o turbinama da bi me zanimao napredak ,a nisam se imao prilike susrest sa tim ''specijalnim'' ,uglavnom sa fabrickim....kod nas se ulje samo doljeva ,tako da nema potrebe za mijenjanjem,a i ako se nekad skupe pare da se zamijeni ,onda se ne mijenja filter jer to ne treba mijenjati....
zdravo

#156 Re: Odg: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by zdravo »

I ima li iko ovdje da vozi auto s kojeg je skinuo FAP filter?

Koliko sam cuo od ljudi moguce je, Touareg, Lexus... A kako to izgleda u stvarnosti poslije, to me zanima.

BTW.
Neko je gore spomenuo EGR.
Svi moderni motori (2000 ->) imaju EGR ventil, nebitno jel dizel il benzin.
I da, svi cesto stvaraju probleme.
Uglavnom sve opet polazi od loseg goriva koje se toci kod nas, a i od losih navika i neznanja/neodgovarajuceg odrzavanja vozila od strane vozaca.
romeomoraprezivjeti

#157 Re: Odg: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by romeomoraprezivjeti »

zdravo wrote:I ima li iko ovdje da vozi auto s kojeg je skinuo FAP filter?

Koliko sam cuo od ljudi moguce je, Touareg, Lexus... A kako to izgleda u stvarnosti poslije, to me zanima.

BTW.
Neko je gore spomenuo EGR.
Svi moderni motori (2000 ->) imaju EGR ventil, nebitno jel dizel il benzin.
I da, svi cesto stvaraju probleme.
Uglavnom sve opet polazi od loseg goriva koje se toci kod nas, a i od losih navika i neznanja/neodgovarajuceg odrzavanja vozila od strane vozaca.
Ima,vrati se par postova unazad i procitaj iskustvo.

poslano s moga Sonija Ze:-D
ado-šampion

#158 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ado-šampion »

U ovom svemu ne kontam (a priznajem da se na razumijem bas najbolje u materiju), kakvi se ispusni gasovi vracaju s FAPa, zar se ne vracaju s izduvne grane, tj. prije FAPa? :?

Ovaj gore tekst na pocetku (haj sad zdra'o) mi ce cini prekopiran odnekle, kako bi drukcije objasnio tOcno i bujrum u istom tekstu. :-)
Qler

#159 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

EGR vraca gasove, a FAP ih provlaci koz filter, tj dva razlicita dijela na dva razlicita mjesta na izduvu..
ado-šampion

#160 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ado-šampion »

Qler wrote:EGR vraca gasove, a FAP ih provlaci koz filter, tj dva razlicita dijela na dva razlicita mjesta na izduvu..
Pa upravo to mi nije jasno jer gore pise da se gasovi preko FAP vracaju na EGR i na turbinu, koliko ja znam vracaju se s izduvne grane, prije "katalizatora", kakvih god oni bili, klasicni, FAP...
Qler

#161 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

Eno slika par strana nazad, direktno sa izduvne grane ide nazad u EGR, prije svega...
ado-šampion

#162 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ado-šampion »

Qler wrote:Eno slika par strana nazad, direktno sa izduvne grane ide nazad u EGR, prije svega...
To je ono sto i ja znam, ili sam znao, tako da nije mi jasno, dodje covjek i napise da ako skines FAP onecistis EGR i turbinu prljavim gasovima... kontam sta FAP ima i s jednim i drugim, sve sto ide na izduv ide na FAP a EGR je puno prije svega toga...
Qler

#163 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

FAP i EGR imaju veze koliko i zadnji lonac i turbina...
esso_sa

#164 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by esso_sa »

ado-šampion wrote:
Qler wrote:Eno slika par strana nazad, direktno sa izduvne grane ide nazad u EGR, prije svega...
To je ono sto i ja znam, ili sam znao, tako da nije mi jasno, dodje covjek i napise da ako skines FAP onecistis EGR i turbinu prljavim gasovima... kontam sta FAP ima i s jednim i drugim, sve sto ide na izduv ide na FAP a EGR je puno prije svega toga...
Neko je vjerovatno mislio da je FAP filter u izduvnom sistemu prvi po redu a u stvari nije.
Gasovi idu u izduvnu granu, iz izduvne na turbo i na EGR ventil (na putu do EGR-a, gasovi dodatno prolaze kroz hladnjak izduvnih gasova za EGR) a tek poslije turba ide FAP/DPF filter. :thumbup: Znaci, jedino sto mozes onecistiti skidanjem FAP filtera je ono sto i dodje poslije njega a to je srednji i zadnji lonac... I ekologija naravno :)
NediM17

#165 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by NediM17 »

esso_sa wrote:
ado-šampion wrote:
Neko je vjerovatno mislio da je FAP filter u izduvnom sistemu prvi po redu a u stvari nije.
Gasovi idu u izduvnu granu, iz izduvne na turbo i na EGR ventil (na putu do EGR-a, gasovi dodatno prolaze kroz hladnjak izduvnih gasova za EGR) a tek poslije turba ide FAP/DPF filter. :thumbup: Znaci, jedino sto mozes onecistiti skidanjem FAP filtera je ono sto i dodje poslije njega a to je srednji i zadnji lonac... I ekologija naravno :)
Cek, hoces reci da i zrak (tj. gasovi) koji ide sa EGR ventila prodje kroz neki svoj intercooler pa tek onda ide ponovo u motor? Ne tvrdim da nije tako, ali prvi put cujem za takvo sto.
esso_sa

#166 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by esso_sa »

NediM17 wrote:
esso_sa wrote:
Cek, hoces reci da i zrak (tj. gasovi) koji ide sa EGR ventila prodje kroz neki svoj intercooler pa tek onda ide ponovo u motor? Ne tvrdim da nije tako, ali prvi put cujem za takvo sto.
Ne idu gasovi SA EGR ventila, oni idu NA EGR :wink:
Jeste, ima mali hladnjak i nebi se bas mogao nazvati intercoolerom :) Gasovi sa izduvne grane su previse vreli da bi isli direktno na EGR odnosno, usis u motor. Zato prvo prolaze kroz mali hladnjak (takodjer hladjen rashladnom tekucinom koja hladi i motor) i tako ohladjeni onda idu na EGR ventil.
Ovaj mali hladnjak dodatno sluzi da ubrza postizanje radne temperature motora i grije vodu koja ide u hladnjak za kabinu - da sto prije imas grijanje u kabini dok je motor jos hladan.
Sa druge strane, jako cesto znaju da napuknu pa ti rashladna tecnost zavrsava u izduvnoj grani, sve praceno bijelim dimom :D

Evo i shema sistema, da ti bude jasnije. Hladnjak gasova koji idu na EGR je oznacen brojem 4. EGR ventil je broj 7

Image
direstraits0078

#167 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by direstraits0078 »

Na shemi iznad EGR nije hladjen vodom. Hladjenje se vrsi vazduhom, radijacijom unutar cijevi sireg promjera.
Inace, uloga EGR-a je i da snizava temperaturu gasova u cilindru, upravo kroz hladjenje gasova. Tu se ubiju dvije muhe jednim udarcem: niza temperatura u cilindru, nizi nivo NOx.

Vadjenjem FAP filtera poremetite i rad EGR-a, jer zavisi od pritiska (podpritisak) koji stvara otpor unutar FAP-a. Drugim rijecima, po*erete se na rad i ideje desetina (mozda stotina?) inzinjera koji zive od projektovanja ovih komplikovanih sistema. :D
esso_sa

#168 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by esso_sa »

direstraits0078 wrote:Na shemi iznad EGR nije hladjen vodom. Hladjenje se vrsi vazduhom, radijacijom unutar cijevi sireg promjera.
Inace, uloga EGR-a je i da snizava temperaturu gasova u cilindru, upravo kroz hladjenje gasova. Tu se ubiju dvije muhe jednim udarcem: niza temperatura u cilindru, nizi nivo NOx.
Ko je pricao o hladjenju EGR.a ? Bar ja nisam... Opisao sam hladjenje izduvnih gasova koji idu na EGR ventil a to prikazuje i shema :thumbup:
direstraits0078

#169 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

OK, na shemi gasovi nisu hladjeni vodom, hladjeni su drugim sistemom.
romeomoraprezivjeti

#170 Re: Odg: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by romeomoraprezivjeti »

direstraits0078 wrote:Na shemi iznad EGR nije hladjen vodom. Hladjenje se vrsi vazduhom, radijacijom unutar cijevi sireg promjera.

Vadjenjem FAP filtera poremetite i rad EGR-a, jer zavisi od pritiska (podpritisak) koji stvara otpor unutar FAP-a. Drugim rijecima, po*erete se na rad i ideje desetina (mozda stotina?) inzinjera koji zive od projektovanja ovih komplikovanih sistema. :D

Postoje isto tako stotine pametnih ljudi(inzinjera), koji mogu da to skinu,a da nesto ne sjebu.:-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
NediM17

#172 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by NediM17 »

A sta je sa autima koja imaju EGR a nemaju DPF? Moj 1.6 crdi ima EGR a nema DPF, ista stvar je i na 2.5 crdi, kao i na jos moru dizela.

EDIT: Mislim kada je to fabricki tako.
direstraits0078

#173 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Tamo nemaš šta da skineš. :D
motor

#174 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by motor »

ado-šampion wrote:U ovom svemu ne kontam (a priznajem da se na razumijem bas najbolje u materiju), kakvi se ispusni gasovi vracaju s FAPa, zar se ne vracaju s izduvne grane, tj. prije FAPa? :?

Ovaj gore tekst na pocetku (haj sad zdra'o) mi ce cini prekopiran odnekle, kako bi drukcije objasnio tOcno i bujrum u istom tekstu. :-)
Eh ja sam taj koji je napisao tOcno i bujrum u istom postu..., a ipak nisam nista kopirao :D
Mada sam mnoge zbunio..., jebiga glasno sam razmisljao dva sata poslije ponoci i napisao svakakve gluposti. :lol: Naravno da EGR ventil i FAP nemaju nista zajedno, sastavio sam u glavi pogresnu skicu. Redosljed filtera koji sam napisao je dobar, ali odvajanje na EGR je prije svih katalizatora tako da povrat ispusnih plinova ide direktno u usis preko EGR-a. Mercedes bluetec ima FAP prije odvajanja za EGR ventil jer poslije odvajanja ubrizgava "harnstoff" u katalizator za redukciju dusika, a FAP prije dostigne radnu temperaturu. Sorry za pogresne informacije :wink:
davorb

#175 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by davorb »

Izgleda da se malo skrenulo sa teme, sa prakticnog pitanja na tehnoloske odgovore kako sta radi... neka, drago mi je da mogu procitati razlicita misljenja :)
Nego, ja sam nagrabusio i sa EGR-om i sa DPF-om. Iskreno, pojma nemam kako rade ni jedan ni drugi, a i ne interesuje me. Sve sto me zanima(lo) je da mi je auto funkcionalan, da mogu normalno voziti. Elem, na cca 180.000 auto ode u safe mode, osta bez snage, lampica servisa upaljena... Dijagnostika u ovlastenom servisu konstantno pokazivala kvar na EGR-u, pa cak i nakon icscenja istog. Dosao u situaciju da mijenjam EGR ventil, narucio, majstori montirali nov novcat EGR kad ono opet ista greska. Medjutim sada se pojavila i greska na DPF-u... Odustase od zamjene EGR-a (iskreno, hvala im, mogli su me oguliti za 400 €), i predlozise mi ciscenje DPF-a.
Po preporuci dodjem do servisa koji se jos uvijek usavrsava za ciscenje DPF-a, ali daju i garanciju na sve sto urade (kazu 100.000). Danas, na satu 205.000 i hvala Bogu, nema problema. Znam samo da su mi skinuli cijelu skalameriju, nesto varili, pjeskarili, prali, elem tri dana posla oko toga. Kasnije sve vratili i sada je sve ok. Uredno prolazim tehnicki kao EURO 4.

Nazalost, vec je par puta napisano na temi, svi bi mi voljeli da vozimo dobra auta za malo para, sto je naprosto nemoguce. Ja sam imao peh da kupim jedini model automobila koji je u toj seriji imao DPF, ali sta mogu, pomirio sam se da imam trosak od 500 KM na predjenih 100.000.

Ostaje mi da predlozim svima koji kupuju automobile od 2005. godine pa mladje, da sa tim autom odu u ovlasteni servis i provjere da li ima DPF ili ne. Ja licno vise nikada se ne bih zaletio pa kupio nesto za sto pojma nemam sta je.
Post Reply