Izgleda da se malo skrenulo sa teme, sa prakticnog pitanja na tehnoloske odgovore kako sta radi... neka, drago mi je da mogu procitati razlicita misljenja

Nego, ja sam nagrabusio i sa EGR-om i sa DPF-om. Iskreno, pojma nemam kako rade ni jedan ni drugi, a i ne interesuje me. Sve sto me zanima(lo) je da mi je auto funkcionalan, da mogu normalno voziti. Elem, na cca 180.000 auto ode u safe mode, osta bez snage, lampica servisa upaljena... Dijagnostika u ovlastenom servisu konstantno pokazivala kvar na EGR-u, pa cak i nakon icscenja istog. Dosao u situaciju da mijenjam EGR ventil, narucio, majstori montirali nov novcat EGR kad ono opet ista greska. Medjutim sada se pojavila i greska na DPF-u... Odustase od zamjene EGR-a (iskreno, hvala im, mogli su me oguliti za 400 €), i predlozise mi ciscenje DPF-a.
Po preporuci dodjem do servisa koji se jos uvijek usavrsava za ciscenje DPF-a, ali daju i garanciju na sve sto urade (kazu 100.000). Danas, na satu 205.000 i hvala Bogu, nema problema. Znam samo da su mi skinuli cijelu skalameriju, nesto varili, pjeskarili, prali, elem tri dana posla oko toga. Kasnije sve vratili i sada je sve ok. Uredno prolazim tehnicki kao EURO 4.
Nazalost, vec je par puta napisano na temi, svi bi mi voljeli da vozimo dobra auta za malo para, sto je naprosto nemoguce. Ja sam imao peh da kupim jedini model automobila koji je u toj seriji imao DPF, ali sta mogu, pomirio sam se da imam trosak od 500 KM na predjenih 100.000.
Ostaje mi da predlozim svima koji kupuju automobile od 2005. godine pa mladje, da sa tim autom odu u ovlasteni servis i provjere da li ima DPF ili ne. Ja licno vise nikada se ne bih zaletio pa kupio nesto za sto pojma nemam sta je.