Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Represija wrote:
Tamo su "preglasani", ali pripreme za crnogorski referendum su bile temeljne, demokratske i sprovedene uz uvažavanje mišljenja svih relevantnih političkih faktora, kao i uz mišljenje venecijanske komisije....pa je recimo unapred dogovoreno i koji rezultati će biti validni za proglašavanje nezavisnosti.
Ništa od toga u BiH 1992 godine nije uradjeno.
Badinterova komisija je donijela odluku da pitanje statusa SRBiH može biti rješeno na referendumu na koji bi bili pozvani svi građani SRBiH i pod nadzorom međunarodne zajednice. To je i učinjeno, i to je u skladu bilo sa postojećim Ustavom SRBiH, odnosno amandmanom LX čini mi se u kojem stoji da građani BiH odlučuju posredno putem narodnog predstavništva ili direktno putem referenduma. Tako da je nezavisnost BiH validna.
Da li bi ti prihvatio da sutra neka Badinterova komisija donese odluku kako pitanje statusa RS moze biti rjeseno na referendumu na koji bi bili pozvani svi gradjani RS i pod nadzorom MZ?
Genocid ne bih činio to je sigurno. Iako su paralele između raspada Jugoslavije i po meni nemogućeg, ali reći ćemo potencijalnog raspada BiH besmislene. Situacija nije ni blizu.
Ajant wrote:Iako su paralele između raspada Jugoslavije i po meni nemogućeg, ali reći ćemo potencijalnog raspada BiH besmislene. Situacija nije ni blizu.
Ajant wrote:
Badinterova komisija je donijela odluku da pitanje statusa SRBiH može biti rješeno na referendumu na koji bi bili pozvani svi građani SRBiH i pod nadzorom međunarodne zajednice. To je i učinjeno, i to je u skladu bilo sa postojećim Ustavom SRBiH, odnosno amandmanom LX čini mi se u kojem stoji da građani BiH odlučuju posredno putem narodnog predstavništva ili direktno putem referenduma. Tako da je nezavisnost BiH validna.
Da li bi ti prihvatio da sutra neka Badinterova komisija donese odluku kako pitanje statusa RS moze biti rjeseno na referendumu na koji bi bili pozvani svi gradjani RS i pod nadzorom MZ?
Genocid ne bih činio to je sigurno. Iako su paralele između raspada Jugoslavije i po meni nemogućeg, ali reći ćemo potencijalnog raspada BiH besmislene. Situacija nije ni blizu.
Tomos wrote:
Nije živo biće, ali je RS aparat ovih Mladića i njegovih saučesnika i to je cilj.
Mladic je u Hagu.
Danas je 2014.
Ako vec trazite krivca od juce, danas, sutra... trazite ga u Srbima a ne u RS. Kukavicki je a pored toga i van pameti napadati i vrijedjati pojmove koji nisu ziva bice. Lajanje na zvijezde.
Znaci, po tebi je NDH mogla ostati al da se samo osude ustasko rukovodstvo i zlocinci,.. uglavnom pojedinci a da im djelo ostane?
Slavljenje genocidne je dokaz da se fasizam samo silom pobjeduje i ukida. Moze covjek bojkotovati, protestovati, buniti se protiv toga,... fasisti ne sljive pravdu i moral vec samo pravo jacega. U Hrvatskoj i na Kosovu su to davno skontali a st ose tice Bosnjaka - u neku ruku mogu biti i zahvalan na ovakvom podsjecanju jer se Bosnjaci lako ohlade i priviknu na mir, zaborave,... - ovako ne mogu ni da hoce. Prilicni nepotrebna demnostracija sile i provokacija za Srbe koji su svakako vecina u RS i svakako imaju svoja prava,... al fasizam i pamet nisu nikad bili isto. Nece ovdje biti mira.
I da se primijetiti navala Dodik jugenda ovih dana na forum. Da nije vozd studentima u Banjaluci neki dan dao jos koju uputu o ponasanju i akcijama.
Ajant wrote:Iako su paralele između raspada Jugoslavije i po meni nemogućeg, ali reći ćemo potencijalnog raspada BiH besmislene. Situacija nije ni blizu.
Ni PIC ni Inzko nemaju te ovlasti, od nezavisnosti RS nema ništa, to je šarena laža kojom Dodik maše ispred glasačkog tijela da ne vidjeli bijedu u kojoj narod živi.
Sezam wrote:Zar Srbi nisu "preglasani" i u Crnoj Gori?
Tamo su "preglasani", ali pripreme za crnogorski referendum su bile temeljne, demokratske i sprovedene uz uvažavanje mišljenja svih relevantnih političkih faktora, kao i uz mišljenje venecijanske komisije....pa je recimo unapred dogovoreno i koji rezultati će biti validni za proglašavanje nezavisnosti.
Ajde pokaži mi taj amandman LX, koji je dozvoljavao referendume u SR BiH po principu jedan čovek-jedan glas i koji je dozvoljavao mogućnost preglasavanja jednog naroda.
To da je valjalo i da je bilo moguće...važilo bi i danas.
Reci ti meni iskreno, sa sadašnjeg aspekta, jel misliš da je bilo pametno u ono vreme zanemariti volju jednog naroda u BiH koji je činio trećinu stanovništva u BiH?
Tomos wrote:
Nije živo biće, ali je RS aparat ovih Mladića i njegovih saučesnika i to je cilj.
Mladic je u Hagu.
Danas je 2014.
Ako vec trazite krivca od juce, danas, sutra... trazite ga u Srbima a ne u RS. Kukavicki je a pored toga i van pameti napadati i vrijedjati pojmove koji nisu ziva bice. Lajanje na zvijezde.
Znaci, po tebi je NDH mogla ostati al da se samo osude ustasko rukovodstvo i zlocinci,.. uglavnom pojedinci a da im djelo ostane?
Slavljenje genocidne je dokaz da se fasizam samo silom pobjeduje i ukida. Moze covjek bojkotovati, protestovati, buniti se protiv toga,... fasisti ne sljive pravdu i moral vec samo pravo jacega. U Hrvatskoj i na Kosovu su to davno skontali a st ose tice Bosnjaka - u neku ruku mogu biti i zahvalan na ovakvom podsjecanju jer se Bosnjaci lako ohlade i priviknu na mir, zaborave,... - ovako ne mogu ni da hoce. Prilicni nepotrebna demnostracija sile i provokacija za Srbe koji su svakako vecina u RS i svakako imaju svoja prava,... al fasizam i pamet nisu nikad bili isto. Nece ovdje biti mira.
I da se primijetiti navala Dodik jugenda ovih dana na forum. Da nije vozd studentima u Banjaluci neki dan dao jos koju uputu o ponasanju i akcijama.
Pa NDH bi opstala da nije vojno porazena.
Bas bi se Hrvati mnogo nasikirali zbog Srba i Jasenovca.
Represija wrote:
Ajde pokaži mi taj amandman LX, koji je dozvoljavao referendume u SR BiH po principu jedan čovek-jedan glas i koji je dozvoljavao mogućnost preglasavanja jednog naroda.
Reci ti meni iskreno, sa sadašnjeg aspekta, jel misliš da je bilo pametno u ono vreme zanemariti volju jednog naroda u BiH koji je činio trećinu stanovništva u BiH?
Radi se o amandmanu LXVII, moja greška. Ako ti šta znači njegov sadržaj, proguglaj, iako sam ga ja već manje-više prenio Taj Ustav je predviđao tu soluciju, koliko znam dejtonski ne predviđa. Volja nije zanemarena, već je dozvoljeno da se ta volja manifestuje na referendumu. Da se vodilo apetitima i voljom srpskog naroda, šta je onda sa druge dvije trećine stanovništva, i njihovom voljom ?
Ajant wrote:
Radi se o amandmanu LXVII, moja greška. Ako ti šta znači njegov sadržaj, proguglaj, iako sam ga ja već manje-više prenio Taj Ustav je predviđao tu soluciju, koliko znam dejtonski ne predviđa. Volja nije zanemarena, već je dozvoljeno da se ta volja manifestuje na referendumu. Da se vodilo apetitima i voljom srpskog naroda, šta je onda sa druge dvije trećine stanovništva, i njihovom voljom ?
Jel to ovaj amandman: 1. Teritorija SRBiH je jedinstvena i nedjeljiva.
Granice Republike se mogu mijenjati odlukom Skupštine SRBiH samo u skladu sa voljom građana cijele Republike, izraženom njihovim prethodnim izjašnjavanjem putem referenduma, ako se za mijenjanje izjasni najmanje dvije trećine ukupnog broja birača.
Ni PIC ni Inzko nemaju te ovlasti, od nezavisnosti RS nema ništa, to je šarena laža kojom Dodik maše ispred glasačkog tijela da ne vidjeli bijedu u kojoj narod živi.
Od Inzka niko i ne ocekuje da ce pomoci Srpskoj u sticanju nezavisnosti i medunarodnog priznanja.Naprotiv,od Inzka kao bosnjackog lobiste mogu se ocekivati samo smetnje na tom putu.Pik je nesto drugo,u Piku su predstavnici velikog broja znacajnih zemalja koji zastupaju stavove svojih vlada i oni koji prate rad toga tijela.znaju da se raspolozenje u Pik/u istina sporo ali sigurno mijenja u smjeru saglasavanja sa dezintegracijom BiH.
Represija wrote:
Isti narod, odnosno politika tog naroda je vec pocela sa demonstracijom sile, ratom u susjednim drzavama, ultimatumima i prijetnjama u BiH, incidentima i zveckanjem oruzjem,... mozda nije bilo pametno dici se protiv toga bas u tom trenu ali poslije svakako da. Problem kod vas srpskih nacionalista je taj sto ne mozete svariti ravnopravnost sa ostalima jer to tumacite kao ugrozenost i skroz vam je normalno dati alternativu drugima da prihvate nepravedan mir gdje jedni dominiraju drugima. Ko je to od naroda bivse YU prihvatio vasu politiku i ko je do u svijetu vam sve dao za pravo. Cijeli civilizovan svijet je ustao protiv takve politike, cak i vojno,.. i kazes da smo trebali to prihvatiti jer je pametnije.
Nije mi nezavisnost BiH padala na pamet prije pojave Milosevica i agresivnog srpskog nacionalizma kojeg sam od samog pocetka gledao po BL i diskriminacije ostalih prije nego sto je ijedan rat poceo. Zakuhali ste nesto sto se nije moglo podnijeti i sto se samo silom moze pobijediti. Ovo najnovije je samo dokaz da rat jos traje i da je sa fasizmom nemoguce postici kompromis. A Srbi od samog pocetka pa do danas samo fasizam nude.
Tomos wrote:
Mladic je u Hagu.
Danas je 2014.
Ovi koji zive u FBiH i RS gdje su nacionalna manjina,vec su se privikli.
hAZNADAR wrote:Ko je to od naroda bivse YU prihvatio vasu politiku
I obrnuto, ko je to od naroda sadasnje BiH prihvatio bosnjacku politiku?
A slozices se da je danasnja bosnjacka politika losa kopija srpske politike sa kraja 80ih. Od mlacnja multiprazne slame do nametanja predstavnika drugima narodima.
Od Inzka niko i ne ocekuje da ce pomoci Srpskoj u sticanju nezavisnosti i medunarodnog priznanja.Naprotiv,od Inzka kao bosnjackog lobiste mogu se ocekivati samo smetnje na tom putu.Pik je nesto drugo,u Piku su predstavnici velikog broja znacajnih zemalja koji zastupaju stavove svojih vlada i oni koji prate rad toga tijela.znaju da se raspolozenje u Pik/u istina sporo ali sigurno mijenja u smjeru saglasavanja sa dezintegracijom BiH.
Sad ce to samo sto nije,samo tamo gdje ste vi dezintegrisali Srba vise nema, I u BiH bi bili pometeni da vam nije bilo Alije kojem na sred gospodske trebate dici spomenik.
Pamtimo.
Basvod wrote:Opet fals. Dayton je napravljen da bi se rat zaustavio, pa da se zemlja politicki ujedini. Vi srbi ste ga sve godine odbacivali, govorili tkzv. Bosna i Hercegovina i ostale vase nebuloze. Nema tom krvlju neduznih natopljenom komadu zemlje buducnosti pod tim anticivilizacijskim imenom. Taj krvozedni monstrum je u jednom danu ubio 8000 muskaraca.
Krvozedni monstrum? Kakva mitomanija.
Pa nije RS pocinila genocid u Srebrenici nego Srbi na celu sa Mladicem. RS nije zivo bice.[/quote]
Nije koka vec je jaje.
Ako su vojska rs-a i policija rs-a ucestvovali u genocidu, pod komandom vojnog i politickog vodstva rs-a, sta je to onda?
Rs je skup genocidasa sa rukama krvavim do lakata....
Represija wrote:
Na osnovu čega bi takva komisija trebala donijeti priželjkivani zaključak?
U slučaju Republika bivše SFRJ zaključak je donešen na osnovu Ustava Republika koje su svoj suverenitet ugradile u SFRJ.
Kakav suverenitet su entiteti kao nedifinisane političke jedinice unijele u današnju BiH?
Basvod wrote:
Ovi koji zive u FBiH i RS gdje su nacionalna manjina,vec su se privikli.
Iako besmilena teza jer su Bošnjaci konstitutivan narod u cijeloj BiH, zapitaš li se ikada "kako postaše nacionalna manjina"?
U slučaju Republika bivše SFRJ zaključak je donešen na osnovu Ustava Republika koje su svoj suverenitet ugradile u SFRJ.
Kakav suverenitet su entiteti kao nedifinisane političke jedinice unijele u današnju BiH?
Isto kao i Badineterova komisija...proizvoljno.
Jer nigde u Ustavu SR BiH nije bio predvidjen referendum o otcepljenju.
Tako da, ne treba isključiti mogućnost da se sutra pojavi neka druga komisija, instruisana željom velikih sila da BiH više ne postoji i donese neke zaključke koji ti se neće svideti.
madner wrote:Znaci nije Nacisticka Njemacka krivac nego Njemci?
Krivci su kažnjeni na ovaj ili onaj način, a Nemačka i dalje postoji jača nego ikad, zato što je ona odraz volje nemačkog naroda.
Tako je i Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda u BiH i postojaće dok je tamošnji srpski narod želi.
Kakve se ovdje besmislice valjaju i kakvi djetinjasti argumenti..
Naravno da Njemačka postoji ali ne u zamišljenim Hitlerovim granicama.Vraćena je i skresana u sadašnje granice.
Svaku genoocidnu tvorevinu čeka ista sudbina. Pa tako i genocidni isprdak u BiH. Bit će skresan na prijeratne granice pa šta im pripadne..
Isto kao i Badineterova komisija...proizvoljno.
Jer nigde u Ustavu SR BiH nije bio predvidjen referendum o otcepljenju.
Tako da, ne treba isključiti mogućnost da se sutra pojavi neka druga komisija, instruisana željom velikih sila da BiH više ne postoji i donese neke zaključke koji ti se neće svideti.
Netačno. Banditerova komisija svoje je zaključke bazirala upravo na Ustavu bivših Republika koje su svoju suverenost unijele u bivšu SFRJ. Te iste zaključke su prihvatili svi čelnici bivših republika (da, tu uključujem i Miloševića).
Dalje, o kakvom odcjepljenju uopće pričaš? RBiH nije uopće sprovela referendum o odcjepljenju već referendum o samostalnosti nakon što je SFRJ prestala da postoji.
Dakle razdruživanje a ne odcjepljenje.