plucna mahramica wrote:Znas ti na sta sam mislio, nema potrebe da ubacujes gramatiku, neke stvari su nazalost usle u sleng. Potrosnja se sigurno nece mjeriti u 'labaratoriji' (neka je to ispravno upotrebljena rijec). Komplet auto prolazi detaljne testove prije nego ode na masovnu proizvodnju, zasto ne mjeriti potrosnju tada nego naknadno u 'labaratoriji' simulirati 500-1000km gradske voznje (jer mora potrositi rezervoar)? Ne vidim uopste kako je tebi logicno to sto pricas. Proizvodjaci imaju tacnu cifru koliko smiju slagati a da ne budu tuzeni, kao da je to neka nebitna stavka koju oni odokativno stave. U europi je drugacija prica i potrosaci nisu toliko zasticeni pa se vise laze, ali ovdje je bilo rijec o americkom autu. Za moje auto deklarisana gradska je 21l i vidi cuda nakon 10ak godina, podignuto auto na vecim tockovima, ona iznosi 24l plina, a mogao bih imati laksu nogu.
To pitaj proizvodjace zasto ne mjere u realnim uslovima nego na valjcima. Meni je logicno zato sto moraju imati neki "papir" kad i kako su to izmjerili u slucaju tuzbe, a u zatvorenom prostoru na valjcima nema otpora vjetra, velikog trenja, temperatura se moze napraviti idealnom, itd, itd, sto znaci da realno mogu postici puno manju potrosnju nego na cesti.
Naravno da ne stave odokativno, opet kazem treba im dokaz da su izmjerili.
Evo jedan link, ovo je prvo na sta sam naisao.
http://www.auto-delovi.org/saveti/zanim ... ju-goriva/
Meni nije jasno zbog cega tebe to toliko frapira i cudi, kad je realno ovo opstepoznata stvar. Nekoliko puta se o ovome pricalo i ovdje na forumu.
Tipicno bosanski, daj ti da ja "poklopim" levata, nema veze sto nisam svjestan svoje ignorancije.