gg

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#151 Re: Odg: gg

Post by ado-šampion »

Tuzla111 wrote: Deklarisana potrosnja je 8.5l-13.2l/100km Neke auto kuce govore da trosi i manje al to nije tacno.
Al ko ce bosancu dokazat da ima nesto bolje od golf 2 dizel.
Ne zelim ulazite u bespredmetne rasprave fakat, koliko kome auto trosi meni ni iz dzepa ni u dzep...

Ali ovo gore, deklarisana... jarane ti ces tu deklarisanu postici ali kad na vrbi rodi grozdje. Deklarisana se mjeri u laboratoriji, na kotacicima, i nema teoretske sanse da se ta potrosnja postigne u realnim uslovima, tj. na cesti.

Znaci, nije fazon to da li proizvodjaci lazu (naravno da ne lazu), nego je fazon to kako se deklarisana potrosnja mjeri. Zbog toga je realna potrosnja uvijek veca od deklarisane.

Isto tako, grad u Americi nije isto kao grad u Evropi, a daleko od toga da je isto kao Sarajevo.
sparky

#152 Re: gg

Post by sparky »

Kad ce ljuti shvatiti da g2d ne trosi gorivo sve dok se ne proda ( takodjer ne trosi ni kap ulja)
AdnanSA

#153 Re: gg

Post by AdnanSA »

sorcerer wrote:u sarajevu svaki auto trosi ko voz,s obzirom da se moras vozit iza debila koji gamizu 20-30 km/h i stvaraju neopisivu guzvu,neki dan sam od socijalnog do stupa isao 40 minuta....posebno su sad u trendu ovi sto cim vide tracak magle popale sve moguce zmigavce,farove,maglenke,stop svjetla i ubace u prvu i lagano.....
Joj potpuno si upravi što se tiče rasvjete. Ima i još jedna stvar koju sam primjetio dok su bile žestoke magle. Jedan dio vozača upali maglenke i samo pozicije naprijed. Oborena svjetla ne rade uopšte. Jeli to neki novi fazon ili se fakat bolje vidi samo sa maglenkama i pozicijama nego sa oborenim i maglenkama istovremeno. Šta zakon kaže o tome? Čini mi se da nije baš zakonski ispravno ali eto nisam siguran.
sorcerer

#154 Re: gg

Post by sorcerer »

najbolje se vidi sa svetlima postavljenim sto nize na vozilu.gdje ima ulicne rasvjete sasvim dobro ces vidjeti sa skroz ugasenim svjetlima,cak bolje nego sa oborenim ili dugim ,jer ona stvaraju samo bijeli zid ispred...
ado-šampion

#155 Re: gg

Post by ado-šampion »

AdnanSA wrote: Joj potpuno si upravi što se tiče rasvjete. Ima i još jedna stvar koju sam primjetio dok su bile žestoke magle. Jedan dio vozača upali maglenke i samo pozicije naprijed. Oborena svjetla ne rade uopšte. Jeli to neki novi fazon ili se fakat bolje vidi samo sa maglenkama i pozicijama nego sa oborenim i maglenkama istovremeno. Šta zakon kaže o tome? Čini mi se da nije baš zakonski ispravno ali eto nisam siguran.
Nekad se kad je katastrofa niska magla najbolje "vidi" sa skroz ugasenim oborenim svjetlima, vjerovao ili ne, posebno ako ima ulicna rasvjeta. Ko je nekad vozio u vrijeme velike magle na dijelu Stari Ilijas - Semizovac zna o cemu pricam. :-)

Inace, vec napisano, najbolje oborena svjetla spustiti sto je nize moguce.
plucna mahramica

#156 Re: gg

Post by plucna mahramica »

Cuj ovoga mjeri se u laboratoriji..aj ne pricaj gluposti. Naravno da se mjeri voznjom, samo sto su uslovi puno idealniji nego inace, ali i pored toga, ne smije puno odstupati u americi jer odmah idu masovne tuzbe. A kod njih je gorivo bilo bagatela, tako da nije bilo problem deklarisati potrosnju i na 20-30l, malo ko je mario. Tek zadnjih godina se to promijenilo
citro

#157 Re: gg

Post by citro »

Nesto mi nije jasno ovdje - da li mi zivimo u Americi ili u Bosni ? O cemu pricamo ?
Inace, prijatelj mi rece prije neki dan da u Rumuniji auti manje trose nego u Bosni :zzzz:
ado-šampion

#158 Re: gg

Post by ado-šampion »

plucna mahramica wrote:Cuj ovoga mjeri se u laboratoriji..aj ne pricaj gluposti. Naravno da se mjeri voznjom, samo sto su uslovi puno idealniji nego inace, ali i pored toga, ne smije puno odstupati u americi jer odmah idu masovne tuzbe. A kod njih je gorivo bilo bagatela, tako da nije bilo problem deklarisati potrosnju i na 20-30l, malo ko je mario. Tek zadnjih godina se to promijenilo
Samo mala gramaticka ispravka, "idealnije" ne postoji, postoji samo idealno i neidealno. :-)

Odgovor na post, koliko ja znam uvijek su se mjerili u laboratoriji.

Dodatak, malo osnovne kulture komunikacije ti ne bi skodilo, kako su mene ucili nekome koga u zivotu nisi sreo nije bas pristojno reci da prica gluposti... :wink:
insomnia78

#159 Re: gg

Post by insomnia78 »

A cekaj jel fakat poredite "gradsku" u Sarajevu, kojeg maltene mozes prepisati i "gradsku" u npr Berlinu, Parizu, Chicagu?
I sta kazete nije to isto
Meni neki dan trebalo dva ipo sata da izadjem iz Pariza, sve prva, druga

Sent from my iPhone using Tapatalk
Tuzla111

#160 Re: Odg: gg

Post by Tuzla111 »

ado-šampion wrote:
Tuzla111 wrote: Deklarisana potrosnja je 8.5l-13.2l/100km Neke auto kuce govore da trosi i manje al to nije tacno.
Ne zelim ulazite u bespredmetne rasprave fakat, koliko kome auto trosi meni ni iz dzepa ni u dzep...

Ali ovo gore, deklarisana... jarane ti ces tu deklarisanu postici ali kad na vrbi rodi grozdje. Deklarisana se mjeri u laboratoriji, na kotacicima, i nema teoretske sanse da se ta potrosnja postigne u realnim uslovima, tj. na cesti.

Znaci, nije fazon to da li proizvodjaci lazu (naravno da ne lazu), nego je fazon to kako se deklarisana potrosnja mjeri. Zbog toga je realna potrosnja uvijek veca od deklarisane.

Isto tako, grad u Americi nije isto kao grad u Evropi, a daleko od toga da je isto kao Sarajevo.
u USA je jedan proizvodjac automobila morao platiti odstetu vlasnicima jer su ih zakinuli nesto malo na deklarisanoj potrosnji.
Testovi se naravno rade u idealnijim uslovima al su realni koliko toliko. Istina da tacno nikad nece biti koliko je proizvodjac deklarisaao al da treba troaiti duplo od toga-ne treba(a bilo je slucajeva ovdje gdje im je auto skuro duplo trosilo)
Tuzla111

#161 Re: Odg: gg

Post by Tuzla111 »

ado-šampion wrote:

Evo, nije mi bilo tesko potraziti.
Bio sam u pravu, radi se o hyundai-kia.
http://www.forbes.com/sites/jimgorzelan ... ating-mpg/
http://blogs.cars.com/kickingtires/2012 ... onomy.html

Trebao bi biti isti clanak, nedaa mi se sad citati oba.
Tuzla111

#162 Re: gg

Post by Tuzla111 »

Znaci deklarisana za Elantru bila 5.91l/100km autoput i moraju prepraviti na 6.22l

Ovo bi trebao biti benzinac 1.6 koji se i u Bih prodaje/

EDIt, evo drugi tekst je detaljniji i ima tacne podatke o motorima i potrosnji.
citro

#163 Re: gg

Post by citro »

insomnia78 wrote:A cekaj jel fakat poredite "gradsku" u Sarajevu, kojeg maltene mozes prepisati i "gradsku" u npr Berlinu, Parizu, Chicagu?

E pa lako je tako, dodje se i do druge brzine :wink:
Za Pariz ne znam licno ali cuo sam da je gradska strava ziva.
Za Berlin i Chicago slucajno licno znam, i nije to ni izbliza tako kao sto pises. Uostalom, distance su tamo daleko vece i motor radi na radnoj temeraturi daleko duze nego u Sarajevu gdje su distance za prepishavanje, kako kazes. Semafori svakih par stotina metara i slicno.
ado-šampion

#164 Re: gg

Post by ado-šampion »

Tuzla111 wrote:Znaci deklarisana za Elantru bila 5.91l/100km autoput i moraju prepraviti na 6.22l

Ovo bi trebao biti benzinac 1.6 koji se i u Bih prodaje/

EDIt, evo drugi tekst je detaljniji i ima tacne podatke o motorima i potrosnji.
Ne znam za Ameriku, ali mislim da je u Evropi cak naznaceno u katalozima da je deklarisana potrosnja samo za ilustraciju i da nije garantovana, mislim da sam to vidjao.

Cak i kad reklamiraju kao najniza potrosnja, napisu dole pored zvijezdice da ne garatuju tu potrosnju.
ado-šampion

#165 Re: gg

Post by ado-šampion »

citro wrote:
insomnia78 wrote:A cekaj jel fakat poredite "gradsku" u Sarajevu, kojeg maltene mozes prepisati i "gradsku" u npr Berlinu, Parizu, Chicagu?

E pa lako je tako, dodje se i do druge brzine :wink:
Za Pariz ne znam licno ali cuo sam da je gradska strava ziva.
Za Berlin i Chicago slucajno licno znam, i nije to ni izbliza tako kao sto pises. Uostalom, distance su tamo daleko vece i motor radi na radnoj temeraturi daleko duze nego u Sarajevu gdje su distance za prepishavanje, kako kazes. Semafori svakih par stotina metara i slicno.
Ja znam da se u Becu i Budimpesti fura samo tako, iz prve ruke. Druga stvar je kad je spica pa se ne moze maknuti.

U Sarajevu je realno uvijek spica od Carsije do Masinstva negdje.
romeomoraprezivjeti

#166 Re: Odg: gg

Post by romeomoraprezivjeti »

Je li ovo post da se hvalis kako zivis u Parizu ili ???:-) E pa drug,Sarajevo(grad)iako ga mozes prepishati,on je grad,htio ti to priznati ili ne?!

poslano s moga Sonija Ze:-D
insomnia78

#167 Re: gg

Post by insomnia78 »

Ne zivim u Parizu
Samo mi smjesno sto se na temi tvrdi kako nije ista gradska u Sarajevu i u gradovima koji su puno veci

plucna mahramica

#168 Re: gg

Znas ti na sta sam mislio, nema potrebe da ubacujes gramatiku, neke stvari su nazalost usle u sleng. Potrosnja se sigurno nece mjeriti u 'labaratoriji' (neka je to ispravno upotrebljena rijec). Komplet auto prolazi detaljne testove prije nego ode na masovnu proizvodnju, zasto ne mjeriti potrosnju tada nego naknadno u 'labaratoriji' simulirati 500-1000km gradske voznje (jer mora potrositi rezervoar)? Ne vidim uopste kako je tebi logicno to sto pricas. Proizvodjaci imaju tacnu cifru koliko smiju slagati a da ne budu tuzeni, kao da je to neka nebitna stavka koju oni odokativno stave. U europi je drugacija prica i potrosaci nisu toliko zasticeni pa se vise laze, ali ovdje je bilo rijec o americkom autu. Za moje auto deklarisana gradska je 21l i vidi cuda nakon 10ak godina, podignuto auto na vecim tockovima, ona iznosi 24l plina, a mogao bih imati laksu nogu.
ado-šampion

#169 Re: gg

Post by ado-šampion »

plucna mahramica wrote:Znas ti na sta sam mislio, nema potrebe da ubacujes gramatiku, neke stvari su nazalost usle u sleng. Potrosnja se sigurno nece mjeriti u 'labaratoriji' (neka je to ispravno upotrebljena rijec). Komplet auto prolazi detaljne testove prije nego ode na masovnu proizvodnju, zasto ne mjeriti potrosnju tada nego naknadno u 'labaratoriji' simulirati 500-1000km gradske voznje (jer mora potrositi rezervoar)? Ne vidim uopste kako je tebi logicno to sto pricas. Proizvodjaci imaju tacnu cifru koliko smiju slagati a da ne budu tuzeni, kao da je to neka nebitna stavka koju oni odokativno stave. U europi je drugacija prica i potrosaci nisu toliko zasticeni pa se vise laze, ali ovdje je bilo rijec o americkom autu. Za moje auto deklarisana gradska je 21l i vidi cuda nakon 10ak godina, podignuto auto na vecim tockovima, ona iznosi 24l plina, a mogao bih imati laksu nogu.
To pitaj proizvodjace zasto ne mjere u realnim uslovima nego na valjcima. Meni je logicno zato sto moraju imati neki "papir" kad i kako su to izmjerili u slucaju tuzbe, a u zatvorenom prostoru na valjcima nema otpora vjetra, velikog trenja, temperatura se moze napraviti idealnom, itd, itd, sto znaci da realno mogu postici puno manju potrosnju nego na cesti.

Naravno da ne stave odokativno, opet kazem treba im dokaz da su izmjerili.

Evo jedan link, ovo je prvo na sta sam naisao.

http://www.auto-delovi.org/saveti/zanim ... ju-goriva/

Meni nije jasno zbog cega tebe to toliko frapira i cudi, kad je realno ovo opstepoznata stvar. Nekoliko puta se o ovome pricalo i ovdje na forumu.

Tipicno bosanski, daj ti da ja "poklopim" levata, nema veze sto nisam svjestan svoje ignorancije. :roll:
plucna mahramica

#170 Re: gg

Ignorancije? Stvarno? :D
Pa sta si postavio, domavi sajt neki?
Eto ti fino gore covjek postavio kako su u americi morali da izmjene deklarisanu potrosnju. Tamo je mjere na cesti, jer im se ne isplati drugacije.
Hajde ovako cemo, da li ti tvrdis da proizvodjaci ne mjere potrosnju u realnim uslovima (pazi, sada ne govorimo o tome sta oni deklarisu)? Hm, jedino je zajebano sto se 'papir' mora dobiti u 'labaratoriji' joj kada bi samo postojao drugi nacin. :D
Oni jako dobro znaju (u bocu) sta i kako smiju napisati u pojedinoj zemlji, nadam se da si bar toga svjestan.

Edit: evo ipak odlucih da otvorim taj link... I ti nikako da se prodjes europe, a? Amerika, americko auto, samo da te napomenem... Ja rekoh da je europa druga prica, zasto nikako da razgranicis to
Post Reply