Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mahalas505

#151 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mahalas505 »

Dead Man Walking wrote:
mahalas505 wrote: Vidis covjek ima rezultate cim ga postavise na celno mjesto zavoda, pa nije valjda ona dzaba nagrada na "najboljeg" menadzera Balkana a i sire
Ja veze nemam ko je ovaj lik, dok ti ocito to vrlo dobro znas, pa na osnovu toga i gledas njegov stav pri postavljanju pitanja i smatras da takva osoba ta pitanja opstavlja s ciljem ponizavanja. Postujem to, upuceniji si. Da je ta pitanja postavljao neki Kunto Panto za kojeg nikad nisi cuo mozda ni tebi ne bi bilo tako degradirajuce (mozda i bi, nismo svi isti).
Ja sam samo iznio svoje misljenje da su ovakva pitanja degradirajuca i nemaju uporista u zdravoj logici.
Saian

#152 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Saian »

mali_balon wrote:
kockica_kockica wrote:
Ova gore pitanja su banalna pitanja ... Treba biti diplomata, naravno da ni ja ne bih prala sefu auto, niti bi se sama sjetila da mu kupim burek, i citam kad mi neko da nesto na potpis sta potpisujem, ali su ovo trik pitanja na kojim potencijalni kandidati koji misle da su Bogom dani padnu...

jedno je imati svoj stav i znati sta hoces, a drugo je biti diplomata i odgovoriti diplomatski na ova pitanja i zadovoljiti potencijalnog poslodavca
Pazi, razapet ce te ko dzisusa :D . Ubih se ovo objasnjavajuci ali dzaba, na kraju me prozvase da sam isti ko oni (valjda ovi sto postavljaju ta pitanja) :D
mislim da bi u eventualnosti boldiranog diplomatske kvalitete naglo postale puste marginalije
Romanija

#153 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Romanija »

Zaista ne lazem, ali mene je tokom drugog intervjua za posao jedan od sefova pitao kakva bi moja reakcija bila da moram raditi na projektu 'with the Serb'. Znatno kasnije kad sam se vec ustalio u kompaniji i napredovao, implicitno mi je bilo receno da je pitanje i moj potencijalni odgovor bilo jako, jakooooooo bitno.

A inace dva od pitanja kojima najveise zbunimo potencijalne kandidate su:

1. na skali od 1 do 10 markirajte svoju glupost i rezonujte o njoj. Sto je kandidat sa boljeg faxa, ima manje vremena za odgovor.
2. Da li drvo pri padu napravi zvuk ako nema ljudi okolo?

Anglo-saksonski kapitalizam je totalno drugacija kutija govana od titinog socijalizma u kojem izgleda i danas ljudi zive u BiH. Dole se posao trazi, ovdje se posao lovi (job hunting). :lol:
Saian

#154 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Saian »

the_stick wrote:http://www.klix.ba/biznis/mkf-prizma-pr ... /121225043

ono za sta im se mora odati priznanje jeste da rade odlican PR (iznad pomenuta priznanja, superbrands, multi-kulti, i ostale PM), koji nazalost pije vode, kako kod naseg naroda, tako i kod odredjenih medjunarodnih finansijskih institucija, cijim parama opet raspolazu raznorazni nasi 'strucnjaci'...

ne bih dalje, a o ovima bih mogao knjigu napisati na bazi tih nekoliko mjeseci (ne)profesionalne saradnje...
Image

to je taj osmijeh
Image

samo par klikova

http://thethreedots.wordpress.com/tag/e ... -assembly/
Actually the explanation is obvious – most of these prizes were vanity awards which the recipients had paid for themselves. Some of the participants of the Dublin event told me confidentially that they were offered an EBA award in return for £5000 (EBA didn’t ask that money for the award directly, but instead for the “promotion” of the company which goes with the award). It all works very simple: EBA and its partner organisations send out loads of letters to companies all over the world, but mostly in developing countries, informing them they were nominated for a “prestigious international award”. If a company expresses interest they contact them with a price list.

If you google EBA on the Russian web you’ll easily find corroboration to the story. For example, here and here a Kazakh businessman describes how his company got a letter from EBA saying it was nominated for the “Socrates International Award”. There was also a price list: the European Quality and Best Enterprise awards would cost £3800 each, while the “Queen Victoria Commemorative medal” was a little more expensive at £6200.
Saian

#155 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Saian »

ova slika gore je mozda jedna od najstrashnijih koje sam vidio zadnjih godina, bas me jeza hvata, al jako :run:
MedenoSrce

#156 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by MedenoSrce »

JThomas wrote: "bi l' se ti sjetio da sam ja gladan pa mi sam otišao po pitu?".
ovakvo pitanje zahtjeva odgovor, "sjetio bih vam se direktore mame i blize familije"

radila sam ja u slicnoj firmi 20 dana, kada je direktor, zenskoj osobi kojoj sam ja direktni nadredjeni na njeno kako je boli glava rekao "dignes noge, proci ce" - djevojci koja je akademski gradjanin, kojoj je to prvi posao u zemlji u kojoj niko nece da te zaposli bez radnog iskustva ( a da ne pricam kako moras poznavati nekoga da bi volontirao jer novopecene bh gazde ne zele da im se nepoznata lica i eventualna konkurencija vrzmaju po firmi, a to su odoktori sta da ocekujem od nekoga sa travnickim fakultetom)
NeenaSa

#157 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by NeenaSa »

Oligarh wrote:
NeenaSa wrote:Sve stoji :D
Al' , ajme @Oligarh, 9 mjeseci protrachiti za prijavu ... :facepalm:
Fakat ne znamo chinjenice.
I da je bio nadobudan u nastupu, ne idu postavljena pitanja, iole ozbiljne kompanije.
:D Nije se odnosilo na prijavu, već koliko dugo sam učio i radio vježbe na faxu o tim stvarima. Ali zaista, 3 mjeseca sam radio na intervjuima za posao, te nepunih 6 mj. na temama CV i profesionalnim ličnim prezentacijama.

Regrutovanje novih kadrova se u normalnom svijetu smatra vrlo ozbiljnom materijom, pa shodno tome se i pristupa na ozbiljan način, od edukacije kadrova za te namjene, pa nadalje. HR je možda i krucijalni kotačić u sistemu poslovanja jedne kompanije.
E , to je vec drugi par charapa. :D
Ovo kod nasKE, :D datedragibogsachuva, za bilo koju struku :D jos fali: "'ochesh mi oprat' noge i popit' vodu". :-)
Pa, ne uposljavaju kalfu. Mada i tu, ne bih tako postupila.
Neg' zamislim kirurge, naucnike, .... sa Dr. , Prof., Mag., etc. sa ovim pitanjima pri uposljanju. :-)
vjesticanametli

#158 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by vjesticanametli »

odron :( misle da zenama mogu prosipati vise nego muskarcima..........sve ce tako biti dok ljudi ne pocnu odmah uzimati svoje stvari i prijavljivati ovu ĐŽubrad / govna / gamad na sva moguca mjesta pa i tuziti ako treba..........pa kad gazdicama nema ko raditi mozda se opamete ............ali to se nece desiti jer ljudi moraju od necega zivjeti
Vidal89

#159 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Vidal89 »

@mrshadow

hahahahahah ne mogu da vjerujem

Brate popusio si najvecu foru u zivotu, nisi skontao sta su ti radili uopste svi manje vise imaju uredan CV itd

Pojedinci misle da je sve u diplomi, ako imas diplomu da ne trebas vise nista samo dolazis na posao i odlazis, stvar jedinstva tima, medjusobnog povjerenja, ako treba da za kolegu ledja podmetnes a sve da bi opstali...

Provjeravali su te koliko si sposoban da se zrtvujes za firmu itd

Procitaj malo ovo sto si napisao jedno 10-20x al od rijeci do rijeci i shvatit ces neke stvari :thumbup:
Last edited by Vidal89 on 19/12/2013 18:44, edited 1 time in total.
MedenoSrce

#160 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by MedenoSrce »

Vidal89 wrote:
Provjeravali su te koliko si sposoban kao osoba, covjek da se zrtvujes za firmu itd

de mi broj svog dilera, vidim po ovom sto si napisao da me ovaj moj zakida
Vidal89

#161 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Vidal89 »

medenosrce :kiss:

malo sam se zanio

al gdje ces ispusit ovu foru hahhaha, jos ih budalama naziva i tukao bi se :lol:
rokan

#162 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by rokan »

kad sam procitao "pozvat" odustao sam od citanja. imao je taj pravo sto te tako ispitivao. :izet: :D
Oligarh

#163 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Oligarh »

Saian wrote: http://thethreedots.wordpress.com/tag/e ... -assembly/
Actually the explanation is obvious – most of these prizes were vanity awards which the recipients had paid for themselves. Some of the participants of the Dublin event told me confidentially that they were offered an EBA award in return for £5000 (EBA didn’t ask that money for the award directly, but instead for the “promotion” of the company which goes with the award). It all works very simple: EBA and its partner organisations send out loads of letters to companies all over the world, but mostly in developing countries, informing them they were nominated for a “prestigious international award”. If a company expresses interest they contact them with a price list.

If you google EBA on the Russian web you’ll easily find corroboration to the story. For example, here and here a Kazakh businessman describes how his company got a letter from EBA saying it was nominated for the “Socrates International Award”. There was also a price list: the European Quality and Best Enterprise awards would cost £3800 each, while the “Queen Victoria Commemorative medal” was a little more expensive at £6200.
Internet je čudo :D Imao sam priliku da radim jedan presjek nekih aktivnosti u exYu, na multidisciplinarnom nivou.

Ovo za ovu "nagradu" je bio samo jedan mali dio koji je konektovan sa aktivnostima u više sektora u BiH/Srbiji/CG ("aimed self-promotion"). Eh...
Last edited by Oligarh on 19/12/2013 18:58, edited 1 time in total.
MrShadow

#164 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by MrShadow »

Vidal89 wrote:@mrshadow

Provjeravali su te koliko si sposoban da se zrtvujes za firmu itd

Procitaj malo ovo sto si napisao jedno 10-20x al od rijeci do rijeci i shvatit ces neke stvari :thumbup:
Image
MrShadow

#165 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by MrShadow »

rokan wrote:kad sam procitao "pozvat" odustao sam od citanja. imao je taj pravo sto te tako ispitivao. :izet: :D
De vrati se u prvi osnovne da te nauce da se nova recenica pocinje velikim slovom pa onda nekome nabijaj na nos o pravopisu i pravilnom izrazavanju.
NeenaSa

#166 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by NeenaSa »

rokan wrote:kad sam procitao "pozvat" odustao sam od citanja. imao je taj pravo sto te tako ispitivao. :izet: :D
Koja kontra. :D
Jes', da si u pravu, al' et'. :D
VjecitiStudent

#167 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by VjecitiStudent »

Da li je krajnje vrijeme da počnemo da pravimo crnu listu ovakvih firmi???
kosava

#168 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by kosava »

Ma najaci su ovi sto tvrde da je tako na zapadu .

Meni je interviju sa potencijalnim uposlenicima jedan od radnih zadataka , standardno je da ti ljudi ponude CV jos standardnije je da kulturno odbijes CV i priupitas da ti osoba kaze malo o sebi , ono kako vide sebe nekad moras ljude prekinuti jer pocnu o suprznicima , mama , tatama i sl. pa ih moras podsjetiti da mi ovdje odlucujemo da li cemo ih zaposliti a ne njihovu familiju .

Sto se tice scenarija imas 3-4 pitanja to jeste scenarija vec odobrena od poslodavaca i bazirana na zivotnim i radnim situacijama i poznatim odgovorima ali je ostavljeno u nasoj diskreciji posto mora nas biti bar tri u komisiji da ocjenimo da li je odgovor bio zadovoljavajuci , najprivatnije pitanje moze bit poput koga poznajete od nasih zaposlenika ? Odgovori se ocekuju da budu laiciki jer nepoznaju ljudi posao ali da se vidi da li mogu misliti .

I sada bazirano na odgovorima donose se odluke tako sam ja imao nedavno situaciju u gdje su dva zaposlenika iste firme aplicirala za posao kod nas sa tim da je jedan magistar ekonomije a drugi radi ko podvornik /cistac u firmi uglavnom magistar je otresao interviju ko kruska a cistac razvaljuje , normalno kada je cistac zaposlen , magistar iskocio iz koze .

znaci netrebaju oni radnika nego roba , hos mi oprati auto ? :evil:
Sto se tice gazdinih roditelja obadvoje su divni ljudi ( Crnkici ).

Nego nisu to pitanja da vide kako neko reaguje na paranje auta nego koliko je neko ocajan :evil: zaci netrebaju radnika nego roba .
Saian

#169 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Saian »

Meni nije porazavajuce cuti da ljudi prihvate ovakav tretman jer moraju prehraniti porodicu, ako znaju da je to zaista "tretman" i da nije nesto sto je u redu. No uzhasno je, ako iskreno misle da nema nista loshe u ovakvim pitanjima i da su ona "fora" za popushit'. Prvo je potrebno zlo, drugo zvuchi kao zla potreba i deformacija moralnih normi u poprilichno loshem smjeru. Pa svakoj firmi, na zapadu, u Bosni, bilo gdje je u cilju da sto vishe sazna o buducem uposleniku, zato i postoje zakoni koji reguliraju taj odnos. Sama chinjenica da ljudi smisljaju (na prvi pogled) chudna pitanja je dovoljan dokaz da ne mozes pitati sve sta ti padne na pamet. Da je sve prihvatljivo pitati, HR bi mogao otpustiti bruku psihologa, koji che im kua. Umije i IT inzhinjer (buduci pretpostavljeni) pitat sta ga zanima iz neke shire lichne sfere kandidata. Samo, ako njima pustis da pitaju sta mimo kakvog DB query-a ode sve u mili membrum virile. Upravo zato se is smisle pitanja koja su surogat (po misljenju psihologa). Dodje kao neki protokol, pitanja koja nece zachi i povrijediti tvoj lichni integritet no imat ce priblizhno slichnu istinitosnu vrijednost kao i pitanja koja se ne smiju postaviti.

p.s. ovo "pozvat" sam je i mene "bocnulo" , dalo bi se i o tome, no tesko mi je vjerovati da je njegov izgovor i gramatika bio presudan faktor za odabir pitanja koja su mu postavljena, sumnjam da bi bolja dikcija iznjedrila normalnija pitanja u ovom sluchaju, da bi ovaj varljivi osjecaj bitnosti nashe internet diskusije ostao koliko toliko netaknut mozemo razgovarati na temu prikladnih pitanja u intervju-u za posao, ne osvrchuci se na jezichka nesavrshenstva koje je pokretach mozda sprijechio sakriti onomad

edit: vishak
Last edited by Saian on 19/12/2013 19:38, edited 1 time in total.
rokan

#170 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by rokan »

MrShadow wrote:
De vrati se u prvi osnovne da te nauce da se nova recenica pocinje velikim slovom pa onda nekome nabijaj na nos o pravopisu i pravilnom izrazavanju.
ovo je virtuelna neformalna diskusija i tu veliko slovo nije pravilo. ali napisati "pozvat sam" je neoprostiva greska cak i na internetu.
NeenaSa wrote:
al' et'. :)
mefistofilis

#171 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mefistofilis »

osim svega ovoga primjetio sam trend trazenja radnika sa praznom radnom knjizicom. znaci u startu trazi nekog zelenog kojemu ce za posao od 1500 moci dati 200 km pa poslije povecavati dok ne dode na 600 jer je on dobar gazda/merciful god
Neradnik

#172 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Neradnik »

MrShadow wrote: Vidio sam odmah gdje sve to vodi pa sam svjesno pristao na njegova podjebavanja i pokusaje ponizenja. Dakle tip mene kao osobu koja konkurise za poziciju IT inzinjera u istoj kompaniji pita pitanja tipa:
1)

- " Da li bi ti meni prao auto "
- Ne bih
- " Znas li ti da ovdje svi radimo sve, ja sam tebi sef, treba da me gledas kao oca jer cu ti ja davati platu i hraniti te, jel bi svom ocu mogao da odbijes da mu operes auto "
- Odbijao sam vec, nisam nikada ni svoje vlastito auto oprao, ima praona za to kad je prljavo.
- " Znas li ti koju ja tebi cast ukazujem time sto ti dajem da peres moje auto od 60.000, vjerujem ti da ga neces ogrebat itd :? "
- Ja :-x :twisted: :? , da sam htio prati auta ne bih isao u skolu

2)

- " Ako te pitam da mi kupis burek, da li bi to uradio "
- Bih naravno, kupio bi vjerovatno i sebi da rucam tako da mi nebi bio problem ponijeti i vama
- " Jel bi to isto uradio i drugi dan ako te pitam "
- Bih naravno, nema problema
- " Ako te treci dan ne pitam, jel bi se ti sjetio mene da sam gladan i jel bi mi sam donio burek "
- Ne bih jer mi to nije u opisu posla
- " Znas li da smo mi svi ovdje porodica i da moras misliti o meni isto kao da mislis o svom ocu, u svakom trenutku "
- Ja kontam, daj skini mi se k*rca, i popusti mi oca vise :-? :-x

3)

- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "
- Ja uzmem i krenem citati papir prije potpisa
- " Zasto citas ? "
- :shock: Zato sto hocu da znam sta potpisujem
- " kako mislis raditi s nama ako nam ne vjerujes, nema potrebe da citas "
- Ja vas ne poznajem, danas sutra da dodje neko gdje trebam potpisati nesto u ime firme, vjerujem da bi vam smetalo ako ne bih citao ugovore pa uvalio cijelu firmu u problem.
- " Drugo su klijenti, ali ti nama moras vjerovati "

Ovako je otprilike teklo 85% razgovora, a najmanje se razgovaralo o mom obrazovanju, znanju i profesionalnom iskustvu.

Eto izvinjavam se na dugom postu, vjerovatno vam je svima mrsko citati ovo, ima tu jos pun K**** gluposti od danas, ali vas necu smarati, samo sam frustriran i ne mogu da vjerujem kakve nam budale vode firme i drzavu.

I da, bjezite od PRIZMA MKO :run:
Ja bi mu reko:
1.nebi ti prao auto al bi ti naguzio zenu ako je dobra.
2.po burek bi ti meni iso
3.potpisi taj obrazac umjesto mene a prvo ga procitaj da se ja ne umaram.
NeenaSa

#173 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by NeenaSa »

rokan wrote:
NeenaSa wrote:
al' et'. :)
Ova "kontra" se odnosila na; nisi chitao dalje, a znao si o chemu se radi. :D
Pa, opet, et' . :D :wink:
rokan

#174 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by rokan »

NeenaSa wrote:
al' et'. :)[/quote]
Ova "kontra" se odnosila na; nisi chitao dalje, a znao si o chemu se radi. :D
Pa, opet, et' . :D :wink:[/quote]

pa dobro to se tako kaze. :wink:
mozda sam trebao reci "kad sam procitao "pozvat" odmah sam se svrstao na stranu tvog sefa". :D

:kiss:
kakavdanakneiskustvu

#175 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by kakavdanakneiskustvu »

Cherry-Cherry wrote:Mene su nekada davno na jednom razgovoru pitali: Kako biste vi uhapsili Radovana Karadžića ? :mrgreen: :lol:

:lol: :lol: gdje to?
Post Reply