Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post Reply
Havatar

#151 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Havatar »

Danguba wrote:Sta bi ste tek pisali da se vjerski objekti finansiraju iz budzeta( mnozina). :-)

Umjesto da paznju usmjerite na sta se trose budzeti, koliko je izmisljenih radnih mjesta, zasto niko ne bude kaznjen po revizorskim izvjestajima, zasto su izmisljene mnoge privilegije...kada bi to sve doveli u red, para bi bilo i za srednja i mala preduzeca, za pokretanje vlastitih obrta ali ne, bolje je u svemu drugom traziti krivca pa i u vjerskim zajednicama.

One same finansiraju objekte uz pomoc scojih clanova ali et, mogli su koju i fabriku napraviti. :D
:thumbup:
Banksy

#152 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Banksy »

Danguba wrote:
Sta bi ste tek pisali da se vjerski objekti finansiraju iz budzeta( mnozina). :-)

One same finansiraju objekte uz pomoc scojih clanova ali et, mogli su koju i fabriku napraviti.:D
Vjerske zajednice se finansiraju iz državnog budžeta, i to u višemilionskim iznosima,

vjerski objekti se grade uz ogromnu finansijsku podršku općinskih i kantonalnih budžeta
... itd.

Čita li iko od vas išta, gleda li, sluša, bilo šta ...? Mislim, nevjerovatno je da tako bahato i samouvjereno razgovarate o
različitim temama, a da pritom ne raspolažete ni osnovnim informacijama.

(I to da ne ulazimo uopće u priču kako se budžet, iz kojeg se vjerske zajednice finansiraju, puni porezima koje plaćaju i vjernici i oni koji to nisu, dakle, prislijeni su posredno davati svoj novac u svrhe koje ne žele)

Evo ti stara tema, pročitaj:
http://www.klix.ba/forum/financiranje-v ... 758s0.html
Danguba

#153 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Danguba »

piplica666 wrote:
Svi mi vidimo da je ovo njihova vlast i sama njima ide u korist.Kad treba za religijski objekat odmah se nađu novci a kad treba za sirotinju (za narod) onda nema, nema ni feninga.
pa ko je sada kriv za ovakvu situaciju?
Great Cornholio

#154 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Great Cornholio »

piplica666 wrote:
Šta je sa "nebeskim carstvom" kada hodže i popovi grabe samo za zemaljskim?
Isus je rekao da je ono u nama, a hodže i popovi izgleda ne uzimaju previše ozbiljno ono što je Isus govorio, a navodno i jedni, i drugi, i treći, vjeruju da je Isus govorio istinu.

Pa nek malo ponove gradivo

"Ne skupljajte sebi blaga na zemlji, gdje ga uništava moljac i rđa, gdje kradljivci obijaju i kradu!
Skupljajte sebi blago u nebu, gdje ga ne uništava ni moljac ni rđa, gdje kradljivci ne obijaju i ne kradu!
Jer gdje je blago tvoje, ondje je i srce tvoje".
JThomas

#155 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by JThomas »

Banksy wrote:
Danguba wrote:
Sta bi ste tek pisali da se vjerski objekti finansiraju iz budzeta( mnozina). :-)

One same finansiraju objekte uz pomoc scojih clanova ali et, mogli su koju i fabriku napraviti.:D
Vjerske zajednice se finansiraju iz državnog budžeta, i to u višemilionskim iznosima,

vjerski objekti se grade uz ogromnu finansijsku podršku općinskih i kantonalnih budžeta
... itd.

Čita li iko od vas išta, gleda li, sluša, bilo šta ...? Mislim, nevjerovatno je da tako bahato i samouvjereno razgovarate o

(I to da ne ulazimo uopće u priču kako se budžet, iz kojeg se vjerske zajednice finansiraju, puni porezima koje plaćaju i vjernici i oni koji to nisu, dakle, prislijeni su posredno davati svoj novac u svrhe koje ne žele)

i još su sami oslobođeni svakog poreza, a za biznis je ukinuto i ono malo olakšica što je bilo.
sinuhe

#156 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by sinuhe »

Gradjani su trebali cuvati fabrike.
Ne bi ni ovi gradili bogomolje da se nisu udruzili u najvece nevladine organizacije u drzavi.
Last edited by sinuhe on 07/12/2013 20:23, edited 2 times in total.
Great Cornholio

#157 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

piplica666 wrote:
Great Cornholio wrote:"Bogu Božije, caru carevo" - ne bi bilo problema kad bi bilo tako, ali svjedoci smo da nije tako.

Tačno, nema Bog sa ovom nepravdom ništa, jer Bog i ne vlada zemljom, već zemljom vlada satana (đavo, šejtan, zli). Džabe se hvatamo za Boga kada Boga nema na zemlji.
Bog je svugdje prisutan, i tačno je da On ne vlada na Zemlji, ali može pomoći onome ko od Njega pomoć traži, ali ako te želje nisu u suprotnosti s Njegovom voljom, a Njegovom voljom će svo zlo biti uništeno, samo je pitanje vremena kad će se to desiti.
Banksy

#158 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Banksy »

agnostic_front wrote:
Kakve koristi imaju siromašni od kulture, umjetnosti, sporta? IZ i Merhamet makar organizuju nešto za Kurban, šta ima sirotinja od SFF-a?
Mene recimo zanima sport, ali kultura i ne baš toliko.
Tako da kad bi se mene pitalo, država može finansirati sport, ali kulturu i ne baš. ...

Slika društva i vremena. I sasvim sigurno, većinsko rasploženje. Ovo treba zapamtiti.
Danguba

#159 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Danguba »

Banksy wrote:
Danguba wrote:

... itd.

Ama @Banksy nisam mislio bukvalno da se ne finansira. Naravno da se finansira dijelom sto nije dovoljno a ostalo nadomiruju clanarinama i drugim izvorima.

Svi mi placamo poreze na razlicite nacine a nemamo mogucnost da uticemo u koje svrhe ce biti koristen.

Ovdje je zanimljivo da su za propadanje proizvodnih objekata krive vjerske zajednice. O tome se radi. Mi imamo nakaradan sistem koji tako i funkcionise. Dovoljno bi bilo samo napraviti reda u vlasti i para bi bilo za sve. Jedino rjesenje da se nesto uradi je totalno urusavanje sistema pa ispocetka a ako budemo cekali promjene dogovorima i kompromisima, tri zivota bit ce malo da se to sve uokviri (funkcionalna vlast).
Great Cornholio

#160 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

@nosara, neće još malo biti ni starog željeza, eto skontah ja šta može biti još gore 8-) :lol:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#161 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by japin_mutapi »

nema fabrika a još i ovi neki kradu tri radna dana sedmično što idu na džumu
katastrofa
hrle1976

#162 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by hrle1976 »

BiH je propala zbog naopakog mentaliteta i vjerskih gluparija. Na kraju je nece ni biti, jer nece niko htjet da zivi u propaloj drzavi. Mnogi nju vole, ali jos vise vole da imaju adrese negdje preko okeana. U Kazakstanu i Uzbekistanu ljudi triput bolje zive nego u BiH, dok mozda u BiH 15% ljudi zivi jako dobro. 20% srednje a ostali jebu jeza u ledja.
Last edited by hrle1976 on 07/12/2013 20:37, edited 2 times in total.
Great Cornholio

#163 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

piplica666 wrote:
Samo pored Boga vlada i satana? Samo dokle će vladati?
Svo zlo će nestati kad Bog pokaže da i nad gazdom/gazdama postoji Gazda, a kad će se to desiti, ne znam, možda neće za naših života, a možda i hoće.

A zašto je danas ovakva situacija kad su u pitanju "božije sluge" objašnjavaju ove Isusove riječi "Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.".
japin_mutapi

#164 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by japin_mutapi »

aha
sad je jasno
kockica_kockica

#165 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by kockica_kockica »

Zasto se ne prave fabrike... Zato sto je:
- lakse napraviti shopping centar i uvesti robu iz drugih zemalja
- porezni sistem nemilosrdan
- roba proizvedena ovdje cesto puta skuplja od uvozne
- svaki nas proizvod na pocetku dobar da navuce klijentelu i onda je zivi fus
- kod nas bilo kakav posao IMT - ima li mene tu i GSMT - gdje sam ja tu
- izazov izgraditi fabriku i zaposliti radnike i placati ih za njihov rad

Onda su donotari, investitori cudesa takvi da oni diktiraju sto ce se raditi, graditi, i na koji nacin.
Oni koji drze monopol opstruiraju svaku mogucu konkurenciju.

A ono najgore jeste cinjenica da svaka iole dobra stvar koja radi u plusu kod nas zavrsi u prasini ako se te stvari docepaju nasi politicari. Prodali bi i svoju rodjenu mater samo ako je to dobro za njih.

Hodze i popovi nikad nisu gradili fabrike, ne znam zasto bi to radili sad. I ne znam kakve veze imaju s fabrikama.
agnostic_front

#166 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by agnostic_front »

Banksy wrote:
agnostic_front wrote:
Kakve koristi imaju siromašni od kulture, umjetnosti, sporta? IZ i Merhamet makar organizuju nešto za Kurban, šta ima sirotinja od SFF-a?
Mene recimo zanima sport, ali kultura i ne baš toliko.
Tako da kad bi se mene pitalo, država može finansirati sport, ali kulturu i ne baš. ...

Slika društva i vremena. I sasvim sigurno, većinsko rasploženje. Ovo treba zapamtiti.
Molim te da citiraš sve što sam napisao, nije lijepo izvlačiti iz konteksta.
Great Cornholio

#167 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

piplica666 wrote:

Istinu govori Biblija Mudra!

Istinu je rekao Isus spasitelj / Isa alejhiselam.
Ma nije se ba rodio ko je narodu ugodio, ne živiš u iluziji da ćeš ti to uspjeti :D

Šalim se, nego ima ona narodna " Malo radi, malo kradi, a malo će ti i Bog dat'", u uglavnom većina u to vjeruje.
Opetja033

#168 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Opetja033 »

Banksy wrote:
Danguba wrote:

... itd.

Hoces da ja sada nabrojim jedno 10-tak stvari na koje ide moj novac putem poreza a za koje ja to apsolutno ne zelim niti me interesuju?
Great Cornholio

#169 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Iskrenog vjernika niko, i ništa, ne može otjerati u ateizam, a Bog nije "duh iz čarobne lampe, pa da nam ispunjava želje, i ko tako vjeruje nikad se neće razočarati u Boga kad mu neku želju ne ispuni.
agnostic_front

#170 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by agnostic_front »

Za to imaš podforum religija, i sigurno ćeš naći dosta informisanih sagovornika. Tema koju si ovdje postavio je nešto drugo.
Great Cornholio

#171 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

piplica666 wrote:Većina religija naučava da je duša odnosno duh nevidljivi dio čovjeka koji nadživljava smrt tijela. Mnoge religije na temelju tog učenja iskorištavaju svoje članove i naplaćuju im obrede za duše pokojnika. No Biblija naučava nešto drugo. ’Duša koja griješi umrijet će‘ (Ezekijel 18:4). ”Živi su svjesni toga da će umrijeti, a mrtvi nisu svjesni ničega“ (Propovjednik 9:5). Isus je naučavao da će mrtvi uskrsnuti, što bi bilo nepotrebno u slučaju da ljudi imaju besmrtnu dušu (Ivan 11:11-25). Naučava li Vaša religija da je duša besmrtna?
Ti to imaš pripremljena pitanja :)

Svi ćemo "izaći " pred Boga, pa ćemo vidjet' šta će biti poslije".

Od mene,za ovu temu, toliko.
Danguba

#172 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Danguba »

piplica666 wrote:
agnostic_front wrote:Za to imaš podforum religija, i sigurno ćeš naći dosta informisanih sagovornika. Tema koju si ovdje postavio je nešto drugo.
Da, ne treba skretati sa teme, ovdje je politička tema, odnos prema upropaštavanju privredne infrastrukture a sa druge strane forsiranje izgradnje religijske infrastrukture.Kao da se samo od religije može živjeti i bez hljeba?
imas li potrebu za ovom bojom?
nece se bas svidjeti chmolji kada dodje. :D
Last edited by Danguba on 07/12/2013 22:42, edited 1 time in total.
fakat

#173 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by fakat »

MHAB wrote:Ovo pitanje se postavlja od rata do danas. Teza izgleda vrlo privlačno za široke narodne mase. Po meni vrlo populistička. Međutim postavljajući ovako stvari previđaju se neki detalji koje se nikako ne bi smjeli zaboraviti.

1. U kapitalizmu je otvaranje kompanije (fabrike) pitanje poslovne prilike i otvara se kada za nju investitor procijeni da će mu omogućiti da svojim ulaganjem ostvari profit

2. I pored zaista komplikovane organizacije države kao i vrlo malog domaćeg tržišta u BiH postoje uspješne kompanije koje i dan danas rade, izvoze i stvaraju profit

3. Zašto ih je malo ili nedovoljno je pitanje o kome se može diskutovati, ali to je zaista pitanje na koje odgovor moraju ponuditi vrlo stručni ljudi jer je to izuzetno kompleksno pitanje koje uključuje mnogo različitih aspekta. Da li treba kao u Srbiji plaćati radno mjesto 10.000 EUR stranon investitoru ili oslobađati od plaćanja poreza ili uraditi nešto sasvim treće...

Posao države nije da gradi fabrike niti su one ikada bile uspješne kada ih je gradila država.

Izgradnja religijskih objekata ni na koji način nije povezana sa ovim gore pitanjem izuzev ako neki od objekata nije građen nekim sredstvima kojima je trebala da se gradi neka fabrika, ali ja za to nikad nisam čuo.

Sve u svemu izgradnja religijskih objekata je stvar onog ko je finansira. Koliko će biti luksuzna zavisi od onog ko je finansira. Izjave tipa da donacije umjesto da budu uložene u vjerske objekte budu uložene u fabrike su u najmanju ruku neozbiljne, da ne kažem nešto drugo. Jednostavno je teško čak i pokušati zamisliti da vam neko kao donaciju napravi fabriku, ponudi proizvodni program te fabrike, ponudi vam marketing plan za tu fabriku, obrtni kapital, osigura tržište da plasirate proizvode te fabrike, osigura edukaciju zaposlenih od glavnog menadžera do čistačice i na kraju kada fabrika ostvari profit on ga kao donaciju prepusti nekome. Ja nikad nešto slično nisam čuo da se desilo bilo gdje na svijetu. Jedino što sam ja čuo u mom životu donekle slično je da je poslije drugog svijetskog rata (valjda početkom 50-tih godina prošlog vijeka) UN preko nekog svog programa donirao opremu za mjekaru u Sarajevu, jer se nije moglo pasterizirati mlijeko odnosno nije bilo moguće osigurati djeci dovoljno mlijeka sigurnog kvaliteta. Ali to je bila jednokratna donacija opreme i ništa drugo.

Spomenuto je da vladajuće strukture "vise" po vjerskim objektima, a da su sa druge strane vrlo nesposobne i kriminalizovane. Svake četiri godine narod bira na opštim izborima vlast za koju vjeruje da će mu donijeti bolji život. Ako nije zadovoljan na svakim idućim izborima on može promjeniti političku opciju koja vlada. Zaista ne vidim kakve veze ima izgradnja novih religijskih objekata sa pitanjem kvaliteta i sposobnosti neke vlasti...
smor od teme...ali kada se vec farbaju tekstovi onda da i ja ofarbam nesto sto smatram vrijednim a ovdje napisanim...
Maharadza

#174 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Maharadza »

piplica666 wrote:Većina religija naučava da je duša odnosno duh nevidljivi dio čovjeka koji nadživljava smrt tijela. Mnoge religije na temelju tog učenja iskorištavaju svoje članove i naplaćuju im obrede za duše pokojnika. No Biblija naučava nešto drugo. ’Duša koja griješi umrijet će‘ (Ezekijel 18:4). ”Živi su svjesni toga da će umrijeti, a mrtvi nisu svjesni ničega“ (Propovjednik 9:5). Isus je naučavao da će mrtvi uskrsnuti, što bi bilo nepotrebno u slučaju da ljudi imaju besmrtnu dušu (Ivan 11:11-25). Naučava li Vaša religija da je duša besmrtna?
Aha, tu mi ga dođi...pa mogao si ovu temu komotno smjestiti u podforum religija pod naslovom "Argumenti ateista 2 - the return!" :roll:
JThomas wrote:
Havatar wrote:
Maharadza wrote:
Tako je, a što je najbitnije imaš pravo na to drugačije mišljenje NEKAŽNJENO, a što je također nepoznanica za crvene! :D
:thumbup: :mrgreen:
e upravo u tom grmu leži zec. u nas su demokratiju shvatili da svako može šta hoće bez posljedica. a sve ima svoju posljedicu i svaka akcija ima reakciju, ne mora država tući i zatvarati da bi se (ne)mišljenje i (ne)činjenje obili o glavu. a nama se već žestoko obijaju, na nivou društva...
Hoćeš da kažeš da ljudima treba zabraniti da grade/doniraju za vjerske objekte i sve što vjerska zajednica gradi, makar to bila biblioteka naspram "beskorisne" Džamije?! :roll: btw. "Hate" vas nekolicine prema vjeri, vjer. zajednicama i svemu što je vezano za iste (što se JASNO može zaključiti pomno prateći vaše postove) nadilazi sve viđeno po meni! :run:
japin_mutapi

#175 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by japin_mutapi »

piplica666 wrote:Maharadža, mogu vjerovati u Boga u višu silu ili nešto slično tome, ali u takve zgrade u ovakvoj užasnoj ekonomsko socijalnoj situaciji (Džamije i Crkve) mene nikada neće moja noga odvesti, nikada pa ni kada umrem a niti će mi trebati ni hpdža ni pop ni kada umrem, jer ću se u vezi s tim obezbjediti u testamentu da mi slučajno neki ne bi došao na sahranu.Tačnije neće mi sahrana ni trebati jer ću testamentom zahtjevati kremiranje.
koga libo racku
Post Reply