Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdinandu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hadzi Lojo

#151 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Hadzi Lojo »

Ja sam za postavljanje spomenika, ali zbog historije! Kad moze turbe bivsem predsjedniku koji je nakon onakvog genocida u Srebrenici potpisao sramni Deyton i unakaradio RBiH. Halo, poklonio okupatoru pola drzave a mi jos nismo uhavizali koliko nas je zajebo! Samo ne bi zaboravio ni Tvrtka, Kulin Bana, Kapetana Gradascevica, Benjamina Kalaja itd.
I jos mu sincina jase , ma i mi smo glupi kad mu glasove dajemo!
theTruePath

#152 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

zato se nije bunio kada se aliji digao spomenik u istanbulu i jos nekim mjestima u turskoj... tamo je valjda bilo po islamu...
Jest se bunio i on i Latici

ali turke ne zanima :D
theTruePath

#153 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Samo ne bi zaboravio ni Tvrtka, Kulin Bana, Kapetana Gradascevica, Benjamina Kalaja itd.
Kao ni ,Hadzi Loju,Semsikadica,Hadzijamakovica i ostale koji dadose zivot protiv okupatora iz Austrije.

pa ni Fatiha, Husref bega,Ishak bega i drugim licnostima iz osmanskog carstva

Volimo da se dicimo predosmanskom proslosti,ali volimo da dizemo u nebesa i osmansku vlast.Tako isto i prije austrougarske muslimani dizu veliku uzbunu i vidim na fb to se dize u nebesa ponosno
theTruePath

#154 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Kad smo kod spomenika,ovo moze samo u Bosni :D u Banovicima narod napravio spomenik Aliji i Titi :D

Image
Great Cornholio

#155 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Great Cornholio »

theTruePath wrote:Kad smo kod spomenika,ovo moze samo u Bosni :D u Banovicima narod napravio spomenik Aliji i Titi :D

Image
Nije ovo spomenik, ovo je "hajr česma" :D
sheilak

#156 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sheilak »

friški oreo ima ovu odličnu ideju o raspisivanju tendera za najboljeg okupatora. :D a austrijanic/nijemci trenutno nude najbolje uslove.

joj, teme. :-)

@alfons kauders

ako nisi ironičan (ali i ako jesi :D ) :thumbup:
theTruePath

#157 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Pa dobro hajr cesma,spomenik isto je
Great Cornholio

#158 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Great Cornholio »

theTruePath wrote:Pa dobro hajr cesma,spomenik isto je
Nije ba, ovo je prvi slučaj napada kreativnosti, autorove želje da spoji ono od čega narod ima koristi, i onoga od čega nema.

Da ne bude zabune, od hajr česme ima koristi :D
Ridjobrki

#159 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Ridjobrki »

Šta ja znam... U načelu nisam protiv ali ima i zaslužnijih od Franza Ferdinanda - Coldplay, Manic Street Preachers, Blur... Da ne spominjem Radiohead ili Oasis.
sheilak

#160 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sheilak »

Ridjobrki wrote:Šta ja znam... U načelu nisam protiv ali ima i zaslužnijih od Franza Ferdinanda - Coldplay, Manic Street Preachers, Blur... Da ne spominjem Radiohead ili Oasis.
ovo je trebao biti moj odgovor. :D
sheilak

#162 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sheilak »

Ridjobrki wrote:Trebala si uraniti... :D
ne, ti me zasjenjuješ, ipak. :-D :kiss:

a o spomeniku...timing im je inače savršen,(malo više od) pola godine prije obilježavanja atentata. :D imaju li barem idejni projekt gotov?
Ridjobrki

#163 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Ridjobrki »

Ma legalizovaće ga naknadno. :wink:

Imalo bi simbolike da ga grade na divlje - ionako se sve dešava u državi koja se bazira na projektu izvedenog stanja.
sheilak

#164 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sheilak »

Ridjobrki wrote:Ma legalizovaće ga naknadno. :wink:

Imalo bi simbolike da ga grade na divlje - ionako se sve dešava u državi koja se bazira na projektu izvedenog stanja.
da, a vjerovatno ce tako i izgledati. kič i patetika.
Bodkin

#165 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Bodkin »

Ridjobrki wrote:Šta ja znam... U načelu nisam protiv ali ima i zaslužnijih od Franza Ferdinanda - Coldplay, Manic Street Preachers, Blur... Da ne spominjem Radiohead ili Oasis.
:lol: gigante
theTruePath

#166 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:Pa dobro hajr cesma,spomenik isto je
Nije ba, ovo je prvi slučaj napada kreativnosti, autorove želje da spoji ono od čega narod ima koristi, i onoga od čega nema.

Da ne bude zabune, od hajr česme ima koristi :D
a dobro i to sto kazes,titova i alijina hajr cesma :D
dakine

#167 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dakine »

Sve sto u ovom gradu valja Austro-Ugarska je za vrijeme okupacije izgradila, treba mu dici spomenik u titovoj!!!
Hadzi Lojo

#168 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Hadzi Lojo »

Moja isprika, zato sto nisam naveo imena poznatih i zasluznih Franjevaca, a koji medju prvima zasluzuju spomenik, a to su:
Ivan Franjo Jukić (Slavoljub Bošnjak), Fra. Antun Knezevic, Jako Baltic, Nikola Lasvanin.
theTruePath

#169 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

dakine wrote:Sve sto u ovom gradu valja Austro-Ugarska je za vrijeme okupacije izgradila, treba mu dici spomenik u titovoj!!!
Sve sto u ovom gradu valja napravili su ili osmanlije ili austrijanci.,slabo smo mi ista :D ustvari nismo nista

A tu je i muftija Semsikadic

Image
Opetja033

#170 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Opetja033 »

Jesam za gradnju, tj vracanje, spomenika Franzu Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Kao vjeciti pomen na suludog teroristu Gavrila Principa.
Bila bi to dobra turisticka atrakcija, ipak je to mjesto od globalnog znacaja.

A sada ovim dezurnim islamofobima iz kojih mrznja bije prema svemu sto nosi prefiks "muslimanski": moderno Sarajevo su stvorili muslimani - Osmanlije! U ovom gradu su muslimani uvijek predstavljali vecinu i uvijek ce je predstavljati. Samim time sasvim je logicno da se vecina ulica u Starom Gradu i Centru naziva po ljudima koji su tu ostavili trag (mahale, dzamije, itd).
Cinjenicu da su upravo muslimani ti koji su STVORILI Sarajevo ne moze pobiti nijedan islamofob. Donijeli su biblioteke, hastahane, kapitalne objekte.
Vjerovatno bi ovim islamofobima vise odgovarali obale Vojvode Stepe, ulice Milosa Obilica, parkovi cara Dusana, itd, itd.

Da nije bilo tih muslimana ne bi danas bilo ni Sarajeva. Ne glorifikujem okupatore niti zalim zbog cinjenice da danas nismo Austrija ili Turska (ma koliko same te zalopojke zvucale retardirano). Mi trebamo biti i ostati samostalna drzava. Medjutim cinjenica je da je naprednija civilizacija naslijedila srednjovjekovno kraljevstvo isto kao sto je naprednija civilizacija naslijedila Osmanlije. I u svemu tome smo mi profitirali kao zemlja i narod (govorim o Bosnjacima, ostali me u ovom kontekstu ne interesuje nimalo).
U-zap

#171 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by U-zap »

Morao sam da se logujem i da napisem komentar jer ne mogu da vjerujem kako je neko mogao otvoriti ovako retardiranu temu. Ti sto ih otvarac teme naziva okupatorima su izgradili sve i jedino sto valja u ovome nakaradnom gradu u nakaradnoj drzavi. Da nije bilo tih kako ih otvarac teme naziva "okupatora" jos uvijek bi jahali konje u Sarajevu a pitanje je da li bi i to buduci da bi ih pojeli od gladi i neimastine. Tramvajska pruga kojom se vozi ako ne cesto onda u rijetkim okolnostima otvarac teme a tako i veliki broj stanovnika grada Sarajeva je upravo izgradjena od strane "okupatora". To sto je ovo nefunkcionalna hajmo reci drzava i sto se voze tramvaji iz komunizma nije krivica "okupatora" nego nas samih i teroriste gavrila principa koji je otjerao tu gospodu iz Bosne. Za vrijeme "okupatora" popisani su bili svi stanovnici BiH i njihova porijekla, prezimena stotinama godina unatrag. Svi ti podaci su bili smjesteni u Vijecnici i izgorili su za vrijeme posljednjeg rata jer se niko nije sjetio da te historijski bitne podatke skloni na sigurno. Osim toga, sav novac koji se nalazio u BiH se nije izvozio nego se investirao u razne projekte. Ti "okupatori" su napravili najljepse zgrade u ovome nakaradnom gradu. Da su bogdom i dan danas ostali ti "okupatori" pa da nije bilo ni komunizma ni ostalih pizdarija i sranja koja su zadesila ovu zemlju sad ne bi bilo 60% nezaposlenih( a mozda i vise, ko zna) nego bi se mnogo bolje zivjelo. Ne bi se svaki dan kukalo jer ne bi imao vremena a ni razloga da kukas od svojih obaveza. Ja bih upitao otvaraca teme zasto onda ima onoliko titinih spomenika u Sarajevu jer po meni on je okupator. 0 km izgradjenog auto puta za njegovo vrijeme za razliku od Hrvatske i Srbije. Mucenja i zlostavljanja ljudi pod komunistickim rezimom za koja se jos i dan danas ne zna. Sad mi reci kako je tad bilo super. Za koga? Za neradnike sigurno jeste. Austrija nikad nije bila pod komunizmom, nisu slali ljude na gole otoke pa im nista ne fali. Pozdrav :)
Bosna_ponosna

#172 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Bosna_ponosna »

Cijela ta priča o "okupatorima" je posljedica jugoslavenske (čitaj: srpske) perspektive tih događaja, koja je nama u bivšoj državi usađena kroz obrazovanje. Dok se bavite pitanjem "ima li to gdje u svijetu da se diže spomenik okupatoru", ja bih postavio pitanje ima li gdje drugo u svijetu da se prastare, stoljetne režime koji su dokinuti prije stoljeće ili više naziva "okupatorskima" i sl. Mislite li da u Peruu djecu uče da su Španjolci bili okupatori, ili npr. da ikoja europska zemlja promovira ideju da su Rimljani bili okupatori? Jasno je da govorimo o osvajačkim državama, ali klasifikacija "okupator" ne može tek tako iz suvremenog doba biti prenesena u bilo koji historijski kontekst jer tada nije bilo UN-a, međunarodnog priznanja i sl. U tadašnjoj psihologiji i svjetskoj politici osvajački pohod bio je poprilično normalna stvar.
Iz tog, vrlo jednostavnog razloga je meni svako nazivanje Osmanlija okupatorima, šarlatansko i sasvim subjektivno viđenje historije.
Nadalje, BiH je Austro-Ugarskoj pripala sporazumno na Bečkom kongresu 1878. To što se narod pobunio protiv njih nema nikakvu pravnu težinu, jer je primopredaja zemlje (od Turaka Austrijancima) bila sporazumna i sasvim legalna. U prijevodu, nisu Austrijanci nikakvi okupatori, nego legalni upravitelji zemlje, a domaći ustanici su ništa doli pobunjenici i separatisti.
Nadalje, kakvu to konkretnu slobodu je BiH donio odlazak Austrijanaca i ulazak u Kraljevinu SHS? Period od 1918. pa do 2. svj. rata ja crna rupa ovih prostora, totalni javašluk, nazadak i teror policijske, poludivlje države naspram uređene Austrougarske.
Za muslimane kojima je teško prihvatiti da je otišla Turska i došla Austrija, podsjetit ću vas da je Austrija priznala islam kao državnu religiju, izgradila i obnovila mnoge džamije, otvorila nove medrese, visoke islamske škole, gradila nove objekte u islamskom arhitektonskom stilu. S druge strane, odlazak Turaka 1878. iz Srbije popraćen je progonom svih muslimana i totalnom destrukcijom svega islamskog. I vi još vjerujete da vam je Gavrilov metak donio neku slobodu ili nešto takvo? Ako vam se od 92.-95. nije razjasnilo o kakvom "slobodarstvu" se tu radi, tj. šta nama dolazi s te strane, onda ne znam stvarno. Pojedini srpski ministri su još u 1. svj. ratu govorili kako se s "bosanskim Turcima" neće posije rata postupati fino, evropski (implicirajući na Austriju), nego da će biti ili da se krste ili da idu za Tursku (u roku od 48 sati). Dotični ministar imao je u Kraljevini SHS "svoju" ulicu, onu što ide uz Alifakovac.
Nadalje, podizanje tog spomenika (što je zapravo samo obnova starog) nije nužno uopće glorifikacija ičega. Ferdinand je tu poginuo zajedno sa svojom trudnom ženom u jednom terorističkim činu. Red je da se njihovo stradanje obilježi, kao što bismo obilježili i da ne znam ni jasutraneki senegalski premijerpogine u Sarajevu. Nije to uzdizanje Austrije u nebesa (nužno) niti ponižavanje, nego normalna ljudska, a i diplomatska gesta.
nosara

#173 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by nosara »

Bosna_ponosna wrote:Cijela ta priča o "okupatorima" je posljedica jugoslavenske (čitaj: srpske) perspektive tih događaja, koja je nama u bivšoj državi usađena kroz obrazovanje. Dok se bavite pitanjem "ima li to gdje u svijetu da se diže spomenik okupatoru", ja bih postavio pitanje ima li gdje drugo u svijetu da se prastare, stoljetne režime koji su dokinuti prije stoljeće ili više naziva "okupatorskima" i sl. Mislite li da u Peruu djecu uče da su Španjolci bili okupatori, ili npr. da ikoja europska zemlja promovira ideju da su Rimljani bili okupatori? Jasno je da govorimo o osvajačkim državama, ali klasifikacija "okupator" ne može tek tako iz suvremenog doba biti prenesena u bilo koji historijski kontekst jer tada nije bilo UN-a, međunarodnog priznanja i sl. U tadašnjoj psihologiji i svjetskoj politici osvajački pohod bio je poprilično normalna stvar.
Ti sto ih otvarac teme naziva okupatorima su izgradili sve i jedino sto valja u ovome nakaradnom gradu u nakaradnoj drzavi. Da nije bilo tih kako ih otvarac teme naziva "okupatora" jos uvijek bi jahali konje u Sarajevu a pitanje je da li bi i to buduci da bi ih pojeli od gladi i neimastine.
opetja wrote:I u svemu tome smo mi profitirali kao zemlja i narod
:lol:

"bosna ponosna"... :lol:
Last edited by nosara on 07/12/2013 12:18, edited 1 time in total.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#174 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by sabina1 »

Opetja033 wrote:Jesam za gradnju, tj vracanje, spomenika Franzu Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Kao vjeciti pomen na suludog teroristu Gavrila Principa.
Bila bi to dobra turisticka atrakcija, ipak je to mjesto od globalnog znacaja.).
Ne vidim zašto bi postojao bilo kakav pomen na "suludog teroristu Gavrila Principa"? Zbog čega da Princip ima bilo kakav pomen i zašto da pomen Principu bude Ferdinandov spomenik !!! ???
Po čemu je Sofija zaslužila spomenik ? Zato što je žrtva atentata? Hajmo svim žrtvama atentata svugdje u svijetu podizati spomenike ?
Ona je bila dvorska dama i dvor se jako bunio protiv tog Ferdinadovog braka no on ju je oženio jer ju je volio i bio je inadžija. I tu se definitivno ogleda njegova ljudska plemenitost jer nije mario za kaste.
Ipak taj čovjek je sve slavenske narode nazivao pogrdnim , vulgarnim imenima i ako se ostvari ta suluda ideja da mu se zida spomenik mi ćemo biti PRVA I JEDINA slavenska zemlja odnosno PRVI I JEDINI slavenski grad , koji je svjesno , nezavisno u SLOBODI izgradio spomenik mađarskom ili germanskom okupatoru koji je sisao bogatstva ove zemlje četrdeset godina.
Kao kada bi sada u Mađarskoj iz bilo kojeg razloga podizali spomenik Lenjinu ili Staljinu !!!
Opetja033 wrote: A sada ovim dezurnim islamofobima iz kojih mrznja bije prema svemu sto nosi prefiks "muslimanski": moderno Sarajevo su stvorili muslimani - Osmanlije! U ovom gradu su muslimani uvijek predstavljali vecinu i uvijek ce je predstavljati. Samim time sasvim je logicno da se vecina ulica u Starom Gradu i Centru naziva po ljudima koji su tu ostavili trag (mahale, dzamije, itd).
Cinjenicu da su upravo muslimani ti koji su STVORILI Sarajevo ne moze pobiti nijedan islamofob. Donijeli su biblioteke, hastahane, kapitalne objekte.
Vjerovatno bi ovim islamofobima vise odgovarali obale Vojvode Stepe, ulice Milosa Obilica, parkovi cara Dusana, itd, itd..).
Moderno Sarajevo jesu stvorili muslimani no to ne znači da u njemu žive samo muslimani i nikako ne znači da muslimanska kultura u Sarajevu mora imati prvorazredni značaj. To tukne na fobiju , nikako na islamofobiju već na drugu vrstu fobije kojoj ne bih znala definisati ime ali koja će se izdefinisati vremenom. O islamofobiji neka govore Osmanlije jer sva kritika njihove nakradne i nepravedne države ne predstavlja kritiku islama nego kritiku sistema u kojem je islam bio dominatna i jedina državna religija pa samim tim nema mjesta da se priča o bilo kakvoj islamofobiji. To je klasična zloupotreba u kritici jedne nakradne države ( Carstva koje je vremenom nestalo).
Apsolutno je normalno da u gradu koji je iznjedrila muslimanska kultura postoji veliki broj ulica koje su nastale kada i ta kultura i normalno je da one budu simbol vlastitog grada i simbol jednog vremena u najljepšem kontekstu ali nikako se ne mogu složiti da je isključivo muslimanska kultura čini ovaj grad jer - ne čini.
Po meni je sramotno da niti jedna ulica našeg glavnog grada nema ime jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pisaca Branka Ćopića. Ne postoji osnovna škola Branko Ćopić. Banksy me je jednom davno podsjetila na jednu njegovu predivnu pjesmu :
Bosna je zemlja prepuna čari,
Trepeta šuma i bljeska vode,
Brda joj kite gradovi stari,
Nad njima sinji oblaci brode.
Čini se, to je začaran kraj
Kroz koji vilu progoni zmaj.
Duboke gore svečano ćute
U mirnoj sjenci bez ljudskog zova,
Tu medo tapa niz tajne pute,
A obnoć huče premudra sova.
Na proplancima, sve ti se čini,
Igraju vile na mjesečini.
A vjeverice – uz trku mnogu -
repova trista, hiljadu nogu!-
Na glavu Bosnu staviti mogu.
I duh rudarski s punom paradom:
S pijukom, lampom i dugom bradom,
U kristal kucka, kamenje para,
Kroz Bosnu traži rudišta stara,
Pod zemljom brdo gvozdeno buši,
Uz vreli izvor obojke suši.
U gori stijena trepti k’o živa,
Niz nju se voda studena sliva,
Biserom gori najmanja kap.
A već u klancu, blještav k’o srma,
Potok se ruši s kamena strma
I pravi prvi pjenušav slap.
Na kraju – gledaj – rijeka se vije,
Matica brza sredinom bije…

Kakve veze ima Ćopić sa muslimanskom kulturom? O ima itekako ! Niko tako lijepo i tako plemenito , tako živo i maštovito i čarobno i Ćopićevski duhovito , ponosno nije opisao bosanske muslimane kao Branko Ćopić u svojim djelima. Kakve Osmanlije ili Ferdinand.Oni su satirali svaki vid bilo kakve naše nezavisnosti i samoodlučivanja.

Apsolutno svi građani ove zemlje moraju biti predstavljeni u njenom glavnom gradu. Politika dodika i ostalih retoričkih razarača je dnevna i nebitna. Te retorike NEĆE biti onda kada ne bude profitabilna i strateški važna , odnosno onda kada se naprave preduslovi za prirodno funkcinisanje ove zemlje.
Gurati njen glavni grad u zagrljaj samo jedne kulture na osnovu religije i to samo zato jer se to MOŽE i pritom svaku kritiku toga nazivati islamofobijom je blago rečeno suludo uz sav respekt prema autoru posta iako se sa Vama nikada ali baš nikada ni o čemu ne slažem ali iitekako cijenim Vašu obrazovanost i pismenost jer je nažalost rijetka.
Stara imena ulica su vraćena i šta sad ? Sada da mijenjamo nazive kvartova ? Recimo socijalističke kvartove nazvati muslimanskim imenima jer avaj , Osmanlije su osnovale ovaj grad ?
Opetja033 wrote: Da nije bilo tih muslimana ne bi danas bilo ni Sarajeva.
Ne glorifikujem okupatore niti zalim zbog cinjenice da danas nismo Austrija ili Turska (ma koliko same te zalopojke zvucale retardirano). Mi trebamo biti i ostati samostalna drzava. Medjutim cinjenica je da je naprednija civilizacija naslijedila srednjovjekovno kraljevstvo isto kao sto je naprednija civilizacija naslijedila Osmanlije. I u svemu tome smo mi profitirali kao zemlja i narod (govorim o Bosnjacima, ostali me u ovom kontekstu ne interesuje nimalo...).
Vidite ovaj grad i ova zemlja NISU ISKLJUČIVO bošnjački. Vaše je pravo da vas ostali ne interesuju ali ostali imaju pravo da kažu da ne žele taj spomenik.
Ponavljam izgradnjom tog spomenika bi bili prva zemlja koja podiže U SLOBODI spomenik okupatoru i time bi poslali poruku da su evropske vrijednosti i važnost domaćeg nažalost još uvijek predaleko od Latinske ćuprije....
U-zap

#175 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by U-zap »

Sabina ti si luda zenska, dok je ova balkanska hajmo reci drzavica bila pod Austrijskom upravom sve je feceralo kako treba. Da bogdom nikad nisu ni otisli ti germanski "okupatori".
Post Reply