Ne ide baš to tako jednostavno. Pojedinim budžetskim mjestima je redovno smanjivana plata, dok su drugim povećavana. Lobiji rade svoje. Pogotovo kad je došlo vrijeme mahanja usranim diplomama sa još usranijih kvazi fakulteta prije par godina. Znanje 0, bitan je pokondireni papir. I tako sada imaš situaciju da pojedini ljudi u budžetu rade svoj posao a plata nikakva, a pojedini poslovi su prenabudžili svoje postojanje pa da im skineš i 50% ne bi osjetili.cyprus wrote:Stvarno čemu ovo?Di Canio wrote:Jel ovdje prizeljkujete da policija, zdravstveni i prosvjetni radnici ne dobiju plate? Koji poremećeni umovi....vjesticanametli wrote: +1![]()
A zar ne bi najprihvatljivija ideja bila recimo da se svima smanje plate recimo za 10%? Za mene bi to bila prihvatljiva opcija... Eh sad, ekonomija mi (nažalost) nije jača strana, pa biće da to nije tako jednostavno kako meni izgleda...
Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Moderator: anex
-
greenman
#151 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
- Banksy
#152 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
oktobar 2011Alfons Kauders wrote:
u proteklih pet godina 5-6 prijatelja je ostalo bez posla, u privatnom sektoru... u javnom nula
u proteklih pet godina vecina nas u javnom sektoru je pretrpila zestok udarac... ja zaradjujem otprilike 10-15 milja manje nego prije pet godina...
cujem se sinoc s kolegom iz stare firme, kaze da su skresali broj zaposlenih, ostali samo on i jos jedan... kada sam ja napustao firmu prije desetak godina bilo nas je 12... onda zovem kolegu iz druge bivse firme (propala) da uradi posao ovim iz prve... kaze da njemu u njegovoj novoj firmi nisu obnovili ugovor... lik koji je u svom poslu hadzija, jedan od boljih s kojim sam radio...
ali eto, sad treba brinuti za budzetlijama? jer jebo nas, mi cemo se snaci...
stoga nek se fino jebu i neka im ne isplate dvije plate... opet ce bolje prolaziti od 95% ljudi u privatnom sektoru... ako drzava steze kais, red je da pocne od svojih uposlenika... nas su dosta iscijedili, vise nemaju odakle (poznajem ljudi koji su imali prosjecne, porodicne firme i obrte - u zadnjih pet godina mnogi su poceli raditi na crno, odjavili sve, ne moze se drugacije)
Alfons Kauders wrote:ok zivim...Banksy wrote:Blago tebi.Alfons Kauders wrote:
jer zivot ide dalje, najnormalnije... firma mi normalno radi... bila neki dan inspekcija, cist ko suza... porezi se prikupljaju...nedavno izvadio pasos...
u zadnjih godinu dana zivota i rada ja niti jedan jebeni dan nisam ni primjetio da nije formirana vlast na drzavnom nivou... i ne znam bilo koga ko se pretjerano zamara radi toga - zaboli me...
U kakvom li to mjehuru od sapunice ti živiš ...
ako ti vec ne zivis...samo navedi jedan primjer kako te je na licnom nivou pogodilo neformiranje vlasti...
![]()
eto me sutra da procitam, poslije tekme... ako zbog sdp-a ne izgubimo
Banksy wrote:
Ja životarim, kao i većina, jer ovo što danas živimo u BIH, svi skupa, nije život - iako ti se to u nekim momentima, možda tad kad sretan dobiješ pasoš, čini da jeste.
Nažalost, par bliskih prijatelja i njihovih porodica ne živi ni tako već neko vrijeme. U posljednjih godinu dana ostali su bez posla ili su ih poslali na čekanje.
Dozvoljavam da te zaboli za to, ili za slične slučajeve, ali ne vrijeđaj nam inteligenciju tvrdnjom da najveća politička kriza nakon rata i nemogućnost formiranja vlasti na državnom nivou ni godinu nakon izbora, nema veze s tim.
Nisi glup momak, razmisli. Poslije utakmice.
-
greenman
#153 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
rajvoSa0 wrote:
Dodje kredit za jedno 15 godina, sve firme pukle, prodali sve sto smo imali, porezi povecani ali dzabe, krediti idu.. i mi ih trebamo vratiti.. ali para nema, znaci para nema..
Sta se desava u tom trenutku? Sta ce uzeti gospoda iz MMF, dakle otislo sve, porezi povecani ali napretka nema, sve prodano, koji je scenario?
Ko ima kuću prodaće kuću, ko ima zemlju prodaće zemlju, auto, traktor, vikendicu... Banke će pokupiti u bescijenje. Ne brini se neko će profitirati i od toga, samo što će većina izgubiti... Dražava će se prokurvati do kraja, što možda i nije loše jer bi se pojavila klima za anarhizam. Samo kad vidim silne policajce i sekjuriti firme, prvo ćemo proći kroz militarizam i privatne vojske pa onda do neke anarhija. A i ta anarhija ko zna kakva će biti. Tanka je nit između onog somalijskog i utopijskog libertijanizma... šta bude biće, samo zdrav razum!
- Alfons Kauders
#154 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
sdp je dakle bio na vlasti 2008/09?Banksy wrote:
oktobar 2011
i kakve veze s tim ima formiranje vlasti u oktobru 2011?
al eto, fino je da ti nije mrsko kopati po mojim postovima...
- starii
#155 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
ovih dana cujem da ce iduce godine vecina gradavisnkih firmi otici u bankrot i da ce se stanovi dosta jeftinije prodavati...
- nosara
#156 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Tipicno za alfonsa, ne zna glava sta joj ruke rade...Banksy wrote:...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#157 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
morate shvatiti da ti na budžetu nisu vanzemaljci i da oni hranu djeci plaćaju i da nemaju svi 1500
ima ih koji su po vaški na budžetu a zapravo rade u državnoj firmi koja isplaćuje plaće kad bude... pa se to odulji a regresa nisu vidjeli ima 5 godina
isto tako i doprinosa
ima ih koji su po vaški na budžetu a zapravo rade u državnoj firmi koja isplaćuje plaće kad bude... pa se to odulji a regresa nisu vidjeli ima 5 godina
isto tako i doprinosa
- Alfons Kauders
#158 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
jes, i ne zna mi glava ko je bio na vlasti prije pet godina...nosara wrote:Tipicno za alfonsa, ne zna glava sta joj ruke rade...Banksy wrote:...
de ba ljudi, nije ovo obdaniste
-
kerima1
#159 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Ma oni surfaju internetom,a ako im ko kad na vrata bahne po koji papir jedva ustanu jos i ljuti sto ih se prekida hahahhaha..Hendrix wrote:Nije to šačica ljudi, to je gomila besposlenih letargičnih likova kojima je posao da urade jedan dopis dnevno i čekaju 16:00h, taj posao ne vrijedi ni toplog obroka a kamoli plate koju dobijaju.
To su likovi tipa opštinski službenik koji na moju primjedbu da mu kolegica nije već pola sata tu da mi ovjeri nešto kaže '' pa idi popij kafu šta žuriš..'', pa reko druže ja sam uzeo privatni izlaz sa posla i mjeri mi se vrijeme koje nisam proveo na radnom mjestu...on uopšte ne konta vrijeme kao mjerilo nečega. Za njih vrijeme služi da teče do 16:00h i to je to, žurba, hitan posao za njih nema smisla jer su u konstantnom neradu čitav radni vijek.
Da su plate proporcionalne urađenom poslu, većina džabojeda ne bi dobila ni 50KM...ukoliko se za posao ne smatra sjedenje i sama prisutnost u kancelariji.
- svjezi_ustipak
#160 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
koliko doktora na 1000 stanovnika po EU standardima?Ban_Coolin wrote:a znaš li ti EU standardesvjezi_ustipak wrote: replicirao sam na tvoju tezu da imamo vise policajaca od San Franciska. Nemamo. I ti razlozi zasto ne treba zaposljavati vise policajaca su posljedica loseg rada sudova i tuzilastava. Uglavnom si napisao da su policajci radili svoj posao, hapsili prekrsioce zakona i opet nista. Znaci policija radi svoj dio posla bez obzira da li je prekrsilac policijski sluzbenik ali nema procesuiranja.
i o tome sam ti dao validan link sa podacima strucnjaka. policajaca nedostaje. ti mislis da ih ima viska? lose mislis i niri u pravu.
sto se tice broja ljekara njih je manje nego prije rata. vecina kolektiva radi sa 50% manje kadrova u odnosu na prijeratni period. rezultati su kurac najvise jer je zdravstvo pod jakim politickim uticajem i jer je organizacija katastrofa.
inace, ne upisuje puno doktorske djece upisuje medicinu, to je suplja prica i predrasude koje raja imaju o tom fakultetu.
koliko policajaca na 1000 stanovnika
koliko doktora na 1000 stanovnika
- kockica_kockica
#161 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
A tebi ovo rekao ko? Odakle ti ovakva informacija?Hendrix wrote:Nije to šačica ljudi, to je gomila besposlenih letargičnih likova kojima je posao da urade jedan dopis dnevno i čekaju 16:00h, taj posao ne vrijedi ni toplog obroka a kamoli plate koju dobijaju.
To su likovi tipa opštinski službenik koji na moju primjedbu da mu kolegica nije već pola sata tu da mi ovjeri nešto kaže '' pa idi popij kafu šta žuriš..'', pa reko druže ja sam uzeo privatni izlaz sa posla i mjeri mi se vrijeme koje nisam proveo na radnom mjestu...on uopšte ne konta vrijeme kao mjerilo nečega. Za njih vrijeme služi da teče do 16:00h i to je to, žurba, hitan posao za njih nema smisla jer su u konstantnom neradu čitav radni vijek.
Da su plate proporcionalne urađenom poslu, većina džabojeda ne bi dobila ni 50KM...ukoliko se za posao ne smatra sjedenje i sama prisutnost u kancelariji.
Ponizavas rad ljudi koji se placaju sa budzeta samo zato jer?
Ovdje ponizavas jednu cistacicu koja cisti govna 8 sati dnevno svaki dan... Ponizavas rad jednog portira.... Ponizavas rad ljudi od krvi i mesa koji ti zapravo nista nisu uradili, ne poznajes ih a sve znas o njima....
- svjezi_ustipak
#162 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
sto se tice standarda o policajcima podatke sam nasao ovdjeAlfons Kauders wrote:svjezi_ustipak wrote: replicirao sam na tvoju tezu da imamo vise policajaca od San Franciska. Nemamo. I ti razlozi zasto ne treba zaposljavati vise policajaca su posljedica loseg rada sudova i tuzilastava. Uglavnom si napisao da su policajci radili svoj posao, hapsili prekrsioce zakona i opet nista. Znaci policija radi svoj dio posla bez obzira da li je prekrsilac policijski sluzbenik ali nema procesuiranja.
i o tome sam ti dao validan link sa podacima strucnjaka. policajaca nedostaje. ti mislis da ih ima viska? lose mislis i niri u pravu.
sto se tice broja ljekara njih je manje nego prije rata. vecina kolektiva radi sa 50% manje kadrova u odnosu na prijeratni period. rezultati su kurac najvise jer je zdravstvo pod jakim politickim uticajem i jer je organizacija katastrofa.
inace, ne upisuje puno doktorske djece upisuje medicinu, to je suplja prica i predrasude koje raja imaju o tom fakultetu.dakle imaju 10,000 drotova na grad sa istim brojem stanovnika kao cijela bih... i vjerovatno sa vise oruzja i kriminalaca od cijele bih... ukupno zaposlenih 13000The Los Angeles Police Department (LAPD) is the police department of the city of Los Angeles, California. With 10,023 officers[4] and 2,879 civilian staff, it is the third-largest local law enforcement agency in the United States, after the New York City Police Department and the Chicago Police Department.[5] The department serves an area of 498 square miles (1,290 km2) and a population of 3,792,621 people as of the 2010 Census.
tuzlanski kanton, sa manje od 500,000 stanovnika... ima 2500 zaposlenih u mupu i 1550 policajaca... kad bi pomnozio sa 8 da dodjemo na isti broj stanovnika... trebali bi imati 12400 policajaca i 20000 ukupno zaposlenih... spram njihovih 10000 i 13000... dakle nas MUP po glavi stanovnika treba upola vise ljudi nego kolegama u jebenom los angelesu, a nekako mi se cini da je los angeles malo opasniji od srebrenika i kalesije
dakle kao sto sam rekao, u bih imamo vise policajaca po glavi stanovnika nego u LA... i nasim naravno jos nije dovoljno... a ti tvrdis da oni imaju manje od nas i da ih nama fali... ok, mozda fali, ali s obzirom na njihove rezultate, mislim da bi nam bilo isto da sutra pola drotova posaljemo u penziju
sad ne znam gdje sam rekao da murija u tuzli radi dobar posao? rade... ali ne za gradjane vec za sebe i svoje kolege iz podzemlja... to je odavno javna tajna, ako ne vjerujes meni proguglaj malo... murija u tuzli je smijurija, u okolnim gradovima je nesto bolje... ali u tuzli su se toliko srozali u zadnjih desetak godina da bi ja radije zvao reketase da mi pomognu nego njih - pouzdaniji su, posteniji i jeftiniji... sto se tice organizvanog kriminala, prije 15tak godina u tuzli si imao nasera i to je bilo to... danas imas tri kriminalne grupe... dvije ekipe koje ratuju a fol su zastitarke fime... i mup kao trecu... (naravno ne cijeli mup, al jebaji ga, svakih par sedmica uhapse nekog svog, pa kontaj koliko ih ima upletenih)

Ako njima nije vjerovati onda ok.
uposlenika u raznim MUP-ovima na teritoriju BiH je 18000. U taj broj ulaze entitetski mupovi i tijela na nivou drzave. Ako bi se zbrojili uposleni u kantonalnim mupovima i SJB na podrucju RS brojevi bi bili blizu tim americkim koje si postavio jer je rijec o lokalnim policijskim snagama. Inace, tesko da se nasa i njhova policija moze porediti jer su organizacija, obuka i tehnoloska prednost daleko na strani Amerikanaca.
Sto se tice smanjenja broja policajaca ta mjera je direktno povezana sa porastom krivicnih djela.
http://www.civitas.org.uk/crime/europolice.htm
UN preporucuje minimalni broj od 220 policajaca na 100 000 stanovnika
http://www.unodc.org/documents/data-and ... ustice.pdf
Nije mi uopce namjera da budem advokat policajcima, imaju mup-ovi one koji se bave time. Samo ne vjerujem da ti je meta na koju upucujes o temi smanjenja budzetskih korisnika dobra, to je sve. Mislim da bi se ustede mogle napraviti na drugi nacin ali to je samo moje misljenje.
- Alfons Kauders
#163 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
dakle UN preporucuje 1100 policajaca na 500,000, a u TK ih vec ima 1550 na manje od 500,000 stanovnika - i jos im fali... plus SIPA i sudska policija... (i ameri imaju FBI, ATF itd)svjezi_ustipak wrote:sto se tice standarda o policajcima podatke sam nasao ovdjeAlfons Kauders wrote:svjezi_ustipak wrote: replicirao sam na tvoju tezu da imamo vise policajaca od San Franciska. Nemamo. I ti razlozi zasto ne treba zaposljavati vise policajaca su posljedica loseg rada sudova i tuzilastava. Uglavnom si napisao da su policajci radili svoj posao, hapsili prekrsioce zakona i opet nista. Znaci policija radi svoj dio posla bez obzira da li je prekrsilac policijski sluzbenik ali nema procesuiranja.
inace, ne upisuje puno doktorske djece upisuje medicinu, to je suplja prica i predrasude koje raja imaju o tom fakultetu.dakle imaju 10,000 drotova na grad sa istim brojem stanovnika kao cijela bih... i vjerovatno sa vise oruzja i kriminalaca od cijele bih... ukupno zaposlenih 13000The Los Angeles Police Department (LAPD) is the police department of the city of Los Angeles, California. With 10,023 officers[4] and 2,879 civilian staff, it is the third-largest local law enforcement agency in the United States, after the New York City Police Department and the Chicago Police Department.[5] The department serves an area of 498 square miles (1,290 km2) and a population of 3,792,621 people as of the 2010 Census.
tuzlanski kanton, sa manje od 500,000 stanovnika... ima 2500 zaposlenih u mupu i 1550 policajaca... kad bi pomnozio sa 8 da dodjemo na isti broj stanovnika... trebali bi imati 12400 policajaca i 20000 ukupno zaposlenih... spram njihovih 10000 i 13000... dakle nas MUP po glavi stanovnika treba upola vise ljudi nego kolegama u jebenom los angelesu, a nekako mi se cini da je los angeles malo opasniji od srebrenika i kalesije
dakle kao sto sam rekao, u bih imamo vise policajaca po glavi stanovnika nego u LA... i nasim naravno jos nije dovoljno... a ti tvrdis da oni imaju manje od nas i da ih nama fali... ok, mozda fali, ali s obzirom na njihove rezultate, mislim da bi nam bilo isto da sutra pola drotova posaljemo u penziju
sad ne znam gdje sam rekao da murija u tuzli radi dobar posao? rade... ali ne za gradjane vec za sebe i svoje kolege iz podzemlja... to je odavno javna tajna, ako ne vjerujes meni proguglaj malo... murija u tuzli je smijurija, u okolnim gradovima je nesto bolje... ali u tuzli su se toliko srozali u zadnjih desetak godina da bi ja radije zvao reketase da mi pomognu nego njih - pouzdaniji su, posteniji i jeftiniji... sto se tice organizvanog kriminala, prije 15tak godina u tuzli si imao nasera i to je bilo to... danas imas tri kriminalne grupe... dvije ekipe koje ratuju a fol su zastitarke fime... i mup kao trecu... (naravno ne cijeli mup, al jebaji ga, svakih par sedmica uhapse nekog svog, pa kontaj koliko ih ima upletenih)
Ako njima nije vjerovati onda ok.
uposlenika u raznim MUP-ovima na teritoriju BiH je 18000. U taj broj ulaze entitetski mupovi i tijela na nivou drzave. Ako bi se zbrojili uposleni u kantonalnim mupovima i SJB na podrucju RS brojevi bi bili blizu tim americkim koje si postavio jer je rijec o lokalnim policijskim snagama. Inace, tesko da se nasa i njhova policija moze porediti jer su organizacija, obuka i tehnoloska prednost daleko na strani Amerikanaca.
Sto se tice smanjenja broja policajaca ta mjera je direktno povezana sa porastom krivicnih djela.
http://www.civitas.org.uk/crime/europolice.htm
UN preporucuje minimalni broj od 220 policajaca na 100 000 stanovnika
http://www.unodc.org/documents/data-and ... ustice.pdf
Nije mi uopce namjera da budem advokat policajcima, imaju mup-ovi one koji se bave time. Samo ne vjerujem da ti je meta na koju upucujes o temi smanjenja budzetskih korisnika dobra, to je sve. Mislim da bi se ustede mogle napraviti na drugi nacin ali to je samo moje misljenje.
ne kazem da je ovo prostor za ustedu, ali je jasno da nesto ne stima... ispada da trebamo imati upola vise policajaca od preporuka UNa, u malim sredinama s relativno niskom stopom kriminaliteta
hrvatska ima 20,000 stanovnika a debelo su iznad prosjeka EU... i imaju pola miliona stavnika vise od nas, plus metar vise tranzitnog saobracaja, turista, saobracajnica itd.
http://zastita.info/hr/novosti/u-hrvats ... 12227.html
- svjezi_ustipak
#164 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Naravno da ne stima. Ne stima organizacija, mi smo jedina zemlja u svijetu gdje su puna usta borbe protiv korupcije a treba stela da se zaposlis u policiji. Ne stima nadzor, ne stima sud, ne stimaju komesari, ne stimaju pravilnici o unutrasnjoj organizaciji, ne stima tehnicka podrska. Ne stima nista.Alfons Kauders wrote:
dakle UN preporucuje 1100 policajaca na 500,000, a u TK ih vec ima 1550 na manje od 500,000 stanovnika - i jos im fali... plus SIPA i sudska policija... (i ameri imaju FBI, ATF itd)
ne kazem da je ovo prostor za ustedu, ali je jasno da nesto ne stima... ispada da trebamo imati upola vise policajaca od preporuka UNa, u malim sredinama s relativno niskom stopom kriminaliteta
hrvatska ima 20,000 stanovnika a debelo su iznad prosjeka EU... i imaju pola miliona stavnika vise od nas, plus metar vise tranzitnog saobracaja, turista, saobracajnica itd.
Sto se tice broja preporuceno od strane UN, tih 220 na 100 000, u BiH ima 18 000 policajca u svim agencijama, to je negdje oko 200 na ukupni broj stanovnika ako u BiH ima 3.8 miliona. MUP-ovima fale policajci na terenu, ne referenti i sekretari za spajalice i suho lisce, to je osnovni problem. I onda se opet vratimo na organizaciju...
Meni je svejedno, mozete reci da ima viska policajaca i da im treba preskociti platu. Time se ne postize nista jer onih koji tebi i meni trebaju nema viska a i sam znas kolika je motivacija kad se plata ne dobije. Ne vjerujem da je to put u rjesenje problema.
- Alfons Kauders
#165 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
naravno, pa eno podatka gore... u tuzli mup 2500 ljudi, a 1550 policajaca... u americi na 13000 zaposlenih 10000 policajacasvjezi_ustipak wrote:Naravno da ne stima. Ne stima organizacija, mi smo jedina zemlja u svijetu gdje su puna usta borbe protiv korupcije a treba stela da se zaposlis u policiji. Ne stima nadzor, ne stima sud, ne stimaju komesari, ne stimaju pravilnici o unutrasnjoj organizaciji, ne stima tehnicka podrska. Ne stima nista.Alfons Kauders wrote:
dakle UN preporucuje 1100 policajaca na 500,000, a u TK ih vec ima 1550 na manje od 500,000 stanovnika - i jos im fali... plus SIPA i sudska policija... (i ameri imaju FBI, ATF itd)
Sto se tice broja preporuceno od strane UN, tih 220 na 100 000, u BiH ima 18 000 policajca u svim agencijama, to je negdje oko 200 na ukupni broj stanovnika ako u BiH ima 3.8 miliona. MUP-ovima fale policajci na terenu, ne referenti i sekretari za spajalice i suho lisce, to je osnovni problem. I onda se opet vratimo na organizaciju...
Meni je svejedno, mozete reci da ima viska policajaca i da im treba preskociti platu. Time se ne postize nista jer onih koji tebi i meni trebaju nema viska a i sam znas kolika je motivacija kad se plata ne dobije. Ne vjerujem da je to put u rjesenje problema.
dakle imamo metar vise tih referenata za spajalice... ali ja sam davno predlozio rjesenje... fino se svim ministarstvima i javnim institucijama kaze budzet vam je toliki i toliki, pa nek zaposljavaju do mile volje... ako hoce da ima 5000 zaposlenih mup, nikakav problem - samo ce im plate biti 500 maraka... ako hoce da skresu na brojeve po UN preporuci, 1100 profesionalaca + 400 administracije, e onda ce prosjek biti 1500 maraka, pa bujrum
ako ce dovoditi ljude bezveze, neka fino sami sebi odbijaju od plate... ne vidim sta je tu problem...
- svjezi_ustipak
#166 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Kako moze policajac na terenu uticati na ministra da ne zaposli nepotrebni i beskorisni kadar? Nikako.Alfons Kauders wrote:
naravno, pa eno podatka gore... u tuzli mup 2500 ljudi, a 1550 policajaca... u americi na 13000 zaposlenih 10000 policajaca
dakle imamo metar vise tih referenata za spajalice... ali ja sam davno predlozio rjesenje... fino se svim ministarstvima i javnim institucijama kaze budzet vam je toliki i toliki, pa nek zaposljavaju do mile volje... ako hoce da ima 5000 zaposlenih mup, nikakav problem - samo ce im plate biti 500 maraka... ako hoce da skresu na brojeve po UN preporuci, 1100 profesionalaca + 400 administracije, e onda ce prosjek biti 1500 maraka, pa bujrum
ako ce dovoditi ljude bezveze, neka fino sami sebi odbijaju od plate... ne vidim sta je tu problem...
Kako moze vozac GRAS-a uticati na direktora da ne zaposli bespotrebne referente? Nikako.
A sta se desava kad se dozvoli ministrima da zaposljavaju kako oni hoce najbolje vidimo danas. Ovo sam naveo jer se ne slazem sa tim daj im odredjen budzet pa neka rade sta hoce. To nas je i dovelo dovde, Oni radili sta hoce a mi vracamo dugove. Mozda bi bolje bilo napraviti normalnu sistematizaciju radnih mjesta sa preciznim opisima i kvalifikacijama, napraviti sistem mjerenja ucinka i po tome platiti/nagraditi/zaposliti. A to moze uraditi samo dobro nadzorno tijelo koje nama nedostaje. Po rjesenju kako si naveo MUP se formira, zaposljava i placa decenijama. Imaju određen budzet i odrijesene ruke da ga trose kako hoce. U tome je dobro samo nekolicini koji imaju hajra od uzimanja para pri zaposljavanju. Radnicima koji dobro rade lose jer moraju raditi za trutove sa stelom, nama lose jer je sigurnost uzas i jos to moramo finansirati.
Samo dobra i adekvatna organizacija, mjerenje ucinka i placanje po zasluzi. Posto se to kod nas nece desiti jos hiljadu godina, imacemo mi jos ovakvih tema na forumu u vremenu koje je ispred nas. Itekako.
- nosara
#167 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Upravo tako... alfonsi izabrali supacku vlast koja je postavila nesposobne ministre i rukovodioce pa sad kivni na posljednje u lancu, one koje niko nista ne pita...svjezi_ustipak wrote:Kako moze policajac na terenu uticati na ministra da ne zaposli nepotrebni i beskorisni kadar? Nikako.Alfons Kauders wrote:
naravno, pa eno podatka gore... u tuzli mup 2500 ljudi, a 1550 policajaca... u americi na 13000 zaposlenih 10000 policajaca
Kako moze vozac GRAS-a uticati na direktora da ne zaposli bespotrebne referente? Nikako.
A sta se desava kad se dozvoli ministrima da zaposljavaju kako oni hoce najbolje vidimo danas.
Smiju li alfonsi zucnut protiv takve vlasti, protiv vlada i parlamenata koji gule kozu ovom narodu...? Naravno da ne... ali protiv portira i kafe kuharica, e tu su drcni, sve bi pootpustali... Vec vidjeno...
- Alfons Kauders
#168 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
ima brate sindikat, odredi im se koliko mogu trositi na plate, pa onda neka zaposljavaju koga god hoce sto se mene tice...svjezi_ustipak wrote:Kako moze policajac na terenu uticati na ministra da ne zaposli nepotrebni i beskorisni kadar? Nikako.Alfons Kauders wrote:
A sta se desava kad se dozvoli ministrima da zaposljavaju kako oni hoce najbolje vidimo danas. Ovo sam naveo jer se ne slazem sa tim daj im odredjen budzet pa neka rade sta hoce. To nas je i dovelo dovde, Oni radili sta hoce a mi vracamo dugove. Mozda bi bolje bilo napraviti normalnu sistematizaciju radnih mjesta sa preciznim opisima i kvalifikacijama, napraviti sistem mjerenja ucinka i po tome platiti/nagraditi/zaposliti. A to moze uraditi samo dobro nadzorno tijelo koje nama nedostaje. Po rjesenju kako si naveo MUP se formira, zaposljava i placa decenijama. Imaju određen budzet i odrijesene ruke da ga trose kako hoce. U tome je dobro samo nekolicini koji imaju hajra od uzimanja para pri zaposljavanju. Radnicima koji dobro rade lose jer moraju raditi za trutove sa stelom, nama lose jer je sigurnost uzas i jos to moramo finansirati.
Samo dobra i adekvatna organizacija, mjerenje ucinka i placanje po zasluzi. Posto se to kod nas nece desiti jos hiljadu godina, imacemo mi jos ovakvih tema na forumu u vremenu koje je ispred nas. Itekako.
mogu imati duplo vise zaposlenih no sto im treba, al ce plata biti duplo niza nego sto bi mogla biti, pa bujrum... nek sami odlucuju
odmah bi primjetio kako se gleda na ucinak i kako se filtriraju najbolji... a ovako ih cisto zaboli, samo dovode ljude znajuci da ce ih neko drugi placati...
- Alfons Kauders
#169 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
ovaj alfons je u ovu drzavu dovukao para i platio poreza sto ti neces za tri zivota...nosara wrote:Upravo tako... alfonsi izabrali supacku vlast koja je postavila nesposobne ministre i rukovodioce pa sad kivni na posljednje u lancu, one koje niko nista ne pita...svjezi_ustipak wrote:Kako moze policajac na terenu uticati na ministra da ne zaposli nepotrebni i beskorisni kadar? Nikako.Alfons Kauders wrote:
A sta se desava kad se dozvoli ministrima da zaposljavaju kako oni hoce najbolje vidimo danas.
Smiju li alfonsi zucnut protiv takve vlasti, protiv vlada i parlamenata koji gule kozu ovom narodu...? Naravno da ne... ali protiv portira i kafe kuharica, e tu su drcni, sve bi pootpustali... Vec vidjeno...
smije li alfons zucnuti? da, ali zasto bi? ti si taj koji ovdje kuka, meni jos uvijek ide dobro... pa bujrum na ulicu, da vidimo tvoja virtualna forumska muda na asfaltu...
i da, otpustio bi sve koji su visak... od ministara do portira... ti ne bi... jer se uvijek moze zaduzivati, a alfonsi ce placati ceh
- Banksy
#170 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Ma nikakve, tri godine rahatluka ...Alfons Kauders wrote:sdp je dakle bio na vlasti 2008/09?Banksy wrote:
oktobar 2011
al eto, fino je da ti nije mrsko kopati po mojim postovima
Moj stari post, koji si ti tada ismijao, i tvoj današnji, koji ja ismijavam, su samo u kontekstu: First they came for the Socialists, and I did not speak out ... Zakuca mečka na vrata, prije ili kasnije.
- svjezi_ustipak
#171 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Alfons Kauders wrote:
ima brate sindikat, odredi im se koliko mogu trositi na plate, pa onda neka zaposljavaju koga god hoce sto se mene tice...
mogu imati duplo vise zaposlenih no sto im treba, al ce plata biti duplo niza nego sto bi mogla biti, pa bujrum... nek sami odlucuju
odmah bi primjetio kako se gleda na ucinak i kako se filtriraju najbolji... a ovako ih cisto zaboli, samo dovode ljude znajuci da ce ih neko drugi placati...
Ne zaposljava sindikat, niti se pita. Kao poslodavac u ugovorima stoji u tim ustanovama direktor/ministar koji ne pita sindikat. Ako se primjeni sistem zaposljavacu kako hocu i placacu kako hocu, sto je dosada bilo, mrka kapa. Zato jer uposleni odu na sud sa ustanovom i zavrsi time sto drzava izgubi spor i jos mora nadoknaditi stetu nastalu neisplacivanjem naknada kako su one definisane zakonom i kolektivnim ugovorima.
Ljude u ministarstva/javne ustanove uglavnom dovodi mali broj ljudi koji od toga ima hajra. Nema radnickih savjeta niti samoupravljanja pa da se radnici nesto izjasne o vodjenju firme/ministarstva. Zakon je takav da je sva moc centralizirana u rukama direktora/ministara. Stoga, samo nadzor, inspekcije, podnosenje prijava, brze presude. A to cemo se nacekati svi. Bicemo mi svi u penziji kad drzava skonta da se ne moze beskonacno zaposljavati po ministarstvima po pravilu "gdje ima mjesta za stotinu radnika , ima i za sto deset dodatnih".
Los ti je recept skroz.
- Alfons Kauders
#172 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
dakle... za stvari koje su se desile godinu dvije prije dolaska tvoje omiljene politicke opcije na vlast... kriva je ta politicka opcija... kao i za recesiju 2008... spor oporavak privrede u SAD i katastrofalno stanje u EU... evo neki dan bila godisnjica atentata na kenedija... da nije i to mozda odradio lagumdzija? ili su zidovsko-bankarski gusteri u koje vjeruje kolega nosara? ima li zapravo ista da se desi a da nije kriv sdp? evo pao je snijeg, mamu im jebem valja cistit auto...Banksy wrote:Ma nikakve, tri godine rahatluka ...Alfons Kauders wrote:sdp je dakle bio na vlasti 2008/09?Banksy wrote:
oktobar 2011
al eto, fino je da ti nije mrsko kopati po mojim postovima
Moj stari post, koji si ti tada ismijao, i tvoj današnji, koji ja ismijavam, su samo u kontekstu: First they came for the Socialists, and I did not speak out ... Zakuca mečka na vrata, prije ili kasnije.
ko sto rekoh, nismo u obdanistu...
i da, ismijavam ti i onaj post od prije tri godine, i onaj od juce i ovaj od danas... ako me nekim cudom uvjeris da je sdp kriv za ekonomsku krizu u eu, ne samo da cu se povuci s foruma, vec cu se iste sekunde objesit... koje hvatanje za slamke, fakat smijesno, sta drugo reci...
stoga nastavi dalje roviti po mojim postovima od prije tri godine, ja odo malo radit... za klijente u tri drzave u kojim koliko ja znam sdp nije na vlasti...
- Banksy
#173 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Pa što kukaš kad ti je dobro ... 
- nosara
#174 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
Banksy wrote:Pa što kukaš kad ti je dobro ...
- Alfons Kauders
#175 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?
ako se ne pita, koja je onda svrha tog sindikata?svjezi_ustipak wrote:Alfons Kauders wrote:
ima brate sindikat, odredi im se koliko mogu trositi na plate, pa onda neka zaposljavaju koga god hoce sto se mene tice...
Ne zaposljava sindikat, niti se pita. Kao poslodavac u ugovorima stoji u tim ustanovama direktor/ministar koji ne pita sindikat. Ako se primjeni sistem zaposljavacu kako hocu i placacu kako hocu, sto je dosada bilo, mrka kapa. Zato jer uposleni odu na sud sa ustanovom i zavrsi time sto drzava izgubi spor i jos mora nadoknaditi stetu nastalu neisplacivanjem naknada kako su one definisane zakonom i kolektivnim ugovorima.
Ljude u ministarstva/javne ustanove uglavnom dovodi mali broj ljudi koji od toga ima hajra. Nema radnickih savjeta niti samoupravljanja pa da se radnici nesto izjasne o vodjenju firme/ministarstva. Zakon je takav da je sva moc centralizirana u rukama direktora/ministara. Stoga, samo nadzor, inspekcije, podnosenje prijava, brze presude. A to cemo se nacekati svi. Bicemo mi svi u penziji kad drzava skonta da se ne moze beskonacno zaposljavati po ministarstvima po pravilu "gdje ima mjesta za stotinu radnika , ima i za sto deset dodatnih".
Los ti je recept skroz.
dakle ako ministri mogu dovoditi koliko god hoce ljudi, a ovi ne smiju nista reci... nije ba druze, vecinu ljudi u te institucije dovodi raja i rodbina zaposlena u istim...
licno znam primjera gdje u preduzecima i institucijama rade dvije generacije iste porodice... plus rodbina i raja... svi znamo za takve primjere... i ministar ih sve dovodio? nije ba... dovodio ih je ko god je mogao, od ministra do kojekakvih nizerangiranih trutova koji su tu zaradili penziju