zimske gume i lanci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#151 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

preludezalude wrote: Mozes li mi objasniti kakva je guma koja ima samo oznaku M+S?
Ili zimska ili cjelogodisnja. Cjelogodisnje doduse nisam vidjao takve mislim.

Evo jedan primjer (treca slika):

http://m.njuskalo.hr/?ctl=display_ad&ac ... %237030219
preludezalude

#152 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

ado-šampion wrote:
preludezalude wrote: Mozes li mi objasniti kakva je guma koja ima samo oznaku M+S?
Ili zimska ili cjelogodisnja. Cjelogodisnje doduse nisam vidjao takve mislim.

Evo jedan primjer (treca slika):

http://m.njuskalo.hr/?ctl=display_ad&ac ... %237030219
Bravo. Ovo sam te pitao jer si ranije napisao:
"Ovo da je M + S cjelogodisnja, a s pahuljicom je ko biva zimska jednostavno nije tacno. Cjelogodisnja guma osim M + S ima i pahuljicu i kapljicu i sunce, i bas ta kapljica i sunce je cine cjelogodisnjom, u odnosnu na zimsku koja ima samo pahuljicu".

Neki su cak spominjali da je za mokre ceste.
jefferson

#153 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

Ja sam imao na nekim autima tkz. cjelogodisnje, koje sam dobio kada sam kupovao auta. Nije tacno da moraju imati i pahuljicu, i sunce i kapljicu.
Manje vise je do proizvodjaca. Npr. Continental svoju najprodavaniju cjelogodisnju gumu zove: ExtremeContact DWS (Dry, Wet, Snow), dok npr. Bridgestone svoju cjelogodisnju Potenza AS970 i AS960 oznacava samo kao AS (All Season) i sa M+S.
Ali jos niti jednu cjelogodisnju nisam vidio sa pahuljicom, koja je uvedena od strane udruzenja proizvodjaca guma da bi se razlikovale striktno zimske od cjelogodisnjih. Tako ni taj Continental DWS nema pahuljicu, ali ima M+S oznaku.
goran16v

#154 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote: Bravo. Ovo sam te pitao jer si ranije napisao:
"Ovo da je M + S cjelogodisnja, a s pahuljicom je ko biva zimska jednostavno nije tacno. Cjelogodisnja guma osim M + S ima i pahuljicu i kapljicu i sunce, i bas ta kapljica i sunce je cine cjelogodisnjom, u odnosnu na zimsku koja ima samo pahuljicu".

Cjelogodisnja guma je ona koja se zakonski moze voziti zimi. Postavio sam ti oznaku takve gume. Kako guma koja se ne moze voziti zimi moze biti cjelogodisnja?!
Primjer na slici 3 je nidje veze je Sava Eskimo S3 ima na sebi i ovu oznaku:

Image
goran16v

#155 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

jefferson wrote:Ja sam imao na nekim autima tkz. cjelogodisnje, koje sam dobio kada sam kupovao auta. Nije tacno da moraju imati i pahuljicu, i sunce i kapljicu.
Manje vise je do proizvodjaca. Npr. Continental svoju najprodavaniju cjelogodisnju gumu zove: ExtremeContact DWS (Dry, Wet, Snow), dok npr. Bridgestone svoju cjelogodisnju Potenza AS970 i AS960 oznacava samo kao AS (All Season) i sa M+S.
Ali jos niti jednu cjelogodisnju nisam vidio sa pahuljicom, koja je uvedena od strane udruzenja proizvodjaca guma da bi se razlikovale striktno zimske od cjelogodisnjih. Tako ni taj Continental DWS nema pahuljicu, ali ima M+S oznaku.
Te sto nemaju sunce-pahuljicu-kapljicu-blato zakonski nisu zimske gume i samim time ne mogu biti cjelogodisnje. Cjelogodisnja guma je ona koja se zakonski zimi moze voziti pod zimskom gumom i ima ovu oznaku:

Image

Image

Ako nisi vidio nijednu cjelogodisnju sa pahuljicom evo ti primjer Goodyear Vector 4Season

Image
jefferson

#156 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote:Ja sam imao na nekim autima tkz. cjelogodisnje, koje sam dobio kada sam kupovao auta. Nije tacno da moraju imati i pahuljicu, i sunce i kapljicu.
Te sto nemaju sunce-pahuljicu-kapljicu-blato zakonski nisu zimske gume i samim time ne mogu biti cjelogodisnje. Cjelogodisnja guma je ona koja se zakonski zimi moze voziti pod zimskom gumom i ima ovu oznaku:

Image

Image

Ako nisi vidio nijednu cjelogodisnju sa pahuljicom evo ti primjer Goodyear Vector 4Season

Image
Mislio sam na onu pahuljicu sa planinom ili sta li vec.
kao takva je definisana kao oznaka striktno zimske gume.
Vector nisam vidio, ali iz iskustva znam da na svoje auto zimi cjelogodisnju gumu ne bi nikad stavio.
goran16v

#157 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

jefferson wrote:
Image
Vector nisam vidio, ali iz iskustva znam da na svoje auto zimi cjelogodisnju gumu ne bi nikad stavio.[/quote]

Pahuljica je oznaka za zimsku gumu, a moze biti sa planinom ili bez, Eto ti Vector na slici, ima i pahuljicu sa suncem i kapljicama, a ima i pahuiljicu sa planinom za svaki slucaj.
Cjelogodisnja guma kos nas nema neke prakticne koristi jer je pokriva ni zimu ni ljeto kako treba, to je guma za predjele sa blagom zimom i ko prelazi manje km.
insomnia78

#158 Re: zimske gume i lanci

Post by insomnia78 »

NediM17 wrote:
uskrsno_respo wrote:
NediM17 wrote:
Cisto u informativne i edukativne svrhe, da se zna pravi razlog zbog kojeg M+S, MS, M i S nisu legalne zimske gume u BiH, nego je jos i obavezan simbol zvjezdice/pahuljice (*)/planine, sto ne znaci da ova guma nije zimska guma, ali nije testirana po normama "RMA Definition for Passenger and Light Truck Tires for use in Severe Snow Conditions".

Neko je u postovima iznad spomenuo stariji model Savu Eskimo S2, koja ima M+S, ali nema pahuljicu, pa eto, i to je jedan primjer.
cisto u informativne svrhe pricamo o zakonu a ne konkretno o gumama
zakon kaze nema pahuljice nema zimskih guma i to je slovo zakona ma sta pisalo u normama rma gcm tdf i ostalim skracenicama
Joj, filozofe...

Ne znam sta dokazujes, kada je definitivno jasno da je u BiH po zakonu zimska guma jedino guma sa oznakom M+S i znakom pahuljice/zvjezice (*) sto sam i napisao u nekom od prethodnih postova.

Ti pravi Bošnjo, najpametniji na svijetu. Jedino u Bosni M+S nije zimska guma, nego već daj i pahuljicu na njoj. Ali zato u svim normalnim zemljama M+S jeste zimska guma (Švabo, Austrijanac, Hrvat, Slovenac...). U susjeda zimsku opremu samo treba imati u momentu kada su zimski uslovi na cesti, a u Slovenca dosta i 3mm sare, a u Svabe cak nije ni propisana zakonom dubina sare, sta ces, ljudi siromasniji mnogo od nas.

"Zimska oprema u Hrvatskoj
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače)."

Dakle, ako zivis na moru u Hrvatskoj, i ne ides po kontinentu, ne moras nikada kupiti zimske gume i neces imati nikakvih problema sa tamosnjom policijom. A ako slucajno padne snijeg na moru, taj dan-dva ne vozas auto, ili stavis lance na pogonske tockove.

I da, nigdje ljudi ne spominju pahuljicu, nego samo M+S pneumatik. ;)

I tako je to uglavnom u svim zemljama EU, jedino u naprednoj državi BiH parlamentarci skontali sta je "prava zimska guma".

A uostalom, postavljac teme je pitao: "zna li neko trebam li imati i lance ako imam gume sa oznakom MS?".

I evo da mu odgovorim, gume moraju imati min. 4mm sare, a ako na gumama pored tog MS nemas znak pahuljice, onda moras u gepeku imati lance spremne za pogonske tockove jer je zakonodavac u BiH za zimske gume proglasio samo one sa oznakom M+S i pahuljicom.

Lijep pozdrav i mislim da je tema apsolvirana.
Jest, zato kad padne dva centa snijega blokira se sve, vise ih u kanalu nego na cesti

Liberté, égalité, fraternité :D
jefferson

#159 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote:
Image
Vector nisam vidio, ali iz iskustva znam da na svoje auto zimi cjelogodisnju gumu ne bi nikad stavio.

Pahuljica je oznaka za zimsku gumu, a moze biti sa planinom ili bez, Eto ti Vector na slici, ima i pahuljicu sa suncem i kapljicama, a ima i pahuiljicu sa planinom za svaki slucaj.
Cjelogodisnja guma kos nas nema neke prakticne koristi jer je pokriva ni zimu ni ljeto kako treba, to je guma za predjele sa blagom zimom i ko prelazi manje km.
Moze biti sa planinom ili bez. Sve je to ok.
Ali kada je uvedena pahuljica sa planinom uvedena je kao oznaka koja oznacava gumu koja se razlikuje od ljetnih i cjelogodisnjih po tome sto je striktno zimska guma.
Zato su razlicite dimenzije i oblik tih pahuljica na Vectoru i na Ultra Gripu. UG ima standardnu pahuljicu jer je takva propisana za striktno zimske gume.
Gumarska industrija je unijela vise konfuzije u ovo polje nego proizvodjaci ulja.
Inace, moje licno misljenje je da cjelogodinsnja nema smisla nigdje, jer su vrlo rijetka podrucja gdje imas uslove koji bi pogodovali cjelogodinjim gumama.
u SAD 90% prodatih guma su cjelogodisnje, ali opet to je napravljeno za vozace u SAD, da ne misle previse :lol:
goran16v

#160 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

jefferson wrote: Moze biti sa planinom ili bez. Sve je to ok.
Ali kada je uvedena pahuljica sa planinom uvedena je kao oznaka koja oznacava gumu koja se razlikuje od ljetnih i cjelogodisnjih po tome sto je striktno zimska guma.
Pogledaj ponovo sliku, GY Vector 4seasons sa slike je cjelogodisnja (kao sto mu i samo ime kaze), a ne striktno zimska guma, ali uredno ima istu pahuljicu sa planinom kao UG koja je propisana za striktno zimsku gumu. Razlog je jednostavan to je prava cjelogodisnja guma koju mozes voziti i zimi kao zimsku gumu.
jefferson

#161 Re: zimske gume i lanci

Post by jefferson »

goran16v wrote:
jefferson wrote: Moze biti sa planinom ili bez. Sve je to ok.
Pogledaj ponovo sliku, GY Vector 4seasons sa slike je cjelogodisnja (kao sto mu i samo ime kaze), a ne striktno zimska guma, ali uredno ima istu pahuljicu sa planinom kao UG koja je propisana za striktno zimsku gumu. Razlog je jednostavan to je prava cjelogodisnja guma koju mozes voziti i zimi kao zimsku gumu.
OK vidim.
E sad zakonski je mzoes voziti zimi, ali prakticno, malo morgen :lol:
nemezis

#162 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

ado-šampion wrote:Jesi imao neke gume M+S na autu, pa to sto pises pises iz iskustva, ili si se nacitao wikipedije?
Pričala nam danas teta u vrtiću:)
ado-šampion wrote:Ja sam imao, vozio 2 godine na njima, kad su bile nove bile su odlicne zimske gume za svoju cijenu. I na testovima su solidno prolazile. I vjerovatno ili ne nisu imale pahuljice.
Vozio si 2 godine neke MS, svidjele ti se, i sada kažeš da se svaka MS ponaša kao zimska? Jesi li ti vozio sa pravim zimskim gumama?
ado-šampion wrote:Ne mogu da vjerujem, 10 godina na forumu raspravljamo o gumama, i konacno dodje lik da na prosvijetli da M+S nije zimska, da nema zimsku mjesavinu, nego da ima neku satro univerzalnu mjesavinu, izmedju ljetne i zimske. I naka evropska komisija kaze da eto nisu sigurne zimi. Dosad je bila zimska i ljetna mjesavina, danas ima i univezalna. Naucis nesto novo svakog dana. :-)
Komisija je propisala značenje oznake MS a to je da se ponaša zimi bolje od ljetnih guma. Proizvodjač može staviti oznaku MS na svaku gumu koja zadovoljava taj uslov, pa i na zimsku. Ti i dalje tvrdiš da se svaka MS guma ponaša kao zimska?
ado-šampion

#163 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

Nisam ja to ni rekao, rekao sam da moze biti M+S bez bilo kakve druge oznake i moze biti ili zimska ili cjelogodisnja.
ado-šampion wrote:generalno ima guma M + S bez pahuljice koje su zimske (recimo nekad Sava S2), a vjerovatno ih ima bez sve tri oznake da su cjelogodisnje. Bilo kako bilo, svaka guma koja ima M + S je pogodna za zimu
Gorane, sta se desilo s pahuljicom na onoj trecoj slici, pobrisana u photoshopu? :-) Sava S3 se prizvodi od 2002. godine cini mi se i aktuelna je i danas, sto znaci da su mozda naknadno dodali pahuljicu, jer je ja jednostavno ne vidim na famoznoj trecoj slici. Ali to nije ni poenta, znam ovo 100% jer sam imao Sava S2 koje nisu imale pahuljice, slika je samo za prezentaciju, posto je covjek pitao.
goran16v

#164 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

jefferson wrote: OK vidim.
E sad zakonski je mzoes voziti zimi, ali prakticno, malo morgen :lol:
Otprilike, mogu nazad na manjem autu sa prednom vucom ali objasnjava zasto M+S guma bez pahuljice nije cjelogodisnja jer ne mozes voziti zimi. Ja sam ove Pirelli P400 Aquamille vozio kao ljetnu gumu,
ado-šampion

#165 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

nemezis wrote:
ado-šampion wrote:Jesi imao neke gume M+S na autu, pa to sto pises pises iz iskustva, ili si se nacitao wikipedije?
ado-šampion wrote:Ja sam imao, vozio 2 godine na njima, kad su bile nove bile su odlicne zimske gume za svoju cijenu. I na testovima su solidno prolazile. I vjerovatno ili ne nisu imale pahuljice.
Vozio si 2 godine neke MS, svidjele ti se, i sada kažeš da se svaka MS ponaša kao zimska? Jesi li ti vozio sa pravim zimskim gumama?
ado-šampion wrote:Ne mogu da vjerujem, 10 godina na forumu raspravljamo o gumama, i konacno dodje lik da na prosvijetli da M+S nije zimska, da nema zimsku mjesavinu, nego da ima neku satro univerzalnu mjesavinu, izmedju ljetne i zimske. I naka evropska komisija kaze da eto nisu sigurne zimi. Dosad je bila zimska i ljetna mjesavina, danas ima i univezalna. Naucis nesto novo svakog dana. :-)
Komisija je propisala značenje oznake MS a to je da se ponaša zimi bolje od ljetnih guma. Proizvodjač može staviti oznaku MS na svaku gumu koja zadovoljava taj uslov, pa i na zimsku. Ti i dalje tvrdiš da se svaka MS guma ponaša kao zimska?
Jesam, trenutno imam takve na autu, M+S i pahuljica, GoodYear UltraGrip 7+, ako na te mislis pod "prave zimske". I vjerovato ili ne nije toliko bolja po snijegu od ovih koje sam imao bez pahuljice, iako je 30% skuplja. Razlika je na mokrom i suhom.

Drug izvini fakat ne zelim biti nepristojan, ali lupetas ko maksim po diviziji, nemas pojma o cemu pricas, nacitao si se previse bez da si ista probao. Da, svaka M+S se u biti ponasa kao zimska, jer ima mjesavinu za zimu! Naravno, ima losijih i boljih. Nema, podvlacim nema, te "univerzalne" mjesavine o kojoj ti pricas, kao zimi je bolja od ljetnih, a ustvari nije za zimu, a ima oznaku M+S.

Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
goran16v

#166 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

ado-šampion wrote:
Gorane, sta se desilo s pahuljicom na onoj trecoj slici, pobrisana u photoshopu? :-) Sava S3 se prizvodi od 2002. godine cini mi se i aktuelna je i danas, sto znaci da su mozda naknadno dodali pahuljicu, jer je ja jednostavno ne vidim na famoznoj trecoj slici. Ali to nije ni poenta, znam ovo 100% jer sam imao Sava S2 koje nisu imale pahuljice, slika je samo za prezentaciju, posto je covjek pitao.

Nije se nista desilo, S3 ima oznaku M+S, bas kao i oznaku dimenzije, na vise mjesta od kojih je na jednom mjestu sa pahuljicom. Osim toga oznake na unutrasnoj i vanjskoj strani gume nisu iste (kao sto nemas DOT sa obje strane) tako da pahuljica postoji i na gumi sa 3. slike, ali ne mora biti sve na slici da bi se znalo da postoji.
Poenta je da je pahuljica standardna oznaka za zimsku gumu, a ako neki stariji model nije imao sad u skladu sa standardom ima i to nema veze sa novim modelima M+S guma koje nemaju pahuljicu i sa kojim ih poredis.
ado-šampion

#167 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

goran16v wrote:
ado-šampion wrote:

Nije se nista desilo, S3 ima oznaku M+S, bas kao i oznaku dimenzije, na vise mjesta od kojih je na jednom mjestu sa pahuljicom. Osim toga oznake na unutrasnoj i vanjskoj strani gume nisu iste (kao sto nemas DOT sa obje strane) tako da pahuljica postoji i na gumi sa 3. slike, ali ne mora biti sve na slici da bi se znalo da postoji.
Poenta je da je pahuljica standardna oznaka za zimsku gumu, a ako neki stariji model nije imao sad u skladu sa standardom ima i to nema veze sa novim modelima M+S guma koje nemaju pahuljicu i sa kojim ih poredis.
Mah ne poredim ih ja s novijim gumama, poenta je bila da ima zimskih guma bez pahuljice, ili je bilo. Ona moja slika je s prvog linka koji mi je Google results dao za Sava S3, a nju sam trazio posto bi se haman smio zakleti da sam ih vidjao bez pahuljice. Nisam 100% siguran jer je bilo davno. Iskreno to tvoje da na jednom mjestu ima M+S s pahuljicom, a na drugim ima M+S bez pahuljice mi nema smisla, ali nebitno, bitna je poenta.

Elem, ne znam ni sto raspravljam o oznakama, meni to ne igra ulogu, imam pahuljicu na svojim gumama, zadovoljavam pravilnik i zdravo. Pravilnik je taj koji treba da se usaglasi, a tu nema nikakve filozofije, samo kopirati pravilnik iz neke normalne zemlje, a ne iz ex-yu kao sto se to kod nas inace radi.
goran16v

#168 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

ado-šampion wrote: Mah ne poredim ih ja s novijim gumama, poenta je bila da ima zimskih guma bez pahuljice, ili je bilo. Ona moja slika je s prvog linka koji mi je Google results dao za Sava S3, a nju sam trazio posto bi se haman smio zakleti da sam ih vidjao bez pahuljice. Nisam 100% siguran jer je bilo davno. Iskreno to tvoje da na jednom mjestu ima M+S s pahuljicom, a na drugim ima M+S bez pahuljice mi nema smisla, ali nebitno, bitna je poenta.

Elem, ne znam ni sto raspravljam o oznakama, meni to ne igra ulogu, imam pahuljicu na svojim gumama, zadovoljavam pravilnik i zdravo. Pravilnik je taj koji treba da se usaglasi, a tu nema nikakve filozofije, samo kopirati pravilnik iz neke normalne zemlje, a ne iz ex-yu kao sto se to kod nas inace radi.
Jbga, vremena i pravila se mjenjaju, nekad je nije bilo, sad je ima i u skladu s tim se pisu propisi.
Sto se tice ima pahuljice - nema pahuljice nema previse smisla jednako kao sto nema revise smisla da je DOT samo s jedne strane pa ga mozes ocitati samo na jednoj strani auta, ali to je tako kao sto mozes da vidis na slikama pored jedne oznake M+S ima pahuljica crveni krug) pored druge nema (plavi krug).

Image
preludezalude

#169 Re: zimske gume i lanci

Post by preludezalude »

goran16v wrote:

Cjelogodisnja guma je ona koja se zakonski moze voziti zimi. Postavio sam ti oznaku takve gume. Kako guma koja se ne moze voziti zimi moze biti cjelogodisnja?!

Image
Grijesis. Cjelogodisnja guma je ona za koju fabrika kaze da se moze voziti zimi. Zakon je sad ovakav, sad onakav i u svakoj drzavi mozte biti drugaciji. Zakon je tu da se postuje (ili krsi) iako je u nekim slucajevima nelogican.
Ne vidim dobro koja je oznaka na ovoj tvojoj slici, ali ja koliko znam S3 je zimska guma.
goran16v

#170 Re: zimske gume i lanci

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:

Image
Grijesis. Cjelogodisnja guma je ona za koju fabrika kaze da se moze voziti zimi. Zakon je sad ovakav, sad onakav i u svakoj drzavi mozte biti drugaciji. Zakon je tu da se postuje (ili krsi) iako je u nekim slucajevima nelogican.
Ne vidim dobro koja je oznaka na ovoj tvojoj slici, ali ja koliko znam S3 je zimska guma.
Zavisi kako posmatras na stvari, za mene je cjelogodisnja guma ona koju zakonski mogu zimi kao zimsku gumu, a ne ona za koju mi fabrika kaze da mogu, a to je cjelogodisnja guma sa oznakom pahuljice (pored ostalih) kakve sam postavio ovdje. Cim postoje gume sa i bez pahuljice znaci da i za same fabrike tu ima razlike i da nisu sve cjelogodisnje.
Naravno da je S3 cista zimska guma. Slika je postavljena da se pokaze da na S3 pararelno postoje oznake M+S sa pahuljicom i bez pahuljice jer je neko postavio sliku S3 na kojoj se vidi samo M+S natpis bez pahuljice.
ado-šampion

#171 Re: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

U pravu si Gorane, hvala, ovo se ja mislim samo Savi desava, na jednom mjestu M+S s pahuljicom, na drugom bez pahuljice. :-)
hadzidado

#172 Re: Одг: zimske gume i lanci

Post by hadzidado »

ado-šampion wrote: Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
Na snijegu i ledu ljetne gume imaju ponašanje isto kao da su skije umjesto guma. Ja sam samo 1 zimu vozio na ljetnim gumama,novim Continentalovim(Fabia 1.2htp) i rekao: nikad više. To sam uradio iz čiste radoznalosti. One mogu proći jedino ako je asfalt suv- za snijeg i led nema šanse.
Grip ne postoji,tj nema kretanja bez proklizavanja,nema kočenja bez klizanja,nema skretanja da ne vuče preko nosa(bacanje guzice nije problem)!
Da napomenem: nisam vozač koji se boji leda na cesti,dapače uživam u toj vožnji. Samo, ljetne gume po smrznutom asfaltu su samoubistvo.
ado-šampion

#173 Re: Одг: zimske gume i lanci

Post by ado-šampion »

hadzidado wrote:
ado-šampion wrote: Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
Na snijegu i ledu ljetne gume imaju ponašanje isto kao da su skije umjesto guma. Ja sam samo 1 zimu vozio na ljetnim gumama,novim Continentalovim(Fabia 1.2htp) i rekao: nikad više. To sam uradio iz čiste radoznalosti. One mogu proći jedino ako je asfalt suv- za snijeg i led nema šanse.
Grip ne postoji,tj nema kretanja bez proklizavanja,nema kočenja bez klizanja,nema skretanja da ne vuče preko nosa(bacanje guzice nije problem)!
Da napomenem: nisam vozač koji se boji leda na cesti,dapače uživam u toj vožnji. Samo, ljetne gume po smrznutom asfaltu su samoubistvo.
Vidis, ja imam sasvim razlicita iskustva. Nekad davno je to bilo, jaran je na Cliu dobio Continental EcoContact 2, i taj se po snijegu ponasao sasvim pristojno za jednu ljetnu gumu cak i pri naglim skretanjima. Ja sam poslije toga nekoliko zima vozio na Pirelli P3000 i ponasale su se isto sasvim pristojno za jedne ljetne gume. Naravno nisam palio auto onih 5 dana u godini kad snijeg zapada, nit sam isao na planinu i slicno, iskljucivo gradska voznja, bez brda.

Ne preporucujem to nikome, samo to je bilo za ilustraciju...
nemezis

#174 Re: zimske gume i lanci

Post by nemezis »

ado-šampion wrote:
nemezis wrote:
Jesam, trenutno imam takve na autu, M+S i pahuljica, GoodYear UltraGrip 7+, ako na te mislis pod "prave zimske". I vjerovato ili ne nije toliko bolja po snijegu od ovih koje sam imao bez pahuljice, iako je 30% skuplja. Razlika je na mokrom i suhom.
Čuj sada nije toliko bolja? Znači, ipak je bolja?
ado-šampion wrote:Drug izvini fakat ne zelim biti nepristojan, ali lupetas ko maksim po diviziji, nemas pojma o cemu pricas, nacitao si se previse bez da si ista probao. Da, svaka M+S se u biti ponasa kao zimska, jer ima mjesavinu za zimu! Naravno, ima losijih i boljih. Nema, podvlacim nema, te "univerzalne" mjesavine o kojoj ti pricas, kao zimi je bolja od ljetnih, a ustvari nije za zimu, a ima oznaku M+S.
Ne stavlja mi riječi u usta. Ja nisam pričao ni o kakvoj "univerzalnoj mješavini". Rekao sam da MS guma nema isto ponašanje u zimskim uslovima i da je definisano na koju gumu može ići oznaka MS. Bolje se ponaša od ljetne ali lošije od zimske. Je li tebi to bilo dovoljno, to je drugo. I ti si gore rekao da UG7 bolja od nekih MS koje si imao. Kontriraš sam sebi.
ado-šampion wrote:Samo za ilustraciju, vozio sam i na ljetnim gumama vise od jedne zime (ne opravdavam to nicim da se razumijemo), i vjerovao ili ne cak su i one imale sasvim pristojno ponasanje na snijegu s obzirom da su bile ljetne. Sasvim normalno skrenes u krivinu.
Eto, ne bih ni ja da budem nepristojan, ali lupaš. Čuj, normalno skreneš u krivinu?
Qler

#175 Re: zimske gume i lanci

Post by Qler »

A moze li neko staviti sliku neke ms gume da nije zimska i jednu ms da je zimska od jednog proizvodjaca??
Post Reply