Opetja033 wrote:
Tvoja definicija sekularne drzave ocito nema veze sa pravom definicijom iste. Zemlje zapadne Europe spadaju medju najsekularnije pa neke od njih imaju vjeronauku u javnim skolama. Najsekularnije zemlje na svijetu su zemlje Skandinavije pa je u vecini javnih skola tamo sasvim obicna i normalna pojava da se ceremonija zavrsetka skolske godine obavlja u crkvama.
Dakle sve dok nemas pravne argumente na svojoj strani, sve dok ti argumenti nisu u skladu sa medjunarodnim konvencijama o ljudskim pravima - znas vec sta mozes uraditi sa svojim misljenjem po ovom pitanju.Ova drzava je i dan danas sekularna i to stoji. Tvrditi suprotno jeste upravo ono sto sam rekao - nemati pojma o definiciji sekularnosti.
Ali naravno kada nemas argumenata po pitanju nacionalne grupe predmeta u genocidnom entitetu, onda ces pokusati spamati malo o vjeronauci u KS. Kada se ispostavi da ni tu nemas argumenata (tvoje licno misljenje nije nikakav argument)- poceces vjerovatno pricati o Gornjoj Maoci. Sve kako bi se paznja skrenula sa diskriminacije bosnjacke djece u manjem entitetu na "zlocinacke bosnjacke fundamentaliste, fanatike i nacionaliste".
Nego cestitam, ova me vasa koalicija i obostrano razumijevanje bas podsjeca na '93.
ne može mi referenca biti pogrešan primjer iz neke zemlje čak i ako je ta zemlja većinski ateistička kao švedska. uostalom, ja sam namjerno naglasio da smo bili drugačiji prije 20 godina da pokažem koliko je to kod nas forsirano kroz sistem. protestantsake kraljevine na sjeveru evrope imaju sasvim drugačiji kulturološki okvir. i protestantizam kao religija je takva da forsira individualizam prije autoriteta, tako da je to neuporedivo. vjeronauka u školi kako se praktikuje u KS je suptilna diskriminacija u najmanju ruku.
mozes imati kakav hoces zakon ali ako iz sjene vlada religijska institucija koja postavlja limite dokle vlast smije da ide onda zemlja nije sekularna po mom standardu.