Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#151 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

fantom slobode wrote:Cime se ti bavis.... :lol: :lol: :lol: idealna zemlja rece :lol: :lol: :lol: sreca pa ima i mudrih ljudi, ne samo otpada na dnu ljestvice...

Nebavim se ja nicim, jer vecina stvati je samo da pozovem oditcne i da im kazem drzava je odlucila tako, protiv vas je podignuta prijava, anonimo vas neko prijavio, dam neki savjet, kazem to nemoze stvarno opusteno, nikad opustenije nije bilo a imas platu. Jebe se meni, ovdje su takva pravila radi i nece ti niko nista placas sa sistem ako ti zatreba para koji ce ti dati ali sistem je takav da to samo treba da bude tjesenje a ne da ti placa, jer kad sistem krene da placa onda promjeci facu i nadlega te. Drug to je tako ovdje - nije ko u Sovjetkom komunuzmu gdje nomenklatura nadgleda sve, nego kao u Fasizmu gdje oni koji su nadgledani su izabrani po nekim kriterijama i to je to. Mislis da je nasima u Svicarskoj bolje? Tamo imas zone gdje se nesmijes kretati - tog ovdje jos nema, kazem jos nema...
topcam
Vozim: uzbrdo

#152 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Zviz wrote:

10 godina (jedna osoba) na invalidskoj penziji kosta drzavu oko 185.000€

Znaci ovih 6 poslje 10 godina bi kostali oko 1.100.000€ nek je 3.000 iz bosne na tim primanjima (na laznoj bazi) to je nekih 3,3 milijarde eura troska - mozda ce neko sada razumiti zasto se uvode revizije, zasto nasi masovno dobivaju deport i sl. pa ne samo nasi nego i drugi stranci.
Mora da je uracunata i tvoja plata plus bonus u ovu cifru. :lol:
fantom slobode

#153 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

ma jok...nama se samo cini...ti si kao Superhik...

Image
muha_sa

#154 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

Zviz wrote:
fantom slobode wrote:Cime se ti bavis.... :lol: :lol: :lol: idealna zemlja rece :lol: :lol: :lol: sreca pa ima i mudrih ljudi, ne samo otpada na dnu ljestvice...

Nebavim se ja nicim, jer vecina stvati je samo da pozovem oditcne i da im kazem drzava je odlucila tako, protiv vas je podignuta prijava, anonimo vas neko prijavio, dam neki savjet, kazem to nemoze stvarno opusteno, nikad opustenije nije bilo a imas platu. Jebe se meni, ovdje su takva pravila radi i nece ti niko nista placas sa sistem ako ti zatreba para koji ce ti dati ali sistem je takav da to samo treba da bude tjesenje a ne da ti placa, jer kad sistem krene da placa onda promjeci facu i nadlega te. Drug to je tako ovdje - nije ko u Sovjetkom komunuzmu gdje nomenklatura nadgleda sve, nego kao u Fasizmu gdje oni koji su nadgledani su izabrani po nekim kriterijama i to je to. Mislis da je nasima u Svicarskoj bolje? Tamo imas zone gdje se nesmijes kretati - tog ovdje jos nema, kazem jos nema...
što ne kažeš da si ti taj i vozdra.
fantom slobode

#155 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

muha_sa wrote:
e moj muha, znas i sam, za to treba m... imat' :lol: :lol: :lol:

Image
muha_sa

#156 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

fantom slobode wrote:
muha_sa wrote:

Image
još brani šmekanje :-)

Zviz--deder malo popricaj sam sa sobom pa skontaj valja li to.--šmekat.
fantom slobode

#157 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

muha_sa wrote:
fantom slobode wrote:
muha_sa wrote:

gdje'sh mu to rec'...vidis da se taman nasao u tome...
Zviz

#158 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Ja neprijavljujem nase, nemam ja vremena da ih nadgledam, imaju fru Hansen, Jensen, Nielsen etc. one to cine. To vam cine drugi nasi, bar poznam par komada - ja kazem ako ces vrarati varaj za milijadre a ne za penziju a kad te uhvate onda ti jebu od tave drzak kao da si pokro milijarde. I zato samo odvracan name kad vidim da simuliraju - jebiga ili je covjek lagao kad dosao u Dansku ili sad laze jer kod vecine inteviju iz 1994 recimo i danas kad penziju trazi nije isti, pa cak nije ni isti kad je na razlicitim razgovorima.

No meni je vise msjesno da vi u BiH se brinete toliko o ovom i smeta vam, pa se pitam sta vam smeta

A; moj moralni stav prema varanju

B: moj lojalitet prema Danskoj

C: ili jednostvano vi podtzavate ovaj nacin varanja jer je rijec o Bosancima

Ja sam samo jednom prijavio jednu bus agenturu Papalina-Sarajevo jer je kupila ljude na ilegalnom mjestu a ne na busnoj stanici. To sam ucinio jednom, jer mi je islo na zivice da ko goveda (tj. vozaci i one pijane sa kojima su visili) sjede po parkigu i pisaju. Pa onda tu jos kupe putnike. I zauzmu pola parkinga. Ni boli me briga ako si agencija i imas autobus prevoz plati taksu na autobusnoj pa legalno kupi.
Last edited by Zviz on 10/11/2013 14:53, edited 1 time in total.
fantom slobode

#159 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

Eto muha, kao sto vidis covjek je u timu fru ovaj fru onaj...e sad sto s vremena na vrijeme daje kontradiktorne izjave, to je vec druga stvar. :wink: :lol: :lol:
Zviz

#160 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

fantom slobode wrote:Eto muha, kao sto vidis covjek je u timu fru ovaj fru onaj...e sad sto s vremena na vrijeme daje kontradiktorne izjave, to je vec druga stvar. :wink: :lol: :lol:
Sta je kontradikicja sto kazem licno misljene? Kontradikcija bi bila da kazem mrzim to sto rade a da kasnje kazem volim to sto rade. Ja kazem ako ce vec varati onda neka varaju da ih se nemoze upratit u trag, a to neznaci da ja podrzavam varanje nego je veci izazov za mene da ga uhvatim. U svakom slucaju ja samo savjetujem nasim da im necu pomoci ili propustiti u njihovim ciljevima kao nevidim osnove za to sto traze, a ako ce ih neko drugi prihvatiti neka to ucnini. I sto se tice prijave ja eto pijavio sam jednom to neko ruglo od bus transporta i nako su bili po danskim sudovima brdo puta za prevoz oruzija, droge, sverca cigara i sl. stvari barem tako optuzeni su govorili da su dobili robu preko njih. Tako da moja prijava sto ko stoka pisaju po parkingu i zauzimaju ne zakonito mjesta a imaju autobusnu stranicu je sitnica i nije me nimalo stid da sam ih tada prijavio.
Last edited by Zviz on 10/11/2013 15:33, edited 1 time in total.
muha_sa

#161 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

Zviz wrote:Ja neprijavljujem nase, nemam ja vremena da ih nadgledam, imaju fru Hansen, Jensen, Nielsen etc. one to cine. To vam cine drugi nasi, bar poznam par komada - ja kazem ako ces vrarati varaj za milijadre a ne za penziju a kad te uhvate onda ti jebu od tave drzak kao da si pokro milijarde. I zato samo odvracan name kad vidim da simuliraju - jebiga ili je covjek lagao kad dosao u Dansku ili sad laze jer kod vecine inteviju iz 1994 recimo i danas kad penziju trazi nije isti, pa cak nije ni isti kad je na razlicitim razgovorima.

No meni je vise msjesno da vi u BiH se brinete toliko o ovom i smeta vam, pa se pitam sta vam smeta

Ja sam samo jednom prijavio jednu bus agenturu Papalina-Sarajevo jer je kupila ljude na ilegalnom mjestu a ne na busnoj stanici. To sam ucinio jednom, jer mi je islo na zivice da ko goveda (tj. vozaci i one pijane sa kojima su visili) sjede po parkigu i pisaju. Pa onda tu jos kupe putnike. I zauzmu pola parkinga. Ni boli me briga ako si agencija i imas autobus prevoz plati taksu na autobusnoj pa legalno kupi.
koliko si dobio love za ovo šmekanje :?
fantom slobode

#162 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

A to bi jedan od pocetaka, tako se grade kontakti :lol: :lol: sjeca se to kao da je bilo danas...
Zviz

#163 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

muha_sa wrote:
Zviz wrote:Ja neprijavljujem nase, nemam ja vremena da ih nadgledam, imaju fru Hansen, Jensen, Nielsen etc. one to cine. To vam cine drugi nasi, bar poznam par komada - ja kazem ako ces vrarati varaj za milijadre a ne za penziju a kad te uhvate onda ti jebu od tave drzak kao da si pokro milijarde. I zato samo odvracan name kad vidim da simuliraju - jebiga ili je covjek lagao kad dosao u Dansku ili sad laze jer kod vecine inteviju iz 1994 recimo i danas kad penziju trazi nije isti, pa cak nije ni isti kad je na razlicitim razgovorima.

koliko si dobio love za ovo šmekanje :?
Gradjanska duznost - ;-) Imaju autobusne stancie i nek tamo kao svi normalni kupe svoje musterije. Zasto postoje autobusne stanice? Dobro treba platiti taksu koristenja, ja i? Jel to neki problem?
fantom slobode

#164 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by fantom slobode »

fantom slobode wrote:
muha_sa wrote:
fantom slobode wrote: e moj muha, znas i sam, za to treba m... imat' :lol: :lol: :lol:

gdje'sh mu to rec'...vidis da se taman nasao u tome...
ovo mu je izgleda familijarno...kako MOS propade (ili POS), podmladak kod novog poslodavca.
Last edited by fantom slobode on 10/11/2013 16:03, edited 1 time in total.
Keiko

#165 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Keiko »

Ovdje je isto za prijavljivanje sumljivih aktivnosti. Ljudi jednostavno nece divlju gradnju, ilegalno bacanje smeca, divljanje po cesti ili parazitiranje na sistemu.
topcam

#166 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Stanite malo. Zvizu je to posao i ako ne radi on raditi ce neki Danac (urodenik).
Nista se promjeniti nece osim statistike broja zaposlenih ljudi porijeklom iz BiH.
I za nase je prednost sto to Zviz radi, jer mu barem mogu opsovat "socno", sto Dancu
ne mogu jer jos nisu uveli kurs bosanskog.

Nije njemu ni lahko steci taj bonus, pa samo 16.000 bosanaca u Danskoj, Zviz se mora
dobro namucit da ukeba nekog, vidite da i prekovremeno radi. Nije to da mu se
svaki dan zaljepi jedan u muholovku.

Nece sad ovdje pisati pozitivno, to cuva za sebe. Hoce covjek da izbaci sve sto mu smeta
iz sebe i gotovo. Vjerujem (bar to hocu) da nije sve tako crno, samo sto Zviz jednostrano
pise.

Da se kako Bosna moze inficirat Zvizom, jeli bi zlatnim kutljacama. Nazalost to se nece
desiti jer bi se Zviz morao prilagoditi sistemu koji bi svaki od nas htio da mjenja
ukoliko i sam nije dio te masinerije.

Evo i ovog prevoznika je prije prijave 10x opominjao rijecima "sve ostale bosanske agencije
uredno koriste bus stajaliste samo vi kvarite sliku Bosne u svijetu, molim vas
da prestanete biti cu prisiljen da vas prijavim". Na kraju mu prekipilo i covjek prijavio
.

Opet Zviz, stecem dojam da previse jases po tim paragrafima. De malo proviri u sebe
i iskopaj senzibilnost.

PS: Zviz de napisi adresu gdje radis, moram te prijaviti
za fiktivno iznosenje informacija. Tracenje vremena, (imas postova skoro ko i ja)
jer trebas biti odmoran na poslu. Ti znas da si zakonski obavezan dati mi ove
informacije,inace nisi lojalan prema danskoj. Pokusati cu ti napakovati i za
iznosenje informacija o plati i bonus sistemu. Ne ljuti se ja volim Dansku.
Usput zelim prijaviti posjedovanje nekretnina i provjeru da li si sve prijavio:
Lokacija: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
nagradu ili bonus ne zelim za sebe, darujem sve humanitarnim organizacijama.

Dalje zelim da te prijavim za uzimanje 10 jaja iz one kucice gdje nema radnika
a mozes uzet jaja i ostavit pare, anonimno mi je prijavljeno da se nije culo
zveckanje para u vrijeme kad si boravio unutra, a izasao si sa 10 jaja.
salter071

#167 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by salter071 »

Mislim za vas Zviz malo zeza. Evo zasto:

Imam rodjaka u Danskoj, u Kopenhagenu. Otisao je nakon rata, sredio si fino zivot, ozenjen Dankinjom, ima djecu, normalno zivi i radi, otplacuju kucu i auto. Inace je bio drot kuci. Nikad mu niko iz Danske nije prisao ni sa kakvim ponudama da prati bilo koga problematicnog ili neproblematicnog, nego su mu nudili (kad je tek stigao) prekvalifikacije koje je platila drzava, a on prihvatio i zavrsio, pa prvo radio kao mehanicar za druge, a danas ima svoj biznis. Treblo mu je par godina da dodje do svojeg biznisa i nije mu bilo ni malo lako, ali, dobro, napomenimo i to da mu je i zena pomogla oko otvaranja biznisa. Ona je, inace, knjigovodja i radi za drzavu.E sad, po Zvizu njemu su trebali vec odavno prici da prati ljude iz Bosne itd., a takvo se nesto nije nikada dogodilo.

Dalje, vecina nasih ljudi sa kojima se povremeno druzi, tj. kad ima vremena, jer njegov je zivot prilicno isprogramiran,normalni su ljudi, vecina u braku, rade, imaju djecu, dodju na odmor u Bosnu, ali putuju i u druge zemlje. Djeca mog rodjaka smijesno govore nas jezik, medjusobno pricaju na danskom, a nas tuc-muc samo najosnovnije tipa jesi li gladan, zedan itd.

Sto se tice zakona u Danskoj, zena mog rodjaka, kao sto sam vec rekao, radi kao knjigovodja za drzavu i zna da oni provjeravaju sve zivo, ali ne tako kako vi to zamisljate nakon Zvizovog opisa.

Kao prvo, zakoni o imigraciji, zakoni o socijalnoj pomoci i zakoni o tim invalidskim penzijama se svako par godina mijenjaju. Zapravo, dosta se zakona mijenja svako par godina, ne samo navedeni, tako da situacija kada je moj rodjak dosao i danas nemaju nikakve slicnosti.

Jedan dio Danaca vidi imigraciju iz odredjenih dijelova svijeta, a posebno onu koja se vise istice (zbog rase, oblacenja, ponasanja itd.), kao nepozeljne ljude koji se vecinom bave kriminalom i iscrpljuju im drzavnu kasu, te mijenjaju njihove obicaje i kulturu jer nece da se prilagode Danskoj. To je istina. Ali, kako sam shvatio Zviza, da VECINA Danaca isto misli o svim useljenicima zajedno, e to se ne moze reci! Mozda u ruralnim sredinama ima vise ljudi koji gledaju na strance negativno, ali ne u gradovima. Mozda je Zviz u nekom pasivnom malom kraju?

Kao drugo, u vezi sa penzijama, ukljucujuci i invalidske, zakon se vise puta mijenjao, tako da je sada, bar po rijecima mojeg rodjaka, nepisano pravilo da odbiju skoro sviju prvi put, pa se mozes zaliti, a onda taj proces odobravanja penzije moze trajati i par godina, a sto opet zavisi od slucaja do slucaja, a i ne mora, jer neki se rijese u mjesec dana, pa cak i manje.

Kao trece, pronevjera i varanja drzave ima, naravno. Kako se o tome saznaje? Jednim dijelom i preko tih anonimnih telefona, ali, posto je ljudska priroda takva da se sve sto se moze zloupotrijebiti zloupotrebljava, a Danci nisu glupi ljudi, ne uzimaju sve te prijave zdravo za gotovo, nego neke provjere, a neke ne. Ima drugih pokazatelja poput, na primjer, stanja na bankovnom racunu, ocitavanja potrosnje struje, vode itd. koje pokazuju da li neko trosi vise nego sto bi realno mogao na svojim prihodima, odnosno da li neko zivi u stanu ili kuci ili je negdje drugo, mozda i u drugoj zemlji itd.

Nema tu nekakvih iks bivsih drotova po glavi svakog useljenika koji samo idu okolo snimati sta ko radi. :lol:
To Zviz malo pretjeruje, mozda da vas nalozi i drzi temu aktivnom ili iz nekog svog razloga. Mozda se malo i sveti izazivanjem straha od nekakve policijske drzave zbog toga sto nije bio dobro primljen kada je bio u Bosni? Sam je rekao da nema vise nikoga i nista tamo, pa mora ici u hotel kao stranac, a stranac moze biti bilo gdje drugo.

Kao cetvrto, postoje komisije za reviziju socijalnih davanja, penzija itd. ali one rade u timovima koje vode gotovo uvijek rodjeni Danci, a nekada su i stranci tu kao prevoditelji, tako da ne vjerujem da Zviz ima neku moc odlucivanja u tim procedurama. On mozda prevodi jer je dugo tamo i zna dobro jezik.

Zena mojeg rodjaka ima sestru koja je nedavno otisla u penziju, pa smo malo o tome pricali. Dakle, eto otkud mi informacije. Usput ona je knjigovodja i radi za drzavu.

Danci znaju tokove novca od kovanja do toga kako je potrosen - SVE prate. To je istina. I velike kompanije prate, a ako ne plate porez - eto neka vam Zviz o tome kaze - kako se provedu! Prate oni i tzv. male ljude, naravno. Jadan onaj kojega uhvate u poreznoj prevari!

Ja mislim da vas Zviz malo plasi, pa namjerno predstavlja Dansku kao drzavu Dzems Bonda u kojoj policija gotovo zivi s vama u kuci, pa sve prati i zna, pa cak salje i tajne agente u Bosnu da prate i snimaju ljude. :lol:

Prate oni, ali kao i svugdje drugo i normalno je da prate. Ko zeli da mu kriminal cvjeta? Niko. Pa normalno da ne zele ni Danci. Ali eto, Zviz je tu malo ubacio svaceg neceg sto bi vise spadalo u neki akcioni film, nego u svakodnevnicu Danske, pa zato mislim da vas namjerno malo lozi i zabavlja se citajuci vase reakcije, dok u stvarnosti mozda radi kao prevoditelj i nagleda se svacega (kao i na svakom drugom radnom mjestu gdje imate kontakt sa ljudima, strankama, klijentima,itd - zovite vec kako god hocete).

To je neki moj utisak, a moguce je da grijesim. Niko nije savrsen, pa ni ja. Eto, unaprijed se izvinjavam ako grijesim.
muha_sa

#168 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

koliko se dobije bonusa kad ošmekaš nekog ko je uzeo bolovanje pa došo ovmo na heftu dvije :?

Zviz--ono za autobus se slažem s tobom--i treba krkanluk prijavit, i ja bih ako je to što si naveo tacno---vjerujem da jest jer je bahatost ovdje kod nas normalna pojava :-)
topcam

#169 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

salter071 wrote:Mislim za vas Zviz malo zeza. Evo zasto:

....

To je neki moj utisak, a moguce je da grijesim. Niko nije savrsen, pa ni ja. Eto, unaprijed se izvinjavam ako grijesim.
:thumbup:
amidzazeher

#170 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by amidzazeher »

muha_sa wrote:koliko se dobije bonusa kad ošmekaš nekog ko je uzeo bolovanje pa došo ovmo na heftu dvije :?

Zviz--ono za autobus se slažem s tobom--i treba krkanluk prijavit, i ja bih ako je to što si naveo tacno---vjerujem da jest jer je bahatost ovdje kod nas normalna pojava :-)
Pa bujrum prijavi wizz air "namah"! Slijecu na aerodrome gdje jedva i WC da postoji. Ako si ti spreman platiti skuplju kartu budi levat kao i ovaj zviz koji se ocigledno zajebava. Mada ne vjerujem da postoje ovakvi tipovi ili ih ja hvala Bogu nisam imao priliku uzivo sresti ali kada vidim 4 mu je banke a pita na forumu koju bi ozenio sve je moguce!
topcam

#171 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

muha_sa wrote:koliko se dobije bonusa kad ošmekaš nekog ko je uzeo bolovanje pa došo ovamo na heftu dvije :?

Visina bonusa zavisi od situacije,najveci je kad je i Zviz sam na godisnjem i u to vrijeme prati sumnjive likove
plata 300% plus vracanje utosenih dana godisnjeg, znaci svaki dan koji je na godisnjem i
prati recimo nekog koji je uzeo bolovanje i slucajno se zadesio na godisnjem gdje je i
agent Zviz, za Zviza je kec na desetku.
Zviz

#172 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Mislim za vas Zviz malo zeza. Evo zasto:

Imam rodjaka u Danskoj, u Kopenhagenu. Otisao je nakon rata, sredio si fino zivot, ozenjen Dankinjom, ima djecu, normalno zivi i radi, otplacuju kucu i auto. Inace je bio drot kuci. Nikad mu niko iz Danske nije prisao ni sa kakvim ponudama da prati bilo koga problematicnog ili neproblematicnog, nego su mu nudili (kad je tek stigao) prekvalifikacije koje je platila drzava, a on prihvatio i zavrsio, pa prvo radio kao mehanicar za druge, a danas ima svoj biznis. Treblo mu je par godina da dodje do svojeg biznisa i nije mu bilo ni malo lako, ali, dobro, napomenimo i to da mu je i zena pomogla oko otvaranja biznisa. Ona je, inace, knjigovodja i radi za drzavu.E sad, po Zvizu njemu su trebali vec odavno prici da prati ljude iz Bosne itd., a takvo se nesto nije nikada dogodilo.
Nisam znao da moram da pisem svaki put da su nekima a ne svima, mislio sam da se podrazumjeva, ja ne znenzam niko (odnosno sto zelis da kazem da lazem) znam licno dvoje, i po grada zna za jednog sto danas negdje zivi niko nezna jer je zbog njega je dosta nasih zavsilo u bajbuku vise godina.
Dalje, vecina nasih ljudi sa kojima se povremeno druzi, tj. kad ima vremena, jer njegov je zivot prilicno isprogramiran,normalni su ljudi, vecina u braku, rade, imaju djecu, dodju na odmor u Bosnu, ali putuju i u druge zemlje. Djeca mog rodjaka smijesno govore nas jezik, medjusobno pricaju na danskom, a nas tuc-muc samo najosnovnije tipa jesi li gladan, zedan itd.
On je integrisan u drustvo - skidam kapu.
Sto se tice zakona u Danskoj, zena mog rodjaka, kao sto sam vec rekao, radi kao knjigovodja za drzavu i zna da oni provjeravaju sve zivo, ali ne tako kako vi to zamisljate nakon Zvizovog opisa.
Povjerenje je dobro ali kontrola je jos bolja ;-) Zlatno pravilo. To i Njemci tako kazu!
Kao prvo, zakoni o imigraciji, zakoni o socijalnoj pomoci i zakoni o tim invalidskim penzijama se svako par godina mijenjaju. Zapravo, dosta se zakona mijenja svako par godina, ne samo navedeni, tako da situacija kada je moj rodjak dosao i danas nemaju nikakve slicnosti.
Da istina, da se mjenjaju ali u svrha promjene je da je teze doci. Procedure su skoro pa iste. Dobro u nekim su se drasticno izmjenile kao spajanje sa porodicom i brak.
Jedan dio Danaca vidi imigraciju iz odredjenih dijelova svijeta, a posebno onu koja se vise istice (zbog rase, oblacenja, ponasanja itd.), kao nepozeljne ljude koji se vecinom bave kriminalom i iscrpljuju im drzavnu kasu, te mijenjaju njihove obicaje i kulturu jer nece da se prilagode Danskoj. To je istina. Ali, kako sam shvatio Zviza, da VECINA Danaca isto misli o svim useljenicima zajedno, e to se ne moze reci! Mozda u ruralnim sredinama ima vise ljudi koji gledaju na strance negativno, ali ne u gradovima. Mozda je Zviz u nekom pasivnom malom kraju?

U mom krugu od 50km zivi skoro 1/5 danskog stanovnistva.
Kao drugo, u vezi sa penzijama, ukljucujuci i invalidske, zakon se vise puta mijenjao, tako da je sada, bar po rijecima mojeg rodjaka, nepisano pravilo da odbiju skoro sviju prvi put, pa se mozes zaliti, a onda taj proces odobravanja penzije moze trajati i par godina, a sto opet zavisi od slucaja do slucaja, a i ne mora, jer neki se rijese u mjesec dana, pa cak i manje.
Tacno, no nije da se rijece u par dana to samo vazi za slucaje koji su pretrpili fizicke traume gdje se sposobnost za rad moze iz prvog pogleda zakljucti negativnom. Psihicke baze traju godinama i ljudi idu na brojne terapije i razgovore kod psihijatra bar 4 razgovora kao najmanje!
Kao trece, pronevjera i varanja drzave ima, naravno. Kako se o tome saznaje? Jednim dijelom i preko tih anonimnih telefona, ali, posto je ljudska priroda takva da se sve sto se moze zloupotrijebiti zloupotrebljava, a Danci nisu glupi ljudi, ne uzimaju sve te prijave zdravo za gotovo, nego neke provjere, a neke ne. Ima drugih pokazatelja poput, na primjer, stanja na bankovnom racunu, ocitavanja potrosnje struje, vode itd. koje pokazuju da li neko trosi vise nego sto bi realno mogao na svojim prihodima, odnosno da li neko zivi u stanu ili kuci ili je negdje drugo, mozda i u drugoj zemlji itd.
Da tacno. Gleda se, cak ima i dezurni sofer (ja ih ponekad zovem Serif na cetri tocka) koji malo se provoza po krvatovima i pogleda gdje to nema svjeta itd.
Nema tu nekakvih iks bivsih drotova po glavi svakog useljenika koji samo idu okolo snimati sta ko radi. :lol:
To Zviz malo pretjeruje, mozda da vas nalozi i drzi temu aktivnom ili iz nekog svog razloga. Mozda se malo i sveti izazivanjem straha od nekakve policijske drzave zbog toga sto nije bio dobro primljen kada je bio u Bosni? Sam je rekao da nema vise nikoga i nista tamo, pa mora ici u hotel kao stranac, a stranac moze biti bilo gdje drugo.
Moj moral i etika nemju nista sa BiH. Ako Danska nije policajska drzava onda nije ni Svicarska. Ima nasih koji rade i nadgledaju nase, narvano ne sve. Niti je broj nasih koji to rade cetverocifren nego dvocifren!
Kao cetvrto, postoje komisije za reviziju socijalnih davanja, penzija itd. ali one rade u timovima koje vode gotovo uvijek rodjeni Danci, a nekada su i stranci tu kao prevoditelji, tako da ne vjerujem da Zviz ima neku moc odlucivanja u tim procedurama. On mozda prevodi jer je dugo tamo i zna dobro jezik.
Na zalost tvoju cu morati te razocarati ja sam clan jedne od tih komisija koji ima pravo glasa ;-)

Zena mojeg rodjaka ima sestru koja je nedavno otisla u penziju, pa smo malo o tome pricali. Dakle, eto otkud mi informacije. Usput ona je knjigovodja i radi za drzavu.
Danci znaju tokove novca od kovanja do toga kako je potrosen - SVE prate. To je istina. I velike kompanije prate, a ako ne plate porez - eto neka vam Zviz o tome kaze - kako se provedu! Prate oni i tzv. male ljude, naravno. Jadan onaj kojega uhvate u poreznoj prevari!
Kazne su duple. Znaci ako ste prevarili drzavu za 10kr kazna vam je 20kr plus troskovi plus kamata. Za vece sume zatvor od 25 godina.
Ja mislim da vas Zviz malo plasi, pa namjerno predstavlja Dansku kao drzavu Dzems Bonda u kojoj policija gotovo zivi s vama u kuci, pa sve prati i zna, pa cak salje i tajne agente u Bosnu da prate i snimaju ljude. :lol:
Pogledaj samo Station 2 na TV2 Danska pa ces vidjeti kako prikazuju radove policije uspjehe, kako se apelira na narod da pace ekstra pogled, da pomognu, da prijave ;-)
Prate oni, ali kao i svugdje drugo i normalno je da prate. Ko zeli da mu kriminal cvjeta? Niko. Pa normalno da ne zele ni Danci. Ali eto, Zviz je tu malo ubacio svaceg neceg sto bi vise spadalo u neki akcioni film, nego u svakodnevnicu Danske, pa zato mislim da vas namjerno malo lozi i zabavlja se citajuci vase reakcije, dok u stvarnosti mozda radi kao prevoditelj i nagleda se svacega (kao i na svakom drugom radnom mjestu gdje imate kontakt sa ljudima, strankama, klijentima,itd - zovite vec kako god hocete).

Dosta sto ste napsiali je tacno ali to da lozim nije. Nemam absolutno nikakvog razloga. Svojim ocima sam gledao nase kako cmizdre (oprostite na izrazu) kad i deportuju u BiH zbog gluparija. Nasi su postali najopasniji sami sebi. Od ljenosti dolaze i gluposti zbog dosade. Danska nije bas neka atraktivna zemlja po vremenu i priprodi i brzo moze covjeku dojaditi a jos pogotovo kad nista nepocnu.
muha_sa

#173 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by muha_sa »

amidzazeher wrote:
muha_sa wrote:koliko se dobije bonusa kad ošmekaš nekog ko je uzeo bolovanje pa došo ovmo na heftu dvije :?

Pa bujrum prijavi wizz air "namah"! Slijecu na aerodrome gdje jedva i WC da postoji. Ako si ti spreman platiti skuplju kartu budi levat kao i ovaj zviz koji se ocigledno zajebava. Mada ne vjerujem da postoje ovakvi tipovi ili ih ja hvala Bogu nisam imao priliku uzivo sresti ali kada vidim 4 mu je banke a pita na forumu koju bi ozenio sve je moguce!
ja bogme letio wizzairom iz BG u Malme i mogu ti rec da su oba aerodroma :thumbup: letio i iz TZ za Malme--TZ je da bog mili sacuva al meni super--jebe mi se koliko imaju wc-a--bitno je da sam kartu tiopla 20 eura :)
Zviz

#174 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

amidzazeher wrote:

4 banke nije isto kao 4 decenije ;-) Jer ako imas 4 banke ond zivis svoju 5 deceniju ;-)
salter071

#175 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by salter071 »

topcam wrote: Visina bonusa zavisi od situacije,najveci je kad je i Zviz sam na godisnjem i u to vrijeme prati sumnjive likove
plata 300% plus vracanje utosenih dana godisnjeg, znaci svaki dan koji je na godisnjem i
prati recimo nekog koji je uzeo bolovanje i slucajno se zadesio na godisnjem gdje je i
agent Zviz, za Zviza je kec na desetku.
Agent Zviz :lol:
Post Reply