da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#151 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Great Cornholio »

dustaban wrote:Kratko i jasno - VJERA u Boga spaja, RELIGIJA (vjera u religiju) razdvaja!

(Moglo bi se ovo prebaciti i u medju one mudre citate!)
:wink:
Vjera u Boga, pored osjećajne komponente, mora imati i kognitivnu komponentu, drugim riječima " Trebaš željeti da vjeruješ, ali moraš znati i u šta i kako da vjeruješ".

Vjera u Boga i religija se ne mogu razdvojiti, a ljude razdvaja to što vjeruju u različite "bogove" koji se međusobno isključuju.
dustaban

#152 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by dustaban »

Ljudi moji...
naletih na RTRS, neka akademija, proslava "skolske krsne slave - svetog Save".

KRV TI YEBEM, pa oni hladno smatraju da obrazovanje i te nazovi gradjanske skole pripadaju pravoslavnoj crkvi. Sta danas u toj yebenoy pravoslavnoj drzavi rade djaci koji nisu pravoslavne niti bilo koje druge vjere?!

Bem ti vako spajanje!

Ovo je sve otislo u pichkumaterinu, totalna religijska diktatura.
:-x
Leo_alfa

#153 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Leo_alfa »

Ma jest, samo sto su te krsne slave u kulturi srpskog naroda. Ostali vecinom pravoslavni narodi kao rusi, grci, makedonci nemaju slave, samo srbi. A kako prica ide, Sava koji ima titulu sveca je bio ucitelj i osnivao je skole, pa je zato kao zastitnik skola. Ekvivalentno tome bi bilo bozicno drvce u skolama po Americi recimo.
Mada se apsolutno slazem, religija i religijski obicaji trebaju biti strogo odvojeni od drzave, skolstva, zdravstva itd.
AleksoMKD

#154 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by AleksoMKD »

Leo_alfa wrote:Ma jest, samo sto su te krsne slave u kulturi srpskog naroda. Ostali vecinom pravoslavni narodi kao rusi, grci, makedonci nemaju slave, samo srbi.
Ovo je djelimicno tacno.

Nakon ukidanja Ohridske patrijarsije pa do obnavljanja iste 1960-ih Makedonci su potpali ili pod Srpsku ili pod Bugarsku pravoslavnu vrkvu.

Oni ciji su predci bili pod BPC nemaju slave a oni koji su bili pod SPC imaju.
Recimo moja porodica slavi Svetog Nikolu dok snahina porodica (za mog brata) nema slavu.

Stav MPC je neutralan, ko zeli neka slavi, ko nezeli nemora.

Ali kako i da je religije razdvajaju ljude. Pre svega ljude razlicitih religija.
Leo_alfa

#155 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Leo_alfa »

AleksoMKD wrote:
Leo_alfa wrote:Ma jest, samo sto su te krsne slave u kulturi srpskog naroda. Ostali vecinom pravoslavni narodi kao rusi, grci, makedonci nemaju slave, samo srbi.
Ovo je djelimicno tacno.

Nakon ukidanja Ohridske patrijarsije pa do obnavljanja iste 1960-ih Makedonci su potpali ili pod Srpsku ili pod Bugarsku pravoslavnu vrkvu.

Oni ciji su predci bili pod BPC nemaju slave a oni koji su bili pod SPC imaju.
Recimo moja porodica slavi Svetog Nikolu dok snahina porodica (za mog brata) nema slavu.

Stav MPC je neutralan, ko zeli neka slavi, ko nezeli nemora.

Ali kako i da je religije razdvajaju ljude. Pre svega ljude razlicitih religija.
E vidis nisam znao za Makedonce to, hvala za info ;-).
Great Cornholio

#156 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!

Post by Great Cornholio »

dustaban wrote:Ljudi moji...
naletih na RTRS, neka akademija, proslava "skolske krsne slave - svetog Save".

KRV TI YEBEM, pa oni hladno smatraju da obrazovanje i te nazovi gradjanske skole pripadaju pravoslavnoj crkvi. Sta danas u toj yebenoy pravoslavnoj drzavi rade djaci koji nisu pravoslavne niti bilo koje druge vjere?!

Bem ti vako spajanje!

Ovo je sve otislo u pichkumaterinu, totalna religijska diktatura.
:-x
Sveti Sava je bio čovjek koji je uradio mnogo na opismenjavanju Srba, a preko Srba i drugih naroda, prvenstveno Bošnjaka, koji su gotovo svi ( osim begova i aga) bili nespismeni i masovno su se opismenili tek nakon drugog svjetskog rata, kad je Tito "naredio" učiteljima i učiteljicama iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske da dođu raditi u BiH.

Sveti Sava je bio pravoslavni sveštenik, i on je svjetao primjer kako je nekada SPC radila jako pozitivne stvari za srpski narod, ali danas to nije slučaj, danas je SPC sama sebi svrha, i ne samo da ne pomaže Srbima već ih i koči u razvoju, podstičući ih da nastave tradiciju obožavanja idola, pripisivanju ljudima ( i to onima koji su odavno mrtvi) Božijih moći , čime krše drugu Božiju zapovjed koja glasi:
"Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene; A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje.".

Dalje, "pokrštavanjem" državnih škola krše i Isusovu "preporuku" kojom nam je nedvosmisleno poručio šta on misli o miješanju religije i džave (cara) a te riječi glase " Bogu Božije, Caru Carevo".

Ali eto, srpskom narodu to ne smeta, slave slave na kojima se natječu ko će više alkohola popit' i ko će više , što masnijeg, mesa pojest', pa ako nešto u pogledu tih nezdravih navika ne učine postoji opasnost da se pretvore u svoje uzore, koji se ugledaju na svoje uzore, a rezultat njihovog rada se vidi u tome što su danas i Rusija i Srbija države koje se slabo za šta pita, a nekada to nije bilo tako, a tada su te države vjerovatno više pazile da se " Bogu da Božije, a caru carevo".

Ali mora se priznati da je ovaj pop simpatičan :D

Image
Post Reply