Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mesa je se izjasnio kao Srbin zato sto se tada nije mogao drukcije izjasniti . Ili Srbin ili Hrvat ili neopredjeljen ili uzeti vjersko ime za naciju . Niti Bosanac niti Bosnjak nije mogao biti od kada se rodio pa sve do smrti . Mesin Dervis i smrt pocinje kako ? Ajde reci kako pocinje Mesin roman Dervis i smrt pa ces vidjeti koliki je bio ,, srbin ,, . sto se tice Kusturice . njega je rat zatekao negdje vani . Film Arizona Dream je najveci promasaj u istoriji Hollywooda . Scenaristi iz amerike su mu porucili da nikada vise i ne prismrdi tamo . Film propao a tako i novac bacen . Juga se rasspada pred njegovim ocima , zapad ga nece , Bosna nestaje , svaki dan je sve manje . Milosevic mu daje pare za Undergraund i on se priklanja jacem . Tada mu Sarajevo nije moglo dati pare ( 1992 ) niti je Sarajevu bilo do snimanja filmova . Od Sarajeva je mogao dobiti jedino tandzaru i 4 metka da se bori protiv tenka. Udergraund dobiva palmu , lova je kanula , on na sva usta hvali velikosrpku politiku i pere od govana Milosevica , Kardjica i one akademike iz SANU . Sa njima se druzi ( Matija Beckovic ) prelazi na pravoslavlje , ljubi cetnickom vodji patrijarhu Pavlu ruku ( sve za pare ) dobiva brda i planine da sebi pravi drveni grad . Naravno to treba platiti srbovanjem . Eto ti tvog babica iz Nevesenja . Kusturica je balija turcin . Eto sta je . Otac mu Murat svi u familiji se zovu Mujo Meho , Fatima i on sada Srbin . ako je on Srbin onda sam i ja Srbin i svi muslimani su Srbi i onda nije trebalo biti rata . Kusturica je balija , musliman , bosnjo . Neke stvari ne mozes birati u zivotu . On je Srbe zajebo . On srbuje za lovu . Vozi helikopter , ima svoju planinu i njoj selo . I naravno crkvu .
Ja mogu da svatim kada neko kaze ja sam srbin . Ali kada BALIJA KOJI JE BIO ATEISTA KAO I JA predje na pravoslavlje , prekrsti se , poljubi ruku onoj spodobi Pavlu to je vec previse i za jednog baliju . Folira i to debelo . Vise on voli Sarajevo i dzamije nego Beograd i crkve . ali eto lova i slava su najdrazi .
I jos nesto . Da je Mesa ziv mislis li da bi polsije Srebrenice i Sarajeva i genocida i logora bio i dalje Srbin . Cisto sumnjam
Krokodilko wrote:
Kustrica se vratio pravoslavlju. Njegovi su stari Babići iz Nevesinja, a Mešini Selimovići su Vujovići poreklom iz Bileća. Vujovići su jako poznato i mnogobrojno bratstvo u Hercegovini.
Od 4:20 govori od kojeg je bratstva, kao i od kojeg bratstva potiče Meša Selimović.
Ovo je politika, ne bajke. Jedino sto je Mesa Selimovic imao sa "srpstvom" je supruga Srpkinja koja je ostala nakon njega, pa je mogla pricati i pisati bajke o njemu, a on se ne moze braniti. Cuj Vujovici? Mesa je bio sto i jeste dok je bio ziv, kasnije su Cede pokusale to izvrnuti, medjutim Mesa je MEHMED, nemoj to zaboraviti. Vrijeme kad se on izjasnjavao, mogao je po SH-HS fasistickom ustavu birati ili se izjasniti kao Srbin ili se izjasniti kao Hrvat. Mnogi Bosnjaci zbog te ustavne fasisticke "SH-HS" prisile u Jugoslavijama su se jednom pisali kao "Srbi", a drugi dan na nekom drugom mjestu, kao "Hrvati". Sto znaci izjasnjavanje Mese Selimovica nista ne znaci, pa Izetbegovic se u nekom dokumentu izjasnio kao Srbin, ali ne zato sto je to bio, nego zato sto je morao birati ili "Srbin" ili "Hrvat" i to po fasistickom ustavu kojeg su pravili teski fasisti preobuceni u komuniste.
Bas si inventivan cedo, Dobrica se ponosi s tobom.
Sto se tice Emira Kusturice, da se i jednom raspravi pravi razlog zasto je Kusturica postao kvisling.
Kusturica nije nikakav "Srbin" porijeklom, niti njegova porodica ima pojma sta je "srpstvo", njemu je takodjer supruga Srpkinja, zato sto je u vezi slabic, zato sto mu je supruga nadredjena u njihovoj vezi, a on podredjen, odrekao se svega svog, ukljucujuci tu i mahale, grada, drzave i to u ratu. Vjerovatno da to i nije bila njegova odluka, nego odluka mu nadredjene supruge. Ukratko mentalni slabic u vezi koje svi susrecemo u zivotu. Vidi se po Kusturici da on nije sretan, on sve vise i vise se priblizava Sarajevu pa bilo to preko Andricgrada, lokacije za novi film ili javnog preucavanja sa nekim, zelio bi se on vratiti vise nego ista, ali kao mentalni slabic on jednostavno nema snage da se suprostavi supruzi, a i nesretan je sto je nasao takvu kalasturu od zene. Mislim to napraviti svom muzu, pa da je mentalno poremecen, to je grijeh. Kusturica je prije svega slabic i veoma podredjen u svojoj vezi, a nikakav Srbin.
Zna se vrlo dobro kako takve ljude se naziva, sto znaci kvislinzi, petokolonasi, suradnici okupatora, okupatorske kurve itd itd.
Da je Kusturica ozenio Marokanku, bio bi on i Marokanac. Muskarci koji su podredjeni u jednoj vezi, su i podredjeni u svakoj buducoj vezi. Nemaju svoje ja, nemaju snage da se suprostave suprotnom spolu i rade sve sto im se naredi. Nesreca Kusturice je sto je nasao takvu kalasturu koja to koristi i pravi javno budalu i petokolnasa od njega. Da se ne bi odao da mu je supgruga nadredjena i da ga iskoristava preko svake mjere do toga da mu uzima dusu, Kusturica pronalazi "spas" u prekomjernom konzumiranju alkohola i izvlaci se k'o fol je on nasao "srpsko" porijeklo njegove porodice, jer ne moze javno priznati da samo izvrsava naredjenja surpuge. Kusturica je reditelj, scenarist i glumac, nije njemu nikakav problem izmisliti cijeli scenarijo prema potrebi.
Last edited by sv12 on 25/10/2013 10:41, edited 1 time in total.
Dedijer je pisao negdje da cok Kusturica potice od nekog ciganina kojeg je neki turski velikodostojnik kupio u Custendilu, Turska i sa sobom doveo ovamo. Eh sad...sta je istina.
Ali ljudi moji, pa zar je to zaista vazno? Zar je sramotno biti ciganin?
Ako jeste onda je to fasizam.
Ko je to mogao birati kako ce se roditi? Ma ima vise srecnijih cigana nego ko balona napuhanih pripadnika velikih nacija.
silm wrote:Dedijer je pisao negdje da cok Kusturica potice od nekog ciganina kojeg je neki turski velikodostojnik kupio u Custendilu, Turska i sa sobom doveo ovamo. Eh sad...sta je istina.
Ali ljudi moji, pa zar je to zaista vazno? Zar je sramotno biti ciganin?
Ako jeste onda je to fasizam.
Ko je to mogao birati kako ce se roditi? Ma ima vise srecnijih cigana nego ko balona napuhanih pripadnika velikih nacija.
Nije, medjutim sramota je za njega sto je toliko podredjen supruzi Srpkinji, da nema vlastito ja. Mislim hajde recimo i da je istina da su mu pretci bili Srbi, onog momenta kad su mu djeca radjana on je bio tehnicki po vjeri musliman, sto opet znaci dati izrazito srpska imena djeci, pa to je grijeh ne prema vjeri, nego prema sebi. Imao je hrpu neutralnih imena.
Medjutim cisto sumnjam da se on pitao bilo sta o imenima njegove djece. Vjerovatno mu je supruga samo saopstila kako ce se zvati i on tu nista nije mogao. A kasnije je njemu dosao scenario u glavu da ima "srpsko porijeklo", da ga ne bi provalili i javno zajebavali sarajevski jalijasi do cijeg misljenja je njemu jako stalo.
Takvih mentalnih slabica ima na sve strane, susrecemo ih svakodnevno i njihov problem nisu samo zene sa kojima su oni trenutno u vezi, njihov problem se nastavlja i sa drugim zenama. Taj tip muskaraca jednostavno trazi da bude totalno podredjen u vezi. Vec sam napisao, Kusturicin najveci problem je taj sto je bas naisao na jedan gadan primjerak koji mu je uzeo i dusu.
Kusta je meni kit(a) . Zajebo je Srbe ko niko do sada. Vidi se da je Sarajlija , jalijas . Nosaju ga na rukama i drze na dlanu kao muda cara Lazara . Napravili od njega svtog Savu . Hej od balije napravili srpsko bozanstvo . Klanjaju se baliji , turcinu . Pa ima li ista gore od toga da se cetnik klanja baliji . I jos mu dali planinu i cijeli grad na njoj . . u sred Srbije balija ima svoju planinu helikopter , drveni grad , tamo mu dolaze novinari iz Bg koji hoce da cuju kako on pljuje po Sarajevu i po Bosni i po Bosancima . a balija to i radi . Za pare , za mjesto Svetog Save u koje je uskocio .
Sequoia wrote:Kusta je meni kit(a) . Zajebo je Srbe ko niko do sada. Vidi se da je Sarajlija , jalijas . Nosaju ga na rukama i drze na dlanu kao muda cara Lazara . Napravili od njega svtog Savu . Hej od balije napravili srpsko bozanstvo . Klanjaju se baliji , turcinu . Pa ima li ista gore od toga da se cetnik klanja baliji . I jos mu dali planinu i cijeli grad na njoj . . u sred Srbije balija ima svoju planinu helikopter , drveni grad , tamo mu dolaze novinari iz Bg koji hoce da cuju kako on pljuje po Sarajevu i po Bosni i po Bosancima . a balija to i radi . Za pare , za mjesto Svetog Save u koje je uskocio .
Sequoia wrote:Mesa je se izjasnio kao Srbin zato sto se tada nije mogao drukcije izjasniti . Ili Srbin ili Hrvat ili neopredjeljen ili uzeti vjersko ime za naciju . Niti Bosanac niti Bosnjak nije mogao biti od kada se rodio pa sve do smrti . Mesin Dervis i smrt pocinje kako ? Ajde reci kako pocinje Mesin roman Dervis i smrt pa ces vidjeti koliki je bio ,, srbin ,, . sto se tice Kusturice . njega je rat zatekao negdje vani . Film Arizona Dream je najveci promasaj u istoriji Hollywooda . Scenaristi iz amerike su mu porucili da nikada vise i ne prismrdi tamo . Film propao a tako i novac bacen . Juga se rasspada pred njegovim ocima , zapad ga nece , Bosna nestaje , svaki dan je sve manje . Milosevic mu daje pare za Undergraund i on se priklanja jacem . Tada mu Sarajevo nije moglo dati pare ( 1992 ) niti je Sarajevu bilo do snimanja filmova . Od Sarajeva je mogao dobiti jedino tandzaru i 4 metka da se bori protiv tenka. Udergraund dobiva palmu , lova je kanula , on na sva usta hvali velikosrpku politiku i pere od govana Milosevica , Kardjica i one akademike iz SANU . Sa njima se druzi ( Matija Beckovic ) prelazi na pravoslavlje , ljubi cetnickom vodji patrijarhu Pavlu ruku ( sve za pare ) dobiva brda i planine da sebi pravi drveni grad . Naravno to treba platiti srbovanjem . Eto ti tvog babica iz Nevesenja . Kusturica je balija turcin . Eto sta je . Otac mu Murat svi u familiji se zovu Mujo Meho , Fatima i on sada Srbin . ako je on Srbin onda sam i ja Srbin i svi muslimani su Srbi i onda nije trebalo biti rata . Kusturica je balija , musliman , bosnjo . Neke stvari ne mozes birati u zivotu . On je Srbe zajebo . On srbuje za lovu . Vozi helikopter , ima svoju planinu i njoj selo . I naravno crkvu .
Ja mogu da svatim kada neko kaze ja sam srbin . Ali kada BALIJA KOJI JE BIO ATEISTA KAO I JA predje na pravoslavlje , prekrsti se , poljubi ruku onoj spodobi Pavlu to je vec previse i za jednog baliju . Folira i to debelo . Vise on voli Sarajevo i dzamije nego Beograd i crkve . ali eto lova i slava su najdrazi .
I jos nesto . Da je Mesa ziv mislis li da bi polsije Srebrenice i Sarajeva i genocida i logora bio i dalje Srbin . Cisto sumnjam
Sequoia wrote:Mesa je se izjasnio kao Srbin zato sto se tada nije mogao drukcije izjasniti . Ili Srbin ili Hrvat ili neopredjeljen ili uzeti vjersko ime za naciju . Niti Bosanac niti Bosnjak nije mogao biti od kada se rodio pa sve do smrti . Mesin Dervis i smrt pocinje kako ? Ajde reci kako pocinje Mesin roman Dervis i smrt pa ces vidjeti koliki je bio ,, srbin ,, . sto se tice Kusturice . njega je rat zatekao negdje vani . Film Arizona Dream je najveci promasaj u istoriji Hollywooda . Scenaristi iz amerike su mu porucili da nikada vise i ne prismrdi tamo . Film propao a tako i novac bacen . Juga se rasspada pred njegovim ocima , zapad ga nece , Bosna nestaje , svaki dan je sve manje . Milosevic mu daje pare za Undergraund i on se priklanja jacem . Tada mu Sarajevo nije moglo dati pare ( 1992 ) niti je Sarajevu bilo do snimanja filmova . Od Sarajeva je mogao dobiti jedino tandzaru i 4 metka da se bori protiv tenka. Udergraund dobiva palmu , lova je kanula , on na sva usta hvali velikosrpku politiku i pere od govana Milosevica , Kardjica i one akademike iz SANU . Sa njima se druzi ( Matija Beckovic ) prelazi na pravoslavlje , ljubi cetnickom vodji patrijarhu Pavlu ruku ( sve za pare ) dobiva brda i planine da sebi pravi drveni grad . Naravno to treba platiti srbovanjem . Eto ti tvog babica iz Nevesenja . Kusturica je balija turcin . Eto sta je . Otac mu Murat svi u familiji se zovu Mujo Meho , Fatima i on sada Srbin . ako je on Srbin onda sam i ja Srbin i svi muslimani su Srbi i onda nije trebalo biti rata . Kusturica je balija , musliman , bosnjo . Neke stvari ne mozes birati u zivotu . On je Srbe zajebo . On srbuje za lovu . Vozi helikopter , ima svoju planinu i njoj selo . I naravno crkvu .
Uz'o ih k'o levate, sarajevski fakin,
Pa zar nije . slusaj kada prica i sta prica . Prica ono sto oni vole da cuju . Prica nije od srca . Uvijek vrti dvije tri gluposti .
O nekom sarajevskom doktoru katoliku kojeg su sahranili kao musklimana da bi ih bilo vise Prica stalno o Bakiru Izetbegovicu koji se gnusa svinjskih kobasica jer on jede pljeskavice . ,, Oni nas zovu vlasima ,, Eto kakve pizdarije i gluposti valja u svakom intervjuu koji daje . Uvijek to . a sebe zove profesorom kojem je svijet od Kanade do Australija jedina livada na kojoj on moze igrati svoju igru . Prijatelj mu Iggy pop , prijatelj mu Castro ovaj onaj a prica o SDA ovskom lopovu Bakiru Izetbegovicu kojeg nijedan ozbiljan umjetnik u Sarajevu ne spominje jer mu je to ispod casti . ITD i tsl . Ne zna sta ce im pricati , on je uzeo lovu i valja glumiti Srbina . to nije lako , cijeli ubogi dan i tako vec 20 godina glumiti ono sto nisi Ali on je filmadzija , reziser , sada ce i glumiti sa ovom monikom samo ne smije puno piti jer se moze izgubiti u silnim ulogama Sretno kusta prdnem ti u krezava usta .
Da onda zaključimo na kraju: Kusta je više nego ok momak. Intelegentan, vispren, snalažljiv i prodoran.
Jedini mu je nedostatak što je možda previše uspješan za čaršijski ukus. Ono: šta će on, vid mu glave
Hafis wrote:Da onda zaključimo na kraju: Kusta je više nego ok momak. Intelegentan, vispren, snalažljiv i prodoran.
Jedini mu je nedostatak što je možda previše uspješan za čaršijski ukus. Ono: šta će on, vid mu glave
Od Erdogana preko Kosova i Tuske vi rasparavljate o Kusturici. Na ovoj se temi možda najviše nazire frustracija pjedinih i nemoć spram Turaka, Albanaca, Kosova i Bošnjaka, ponavljaju se mitovi...poziva se između redova na povratak vjeri pradjedovskoj...sanja se Srbija od Karlobaga do Virovitice...mitomanski snovi koji su Srbe zavisli u crno su ponovo aktuelni.
Cybernetic wrote:Pa sto si ti zapravo dokazao prethodnim postom? Samo si kopirao jedan od detalja iz povijesti SPC koji nema nikakve veze sa Srbima kao nacijom. Bosnjacki nacionalisti me citavo vrijeme nazivaju cetnikom, a srpski sada bosnjackim nacionalistom. Mozda srpski i bosnjacki nacionalisti vide koliko su jedni drugima bliski. Svako govno smrdi.
Bog je jedan i samo On je dostojan vjernosti i ljubavi.
Uzdizanje nacinaliteta bilo kojeg i bilo cijeg na nivo bozanstva (pored tako puno novo uspostavljenih bozanstava:evolucija,napredak,znanost,medicina,socijalizam,demokratija,marxizam,sloboda,ravnopravnost)
je krivi put kratkoga nam dunjaluckog zivota za kojega cemo polagati racun.
Sto je vjerojatno razlog zasto se koristis blagodatima napretka, nauke, demokratije, slobode, ravnopravnosti, medicine (i evolucije).....
Nauka mu krivi put, ali zato visi na internetu.
I jos kaze da ce racun tek stici a ja placam svaki mjesec Vjernik nema sta
Hafis wrote:Da onda zaključimo na kraju: Kusta je više nego ok momak. Intelegentan, vispren, snalažljiv i prodoran. Jedini mu je nedostatak što je možda previše uspješan za čaršijski ukus. Ono: šta će on, vid mu glave
Pogrešno.
Čovjek ima pravo izbora i to mu niko ne zamjera. On sa svojim životom radi šta hoće.
Međutim, ono što njemu ljudi najviše zamjeraju jeste to što pljuje po svemu onome što je do juče bio i po onome gdje je do juče pripadao: po vjeri, po naciji, po gradu, po državi...i što veliča one koji su ubijali nedužan narod po njegovom rodnom gradu
Last edited by Blizanac on 25/10/2013 13:42, edited 1 time in total.
Hafis wrote:Da onda zaključimo na kraju: Kusta je više nego ok momak. Intelegentan, vispren, snalažljiv i prodoran.
Od Erdogana preko Kosova i Tuske vi rasparavljate o Kusturici. Na ovoj se temi možda najviše nazire frustracija pjedinih i nemoć spram Turaka, Albanaca, Kosova i Bošnjaka, ponavljaju se mitovi...poziva se između redova na povratak vjeri pradjedovskoj...sanja se Srbija od Karlobaga do Virovitice...mitomanski snovi koji su Srbe zavisli u crno su ponovo aktuelni.
Neka ih...što se više kofrče sve im je manji prostor za djelovanje. Iskren da budem, mislio sam da neću za života dočekati ovakav rasplet događaja. Sve što se može pročitati na srpskim portalima jasno ukazuje da je Erdoganov govor daleko više ostavio traga nego Kosovska samostalnost... To samo govori, koliko je oboljelo srpsko društvo..Napokon se sad mnoge stvari po mnogo čemu u krnjoj Srbiji dešavaju onako kako su zaslužili.
"Turska je Kosovo, Kosovo je Turska" Mislim da ovake izjave turskih politickih predstavnika nisu dobre za Kosovo. Jer voze iste parolu za Kosovo kao i Srbija. Srbija Kosovo pokusava prisvojiti istom parolom kao i Turska "Kosovo je Srbija ili Srbija je Kosovo"
lipa123 wrote:kako je zlata lijepo upakovala,,,o patrijarhima spc,,neku pricu o hrvatskim politicarima albanskog roda,pa mi cak ostavlja link da dokaze ,,i plus mi zacrnila slova,gdje sam napisao da patrijarh spc mora biti etnicki srbin..pa zlato draga je sam slusao to od od popova neka osnovna nacela na kojima pociva spc,to je nesto kao ustav koji se mora postovati,,evo tebi zlato spisak svih patrijarha spc http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B2%D0%B5
Kakve veze ima "spisak svih patrijarha".
Ja ti samo govorim "da se moze postat Srbin".
Eno gledaj danas Kusturice!
Kako je kren'o, jos malo ce postat i patrijarh!
Tako je nekad i Albanac mog'o postat srpski patrijarh.
Tad se gledalo na vjeru,
a ne samo rod.
Imas puno pravoslavnih Albanaca koji su se posrbili.
Sjecam se da sam nekad davno jednog upoznala u srpskoj crkvi na Manhattanu.
ps. a za Albance znamo da su vrlo "promucurni".
Kad su dogurali do egipatskog prijestolja,
nebi me zacudilo da se je vise nego jedan Albanac posrbio i postao patrijarh.
Citala sam samo za jednog.
Nisu ni svi bizantijski patrijarsi bili etnicki Grci,
tako da me ne cudi da ni srpski nisu svi bili Srbi.
Kustrica se vratio pravoslavlju. Njegovi su stari Babići iz Nevesinja, a Mešini Selimovići su Vujovići poreklom iz Bileća. Vujovići su jako poznato i mnogobrojno bratstvo u Hercegovini.
Od 4:20 govori od kojeg je bratstva, kao i od kojeg bratstva potiče Meša Selimović.
Od toliko njegovih predaka
(uobicajeno, ljudska vrsta ima 4 babe i dede, pa 8 pra-deda i baba, pa 16 prap-pra deda, pa 32 pra-pra-pra deda i baba....i tako nadogled, sve se pomnozis sa 4...
I sad nakon 500 godina, Kusturica se vraca na "pradedovsku veru" svog pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra-pra dede
Jednog od svojih 516 predaka u zadnjih nekoliko generacija..... ...
To ti dodje isto k'o kad americki Crnci u zatvoru pocnu dokazivat kako su pravo muslimani,
jer su im preci, garant bili muslimani
jos u Africi,
prije neg' sto su ih zlocasti Bjelci porobili.
Bila nekad moda medju americkim Crncima,
nakon uspjesne pojave Muhameda Alija,
da se nadivaju arapska imena, prelazi na Islam,
i nosaju kaftani k'o u Maroku i Nigeriji.
Vracali se ljudi "veri pradedovskoj".
He, he, he!
Meni se cini da je Cervantes znao bolje o etnogenezi istocno-hercegovackih muslimana,
cak i od samog Kusturice.
Znam za jednog koji potice iz susjedne kasabe,
i taj tvrdi da je rodom Njemac.
Nije se jos vratio "veri pradedovskoj",
ali po predanju njegovog djeda, njegovi poticu od nekakvog Svabe iz Frankfurta....
animals wrote:Erdogan mi nesto vuce na Milosevica..ista retorika..
Pa na Kosovo je bio, nije u Srbiju... sta ste se unervozili baba mu stara
Ma mene boli briga za Srbiju i za Tursku..nemam nikakve veze ni sa jednom..eto necu moci spavati sto sam se unervozio..ali ko voli Erdogana ne moze biti cist u glavi..
Turska je presla put od starca evrope do vitalne ekonomije sa standardom od 900 eura prosjecne plate i realnim rastom GDPa , sa korekcijom inflacije, u sred krize od 2.8%. Prije krize rast je bio 8.9%.
Oni u skladu sa mogucnostima sire uticaj u svojem dvoristu. Za BiH to moze samo biti dobro. Pozicija Bosnjaka a time i Bosne je jako fragilna. To smo vidijdli u politickim igrama Hrvatske i Srbije prema BiH prije pocetka mjesanja Turske na balkanskoj sceni. Sa dolaskom Turske stvari se mjenjaju i ove izjave imaju velik uticaj na politiku u GP smislu.
Erdogan ne stoji sam iza ovih izjava. Tvorac Turske vanjske politike je mnogo lukaviji covijek a to je MVP Dovoutouglu. Mili Guruz je struja koja ima pristalice u svim turskim zemljama i na toj struji se oslanja politika vanjska neo osmankska koju oni nazivaju strateska dubina u knjizi Dovoutougla.
Erdogan je samo jedan od mikrofona te politike a politika je vidljiva ovdje na zapadu u njihovim dzamijama, tv kanalima ili u razgovoru sa Turcima.
Turski sekularisti su neutralni prema toj politici ili je podravaju. Turski komunisti se bune protiv iste ali oni dobivaju tek 2% glasova a Erdogan 51%. Turski nacionalisti jesu za jacu vanjsku politiku ali za manje islama a vise nacionalizma. No MHP , Turska nacionalistickA strank, sa 10% glasova jeste bila jedina koja je za vrijeme rata u bih bila za Tursku umjesanost u BiH.
Politika strateske dubine dakle ima podrsku apsolutne vecine Turaka i dodatnu veliku simpatiju ostalih 10%, dok ostatak ima neutralan stav (chp) ili su protiv ( komunisticka turska partija).
Strateska dubina koju Dovoutoglu opisuje u svojoj knjizi je moderna mjesavina neo osmanizma, humanizma primljenjenog Turskog nacionalizma. To znaci sledece:
Turska ima oko sebe odredjene zemlje gdje zive Turski narodi. To su npr. Turkmenistan, Turski kipar, Uzbekistan, Kazachstan. Ona u tim zemljama siri strateski uticaj u prvom planu. Recimo kroz transfer vojne tehnologije i otvaranjem velikih vojnih fabrika u Kazachstanu i Azerbajdzanu dok na Kipru ima 80.000 vojnika. Tu je ona u geopolitickoj igri sa Rusima.
Na balkanu ona cuva ledja Makedoniji u prvom planu. Naoruzala je makedonce najsavremenijim oruzijem ( ptokar kobra oklopom), dala im komunikaciju. I kada je Grcka nakon proglasenja nezavisne makedonije, radi opipavanje terena, organizovala vojnu vjezbu na samoj grabici sa MK, sa 200 tenkova, Turska je nakon 5 dana poslala 500 tenkova na granicu grcku i odrzala slucnu vjezbu. Tada jos skoro niko nije ni priznavao makedoniju i pitanje je sta bi se desilo da su grci usli i zauzeli dio. Tako je Turska stvorila jednu malu ovisnu pro Tursku zemlju sa ogromnom Turskom manjinom koja granici sa BugRskom gdje zivi 770.000 Turaka po zadnjem popisu.
Posle Makedonije na balkanu se strateska dubina pocinje primjenjivati na Kosovu. Posto je Srbija mala zemlja u poredjenju sa grckom, tu Turci direktnije postupaju. A i Kosovo je homogena Albanska zemlja. Preko Kosova Turski geopoliticki uticaj se veze za sandzak te bih.
BiH im je najdalja. No ipak je strateska dubina jako prisutna i u bih. To se vidi iz mnogo primjera. Turcima je Istocna Bosna u Bosnjackim rukama bitan cikj. Kredit od 200 miliona Km od prije 2 godine za povratak kjudi tamo treba gledati u tom kontextu. Isto tako je Turska veza i angazman ozivika BH vojnu industriju u zadnje 2 godine.
Ali strateska dubina nije sami duboka i spora, na duge staze vec je to i politika koja dozvoljava da se u svakodnevnim prilikama odmah reaguje. Inacer bi svako mogao tu politiku potkopati. Recimo kada su Dodik i Covic isprobavali teren prije nekoliko godina i sastali se na tacno na datum 10. godisnjice Karadjordjeva ( gdje su se tudjnan i milosevic navodno dogovorili o podjeli bih) u karadjordjevu, te tu pricali o trcem entitetu bez Bosnjaka, tada su Turci poslali ratne brodove u Neum i od tada oni zovu predsjednika srbije i BiH u Karadjordjevo na sastanke. To su jasni signali politicki. I to je sustina strateske dubine. Ali sve je to jaaako civilizovano i lafo za mir u regionu ali interes Turski je tu vidljiv sa mjeseca i za najvece naivnjakovice.