Koliko ste u minusu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
faca-ko-kaca

#151 Re: Koliko ste u minusu?

Post by faca-ko-kaca »

Alfons Kauders wrote:
cyprus wrote:Ja skoro pola svoje plate ostavljam u rezervu i imam životni cilj da nikad u životu ne dignem kredit ili zađem u minus ili dug... Da li sam ja normalan i realan?
zavisi... gledajuci ljude oko sebe, moglo bi se reci da si totalno puko... :D cuj stedi... i to jos pola plate :D

ja sam nekoliko godina stekao i vise od pola, nekad i dvije trecine... sad sam oko pola opet, manje u tankim mjesecima (grijanje, ljetovanje i sl macke piterine)... u minus svako ponekad odleti, ali problem je ne praviti od toga naviku...

ja nikad i nisam mogao radi prirode posla, nisam na budzetu ili nekoj jakoj firmi pa da mogu uzimati velike kredite i planirati nekoliko godina unaprijed... poznajem masu ljudi koji jesu, koji imaju super primanja i opet na kraju mjeseca budu u minusu... moze im se, masa parova mojih godina ima ukupna primanja od 2-3 milje, nerijetko i vise, a racunajuci na stabilnost mnogi se odlucuju da trose do besvijesti, pa uzimaju nova auta i ganjaju luksuz - a stednja nula bodova

za sta bi sutra otisao u debeli minus? nekretninu ili neko sigurno ulaganje (jos da ima takvih)

al iskreno, cini mi se da dosta raje praaaaavo usere stvar kod nekretnina... uzmu ogromne, dugorocne kredite i moraju trpiti ogromne rate narednih par decenija... to i nije za svakoga - mnogim ljudima bi se puno vise isplatilo da barem nekoliko godina rentaju jeftin stan i stekaju za kupovinu nekretnine

npr. kredit od 80k na 15 godina izadje na oko 750 mara mjesecno, banci se plati 55k kamate na kraju balade... s druge strane ako se mladi par odluci da stedi tih istih 750 mjesecno, za pet godina na racunu ce imati 45k, ne racunajuci kamate na orocenu stednju (prve godine nista, druge 300, trece 600, 900, 1200)... dakle 48k... onda fino uzmu kredit na preostalih 30 i kusur hiljada i placaju 650 ratu narednih pet godina - ukupno plate 7 milja kamate umjesto 45

to je usteda od 38k + pet godina zivota... sasvim dovoljno da se dijete posalje na faks ili da se taj novac i vrijeme investiraju u nesto drugo (stednju, kupovinu druge nekretnine i sl)

u biti, kupovina novog stana cim se zavrsi posao kod maticara je primjer ultra preseravanja - cisto da se pokaze raji neki fol "uspjeh"... mobiteli i krpice su sitnica u poredjenju s ovim ciframa
Mislim da ti malo seres al' eto...pametujes o stednji i ostavljanju pola plate ljudima koji jedva od plate zive..
Alfons Kauders

#152 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

faca-ko-kaca wrote:
Alfons Kauders wrote:
cyprus wrote:Ja skoro pola svoje plate ostavljam u rezervu i imam životni cilj da nikad u životu ne dignem kredit ili zađem u minus ili dug... Da li sam ja normalan i realan?
zavisi... gledajuci ljude oko sebe, moglo bi se reci da si totalno puko... :D cuj stedi... i to jos pola plate :D

ja sam nekoliko godina stekao i vise od pola, nekad i dvije trecine... sad sam oko pola opet, manje u tankim mjesecima (grijanje, ljetovanje i sl macke piterine)... u minus svako ponekad odleti, ali problem je ne praviti od toga naviku...

ja nikad i nisam mogao radi prirode posla, nisam na budzetu ili nekoj jakoj firmi pa da mogu uzimati velike kredite i planirati nekoliko godina unaprijed... poznajem masu ljudi koji jesu, koji imaju super primanja i opet na kraju mjeseca budu u minusu... moze im se, masa parova mojih godina ima ukupna primanja od 2-3 milje, nerijetko i vise, a racunajuci na stabilnost mnogi se odlucuju da trose do besvijesti, pa uzimaju nova auta i ganjaju luksuz - a stednja nula bodova

za sta bi sutra otisao u debeli minus? nekretninu ili neko sigurno ulaganje (jos da ima takvih)

al iskreno, cini mi se da dosta raje praaaaavo usere stvar kod nekretnina... uzmu ogromne, dugorocne kredite i moraju trpiti ogromne rate narednih par decenija... to i nije za svakoga - mnogim ljudima bi se puno vise isplatilo da barem nekoliko godina rentaju jeftin stan i stekaju za kupovinu nekretnine

npr. kredit od 80k na 15 godina izadje na oko 750 mara mjesecno, banci se plati 55k kamate na kraju balade... s druge strane ako se mladi par odluci da stedi tih istih 750 mjesecno, za pet godina na racunu ce imati 45k, ne racunajuci kamate na orocenu stednju (prve godine nista, druge 300, trece 600, 900, 1200)... dakle 48k... onda fino uzmu kredit na preostalih 30 i kusur hiljada i placaju 650 ratu narednih pet godina - ukupno plate 7 milja kamate umjesto 45

to je usteda od 38k + pet godina zivota... sasvim dovoljno da se dijete posalje na faks ili da se taj novac i vrijeme investiraju u nesto drugo (stednju, kupovinu druge nekretnine i sl)

u biti, kupovina novog stana cim se zavrsi posao kod maticara je primjer ultra preseravanja - cisto da se pokaze raji neki fol "uspjeh"... mobiteli i krpice su sitnica u poredjenju s ovim ciframa
Mislim da ti malo seres al' eto...pametujes o stednji i ostavljanju pola plate ljudima koji jedva od plate zive..
pa onda ne citaj

mozda ne bi srao da kazem kako svaki mjesec skrsim 2 i kusur milje na gluposti i kako sam u minusu svaki mjesec, dok se vozam u audiju a3 i otplacujem ratu preskupog kredita za stan koji mi ne treba? jer to je haman danas normala
ExNihilo

#153 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:

E, jesi izračuno, svaka ti čast. :D Pa gdje će živjeti tih 5 godina dok štede? Moraju platiti kiriju + režije mjesečno, što će za 5 godina minimalno biti baš tih 30.000.
Alfons Kauders

#154 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:

E, jesi izračuno, svaka ti čast. :D Pa gdje će živjeti tih 5 godina dok štede? Moraju platiti kiriju + režije mjesečno, što će za 5 godina minimalno biti baš tih 30.000.
ups :D

jbg... nisam ni mislio da pocnu sa stednjom bas one sekunde kad im zatreba stan, :D tad je vec kasno... moze se stediti i dok su kod staraca...

za 5 godina kirija ce biti 30,000 samo ako uzmes stan od 500, a danas za te pare mozes dobiti solidan stan u centru... nego fino, stisnes se, jos godinu - dvije kod staraca, pa onda dvije-tri godine u jeftinom stanu ili spratu kuce od par stoja i cao... danas u sarajevu mozes naci i vise nego pristojan stan za mladi par za nekih 250km... ako je rata za stan 750, to opet ostavlja 500 ustede, odnosno 30k nakon 5 godina - sto nije mala para kad se uzima stan... a rezije valja placati i u novom stanu isto kao i pod kirijom, ne ulaze u racunicu

al et, voli raja kupiti stan cim se uzmu, optimizam, malo promjene, da se zgotive... samo skup sport kako god da okrenes... znam dosta raje koja mi sad kuka radi toga - otplatili pet ili vise godina i kad pomisle da im ostaje jos desetak, muka im
ExNihilo

#155 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

Kiriju nećeš naći ispod 250 KM + režije 250 KM. Možda jedino neki podrum ili devastiran stan.

Uz svu tu jebadu max ćeš uštediti nekoliko hiljada. Mnogi će se rado odreći tih nekoliko hiljada i više vrednovati mogućnost vlastitog stana odmah u odnosu na višegodišnje jebavanje kod roditelja, pa kao podstanar, sve to uz život na margini egzistencije (jer 750 uštede + 500 kirija= 1250 KM mjesečno koje proguta mrak, što je previše i za nekoga ko ima 3x veću platu od prosječne). Sve to zbog nekoliko hiljada uštede? Pet godina života nije malo.

Da ne govorimo šta je s ljudima koji nemaju mogućnost štediti tolike sume.
Alfons Kauders

#156 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:Kiriju nećeš naći ispod 250 KM + režije 250 KM. Možda jedino neki podrum ili devastiran stan.

Uz svu tu jebadu max ćeš uštediti nekoliko hiljada. Mnogi će se rado odreći tih nekoliko hiljada i više vrednovati mogućnost vlastitog stana odmah u odnosu na višegodišnje jebavanje kod roditelja, pa kao podstanar, sve to uz život na margini egzistencije (jer 750 uštede + 500 kirija= 1250 KM mjesečno koje proguta mrak, što je previše i za nekoga ko ima 3x veću platu od prosječne). Sve to zbog nekoliko hiljada uštede? Pet godina života nije malo.

zaboravio sam kiriju, ali i kad je dodas, opet se isplati

ne znam druze o kojem gradu pricas, ali u sarajevu mozes naci pristojan stan za 250, bez nekih vecih problema... samo sto neces zivjeti tri minute od ceke...

isto tako ne znam kako ti rezije za takav stan (50tak kvadrata) mogu biti 250km mjesecno?! struja 50, grijanje 70, voda, smece i odrzavanje 30... to je maksimum manje vise, ispod 150km, da uzmes digitalnu kablovsku i net, opet ispod 200... za jos jeftiniju opciju moze se uzeti sprat kuce

btw - opet zaboravljas da te iste rezije valja placati i u novom stanu, zato fakat nisu faktor

dakle, mogu npr. kihnuti 100 milja, nek starci poguraju 20 a oni se zaduze 80... to je opet 750km mjesecno na 15 godina... i 45k kamate...

a ovako... uzmu jeftin stan od 250km i umesto rate od 750km stede 500 mjesecno... to 30k za 5 godina, plus cca 2 milje kamate na tu stednju... nakon pet godina te zajebancije, fino uzmu kredit od 48 milja i kupe isti stan - 10 godina, 580 rata, ukupno 22k kamate... u ovoj varijanti nema ustede na vremenu, opet im treba 15 godina da isplate zadnju marku za svoj stan, ali na kraju ustede 23k... to je sasvim pristojna cifra - jest da se nece pet godina gotiviti u novom stanu, ali nije ni "nekoliko hiljada" ustede kako ti kazes... na kraju krajeva, od te razlike mogu uzeti stan na dosta boljoj lokaciji, ili uzeti veci stan s jos jednom sobom za djecu

e sad, mozda se tebi i meni ne isplati pet godina podstanarske zajebancije za 20 i kusur hiljada, ali mislim da bi se vecini naroda itekako isplatilo

nisam govorio o ljudima koji nemaju mogucnosti da stede, vec o ljudima kojima bi svakako placali te pare za 15-godisnju kredu
gidra

#157 Re: Koliko ste u minusu?

Post by gidra »

ExNihilo wrote:
gidra wrote:
Amazingness wrote:Vi to jedete pečenja na svakom izlasku ili? Djevojka možda ode na kahvu sa momkom i to je to.

Za sve je potreban plan, nema šanse da bi uzeo kredit ili trošio masovno novac da odem u minus. Druga stvar je sada što ljudi hoće plazmu od 40 inch-a sa platom od 6 do 8 stoja. I može li mi neko napisati kako je moguće da plaćaju režije 400KM. Razumijem ako je postanar ali ako ima svoju kuću ili stan to je svakako pretjerano.
Plina potrošimo 400 KM u zimskom periodu(ljeti 40 KM), Telemach Supermix s+ 60 KM, Struja 40 KM, voda 30 KM, odvoz smeća. Mobitele neću ni da računam :roll:
U minusu nismo nikad bili, nit' smo ikada kredit u životu uzeli nit' kupili nešto na rate. Pružamo se koliko nam je dug jorgan.
Živi se fino i kada se sve poplaća plus životni troškovi ostane viška para od 2 do 3 hiljade. I naravno nismo budžetlije.
Mjesečno 2-3 hiljade? :-) Ako je mjesečno, mislim da konstatacija "pružam se koliko je jorgan dug" nikako nije prikladna za tvoju situaciju. :D
da, mjesečno, fini prihodi :) .
Pa i jeste ta parola, kupujemo i isključivo radimo sa živom lovom. Npr. ako hoću telefon od 5-6 stoja ja ću ga iskeširati, ili auto od 20 milja. Ništa kredit, lizing ili rate.
Hvala bogu što je tako i na zdravlju.

@Amazingness
Ove godine, odnosno ljetos smo kupili Jotul kamin pa ćemo vidjeti kako ćemo proći jer puno je vala 400 KM za plin. Kada smo radili plinske instalacije po kući (Vaillant bojler, bakrene cijevi, Lipovica radijatori) složili smo finih para u to jer je tada plin bio pravo jeftin i isplatilo se, ali sada iz godine u godinu sve skuplji. Kuhamo na plin i naravno najveća prednost plina je što uvijek tople vode ima. Što se tiče te vode, dolazilo je standardno oko 20 KM, ali nakon poskupljenja 30 KM.
sheilak

#158 Re: Koliko ste u minusu?

Post by sheilak »

ljuspica wrote:u minusu oko 67.000 :D
uh, ne spominji :D
ExNihilo

#159 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:Kiriju nećeš naći ispod 250 KM + režije 250 KM. Možda jedino neki podrum ili devastiran stan.

zaboravio sam kiriju, ali i kad je dodas, opet se isplati

ne znam druze o kojem gradu pricas, ali u sarajevu mozes naci pristojan stan za 250, bez nekih vecih problema... samo sto neces zivjeti tri minute od ceke...

isto tako ne znam kako ti rezije za takav stan (50tak kvadrata) mogu biti 250km mjesecno?! struja 50, grijanje 70, voda, smece i odrzavanje 30... to je maksimum manje vise, ispod 150km, da uzmes digitalnu kablovsku i net, opet ispod 200... za jos jeftiniju opciju moze se uzeti sprat kuce

btw - opet zaboravljas da te iste rezije valja placati i u novom stanu, zato fakat nisu faktor

dakle, mogu npr. kihnuti 100 milja, nek starci poguraju 20 a oni se zaduze 80... to je opet 750km mjesecno na 15 godina... i 45k kamate...

a ovako... uzmu jeftin stan od 250km i umesto rate od 750km stede 500 mjesecno... to 30k za 5 godina, plus cca 2 milje kamate na tu stednju... nakon pet godina te zajebancije, fino uzmu kredit od 48 milja i kupe isti stan - 10 godina, 580 rata, ukupno 22k kamate... u ovoj varijanti nema ustede na vremenu, opet im treba 15 godina da isplate zadnju marku za svoj stan, ali na kraju ustede 23k... to je sasvim pristojna cifra - jest da se nece pet godina gotiviti u novom stanu, ali nije ni "nekoliko hiljada" ustede kako ti kazes... na kraju krajeva, od te razlike mogu uzeti stan na dosta boljoj lokaciji, ili uzeti veci stan s jos jednom sobom za djecu

e sad, mozda se tebi i meni ne isplati pet godina podstanarske zajebancije za 20 i kusur hiljada, ali mislim da bi se vecini naroda itekako isplatilo

nisam govorio o ljudima koji nemaju mogucnosti da stede, vec o ljudima kojima bi svakako placali te pare za 15-godisnju kredu

Imam ja još isplativiju opciju: štedi 11 godina po 500 KM, kupi taj isti stan bez kredita, uštedi 55 hiljada na kamati, pa kupi još jedan stan. Ili, ako već razmišljamo tako da istvoremeno štekaš i ovu razliku od kamate, onda kupi stan za manje od 11 godina.

Sve se svodi na to da li je osobi vrijeme > novac i gdje je granica na kojoj dodatna jedinica vremena/novca postaje manje vrijedna od onog drugog.
green man

#160 Re: Koliko ste u minusu?

Post by green man »

Rata kredita 126 KM do 08/2014. Na tekućem i karticama nemam minusa. Imam odobren limit prekoračenja koji ne koristim. Ne zadužujem se i ne "razbacujem" se na gluposti ako nemam ušteđevine u visini bar 2,5-3 plate. Preko tog ličnog limita već se može planirat neki odmor ili sl. Više volim imati ušteđevine u slučaju nepredviđenih troškova tipa veći kvar na autu, nedaj Bože bolesti, svadbe :D ili otkaza. Zaposlen sam, radim oko 60 sati sedmično, uključujući subote (nekad i nedjelje), i ako ne radim na poslu onda privatno obrćem nešto sitno. Ne pušim više, što se u značajnoj mjeri odrazilo na moju solventnost. Izlasci kako-kad, više sam sa vjerenicom u stanu, zasitili smo se izlazaka. Živim u stanu kojeg doduše ne plaćam. Troškovi održavanja i režija su "pod kontrolom". Ne vozim fensi auto, nemam fensi telefon, pare više volim dati u stan, hranu, buduću suprugu ili odjeću.
drndalo

#161 Re: Koliko ste u minusu?

Post by drndalo »

Kad ste se vec uhvatili price o stanovima kao trosku zbog kojeg mnogi ulaze u prevelike kredite, slozicu se i reci i svoje misljenje. Onaj (oni ako su par) koji barem 20% tog stana vec nemaju u stednji u momentu kada bi kupovali stan, trebaju malo pretresti svoje finansije i prioritete. Zasto ? Zato sto ako nemaju to ustedjeno, to znaci ili da imaju premale prihode uz normalne rashode, ili da su im prihodi OK, ali uz nenormalne rashode. Hocu reci da ako vec prije nisu sami za sebe stedili neku sumu svaki mjesec u prosjeku, onda ce im "prisilna stednja" bankarskog krediti biti kao kamen oko vrata, a valja ga dugo nositi...
staradis

#162 Re: Koliko ste u minusu?

Post by staradis »

Pametno drndalo

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
malsal

#163 Re: Koliko ste u minusu?

Post by malsal »

35 000 km u minusu (skola)
Mada sam u plusu sa stanom :razz:
Alfons Kauders

#164 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote: Imam ja još isplativiju opciju: štedi 11 godina po 500 KM, kupi taj isti stan bez kredita, uštedi 55 hiljada na kamati, pa kupi još jedan stan. Ili, ako već razmišljamo tako da istvoremeno štekaš i ovu razliku od kamate, onda kupi stan za manje od 11 godina.

Sve se svodi na to da li je osobi vrijeme > novac i gdje je granica na kojoj dodatna jedinica vremena/novca postaje manje vrijedna od onog drugog.

naravno da zavisi od osobe do osobe... mozda imas dvoje mladih ljudi koji su tek poceli graditi karijere i ta rata ce im za 10 godina biti smijesna - ali isto tako mozes imati par koji ce za 10 godina zaradjivati samo malo vise (pogotovo javni sektor)... uz nesigurnost na poslu, moze biti i manje

bottom line - mladi par koji ganja prosjecan jednosoban stan moze unajmiti stan od 250 i u njemu biti pet godina, a onda uzeti novi uz kredit na 10g i ustedu od 22-23 milje... nekom je to malo para za pet godina podstanarskog zivota, nekom je to super lova... ja bi rado pet godina gledao staro kupatilo i kuhinju da na kraju balade budem dobar te pare - to je solidan novi auto, ili fina svota za neku stednju za crne dane (cca 700km kamate godisnje - skoro jedna prosjecna plata)
Alfons Kauders

#165 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

drndalo wrote:Kad ste se vec uhvatili price o stanovima kao trosku zbog kojeg mnogi ulaze u prevelike kredite, slozicu se i reci i svoje misljenje. Onaj (oni ako su par) koji barem 20% tog stana vec nemaju u stednji u momentu kada bi kupovali stan, trebaju malo pretresti svoje finansije i prioritete. Zasto ? Zato sto ako nemaju to ustedjeno, to znaci ili da imaju premale prihode uz normalne rashode, ili da su im prihodi OK, ali uz nenormalne rashode. Hocu reci da ako vec prije nisu sami za sebe stedili neku sumu svaki mjesec u prosjeku, onda ce im "prisilna stednja" bankarskog krediti biti kao kamen oko vrata, a valja ga dugo nositi...
upravo tako... ja bi cak rekao 30 ili vise posto... 20 je minimum minimuma - toliko nerijetko ide na renoviranje i sl. zajebancije

problem je sto kod nas raja cesto doceka tridesetu kod staraca, pa jednostavno nemaju te navike, da planiraju i da posloze prioritete... imam prijatelja koji su godinama zivjeli kod staraca sa pristojnim primanjima, a usli u brak s minusom... isto tako imam raje koja je imala neke skupe hobije, pa kontas kad se ozene valjda ce manje trositi - ali jok, opet se kupuju iste igracke i krpice, samo puta dva, za nju i njega... i onda vazda "jedva kraj s krajem" prica a nakon deceniju rada i solidnih primanja oboje u minusu...

to mi nikad nece biti jasno - sto ti kazes nenormalni rashodi... pa jebem mu mater ako se trosilo na sminku i zajebanciju s 25, ako se islo u minuse i pored solidne plate, valjda je vrijeme da se s 35, 40 malo dodje pameti, djeca ovo ono... al kita - znam nekoliko takvih parova, top standard, top primanja, steka nema, minusa ima... nekako mi se cini da ima dosta ljudi koji bi i kraj 5-6 milja mjesecno mladu porodicu pricali kako je nemoguce stediti
Qler

#166 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Qler »

Meni nije jasno kako ce ustedjeti neko sa platom od 750KM i porodicom. Jedino da djecu oblaci u crvenom krstu i hrani se u narodnoj kuhinji...
Alfons Kauders

#167 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

Qler wrote:Meni nije jasno kako ce ustedjeti neko sa platom od 750KM i porodicom. Jedino da djecu oblaci u crvenom krstu i hrani se u narodnoj kuhinji...
nazalost nikako
safran

#168 Re: Koliko ste u minusu?

Post by safran »

cyprus wrote:
Qler wrote:Jarane auto je potreba. Priznao to ili ne. Neko ne moze bez auta realno. Ja prvi moram zbog posla imati auto, jer me inace nema nigdje. Pa onda privatno, sa malim djetetom daleko je lakse autom negdje nego cekati gras da se smiluje i dodje, kupovine u trznim centrima namirnica, pa eto i danas sam isao na vikendicu cekao ko ce me povesti jer sam prodao svoje auto neki dan... ko bez ruke covjek.. Lako je meni samom bez auta, ali mojoj porodici nije...
Čim ti kažeš ''lakše je sa...'' radi se o luksuzu a ne potrebi... Sad ne znam kakav ti je posao... Da li za njega MORAŠ imat auto ili ti ga je možda LAKŠE obavljat sa njim... Ako je ovo prvo - OK...
Ama ne možete se ti i Qler oko ovoga usaglasiti nikako. A vjeruj mi da ćeš prije ti doći na njegovo nego on na tvoje. Evo ti primjer - udaljenost od vrtića do kuće autom 10 minuta, pješke od trolejbuske stanice do stana sa dvogodišnjakom cca. 40 minuta. To mora zaganjati svakog goluba, obgrliti svaku banderu, promijeniti smijer 200 x + zaboravi odlazak po 2 L mlijeka i hljeb. Porodica sa 2 djece do 7 godina mlijeko ne računa u litrima već u paketima pa bez auta haman svaki dan moraš u samoposlugu. Pa sa bebom trebaš pedijatru a vani magla i minusi. Ako nemaš auto zoveš taksi - dok dočekaš GRAS i zdravo dijete se razboli. Ti kad kreneš kući sa posla kad god došao dobro došao. Vrtići i produženi boravci većinom rade do 5 ili 5:30. Ja sam probala ići GRAS-om na posao. Na posao nije problem stići ali poslijepodne se vratiti na vrijeme da pokupim djecu - jedva. I tako dalje i tako dalje. Bez auta se može, naravno ali u neka doba te više košta nemati ga nego imati.
Šveđanin

Post by Šveđanin »

Tup-zvek-skajlaf wrote:Evo da postavim trenutni rekord, oko 135 000 KM kredita. Ako bude zdravlja i pameti, otplatim ga u 2016 :D

Izgleda da bi ja uskoro mogao biti novi rekorder. :) I to debeli rekorder. :)

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
detroit-mercy

#170 Re: Koliko ste u minusu?

Post by detroit-mercy »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:

ups :D

jbg... nisam ni mislio da pocnu sa stednjom bas one sekunde kad im zatreba stan, :D tad je vec kasno... moze se stediti i dok su kod staraca...

za 5 godina kirija ce biti 30,000 samo ako uzmes stan od 500, a danas za te pare mozes dobiti solidan stan u centru... nego fino, stisnes se, jos godinu - dvije kod staraca, pa onda dvije-tri godine u jeftinom stanu ili spratu kuce od par stoja i cao... danas u sarajevu mozes naci i vise nego pristojan stan za mladi par za nekih 250km... ako je rata za stan 750, to opet ostavlja 500 ustede, odnosno 30k nakon 5 godina - sto nije mala para kad se uzima stan... a rezije valja placati i u novom stanu isto kao i pod kirijom, ne ulaze u racunicu

al et, voli raja kupiti stan cim se uzmu, optimizam, malo promjene, da se zgotive... samo skup sport kako god da okrenes... znam dosta raje koja mi sad kuka radi toga - otplatili pet ili vise godina i kad pomisle da im ostaje jos desetak, muka im
Jesi li u racunicu fakturisao i inflaciju cijena u stanogradnji :skoljka: , nesto si na brzinu izveo tu svoju kalkulaciju ne uzimajuci previse faktora u obzir :mrgreen: .
say_cheese

#171 Re: Koliko ste u minusu?

Post by say_cheese »

drndalo wrote:Hocu reci da ako vec prije nisu sami za sebe stedili neku sumu svaki mjesec u prosjeku, onda ce im "prisilna stednja" bankarskog krediti biti kao kamen oko vrata, a valja ga dugo nositi...
a ove je teret poklopio :zzzz:

http://www.javnaprodaja.ba

Mislim da si u pravu. Ne bi se trebali odobravati krediti bez odredjene garancije od strane korisnika, u ovom slucaju ne mislim na zirante, vec hipoteku ili slicno uvjerljivo jamstvo.
ExNihilo

#172 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote: Imam ja još isplativiju opciju: štedi 11 godina po 500 KM, kupi taj isti stan bez kredita, uštedi 55 hiljada na kamati, pa kupi još jedan stan. Ili, ako već razmišljamo tako da istvoremeno štekaš i ovu razliku od kamate, onda kupi stan za manje od 11 godina.

naravno da zavisi od osobe do osobe... mozda imas dvoje mladih ljudi koji su tek poceli graditi karijere i ta rata ce im za 10 godina biti smijesna - ali isto tako mozes imati par koji ce za 10 godina zaradjivati samo malo vise (pogotovo javni sektor)... uz nesigurnost na poslu, moze biti i manje

bottom line - mladi par koji ganja prosjecan jednosoban stan moze unajmiti stan od 250 i u njemu biti pet godina, a onda uzeti novi uz kredit na 10g i ustedu od 22-23 milje... nekom je to malo para za pet godina podstanarskog zivota, nekom je to super lova... ja bi rado pet godina gledao staro kupatilo i kuhinju da na kraju balade budem dobar te pare - to je solidan novi auto, ili fina svota za neku stednju za crne dane (cca 700km kamate godisnje - skoro jedna prosjecna plata)

Koliko mladih osoba, u BiH, na početku svoje karijere može sebi priuštiti da odvaja hiljadarku mjesečno za štednju+stan, a da im ostane dovoljno novca da žive normalno? Ne znam da li ta "vrsta" uopće postoji...

Visina plate i potreba za kreditom jeste obrnuto proporcionalna. Naravno da ćeš, ako imaš visoku platu, imati i visok potencijal za štednju i manju potrebu za kreditom. Samo što u BiH većina nema taj potencijal. Ne brinem se ja za osobu sa platom od 3 hiljade, snaći će se ona i s kreditom i bez njega. Osobe sa platom od 500 - 1000 KM, a takvi su velika većina, ako hoće stan - moraju se uvaliti u kredit.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#173 Re: Koliko ste u minusu?

Post by pici »

ma pare su da se troše, jebtih
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#174 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Truba »