Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
CaneBos

#151 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by CaneBos »

Šveđanin wrote:
CaneBos wrote:Svi koji imaju primanja od 2000+ u ovom gradu zive dobro! Kako dobro?? Pa fino, imaju sta za pojesti, obuci, kupaju se toplom vodom i vjerovatno umjesto nogu i grasa koriste osobno vozilo.
To nije dobar život. To što si naveo nije život dostojan čovjeka, a naročito ne čovjeka u Evropi, u 21 vijeku. Prihvatljiv naziv za to je životarenje.

Danas je dobar život pojesti, obući nešto, topla voda i auto.. A kako ste nastavili sutra će dobar život biti: "Gledaj njega, jede hljeb, pravi bogataš!"
Sine, kad na svojoj kozi dozivis obe krajnosti, tj. da imas za preseravanja, a onda da kuckas za hljeb, tada si relevantan da kazes bilo kome sta je zivot dostojan covjeka, jer si zivio oba. Sa takvim stavom mi svi zivimo onda kao zivotinje ovde? Vrijednost i kvalitet zivota se ne gleda kroz prizmu materijalnog, mada je i to bitno ali ne za ''dostojnost'' o kojoj ti govoris. Nije ta dostojnost limit na tvom bankovnom racunu i mogucnost da sebi i svojoj zeni priustis 15dnevni odmor u 5* resort-u, Armani odjelo ili da svom djetetu kupis Just Came Out 3D play station uredjaj i ovo nije prica osobe koja to nije nikad imala pa se tjesi s tim :)
Uostalom..globalna kriza je zahvatila citav svijet pa ..vidjecemo :
CaneBos

#152 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by CaneBos »

TheHound wrote:
Kosato wrote:[quote="sarajlija80]

BHT ,elektorpivreda ,,HT eronet, ustanove javnog zdravstva ,DRZAVNE SLUZBE itd...
ma slomishe se s tolkim plata ma ja ovdje ne vjerujem ni 65% raje sta prica, cast izuzetcima..
Fazon je u tome sto su takvi po drzavnim institucijama sigurno i svoj posao (nisam jos cuo da je neko u drzavnoj dobio otkaz) pa odmah dobiju odobren minus od 2-3 plate pa se trosi dok se taj minus ne zakuca i onda kad legne plata oni su na nuli i trose taj minus kao da su njihove pare. Vjeruj znam sta pricam jer ih znam dosta. Pored toga banka im odmah daje kredit jer je najlakse dobiti kredit kad radis u drzavnoj sluzbi, godinu dana staza i mozes dici poprilicno velik kredit.
Danguba wrote:Kolike su plate profesora na srednjim skolama?
Mislim da sam toplim obrokom dodju negdje na 1300-1400KM.
Kosato wrote:Upravo tako....Ma ako neko i nagura 1000 to je plafon.....ne znam gdje i sta da radis...oni ovdje sve neke direktorske poslove imaju i prica kako ima 1500 platu, ma morgena....Svi koji rade kad ga pitas za platu odma je osmjeh kao u jokera :D i znaj da je slagao za 100-300 da mu je veca...ne znam cega se stide reci kolka je plata...bolje da je imas nego da je nemas...
Zavisi gdje se radi i sta se radi. U drzavnim institucijama nisu dobre plate za obicne radnike, ko kaze da jesu u oci cu mu reci da laze.Evo npr. ja radim u IT struci kod privatnika i imam platu vecu od 1500KM, dok prijatelj koji se sa mnom zavrsio fax radi u Ministarstvu unutrasnjih poslova i ima platu 900KM, sa svim dodacima izidje negdje na 1200-1300KM.[/quote][/quote]

Stvar je u tome sto u raji vlada ogroman antagonizam prema svemu budzetskom i razumijem to potpuno. Jer rijec budzetlije se poistovjecuje sa ''ima se, trosi se''. Medjutim, mnogo ljudi na tom famoznom budzetu ima skromna primanja kojima se samo moze zaviditi na nekoj redovnosti, ali ne i na iznosu. Naravno, uz to ide i onaj factor ''opustenosti'' jer budzetlija se ne ''sekira'' za svoj posao u cemu ima donekle istine,ali u realnosti, tresu se gace i budzetlijama jer je nesigurnost i nestabilnost realna i velika.
Moja plata sa VSS je 1.185 KM.
i_ja_na_forumu

#153 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by i_ja_na_forumu »

jao cifri..

evo konkretan primjer.. cetveroclana porodica.. primanja ukupno 950 KM..
stan je njihov, pa placaju samo rezije... imaju svoju bastu izvan Sarajeva, pa kupuju samo meso, brasno i ulje..
jedni dijete ide u srednju, jedno je zavrsilo fax...
mali doruckuje kuci, ponese sendvic u skolu, dobije nesto malo da ima za sok ili ako mu zatreba..
nedavno je ostavljajuci od pare od uzine skupio i kupio sebi neki android koji je htio.. obojica za treninge daju mjseceno po 25 KM..
i nikad ih nisam cula da se nesto zale da im je malo para...
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#154 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by sabina1 »

i_ja_na_forumu wrote:jao cifri..

stan je njihov, pa placaju samo rezije... imaju svoju bastu izvan Sarajeva, pa kupuju samo meso, brasno i ulje..
mali doruckuje kuci, ponese sendvic u skolu, dobije nesto malo da ima za sok ili ako mu zatreba..
nedavno je ostavljajuci od pare od uzine skupio i kupio sebi neki android koji je htio.. obojica za treninge daju mjseceno po 25 KM..
kulaci....
TheHound

#155 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by TheHound »

Malo vise od toga je sasvim dovoljno za NORMALAN zivot, recimo umjesto tih 950KM nek je 1500KM (ako uzmemo u obzir da imaju svoj stan odnosno kucu i neko auto od 7-8000KM).
Ko kaze da se ta djeca i ti ljudi muce, ili je neka elita koja i dorucak jede u restoranu, ili je neki troll.

Ne vidim problem da dijete jede kod kuce prije skole, u skolu ponese zdravu hranu koju mama kod kuce skuha i dobije nesto novca da moze sebi kupiti sok ili cokoladu, nebitno. Gdje je smisao u tome da dijete koje ide u osnovnu skolu nosi sa sobom 10KM dnevno, ili da covjek i zena svaku drugu noc idu na veceru u restoran, wtf, pa ni Svabe se toliko ne gotive.
korisnik101

#156 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

TheHound wrote:

Malo vise od toga je sasvim dovoljno za NORMALAN zivot, recimo umjesto tih 950KM nek je 1500KM (ako uzmemo u obzir da imaju svoj stan odnosno kucu i neko auto od 7-8000KM).
Ko kaze da se ta djeca i ti ljudi muce, ili je neka elita koja i dorucak jede u restoranu, ili je neki troll.

Ne vidim problem da dijete jede kod kuce prije skole, u skolu ponese zdravu hranu koju mama kod kuce skuha i dobije nesto novca da moze sebi kupiti sok ili cokoladu, nebitno. Gdje je smisao u tome da dijete koje ide u osnovnu skolu nosi sa sobom 10KM dnevno, ili da covjek i zena svaku drugu noc idu na veceru u restoran, wtf, pa ni Svabe se toliko ne gotive.
Pa o tome ja ba pricam!
Ja imam auto od 8000 BAM. Radi bez problema. Isao sam na more, prosao kroz Krajinu, Banjaluku, Semberiju, Zivim u Sarajevu.
Cuj onoga, svaki danom djeci daje barem 3 BAM da ima pored uzine ?? :lol: wtf?
Izlazi na sladolete svaki dan ? :lol: ' alooo Amerika ??
To ne radi ni u Njemackoj prosjecna familija.

Nekoj normalnoj cetvoclanoj familij, 2000BAM u Sarajevu je sasvim dovoljno.
Mozes sve imati kao ista ta familja sa 3000 Eura u Njemackoj.
benjamin1992

#157 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by benjamin1992 »

A sta se racuna pod "higijena"? Na prvoj stranici neki napisase da im je za higijenu potrebno 200 i 350 KM :o
Valjda se ove skuplje stvari tipa deterdzenata i omeksivaca, onih tabletica za masine sa sudje i ne kupuju svaki mjesec. A nesto sumnjam da je moguce potrositi 350 KM, i 200 je previse na kaladonte, sapune, dezodoranse, sampone, tampone, uloske, brijace, kreme. Mozda su u pitanju forumasice, pa i sminka spada u "higijenu"... To je onda vec drugi par cipela. :D
Neki dan mi se "pohvali" jedna djevojka, kupila puder nekakav tecni, 35 ml, 35 KM. Znaci, litar te carobne tecnosti 1000 KM. :roll:
Mada je to vec za neke druge teme... :)
Šveđanin

#158 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Šveđanin »

CaneBos wrote:Sine, kad na svojoj kozi dozivis obe krajnosti, tj. da imas za preseravanja, a onda da kuckas za hljeb, tada si relevantan da kazes bilo kome sta je zivot dostojan covjeka, jer si zivio oba. Sa takvim stavom mi svi zivimo onda kao zivotinje ovde? Vrijednost i kvalitet zivota se ne gleda kroz prizmu materijalnog, mada je i to bitno ali ne za ''dostojnost'' o kojoj ti govoris. Nije ta dostojnost limit na tvom bankovnom racunu i mogucnost da sebi i svojoj zeni priustis 15dnevni odmor u 5* resort-u, Armani odjelo ili da svom djetetu kupis Just Came Out 3D play station uredjaj i ovo nije prica osobe koja to nije nikad imala pa se tjesi s tim :)
Uostalom..globalna kriza je zahvatila citav svijet pa ..vidjecemo :
Znaš ti na šta sam ja mislio.

Sad što neko nema, trebaju se mijenjati parametri koji važe u ostatku Evrope što se tiče floskule "normalan život". Parametri koji predstavljaju srednju klasu ostaju isti, ovo smo ponovili milion puta:
U današnjem svijetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti "pristojni" standard vezan uz suvremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.

Daj hrane, daj tople vode, da ne budem bos i neki autić, i to bi trebao biti život dostojan čovjeka u 21 vijeku? Bio je rat i stanje je loše, nema tendencije da će biti bolje, ali ti mene sad hoćeš uvjeriti da je to normalno? Šteta ako neko nema, bilo svojom ili tuđom krivicom, ali ne, to nije i ne može biti normalno.

Druga stvar što tu srednju klasu u BIH čini možda 10% ljudi.
Lounge Act

#159 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Lounge Act »

.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 13:28, edited 1 time in total.
korisnik101

#160 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

Šveđanin wrote:
Da, ti iz Svedske znas koliko je srednje klase u BiH.. :lol:

Ja i supruga sa dvoje djece zivimo kao srednje klasa u Svedskoj, sa 2000 BAM mjesecno u Sarajevu.
Ne oskudjevamo ni u cemu. Ali se ne rasipamo.
Imamo iphone & ipad'e.. Jedno auto. Idemo na more svake godine. Mala djeca u osnovnoj skoli.
Last edited by korisnik101 on 07/10/2013 22:32, edited 1 time in total.
Šveđanin

#161 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Šveđanin »

korisnik101 wrote:
Šveđanin wrote:
Da, ti iz Svedske znas koliko je srednje klase u BiH.. :lol:

Ne vjeruj forumskim fukarama.
Iznenadio bi se.
Pa koliko? :) Evo definicije srednje klase koja je postavljana milion puta na forum:
U današnjem svijetu se često pod pojmom srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji pripadnici sebi i svojim porodicama bez većih problema mogu priuštiti "pristojni" standard vezan uz suvremena dostignuća civilizacije, odnosno sav prihod ne troše isključivo za zadovoljavanje najelementarnijih egzistencijalnih potreba.
Većina nisu, to sigurno znam. Kako god okreneš, ovih ljudi ne može biti više od 20%.
kox

#162 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by kox »

Kao što korisnik101 napisa gore, iznenadio bi se...
korisnik101

#163 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

Rekao sam 2000 BAM,, ali realno mogli bi i sa 1700 BAM izaci na kraj, ali da stegnemo kaish.
Imamo otplaceno auto.. (platio 8000 BAM).
Ali sutra ako se pokvari, mogao bi uzeti kredu od 300 BAM, i opet biti ok.
Šveđanin

#164 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Šveđanin »

Kad si bio u Švedskoj pa da znaš kako živi srednja klasa te zemlje? Godina, mjesto?

Ako je tebi iPhone (kojeg ima pola socijalaca) i more (u Makarsku jeli?) pojam srednje klase koja se može porediti sa švedskom, blago tebi. :roll:
muminovic

#165 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by muminovic »

korisnik101 wrote:Rekao sam 2000 BAM,, ali realno mogli bi i sa 1700 BAM izaci na kraj, ali da stegnemo kaish.
Zavisi, nekom ni 10.000 KM nije dovoljno mjesecno.

Sve zavisi sta ko zamislja pod "zivot", ako ces pit svaki dan sampanjac i jesti najskuplja jela u najskupljim restoranima, treba ti bar 20.000 KM mjesecno :-)
muminovic

#166 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by muminovic »

Šveđanin wrote:Kad si bio u Švedskoj pa da znaš kako živi srednja klasa te zemlje? Godina, mjesto?

Ako je tebi iPhone (kojeg ima pola socijalaca) i more (u Makarsku jeli?) pojam srednje klase koja se može porediti sa švedskom, blago tebi. :roll:
iPhone 5S 64GB je u Svedskoj 900 EUR :-)

Svaka cast ako ga socijala ima :-)
babanovac

#167 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by babanovac »

Zivim u gradu manje od Sarajeva, cetvoroclana porodica, beba i malo dijete, primanje 3300KM mjesecno:

Obdaniste 220KM,
Bejbisiterka 350,
Zivotno 100,
Stednja za djecije skolovanje 350-400 KM,
Rezije 200-300 KM, zavisno od sezone, ima- nema grijanja, prosjek 250 KM
Stednja za godisnji 200 KM, (Jadran + 3-4 dana planini)
Auto ukljucujuci servis 60 KM
Gorivo 100 KM,
Stednja za strucno usavrsavanje (koje dabogda da mi ikad vrati ulozeno) 150 KM.

Ukupno 1830
Ostane 1470.

U tih 1470 ulazi hrana, gardaroba, ponekad pivo da mi slozi utiske s posla i rastjera tugu, konto sam i sakrit koju stoju od zene za Brazila, ali ne ide, a vele da ce ionako bit skupo pravo.
Izlazimo u setnju s djecom, ni kino, ni pozoriste, gardaroba se nosi dok se ne otrca, vazno je da zadovolji toplinski koeficijent, auto je polovnjak zesci, meni najbolji na svijetu, cak se razvila neka empatija, mobitel ima odlicnu bateriju, traje mi po 3-4 dana, otporan na pad u vrucu supu.

Stan sam kupio u kesu, jos se ponekad uhvatim u razmisljanju kako nisam halalio pare, zagledam ka istoku da nema kojim slucajem uzickog korpusa na vidiku. Kontam, bilo bi im bolje u austrijskoj banci, ali tamo, gdje ih ne zakljucavaju iznenada.

Zivim da djecu posaljem na skolovanje vani, boga molim da me zaobidje narkomanija (djeca su 10 mjeseci i 3 godine, ali me vec hastra). Zaradjivao sam nekad mnogo vise, vani, ali koliko se sjecam, nisam niti tad bas bio spokojan. Momak valjda...
muminovic

#168 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by muminovic »

Vidis, sta bi ovaj sa platom od 10.000 KM mjesecno, njemu je i to malo, plati godisnji odmor 17.000 KM

Platio 16.000 KM za odmor u hotelu koji se još gradi

Mursel Sulja iz Sarajeva javio se jučer redakciji "Dnevnog avaza" da bi se požalio na neugodno iskustvo koje je doživio ljetujući sa sarajevskom turističkom agencijom "Fibula".

Sulja je s porodicom rezervirao ljetovanje u Turskoj, gdje je stigao prije tri dana, a za koje je izdvojio 16.000 KM. No, Sulja ističe da nije zatekao ono što su mu iz agencije obećali.

Najskuplji u ponudi

- Svake godine odsjedao sam u istom hotelu. Na nagovor uposlenih u "Fibuli", ove sam godine pristao da s porodicom odsjednem u novosagrađenom hotelu koji je bio i najskuplji u ponudi. Međutim, neprijatno sam iznenađen onime što me dočekalo - priča nam Sulja.

Hotel "Kaya Pallazzo" u Beleku, gdje su se smjestili, kaže Sulja, još je bio u fazi gradnje, a uvjeti smještaja su katastrofalni.

- Majstori rade, buše, kucaju. Sve je vrlo prljavo. Ne mogu izaći ni na bazen i već dva dana smo zarobljeni u sobi. Klima i televizija nisu u funkciji, staklo na prozorima je puknuto - tvrdi Sulja.

On dodaje da je pozvao agenciju "Fibula" žaleći se na uvjete smještaja koji su mu osigurali. Od njih je dobio odgovor da mu "mogu srediti premještaj u drugi hotel, ali da će za to morati doplatiti 12.500 maraka".

Nema gostiju

- To je hotel koji ima 1.000 soba, ali nema uopće gostiju. Znači, hotel u koji su me smjestili nije bukvalno ni otvoren. Htjeli smo odsjesti u istom hotelu kao i lani, ali su nas iz "Fibule" nagovorili da uzmemo baš ovaj i jutros (jučer, op. a.) dočekalo me pred sobom deset majstora koji su kuckali čekićima. Ovo je užas, jer su se i majstori potukli pred našom sobom - žali se Sulja, tvrdeći da je situaciju u kojoj se zadesio s porodicom vrlo stresna.

Iz "Fibule" tvrde da je hotel izvanredan

Kontaktirali smo agenciju "Fibula", gdje su nam rekli da su dobili žalbu od porodice Sulja, naglašavajući da su ih smjestili u izvanredan hotel s pet zvjezdica. Emir Čabaravdić iz "Fibule" potvrdio nam je da je Sulja u hotel "Kaya Pallazzo" otišao na preporuku agencije.

- Problem s tim hotelom je što nije baš skroz završen. Bio sam tamo prošle sedmice. Hotel je izvanredan, usluga jako dobra, a neke sitnice van hotela se još dorađuju, kao što su prilazni put, reklama na hotelu... Porodici smo ponudili premještaj, ali nisu pristali na doplatu koja je normalna i koja iznosi 10.716 maraka - naveo je Čabaravdić
Šveđanin

#169 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Šveđanin »

muminovic wrote:iPhone 5S 64GB je u Svedskoj 900 EUR :-)

5S i to još 64 gigabajta? A jel može u zlatnoj boji? :izet: Care to je tek izašlo plus najviše memorije, polako.. Ima paketa za iPhone, doduše ne najnoviji, koji su sasvim pristupačni. A sve i da kupujem tu najjaču i najnoviju verziju, da li bi bilo lakše da ga kupujem od prosječne švedske ili bosanske plate?
muminovic

#170 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by muminovic »

Šveđanin wrote:
muminovic wrote:iPhone 5S 64GB je u Svedskoj 900 EUR :-)

5S i to još 64 gigabajta? A jel može u zlatnoj boji? :izet: Care to je tek izašlo plus najviše memorije, polako.. Ima paketa za iPhone, doduše ne najnoviji, koji su sasvim pristupačni. A sve i da kupujem tu najjaču i najnoviju verziju, da li bi bilo lakše da ga kupujem od prosječne švedske ili bosanske plate?
Pa ko jos nosi stari iPhone :-P

Pa nema se sta poredit BiH i Švedska plata, to je neuporedivo :-)

Od jedne prosjecne plate ne mozes kupiti niti jedan navedeni telefon, a od jedne Švedske prosjece pretpostavljam 3 komada :-)
korisnik101

#171 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

Šveđanin wrote:Kad si bio u Švedskoj pa da znaš kako živi srednja klasa te zemlje? Godina, mjesto?

Dosao prosle sedmice iz Goeteborga

I u Bosni svaka guba ima iPhone.
Jedino sto nema,, - socijala. A to je cini mi se problem za mnoge.
Nego kad si bio u BiH ? Pa ti se ucinilo 10% srednje klase ? Da nije 94e ?? :lol:
mali_balon

#172 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Npr.. sredja klasa svakih 3 do 5 godina mjenja novo auto od u cjenovnom rangu od 30 do 50K, svakih 3 do 5 godina se mjenja namjestaj i prave kuhinje, odmori u hotelima, zimovanja, da o ostalim stvarima ne govorimo.
A kod nas je mejrilo 20 godina staro auto, plata od 1000KM, privatni smjestaj u gradcu uz sarmu i punjene paprike, itd itd.
A visa srednja klasa je ako ima taj jebeni ajfon i glof 4, prihod od 1500KM, ljetuje u makarskoj i hrani se u fast fudu.
korisnik101

#173 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

muminovic wrote:
korisnik101 wrote:Rekao sam 2000 BAM,, ali realno mogli bi i sa 1700 BAM izaci na kraj, ali da stegnemo kaish.
Zavisi, nekom ni 10.000 KM nije dovoljno mjesecno.

Sve zavisi sta ko zamislja pod "zivot", ako ces pit svaki dan sampanjac i jesti najskuplja jela u najskupljim restoranima, treba ti bar 20.000 KM mjesecno :-)

Tacno tako.

Ali recimo neka srednja klasa. Radis za stan, djecu, hranu i jedan godisnji odmor.
To bi trebalo biti mjerilo.
CaneBos

#174 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by CaneBos »

mali_balon wrote:Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Npr.. sredja klasa svakih 3 do 5 godina mjenja novo auto od u cjenovnom rangu od 30 do 50K, svakih 3 do 5 godina se mjenja namjestaj i prave kuhinje, odmori u hotelima, zimovanja, da o ostalim stvarima ne govorimo.
A kod nas je mejrilo 20 godina staro auto, plata od 1000KM, privatni smjestaj u gradcu uz sarmu i punjene paprike, itd itd.
A visa srednja klasa je ako ima taj jebeni ajfon i glof 4, prihod od 1500KM, ljetuje u makarskoj i hrani se u fast fudu.
Da, ali malo visa srednja klasa to radi direktno iz svog dzepa, a ona prosjecna srednja klasa to radi na kredu,lizing i sve druge dobro osmisljene naplatne sisteme i to dobro znas takodjer ako zivis vani zar ne :wink:
mali_balon

#175 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

CaneBos wrote:
mali_balon wrote:Nekima ifon mejrilo klase, nekom odlazak na more, novo auto, itd itd. A niko pojma nema koje je mjerilo srednje klase u normalnom cvilizovanm svijetu.
Da, ali malo visa srednja klasa to radi direktno iz svog dzepa, a ona prosjecna srednja klasa to radi na kredu,lizing i sve druge dobro osmisljene naplatne sisteme i to dobro znas takodjer ako zivis vani zar ne :wink:
Naravno, i te kredite osjeti tek kad vidi na platnoj listi. Problem nastaje sto bi neko da u BiH bude srednja klasa po uzoru na civilazaciju, a ne moze, za to ima izreka "napeo gladan srat", pa kupi glofa 3 i ajfon i eto ga on srednja kalsa, jer to je mjerilo u vukojebini a jos porvrh svega u kreditu 20 godina kojeg i te kako osjeti.
Treba shvatiti da kod nas nema srednje klase, srednja klasa nije prihod od 2 tisuce, nego od 4 tisuce, ne plata nego ukupan prihod u domacinstvo.
Post Reply