Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#151 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Truba »

ja imam jedne merel tene iz 2008
115 plaćene kasnije na sniženju 87

umjesto da ih bacim mrvicu sam ih namazao kremom i zalijepio... produžio sam im vijek trajanja umjesto da novu stoju vežem za neke druge tene

također otkako imamo ručak u firmi novčanik je osjetno deblji
evo danas nisamo imali ručak i odmah sam kraći 4.4
Svakodobro!

#152 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

Što se tiče tena, i ja sam za to da sami sebi kombinujemo i sređujemo, pa bolje imati 2-3 para i mjenjati vazda recimo u 2 godine, nego svakih 7-8 mjeseci nove i onda se naklatiti samo na te.
To za ručak u firmi je ekstra, samo to što ti je danas radni dan je malo :-) :bih:
Prije sam svaki dan naručivao hranu na poslu, pite, pizze, roštilj... i to bi dnevno bilo u prosjeku 5-6 KM. U ovom mjesecu možda sam 10 puta naručio, ostalo sve odem do jednog supermarketa u blizini firme, i za 2-3 KM jedeš "domaćinski" i po svom naumu.
Ušteda leži svuda oko nas, samo je treba iskoristiti.
djecak_76

#153 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by djecak_76 »

Suzie Q wrote:evo da se javno pohvalim, ovaj mjesec sam uspjela uštedjeti 400KM, jednostavno nisam kupovala ništa pretjerano ni suvišno, nikakva odjeća i obuća, izlasci na minimumu, nikakvi e-kuponi i sl. znači može se.

kad smo kod sniženja, smeta li vama što nas varaju sa akcijama? npr. stalno je posvuda Ariel 3kg na akciji 9,45KM (ili tu negdje) ili Silan omekšivač 3l 6,50KM
da je akcija, ta bi cijena bila samo u jednoj trgovini i to samo u određenom periodu a ne u svima i to neprestano. znači da je to stvarna cijena koju lažno prikazuju kao sniženu. ili Vegeta sad ima akciju od 20% a sve trgovine tu akciju prikazuju kao svoju.

zapravo mi u BiH nemamo konkurenciju među trgovcima, sve stvari koje su snižene u jednoj trgovini, snižene su i u drugoj, tako da vjerojatno sniženja diktiraju dobavljači a ne trgovci.

btw. aktualne cijene voća i povrća su za pohvalu, npr. kruške su 1KM a prošle godine su bile 4.

Svaka ti cast ns toj ustedi...Meni i pored brojnih pokusaja to slabo ide, barem u kontinuitetu... Jedan mjesec i nekako, ali stalno tesko...
I ono sto sam skontao na sebi je da sam sa manjom platom vise stedio. :-(
Svakodobro!

#154 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

@djecak_76

ovo za manju platu :thumbup:
S tim da možeš i ovako, ja sam postavio temu jer fakat nisam imao ideju, ono što je najbitnije, sam razmisli, nije da se ograničavaš ali...
I volja, velika stvar je volja i želja za uštedom. Sretno.
djecak_76

#155 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by djecak_76 »

Svakodobro! wrote:@djecak_76

ovo za manju platu :thumbup:
S tim da možeš i ovako, ja sam postavio temu jer fakat nisam imao ideju, ono što je najbitnije, sam razmisli, nije da se ograničavaš ali...
I volja, velika stvar je volja i želja za uštedom. Sretno.
:-)
krene mene, ali me ne drzi dugo...

tjesim se jedino sto placam ratu stambenog kredita. :-)

salu na stranu, mislim da se moze dosta ustedjeti na hrani i kucnim potrepstinama ako pratis akcije po TC i nije ti mrsko hodati u nekoliko centara... zna se desiti da razlika u cijeni za iste stvari bude i po nekoliko maraka. Mi takodje praktikujemo i mjesecne kupovine uglavnom sa spiskom.
Svakodobro!

#156 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

Mjesečne kupovine i jesu najbolje, i to ne odmah na pocetku već krajem prve trećine mjeseca, i onda na visok datum laganini s namirnicama. Naručivanje hrane na poslu, odlasci s posla na ruckove - tu se može uštediti. U evropi se recimo generalno hrana nosi na posao od kuce, ili postoje pristupacne menze u firmama, kod nas slabije.
No, vjeruji na sitnicama se može uštediti mnogo. Nego jbg samo odluka i volja, jer ono kad imaš i ne gledaš, a kad počneš da gledaš imat ćeš još više - tačnije imat ćeš NAGRADU na kraju mjeseca. :D
djecak_76

#157 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by djecak_76 »

Ja pratim DVOSTRUKE PIKE (ne radim u Mercatoru i ne reklamiram Mercator) i dosta stvari kupim tada. Mada ne bjezim ni od Binga i Konzuma, kod njih bude super stvari po super cijenama...

Izlasci u restorane uzimaju puno love, pogotovu ako su svakodnevni, ali i to puno zavisi gdje radis, kakvi su uslovi da jedes na poslu, mozes li donijeti hranu i sl... Ali svakako ima prostora za ustedu...
manekenka u penziji

#158 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by manekenka u penziji »

Dok sam radila, cesto sam znala napraviti ručak koji je praktičan za ponijeti na posao:fileti, fasirane snicle, calcone picu, razne salate i sl. Kafu ne pijem, tako da ni tu ne trosim pare. Na poslu imamo vodu tako da je ne moramo kupovati. Sto se tiče kuće, pazim od same potrošnje struje tipa:bojler palim samo dok se ne napuni, kuham na plin, TV ne palim bezveze da bi mi stvarao buku u pozadini. Mjesečne kupovine, tj.sedmicne obavljam gdje mi je najjeftinije npr.Bingo a dnevne, ukoliko je potrebno obavljam u Hosi jer su granapi preskupi. Ubacili smo i štedne sijalice na sve izvore svjetla. Ogrjev kupujemo mimo sezone kada je cijena manja. Gardarobu kupujemo planski, obilazim sniženja a i pijacu Ciglane :D. Jedino na obuci ne stedim. Sto se tiče telefona, prešli smo na pretplatu jer moj muž do tada nije imao osjećaj za potrošnju jer je 10KM punio svako 5 dana. Sada mogu da kontrolisem troškove i imam uvid u stanje računa u svakom momentu, uz to smo i dobili budžet od 400 KM za kupovinu mobitela te ih možemo obnoviti svake 2.godine. U svakom slučaju, najzaljivije pare su mi pare bačene na telefonske razgovore, srećom sad ima viber, Skype...
Jedina stvar gdje zaista trenutno ne mogu da ustedim je potrošnja goriva koja se kreće izmedju 150-200 KM mjesečno. Auto je zaista potreba a kako nam gras radi, pješke nismo nigdje prispjeli.
Eto, ja se raspisah...

Sent from my Galaxy Nexus using Tapatalk
manekenka u penziji

#159 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Eh da, zaboravila sam napisati da sam znatno umanjila potrošnju para na hemiju. Ne kupujem vise Ariel, sad uzimam Persil koji je svakako jeftiniji a jednako dobro pere. Prije sam imala sredstvo za čišćenje svake površine ponaosob a sad sam uvela restrikcije :D. Kupim dax kojim cak i pločice u kuhinji i hodniku perem (umjesto Ajaxa), kupatilo znam nekad i varikinom dezinficirati jer ubija bakterije 100% sa WC školjke, a efikasno skida kamenac. Kad sam kod WC skoljke, kupujem miris za istu koji ima dosta refila. Prašinu brisem čarobnom krpom pa mlakom vodom. Pronto za drvene povrsine sam izbacila jer mi samo zamelja prašinu a naizgled čisto. Šampone i gelove za tusiranje kupujem u sto većem pakovanju, isto tako i ostale detrdzente, pogotovo kad su na akciji.

mostarka_90

#160 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by mostarka_90 »

Ah joj, ja sam pravi štediša :) dok sam išla na fax dobivala sam od roditelja svaki mjesec po 50 km od plaće, plus što sam dobivala ono svaki dan za fax... i umjesto da ja to potrošim na neke gluposti, čuvala sam.. i nakon 2 godine , tako nesto, platila sam sama sebi vozački.. niko mi nije dao fening :D tu je jos bilo nekih para od bajrama, rodjendana i slično..

nedavno sam isto dobila neke pare koje sam zaradila, nisam potrošila opet ništa, nego sam ih odložila na stranu, pa sad štedim za neki super mobitel.. tako da, sve se može kad se hoće.. normalno i meni se zna desiti da potrošim neplanski neke pare, na odjeću i kozmetiku sam posebno slaba :roll: al dobro, bitno je imati granice..
azurna_obala

#161 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by azurna_obala »

mostarka_90 wrote:Ah joj, ja sam pravi štediša :) dok sam išla na fax dobivala sam od roditelja svaki mjesec po 50 km od plaće, plus što sam dobivala ono svaki dan za fax... i umjesto da ja to potrošim na neke gluposti, čuvala sam.. i nakon 2 godine , tako nesto, platila sam sama sebi vozački.. niko mi nije dao fening :D tu je jos bilo nekih para od bajrama, rodjendana i slično..

nedavno sam isto dobila neke pare koje sam zaradila, nisam potrošila opet ništa, nego sam ih odložila na stranu, pa sad štedim za neki super mobitel.. tako da, sve se može kad se hoće.. normalno i meni se zna desiti da potrošim neplanski neke pare, na odjeću i kozmetiku sam posebno slaba :roll: al dobro, bitno je imati granice..
živiš od have....aha
dobro, a koje pare i čije pare onda trošiš? :oops:
newlevel

#162 Re: AW: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by newlevel »

azurna_obala wrote:
mostarka_90 wrote:Ah joj, ja sam pravi štediša :) dok sam išla na fax dobivala sam od roditelja svaki mjesec po 50 km od plaće, plus što sam dobivala ono svaki dan za fax... i umjesto da ja to potrošim na neke gluposti, čuvala sam.. i nakon 2 godine , tako nesto, platila sam sama sebi vozački.. niko mi nije dao fening :D tu je jos bilo nekih para od bajrama, rodjendana i slično..

živiš od have....aha
Tatine :-D

Sent from my nokia 3310
Svakodobro!

#163 Re: AW: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

newlevel wrote:
azurna_obala wrote:

živiš od have....aha
Tatine :-D

Sent from my nokia 3310
A dobro, djevojka je možda još uvijek na "pipi" roditelja. Problem nastaje, kad kreneš sam zarađivati i snadbijevati se. Svi smo mi od bajramluka, novca za dobre ocjene, od kucnih prijatelja sto dobijemo, kupovali si nesto, ali kad na sve sam iz svog džepa moraš potegnuti, e tu nastaje malo razilaženje, onog u padže i onog što ti treba :D
azurna_obala

#164 Re: AW: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by azurna_obala »

Svakodobro! wrote:
newlevel wrote: Tatine :-D

Sent from my nokia 3310
A dobro, djevojka je možda još uvijek na "pipi" roditelja. Problem nastaje, kad kreneš sam zarađivati i snadbijevati se. Svi smo mi od bajramluka, novca za dobre ocjene, od kucnih prijatelja sto dobijemo, kupovali si nesto, ali kad na sve sam iz svog džepa moraš potegnuti, e tu nastaje malo razilaženje, onog u padže i onog što ti treba :D
pa da..
laHko je štekat lovu ovako, jer ovamo imaš siguran izvor prihoda, plus ne moraš da plaćaš ništa (režije i ostali klinci).
Kad počneš da štediš od svojih usta i iz svog džepa, a ne tuđeg...to je druga priča.
CaneBos

#165 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by CaneBos »

azurna_obala wrote:
Svakodobro! wrote: A dobro, djevojka je možda još uvijek na "pipi" roditelja. Problem nastaje, kad kreneš sam zarađivati i snadbijevati se. Svi smo mi od bajramluka, novca za dobre ocjene, od kucnih prijatelja sto dobijemo, kupovali si nesto, ali kad na sve sam iz svog džepa moraš potegnuti, e tu nastaje malo razilaženje, onog u padže i onog što ti treba :D
pa da..
laHko je štekat lovu ovako, jer ovamo imaš siguran izvor prihoda, plus ne moraš da plaćaš ništa (režije i ostali klinci).
Kad počneš da štediš od svojih usta i iz svog džepa, a ne tuđeg...to je druga priča.
Nebitno sto je na pipi roditelja, bitnije je da je skontala princip stednje jos dok je na toj istoj pipi, lakse ce joj ici prilagodba kad bude na svom budzetu. :)
JOINT_1921
Vozim: odlično

#166 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by JOINT_1921 »

Ebay.de, Amazon.de :D
Svakodobro!

#167 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Svakodobro! »

@CaneBos
Slažem se ja s tobom, ali nije ovo baš tako kako izgleda, skontala je ona, ali ona ima "podlogu". Sasvim je druga priča kad ti nemaš oslonac i prepušten si sam sebi i svom džepu.
manekenka u penziji

#168 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Ma ja mislim da je djevojka htjela reci i da nije neki rasipnik kao ostali vršnjaci koji su na grbaci roditelja. Ipak taj novac s kojim raspolaže ne troši na gluposti već ciljano kupuje stvari. Mogla je ona sve pare potrošiti tokom faxa pa opet od roditelja tražiti da joj uplate vozački ispit.

mostarka_90

#169 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by mostarka_90 »

manekenka u penziji wrote:Ma ja mislim da je djevojka htjela reci i da nije neki rasipnik kao ostali vršnjaci koji su na grbaci roditelja. Ipak taj novac s kojim raspolaže ne troši na gluposti već ciljano kupuje stvari. Mogla je ona sve pare potrošiti tokom faxa pa opet od roditelja tražiti da joj uplate vozački ispit.

Eh da, upravo sam na to ciljala.. :) I da, zaradjujem nesto, al sam jos uvijek na grbaci roditelja. Mislim da je tema o tome kako ustediti, pa sam bas zbog toga napisala kako sam ustedila za vozacki.. a kao sto si i rekla, mogla sam te pare vrlo lahko potrošiti..

isto tako, mislim da su jako dobri nacini da se ustedi one kasice... svaki dan ubacis po 1km, 2, kako kad.. otvoris nakon godinu dana i eto neke sumice za koju mozes kupiti nesto.. :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#170 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by _BataZiv_0809 »

U zadnje vrijeme dosta praktikujem kupovinu higijenskih proizvoda koji su na akcijama. I mogu vam reci da je to pun pogodak. Prije mi je Ariel bio zakletva, ali nakon sto sam isprobao i Tide, Persil, Fax, Merix, ustanovio sam da su razlike u nijansama. Nedavno kupio Merix 8 kg za 25 KM i pakovanje 2 velika Lenora za 14 i miran sam naredna 2 mjeseca. Imam namjeru probati i one iz Konzuma-Era i Standard, iz DM-Denkt Mit, pa ako neko ima iskustva nek pise :)

Takođe sredstva za ciscenje sam sveo na najmanju mjeru. Pa nema toga sto Arf i Vim ne mogu skinuti :thumbup: uzimam sad i onaj uno univerzalni. Nije lose probati sa robnim markama, sve je to tu negdje, a znaju biti duplo jeftiniji od Ajaxa i kompanije.Prije sam uzimao najmanje 15-tak razlicitih sredstava za ciscenje, a sad su tu samo deterdzenti za sudje i ves, arf, vim, uno, domestos i eventualno pronto za njegu drvenog namjestaja jer ga imam dosta. Reklame nas ubjedjuju da nam treba puno vise nego sto je fkt dovoljno.
LipaMill

#171 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by LipaMill »

Evo prijedloga za finu ustedu, solidan deterdzent za ves:
Faks Helizim Winter Love (Saponia) - 8kg (80 pranja) pakovanje u kartonskoj kutiji 18 KM (ili 19KM) u Konzumu.
http://www.saponia.hr/novost/winter-love-kolekcija

Kupljeno u Super Konzumu, ul. Put Života (Koreja) u SA. Ne znam da li ga imaju u manjim marketima.
Suzie Q

#172 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Suzie Q »

_BataZiv_0809 wrote:U zadnje vrijeme dosta praktikujem kupovinu higijenskih proizvoda koji su na akcijama. I mogu vam reci da je to pun pogodak. Prije mi je Ariel bio zakletva, ali nakon sto sam isprobao i Tide, Persil, Fax, Merix, ustanovio sam da su razlike u nijansama. Nedavno kupio Merix 8 kg za 25 KM i pakovanje 2 velika Lenora za 14 i miran sam naredna 2 mjeseca. Imam namjeru probati i one iz Konzuma-Era i Standard, iz DM-Denkt Mit, pa ako neko ima iskustva nek pise :)

Takođe sredstva za ciscenje sam sveo na najmanju mjeru. Pa nema toga sto Arf i Vim ne mogu skinuti :thumbup: uzimam sad i onaj uno univerzalni. Nije lose probati sa robnim markama, sve je to tu negdje, a znaju biti duplo jeftiniji od Ajaxa i kompanije.Prije sam uzimao najmanje 15-tak razlicitih sredstava za ciscenje, a sad su tu samo deterdzenti za sudje i ves, arf, vim, uno, domestos i eventualno pronto za njegu drvenog namjestaja jer ga imam dosta. Reklame nas ubjedjuju da nam treba puno vise nego sto je fkt dovoljno.

preporučujem Konzumov DAX u spreju žuti, univerzalno sredstvo za čišćenje, cca 3.5KM, čisti sve od kuhinje, kupatila do tapaciranog namještaja i ima fin osvježavajući miris limuna, odavno "must have" kod mene :-)
topcam
Vozim: uzbrdo

#173 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by topcam »

Ja ha´sta ustedim, izleti mi prilika da to potrosim.. :oops: :lol:
Skyfox

#174 Re: Kako uštediti?

Post by Skyfox »

seldzuk wrote:jedan od načina štednje je svakako štednja energije.
a ono s čime se lako može početi su štedne sijalice
mada nije najbolja varijantaImage(treba se paziti da ne pukne) i takva je bolja od ove Image

UŠTEDE UGRADNJOM ŠTEDNIH ŽARULJA
Ja sam kupio par ovih nimalo jeftinih sijalica i promijenio da bi se ukucani stalno zalili da nista ne vide i opet se vratili na standardne. Ove koje sam ja kupio jacinom odgovaraju obicnim... Nisam primjetio da ima nekih extra jakih, ako ima moze preporuka...
Verolino

#175 Re: Kako uštediti? Gdje su sniženja?

Post by Verolino »

Definitivno nakon godina odlaska sa spiskovima u nabavku tipa merkatora, konzuma, bingo, i kojih sve ne marketa, znam da sam trošila silne pare, da ne kazem da zavrću žešće na kasi, (npr. puding pakovanje od 3 komada je 0,90pf, a kucano 0,90x3...i sl i to je primjer gdje sam na kasi napravila cirkus) znači od sad usput u granap, maximalno petobanku i uštedim po zadnjem do cca 200 KM na mjesec dana
Da se razumijemo isto se nalazi u frižideru, kao i ista sredstva za čišćenje, pranje, ličnu higijenu i sl.
Post Reply