Ti kao Hrvat ocigledno imas neke druge razloge za opstanak Bosne od mene kao Bosnjaka.Skijaš wrote:Mislim da je došlo do nesporazuma jer meni naime nije ni najmanje stalo do toga da ti o meni imaš pozitivno mišljenje. Bitno mi je da me razumiješ, a ne šta misliš o meni.
Dakle, da pokušamo još jednom. Okretanje Bošnjaka islamu tokom rata nije fikcija a primjer s terminom "šehid" je samo jedna od manifestacija procesa koji bi, da je nastavljen, ostavio puno dubljeg traga na duši bošnjačkog korpusa od Bočinje i Mevlida. Ja ne kažem da se ARBiH transformisalo u islamsku armiju, ali da je rat nastavljen bez američke pomoći i uz prolongirane napade Tuđmanovih i Miloševićevih snaga, vjerska transformacija ARBiH bi bila suštinska a na čelu iste bi se vrlo vjerovatno našao neko poput Nezima Halilovića.
Šejh Enver (emir El Mudžahida) je Izetbegovića nagovarao da odbije američku pomoć i da se umjesto za BiH, bori za komad zemlje na kojem bi se uspostavilo šerijatsko pravo. Izetbegović je to odbio da bi šejh Enver zajedno sa svojim saradnicima a u organizaciji AID-a bio ubijen kod Žepča putujući na džumu u Zenicu (dok je jedini preživjeli član šure, Imad El Misri protjeran u Egipat). Međutim, da Amerikanci nisu intervenisali i Izetbegoviću ponudili vojnu i političku pomoć u zamjenu za neutralisanje radikalnog islamizma, Izetbegović ne bi imao izbora nego jačati veze sa islamistima kako šiitskim, tako i selefijskim.
Što, još jednom da ponovim, ne znači da su Bošnjaci skloni radikalizmu i potencijalna prijetnja jer to očigledno nije njihov prvi izbor pošto danas znamo da ako su Amerikanci spremni pomoći fizički opstanak Bošnjaka, Bošnjaci su spremni učestvovati u američkom ratu protiv talibana na drugom kraju svijeta.
Za vrijeme 90-ih mi smo i dalje bili izgubljeni i nacionalno neosvijesceni kao narod i Islam jeste i dalje bio glavni stub nase identifikacije. Ali ni tad mi se nismo okrenuli radikalizmu niti terorizmu.
Ja nemam pozitivno misljenje o tebi niti me ti zanimas samo bih te zamolio da ne vrijedjas moj narod.
Bosnjaci nisu nikakvi ekstremisti niti "talibani" i tome slicno...
Ako ne optuzujes Srbe da su PRAVOSLAVNI ekstremisti sto i jesu bili za vrijeme rata... ako ne optuzujes Hrvate da su KATOLICKI ektremisti onda nemoj ni nas.
Nasa borba je NACIONALNE prirode.
I ako neko pokusa da dijeli Bosnu sutra mi cemo dati svoje zivote za odbranu Bosne ako treba ali necemo dizati srpske civile u vazduh u nekim samoubilackim napadima kao sto nismo ni 90-ih.
Zlocini protiv civila nije nesto po cemu su Bosnjaci poznati.
Bosnjaci su najmanje zlocina pocinili protiv civila u ratu 90-ih a tako ce biti i u nekom narednom ratu. Mi kukavice nismo... mi ne svrsavamo na zlostavljanje zena i djece kao pojedine nase komsije.
Jos jednom te lijepo molim da ne vrijedjas Bosnjake i da nas ne nazivas Islamskim ekstremistima i slicno. Ako hoces uvrijedi nas direktno nemoj to ovako raditi.