Referendum poslije popisa

Locked
chill001

#151 Re: Referendum poslije popisa

Post by chill001 »

Skijaš wrote:Mislim da je došlo do nesporazuma jer meni naime nije ni najmanje stalo do toga da ti o meni imaš pozitivno mišljenje. Bitno mi je da me razumiješ, a ne šta misliš o meni.

Dakle, da pokušamo još jednom. Okretanje Bošnjaka islamu tokom rata nije fikcija a primjer s terminom "šehid" je samo jedna od manifestacija procesa koji bi, da je nastavljen, ostavio puno dubljeg traga na duši bošnjačkog korpusa od Bočinje i Mevlida. Ja ne kažem da se ARBiH transformisalo u islamsku armiju, ali da je rat nastavljen bez američke pomoći i uz prolongirane napade Tuđmanovih i Miloševićevih snaga, vjerska transformacija ARBiH bi bila suštinska a na čelu iste bi se vrlo vjerovatno našao neko poput Nezima Halilovića.

Šejh Enver (emir El Mudžahida) je Izetbegovića nagovarao da odbije američku pomoć i da se umjesto za BiH, bori za komad zemlje na kojem bi se uspostavilo šerijatsko pravo. Izetbegović je to odbio da bi šejh Enver zajedno sa svojim saradnicima a u organizaciji AID-a bio ubijen kod Žepča putujući na džumu u Zenicu (dok je jedini preživjeli član šure, Imad El Misri protjeran u Egipat). Međutim, da Amerikanci nisu intervenisali i Izetbegoviću ponudili vojnu i političku pomoć u zamjenu za neutralisanje radikalnog islamizma, Izetbegović ne bi imao izbora nego jačati veze sa islamistima kako šiitskim, tako i selefijskim.

Što, još jednom da ponovim, ne znači da su Bošnjaci skloni radikalizmu i potencijalna prijetnja jer to očigledno nije njihov prvi izbor pošto danas znamo da ako su Amerikanci spremni pomoći fizički opstanak Bošnjaka, Bošnjaci su spremni učestvovati u američkom ratu protiv talibana na drugom kraju svijeta.
Ti kao Hrvat ocigledno imas neke druge razloge za opstanak Bosne od mene kao Bosnjaka.

Za vrijeme 90-ih mi smo i dalje bili izgubljeni i nacionalno neosvijesceni kao narod i Islam jeste i dalje bio glavni stub nase identifikacije. Ali ni tad mi se nismo okrenuli radikalizmu niti terorizmu.

Ja nemam pozitivno misljenje o tebi niti me ti zanimas samo bih te zamolio da ne vrijedjas moj narod.

Bosnjaci nisu nikakvi ekstremisti niti "talibani" i tome slicno...

Ako ne optuzujes Srbe da su PRAVOSLAVNI ekstremisti sto i jesu bili za vrijeme rata... ako ne optuzujes Hrvate da su KATOLICKI ektremisti onda nemoj ni nas.

Nasa borba je NACIONALNE prirode.

I ako neko pokusa da dijeli Bosnu sutra mi cemo dati svoje zivote za odbranu Bosne ako treba ali necemo dizati srpske civile u vazduh u nekim samoubilackim napadima kao sto nismo ni 90-ih.

Zlocini protiv civila nije nesto po cemu su Bosnjaci poznati.

Bosnjaci su najmanje zlocina pocinili protiv civila u ratu 90-ih a tako ce biti i u nekom narednom ratu. Mi kukavice nismo... mi ne svrsavamo na zlostavljanje zena i djece kao pojedine nase komsije.

Jos jednom te lijepo molim da ne vrijedjas Bosnjake i da nas ne nazivas Islamskim ekstremistima i slicno. Ako hoces uvrijedi nas direktno nemoj to ovako raditi.
Bodkin

#152 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

@skijas potpuno u pravu, a ti si totalno nerealan
_majevica_

#153 Re: Referendum poslije popisa

Post by _majevica_ »

Bodkin wrote:@skijas potpuno u pravu, a ti si totalno nerealan
Covjek kaze..ako postoje Srbi i Hrvati u BiH..logicno je da postoje i Bosnjaci...i da se isto nacionalno posmatraju.
zavrzlama

#154 Re: Referendum poslije popisa

Post by zavrzlama »

@skijas je u pravu i misli dobro BIH ALI bira najlosiju i najopasniju varijantu kojom bi bosnjaci u slucaju podjele BIH uzeli kao oruzje u odbrani iste....po njemu zaprijetili bi radikalnim islamom,sto naivan nebosnjak moze lako protumaciti da su bosnbjaci u BIH u stvarnosti skriveni radikalni islamisti,a u javnosti se pokazuju lazno kao multietnicari,moralni,sekularni i proevropski orijentisani....zna skijas da bosnjaci ne bi se nikad okrenuli radikalnom islamu,ali on smatra tu opciju najboljom branom u odbrani BIH jer zapad se najvise boji tog scenarija....nazalost taj nacin plasenja zapada je i jedino preostao probih strani...
JackTheStripper

#155 Re: Referendum poslije popisa

Post by JackTheStripper »

Meni je smiješno to etiketiranje Bošnjaka kao ekstremista od strane odredenih srpskih i hrvatskih krugova. Medutim, valja napomenuti da je to isključivo za eksternu uporabu, propaganda prema okolnom svijetu, lobiranje ako želiš. No, u odnosima prema samim Bošnjacima, dakle interno, nazivajiu nas instant muslimanima, nepotpunim muslimanima. Svo vrijeme smo živili skupa u Jugi, ne sjecam se da su nas tada pretjerano etiketirali.

Da se redovi zbijaju nakon nesretnih dogadaja je logična poslijedica rata. Zbijaju i oni svoje redove mnogo više od Bošnjaka, a opet samo Bošnjake okrivljuju za to.

Bijedno.
Bodkin

#156 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

zavrzlama wrote:
@skijas je u pravu i misli dobro BIH ALI bira najlosiju i najopasniju varijantu kojom bi bosnjaci u slucaju podjele BIH uzeli kao oruzje u odbrani iste....po njemu zaprijetili bi radikalnim islamom,sto naivan nebosnjak moze lako protumaciti da su bosnbjaci u BIH u stvarnosti skriveni radikalni islamisti,a u javnosti se pokazuju lazno kao multietnicari,moralni,sekularni i proevropski orijentisani....zna skijas da bosnjaci ne bi se nikad okrenuli radikalnom islamu,ali on smatra tu opciju najboljom branom u odbrani BIH jer zapad se najvise boji tog scenarija....nazalost taj nacin plasenja zapada je i jedino preostao probih strani...
Skijas mislim pise o tome kako to sve zapad vidi, a ne sta ce bosnjaci stvarno uraditi. Dakle bosnjaci ce se moze okrenuti radikalizmu, a mozda i nece ali zapad se boji da hoce i to je dosta
Bodkin

#157 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

sherbett wrote:
ovo o čemu priča skijaš se po nekim indicijama dešava na Kosovu
Ako se i desi bice to na fonu americkih intervencija. Gdje god su ratovali protiv necega ili intervenisali, nakon nekog vremena u tim zemljama stvari su otisle upravo u smjeru protiv kog su se ameri borili
zavrzlama

#158 Re: Referendum poslije popisa

Post by zavrzlama »

Stvaranjem novog rs-a na tlu Kosovske drzave,ameri zele da blokiraju i srbiju i kosovo u razvoju i odrzavaju trinjajuce zariste...jer uvijek mogu radi svojih interesa potpaliti sukob...gledano to srbiji vise odgovara jer nemaju sta izgubiti,jer su vec izgubili,ali im se pruza prilika da moralno i strateski budu vezani za Kosovo,dok se albancima ne da predah da bi formirali pravnu drzavu na cijelom svom teritoriju...slicno je u BIH,BIH cjelovita ali sa separatistickim elementom koji sprecava drzavu da bude drzava u punom smislu..
Ludzak

#159 Re: Referendum poslije popisa

Post by Ludzak »

Ja znam da će ova sadašnja Bosna koju je poznajemo postati Srpska.
Danguba

#160 Re: Referendum poslije popisa

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
zavrzlama wrote:
Skijas mislim pise o tome kako to sve zapad vidi, a ne sta ce bosnjaci stvarno uraditi. Dakle bosnjaci ce se moze okrenuti radikalizmu, a mozda i nece ali zapad se boji da hoce i to je dosta
Ma da. Jedino Bosnjaci nemaju pravo na ekstremizam i zato ih preventivno treba unistiti, protjerati a ostatak strpati u geto pod kontrolu mirnih sugradjana.

Ako EU ne zna ko moze biti ekstremista, dovoljno je samo da pogleda rezultate Haskog tribunala.
Tu pricu(o muslimanskom ekstremizmu) prvi su plasirali Tudjman i Karadzic a na koji su nasjeli mnogi EU zvanicnici. Nakon rata bilo je jasno da oni koji su digli prasinu ustvari su najveci zlocinci nad istim tim muslimanskim ekstremistima.
Sta to govori???
Bodkin

#161 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Ma da. Jedino Bosnjaci nemaju pravo na ekstremizam i zato ih preventivno treba unistiti, protjerati a ostatak strpati u geto pod kontrolu mirnih sugradjana.

Ako EU ne zna ko moze biti ekstremista, dovoljno je samo da pogleda rezultate Haskog tribunala.
Tu pricu(o muslimanskom ekstremizmu) prvi su plasirali Tudjman i Karadzic a na koji su nasjeli mnogi EU zvanicnici. Nakon rata bilo je jasno da oni koji su digli prasinu ustvari su najveci zlocinci nad istim tim muslimanskim ekstremistima.
Sta to govori???
sam sebe demantujes. dakle zivimo u vremenu gdje je islamski terorizam globalna prijetnja i kroz sve novine i javnost ova se prica plasira tako da je strah od islamskog ekstremizma mnogo jaci od ostalih

p.s. boldirano: niko nema prava na ekstremizam, a za unistenje pises nesto sto si htio reci iako to niko nije spomenuo
chill001

#162 Re: Referendum poslije popisa

Post by chill001 »

Bodkin wrote:sam sebe demantujes. dakle zivimo u vremenu gdje je islamski terorizam globalna prijetnja i kroz sve novine i javnost ova se prica plasira tako da je strah od islamskog ekstremizma mnogo jaci od ostalih
Kakve veze imaju Bosnjaci sa tim terorizmom? Za tebe su svi muslimani teroristi?
p.s. boldirano: niko nema prava na ekstremizam, a za unistenje pises nesto sto si htio reci iako to niko nije spomenuo
A kakvo je tvoje misljenje? Kako ti mislis da ce Bosnjaci postupiti ako neko pokusa da dijeli Bosnu sutra?
Bodkin

#163 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

chill001 wrote:
Bodkin wrote:sam sebe demantujes. dakle zivimo u vremenu gdje je islamski terorizam globalna prijetnja i kroz sve novine i javnost ova se prica plasira tako da je strah od islamskog ekstremizma mnogo jaci od ostalih
Kakve veze imaju Bosnjaci sa tim terorizmom? Za tebe su svi muslimani teroristi?
A kakvo je tvoje misljenje? Kako ti mislis da ce Bosnjaci postupiti ako neko pokusa da dijeli Bosnu sutra?
o Boze dragi :-) znam da sam ja gluplji sto ti odgovaram ali eto. dakle, nisu svi muslimani teroristi ali islamski terorizam je sada aktuelan u svijetu i zapad, a pogotovo amerika, se toga najvise boje kontas? i svaka zemlja koja je vecinski muslimanska, a nije pod nekom vrstom kontrole je za amere"potencijalna". pogotovo u slucaju koji je skijas opisao.

nije poenta u postupku ba. ti fakat ne citas postove. bosnjaci ce uzeti pusku kao i svaki narod sto bi uzeo. bitno je kako ce se drustvo promijeniti
Hajvan

#164 Re: Referendum poslije popisa

Post by Hajvan »

u mojoj domovini i okruženju ortodoksno hriščanski, tj. pravoslavni terorizam je zastupljeniji i opasniji...čak šta više, isti je institucionalizovan.
Last edited by Hajvan on 04/10/2013 12:48, edited 1 time in total.
chill001

#165 Re: Referendum poslije popisa

Post by chill001 »

Bodkin wrote:o Boze dragi :-) znam da sam ja gluplji sto ti odgovaram ali eto. dakle, nisu svi muslimani teroristi ali islamski terorizam je sada aktuelan u svijetu i zapad, a pogotovo amerika, se toga najvise boje kontas?

Ti mislis da je to razlog broj jedan zasto Amerika ne da Srbima da se odvoje?

To sto je pocinjen genocid u Bosni i sto bi podrskom Srbima Amerika izgubila svaki moralni kredibilitet koji je imala i to narocito u islamskom svijetu to nije bitno?

To sto bi se pripajanjem RS-a Srbiji stvorila neravnoteza u moci na Zapadnom Balkanu gdje bi Srbija predstavljala konstantnu prijetnju Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj to mislis ne brine Zapad?

To sto je Bosnu nemoguce podijeliti i da to hoce Amerika (Brcko distrikt, definisanje hrvatskog dijela, duzina granica, odvojenost Centralne Bosne i Bihackog regiona...) to nije bitno?

Sve ovo je nebitno... jedini razlog zasto Bosna nije podijeljena je zato sto je Ameriku strah od par miliona Bosnjaka?

Ali ni ne ocekujem drugo razmisljanje od tebe Bodkin, osobe koja u svakoj prilici indirektno brani Srbe na ovom forumu... :oops:
nije poenta u postupku ba. ti fakat ne citas postove. bosnjaci ce uzeti pusku kao i svaki narod sto bi uzeo. bitno je kako ce se drustvo promijeniti
A kako ce se to drustvo "promijeniti" ?

Ti sam sebe negiras... tvrdis prvo da Bosnjaci nisu ekstremisti vec da "Amerika tako gleda na stvari" a sad tvrdis da ce se Bosnjaci ipak "promijeniti"... promijeniti kako?
daddy-kool

#166 Re: Referendum poslije popisa

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote: Skijas mislim pise o tome kako to sve zapad vidi, a ne sta ce bosnjaci stvarno uraditi. Dakle bosnjaci ce se moze okrenuti radikalizmu, a mozda i nece ali zapad se boji da hoce i to je dosta
Ne bih rekao da je ovo baš tačno, ali neka se sam izjasni.

Ja sam pokušao argumentovati na drugoj temi tezu da ukoliko je primarni interes zapada politička neutralizacija bh muslimana (iz staha od islamskog fundamentalizma, šta li već), mogli su podržati podjelu BiH između Hrvatske i Srbije i jednostavno završiti sa tim. (Svi se nešto boje bh muslimana, do sada je to bio izgovor za napad.)

Neke evropske zemlje jesu to podržale, ali baš USA nije.
Danguba

#167 Re: Referendum poslije popisa

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Danguba wrote:

Sta to govori???
sam sebe demantujes. dakle zivimo u vremenu gdje je islamski terorizam globalna prijetnja i kroz sve novine i javnost ova se prica plasira tako da je strah od islamskog ekstremizma mnogo jaci od ostalih

Naravno da niko nema pravo na ekstremizam(bio sam malo sarkastican) a sto se tice tog nekog islamskog terorizma, on nije postojao ' 92.god. pa su opet stradali Bosnjaci(u najvecoj mjeri) samo zato sto su muslimani.(nemoj one price ''pa nisu samo oni stradali'', ''nisu svi Bosnjaci muslimani'' i t.d. jer tada se gledalo na ime i u gace. Sve drugo je bilo irelevantno.
daddy-kool

#168 Re: Referendum poslije popisa

Post by daddy-kool »

sherbett wrote:
Danguba wrote: Naravno da niko nema pravo na ekstremizam(bio sam malo sarkastican) a sto se tice tog nekog islamskog terorizma, on nije postojao ' 92.god. pa su opet stradali Bosnjaci(u najvecoj mjeri) samo zato sto su muslimani.(nemoj one price ''pa nisu samo oni stradali'', ''nisu svi Bosnjaci muslimani'' i t.d. jer tada se gledalo na ime i u gace. Sve drugo je bilo irelevantno.
e svašta ću pročitati :D
Istina je.

Da čovjek ne povjeruje.
Bodkin

#169 Re: Referendum poslije popisa

Post by Bodkin »

sherbett wrote:
Danguba wrote: Naravno da niko nema pravo na ekstremizam(bio sam malo sarkastican) a sto se tice tog nekog islamskog terorizma, on nije postojao ' 92.god. pa su opet stradali Bosnjaci(u najvecoj mjeri) samo zato sto su muslimani.(nemoj one price ''pa nisu samo oni stradali'', ''nisu svi Bosnjaci muslimani'' i t.d. jer tada se gledalo na ime i u gace. Sve drugo je bilo irelevantno.
e svašta ću pročitati :D
Ima u filmu jednom scena na tu temu :)
SmokingMan

#170 Re: Referendum poslije popisa

Post by SmokingMan »

LSD wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Dodik kaže - "Pozivam sve da se izjasne kao Srbi jer će to imati važan utjecaj na neke političke procese koji će se ovdje dešavati"
U najkraćem, Dodik računa da će etnički očišćenu teritoriju entiteta RS-a, moći učiniti državom, na osnovu deklaracije iz Montevidea, što naravno, neće uspjeti jer elementarno nepismeni Dodik ne zna osnove deklaracije iz Montevidea.

Etničko čišćenje nije i ne može biti sredstvo političke borbe. Ni sad, ni poslije popisa.
To što pišeš naprosto nije tacno.

Srbima se itekako isplatio zlocin i etnicko ciscenje....u Dejtonu (od strane glavne svjetske sile Amerike) su doslovno nagrađeni za etnicko ciscenje, tako što su dobili 50% teritorije BiH uz naziv Republika Srpska......to je realnost, cinjencno stanje - a drugo su naše unutrašnje projekcije, poimanje i licne želje.
A sad (nakon oopoisa) srbi žele sljedeci korak, next step....želo isto ono što su uradili npr. albanci na kosovu - da istupe iz države, kad se popisom utvrdi da su vecina od preko 90%.....hoce li u tome uspjeti, to ostaje da vidimo.
Objektivno,većina u RS bi se izjasnila da RS bude nezavisna od BIH,a da li bi mi eventualno mogli to spriječiti,ako se osvrnemo na prošle događaje prije ofanzive na B.Luku,i intervencije SAD-a,da se stane sa daljim napredovanjem Armije BIH,i oslobađanja teritorije od okupatora,lahko je zaključiti da mi tu uz pritisak MZ i ostalih svjetskih sila,ništa ne bi mogli učiniti,osim biti njemi posmatrači,što je najbolnije...
muzicar_iz_parka

#171 Re: Referendum poslije popisa

Post by muzicar_iz_parka »

Ludzak wrote:Ja znam da će ova sadašnja Bosna koju je poznajemo postati Srpska.
Iako je danas zaboravljeno, na početku sukoba RS uopšte nije imala to ime nego "Srpska Republika Bosna i Hercegovina", tek krajem 1992 se to promjenilo u RS.

Teoretski razlika samo u jednoj riječi u odnosu na tada postojeću RBiH.
Skijaš

#172 Re: Referendum poslije popisa

Post by Skijaš »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
zavrzlama wrote: @skijas je u pravu i misli dobro BIH ALI bira najlosiju i najopasniju varijantu kojom bi bosnjaci u slucaju podjele BIH uzeli kao oruzje u odbrani iste....po njemu zaprijetili bi radikalnim islamom,sto naivan nebosnjak moze lako protumaciti da su bosnbjaci u BIH u stvarnosti skriveni radikalni islamisti,a u javnosti se pokazuju lazno kao multietnicari,moralni,sekularni i proevropski orijentisani....zna skijas da bosnjaci ne bi se nikad okrenuli radikalnom islamu,ali on smatra tu opciju najboljom branom u odbrani BIH jer zapad se najvise boji tog scenarija....nazalost taj nacin plasenja zapada je i jedino preostao probih strani...
Suprotno :

"Two principal US policy goals in Bosnia relate directly to the concept of equip and train.

-Achieve a stable military balance in the region
-Eliminate radical fundamentalist influence in Bosnia"

To je iz američkih dokumenata a pojednostavljeno to znači da će te oni naoružati i obučiti kako pomoć ne bi tražio od Iranaca i selefijskih militanata. O uništavanju Bošnjaka kao političkog faktora niko više ne razmišlja ozbiljno.
muzicar_iz_parka

#173 Re: Referendum poslije popisa

Post by muzicar_iz_parka »

Oni više idu na uništavanje vojne moći svih strana nekad uključenih u sukob (SRB/CG, HR, BiH), ostaće par hiljada prašinara da uvode demokratiju u "diktatorskim" i "terorističkim" državama.
Skijaš

#174 Re: Referendum poslije popisa

Post by Skijaš »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote: Skijas mislim pise o tome kako to sve zapad vidi, a ne sta ce bosnjaci stvarno uraditi. Dakle bosnjaci ce se moze okrenuti radikalizmu, a mozda i nece ali zapad se boji da hoce i to je dosta
Ne bih rekao da je ovo baš tačno, ali neka se sam izjasni.

Ja sam pokušao argumentovati na drugoj temi tezu da ukoliko je primarni interes zapada politička neutralizacija bh muslimana (iz staha od islamskog fundamentalizma, šta li već), mogli su podržati podjelu BiH između Hrvatske i Srbije i jednostavno završiti sa tim. (Svi se nešto boje bh muslimana, do sada je to bio izgovor za napad.)

Neke evropske zemlje jesu to podržale, ali baš USA nije.
I SAD su to podržale, embargo na uvoz oružja koji je efektivno ciljao samo Sarajevo je bila manifestacija te podrške. Četnici su izgubili podršku Zapada (kao i u Drugom svjetskom ratu) kada su pokazali da su sposobni samo za ratne zločine a da, kada im neko pruži ozbiljan otpor, uglavnom podviju repom.
Skijaš

#175 Re: Referendum poslije popisa

Post by Skijaš »

chill001 wrote:Sve ovo je nebitno... jedini razlog zasto Bosna nije podijeljena je zato sto je Ameriku strah od par miliona Bosnjaka?
Nije to strah, više smetnja poput muhe. Ali i to ima veću težinu od želje velikosrpskog faktora. Četnici su pokazali da su uglavnom mirni kada ih se vojno pritisne, oni nemaju svoje Mevlide, njihovi su Mevlidi pičkice koje snajperom ubijaju Melihu Durić na kućnom pragu i onda opet nestanu u mraku krijući se iza srpskog naroda. Radikalni islamisti su (Zapadu) veći problem i zato je bolje suzbijati četnike nego podrškom četnicima stvarati plodno tlo za kloniranje Mevlida.
Locked