Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post Reply
Mister Yes

#151 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote:
Mister Yes wrote:Dayton je trajno rješenje. BiH funkcioniše sasvim dobro i bolje nego bar dvije trećine država na planeti. U zemlji stanje nije ni približno loše kako to prikazuju statistike i mediji. Đaba svo koprcanje ali Dayton ostaje još dugo dugo vremena. Evo SDA upravo dogovara Sejdića i Fincija baš kao što sam odavno najavljivao. Ova zemlja jednostavno nema dovoljno stanovnika da bi bila loša. Neka shvati kako ko hoće ;-)
Ti si stvarno cudan lik... :roll:

Sve samo da se ne ukinu entiteti.

A to da je Dejton "trajno rjesenje"... :-)

Prvom prilikom u ovoj zemlji ce ti biti drugo poluvrijeme, u kojem ce iz Bosne nestati ili Bosnjaci li manji entitet.
Rat je normalna stvar i dio života. I životinje se marišu što je dokaz da je to prirodna stvar. Ja sam za rat uvijek spreman. Ali mislim da neće biti potrebe. Dovoljno je ovo prostora za nas par miliona. Drugo je bilo 91-e. Svaki popis je pokazivao više ljudi pa je i podsvjesno proradio taj instinkt borbe za životni prostor kod svih naših "naroda i narodnosti". Sada je jasno da nas je sve manje pa i podsvjest šalje drugačije signale. Umjesto osjećaja gušenja dolazi do osjećaja širine. A suživot je dokazano moguć kada nema straha od gušenja 8-)
chill001

#152 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by chill001 »

Mister Yes wrote:Rat je normalna stvar i dio života. I životinje se marišu što je dokaz da je to prirodna stvar. Ja sam za rat uvijek spreman. Ali mislim da neće biti potrebe. Dovoljno je ovo prostora za nas par miliona. Drugo je bilo 91-e. Svaki popis je pokazivao više ljudi pa je i podsvjesno proradio taj instinkt borbe za životni prostor kod svih naših "naroda i narodnosti". Sada je jasno da nas je sve manje pa i podsvjest šalje drugačije signale. Umjesto osjećaja gušenja dolazi do osjećaja širine. A suživot je dokazano moguć kada nema straha od gušenja 8-)
Broj Bosnjaka i dalje raste i Bosnjaci iz Sandzaka, Kosova, Makedonije, Turske i Zapada gravitiraju ka Bosni.

Srbi upravo zbog toga sto nestaju iz Bosne znaju da im istice vrijeme i prva prilika koja im se ukaze oni ce krenuti sa secesijom.

A mi ih tada mozemo ili mirno posmatrati i pomiriti se sto su nam silovali cerke, majke sto su nam pobacali najmilije u masovne grobnice... ili im se mozemo majke cetnicke prljave n******* jednom za sva vremena
Basvod

#153 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Basvod »

Mister Yes wrote:
Basvod wrote: Trajno rjesenje ne postoji. Nigdje na planeti Zemlji.
Cak i da rijese Sejdica iza toga ceka stotine novih problema bez kojih nema napretka, izborni zakon, JMB, vojna-drzavna imovina itd. itd. BiH ne da slabo funkcionise nego uopste ne funkfionise. Drzavna i federalna vlada kao da ne postoje, tuzilastva spavaju, policija zivi od raskrsnice do raskrsnice, zdravstvo, penzije... gore biti ne moze, polovina radno sposobnih nezaposlena, mogao bih tako nabrajati do sutra. Ne mogu se sjetiti ni jedne stvari u BiH koja funkcionise.
Trajno rješenje postoji ali ne postoji konačno. Vjerovatno si na to mislio. (stvari traju ali ništa vječno)

Svi ti problemi će se polako rješavati. Kada se našlo rješenje da se prekine onakav rat onda je JMB i imovina dječija igra.
Vlade rade i ministarstva rade. Tužilaštva rade mada može bolje. Itd itd.

Gore može itekako a ako misliš da ne može onda si zaista neinformisana osoba. Pa dovoljno je pogledati vjesti iz svijeta svaki dan da vidiš kako može gore. Afrika, Azija, Južna Amerika. Sve je to u 99% slučajeva gore nego kod nas. Ako gledaš samo na Evropu, Sjevernu Ameriku i Okeaniju onda možda i padneš u depresiju. Ali više ljudi živi gore nego mi nego što živi bolje nego mi. U to nema nikakve sumnje.

Ponavljam, ova zemlja nema dovoljno stanovnika da bi nam bilo loše. Nas 3 miliona (a kasnije i samo 2 miliona) ćemo se već nekako dogovoriti kako da uživamo u BH resursima. Velika bara a malo krokodila kad malo bolje pogledaš ;-)
Pa ne mozes porediti zemlje treceg svijeta i BiH koja je u Evropi.
Kod njih je iz naseg ugla daleko gore nego kod nas al iz njihovog ugla kod njih je daleko bolje nego sto je bilo, sta ja znam, 1980.
Kod nas je daleko gore, gore nego 2000. a ne 1980.
Da nismo tu gdje jesmo, u Evropi, bilo bi gore nego u Zimbabveu. Evropa ce nas uvijek odrzavati u zivotu, sto finansijskim malim inekcijama, sto svojom blizinom ali cemo biti kao sto i jesmo najgora zemlja u Evropi.
Mister Yes

#154 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote:Jedna je sekularna, a druga je isto sekularna, isto kao i Bosna..
E čuj isto kao i Bosna :lol: Na Kosovu kada je neko predložio uvođenje vjeronauke u škole umalo nije ostao bez glave. Ovdje ne da je ne možeš izbaciti iz škola već ne možeš ni izbaciti računanje ocjene iz vjeronauke u prosjek. A to je samo jedan slikovit primjer. Takvih primjera koliko hoćeš.
chill001 wrote:A to da Kosovo ne smije nista bez ujka Sema, pa sta su trebali da urade?
Govorimo o sadašnjosti i stavu kosovara a ne o prošlosti i djelovanju amera. Kosovari ne smiju prnuti bez pitanja amera jer ako ne slušaju amere ovi ih jednostavno mogu ponovu gurnuti u vatru i dati na tacni Beogradu.
chill001 wrote:Ono sto ti neces sebi da priznas ili ne shvatas je da je neprijatelj broj jedan Americi u Evropi Rusija, a na drugom mjestu Evropska Unija.
Kad sam ja rekao da nije tako? To je naravno tačno ali to nema veze sa ovom pričom.
chill001 wrote:Individualne mikro-drzave kao sto je Bosna im nisu ni na radaru.
:lol: To je isto kao da kažeš da su ti bitni porodica i posao ali ti nije bitno da li ćeš oprati zube. Prioriteti postoje i naravno da je veći prioritet Rusija nego BiH ali ako već mogu kontrolisati i male nisu ludi da to ne rade. Ti da si najveća sila svijeta ignorisao bi male zemlje? Ne bi ti bile ni na radaru? :lol:
chill001

#155 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by chill001 »

Mister Yes wrote:
chill001 wrote:Jedna je sekularna, a druga je isto sekularna, isto kao i Bosna..
E čuj isto kao i Bosna :lol: Na Kosovu kada je neko predložio uvođenje vjeronauke u škole umalo nije ostao bez glave. Ovdje ne da je ne možeš izbaciti iz škola već ne možeš ni izbaciti računanje ocjene iz vjeronauke u prosjek. A to je samo jedan slikovit primjer. Takvih primjera koliko hoćeš.
chill001 wrote:A to da Kosovo ne smije nista bez ujka Sema, pa sta su trebali da urade?
Govorimo o sadašnjosti i stavu kosovara a ne o prošlosti i djelovanju amera. Kosovari ne smiju prnuti bez pitanja amera jer ako ne slušaju amere ovi ih jednostavno mogu ponovu gurnuti u vatru i dati na tacni Beogradu.
chill001 wrote:Ono sto ti neces sebi da priznas ili ne shvatas je da je neprijatelj broj jedan Americi u Evropi Rusija, a na drugom mjestu Evropska Unija.
Kad sam ja rekao da nije tako? To je naravno tačno ali to nema veze sa ovom pričom.
chill001 wrote:Individualne mikro-drzave kao sto je Bosna im nisu ni na radaru.
:lol: To je isto kao da kažeš da su ti bitni porodica i posao ali ti nije bitno da li ćeš oprati zube. Prioriteti postoje i naravno da je veći prioritet Rusija nego BiH ali ako već mogu kontrolisati i male nisu ludi da to ne rade. Ti da si najveća sila svijeta ignorisao bi male zemlje? Ne bi ti bile ni na radaru? :lol:
Ne bih ignorisao male zemlje, ali ih se ne bi ni bojao.

Ti i dalje nisi u stanju da objasnis zasto bi se Amerika bojala Bosnjaka. Odnosno zasto bi vidjela vecu prijetnju u Bosnjacima nego u Srbima?
Mister Yes

#156 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote: Broj Bosnjaka i dalje raste i Bosnjaci iz Sandzaka, Kosova, Makedonije, Turske i Zapada gravitiraju ka Bosni.
:roll: Šta reći osobi koja izjavi ovako nešto? Bošnjaka će na ovom popisu biti manje nego 1991 godine. Možda i nekih 200.000 manje. A pravi pad tek slijedi. Tužno s kim ja raspravljam. :sad:
chill001

#157 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by chill001 »

Mister Yes wrote:
chill001 wrote: Broj Bosnjaka i dalje raste i Bosnjaci iz Sandzaka, Kosova, Makedonije, Turske i Zapada gravitiraju ka Bosni.
:roll: Šta reći osobi koja izjavi ovako nešto? Bošnjaka će na ovom popisu biti manje nego 1991 godine. Možda i nekih 200.000 manje. A pravi pad tek slijedi. Tužno s kim ja raspravljam. :sad:
:roll:

A to sto ce nas biti manje nema veze sa ratom... :roll:

Sta je sa Bosnjacima u Sandzaku? Je li njima broj raste ili opada?
Mister Yes

#158 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

Basvod wrote: Pa ne mozes porediti zemlje treceg svijeta i BiH koja je u Evropi.
Naravno da mogu. Ljudi su ljudi i globalno gledano mi smo među sretnijim ljudima na ovoj planeti.
Basvod wrote: Kod njih je iz naseg ugla daleko gore nego kod nas al iz njihovog ugla kod njih je daleko bolje nego sto je bilo, sta ja znam, 1980.
Kod nas je daleko gore, gore nego 2000. a ne 1980.
Gluposti. Ljudi su skloni da se sjećaju mladosti sa nostalgijom. To je i normalno jer tada smo bili mlađi, zdraviji, jači itd. Osim toga većina nas ovdje na forumu tada smo slušali rokenrol, izlazili i zabavljali se a sve o trošku roditelja. Danas radimo 8 sati dnevno pa onda oko djece i tako lete dani. Naravno da je MENI bilo bolje osamdesetih jer tada nisam radio i brinuo o porodici već sam se zajebavao a drugi su brinuli. Tako mi svi podsvjesno ono vrijeme kada smo bili mladi predpostavljamo današnjem vremenu.

Ali realno gledano danas je bolje nego 1980-e. I u osamdesetim naši su roditelji radili osam sati. Samo oni nisu radili na kompjuterima već olovkom/lopatom/čekićem. I oni su brinuli o porodici samo što u njihovo vrijeme nije bilo pomagala koje mi danas imamo (veš mašina, mašina za pranje suđa, mikrovalna, autosjedalica itd itd.). Oni su se zabavljali kartajući i družeći se a mi imamo kompjutere, CD uređaje i slično. I tada se išlo na more i sada se ide na more. Hrana je bila zdravija ali ko ti brani i danas da jedeš na kašiku?

U principu osnova je ista "poso-kuća" ali su popratne stvari puno intenzivnije i jače. E sad pitanje je ukusa šta preferiraš. Tada jeste bio sporiji život ali ako ti je to ideal onda brate fino na neko selo i u miru lagano meditiraj. Sve ostalo je samo nostalgija za vremenom kada su drugi radili za nas a mi se zajebavali. Isto će tako današnja omladina za 20 godina pričati kako je 2013-e bilo bolje.

Nemoj mi samo sad o statistikama živ bio. Rad na crno plus dotok novca iz dijaspore sve BH statistike prave besmislenim.
Basvod wrote: Da nismo tu gdje jesmo, u Evropi, bilo bi gore nego u Zimbabveu. Evropa ce nas uvijek odrzavati u zivotu, sto finansijskim malim inekcijama, sto svojom blizinom ali cemo biti kao sto i jesmo najgora zemlja u Evropi.
Nismo najgori ni u Evropi. To su gluposti koje može napisati samo neko ko nije bio ni u Albaniji ni u Rumuniji na primjer. Statistike su potpuno beskorisne za BiH i umjesto statistika putuj malo Bosnim i Hercegovinom a onda Albanijom pa vidi svojim očima.
Mister Yes

#159 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote: Ne bih ignorisao male zemlje, ali ih se ne bi ni bojao.

Ti i dalje nisi u stanju da objasnis zasto bi se Amerika bojala Bosnjaka.
Ma kada sam ja rekao da se boje Bošnjaka? Radi se jednostavno o mjerama predostrožnosti. Zašto da ne kada mogu.

Hajde da probamo sa primjerom (ljudi bolje shvataju na taj način). Kada hodaš ulicom da li svo vrijeme razmišljaš "jao Bože mogao bi me neko sada opljačkati"?? Ne razmišljaš naravno. Ali ipak držiš pare u novčaniku u đepu a ne u ruci zar ne? Nećeš mahati sa par stoja u ruci po sred grada zar ne? E vidiš nije da se ti sad nešto bojiš prolaznika u smislu da te neki veliki strah spopada ali nema razloga da ignorišeš činjenicu da postoji mogućnost da je neko od njih lopov.
Mister Yes

#160 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote:
Mister Yes wrote:
:roll:

A to sto ce nas biti manje nema veze sa ratom... :roll:

Sta je sa Bosnjacima u Sandzaku? Je li njima broj raste ili opada?
Ima veze sa ratom ali puno više sa mirom.

Sandžak je druga zemlja ali ni priliv iz sandžaka ne može zaustaviti pad Bošnjaka što dovoljno govori o tome u kakvoj smo demografskoj situaciji. Poenta ostaje da svi BH narodi gube stanovništvo što je u konačnici super stvar. Manje krokodila u ovoh našoj bari može biti samo pozitivno.
chill001

#161 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by chill001 »

Mister Yes wrote:Ma kada sam ja rekao da se boje Bošnjaka? Radi se jednostavno o mjerama predostrožnosti. Zašto da ne kada mogu.

Hajde da probamo sa primjerom (ljudi bolje shvataju na taj način). Kada hodaš ulicom da li svo vrijeme razmišljaš "jao Bože mogao bi me neko sada opljačkati"?? Ne razmišljaš naravno. Ali ipak držiš pare u novčaniku u đepu a ne u ruci zar ne? Nećeš mahati sa par stoja u ruci po sred grada zar ne? E vidiš nije da se ti sad nešto bojiš prolaznika u smislu da te neki veliki strah spopada ali nema razloga da ignorišeš činjenicu da postoji mogućnost da je neko od njih lopov.
E bravo za objasnjenje... :-)

Ovako, Amerika je bila protiv Srbije 90-ih zato sto je Srbija u ocima Zapada bila zadnji nosilac Jugoslavije, komunizma i svega onog protiv cega se Amerika borila za vrijeme Hladnog rata.

A danas je Amerika protiv odvajanja manjeg entiteta zato sto bi Srbija sa pripojenim RS-om predstavljala stalnu prijetnju regionu, a narocito Hrvatskoj, koja je glavni saveznik Zapada na Balkanu. Americi, a narocito EU je potrebna ravnoteza u moci na zapadnom Balkanu.

I tebi izgleda smeta sto smo mi u istom entitetu sa Hrvatima. Za tebe je izgleda bolje rjesenje da su jos 95. stvorili treci entitet pa da smo mi gazde u svom trokutu Sa-Tu-Ze. Tad mozda Amerikanci u tvojim ocima ne bi bili islamofobi. :-)

Mister Yes wrote:Sandžak je druga zemlja ali ni priliv iz sandžaka ne može zaustaviti pad Bošnjaka što dovoljno govori o tome u kakvoj smo demografskoj situaciji. Poenta ostaje da svi BH narodi gube stanovništvo što je u konačnici super stvar. Manje krokodila u ovoh našoj bari može biti samo pozitivno.
Cinjenica je da broj Bosnjaka i dalje raste. I ako taj rast opada, i dalje je rast. I broj Bosnjaka ce ostati stabilan na nekih dva miliona i u narednim decenijama. Znaci poenta je da u poredjenju sa Srbima i Hrvatima u Bosni nase demografsko stanje nece biti tako crno.
VjecitiStudent

#162 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by VjecitiStudent »

chill001 wrote: ...
Cinjenica je da broj Bosnjaka i dalje raste. I ako taj rast opada, i dalje je rast. I broj Bosnjaka ce ostati stabilan na nekih dva miliona i u narednim decenijama. Znaci poenta je da u poredjenju sa Srbima i Hrvatima u Bosni nase demografsko stanje nece biti tako crno.
Bit će itekako crno
Bosnia and Herzegovina
Population (thousands)
Low variant
2000-2100

Year Population
2000 3 834
2005 3 880
2010 3 846
2015 3 787
2020 3 703
2025 3 600
2030 3 490
2035 3 365
2040 3 220
2045 3 058
2050 2 886
2055 2 710
2060 2 536
2065 2 361
2070 2 184
2075 2 004
2080 1 824
2085 1 651
2090 1 492
2095 1 353
2100 1 236
http://esa.un.org/wpp/unpp/panel_population.htm
radostan dan

#163 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by radostan dan »

Postao/la palermo dana 25/06/2013 19:42
radostan dan je napisao/la:
palermo je napisao/la:

Stvarno misliš da bi Rsovci navijali za RS a protiv Srbije ? ....nema šanse......čak bi se možda moglo reći i nažalost
nisu ovo bolan devedesete...mjenjaju se pol. stavovi i mišljenja.
prvo, utakmica neće biti odobrena. a npr. da hoće, i da je npr za bodove, bilo bi ovako kao što cska kaže.
ti ne vjeruješ ako ti kažem da, hipotetički, kada bi srpska imala mogućnost otcjepljenja, da bi, uz kvalitetnu kampanju, izabrala samostalnost a ne prisajedinjenje srbiji, a to je tako...

Nemojmo se zajebavati radosni.....ja sam ozbiljan čovjek....
palermo, samo da te podsjetim na diskusiju, ostalo mi je ovo tvoje u glavi - daj ba radosni, ja sam ozbiljan čovjek... :mrgreen: :thumbup:

vidi šta kaže cia za devedesete (preseno iz dn. avaza, današnje izdanje)-

U dokumentu se navodi da Karadžić nije želio da teritorija Srba u BiH bude anektirana u "veliku Srbiju", jer bi time njegova uloga bila umanjena.
kažem ti ja - ti ne vjeruješ ako ti kažem da, hipotetički, kada bi srpska imala mogućnost otcjepljenja, da bi, uz kvalitetnu kampanju, izabrala samostalnost a ne prisajedinjenje srbiji, a to je tako...
Paranoid

#164 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Paranoid »

Hipotetički ili ne...razići se možemo samo kada im babo i majka budu imali tapiju na tu teritorijicu, koju uzalud pokušavaju nazvati državom.

Do tada...the name of reality - BiH
MuaDib

#165 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by MuaDib »

Ovi dokumenti samo služe za pranje ruku Zapada, koji je imao ključeve mira, a nije ih upotrijebio, jer mu to nije bilo u interesu. Da su oni rekli miran raspad i tačka, ili mirna prekompozicija Jugoslavije i tačka, niko se ne bi usudio raditi šta je radio. Međutim, neodlučnost prvenstveno Britanije, Francuske i Njemačke oko budućih interesa na Balkanu, te držanje SAD po strani, najviše su kumovali poznatom razvoju situacije, sve dok Klintonu nije trebalo mirovno rješnje pred izbore.
daddy-kool

#166 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by daddy-kool »

Skijaš wrote:
daddy-kool wrote:
Skijaš wrote:"Problem" je u tom što se tu podjelu ne može izvesti bez klizanja bošnjačkog korpusa u ekstremizam a razloga ima više od kojih je glavni taj teret nepravde, odnosno genocida i masovnih zločina koje se i danas negira.
Ovo je smiješno, pa kada Srbi nisu otišli u radikalizam nakon gubitka svih teritorija, zašto bi Bošnjaci?
http://www.youtube.com/watch?v=EJjGabXw6D0

http://www.youtube.com/watch?v=87cnN4wyzAY

Možda je do 72 djevice.
Nisam skontao.

Da li sam pogriješio kada sam rekao da Srbi nisu otišli u radikalizam nakon gubitka teritorija u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu?
Bodkin

#167 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Skijaš wrote:
daddy-kool wrote:
Ovo je smiješno, pa kada Srbi nisu otišli u radikalizam nakon gubitka svih teritorija, zašto bi Bošnjaci?
http://www.youtube.com/watch?v=EJjGabXw6D0

http://www.youtube.com/watch?v=87cnN4wyzAY

Možda je do 72 djevice.
Nisam skontao.

Da li sam pogriješio kada sam rekao da Srbi nisu otišli u radikalizam nakon gubitka teritorija u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu?
Pa pomalo jer se radikalizmom smatra raznosenje na pijacama i postavljanje autobombi. Nazalost u svijetu vidimo da ima ta radikalna struja u islamu koja to radi, a kako srbi nisu iz tog kulturnog kruga oni se i ne mogu radikalizirati do te mjere
Mister Yes

#168 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

chill001 wrote: Ovako, Amerika je bila protiv Srbije 90-ih zato sto je Srbija u ocima Zapada bila zadnji nosilac Jugoslavije, komunizma i svega onog protiv cega se Amerika borila za vrijeme Hladnog rata.

A danas je Amerika protiv odvajanja manjeg entiteta zato sto bi Srbija sa pripojenim RS-om predstavljala stalnu prijetnju regionu, a narocito Hrvatskoj, koja je glavni saveznik Zapada na Balkanu. Americi, a narocito EU je potrebna ravnoteza u moci na zapadnom Balkanu.
:-) Još jedan ubačeni element. Čuj Amerika protiv Srbije zbog komunizma. :lol: Cijeli svijet je bio protiv Srbije zar ne? Drug moj, Amerika je zajedno za ostalim zapadnim svijetom uvela embargo na uvoz oružja i gledala mjesecima kako nas ubijaju ko zečeve. Plan je bio da nas nema (kao političkog faktora) i da se BiH podjeli na dva dijele između Srbije i Hrvatske. Ali Bošnjaci su se ipak uspjeli organizovati na vrijeme i već krajem 92-e je postalo jasno da je taj plan propao. Bošnjake je u tom momentu već bilo nemoguće uništiti osim dugotrajnim totalnim ratom uz mnogo genocida a to zapadna javnost već ne bi odobrila. Zato se prešlo na plan B. Ako nas već ne mogu uništiti onda bar da nas kontrolišu. S obzirom da se Srbi nisu složili sa tim planom (da ostanu u BiH kao kontrolori Bošnjaka) postali su glavni neprijatelj zapada. I tako je bilo dok nisu pristali na taj plan. Kakav komunizam kakve trice :lol:

Srbija plus RS prijetnja regionu? A sile i govana. :lol: Kad 92-e sa JNA nisu mogli ništa nenaoružanim komšijama baš će sada biti sila. Odakle više izvirete i kada ćete skontati da vas je lako provaliti?
chill001 wrote: I tebi izgleda smeta sto smo mi u istom entitetu sa Hrvatima. Za tebe je izgleda bolje rjesenje da su jos 95. stvorili treci entitet pa da smo mi gazde u svom trokutu Sa-Tu-Ze. Tad mozda Amerikanci u tvojim ocima ne bi bili islamofobi. :-).

Upravo suprotno. Veliki sam fan Federacije kao i svakog drugog oblilka udruživanja naših naroda i narodnosti.
chill001 wrote: Cinjenica je da broj Bosnjaka i dalje raste. I ako taj rast opada, i dalje je rast. I broj Bosnjaka ce ostati stabilan na nekih dva miliona i u narednim decenijama. Znaci poenta je da u poredjenju sa Srbima i Hrvatima u Bosni nase demografsko stanje nece biti tako crno.
U poređenju sa njima neće ali i nas je sve manje i to je super.
Havatar

#169 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Havatar »

Bodkin
Pa pomalo jer se radikalizmom smatra raznosenje na pijacama i postavljanje autobombi. Nazalost u svijetu vidimo da ima ta radikalna struja u islamu koja to radi, a kako srbi nisu iz tog kulturnog kruga oni se i ne mogu radikalizirati do te mjere
Do te mjere ne mogu ali do jere da spaljuju zive ljude , da kolju i da vrse gennocide mogu.
daddy-kool

#170 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:
wtf? Pa u bivšoj Yu niko nije bio radikalizovaniji od Srba? Samo što je njihovo radikalizovanje imalo nacistički oblik i bilo organizovano preko svih struktura koje upravljaju društvom.

Samo muslimani mogu biti radikalni teroristi?!

Što se tiče Bošnjaka i radikalizovanja, pa gdje su bili ti radikali do sada, konkretno 1992-1994 kada je trebalo da nas nestane?
Mister Yes

#171 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

Havatar wrote:
Bodkin
Do te mjere ne mogu ali do jere da spaljuju zive ljude , da kolju i da vrse gennocide mogu.
Upravo tako. Nema tog terorističkog napada koji se može porediti sa genocidom u Srebrenici. Čak je 11 Septembar imao više od duplo manje žrtava.
Mister Yes

#172 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote: Što se tiče Bošnjaka i radikalizovanja, pa gdje su bili ti radikali do sada, konkretno 1992-1994 kada je trebalo da nas nestane?
Radikaliziranje se ne može baš desiti preko noći. Ali počelo je i tada tokom rata. Ili misliš da je tekbir legitiman pozdrav u sekularnoj multietničkoj vojsci i državi?
daddy-kool

#173 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by daddy-kool »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote: Što se tiče Bošnjaka i radikalizovanja, pa gdje su bili ti radikali do sada, konkretno 1992-1994 kada je trebalo da nas nestane?
Radikaliziranje se ne može baš desiti preko noći. Ali počelo je i tada tokom rata. Ili misliš da je tekbir legitiman pozdrav u sekularnoj multietničkoj vojsci i državi?
Naravno da tekbir nema veze sa multietničkom sekularnom vojskom.

Poenta je da se Bošnjaci prikazuju kao potencijalni teroristi, te se moraju se kontrolisati i to je razlog da se zapad zabrine i aktivira, a osvjedočeni ratni zločinaci i oni obični zlotvori, agresija i genocid, to je eto dio života i rata.

Da ponovim sa prethodne strane, dok su evropljani vodili inicijativu za rješenje rata u BiH bili smo nenaoružani, kada su amerikanci preuzeli kormilo oružje je počelo stizati. To sigurno nije zato što smo im dragi, niti zato što bi to pojednostavilo rješenje rata - produžilo ga je, niti im treba obaveza na Balkanu u vidu Bošnjaka. Tvrdim da je to bila moralna reakcija. Mogli su jednostavno ništa da ne urade.
Mister Yes

#174 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote: Da ponovim sa prethodne strane, dok su evropljani vodili inicijativu za rješenje rata u BiH bili smo nenaoružani, kada su amerikanci preuzeli kormilo oružje je počelo stizati. To sigurno nije zato što smo im dragi, niti zato što bi to pojednostavilo rješenje rata - produžilo ga je, niti im treba obaveza na Balkanu u vidu Bošnjaka. Tvrdim da je to bila moralna reakcija. Mogli su jednostavno ništa da ne urade.
Nisu mogli ništa da ne urade. Već krajem 92-e je postalo jasno da se Bošnjaci ne mogu pobijediti bez velike humanitarne tragedije (dugogodišnji napad Srbije I Hrvatske zajedno na opkoljene Muslimane). Dopuštanje takve tragedije bi bilo kobno za demokratskog predsjednika Clintona. A da su samo spriječavali to onda bi danas BiH bila Bošnjačka država sa Hrvatskom manjinom i Srbima u tragovima. Morali su reagovati proaktivno. Prvo su okrenuli Hrvate protiv Bošnjaka kako bi prisilili Bošnjake da odustanu od 100% BiH projekta a zatim su natjerali i Srbe da pristanu da budu kontrolori Bošnjaka.
Billy Ben Dover

#175 Re: Deklasifikovani dokumenti CIA o BiH 1992 - 1996

Post by Billy Ben Dover »

Mister Yes wrote:
daddy-kool wrote: Da ponovim sa prethodne strane, dok su evropljani vodili inicijativu za rješenje rata u BiH bili smo nenaoružani, kada su amerikanci preuzeli kormilo oružje je počelo stizati. To sigurno nije zato što smo im dragi, niti zato što bi to pojednostavilo rješenje rata - produžilo ga je, niti im treba obaveza na Balkanu u vidu Bošnjaka. Tvrdim da je to bila moralna reakcija. Mogli su jednostavno ništa da ne urade.
Nisu mogli ništa da ne urade. Već krajem 92-e je postalo jasno da se Bošnjaci ne mogu pobijediti bez velike humanitarne tragedije (dugogodišnji napad Srbije I Hrvatske zajedno na opkoljene Muslimane). Dopuštanje takve tragedije bi bilo kobno za demokratskog predsjednika Clintona. A da su samo spriječavali to onda bi danas BiH bila Bošnjačka država sa Hrvatskom manjinom i Srbima u tragovima. Morali su reagovati proaktivno. Prvo su okrenuli Hrvate protiv Bošnjaka kako bi prisilili Bošnjake da odustanu od 100% BiH projekta a zatim su natjerali i Srbe da pristanu da budu kontrolori Bošnjaka.
ne samo to. ohrabrili su aliju da prerano raspiše referendum slagavši mu da će podržati građanski koncept jedan čovjek jedan glas, samo da bi ga gurnuli u rat po svaku cijenu.
Post Reply