1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Travnički Noćni Šetač

#151 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by Travnički Noćni Šetač »

Hajde da i to završimo jednom:

"SVRHA MJENJAČA

Snagu motora treba prilagođivati uvjetima vožnje i zato u prijenosu snage postoji mjenjač, što je veći broj okreta (koljenastog vratila) motora u odnosu na broj okreta kotača, to je veća snaga na raspolaganju za pogon kotača. Ali se u jednakom omjeru smanjuje brzina vožnje. Mijenjanjem stupnjeva prijenosa mjenjača mijenjamo prijenosne odnose između motora i kotaču." izvor: http://www.prometna-zona.com/autodijelo ... _snage.php

Bukvalno znači slijedeće: Ako se motor okreće brzinom 2000 obrtaja u minuti i ti staviš odnos zupčanika 1:1 onda će se i točkovi okretati sa 2000 obrtaja u minuti.... Ako staviš dva puta manji zupčanik na izlaz u odnos onda će 2000 obrtaja motora okretati točkove sa 4000 obrtaja čime ćeš dobiti brzinu ali izgubiti snagu... ukoliko staviš zupčanik dva puta veći na izlaz u odnos onda će 2000 obrtaja motora okretati točkove na 1000 obrtaja što će dati veću snagu na točkovima ali ograničenu odnosno smanjenu brzinu...

Možeš to vidjeti na običnom sportskom biciklu...

Kao što je lijepo opisano ovdje: http://www.autonet.hr/prijenos-snage-ii

Izdvajam sa ovog linka slijedeće: "Dakle, kada kažemo da mjenjač u npr. III stupnju prijenosa ima omjer od 1,37, to znači da ovaj automobil za svakih 1,37 okretaja koljenastog vratila napravi 1 okretaj osovine koja izlazi iz mjenjača. Kada bi to bio bicikl, (dakle vozilo bez diferencijala), kotač bi se okretao brže od pedala. U praksi to znači veliku brzinu vožnje, no malo raspoloživog momenta za svladavanje uzbrdice. U nižim su stupnjevima prijenosa ovi omjeri znatno veći upravo stoga što te stupnjeve koristimo za svladavanje uzbrdica i pokretanje vozila iz stanja mirovanja. Više stupnjeve prijenosa, dakle one čiji je prijenosni omjer manji od 1,00 : 1 u praksi koristimo za razvijanje viših brzina pri kojima je potrebna veća brzina okretanja kotača, dok za održavanje konstantne brzine na (relativno) ravnoj podlozi nije potreban posebno velik moment."
Travnički Noćni Šetač

#152 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Stvarno predlažem da sa ovim o ovoj temi završimo... nema smisla više...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#153 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by mali_milojica »

Travnički Noćni Šetač wrote:Hajde da i to završimo jednom:

"SVRHA MJENJAČA

Snagu motora treba prilagođivati uvjetima vožnje i zato u prijenosu snage postoji mjenjač, što je veći broj okreta (koljenastog vratila) motora u odnosu na broj okreta kotača, to je veća snaga na raspolaganju za pogon kotača. Ali se u jednakom omjeru smanjuje brzina vožnje. Mijenjanjem stupnjeva prijenosa mjenjača mijenjamo prijenosne odnose između motora i kotaču." izvor: http://www.prometna-zona.com/autodijelo ... _snage.php

Bukvalno znači slijedeće: Ako se motor okreće brzinom 2000 obrtaja u minuti i ti staviš odnos zupčanika 1:1 onda će se i točkovi okretati sa 2000 obrtaja u minuti.... Ako staviš dva puta manji zupčanik na izlaz u odnos onda će 2000 obrtaja motora okretati točkove sa 4000 obrtaja čime ćeš dobiti brzinu ali izgubiti snagu... ukoliko staviš zupčanik dva puta veći na izlaz u odnos onda će 2000 obrtaja motora okretati točkove na 1000 obrtaja što će dati veću snagu na točkovima ali ograničenu odnosno smanjenu brzinu...

Izdvajam sa ovog linka slijedeće: "Dakle, kada kažemo da mjenjač u npr. III stupnju prijenosa ima omjer od 1,37, to znači da ovaj automobil za svakih 1,37 okretaja koljenastog vratila napravi 1 okretaj osovine koja izlazi iz mjenjača. Kada bi to bio bicikl, (dakle vozilo bez diferencijala), kotač bi se okretao brže od pedala. U praksi to znači veliku brzinu vožnje, no malo raspoloživog momenta za svladavanje uzbrdice. U nižim su stupnjevima prijenosa ovi omjeri znatno veći upravo stoga što te stupnjeve koristimo za svladavanje uzbrdica i pokretanje vozila iz stanja mirovanja. Više stupnjeve prijenosa, dakle one čiji je prijenosni omjer manji od 1,00 : 1 u praksi koristimo za razvijanje viših brzina pri kojima je potrebna veća brzina okretanja kotača, dok za održavanje konstantne brzine na (relativno) ravnoj podlozi nije potreban posebno velik moment."
Jesi li ikada u svom zivotu nocnog jahaca ikada gledao kada i kako se mjeri snaga? Svako,ali bas svako mjerenje se vrsi u najvecem stepenu prijenosa. Bio to auto sa pet,sest ili X brzina. Mjerenje snage se vrsi u najvecoj brzini.
Ako je tvoja teorija tacna,onda je cijeli svijet u zabludi i zapljuskuju nas laznim podacima. Dakle onaj koji vozi auto od 150 KS vozi u stvarnosti auto od 200 KS :lol:
jefferson

#154 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

Travnički Noćni Šetač wrote:Stvarno sam u momentu pomislio da ćeš priznati ovde svima da si pogriješio u ovoj raspravi ali očigledno ti takvo nešto ne pada na pamet... Ja sam skontao raspravu... osim tvojih rečenica ... možda da te podsjetim šta si rekao:

"To je manje vise normalno za taj motor.

Medjutim, po svemu sto si napisao, tvoje auto se sasvim normalno ponasa.

Daj ba ne zbunjujte covjeka. Po ovome sto on govori kod njega je sve uredu sa motorom.

Bez obzira sto je varijabilna gemetrija turbine nema teorije da taj motor povuce na 1500 o/min kao na recimo 2000 ili 2200 ili 2500.

Ja sam davno napisao da je po svemu auto OK kako je on to objasnio,"

I onda čovjek za kojeg ti ne daš da ga mi zbunjujemo kaže:"dakle nema više tromosti u polju od 1000-2000 obrtaja u minuti,auto ima više snage"
...

Vidi se da si zaista bio od pomoći kod rješavanja problema... Samo se nadam da u stvarnom životu ne radiš kao automehaničar...
Da, inace putem foruma se moze 100% identifikovati kako se njegov auto ponasao ili se ponasa.
Doduse, za vas koji sve to kupite sa google-a ili wikipedie mozda je i moguce!
Travnički Noćni Šetač

#155 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

mali_milojica wrote:

"SVRHA MJENJAČA

Jesi li ikada u svom zivotu nocnog jahaca ikada gledao kada i kako se mjeri snaga? Svako,ali bas svako mjerenje se vrsi u najvecem stepenu prijenosa. Bio to auto sa pet,sest ili X brzina. Mjerenje snage se vrsi u najvecoj brzini.
Ako je tvoja teorija tacna,onda je cijeli svijet u zabludi i zapljuskuju nas laznim podacima. Dakle onaj koji vozi auto od 150 KS vozi u stvarnosti auto od 200 KS :lol:

Ovo je toliko jednostavno da ne mogu zamisliti da ti nije jasno... ovo gore nisu moje riječi već riječi drugih ljudi sa linkova koje sam ti dao , ali tvoja želja za kuckanjem po tastaturi i protivljenju svima samo da bih imao društvo barem ispred ekrana je zaista preteška... Završavam i poklanjam ti prostor i ove teme i cijelog foruma... Ali jaranski ti savjetujem da se prestaneš sramotiti i da pokušaš barem nešto pročitati o temi prije nego što je kreneš komentarisati...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#156 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by mali_milojica »

Ja se sramotim. :lol:
U svim brosurama,na testovima,uputstvima se za snagu govori ovako. Taj i taj auto,sa tim i tim motorom ima toliku snagu pri toliko obrtaja motora.
Pazi,nigdje neces procitati da taj i taj auto,sa tim i tim motorom ima toliku snagu u prvoj brzini,u drugoj,u trecoj ili za svaki stepen prijenosa posebno.
Opet te pitam,ako auto najvecu snagu ima u prvoj brzini (tvoja logika),zasto 200 km/h ne postigne u njoj?
drndalo

#157 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by drndalo »

Travnički Noćni Šetač wrote: kaže:"dakle nema više tromosti u polju od 1000-2000 obrtaja u minuti,auto ima više snage"
...
Jasta, sada auto "leti" od 1000-2000/min... Iako turbo spava u 75% tog raspona... Elem, ako mu je primjetna razlika sada, a drago mi je da je rijesio problem, onda ga nije znao opisati kako treba... Jer nikada nije rekao, auto u tom rasponu obrtaja ide primjetno losije nego sto je isao, prije, mjesec, dva, tri, godinu...

Ako pretpostavimo, a pretpostavka je majka svih zajeba, da sve radi kako je fabrika rekla, ja bih i dan danas rekao da je u rezimu 1000-2000/min. trom... Dakle fabricki... Ako je od toga primjetno tromiji, onda jos nesto ne stima... Ali ako kazes samo "trom je", onda svi koji znaju kako krece puniti nakon 2000/min. nemaju sta reci nego da je to normalno.
jefferson

#158 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

drndalo wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote: kaže:"dakle nema više tromosti u polju od 1000-2000 obrtaja u minuti,auto ima više snage"
...
Jasta, sada auto "leti" od 1000-2000/min... Iako turbo spava u 75% tog raspona... Elem, ako mu je primjetna razlika sada, a drago mi je da je rijesio problem, onda ga nije znao opisati kako treba... Jer nikada nije rekao, auto u tom rasponu obrtaja ide primjetno losije nego sto je isao, prije, mjesec, dva, tri, godinu...

Ako pretpostavimo, a pretpostavka je majka svih zajeba, da sve radi kako je fabrika rekla, ja bih i dan danas rekao da je u rezimu 1000-2000/min. trom... Dakle fabricki... Ako je od toga primjetno tromiji, onda jos nesto ne stima... Ali ako kazes samo "trom je", onda svi koji znaju kako krece puniti nakon 2000/min. nemaju sta reci nego da je to normalno.
To je to. Samo sto oni koji su se navozali tdi-ja to znaju, oni koji su "vozali" tdi na googleu to ne znaju!
plucna mahramica

#159 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by plucna mahramica »

Svakakvih gluposti... Snaga motora je, grubo receno, vezana za obrtaje a onda je posao mjenjaca da tu snagu prense na tockove, te u zavisnosti od stupnja prenosa koristi tu snagu za akceleraciju ili maksimalnu brzinu.
Kakve veze snaga motora ima sa mjenjacem... Ima on nju sa njim ili bez, a prenos na tockove je druga prica.
Golub82

#160 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by Golub82 »

jefferson wrote:Isto kao sto smo i mi rekli da ode na dijgnostiku i vidi jel sta problem.
ali hajde, ocito nosi skontao gdje je rasprava otisla...

moram dodati da nijedna dijagnostika nije pokazala da mi je jedno od crijeva šuplje ili nažuljano ili ispucalo od dotrajalosti.uvjek pokazuje da je sve OK!!!
fidoremilienko

#161 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by fidoremilienko »

Ovo ovdje postalo...

SNAGA=MOMENT

:skoljka:
jefferson

#162 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

Golub82 wrote:
jefferson wrote:Isto kao sto smo i mi rekli da ode na dijgnostiku i vidi jel sta problem.

moram dodati da nijedna dijagnostika nije pokazala da mi je jedno od crijeva šuplje ili nažuljano ili ispucalo od dotrajalosti.uvjek pokazuje da je sve OK!!!
Svasta, jebo i tu dijagnostiku onda a i te majstore.
Irelevantan

#163 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by Irelevantan »

Golub82 wrote:

Drug iako dijagnostika pokazuje da je sve ok ne mora biti tako. Imam isti problem kao i ti na svom autu na dijagnostici sve super a kad sjedeš u auto skontaš šta je problem, trenutno sumnjam na MAF senzor, pa cu gledati da nađem nekoga da skinem s tuđeg auta i da isprobam na svom autu.

A imam i audija sa tim motorom od 130 ks, i nije normalno da se snaga ne osjeti do 2000 rpm,

U svakom slučaju javi ako otkriješ do čega je,
jefferson

#164 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

Irelevantan wrote:
Golub82 wrote:

Drug iako dijagnostika pokazuje da je sve ok ne mora biti tako. Imam isti problem kao i ti na svom autu na dijagnostici sve super a kad sjedeš u auto skontaš šta je problem, trenutno sumnjam na MAF senzor, pa cu gledati da nađem nekoga da skinem s tuđeg auta i da isprobam na svom autu.

A imam i audija sa tim motorom od 130 ks, i nije normalno da se snaga ne osjeti do 2000 rpm,

U svakom slučaju javi ako otkriješ do čega je,
Meni je MAF crko jednom i MIL lampica se odmah upalila. Ako je MAF, dijagnostika bi to morala odmah da skenira.
drndalo

#165 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by drndalo »

jefferson wrote:
Golub82 wrote:

Svasta, jebo i tu dijagnostiku onda a i te majstore.
Pa kod nas je uvrijezeno misljenje da je dijagnostika = kopcanje auta na kompjuter, pa sta pokaze... Samo sto jos nijedan auto nema toliko senzora, pa ni F1 da ama bas za svaki kvar moze prijaviti posebnu sifru... Malo ljudi konta da je dijagnostika = znanje majstora pomognuto raznim alatima, od kojih je kompjuter jedan dio... Ostale stvari su kombinacija prijavljenih kvarova sa licnim zapazanjima, te opisom ponasanja vozila od strane vlasnika koji ga je doveo u servis...

Mislim, i ja znam biti "majstor" na nacin da zamijenim svih 8 stvari koje bi mogle biti uzrok necega, i tako rijesim problem... Problem je kako znanjem ocijeniti kombinaciju simptoma, i odatle zakljuciti koja je jedna-dvije od tih 8 mogucih u kvaru...
jefferson

#166 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

Upravo to i govorim. Ti "majstori" s obzirom na prisutnost tdi motora, bi morali skontati vrlo brzo da nesto ne stima, a onda i to skontati.
bar danas, na specijaliziranim forumima se moze skontati na osnovu odredjenog ponasanja sta bi mogao biti uzrok.
Takodje, ljudi se drze ko pijani plota onoga sto ovlasteni servisi kazu. U mnogim drzavama su upravo ovlasteni servisi, i politika servisiranja vozila bili krivci za probleme.
U SAD VW se gusi u tuzbama vezanim za 1.8T motore, dok kod novih TSI motora je haos zivi u vezi mjesanja goriva sa uljem i pojavljivanja karbona na usisnim ventilima (ovo vazi i za BiH kada je u pitanju mjesanje goriva, jer i nase gorivo ima povecan udio sumpora). Karbon na ventilima je inace problem svih benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem, i jedan od nacina je sipanje vrhunskog sintetickog ulja, dok VW (pogotovo VW) i ostale kompanije uvijek sipaju ulje koje njima donosi najbolju racunicu, ali ne i najbolji produkt za vlasnika vozila.
Problem ansih majstora je sto oni ne prate sve trendove, i onda dobijes rekla-kazala dijagnosticiranje, i mjenjanje 10 djelova sve dok ne upali.
preludezalude

#167 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by preludezalude »

"SVRHA MJENJAČA
U velikoj si zabludi. Stepen prenosa nema veze sa snagom auta. Sa snagom auta ima veze "obrtaji motora", a mjenjac je tu samo da tu snagu prenese na tockove. Kazes da auto ima vecu snagu u prvoj brzini nego u drugoj. Zamisli sad da izvadis motor iz auta... Da li to znaci da tada taj motor nema nikakvu snagu??? U prvoj brzini auto ima bolje ubrzanje od druge brzine, ali ne zbog vece snage vec zbog boljeg prenosnog omjera u mjenjacu. Motor razvija otprilike istu snagu na odredjenim obrtajima neovisno u kojoj si brzini. A to sto uz brdo nece petom vec hoce trecom je opet zbog obrtaja jer u petoj si na 1500 obrtaja i motor isporucuje npr 50ks, a u trecoj si na 2500 obrtaja i motor isporucuje 110ks. Dotjeraj u petoj na 2500 obrtaja i opet ce motor isporucivati npr 110ks.
Ili zamisli ovo. Npr kod mene je automatski mjenjac i ima jako duge prenose. Kad bi zamijenio mjenjac i stavio manuelni, dobio bi znacajno krace prenose. U tom slucaju bi imao i znacajno bolje ubrzanje, ali to ne znaci da imam vecu snagu. Snaga je ostala ista, samo je drugaciji prenos te snage na tockove.
Travnički Noćni Šetač

#168 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Pa cijelo vrijeme od kako je neko spomenu mjenjač i pričam o snazi na točkovima... Snaga auta je ono što dobiješ na točkovima... Snaga motora je ono što proizvede motor...

ili da citiram sam sebe sa prethodnih stranica :

"Da... iako je snaga motora uvijek ista... iz tog razloga kad ubrzavaš sa 80 km/h do 130 km/h sa isporukom manje snage na točkove auto dovoljno dobro ubrzava jer je već u pokretu i zato četvrta i peta brzina imaju manje snage od prve i druge ali isti efekat na ubrzanje vozila.."
"..Mjenjač prenosi snagu... različiti zupčanici različito prenose obrtaje a samim tim i snagu..."

...
Ja pažljivo pročitam šta drugi napišu... Znači stepen prenosa nema veze sa snagom motora ... ali ima veze sa snagom auta... ili da ne bude novih nesporazuma ima veze sa količinom isporučene snage na točkovima... I onda je jasno da prva brzina isporuči više snage na točkove nego peta... ali nauštrb brzine koja je obrnuto proporcionalna isporučenoj snazi.... Iz tog razloga prvom možeš ići uz brdo ali ne možeš razviti veliku brzinu... ili petom moćeš razviti veliku brzinu ali ne možeš krenuti iz mjesta...
...
Ostaću u svojoj zabludi...
plucna mahramica

#169 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

A nije ni tako, ali opet si manje fulio od onog drugog koji kaze da se snaga mjeri u petoj brzini...
Snaga i na tockovima je prilicno konstantna po brzinama samo sto zbog mjenjaca u prvoj brzini ista se koristi da okrece tockove sporije. Dakle u prvoj imas 100ks koje okrecu tocak recimo 100 obrtaja u minuti a u petoj 100ks koje okrecu tocak 500 obrtaja u minuti. Sada posto po obrtaju tocka imas vise snage u prvoj brzini, to znaci da si rasporedio snagu za kretanje i ubrzanje. Da bi krenuo u petoj, tocak ti se mora vrtiti pet puta brze nego kad je u stanju mirovanja, sto je nemoguce i naravno da ne mozes krenuti. Ovo banaliziram sa ovim gore primjerom i stvarno je izostavljeno mnogo toga da se objasni ovo ovako jednostavno i ne znam sta vise nekome ima biti nejasno... Nije to klackalica da se ovako prica, ali pocelo se palamuditi i koristiti nepravilni izrazi za neke stvari. Vise se prica o obrtnom momentu nego o snazi. A obrtni moment na tocku zavisi od stepena prenosa i cesto je npr veci u nizem stepenu nego sto motor uopste moze proizvesti. Zato npr dizel moze bolje da ubrzava u vecem stepenu prenosa, jer proizvodi vise momenta na vecem rasponu obrtaja.
Last edited by plucna mahramica on 29/10/2013 09:51, edited 1 time in total.
plucna mahramica

#171 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Pa ne pricamo ako ti tvrdis da auto treba manje snage u visem stepenu prenosa, sto si tvrdio...
Travnički Noćni Šetač

#172 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Motor od 100 KS uvijek proizvodi 100 KS... mjenjač može prenijeti istu snagu u odnosu zupčanika 1:1 ... Auto tada može maksimalno imati na pogonu 100 KS... Promjenom prenosnih odnosa odnos zupčanika se mijenja ... Povećavanjem stepena prenosa, odnosno odnosa zupčanika smanjuje se isporuka snage na točkove u odnosu na maksimalnu koju proizvede motor ali se dobiva brzina...
Što se apsolutno slaže sa tvojom rečenicom: "Dakle u prvoj imas 100ks koje okrecu tocak recimo 100 obrtaja u minuti a u petoj 100ks koje okrecu tocak 500 obrtaja u minuti"
...
Puno je lakše ubrzati auto sa 80 km/h na 100 km/h ( veća inercija, savladane sile trenja,...) nego sa 0 km/h do 20 km/h... Kada je auto već u pokretu tada manja snaga na pogonu može ubrzati auto isto kao i puna snaga na pogonu kada kreće iz mjesta...
što se apsolutno slaže sa tvojom rečenicom:" Sada posto po obrtaju tocka imas vise snage u prvoj brzini, to znaci da si rasporedio snagu za kretanje i ubrzanje. Da bi krenuo u petoj, tocak ti se mora vrtiti pet puta brze nego kad je u stanju mirovanja, sto je nemoguce i naravno da ne mozes krenuti"...
...
Ja i dalje vidim da isto pričamo...
plucna mahramica

#173 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Samo sto ti uporno pricas o snazi a mislis na obrtni moment koji moze da bude manji u vecem stepenu prenosa jer nema potrebe za istim zbog inercije itd. Ne smanjuje se isporuka snage na tocak, isporuci se ista snaga, ali obicno veci obrtni moment da bi omogucio tockovima da vuku.
Edit: i uopste nije lakse ubrzati sa 80 na 100 sto se tice snage, (ali jeste momenta) jer ti i dalje motor mora proizvesti slicnu snagu da bi izvrsio to ubrzanje jer iako imas sada manji otpor mase radi inercije - imas veci otpor vazduha, samo sto ne mozes uzeti 0-20 i 80-100 u primjeru nego prije 0-20 i 80-120 zbog stepena prenosa jel, zato auto koje ima vise obrtnog ubrzava brze u tom rasponu 80-120 u visem stepenu prenosa, dok auto sa manje obrtnog moras vratiti u nizi stepen da bi dobio slicno ubrzanje.
jefferson

#174 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by jefferson »

Travnički Noćni Šetač wrote:Motor od 100 KS uvijek proizvodi 100 KS... mjenjač može prenijeti istu snagu u odnosu zupčanika 1:1 ... Auto tada može maksimalno imati na pogonu 100 KS... Promjenom prenosnih odnosa odnos zupčanika se mijenja ... Povećavanjem stepena prenosa, odnosno odnosa zupčanika smanjuje se isporuka snage na točkove u odnosu na maksimalnu koju proizvede motor ali se dobiva brzina...
Što se apsolutno slaže sa tvojom rečenicom: "Dakle u prvoj imas 100ks koje okrecu tocak recimo 100 obrtaja u minuti a u petoj 100ks koje okrecu tocak 500 obrtaja u minuti"
...
Puno je lakše ubrzati auto sa 80 km/h na 100 km/h ( veća inercija, savladane sile trenja,...) nego sa 0 km/h do 20 km/h... Kada je auto već u pokretu tada manja snaga na pogonu može ubrzati auto isto kao i puna snaga na pogonu kada kreće iz mjesta...
što se apsolutno slaže sa tvojom rečenicom:" Sada posto po obrtaju tocka imas vise snage u prvoj brzini, to znaci da si rasporedio snagu za kretanje i ubrzanje. Da bi krenuo u petoj, tocak ti se mora vrtiti pet puta brze nego kad je u stanju mirovanja, sto je nemoguce i naravno da ne mozes krenuti"...
...
Ja i dalje vidim da isto pričamo...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Svega cuti ovdje :run:
Nego de nam reci koliko snage onda odredjeni automobil isporucuje na tockove pri 180 km/h (ti izaberi automobil za primjer)?
Po tvojoj logici, mjenjac osim sto sluzi za prenos snage, sluzi i za gusenje motora pri vecim brzinama :lol:
preludezalude

#175 Re: 1.9 tdi 130ks trom u niskim obrtajima

Post by preludezalude »

Travnički Noćni Šetač wrote:Pa cijelo vrijeme od kako je neko spomenu mjenjač i pričam o snazi na točkovima... Snaga auta je ono što dobiješ na točkovima... Snaga motora je ono što proizvede motor...

ili da citiram sam sebe sa prethodnih stranica :

"Da... iako je snaga motora uvijek ista... iz tog razloga kad ubrzavaš sa 80 km/h do 130 km/h sa isporukom manje snage na točkove auto dovoljno dobro ubrzava jer je već u pokretu i zato četvrta i peta brzina imaju manje snage od prve i druge ali isti efekat na ubrzanje vozila.."
"..Mjenjač prenosi snagu... različiti zupčanici različito prenose obrtaje a samim tim i snagu..."

...
Ja pažljivo pročitam šta drugi napišu... Znači stepen prenosa nema veze sa snagom motora ... ali ima veze sa snagom auta... ili da ne bude novih nesporazuma ima veze sa količinom isporučene snage na točkovima... I onda je jasno da prva brzina isporuči više snage na točkove nego peta... ali nauštrb brzine koja je obrnuto proporcionalna isporučenoj snazi.... Iz tog razloga prvom možeš ići uz brdo ali ne možeš razviti veliku brzinu... ili petom moćeš razviti veliku brzinu ali ne možeš krenuti iz mjesta...
...
Ostaću u svojoj zabludi...
Opet si u zabludi. Sta mislis kako se mjeri na valjcima snaga na tockovima? Da li u prvoj brzini ili nekako drugacije? Ja predpostavljam sta ti zelis reci, ali se pogresno izrazavas. Tvoja prica ima smisla kada se govori o nekoj konstantnoj brzini npr 40km/h.
Prvo, snaga motora nije uvijek ista
Drugo snaga na tockovima nije uvijek ista
Trece, momenat motora nije uvijek isti
Cetvrto, momenat na tockovima nije uvijek isti
Jos kad se ovdje doda prenos mjenjaca, onda ima puno parametara koji uticu na vucu auta.
Post Reply