Meso u ishrani

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ultima_palabra

#151 Re: Meso u ishrani

Post by ultima_palabra »

MedenoSrce wrote:a pet puta, :mrgreen:

dasta, crveno meso je krucijalno za krvnu sliku
To je bijond mi, treba vidjeti sa @ramom i njegovom rajom :mrgreen:

Ili je kurcijalno? :zoka:
Mlad i Nevin

#152 Re: Meso u ishrani

Post by Mlad i Nevin »

Pitanje za ove koji ne jedu meso: Deder,možete li da preporučite kakvu raznovrsnu salatu uz masTan roštilj?
TheMule

#153 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

MedenoSrce wrote:
TheMule wrote:
MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?
a koljes li ti kurban?

ne govorim o industrijskom stocarstvu, pitala sam kakvi su eticki razlozi za ne jesti meso?

imas seljaka, zakolje tele ili ulovi lovac zeca, srnu, ... koji su eticki razlozi da se to meso ne pojede?
Pa ubistvo. Zivotinja kad se ubije osjeti veliki strah, uzas, i obicno bol. Da li si ti bila nekad u zivotnoj opasnosti? Znas li kako se osjeca osaba koja misli da ce umrijeti? Svako stvorenje na svijetu hoce da zivi i da izbjegne smrt.

Kurban ne koljem, jer nisam veliki vjernik, mislim da ne bi mogo licno to uraditi, jedino da crkajem od gladi. Kad sam bio mali vidio sam tako nesto i smucilo mi se skroz.
Better Man

#154 Re: Meso u ishrani

Post by Better Man »

wildflower wrote:
NeenaSa wrote:Pitanje za one sto ne jedu meso; koju obucu nosite tj. od cega je pravljena?
Od umjetnih materijala, ne nosim kozu niti krzno. Vegetarijanci generalno imaju osudjuci stav prema modnoj industriji koja takodjer ucestvuje u izrabljivanju zivotinja. Stella McCartney je jedna od rijetkih high end dizajnerica koja je vegetarijanka i pravi modu koja je vegetarian friendly. Medjutim, neki smatraju da je ok kupiti kozne cipele recimo ali u second hand shopu, sto također ima svoja opravdanja (mnogi od nas praktikuju kupovanje u second hand i fair trade shopovima koliko god je moguce, iz slicnih uvjerenja iz kojih biramo da budemo vegetarijanci, a uporiste svega je empatija).

Mislim da je sve to stvar licnog shvatanja i da je vazno da se osoba osjeca ugodno sa svojim izborom, da zivi onako kako zeli. Nemam iluzije da mogu svojim nacinom zivota promjeniti svijet, ali se ja dobro osjecam u svojoj kozi i to mi je najvaznije.

Nemoj mi molim te nju spominjati! Da joj nije slavnog prezimena i tate ne bi niko ni znao za nju. Biti čisti vegetarijanac, kao i biti čisti mesojed nije nikako zdravo. Jedem meso, ali gledam da nije masno, jer ne volim ništa što je premasno i uglavnom jedem više bijelo meso ood crvenog. Određena jela nisu jela ako nemaju kao prilog meso, isto tako imaju jela u kojima uopće ne volim vidjeti meso, kao što je tjestenina ili neke vrste povrća. Treba biti umjeren u jelu i raznovrstan.
basicm

#155 Re: Meso u ishrani

Post by basicm »

Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.
Tiger 033

#156 Re: Meso u ishrani

Post by Tiger 033 »

Jasta ba meso je veoma bitno sto potvrđuje i ovaj text :D

Bosanci van konkurencije
lavandulaofficinalis

#157 Re: Meso u ishrani

Post by lavandulaofficinalis »

basicm wrote:Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.
ti ces nekome dati dijagnozu da ima poremecaj..
nije ti prirodno ne jesti meso.. znas sta meni nije prirodno?
covjek, gledano s bioloskog aspekta, nema nijednu osobinu mesojeda. nemamo kandze, velike ocnjake, kiselu pljuvacku, kratak crijevni trakt itd itd. nemamo poriv da lovimo i ubijamo. kaze meni prijatelj "volim janjetinu, ali ja nikad ne bi mogao zaklati zivotinju". ne jedemo krvavo i sirovo, vec preradjeno, skuhano, zacinjeno meso. vidis janje na livadi kako skakuce i igra se, ogladnis li, pocne li lucenje pljuvacke u ustima?
eto to meni nije prirodno. kaze djevojka na temi, ubijanje zivotinja i priprema istih za kuhanje ne izaziva u njoj nikakve emocije :? covjek. evolutivno najodvedenija vrsta, svjesno i misaono bice, a ponasa se jos uvijek kao vuk...

na ove izgovore da covjek ne moze bez mesa u ishrani se necu ni osvrtati. sta je to u mesu a da ga ne mozete unijeti u organizam ni na koji drugi nacin? kad sam prestala jesti meso, izbalansirala ishranu, informisala se, otkrila i probala nove recepte i namirnice za koje nisam ni znala, uvidjela sam koliko mi je sada ustvari raznovrsnija i bogatija ishrana. a krvna slika mi je samo bila pecat na sve to :thumbup:
cindrlimindrli

#158 Re: Meso u ishrani

Post by cindrlimindrli »

lavandulaofficinalis wrote:vidis janje na livadi kako skakuce i igra se, ogladnis li, pocne li lucenje pljuvacke u ustima?
Da, to je zato sto istog momenta pomislim kako se nestasno janje koje skakuce po livadi elegantno okrece na raznju. :D
smurf

#159 Re: Meso u ishrani

Post by smurf »

Ako je lose jesti zivotinje zasto su iste napravljene od hrane :?: :shock:
Jack Be Nimble

#160 Re: Meso u ishrani

Post by Jack Be Nimble »

Kako gad, nekada citav mjesec ne pojedem meso. Ali obicno dva dana u sedmici meso se jede. Ne jedem vise suho i sudzuke to sam izbacio totalno. A prije sam susio svoje meso :-). A ne bi nikada mogao biti vegeterijanac.
iz zadnje klupe

#161 Re: Meso u ishrani

Post by iz zadnje klupe »

Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom

Relativno skoro sam saznao da skllonost mesu ima dosta i sa krvnom grupom

Prva krvna ljudska grupa koja se pojavila O, je krva grupa mesoždera, ti ljudi imaju veći afinitet prema mesu

Krvna grupa A (koja sam i ja) je krvna grupa poljoprivrednika i s pojavila se u evoluciji u trenutku kada su ljudi počeli da se bave poljoprivredom i jedu nešto više osim mesa.
otherside

#162 Re: Meso u ishrani

Post by otherside »

iz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom

Prva krvna ljudska grupa koja se pojavila O, je krva grupa mesoždera, ti ljudi imaju veći afinitet prema mesu

Krvna grupa A (koja sam i ja) je krvna grupa poljoprivrednika i s pojavila se u evoluciji u trenutku kada su ljudi počeli da se bave poljoprivredom i jedu nešto više osim mesa.
dakle, ljudi sa krvom grupom A su na visoj evolucionoj razini u odnosu na one sa O krv.grupom :D
hape

#163 Re: AW: Meso u ishrani

Post by hape »

iz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom

E svakakve sam gluposti cuo, ali ovo je vrhunac.

Evo ja sam krvna grupa A pa haman nikad ne jedem salatu vec samo meso. Prilog uz janjetinu su mi dvije telece snicle.
petunija

#164 Re: Meso u ishrani

Post by petunija »

Iz ličnog iskustva tvrdim da ovo nema nikakve veze. Upravo pripadam toj grupi, a meso ne jedem i ne nedostaje mi.
S druge strane, moj suprug ima krvnu grupu za koju se tvrdi da je isključivo biljojed, a to blage veze nema s njegovim načinom ishrane, jer on smatra da je meso (eventualno krompir) jelo, a sve drugo naziva travuljinama.
TheMule

#165 Re: Meso u ishrani

Post by TheMule »

Svaka cast ovim vegani(ca)ma

Poklanjam zdrav sok za dorucak :)

Image
condy

#166 Re: Meso u ishrani

Post by condy »

Meso u prehrani je jako bitno za zdravlje čovjeka i pogotovo za pravilan fizički razvoj i konstituciju čovjeka. Ljudi koji misle da nemaju potrebe za konzumiranjem mesa i da u prehrani meso nema neki bitan značaj prave veliku grešku. Meso u sebi sadrži značajan izvor bjelančevina, veoma bitnih za čovjeka, najviše za mišićnu strukturu tijela, i ima visoku energetsku vrijednost i zbog toga je nezamjenljivo u ishrani. Pored toga ima zanemariv procenat ugljihohidrata, odnosno od njega se ne deblja. Ono što je bitno kod mesa, je pravilan izbor vrste mesa u prehrani, odnosno izbor mesa koje je manje ili nikako masno, a to je piletina, puretina i riba. Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.

Znači, ne konzumiranje mesa u prehrani i pri tome isto tako izbjegavanje mliječnih proizvoda, sigurno ima teške posljedice za zdravlje. Ti ljudi su tromi, krhki, osjetljivi, uvijek umorni, i izrazitog zaostatka u fizičkom razvoju odnosno nepravilnom fizičkom razvoju konstitucije tijela.

Manite se predrasuda, edukujte se.
Cholina_Lokica

#167 Re: Meso u ishrani

Post by Cholina_Lokica »

condy wrote:Meso u prehrani je jako bitno za zdravlje čovjeka i pogotovo za pravilan fizički razvoj i konstituciju čovjeka. Ljudi koji misle da nemaju potrebe za konzumiranjem mesa i da u prehrani meso nema neki bitan značaj prave veliku grešku. Meso u sebi sadrži značajan izvor bjelančevina, veoma bitnih za čovjeka, najviše za mišićnu strukturu tijela, i ima visoku energetsku vrijednost i zbog toga je nezamjenljivo u ishrani. Pored toga ima zanemariv procenat ugljihohidrata, odnosno od njega se ne deblja. Ono što je bitno kod mesa, je pravilan izbor vrste mesa u prehrani, odnosno izbor mesa koje je manje ili nikako masno, a to je piletina, puretina i riba. Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.

Znači, ne konzumiranje mesa u prehrani i pri tome isto tako izbjegavanje mliječnih proizvoda, sigurno ima teške posljedice za zdravlje. Ti ljudi su tromi, krhki, osjetljivi, uvijek umorni, i izrazitog zaostatka u fizičkom razvoju odnosno nepravilnom fizičkom razvoju konstitucije tijela.

Upravo to zadnje sto rece, meni se predrasuda :-)
wildflower

#168 Re: Meso u ishrani

Post by wildflower »

condy wrote: Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.

Bujrum sa mnom u teretanu na edukaciju :lol:
Nije lose proguglati sportiste vegetarijance/vegane, pa onda izjavljivati nesto ovako...
Educirajte se, taj dio potpisujem.
wildflower

#169 Re: Meso u ishrani

Post by wildflower »

petunija wrote:

Iz ličnog iskustva tvrdim da ovo nema nikakve veze. Upravo pripadam toj grupi, a meso ne jedem i ne nedostaje mi.
S druge strane, moj suprug ima krvnu grupu za koju se tvrdi da je isključivo biljojed, a to blage veze nema s njegovim načinom ishrane, jer on smatra da je meso (eventualno krompir) jelo, a sve drugo naziva travuljinama.
Teorija ishrane po krvnim grupama je obično šarlatanstvo koje je ismijano u naučnim krugovima jer nema uporište. Čovjek potpuno zanemaruje genetske predispozicije i sve fokusira na krvnu grupu, pa je teorija otprilike po vjerodostojnosti negdje u rangu horoskopa...
petunija

#170 Re: Meso u ishrani

Post by petunija »

condy wrote:Meso u prehrani je jako bitno za zdravlje čovjeka i pogotovo za pravilan fizički razvoj i konstituciju čovjeka. Ljudi koji misle da nemaju potrebe za konzumiranjem mesa i da u prehrani meso nema neki bitan značaj prave veliku grešku. Meso u sebi sadrži značajan izvor bjelančevina, veoma bitnih za čovjeka, najviše za mišićnu strukturu tijela, i ima visoku energetsku vrijednost i zbog toga je nezamjenljivo u ishrani. Pored toga ima zanemariv procenat ugljihohidrata, odnosno od njega se ne deblja. Ono što je bitno kod mesa, je pravilan izbor vrste mesa u prehrani, odnosno izbor mesa koje je manje ili nikako masno, a to je piletina, puretina i riba. Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.

Evo, bavim se sportom, mogu reći već 10 godina.
Niti sam "fizički zaostala", ni "troma", čak mnogo pokretljivija od svojih vršnjakinja. Opet svojim primjerom (znači nije ono-rekla mi prijateljicina kona) potvrđujem da može ako se želi/mora. :-D
Inače, vegetarijanstvo nije u baš svim slučajevima, kako je neko ranije napisao, pomodarstvo. Možda kod nekih jeste, ali ima i nas koji izbjegavamo određenu hranu iz zdravstvenih razloga. Različitih smo "sastava", pa shodno tome različito jedemo :kiss:
Warashii

#171 Re: Meso u ishrani

Post by Warashii »

Nisam neki veliki ljubitelj crvenog mesa, osim u suhom stanju :) pogotovo kad je situacija pola pola "ko eurokrem" , dakle mogu da ga ne jedem skoro mjesecima dok bi ribu mogao svaki skoro dan.
Ali kad je na stolu ne odbijam u svakom slucaju.
Cinjenica je da je danas meso koje mi kupujemo i koristimo mnogo drugacije od nekadasnjeg ali budimo realni ni biljke nisu bas u nekoj boljoj situaciji tako da biti vegeterijanac zato jer mislis da meso nije zdravo zbog uzgoja je po meni zabluda, a opet ima onih vegeterijanaca da bi bili u trendu a ima i onih koji stvarno ne vole meseo, mada takvih ima najmanje.
Ja sam misljenja da nama meso treba, odnosno trebaju nam i masti a ovom slucaju stavljam masti zivotinjskog porjekla ispred masti biljnog porjekla, mada i ove nisu bas toliko za odbaciti :) .
Ma jedi sve i jedi raznovrsno.
lavandulaofficinalis

#172 Re: Meso u ishrani

Post by lavandulaofficinalis »

siddo89 wrote:
lavandulaofficinalis wrote:
basicm wrote:Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.
ti ces nekome dati dijagnozu da ima poremecaj..
nije ti prirodno ne jesti meso.. znas sta meni nije prirodno?
covjek, gledano s bioloskog aspekta, nema nijednu osobinu mesojeda. nemamo kandze, velike ocnjake, kiselu pljuvacku, kratak crijevni trakt itd itd. nemamo poriv da lovimo i ubijamo. kaze meni prijatelj "volim janjetinu, ali ja nikad ne bi mogao zaklati zivotinju". ne jedemo krvavo i sirovo, vec preradjeno, skuhano, zacinjeno meso. vidis janje na livadi kako skakuce i igra se, ogladnis li, pocne li lucenje pljuvacke u ustima?
eto to meni nije prirodno. kaze djevojka na temi, ubijanje zivotinja i priprema istih za kuhanje ne izaziva u njoj nikakve emocije :? covjek. evolutivno najodvedenija vrsta, svjesno i misaono bice, a ponasa se jos uvijek kao vuk...

na ove izgovore da covjek ne moze bez mesa u ishrani se necu ni osvrtati. sta je to u mesu a da ga ne mozete unijeti u organizam ni na koji drugi nacin? kad sam prestala jesti meso, izbalansirala ishranu, informisala se, otkrila i probala nove recepte i namirnice za koje nisam ni znala, uvidjela sam koliko mi je sada ustvari raznovrsnija i bogatija ishrana. a krvna slika mi je samo bila pecat na sve to :thumbup:
a jedes li zivu travu,kao prava na livadi,ili i to preradis i napravi u nesto drugo? gluposti pricas
travu ne pasem nikako :mrgreen:
Ludzak

#173 Re: Meso u ishrani

Post by Ludzak »

belfy wrote:
Ludzak wrote:Normalno da jedem meso. Odakle bih proteine uzimao?
iz kikirikija. :-D
Tacno da ima u orasastim plodovima jako kvalitetnih proteina, al ponekad moras uzimat i zivotinjske kao npr iz ribe, piletine, itd.

Kad se govori o mesu ne misli se na cevape, na masno meso, i te gluposti, nego na kvalitetne mesne proizvode sa sto manje masnoce.
MedenoSrce

#174 Re: Meso u ishrani

Post by MedenoSrce »

ako ima neko nekoga ko prodaje konjetinu a da je provjereno, zainteresovana sam da kupim
registrovana onako

#175 Re: Meso u ishrani

Post by registrovana onako »

jel to neko razmisljanje na pola :D
Post Reply