To je bijond mi, treba vidjeti sa @ramom i njegovom rajomMedenoSrce wrote:a pet puta,![]()
dasta, crveno meso je krucijalno za krvnu sliku
Ili je kurcijalno?
To je bijond mi, treba vidjeti sa @ramom i njegovom rajomMedenoSrce wrote:a pet puta,![]()
dasta, crveno meso je krucijalno za krvnu sliku
Pa ubistvo. Zivotinja kad se ubije osjeti veliki strah, uzas, i obicno bol. Da li si ti bila nekad u zivotnoj opasnosti? Znas li kako se osjeca osaba koja misli da ce umrijeti? Svako stvorenje na svijetu hoce da zivi i da izbjegne smrt.MedenoSrce wrote:a koljes li ti kurban?TheMule wrote:Kad stavis zivotinju u koncentracioni logor da ne moze gore, dolje, naprijed-nazad, ni desno, ni lijevo, sta mislis o tome? Mislis da je to u redu ili...?MedenoSrce wrote:moze li mi neko pojasniti kakvi su to eticki razlozi za ne jesti meso?
ne govorim o industrijskom stocarstvu, pitala sam kakvi su eticki razlozi za ne jesti meso?
imas seljaka, zakolje tele ili ulovi lovac zeca, srnu, ... koji su eticki razlozi da se to meso ne pojede?
wildflower wrote:Od umjetnih materijala, ne nosim kozu niti krzno. Vegetarijanci generalno imaju osudjuci stav prema modnoj industriji koja takodjer ucestvuje u izrabljivanju zivotinja. Stella McCartney je jedna od rijetkih high end dizajnerica koja je vegetarijanka i pravi modu koja je vegetarian friendly. Medjutim, neki smatraju da je ok kupiti kozne cipele recimo ali u second hand shopu, sto također ima svoja opravdanja (mnogi od nas praktikuju kupovanje u second hand i fair trade shopovima koliko god je moguce, iz slicnih uvjerenja iz kojih biramo da budemo vegetarijanci, a uporiste svega je empatija).NeenaSa wrote:Pitanje za one sto ne jedu meso; koju obucu nosite tj. od cega je pravljena?
Mislim da je sve to stvar licnog shvatanja i da je vazno da se osoba osjeca ugodno sa svojim izborom, da zivi onako kako zeli. Nemam iluzije da mogu svojim nacinom zivota promjeniti svijet, ali se ja dobro osjecam u svojoj kozi i to mi je najvaznije.
ti ces nekome dati dijagnozu da ima poremecaj..basicm wrote:Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.
Da, to je zato sto istog momenta pomislim kako se nestasno janje koje skakuce po livadi elegantno okrece na raznju.lavandulaofficinalis wrote:vidis janje na livadi kako skakuce i igra se, ogladnis li, pocne li lucenje pljuvacke u ustima?
dakle, ljudi sa krvom grupom A su na visoj evolucionoj razini u odnosu na one sa O krv.grupomiz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom
Relativno skoro sam saznao da skllonost mesu ima dosta i sa krvnom grupom
Prva krvna ljudska grupa koja se pojavila O, je krva grupa mesoždera, ti ljudi imaju veći afinitet prema mesu
Krvna grupa A (koja sam i ja) je krvna grupa poljoprivrednika i s pojavila se u evoluciji u trenutku kada su ljudi počeli da se bave poljoprivredom i jedu nešto više osim mesa.
E svakakve sam gluposti cuo, ali ovo je vrhunac.iz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom
Prva krvna ljudska grupa koja se pojavila O, je krva grupa mesoždera, ti ljudi imaju veći afinitet prema mesu
Krvna grupa A (koja sam i ja) je krvna grupa poljoprivrednika i s pojavila se u evoluciji u trenutku kada su ljudi počeli da se bave poljoprivredom i jedu nešto više osim mesa.
Iz ličnog iskustva tvrdim da ovo nema nikakve veze. Upravo pripadam toj grupi, a meso ne jedem i ne nedostaje mi.iz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom

Upravo to zadnje sto rece, meni se predrasudacondy wrote:Meso u prehrani je jako bitno za zdravlje čovjeka i pogotovo za pravilan fizički razvoj i konstituciju čovjeka. Ljudi koji misle da nemaju potrebe za konzumiranjem mesa i da u prehrani meso nema neki bitan značaj prave veliku grešku. Meso u sebi sadrži značajan izvor bjelančevina, veoma bitnih za čovjeka, najviše za mišićnu strukturu tijela, i ima visoku energetsku vrijednost i zbog toga je nezamjenljivo u ishrani. Pored toga ima zanemariv procenat ugljihohidrata, odnosno od njega se ne deblja. Ono što je bitno kod mesa, je pravilan izbor vrste mesa u prehrani, odnosno izbor mesa koje je manje ili nikako masno, a to je piletina, puretina i riba. Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.
Znači, ne konzumiranje mesa u prehrani i pri tome isto tako izbjegavanje mliječnih proizvoda, sigurno ima teške posljedice za zdravlje. Ti ljudi su tromi, krhki, osjetljivi, uvijek umorni, i izrazitog zaostatka u fizičkom razvoju odnosno nepravilnom fizičkom razvoju konstitucije tijela.
Manite se predrasuda, edukujte se.
Bujrum sa mnom u teretanu na edukacijucondy wrote: Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.
Znači, ne konzumiranje mesa u prehrani i pri tome isto tako izbjegavanje mliječnih proizvoda, sigurno ima teške posljedice za zdravlje. Ti ljudi su tromi, krhki, osjetljivi, uvijek umorni, i izrazitog zaostatka u fizičkom razvoju odnosno nepravilnom fizičkom razvoju konstitucije tijela.
Teorija ishrane po krvnim grupama je obično šarlatanstvo koje je ismijano u naučnim krugovima jer nema uporište. Čovjek potpuno zanemaruje genetske predispozicije i sve fokusira na krvnu grupu, pa je teorija otprilike po vjerodostojnosti negdje u rangu horoskopa...petunija wrote:Iz ličnog iskustva tvrdim da ovo nema nikakve veze. Upravo pripadam toj grupi, a meso ne jedem i ne nedostaje mi.iz zadnje klupe wrote:Ja volim meso, ali u umjerenim količinama, moj organizam stvarno uziva, ko što neko reče ovde travama, u bilo čemu zelenom
S druge strane, moj suprug ima krvnu grupu za koju se tvrdi da je isključivo biljojed, a to blage veze nema s njegovim načinom ishrane, jer on smatra da je meso (eventualno krompir) jelo, a sve drugo naziva travuljinama.
Evo, bavim se sportom, mogu reći već 10 godina.condy wrote:Meso u prehrani je jako bitno za zdravlje čovjeka i pogotovo za pravilan fizički razvoj i konstituciju čovjeka. Ljudi koji misle da nemaju potrebe za konzumiranjem mesa i da u prehrani meso nema neki bitan značaj prave veliku grešku. Meso u sebi sadrži značajan izvor bjelančevina, veoma bitnih za čovjeka, najviše za mišićnu strukturu tijela, i ima visoku energetsku vrijednost i zbog toga je nezamjenljivo u ishrani. Pored toga ima zanemariv procenat ugljihohidrata, odnosno od njega se ne deblja. Ono što je bitno kod mesa, je pravilan izbor vrste mesa u prehrani, odnosno izbor mesa koje je manje ili nikako masno, a to je piletina, puretina i riba. Ljudi, koji se bave sportom moraju svakodnevno konzumirati meso.
travu ne pasem nikakosiddo89 wrote:a jedes li zivu travu,kao prava na livadi,ili i to preradis i napravi u nesto drugo? gluposti pricaslavandulaofficinalis wrote:ti ces nekome dati dijagnozu da ima poremecaj..basicm wrote:Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.
nije ti prirodno ne jesti meso.. znas sta meni nije prirodno?
covjek, gledano s bioloskog aspekta, nema nijednu osobinu mesojeda. nemamo kandze, velike ocnjake, kiselu pljuvacku, kratak crijevni trakt itd itd. nemamo poriv da lovimo i ubijamo. kaze meni prijatelj "volim janjetinu, ali ja nikad ne bi mogao zaklati zivotinju". ne jedemo krvavo i sirovo, vec preradjeno, skuhano, zacinjeno meso. vidis janje na livadi kako skakuce i igra se, ogladnis li, pocne li lucenje pljuvacke u ustima?
eto to meni nije prirodno. kaze djevojka na temi, ubijanje zivotinja i priprema istih za kuhanje ne izaziva u njoj nikakve emocijecovjek. evolutivno najodvedenija vrsta, svjesno i misaono bice, a ponasa se jos uvijek kao vuk...
na ove izgovore da covjek ne moze bez mesa u ishrani se necu ni osvrtati. sta je to u mesu a da ga ne mozete unijeti u organizam ni na koji drugi nacin? kad sam prestala jesti meso, izbalansirala ishranu, informisala se, otkrila i probala nove recepte i namirnice za koje nisam ni znala, uvidjela sam koliko mi je sada ustvari raznovrsnija i bogatija ishrana. a krvna slika mi je samo bila pecat na sve to
Tacno da ima u orasastim plodovima jako kvalitetnih proteina, al ponekad moras uzimat i zivotinjske kao npr iz ribe, piletine, itd.belfy wrote:iz kikirikija.Ludzak wrote:Normalno da jedem meso. Odakle bih proteine uzimao?
jel to neko razmisljanje na polabasicm wrote:Vegetarijanci su nesto poput homoseksualaca. Imaju ozbiljan poremecaj u glavi, ali ga brane svim srcem i na razne nacine. Jednostavno nije prirodno ne jesti meso, kao ni jesti samo meso. Sredina je uvijek najbolja.