po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacijaLiga Rojalista wrote:
Pa po tebi su bošnjaci u turskoj turci jer je teritorija odrednica nacije po tebi.Znači po tebi u turskoj žive samo turci nema drugih naroda ni nacija![]()
Opet nisi našao bosanac već bosanski....
Bošnjak-preciznija definicija
- respo
#151 Re: Bošnjak-preciznija definicija
- Liga Rojalista
#152 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Nigdje to nisam rekao skoncetriši se malo bolje i pročitaj ranije postove pa ćeš vidjet na šta sam mislio.respo wrote:po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacijaLiga Rojalista wrote:
Pa po tebi su bošnjaci u turskoj turci jer je teritorija odrednica nacije po tebi.Znači po tebi u turskoj žive samo turci nema drugih naroda ni nacija![]()
- respo
#153 Re: Bošnjak-preciznija definicija
s tobom se vecinom slazem osim ovoga sto mjesas drzavljansvo i nacijutenishia wrote:
Eto ga, polako napreduješ, naravno da su Turci. Sada da riješiš i drugu nedoumicu koja te muči, a to je da kada neko postane državljanin jedne države on automatski postane pripadnik nacije te države, dok one odakle je došao prestaje, osim u slučaju da ima dvojno državljanstvo, čak i u tom slučaju on ne može mješati nacije te poturati jednu u drugu. Još uvijek moraš smiriti strasti i prihvatiti dokazanu činjenicu imenice bosanca i pridjeva bosanski.
ajde da bar to svarimo da su to 2 razlicita pojma
-
tnnt
#154 Re: Bošnjak-preciznija definicija
pa neće se BiH raspasti, mislim bi se raspala da nije međunarodne zajedniceParanoid wrote: Pred svim zvaničnim BiH ambasadama i konzulatima viori BiH zastava...
U BL će takodje zavioriti kad se skine... a dani su mu odbrojani..
ali neće nikada funkcionirati kao država, to šta će biti za 50 god kada otegnem papke
zaboli me lijevo uho za tim
- respo
#155 Re: Bošnjak-preciznija definicija
evo ga cini mi se medju rijetkim koji zna razliku izmedju nacije i narodaslogabn wrote: Sad kontam u cemu se razilazimo. Tvoje pojmanje Nacije je da je Nacija isto sto i ETNICKA PRIPADNOST odnosno NARODNOST, sto je pogresno. Moje pojmanje Nacije je da svi NARODI KOJI ZIVE U BiH ZAJEDNO CINE BOSANSKU NACIJU.
-
tnnt
#156 Re: Bošnjak-preciznija definicija
ja sam Rvatina , šta ću u Banjaluci?Liga Rojalista wrote: A izgleda... eto ih vama nama ne trebaju gori su od vas sa vama se i lakše čovjek sporazumi.Mi bošnjaci smo dosta blagi po prirodi i možemo toleirati ove gluposti trebali bi oni malo kod vas na vaspitnu u Banja Luku pa nek tamo zagovaraju bosanstvo,prešli bi u srbe za 24 sata.
ma nema više tolerancije kod nikoga, barem ne u Bosni
ne laskaj si o tome da su Bošnjaci drugačiji
- respo
#157 Re: Bošnjak-preciznija definicija
pa u biti on je ovdje tacno rekao da vecina onih koji se izjasnjavaju hrvatima i srbima to nisu nego su bosanci katolicke odnosno pravoslavne vjeretnnt wrote:zbog takvih stavova, nikada od BiH državehercegovac_pravi wrote: Ja govorim o sadašnjosti. Nema ni Srba ni Hrvata u BiH. samo djelić dijaspore susjednih država. hajde pitaj ti babu i majku pa se vrati sa odgovorom..mada znam da ćeš slagati
mada niste naravno vi Bošnjaci jedini u tome
sada bi ja kao pravi pripadnik nebošnjačke nacije trebao naravno
odgovoriti, da možete Bošnjačiti u svojih 27% BiH do mile volje
ali eto neću
a rijetki su pripadnici hrvatske ili srpske nacije (napominjem nacije a ne naroda)
-
Great Cornholio
#158 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Bošnjak = Musliman . Pripadnost određenoj vjerskoj zajednici je glavno obilježje po čemu se tri konstitutivna naroda u BiH razlikuju, pa je zato Hrvat= Katolik i Srbin=Pravoslavac. U Hrvatskoj postoje Hrvati koji nisu katolici i u Srbiji postoje Srbi koji nisu pravoslavci, ali nigdje ne postoji čovjek koji se izjašnjava kao Bošnjak a da nije musliman.
-
forel
#159 Re: Bošnjak-preciznija definicija
respo wrote:po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacijaLiga Rojalista wrote:
U Bosni zive drugi narodi, ali to je posljedica ugovora Cvetkovic - Maček, u kome je Bosna podijeljenja izmedju Srbije i Hrvatske.I tada dolazi do imigracije Srba i Hrvata iz unutrasnjosti tih drzava u novodobijene teritorije.Zbog toga se ne moze reci da u BiH ne zive Srbi i Hrvati, jer oni su emigracijskom politikom doseljavani na podrucja BiH.A Bosnjaci jesu nacionalna manjina u Turskoj jer zaista to i jesu, imas koliko hoces prezimena po Istambulu ljudi koji potvrdjeno vuku korijene iz Bosne, a to je najlahkse povezati sa prezimenom.Cak mnogi od njih su uspijeli da se ne asimiliraju u Tursko drustvo pa su uspijeli da zadrze svoj jezik i kulturu koju su stekli u svojoj maticnoj drzavi.Vazno je napomenuti i to da Turska kultura i Bosanska kultura se znacajno razlikuje iako mnogi povezuju Bosansku i Tursku kulturu.
- Paranoid
#160 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Pa nisam ni sumnjao da misliš samo na svoju guzicu...za razliku od tebe ovde ima ljudi koji svojim potomcima žele ostaviti nešto u amanet..tnnt wrote:pa neće se BiH raspasti, mislim bi se raspala da nije međunarodne zajedniceParanoid wrote: Pred svim zvaničnim BiH ambasadama i konzulatima viori BiH zastava...
U BL će takodje zavioriti kad se skine... a dani su mu odbrojani..
ali neće nikada funkcionirati kao država, to šta će biti za 50 god kada otegnem papke
zaboli me lijevo uho za tim
Neki dan sam stao da operem auto u šumskoj...i zamisli, lik koji mi je prao auto imao je na sebi pantole VRS-a iz rata... i da ne dužim, isto je tako nešto mrmljao kao i ti...u stilu "meni je dobro i ovako"
Gledam ga i ne mogu se čudom načudit...al hajd, valjda je to genetika..
- respo
#161 Re: Bošnjak-preciznija definicija
pa rekoh ti u prvom postu mjesas naciju i narodnostLiga Rojalista wrote: Gdje ja to mješam naciju i narodnost?Prirodnije je opet Bošnjak od Bosanca.
Bosna-bosnaci-bošnaci-bošnjaci
Bosna-bosnanac-.....
Ne ide vidis i sam
i kao sto rekoh to se ne odredjuje kako zvuci nego sta u stvarnosti znaci
a i to sto pokusavas sa rijecima ti ne ide jer odakle ti slovo š odjednom upade?
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#162 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Da je tako kako ti kazes onda bi Kulin rekao "Ja, ban bosnjakistana Kulin" nego on jasno naglasuje da je ban bosanske nacije. Ja sam BOSANAC pripadnik BOSANSKE nacije! "Ja, ban BOSANSKI Kulin"Liga Rojalista wrote:Bosanski nije isto ko i Bosanac.Bošnjaci su ime naroda.Bosanac se nikad i nije spominjo do prije 100 godinaslogabn wrote:Pa sto seres, covjek ti fino citira Kulina - "Ja, ban bosanski Kulin" i ti zelis nesto vise. Pa pobogu dokle vise? Osjecaj se Bosnjakom niko ti ne brani, ali Bosnjak samo moze biti narod koji je nazalost u jednoj vjeri. Nacija je BOSANSKA. Kakva regionalna odrednica? Pa nije Bosna dio Srbije i jedna od njenih regija, ili dio Hrvatske pa dio jedne od Hrvatskih regija. BOSNA JE DRZAVA a HERCEGOVINA REGIJA. Shvatite to jednom za sva vremena!Liga Rojalista wrote:
Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!
Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.
Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
-
Krushna mrva
#163 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Problem je osnovni sto vi koji se utrkujete da objasnjavate pojmove, iste ne razumijete sami.respo wrote:ne mijesaj bolan pojam nacije i narodatenishia wrote:
Da li tebi treba crtati da u državi može postojati samo jedna nacija/narod/etničnost, a odrednica joj je država, dok od korijena drugih nacija/naroda/etničnosti se unutar jedne države ne mogu stvarati druge nacije/narodi/etničnosti, jer se time suzbija nacija/narod/etničnost te države, kao i sve ostalo u paketu, sama država, jezik, zastava, himna itd. Ti ne možeš sad otići u Njemačku, te kad dobiješ državljansto se izjašnjavat Bosancem i pričat Bosanskim jer si ti postao Njemac, to što ti vučeš korijene iz BiH ne igra više nikakvu ulogu. Opet pročitaj šta sam napisao za Dejton iz kojih je proizašla sva ta terminologija i klasifikacija istih.
Također pročitaj izvore i značenje riječi Bošnjak - http://www.klix.ba/forum/bosnjak-preciz ... l#p9005170
to su 2 razlicita pojma
a etnicnost za tvoj info je narodnost tj pripadnost odredjenom narodu
a ti se itekako sa njemackim pasosem mozes izjasnjavati kao bosanac jer si pripadnik manjine
to sto imas pasos njemacke ne cini te nijemcem po nacionalnosti
Slavensko stanovnistvo u BiH je JEDAN etnicitet i JEDAN narod. Ako govorimo o tome da je svako ono sto kaze da jeste i to je u redu, ali ovo nije Sirija gdje imas potpuno razlicite etnbicke pripadnosti, porijekla, kao i jezike.
- respo
#164 Re: Bošnjak-preciznija definicija
puna bosna bosanaca a ti pitas ima li ihLiga Rojalista wrote:Ja ne znam u čemu je problem ima li tih BOSANACA ili nema?respo wrote:je li se tebi treba crtati?Liga Rojalista wrote:
Da pa šta????A gdje je Bosanac tu?Hajde poveljaš nađi povelju sa bosanac
i molim te nemoj opet o tome kako vise vuce na bosnjak nego na bosanac jer se rijeci ne definisu po tome kako zvuci nego po tome sta stvarno znace
-
tnnt
#165 Re: Bošnjak-preciznija definicija
nema u BiH nacije, nacija je jedno tijelo, osječaj zajedništva (kao u Americi)respo wrote: pa u biti on je ovdje tacno rekao da vecina onih koji se izjasnjavaju hrvatima i srbima to nisu nego su bosanci katolicke odnosno pravoslavne vjere
a rijetki su pripadnici hrvatske ili srpske nacije (napominjem nacije a ne naroda)
a takvo nešto u BiH ne postoji , nego samo narodi
- Liga Rojalista
#166 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Da je tako kako ti kazes onda bi Kulin rekao "Ja, ban bosnjakistana Kulin" nego on jasno naglasuje da je ban bosanske nacije. Ja sam BOSANAC pripadnik BOSANSKE nacije! "Ja, ban BOSANSKI Kulin"[/quote]slogabn wrote: Bosanski nije isto ko i Bosanac.Bošnjaci su ime naroda.Bosanac se nikad i nije spominjo do prije 100 godina
Nema nacija u 12 vijeku
-
Basvod
#167 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Shvataju svi sta ti hoces da kazes, samo sto to nije stvarnost. To je tvoja zelja.slogabn wrote:Pa sto seres, covjek ti fino citira Kulina - "Ja, ban bosanski Kulin" i ti zelis nesto vise. Pa pobogu dokle vise? Osjecaj se Bosnjakom niko ti ne brani, ali Bosnjak samo moze biti narod koji je nazalost u jednoj vjeri. Nacija je BOSANSKA. Kakva regionalna odrednica? Pa nije Bosna dio Srbije i jedna od njenih regija, ili dio Hrvatske pa dio jedne od Hrvatskih regija. BOSNA JE DRZAVA a HERCEGOVINA REGIJA. Shvatite to jednom za sva vremena!Liga Rojalista wrote:tenishia wrote:Ne provaljuj se više. Ako je Kulin ban napisao da je "bosanski", logično je da je bosanac. "bosanski" je prisvojni pridjev od imenice "bosanac".
Jel se ti praviš lud?Bosanski je regionalna odrednica za zemlju bosnu.NAĐI MI BOSANAC!!!!
Nađi mi ako mi bosanci,ja bosanac,itd kao što ima ja bošnjanin,ako bošnjaci vide da neće u boj sami itd itd.
Ili nađi BOSANAC ili se ne javljaj više
U stvarnosti drzava se zove Bosna i Hercegovina a nacije su Srbin, Hrvat i Bosnjak.
Bosanac nije nacija, Bosanac je ostali.
To je vec rijeseno i sve je jasno pred popis.
- respo
#168 Re: Bošnjak-preciznija definicija
sa ovim dijelom se slazem al to vise nije isto od 93-e godinejon_jovi wrote:Bošnjaci su muslimansko stanovništvo BiH, muslimansko stanovništvo teritorije koja je kroz povijest imala naziv Novopazarski Sandžak i muslimansko stanovništvo Podgorice, Bara i Ulcinja koje govori Bosanskim jezikom. Bošnjaci su također svi koji su ponikli iz ove navedene mase ali koji ne žive na ovim teritorijama nego su se preselili negdje drugo bilo da je to u susjedne zemlje ili neke udaljenije ili pak one najudaljenije. Svi koji su usvojili ateizam ili Islam zamjenili drugom religijom a potekli su iz navedene mase jesu idalje Bošnjaci.
ovo gore vrijedi od 93-e osim ovog zadnjeg dijela o vjerama i ateizmu
Bošnjaci govore Bosanski jezik. Bošnjaci imaju i drugi naziv - Bosanci. Bošnjaci i Bosanci odnosno Hercegovci jesu jedno te isto. Sinonimi. Dva naziva za jedno te isto. Šta je kome draže neka si to i uzme ali to jedno te isto
-
Great Cornholio
#169 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Bosanci su uglavnom ateisti, jer nisu muslimani da se mogu izjašnjavati kao bošnjaci, nisu katolici da se mogu izjašnjavati kao hrvati, i nisu pravoslavci da se mogu izjašnjavati kao srbi.respo wrote: puna bosna bosanaca a ti pitas ima li ih
Zajedničko za sve nabrojane kategorije je da govore istim jezikom ( koji doduše različito zovu, ali je nauka utvrdila da je to isti jezik), ali se vrlo malo "razumiju".
- respo
#170 Re: Bošnjak-preciznija definicija
slazem se s tobom u vecini osim ovog dijela gdje govoris da bosnjak danas ujedno ne znaci i muslimanforel wrote:
Ljudi ne mogu da shvate, da se jezik vijekovima mjenjao i kako su se smjenjivali osvajaci tako se mjenjao i nacin naziva okupiranih naroda.Bosnjak niti ima uporiste u vjerskoj, ili biloj kakvoj duhovnoj poveznici.Da bi se shvatio pojam rijeci ''bosnjak'' samo uradi sintaksnu analizu te rijeci tacnije razdvoji rijeci na osnovicu i zavrsni slog.Pisao sam vec ali eto nije mi mrskoponovit
rijec BOŠNJAK se stastoji od 2 rijeci BOSNA kao drzava i ČOVJEK.To je geografsko nacionalna odrednica, to je turski prevod rijeci Bosanac.Ti rekao da si Bošnjak ili Bosanac u sustini je ista, samo sto oni koji ne mogu razumjeti osnove nastanka rijeci mogu tvrditi da bosnjak podrazumjeva covjeka islamske vjeroispovjesti.Sandzaklije samo dijelomicno mogu biti ''bosnjaci''.Najveci broj Sandzaklija su Turci, koji su poslije pada Otomanske imperije i Austro - Ugarske aneksije Bosne, u strahu od nasilnih razaranja Austro - Ugarske monarhije i prodora katolicanstva (buduci da je jedan dio Turaka Seleđuka učestvovao u odbrani protiv krstaških ratova u kojima su krstasi doslovno poklali svo muslimansko stanovnistvo u tim ratovima) vodjeni tim iskustvom poceli povlaciti se u Tursku tako da je dio otisao do Anadolije, dio u Istambul, a jedan dio se skrasio u predjelu Srbije koji se danas naziva Sandzak.Bilo ko ko je isao turisticki u Istambul kada prodje Kapali Carsijom moze da se iznenadi ako nadje svog prezimenjaka koji govori Turski jezik.Neko se moze uvrijediti ali to su cinjenice koje se lahko mogu provjeriti.Rijec Bosanac datira iz doba poslije Austro - Ugarskog perioda poslije nadogradnje fonda rijeci.Tako da rekao ti da si Bosanac ili Bosnjak isto ti se pise, samo je pogresno shvatanje da Bosnjak ujedno znaci i musliman.Isto tako treba da se kaze razlog zasto se za vrijeme rata naziv nacije uzeo Bosnjak.Zato jer se tezilo da se ovjekovjeci bosansko hercegovacka historija.Pa se tako na sluzbenoj zastavi koristi ljiljan amblem Kotromanica, u vojsci se koristi podignuta ruka u visini grudnog krosa i jasno ispruzena koja je preuzeta sa poznatog stecka, i nacija bosnjak uzeta iz historijskih dokumenata gdje se po prvi put spominje Bosna i njeni stanovnici se nazivaju bosnjaci.
od 93-e znaci nazalost
-
Krushna mrva
#171 Re: Bošnjak-preciznija definicija
To sto je neko (glup) smislio da treba uvesti te "nacije" ne znaci da to treba prihvatitiGreat Cornholio wrote:Bosanci su uglavnom ateisti, jer nisu muslimani da se mogu izjašnjavati kao bošnjaci, nisu katolici da se mogu izjašnjavati kao hrvati, i nisu pravoslavci da se mogu izjašnjavati kao srbi.respo wrote: puna bosna bosanaca a ti pitas ima li ih
Zajedničko za sve nabrojane kategorije je da govore istim jezikom ( koji doduše različito zovu, ali je nauka utvrdila da je to isti jezik), ali se vrlo malo "razumiju".
Bas jedan jedinstveni jezik to dobro potvrdjuje
- respo
#172 Re: Bošnjak-preciznija definicija
nisi to rekao al tvojom logikom zakljucivanja je takoLiga Rojalista wrote:Nigdje to nisam rekao skoncetriši se malo bolje i pročitaj ranije postove pa ćeš vidjet na šta sam mislio.respo wrote:po tebi u bosni zive samo bosnjaci nema drugih naroda ni nacijaLiga Rojalista wrote:
jer ako si to koristio za turke i tursku zasto odmah to ne vazi za bosnu?
- jon_jovi
#173 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Zašto misliš?respo wrote:sa ovim dijelom se slazem al to vise nije isto od 93-e godinejon_jovi wrote:Bošnjaci su muslimansko stanovništvo BiH, muslimansko stanovništvo teritorije koja je kroz povijest imala naziv Novopazarski Sandžak i muslimansko stanovništvo Podgorice, Bara i Ulcinja koje govori Bosanskim jezikom. Bošnjaci su također svi koji su ponikli iz ove navedene mase ali koji ne žive na ovim teritorijama nego su se preselili negdje drugo bilo da je to u susjedne zemlje ili neke udaljenije ili pak one najudaljenije. Svi koji su usvojili ateizam ili Islam zamjenili drugom religijom a potekli su iz navedene mase jesu idalje Bošnjaci.
ovo gore vrijedi od 93-e osim ovog zadnjeg dijela o vjerama i ateizmu
Bošnjaci govore Bosanski jezik. Bošnjaci imaju i drugi naziv - Bosanci. Bošnjaci i Bosanci odnosno Hercegovci jesu jedno te isto. Sinonimi. Dva naziva za jedno te isto. Šta je kome draže neka si to i uzme ali to jedno te isto
-
Great Cornholio
#174 Re: Bošnjak-preciznija definicija
[quote="respo"
slazem se s tobom u vecini osim ovog dijela gdje govoris da bosnjak danas ujedno ne znaci i musliman
od 93-e znaci nazalost[/quote]
Istina, za vrijeme SFRJ današnji Bošnjaci su se izjašnjavali kao muslimani.
slazem se s tobom u vecini osim ovog dijela gdje govoris da bosnjak danas ujedno ne znaci i musliman
od 93-e znaci nazalost[/quote]
Istina, za vrijeme SFRJ današnji Bošnjaci su se izjašnjavali kao muslimani.
- slogabn
- Location: Psalm 137:9 Blessed is the one who grabs your little children and smashes them against a rock.
#175 Re: Bošnjak-preciznija definicija
Nema za vas isprane glave. Za vas historija Bosne pocinje sa Alijom i bosnjackim saborom.Liga Rojalista wrote:Nema nacija u 12 vijekuIdi nauči neke osnovne stvari pa se javljaj na moje komentare

... a dani su mu odbrojani..