DaPisistratus wrote:
Da mi je samo znat' kakav je to Islam od prije V stoljeća?Vjerovatno si mislio na XV stoljeće.
Kraljevina Bosna.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
_majevica_
#151 Re: Kraljevina Bosna.
-
Tragos
#152 Re: Kraljevina Bosna.
Ajde, dobro, ja mislio, još jedan pacijent. 
-
_majevica_
#153 Re: Kraljevina Bosna.
Ma puni se soba...Tragos wrote:Ajde, dobro, ja mislio, još jedan pacijent.
- Liga Rojalista
#154 Re: Kraljevina Bosna.
Ne kontam ove Hrvate što tripuju po temama o Bosni kao da imaju neke veze sa njom?Gledao sam dokumentarac Hr kraljevi....svaka druga rečenica počinje sa nemamo dokaza....mislimo da je bilo vako mislimo da je bilo nako?
Vi ba ne znate ni gdje su vam vasi kraljevi pokopani.Sta mene sprijecava da kazem da nisu ni postojali?
Historija hrvatske je jako mutna ne radi se o višem srednjem vjeku kao što je slučaj Bosne.Mi imamo posmrtne ostatke svakog svog kralja.Postojali ljudi.Kod vas neke crvene hrvatske perzijaneri i slicne budalastine.I sada dolazite na ove teme da ljecite svoje frustracije.Poklopite se vec jednom.
Vi ba ne znate ni gdje su vam vasi kraljevi pokopani.Sta mene sprijecava da kazem da nisu ni postojali?
Historija hrvatske je jako mutna ne radi se o višem srednjem vjeku kao što je slučaj Bosne.Mi imamo posmrtne ostatke svakog svog kralja.Postojali ljudi.Kod vas neke crvene hrvatske perzijaneri i slicne budalastine.I sada dolazite na ove teme da ljecite svoje frustracije.Poklopite se vec jednom.
-
Tragos
#155 Re: Kraljevina Bosna.
_majevica_ wrote:Ma puni se soba...Tragos wrote:Ajde, dobro, ja mislio, još jedan pacijent.
-
Tragos
#156 Re: Kraljevina Bosna.
Tako je! Mi Hrvati nemamo tako čistu situaciju kao vi Bošnjaci! Tako je. Nas brinu neke ploče u Tanaisu.Liga Rojalista wrote:Ne kontam ove Hrvate što tripuju po temama o Bosni kao da imaju neke veze sa njom?Gledao sam dokumentarac Hr kraljevi....svaka druga rečenica počinje sa nemamo dokaza....mislimo da je bilo vako mislimo da je bilo nako?
Strani lingvisti također smatraju da "Hrvat" nije slavenska riječ i tako... Uglavnom nas brinu Hrvati puno prije 7. stoljeća.
"The tablets are considered important for Croatian history. Among the names on the tablets are those of three men: Horoúathos, Horoáthos, and Horóathos (Χορούαθ[ος], Χοροάθος, Χορόαθος). Some intepret the names as anthroponyms of Croatian people. Tanais Tablet B also mentions Horoathos as the son of Sandarz which is a Scytho-Sarmatian (Iranian) name. Some view this as an indication that Croats were at that time Iranian people of the Sarmatian/Alan division and became Slavicized in the following centuries. However, there is no evidence of any connection of those personal names with historical or modern Croats, except for the seemingly similar name."
Vidiš, Hrvati naglašavaju da se tu radi o mogućnosti i da to nije čvrsti dokaz. Te stvari se još razmatraju, ide se putovima dokaza. To je jedna od teorija Hrvata prije dolaska u Bijelu Hrvatsku i sadašnje područje hrvatske. Samo teorija.
Višeslavovu krstionicu, premda je imaju, ne uzimaju je za nikakve dokaze i još se razmatra o toj priči.
Nego, reci, onako iskreno, jesi glasao na prošlim izborima za SDA?
- irac300
#157 Re: Kraljevina Bosna.
@Tragos
A da ti ne trollaš??? Mani mi se te ljigavštine, pogledaj kako se tema zove, i skontaj da si ovdje zalutao s tim postovima. Ili otvori posebnu temu o Hrvatima, pa ako ima diskutanata tamo raspravljajte da ste s Dariom ratovali protiv Aleksandra Makedonskog i sl. nebuloze o kojima maštate. Ovdje to nikoga ne zanima. Volim mitove, ali one grčke.
A da ti ne trollaš??? Mani mi se te ljigavštine, pogledaj kako se tema zove, i skontaj da si ovdje zalutao s tim postovima. Ili otvori posebnu temu o Hrvatima, pa ako ima diskutanata tamo raspravljajte da ste s Dariom ratovali protiv Aleksandra Makedonskog i sl. nebuloze o kojima maštate. Ovdje to nikoga ne zanima. Volim mitove, ali one grčke.
- Liga Rojalista
#158 Re: Kraljevina Bosna.
Waooooo ....however there is no evidence...bgm isto ko hr kraljevi ...ko da gledam reprizuTragos wrote:Tako je! Mi Hrvati nemamo tako čistu situaciju kao vi Bošnjaci! Tako je. Nas brinu neke ploče u Tanaisu.Liga Rojalista wrote:Ne kontam ove Hrvate što tripuju po temama o Bosni kao da imaju neke veze sa njom?Gledao sam dokumentarac Hr kraljevi....svaka druga rečenica počinje sa nemamo dokaza....mislimo da je bilo vako mislimo da je bilo nako?
Strani lingvisti također smatraju da "Hrvat" nije slavenska riječ i tako... Uglavnom nas brinu Hrvati puno prije 7. stoljeća.![]()
"The tablets are considered important for Croatian history. Among the names on the tablets are those of three men: Horoúathos, Horoáthos, and Horóathos (Χορούαθ[ος], Χοροάθος, Χορόαθος). Some intepret the names as anthroponyms of Croatian people. Tanais Tablet B also mentions Horoathos as the son of Sandarz which is a Scytho-Sarmatian (Iranian) name. Some view this as an indication that Croats were at that time Iranian people of the Sarmatian/Alan division and became Slavicized in the following centuries. However, there is no evidence of any connection of those personal names with historical or modern Croats, except for the seemingly similar name."
Vidiš, Hrvati naglašavaju da se tu radi o mogućnosti i da to nije čvrsti dokaz. Te stvari se još razmatraju, ide se putovima dokaza. To je jedna od teorija Hrvata prije dolaska u Bijelu Hrvatsku i sadašnje područje hrvatske. Samo teorija.
Višeslavovu krstionicu, premda je imaju, ne uzimaju je za nikakve dokaze i još se razmatra o toj priči.
Nego, reci, onako iskreno, jesi glasao na prošlim izborima za SDA?
-
Tragos
#159 Re: Kraljevina Bosna.
Razumijem. Kad nestane argumenata počinje vrijeđanje i okarakteriziranje čovjeka tipa: nacionalista, ustaša, četnik...irac300 wrote:@Tragos
Ovo o hrvatima si prvi pokrenuo upravo ti. Ti kao čovjek koji je, čini mi se, studirao povijest, nikad nisi čuo za Bijelu Hrvatsku, tj. točnije smatraš da je to mit. Toliko o tvom znanju. Ovaj novodošli biser, što se u startu vidi da pojma nema o čemu priča, također priča pizdarije i on me kroz svoj post prozvao, pa sam mu odgovorio.
Ova tema se ne bi trebala zvat "Kraljevina Bosna", nego "Kraljevina Bosna kroz oči BiH muslimana". Za kurac pusti križevi po stećcima i to rimokatolički, pravoslavni i gnostički (crkva bosanska). Valjda istina boli.
Da si Hrvat ili Srbin u BiH- ne bi tako razmišljao. Tad bi se trebao odreći svih svojih korijena i prihvatit da si ilir, sa malo slavenskoga koji je jedva dočekao islam u borbi protiv zlih Hrvata i Srba. Jebo te led, šta ti misliš, da je jednom Hrvatu ili Srbinu lako prihvatit to!?
-
nagibn
#160 Re: Kraljevina Bosna.
Niko te nije vuko za rukav, sam si se upeco, sam se i otkacu ha ja!irac300 wrote:Kao što sam i mislio, izvori tvog saznanja wikipedija. Čak si i copy-paste većinu ovog teksta odradio s istog izvora. Haj' uživaj u ''prosvjetljavanju'' omladine, za mene je ionako kasno, ja sam historiju učio dok još nije bilo šarlatanstva. Meni lično vučeš na polupismene vehbose, čak i pišeš ''istorija'' kao ''prekodrinci''.Jedan ''bošnjački osvještivač nacije'' to nikada sebi ne bi dozvolio.
Kraj diskusije, što se mene tiče.
Nije sa wikija nego sa jednog drugog sajta, al nejse, i to sto spominjes pismenost, sve zavisi koji se kriteriji upraznjavaju! I Vukovom tzv. Srpsko-Hrvatskom osnova je Bosanski, pa se ja opet ne hvalim.Problem vas srbistanaca je taj sto je internet syebo gusle i sto svakim danom sve vise na vidjelo izlazi falcifikatna Srpska istorija. Problem je i taj sto sada morate da razgovarate i da se dogovarate i sa Bosnjacima, a do sada ste ih ignorirali. Hrvati su nas nazivali svojim "cvijecem", a vi ste nas znali "grlit" tako strasno da ste nas ponekad znali i zadavit!! Al nema vise toga, valja vam sa njima ovako ili onako
-
_majevica_
#161 Re: Kraljevina Bosna.
Da ne bi Ante Starcevica..i danas bi u BiH bilo Bosnjaka katolika...Tragos wrote:Razumijem. Kad nestane argumenata počinje vrijeđanje i okarakteriziranje čovjeka tipa: nacionalista, ustaša, četnik...irac300 wrote:@Tragos
Ovo o hrvatima si prvi pokrenuo upravo ti. Ti kao čovjek koji je, čini mi se, studirao povijest, nikad nisi čuo za Bijelu Hrvatsku, tj. točnije smatraš da je to mit. Toliko o tvom znanju. Ovaj novodošli biser, što se u startu vidi da pojma nema o čemu priča, također priča pizdarije i on me kroz svoj post prozvao, pa sam mu odgovorio.
Ova tema se ne bi trebala zvat "Kraljevina Bosna", nego "Kraljevina Bosna kroz oči BiH muslimana". Za kurac pusti križevi po stećcima i to rimokatolički, pravoslavni i gnostički (crkva bosanska). Valjda istina boli.
Da si Hrvat ili Srbin u BiH- ne bi tako razmišljao. Tad bi se trebao odreći svih svojih korijena i prihvatit da si ilir, sa malo slavenskoga koji je jedva dočekao islam u borbi protiv zlih Hrvata i Srba. Jebo te led, šta ti misliš, da je jednom Hrvatu ili Srbinu lako prihvatit to!?
-
Tragos
#162 Re: Kraljevina Bosna.
Liga Rojalista @
Nego, ajde iskreno. Jesi li musliman ili ateista i jesi li glasao za SDA?
Evo, ja ću ti reć za sebe. Iskreno. Ja ne idem na izbore, jer smatram da nemam za koga glasat u hrvatskoj. Toliko je stanje katastrofalno što se politike tiče.
Kako pričati sa likom koji gleda povijest kao temu za prepucavanje? Dječje spike. Neću sudjelovati u tome.
Nego, ajde iskreno. Jesi li musliman ili ateista i jesi li glasao za SDA?
Evo, ja ću ti reć za sebe. Iskreno. Ja ne idem na izbore, jer smatram da nemam za koga glasat u hrvatskoj. Toliko je stanje katastrofalno što se politike tiče.
Kako pričati sa likom koji gleda povijest kao temu za prepucavanje? Dječje spike. Neću sudjelovati u tome.
- irac300
#163 Re: Kraljevina Bosna.
Ha ha ha ha ha...Moram se vala ovako odvalit' smijat', jer u dva gornja posta sam od jednog deklarisan kao ''musliman'', a od drugog kao ''srbistanac''.
Hvala vam obojici, dali ste mi potvrdu da ispravno razmišljam jer mi razmišljanje ne ide u smjeru nacionalnih politika. Kako se kaže ''Služimo narodu''.
@Tragos
Ti gospodine, ne znaš jesi li poš'o ili doš'o. Ne znam koja je poenta tvog izlaganja, želiš na neki pritajeni način da ti ovdje neko potvrdi da su prije Osmanlija ovdje bili Srbi i Hrvati. Ovaj gore polupismeni ide skroz kontra, mašta o nekom crvenom tepihu pri dolasku Mehmeta Fatiha 1463. i masovnom prelasku Bogumila na islam.
Mogu se složiti samo u jednom s vama, a to je, da ni jedan, ni drugi nemate pojma o materiji koju ovdje izlažete.
Hvala vam obojici, dali ste mi potvrdu da ispravno razmišljam jer mi razmišljanje ne ide u smjeru nacionalnih politika. Kako se kaže ''Služimo narodu''.
@Tragos
Ti gospodine, ne znaš jesi li poš'o ili doš'o. Ne znam koja je poenta tvog izlaganja, želiš na neki pritajeni način da ti ovdje neko potvrdi da su prije Osmanlija ovdje bili Srbi i Hrvati. Ovaj gore polupismeni ide skroz kontra, mašta o nekom crvenom tepihu pri dolasku Mehmeta Fatiha 1463. i masovnom prelasku Bogumila na islam.
Mogu se složiti samo u jednom s vama, a to je, da ni jedan, ni drugi nemate pojma o materiji koju ovdje izlažete.
-
_majevica_
#164 Re: Kraljevina Bosna.
Nikako da ocepis po temi...irac300 wrote:Ha ha ha ha ha...Moram se vala ovako odvalit' smijat', jer u dva gornja posta sam od jednog deklarisan kao ''musliman'', a od drugog kao ''srbistanac''.![]()
@Tragos
-
Tragos
#165 Re: Kraljevina Bosna.
Meni je cijela ova priča apsurd. Građani BiH, muslimanske vjeroispovjesti, osvještavaju Hrvate i Srbe da bi trebali odbaciti svoje višestoljetne korijene i prihvatit da oni nikada nisu bili ni hrvati, ni srbi. Pa ovo je show! 
-
Tragos
#166 Re: Kraljevina Bosna.
irac300 wrote:Ha ha ha ha ha...Moram se vala ovako odvalit' smijat', jer u dva gornja posta sam od jednog deklarisan kao ''musliman'', a od drugog kao ''srbistanac''.![]()
@Tragos
Onim gornjim postom se uopće ne obraćam tebi, nego gospodinu zvanom "Liga Rojalista". Pa vidi se da se njemu obraćam.
-
nagibn
#167 Re: Kraljevina Bosna.
Lakse mu je o forumskim kolegama, posto o temi nema pojma ili ne zeli da ima pojma, svejedno.._majevica_ wrote:Nikako da ocepis po temi...irac300 wrote:Ha ha ha ha ha...Moram se vala ovako odvalit' smijat', jer u dva gornja posta sam od jednog deklarisan kao ''musliman'', a od drugog kao ''srbistanac''.![]()
@Tragos
- ioannes
#168 Re: Kraljevina Bosna.
gospodo...smirite dozivljaj
Diskusija je se svela na osobnu razinu,kao i obicno
jedan drugog se naziva nepismenim i neznalicom,sto naravno nije tocno.
previse se interpretira kroz tude postove
a onda se naravno bude kompleksi koji svi nosimo u sebi
i prelazi se u "obrambeni-modus"
Irac,moram te kritizirati....nisi inace usijana glava,razuman si.
za moj pojam si bez razloga presao u obrambeni modus....
ako neke povijesne stvari nisu razjasnjene ili samo neke teorije postoje
onda to treba jednostavno tako prihvatiti...poceo si onda napadati i negirati drugu stranu
koja ima bolje istrazenu povijest.
steta za diskusiju
onda to treba jednostavno tako prihvatiti...poceo si onda napadati i negirati drugu stranu
steta za diskusiju
-
nagibn
#169 Re: Kraljevina Bosna.
Guslarska istorija Bosne...
Citat....
O rasprostranjenosti imena srpskog i hrvatskog na Bosnu i njen narod u srednjem vijeku vode se izmedju hrvatskih i srpskih historicara rasprave i polemike vec vise od stoljeca i po.U nekim srednjovjekovnim bosanskim poveljama zaista se pominju Srbi i srpski jezik.Medjutim pisari povelja u Dubrovackoj republici,od vremena vladavine srpskog Velikog zupana Stevana Nemanje,dakle od 1174 godine,od kada je uzeo Zahumlje,Travuniju(sjeverne susjede Dubrovniku) i Duklju (dio danasnje Crne Gore),bili Srbi."...Zato je on (pisar) i onda kada mu je bilo povjereno da napise koju ispravu za bosanske vladare pisao povelje po srpskom nacinu,upotrebljavao ekavicu i jezik nazivao srpskim.
Medju prvim srpskim istoricarima koji su pokusali naucno da dokazu da je Bosna bila sastavni dio srpske zemlje,i prvobitne drzave jos u doba ustanka Hrvata oko rijeke Save (juzno od Zagreba protiv Franaka,sa Ljudevitom Posavskim (819-822)na celu),bio je Ljub Jovanovic.On je jos 1900 godine napisao i objavio u casopisu "Brankovo kolo" raspravu pod naslovom O Bosni s pocetka VII do sredine XII veka.Jovanovic je,koristeci se Ajnhardovim analima i tekstu o Ljudevitu Posavskom i njegovom "bjezanju ka jugu medju Srbe" zakljucio na osnovu svojih pretpostavki da je Ljudevit mogao naci Srbe samo u Bosni (izmedju Vrbasa i Drine) i na prostoru rijeke Kolubare (sjeverozapadna Srbija).Medjutim,on je ipak ostao pri zakljucku da su se rijeci "na jug" morale odnositi na prostor Bosne.Taj njegov zakljucak i pretpostavku prihvatili su kasnije svi srpski historicari i koristili ga,uz podatke iz druga dva pomenuta izvora,isto tako nesigurna,kao vjerodostojne cinjenice.
Od Jovanoviceve rasprave,pa sve do danas u gotovo svim djelima srpske nacionalne istorije,i u istorijskim atlasima za skole,Bosna se tretira kao srpska zemlja.Odatle poticu i ona tzv. "istorijska prava na Bosnu".Ali,poznati medievist sa Zagrebackog univerziteta dr. Nada Klaic,koja je 1989. godine publikovala djelo Srednjovjekovna Bosna (Zagreb,1989),naucno je opovrgla Jovanovicevu tezu o Ljudevitovom "bjekstvu medju Srbe u Bosnu".Prema njenom tumacenju,Ljudevit Posavski je zaista "pobjegao na jug" (iz svoje posavske Hrvatske) ali u SRB,mjesto koje se pod tim imenom zvalo jos od Rimljana i gdje su zivjeli Dalmatinski Hrvati.To mjesto se i danas nalazi na istoj lokaciji u gornjem toku rijeke Une,u Lici (zapadna Hrvatska).
Citat....
O rasprostranjenosti imena srpskog i hrvatskog na Bosnu i njen narod u srednjem vijeku vode se izmedju hrvatskih i srpskih historicara rasprave i polemike vec vise od stoljeca i po.U nekim srednjovjekovnim bosanskim poveljama zaista se pominju Srbi i srpski jezik.Medjutim pisari povelja u Dubrovackoj republici,od vremena vladavine srpskog Velikog zupana Stevana Nemanje,dakle od 1174 godine,od kada je uzeo Zahumlje,Travuniju(sjeverne susjede Dubrovniku) i Duklju (dio danasnje Crne Gore),bili Srbi."...Zato je on (pisar) i onda kada mu je bilo povjereno da napise koju ispravu za bosanske vladare pisao povelje po srpskom nacinu,upotrebljavao ekavicu i jezik nazivao srpskim.
Medju prvim srpskim istoricarima koji su pokusali naucno da dokazu da je Bosna bila sastavni dio srpske zemlje,i prvobitne drzave jos u doba ustanka Hrvata oko rijeke Save (juzno od Zagreba protiv Franaka,sa Ljudevitom Posavskim (819-822)na celu),bio je Ljub Jovanovic.On je jos 1900 godine napisao i objavio u casopisu "Brankovo kolo" raspravu pod naslovom O Bosni s pocetka VII do sredine XII veka.Jovanovic je,koristeci se Ajnhardovim analima i tekstu o Ljudevitu Posavskom i njegovom "bjezanju ka jugu medju Srbe" zakljucio na osnovu svojih pretpostavki da je Ljudevit mogao naci Srbe samo u Bosni (izmedju Vrbasa i Drine) i na prostoru rijeke Kolubare (sjeverozapadna Srbija).Medjutim,on je ipak ostao pri zakljucku da su se rijeci "na jug" morale odnositi na prostor Bosne.Taj njegov zakljucak i pretpostavku prihvatili su kasnije svi srpski historicari i koristili ga,uz podatke iz druga dva pomenuta izvora,isto tako nesigurna,kao vjerodostojne cinjenice.
Od Jovanoviceve rasprave,pa sve do danas u gotovo svim djelima srpske nacionalne istorije,i u istorijskim atlasima za skole,Bosna se tretira kao srpska zemlja.Odatle poticu i ona tzv. "istorijska prava na Bosnu".Ali,poznati medievist sa Zagrebackog univerziteta dr. Nada Klaic,koja je 1989. godine publikovala djelo Srednjovjekovna Bosna (Zagreb,1989),naucno je opovrgla Jovanovicevu tezu o Ljudevitovom "bjekstvu medju Srbe u Bosnu".Prema njenom tumacenju,Ljudevit Posavski je zaista "pobjegao na jug" (iz svoje posavske Hrvatske) ali u SRB,mjesto koje se pod tim imenom zvalo jos od Rimljana i gdje su zivjeli Dalmatinski Hrvati.To mjesto se i danas nalazi na istoj lokaciji u gornjem toku rijeke Une,u Lici (zapadna Hrvatska).
Last edited by nagibn on 16/09/2013 23:01, edited 1 time in total.
- irac300
#170 Re: Kraljevina Bosna.
Vidi, nikoga ja ne napadam. Ali sam se koristio obrnutom psihologijom, tj. ovom @tragosu sam pisao stvari koje inače pišu padobranci slični njemu na temama o Bosni, gdje kroz neke perfidne načine žele da negiraju tradiciju ove zemlje. Tema je trebala da obradjuje historiju Bosanskog Kraljevstva. Znači period od 1377. do 1463. godine. Kao moj skromni doprinos i povratak ka temi, šaljem jednu sličicu.ioannes wrote:gospodo...smirite dozivljaj
steta za diskusiju
http://img191.imageshack.us/img191/8275/i0pb.jpg
Malo se vikendom ''igram'' s detektorom metala, tako da sam ovaj prsten pronašao pod zidinama starog grada Srebrenik. Prsten je ženski, iz srednjovjekovnog perioda. Jedino nisam ustanovio koji je metal u pitanju, moja lična procjena bronza. Ako ima neko da komentariše ovaj prsten, sa nekog stručnog stanovišta, bio bih mu zahvalan.
Last edited by irac300 on 16/09/2013 23:24, edited 1 time in total.
-
nagibn
#171 Re: Kraljevina Bosna.
Hos rec da je i djetelina sa cetiri lista simbol krscanstva ili...irac300 wrote:Vidi, nikoga ja ne napadam. Ali sam se koristio obrnutom psihologijom, tj. ovom @tragosu sam pisao stvari koje inače pišu padobranci slični njemu na temama o Bosni, gdje kroz neke perfidne načine žele da negiraju tradiciju ove zemlje. Tema je trebala da obradjuje historiju Bosanskog Kraljevstva. Znači period od 1377. do 1463. godine. Kao moj skromni doprinos i povratak ka temi, šaljem jednu sličicu.ioannes wrote:gospodo...smirite dozivljaj
steta za diskusiju![]()
http://imageshack.us/f/191/i0pb.jpg/
Malo se vikendom ''igram'' s detektorom metala, tako da sam ovaj prsten pronašao pod zidinama starog grada Srebrenik. Prsten je ženski, iz srednjovjekovnog perioda. Jedino nisam ustanovio koji je metal u pitanju, moja lična procjena bronza. Ako ima neko da komentariše ovaj prsten, sa nekog stručnog stanovišta, bio bih mu zahvalan.
-
Tragos
#172 Re: Kraljevina Bosna.
irac300 wrote:Ne znam koja je poenta tvog izlaganja, želiš na neki pritajeni način da ti ovdje neko potvrdi da su prije Osmanlija ovdje bili Srbi i Hrvati.
Lijepo driblaš ili si ćorav. Ništa tebi jasno nije u vezi mene, a?
Ako pričamo o povijesti, pričajmo sa argumentima. Odjebomo logiku. Odjebimo pretpostavke.
Čovječe moj, govorit o BiH, a u to ne uključit Hrvate i Srbe, pa ako oćeš i neretljane, zahumljane, pa oko oćeš i Kelte, Rimljane... je pričat o pizdarijama. Hrvati na teritoriji današnjie BiH su bili od svog dolaska, kao i Srbi i ostali. Iliri su nastavili živjeti na dijelovima BiH. I to je to, a vi bi to htjeli falsificirat. E, nemože bez dokaza. Za razliku od Bošnjaka, Hrvati, Srbi i ostali imaju čvršće dokaze. Jebi ga. To je tako.
- irac300
#173 Re: Kraljevina Bosna.
Haj'te vas obojica sjašite s mene. Je l' moRe?
Umjesto što meni pišete, opletite vas obojica jedan s drugim, ko bolji mit smisli, on pobjeđuje. Hvala. 
-
Tragos
#174 Re: Kraljevina Bosna.
ioannes wrote:gospodo...smirite dozivljaj
steta za diskusiju
E, svaka čast! Pisao sam post, nepročitavši tvoj, a verlo je sličan. I meni se irac činio kao razuman... šteta.
- Pisistratus
#175 Re: Kraljevina Bosna.
irac300 wrote:Vidi, nikoga ja ne napadam. Ali sam se koristio obrnutom psihologijom, tj. ovom @tragosu sam pisao stvari koje inače pišu padobranci slični njemu na temama o Bosni, gdje kroz neke perfidne načine žele da negiraju tradiciju ove zemlje. Tema je trebala da obradjuje historiju Bosanskog Kraljevstva. Znači period od 1377. do 1463. godine. Kao moj skromni doprinos i povratak ka temi, šaljem jednu sličicu.ioannes wrote:gospodo...smirite dozivljaj
steta za diskusiju![]()
http://imageshack.us/f/191/i0pb.jpg/
Prsten me podsjeća na prstenove rimskih legionara, i centuriona iz IV i V stoljeća, uobičajenih za balkansko podneblje. Nedavno sam baš ispitivao jedan u našem muzeju. Ne mora značiti da sam u pravu of kors.
Tipično - stilizirani križ u sredini, znak masovnog prelaska na kršćanstvo(iako je evidentno da nije križ nego djetelina
P.S. Odnesi to u muzej, ili ako ništa, zapiši tačan datum pronalaska, stanje lokaliteta i potanko opiši mjesto na kojem je nađen s koordinatama, terenom, trenutnim stanjem, itd.. Koristit će budućim istraživačima.
Još da dodam. ljudi često griješe baš u tome; nama istraživačima, nijedan nalaz ne koristi ako nam nije dostupan cjelokupni kontekst u kojem je pronađen; dakle mjesto, dubina, vrijeme pronalaska, da li tu ima još nečega(možda za nekog nema, ali komadi keramike se vrlo teško raspoznaju među kamenjem), itd.. Stoga, ako želiš dobro, moraš osmotriti teren, sve zapisati i fotografisati i barem prijavit' nadležnom muzeju.