Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jefferson wrote:
Cekaj, tvoj drug je isao "tamo" i ostao zabezeknut ambijentom. Sto ti nisi otisao?
Prvo, ja jos nikad u zenici nisam bio u kaficu koji ne sluzi alkohol. Eto, zivio u tom gradu 25 godina, tu sam svake godine bar 2-3 mjeseca, imam poprilicnu toleranciju na alkohol (kolicinki), ali jos u zenici nisam usao u kafic koji ne sluzi alkohol. Neki restorani da, ali hej, evo zivim u SAD, i GARANTUJEM ti da na broj kafica i restorana, manje ih sluzi alkohol ovdje nego bilo gdje u BiH, pa i u zenici.
A kakav ga je to ambijent zabezeknuo? Zenica je skoro jedini grad u BiH (uz Tuzlu) koji se sam bori za svoju infrastrukturu. Pogledaj stadion pa pogledaj Kosevo i Grbavicu. Taj stadion je finansiran zenickim parama, kosevo je renovirano donacijama, i dan danas se ceka donacija! Pogledaj u zenici GGM. Na kraju, ja u zenici otvorim cesmu ujutro u 3, 4, 5, navece u 11 i gle cuda: IMA VODE!
Sto se bas ne bi moglo reci za "metropolu." Ako te nesto treba zabezeknuti onda je da u 21 vijeku glavni grad jedne drzave ima redukciju vode! E poserem se ja na taj ambijent!
zato sto nisam imao potrebu da idem.
koji cu k.rac tamo?
Jbg, ja sam se u BiH bavio poslom koji je zahtjevao odlaske u Bihac, Ljubuski, BL, olovo itd. Nekada sam bio u nekim gradicima tek eto onako, ono neko me pita da mu pravim drustvo pa odem s njim. Nikad nisam rekao: koji cu qrtz tamo.
Ono sto hocu reci, lijepo je znati sta sve ima i kako ljudi zive u drzavi ciji pasos nosi. Zadnji put kada sam gledao kartu, BiH je bila "malo" veca od Sarajeva!
UltrasNaBaterije wrote:Meni je najdraže kad od Pofalića u tramvaju dođem na Marijin Dvor i uđem u taj luksuz. Odma se osjećam 50% bogatije i više vrijedan od ostatka stanovništva u BiH, a ako sam imao 100 KM u novčaniku, tada imam 150. Ima čiko na stanici kod Muzeja koji svim Sarajlijama daje po 50 KM za svaki prolaz u žilu kucavicu države.
dado_ wrote:Sto nisi ostao ovdje pa kupio bijesno auto? Posto tebi to nije nikakvo mjerilo, ti zivis u Njemackoj, gdje je prosjecna plata 3-4000eura i dosao si ovdje da pametujes gdje je prosjecna DESET PUTA MANJA, znaci 800KM da auto od 250 000eura nije luksuz? I kad vec zivis gore, radis krvavo i stedis(180 000eura na racunu nek vidi klix), sto ne priustis sebi neki luksuz? Jednom se zivi moj prijatelju, neces ih sa sobom u grob ponijet... Ovdje vecina raje zivi od danas do sutra, zaposli se ako ima platu 1000 i vise KM udara se nogom u guzicu, i od te hiljade mu je svaki fening proracunat, na auto ide 200-400 za ratu, na cigare ovoliko na kafu ovoliko i 25. u mjesecu nema za kifle... A prica o ovim SLS-ovima i slicnim, zna se ko voza to... Auto od 25000eura nije nikakav problem priustit u Bosni ko imalo bolje radi, ima neki privatni biznis i slicno, pomijesali ste kruske i jabuke, nije isto vozit auto od 25000 i 250000 eura...
Zviz je ja mislim u Danskoj. Tolika prosječna plata u Njemačkoj sigurno ne može biti, za Dansku ne znam, možda je moguće pošto su tamo plate jače..
dado_ wrote:Sto nisi ostao ovdje pa kupio bijesno auto? Posto tebi to nije nikakvo mjerilo, ti zivis u Njemackoj, gdje je prosjecna plata 3-4000eura i dosao si ovdje da pametujes gdje je prosjecna DESET PUTA MANJA, znaci 800KM da auto od 250 000eura nije luksuz? I kad vec zivis gore, radis krvavo i stedis(180 000eura na racunu nek vidi klix), sto ne priustis sebi neki luksuz? Jednom se zivi moj prijatelju, neces ih sa sobom u grob ponijet... Ovdje vecina raje zivi od danas do sutra, zaposli se ako ima platu 1000 i vise KM udara se nogom u guzicu, i od te hiljade mu je svaki fening proracunat, na auto ide 200-400 za ratu, na cigare ovoliko na kafu ovoliko i 25. u mjesecu nema za kifle... A prica o ovim SLS-ovima i slicnim, zna se ko voza to... Auto od 25000eura nije nikakav problem priustit u Bosni ko imalo bolje radi, ima neki privatni biznis i slicno, pomijesali ste kruske i jabuke, nije isto vozit auto od 25000 i 250000 eura...
Zviz je ja mislim u Danskoj. Tolika prosječna plata u Njemačkoj sigurno ne može biti, za Dansku ne znam, možda je moguće pošto su tamo plate jače..
jefferson wrote:
Sto se bas ne bi moglo reci za "metropolu." Ako te nesto treba zabezeknuti onda je da u 21 vijeku glavni grad jedne drzave ima redukciju vode! E poserem se ja na taj ambijent!
A evo šta bi ljudi u SAD (između ostalog) mogli očekivati:
Experts tell us that U.S. water bills are likely to soar in the coming years. It is being projected that repairing and expanding our decaying drinking water infrastructure will cost more than one trillion dollars over the next 25 years, and as a result our water bills will likely approximately triple over that time period.
According to a U.S. government report, 36 states are already facing water shortages or will be facing water shortages within the next few years.
It has been estimated that the state of California only has a 20 year supply of fresh water left.
Mislim da ce amerikanci naci rjesenje za to, nista se ne boj
Kad vec radis copy/paste, daj svoj komentar.
Sarajevo nema problema sa vodom kao kalifornija, koja ima problem sa nedostatkom izvora vode. Sarajevo ima problema sto niko nista ne ulaze u infrastrukturu, sto je Zenica (sa svojim losim ambijentom) rjesila prije cirka 13-15 godina.
Ali ne boj se, bit ce donacija
Kad bi se donacije ulagale u infrastrukturu, onda ne bi bilo bjesnih auta u sarajevu. Mozda 5% onih bjesnih auta je posteno zaradjeno, ostalo sve goli lopovluk i donacije. A gdje sam tu ja, je glavno pitanje kad ugovaras bilo sta .
Ne treba se izvlačiti na dijasporu. Ako odete u BBI centar, Škoda iz 2006. je najslabije auto definitivno na parkingu od 3 sprata. Vozaju se BMW-i, Audiji, Mercedesi, a o džipovima ("dnevnim boravcima") od 50.000+ da i ne pričam, a ja sa svojom platom (a nije mi loša plata) mogu samo sanjati da bilo kakvom BMW-u priuštim redovan servis.
Jedino opravdanje za ta auta su prodavnice tipa Motorex, gdje se za Bengu iz 2002. uzima zupčasti remen i priča kako je kvalitetan ko i onaj u servisu i pumpe gdje se u Q7 sipa plin. Nećemo se ubjeđivati da je Golf V zamjenio Golfa II i da Audija ima na svakom koraku. Nije važno jel' je voze raja iz Sandžaka, bivši konobari iz Njemačke ili neko treći - vozaju se.
Ja ne kapiram uopšte ovaj mentalni sklop ili kako onaj jedan reče "metalni čip".
jefferson wrote:
Ja sam uvijek govorio da BiH mora uraditi raspodjelu institucija kao sto je to svugdje u svijetu. Ja u SAD kada zovem neku vladinu agenciju, ona nikad nije u Washngton DC. U DC su samo kabneti, svi ostali koji rade u tim sekretarijatima su ravnomjerno rasporedjeni po cijeloj SAD. Tako je i u z. evropi. U BiH se govori kako su svi radili za Beograd, eto sad se radi za sarajevo. Sto bi rekli ameri: big fucking difference. U ostalim gradovima je isto. Kad se samo sjetim koliko su se tuzlaci borili da zadrze upravu carine, ali jok daj u sarajevo. Kada izadju podaci o industrijskoj proizvodnji ono od cega BiH ustvari zivi, uvijek su ZE-DO kanton i Tuzlanski kanton na prvom mjestu, ali je sarajevski sa najboljim platama. Jbg, hajmo malo to raspodjeliti diljem drzave, pa cemo onda o autima, luksuzu i ambijentima. Na dnevniku izadje prilog kako ljudi u Olovu zive, zavidovicima i sl. Pa eto, prebacimo iz sarajeva neku agenciju u olovo, zavidovice i pomozimo ljudima. Sarajevski kanton uvijek se hvali najvecim budzetom. OK nek sarajevski kanton zadrzi BH Telekom, dajte Tuzli EP (registraciju) zenici nesto drugo, Bihacu trece, pa nek se porez od tih drzavnih firmi i tamo sljeva.
Sto bi rekli, lako je tudjim k.... gloginje mlatit.
To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno. Koliko je to kadrovski i infrastrukturno izvodivo, to je druga priča.
I Detroit je sada u problemima, ali se Washington sada nešto ne slama to come to the rescue.
Mozda je najbolje da RS optuzimo i za to, kako nije kadrovski i infrastrukturno izvodivo, jesu li to ljudi u ostatku BiH nesposobni?
Zasto se ne dozoli Tuzli da se vodi kao izvoznik struje, je li aspurdno da Sarajevo izvozi struju a ne proizvede ni kW.
To je samo jedan primjer, jefferson je vec rekao, treba rasporediti te "zlatne koke", tj. firme koje pune budzet i osiguravaju dobra i redovna primanja zaposlenim.
jefferson wrote:
Ja sam uvijek govorio da BiH mora uraditi raspodjelu institucija kao sto je to svugdje u svijetu. Ja u SAD kada zovem neku vladinu agenciju, ona nikad nije u Washngton DC. U DC su samo kabneti, svi ostali koji rade u tim sekretarijatima su ravnomjerno rasporedjeni po cijeloj SAD. Tako je i u z. evropi. U BiH se govori kako su svi radili za Beograd, eto sad se radi za sarajevo. Sto bi rekli ameri: big fucking difference. U ostalim gradovima je isto. Kad se samo sjetim koliko su se tuzlaci borili da zadrze upravu carine, ali jok daj u sarajevo. Kada izadju podaci o industrijskoj proizvodnji ono od cega BiH ustvari zivi, uvijek su ZE-DO kanton i Tuzlanski kanton na prvom mjestu, ali je sarajevski sa najboljim platama. Jbg, hajmo malo to raspodjeliti diljem drzave, pa cemo onda o autima, luksuzu i ambijentima. Na dnevniku izadje prilog kako ljudi u Olovu zive, zavidovicima i sl. Pa eto, prebacimo iz sarajeva neku agenciju u olovo, zavidovice i pomozimo ljudima. Sarajevski kanton uvijek se hvali najvecim budzetom. OK nek sarajevski kanton zadrzi BH Telekom, dajte Tuzli EP (registraciju) zenici nesto drugo, Bihacu trece, pa nek se porez od tih drzavnih firmi i tamo sljeva.
To za raspodjelu institucija stoji jer bi to zaista bilo pošteno. Koliko je to kadrovski i infrastrukturno izvodivo, to je druga priča.
I Detroit je sada u problemima, ali se Washington sada nešto ne slama to come to the rescue.
Mozda je najbolje da RS optuzimo i za to, kako nije kadrovski i infrastrukturno izvodivo, jesu li to ljudi u ostatku BiH nesposobni?
Zasto se ne dozoli Tuzli da se vodi kao izvoznik struje, je li aspurdno da Sarajevo izvozi struju a ne proizvede ni kW.
To je samo jedan primjer, jefferson je vec rekao, treba rasporediti te "zlatne koke", tj. firme koje pune budzet i osiguravaju dobra i redovna primanja zaposlenim.
I ovaj je objasnio uopsteno, svaka mu cast.
Ma lako je to sve raspodjeliti ako se hoce. Problem je sto se nece. Ovaj covjek je identificirao najgori problem u BiH, a to su medjuljudski odnosi, nesolidarnost, nehumanost.
Evo sada u SAD kada je ovaj Snowden izasao sa onim dokumentima, pojavilo se u javnosti da SAD gradi centar za dokumentaciju u drzavi Utah. Sto ne u Washingtonu? Kod nas bi se tako nesto odmah u Sarajevu gradilo.
Ljudi koji su zaposleni u drzavnim institucijama dobivaju pare od SVIH gradjana BiH! Sarajevski kanton ubire poreze od profita EP, BH Telecoma itd, tako sto te firme prave profite u cijeloj BiH!!! To su bosanske pare, ne sarajevske, zenicke, tuzlanske, mostarske.
Evo sad se turisticka zajednica zali na uplate. Jbt, ja nedavno kad sam bio u sarajevu puno turaka, ali ti isti turci nikad nisu otisli na kraljevu sutjesku, vranduk, itd, itd. Pa jebemu zivot jel to Sarajevo jedina tursiticka atrakcija u BiH. Kazu Medjugorje ne uplacuje pare. Da to je protivzakonito, ali uopste nije nemoralno, jer ja ne znam sta nasa turisticka zajednica radi da organizuje turisticku ponudu u BiH kako treba? Na kraju, sto je turisticka zajednica u Sarajevu? Sto nije recimo u Neumu? Medjugorju? itd (ovo je samo primjer). Pa cak i ove drzavne firme sto su gubitasi. Zeljeznice FBiH? jer moraju biti u Sarajevu? Ja koliko znam zeljeznice najvise profita ostvaruju od Zenice. Vlada FBiH subvencionira ZFBiH i najbolje plate su naravno u Sarajevu. Ti ljudi te pare trose u sarajevu, a pare su naravno od poreskih obveznika iz cijele BiH.
Sve dok se ne uredi ovo pitanje psotojat ce problemi medju gradovima, i sl.
Moram vam pokazati jedan vozni park ispred kuce kod cigana u zenici.. upast cete na guzicu svaki dan prodjem pored te kuce.. dusa me zaboli..
Porsche carrera, hummer 4, tri najnovija mercedesa, dva najnovija bmwa, neki wolksvagen phenton kako vec.. i onda idu mercedes audi bmw itd.. neko 2011 god motora dva.. i da, budenekad maseratti.. a ovom jednom ne znam ni ime samo prilika da ih sve zateknem..
jefferson ne kenjaj, veze nemas o tome gdje i kako idu pare od Elektroprivrede i BH Telecoma. To su Federalne firme i Vlada Federacije upravlja sa njihovom dobiti, a ne kojekakvi Kantoni. U Vladi Federacije su i Tuzlak, i Sarajlija i Zeničanin. Sarajevo ima više od pola miliona stanovnika sto je otprilike kao 4 Tuzle ili 4 Zenice, pa je i logičnije da se tu 'šljegne više para'. Jok eto u Kalesiji ili Kladnju će se vozat bijesna auta i živjet lagodno. Masa je budžetlija, to je istina, ali je i masa diplomata, stranaca, međunarodnih organizacija itd. A ovo za Sarajevo kao turističku destinaciju, preporučem dobrog psihjatra da malo te frustracije preboliš. Odi malo u prirodu, preporučujem da posjetiš Vranduk ili stari bosanski kraljevski grad Bobovac i u miru razmislis o glupostima koje valjaš po forumima.
Čuj što Tuzla ne izvozi struju, kakav napaćeni levat.
jefferson wrote:
Cekaj, tvoj drug je isao "tamo" i ostao zabezeknut ambijentom. Sto ti nisi otisao?
Prvo, ja jos nikad u zenici nisam bio u kaficu koji ne sluzi alkohol. Eto, zivio u tom gradu 25 godina, tu sam svake godine bar 2-3 mjeseca, imam poprilicnu toleranciju na alkohol (kolicinki), ali jos u zenici nisam usao u kafic koji ne sluzi alkohol. Neki restorani da, ali hej, evo zivim u SAD, i GARANTUJEM ti da na broj kafica i restorana, manje ih sluzi alkohol ovdje nego bilo gdje u BiH, pa i u zenici.
A kakav ga je to ambijent zabezeknuo? Zenica je skoro jedini grad u BiH (uz Tuzlu) koji se sam bori za svoju infrastrukturu. Pogledaj stadion pa pogledaj Kosevo i Grbavicu. Taj stadion je finansiran zenickim parama, kosevo je renovirano donacijama, i dan danas se ceka donacija! Pogledaj u zenici GGM. Na kraju, ja u zenici otvorim cesmu ujutro u 3, 4, 5, navece u 11 i gle cuda: IMA VODE!
zato sto nisam imao potrebu da idem.
koji cu k.rac tamo?
Jbg, ja sam se u BiH bavio poslom koji je zahtjevao odlaske u Bihac, Ljubuski, BL, olovo itd. Nekada sam bio u nekim gradicima tek eto onako, ono neko me pita da mu pravim drustvo pa odem s njim. Nikad nisam rekao: koji cu qrtz tamo.
Ono sto hocu reci, lijepo je znati sta sve ima i kako ljudi zive u drzavi ciji pasos nosi. Zadnji put kada sam gledao kartu, BiH je bila "malo" veca od Sarajeva!
vodeći se logikom koji ću k.... tamo čovjek ne bi iz svoje čaršije trebao izlaziti
andr0id wrote:Moram vam pokazati jedan vozni park ispred kuce kod cigana u zenici.. upast cete na guzicu svaki dan prodjem pored te kuce.. dusa me zaboli..
Porsche carrera, hummer 4, tri najnovija mercedesa, dva najnovija bmwa, neki wolksvagen phenton kako vec.. i onda idu mercedes audi bmw itd.. neko 2011 god motora dva.. i da, budenekad maseratti.. a ovom jednom ne znam ni ime samo prilika da ih sve zateknem..
U svakom slucaju primjeti se znatan napredak na ulicama kako su nekad bio fico,yugo,zastava,stara buba sad se skroz modernizovalo sad avki drugi BMW,Audi,Porsche.
andr0id wrote:Moram vam pokazati jedan vozni park ispred kuce kod cigana u zenici.. upast cete na guzicu svaki dan prodjem pored te kuce.. dusa me zaboli..
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
u lukovom polju?
Da da si vidio
Janje se svaki dan na razanj kaci
. Da bih se jelo.. hrana se iz binga gotova dovlaci u kolicima.. a kuca nova.. nova kuhinja.. ali ciganke nece da spremaju..
Ljudi po spaniji i drugim zemljama dilali drogu, djecu itd.. al opet imaju i previse..
A negdje su dole na piscu i stan uzeli. Ne mogu kaze stanari u zgradu uci od njihovi auta. To se derneci jede pije.. pa su dole nekadasnji butik NP company kupili.. da kockaju.. pjevace sebi dovode.. pa im je policija sva auta zaplijenila pa vratila..
Najgore je vidis onog porschea u njemu zuta koza.. u mercedesu bijela.. a ono prljavo cigance udje i cacka u njemu sve hehe.. ili ispred novi bmw.. a cigo nazad spava u njemu.. a u kuci 16 soba
UltrasNaBaterije wrote:jefferson ne kenjaj, veze nemas o tome gdje i kako idu pare od Elektroprivrede i BH Telecoma. To su Federalne firme i Vlada Federacije upravlja sa njihovom dobiti, a ne kojekakvi Kantoni. U Vladi Federacije su i Tuzlak, i Sarajlija i Zeničanin. Sarajevo ima više od pola miliona stanovnika sto je otprilike kao 4 Tuzle ili 4 Zenice, pa je i logičnije da se tu 'šljegne više para'. Jok eto u Kalesiji ili Kladnju će se vozat bijesna auta i živjet lagodno. Masa je budžetlija, to je istina, ali je i masa diplomata, stranaca, međunarodnih organizacija itd. A ovo za Sarajevo kao turističku destinaciju, preporučem dobrog psihjatra da malo te frustracije preboliš. Odi malo u prirodu, preporučujem da posjetiš Vranduk ili stari bosanski kraljevski grad Bobovac i u miru razmislis o glupostima koje valjaš po forumima.
To im ovi ljevicari prosipaju pricu da bi mrzili Sarajevo a voljeli Beograd i ono za sta su oni krivi svaljuju na drugog .
UltrasNaBaterije wrote:jefferson ne kenjaj, veze nemas o tome gdje i kako idu pare od Elektroprivrede i BH Telecoma. To su Federalne firme i Vlada Federacije upravlja sa njihovom dobiti, a ne kojekakvi Kantoni. U Vladi Federacije su i Tuzlak, i Sarajlija i Zeničanin. Sarajevo ima više od pola miliona stanovnika sto je otprilike kao 4 Tuzle ili 4 Zenice, pa je i logičnije da se tu 'šljegne više para'. Jok eto u Kalesiji ili Kladnju će se vozat bijesna auta i živjet lagodno. Masa je budžetlija, to je istina, ali je i masa diplomata, stranaca, međunarodnih organizacija itd. A ovo za Sarajevo kao turističku destinaciju, preporučem dobrog psihjatra da malo te frustracije preboliš. Odi malo u prirodu, preporučujem da posjetiš Vranduk ili stari bosanski kraljevski grad Bobovac i u miru razmislis o glupostima koje valjaš po forumima.
Ti fakat imas problema sa razlikovanjem dobit od poreza na dobit. BH Telecom uopste ne mora biti u Sarajevu. Po cemu EP treba da bude u sarajevu? Turisticka zajednica? Uprava carine? Niko ne spori da zajednicke institucije trebaju biti u Sarajevu, ali bogami brdo agencija, firmi se moze pravilno rasporediti po cijeloj BiH!
Druga stvar, pola miliona sarajlija nije 4 tuzle i 4 zenice . Ali dobro, danasnje skole i slicno, pa necemo uzeti za zlo.
Trece, niko ne ocekuje da njemacka umjesto u sarajevu otvori ambasadu u kalesiji ili vitezu, i da za razliku od tebe, bio u vranduku x puta, cak bi se mogao i iznenaditi ako odes tamo da vidis tvrdjavu i slicno. I da, sto su to sarajlije vise zasluzile u BiH od nekoga ko zivi u Kalesiji ili Kladnju? Jel to luksuz u sarajevu ustavna odredba? Jel to neko mozda u Zenici, Sarajevu ili Mostaru ima vise prava nego neko u kalesiji ili kladnju?
andr0id wrote:A negdje su dole na piscu i stan uzeli. Ne mogu kaze stanari u zgradu uci od njihovi auta. To se derneci jede pije.. pa su dole nekadasnji butik NP company kupili.. da kockaju.. pjevace sebi dovode.. pa im je policija sva auta zaplijenila pa vratila..
Najgore je vidis onog porschea u njemu zuta koza.. u mercedesu bijela.. a ono prljavo cigance udje i cacka u njemu sve hehe.. ili ispred novi bmw.. a cigo nazad spava u njemu.. a u kuci 16 soba
Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
Njima su ovi iz SIPA-e bili "gosti" par puta koliko znam?
Zvuci možda smješno ali istina, kantoni koji ekonomski najviše daju doprinos državi služe da se veliki broj građana Sarajeva uhljebi na raznoraznim buđetskim mjestima. Odatdle i dolazi taj luksuz, neki buđetlija nema platu ispod milju i po, a kako je buđetlija sigurno ima vezu da je i ženu negdje zbrino, tako da ta porodica ne može imati ispod 2500 primanja, uzmu kredit kupe auta, kuće, vikendice itd. gdje im je mjesecna rata 1000 i opet žive na visokoj nozi. Ovi su umislili da su neko i nešto i gledaju sa visoka ostali narod. Šljam grada Sarajeva i države i najveći razlog zašto ostali građani države imaju prezir prema svim Sarajlijama i gdje obični građanin grada ne može da dođe do izražaja zbog njih.
Bogami, na pisku industrijski najjačih u BiH našlo se, ne bez razloga, toliko podcjenjivano Goražde.